Marmara Üniversitesinde Yüksek Lisans Mülakatları Nasıl

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Sadece yüksek yapmak için tavsiye etmem hele sabit geliriniz yoksa memur değilseniz hiiç gelmeyin, okul eve yakın değilse işkenceye dönüşür. ÖYP ile carinin hiç bir farkı yok.

_EMİR_

Araştırma Görevlisi
Nazmi hocam ben gazetecilik mezunuyum ve marmara ya da gazi de yüksek lisansa başlasam konyada olduğum için ankara ya da istanbulda sürekli olmak zorunda mıyım

toprakana

Öğrenci
arkadaşlar Marmara'da yüksek lisans mülakatlarına katılan var mı veye bu konu hakkında bilgisi olan

Benim kayıtlı olduğum programda sadece bir kişi marmara mezunu var, kalanlar başka üniversitelerden. Ancak bölüm bazında değişebilir bu konuda bilgim yok.
İzlenimim ales ve dil puanın yüksek olması ile pek ilgilenmedikleri, ancak akademik bilgi birikimine (ki bunu mesleki yetenek sınavı ve mülakat olarak adlandırıyorlar) önem vermeleri, her ne kadar bu iki toplan genel ortalama da %25-30 gibi gözükse de, sonuçlar sıralama ile açıklamadığı için en çok buna önem veriyorlar. Ales ve dil'in 95 olsun, akademik zenginliğin yoksa, ya da bunu yeterince ifade edemiyorsan kabul almak zor, ancak böyle bir birikimin varsa diğer etmenler çok da önemli değil

meryemtan

Öğrenci
Benim kayıtlı olduğum programda sadece bir kişi marmara mezunu var, kalanlar başka üniversitelerden. Ancak bölüm bazında değişebilir bu konuda bilgim yok.
İzlenimim ales ve dil puanın yüksek olması ile pek ilgilenmedikleri, ancak akademik bilgi birikimine (ki bunu mesleki yetenek sınavı ve mülakat olarak adlandırıyorlar) önem vermeleri, her ne kadar bu iki toplan genel ortalama da %25-30 gibi gözükse de, sonuçlar sıralama ile açıklamadığı için en çok buna önem veriyorlar. Ales ve dil'in 95 olsun, akademik zenginliğin yoksa, ya da bunu yeterince ifade edemiyorsan kabul almak zor, ancak böyle bir birikimin varsa diğer etmenler çok da önemli değil

siz hangi bölümde yüksek lisans eğitimi alıyorsunuz?

kitokito

Öğrenci
ya bunlar solcu üniversitelerden mezun olmuş adamları alıyorlar.....

solcu üniversite ne demek sağcı üniversite ne demek ? hemen hemen çoğu solcunun çıktığı istanbul üniversitesi solcumudur? öyleyse rektörü neden sağcıdır? marmaradaki rektörü de abdullah gül seçmiyor mu dekanları da cumhurbaşkanı seçmiyor mu? abdullah bey neden solcu adam seçsin? :)

Mr December

Baş Editör
öyp de fark var mı derken ücret konusunda diye sormuştum_? bildiğim kadarıyla öyp ile atandıktan sonra maaşının dışında Y.L masraflarını yök karşılıyor? yanlışmı biliyorum hocam?
Y.L masraflarını yök karşılıyor değil de size bir ödenek ayrılıyor 50 bin TL (30bin ve 20 bin şeklinde, 20 bin ihtiyaç bütçesi). Bu ödenekleri ODTÜ dışında gören yok daha.

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Nazmi hocam ben gazetecilik mezunuyum ve marmara ya da gazi de yüksek lisansa başlasam konyada olduğum için ankara ya da istanbulda sürekli olmak zorunda mıyım
Bence hiç zora girmeyin selçukta yapın. Gazide haftada 5 gün devam zorunlu (akşam) , Marmarada 3 gün zorunlu, Konyada 2 gün zorunlu(1.5 güne düşürüyorlar) . Gazi gereksiz kasıyor, Marmara iyidir, Selçuk en az onlar kadar kaliteli eğitim verir hepsinde okuduğum için yorum yapabiliyorum :)

_EMİR_

Araştırma Görevlisi
Bence hiç zora girmeyin selçukta yapın. Gazide haftada 5 gün devam zorunlu (akşam) , Marmarada 3 gün zorunlu, Konyada 2 gün zorunlu(1.5 güne düşürüyorlar) . Gazi gereksiz kasıyor, Marmara iyidir, Selçuk en az onlar kadar kaliteli eğitim verir hepsinde okuduğum için yorum yapabiliyorum :)
Nazmi hocam size de teşekkür ederim. Benim bu soruyu sormaktaki asıl amacım selçukta yüksek lisansa kabul durumunda ancak eylül ortası gibi başlayabileceğimden bu zamana kadarki cari ilanları kaçırım diye daha erken yüksek lisansa başlayabileceğim yerleri tercih etmekti:)

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Çok fazla kuram soruldu bu alımlarda, dekan rtv bölüm başkanı olduğu için bizzat giriyor kitaplarını alırsanız mülakat için iyi olur. Hipodermik iğneyi bile sormuştu..

unieses26

Öğrenci
Ben Marmara Makine Mühendisliğinde yüksek yapıyorum. Lisansımı da burada yapmıştım. Marmara yüksek lisans mülakatında Ales,Kpds/Üds,Not ortalamasına göre başvuruları kabul ediyor. Sonra yazılı bir sınav ve sözlü mülakat oluyor. Burada kendi öğrencisine öncelik tanıyor biz de Marmara lisans mezunlarının tamamı kabul edilmişti.

balkupuyum

Öğrenci
Gazetecilikte yüksek lisans düşünüyorum, ancak hem kendi alanım sayılmaz diye hem de okulun öğrencisi olmadığım için korkuyorum. mülakatta ne tarz sorular soruluyor?

thesolvent2

Öğrenci
Ben lisansımı Marmara'da almamıştım ama yüksek lisans sınavı ve mülakatı çok adaletli olduğu kanısındayım ama tabi kendi bölümüm için bunu söyleyebilirim, her bölüm farklı olabilir.

dutxuri

Araştırma Görevlisi
Kesinlikle yüksek lisansta adaletli olduğunu düşünüyorum ben de. En azından İngilizce Öğretmenliği'ni bildiğim için kesin diyebilirim.
Sene başında 5 öğrencilik program açmışlardı ve 200'e yakın başvuran olmuştu.
Ve alınanlardan sadece biri Marmara mezunu idi. Bizim olmadı tabi (her ne kadar Marmara mezunu idiysek de :D )
Bir sınav yaptılar açık uçlu, tamamen yoruma dayalı 5 soruluk ve sayfalarca yaz yazabildiğin kadar. Ve hocalarımız (ki Kamile hocayı gördük bizzat) öğrenci gibi eline almış kalem, kağıt, yanında da çay bildiğiniz sınav okuyordu. Önünde de yüzlerce kağıt vardı. Ki hepsinin okunduğuna eminim.
Yazılı sınav yetmedi bir de mülakatta; bölüm hocalarından 6-7si yuvarlak masa etrafında toplandılar ve yine bildiğiniz bir sınav daha orada yaptılar. Şu kuram, şu teori vs... adam akıllı terlettiler :)
Ve alınanlar başka üniv. mezunu idiler.

biyolojik

Öğrenci
arkadaşlar marmara üniversitesinin yüksek lisans farmasötik mikrobiyoloji bölümüne başvurdum, mülakat ve mesleki bilgi sınavı hakkında bilgi sahibi olanınız varmı acaba? varsa yardımcı olabilirse çok sevinirim