Doktora İçin Dil Şartı 50 Olacak mı?

sivassm

Öğrenci
Bu arada Yök'ün hedefinde uluslararasılaşma var. O yüzden puanı düşereceğini sanmıyorum aksine sınav sistemini değiştirerek arttırabilir. Yök'ün yds sınavı eleştirisi var ancak burada sınavın saçmalığından bahsedilen bir zorluk tartışılmış. Yök eğer uluslararasılaşma hedefine yönelik bir adım atacaksa, bu adım bütün dil yetilerini kapsar.(Okuma, yazman, dinleme, konuşma) Bu da baraj puanı almak isteyen arkadaşlar için daha zorlayıcı olabilir. Ama en azından gerçekleştirilen efor ile dil tüm yetileriyle öğrenilir.

Biz öyle düşünmüyoruz hocam.

A

Akademik Forum

Guest
Bu arada Yök'ün hedefinde uluslararasılaşma var. O yüzden puanı düşereceğini sanmıyorum aksine sınav sistemini değiştirerek arttırabilir. Yök'ün yds sınavı eleştirisi var ancak burada sınavın saçmalığından bahsedilen bir zorluk tartışılmış. Yök eğer uluslararasılaşma hedefine yönelik bir adım atacaksa, bu adım bütün dil yetilerini kapsar.(Okuma, yazman, dinleme, konuşma) Bu da baraj puanı almak isteyen arkadaşlar için daha zorlayıcı olabilir. Ama en azından gerçekleştirilen efor ile dil tüm yetileriyle öğrenilir.

yabancı dil bilmeyen akademisyen olsa bile bence tam akademisyen olamaz.Yabancı kaynakları nasıl okuyacak sadece türkçe kaynaklarla mı yetinecek yukarıda bir akadaşımın yazdığı gibi bence bırakın 55 barajını düşürmeyi en az 70 puana çıkarmalılar.55 puan zaten düşük bu sefer 50 alamayan 45 ile 50 arasında 5 puan fark diyecek 45e düşürmek için uğraşanlar olacak.

sivassm

Öğrenci
yabancı dil bilmeyen akademisyen olsa bile bence tam akademisyen olamaz.Yabancı kaynakları nasıl okuyacak sadece türkçe kaynaklarla mı yetinecek yukarıda bir akadaşımın yazdığı gibi bence bırakın 55 barajını düşürmeyi en az 70 puana çıkarmalılar.55 puan zaten düşük bu sefer 50 alamayan 45 ile 50 arasında 5 puan fark diyecek 45e düşürmek için uğraşanlar olacak.

Zorlaştırmayınız kolaylaştırınız.... Bilmem bir şey anlatıyor mu bu hadis.

- - - Güncellendi - - -

Son olarak şunu bildirmek isterim. Tıpçılar Tıp Dil Denilen sınavla ingilizceyi vızır vızr geçmekteler. Bir arkadaşım var YDS den 22 tıp dilden 55 almış. el insaf. Onlara gelince ingilizce şart değil de bize mi şart?

A

Akademik Forum

Guest
Katılıyorum. Tıpçılara nasıl kolaylık sağlandı ise. 3-5 puana sıkışan birisine de kolaylık sağlanmalı. Ben 53 aldım ve malesef doktoraya başlayamıyorum.

A

Akademik Forum

Guest
sivaslı kardeşim sizden gerçekten güzel haberler bekliyoruz. ben de 53.75 ile 2 yıldır bekliyorum. 55 alamdım ne yapayım.

trexq

Öğrenci
hep aynı bahaneler , bahaneler ülkesiyiz yeminle.
53 alan makale çeviremiyor 55 alan çeviriyor ne demek nasıl bir mantıktır bu . geleceğin akademisyenleri bunlar mı olacak. şart neyse sağlayacaksın arkadaş .
ben olsam ales 80 yds 80 not 3+ olan herkesi araştırma görevlisi yapardım. böylece kimsenin mazereti kalmazdı . kriterleri düşürdükçe başarısızlar sızmaya çalışıyor bir şekilde haksızlık eşitlik vs diyerek. elimizdeki basarılı adamlarda baska yerlere kayıyor.

A

Akademik Forum

Guest
Tartışma yanlış ilerliyor

Arkadaşlar tartışmaya gerek yok. YÖK ve ÜAK kararına göre YDS 55 veya eşdeğer bir puan almadıkça doktora yapılamıyor. Bu kriterin ise çeviri yapmakla falan ilgisi yok.Akademisyenler bilir, ömrü hayatında ingilizce konuşmamış kişiler ingilizce makale yazdırabiliyor. Bu 55 Puan meselesi sadece bir kriter.Nasılki arş gör için 50, doçentlik için 65 var bu da öyle bir kriter. Yoksa çok iyi ingilizce çeviri yapan biri bu puanı alamazken, hiç ingilizce konuşmadan sadece okuma yaparak biraz sınava yoğunlaşan biri ise bu puanı alabilir. Yani bu sadece eleminasyon için bir kriter. Yokse doktorada yapacağın çalışmalar için dil yeterliliği değildir.

Engineer123

Öğrenci
Arştırma görevlilerinin 50/d den 33/a ya geçmesi içn bile 65 dil şartı getirilecek diye bir söylenti varken doktora puanı aşağıya nasıl çekilir ki bilemiyorum :(

A

Akademik Forum

Guest
Benim aldığım bilgiye göre 2015 yılı ocak ayından itibaren doktora için 50 yeterli olacak. Kaynak mı? Sağlam ama paylaşılması şuan mümkün olmayan mecra.

kirpi

Öğrenci
Arkadaşlar bu konu ile ilgili Bimer'e yazı yazdım. YÖK Başkanlığına olarak. Durumu anlattım 55 ten 50 ye düşecek mi diye.
Bana bu mesajı gönderdiler. Zaten ben Yüksek lisans yaptım da.

Yurdumuzdaki lisansüstü eğitim bir örneği ekte gönderilmekte olan 01/07/1996 tarih ve 22683 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmelik hükümleri uyarınca yapılmaktadır. Söz konusu yönetmeliğin 2-a maddesinin 02/06/2007 tarih ve 26540 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan değişik şeklinde “Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların bir lisans diplomasına sahip olmaları ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavından (ALES) başvurduğu programın puan türünde 55 standart puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları gerekir. Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, ALES puanı yanı sıra gerekirse, lisans not ortalaması ve mülakat sonucu da değerlendirilebilir. Bu değerlendirmeye ilişkin hususlar ile başvuru için adayların sağlaması gereken diğer belgeler (referans mektubu, neden yüksek lisans yapmak istediğini belirten kompozisyon, uluslararası standart sınavlar vb.) ve hangi düzeyde yabancı dil bilgisi gerektiği, ilgili senato tarafından düzenlenen yönetmelikle belirlenir. ALES puanının %50'den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı, ilgili senato tarafından belirlenir. İlgili üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü, yalnız ALES puanı ile de öğrenci kabul edebilir. Ancak Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Konservatuvarlara öğrenci kabulünde ALES’e girmiş olma koşulu aranmaz." hükmü yer almaktadır. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 18/b-5 maddesi uyarınca, öğrencilerin kabulü, ders intibakları ve çıkarılmaları ile eğitim-öğretim ve sınavlar konusunda karar verme yetkisi yükseköğretim kurumlarının ilgili yönetim kurullarına, 15/b-4 maddesi uyarınca da fakülte, enstitü ve yüksekokul yönetim kurulu kararlarına yapılacak itirazları inceleyerek kesin karara bağlama yetkisi de Üniversite Yönetim Kuruluna ait bulunmaktadır. İsteğinizle ilgili olarak söz konusu yönetmelik maddesinde bir değişiklik yapılmamıştır.

Son düzenleme:

kirpi

Öğrenci
hahahah Valla ben de anlamadım. Açıkça sordum doktora için dil şartı 55 ten 50 ye düşecek mi? Böyle bir çalışmanız var mı? dedim. Ya iş bilmez biri yazdı, yada soruyu anlamak istemediler...:D

A

Akademik Forum

Guest
Arkadaşlar bimere sormak dışında herhangibir çalışma yada gelişme varmıdır?

kirpi

Öğrenci
Benim yapabildiğim buydu. Gönül ister ki böyle bir konuda bilgisi olan birinden bilgi almak. Bimer ile flan olacak iş değil. Demek istediğim ilk ağızdan duymak. O yüzden tam gaz ilkbahar YDS ye hazırlanıyorum.