Milli Savunma Üniversitesi Öğretim Görevlisi alımı hakkında

A

Akademikia

Guest
Msü mülakat

Mülakat hakkında yorum yapabilecek var mı ortam nasıl oluyor askeri öğretim üyesi mi oluyor yoksa sivil mi oluyor bir de genel kültür gibi alan dışı sorular oluyor mı tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa çok iyi olur .
 
S

Sıradan?

Guest
Bakkimgeliyo(!)

Bakkimgeliyo(!)
Sayın hocam sen MSÜ'nin hangi biriminde çalışıyorsun bilmiyorum ama kara harp okulu olmadığı kesin. Yada sivil öğretim görevlisi değilsiniz. Burda eleştiri tarzında yorum yazan hiçbir hocamın kötü niyetli olduğunu düşünmüyorum yada kurumu kötülediğini. Şöyle bir durum var ki polyanacılık yapmaya gerek yok sistemin işleyişi baştan savma, eğer yeni bir yapılanma içindeysen ve askeri kuruma sivil personel aldıysan halini hatırını bir kez olsun sor, işleyiş nasıl bir sor. Kuruma personeli al sonra bir kez olsun hocalarım nasılsınız diye sorma böyle birşey olabilir mi? Eleştiride bulunan bütün hocalarım sonuna kadar haklı tek bir kelimesinde dahi abartma görmedim. Bazılarımız ne yazık birilerine yaranma konusunda sizin kadar iyi değil ki amirleriyle sorun yaşıyor ve amirleri askeri usulü dayatma gibi tutumlar içerisine giriyor. Yönetmelik var kanun var diyorsunuz kimse bana yönetmelikle gelmesin dediğini amirin şahsen duydum. Yani siz tezgahınızı kurmuşsunuz rahatsınız diğer sivil öğretim görevlileri ile bir kez olsun oturup konuştunuz mu merak ediyorum. Böyle kutsal görevlerden paranın bir anlam ifade ettiğini sanmıyorum üçtür beştir. Ama kimin ne ihtiyaçı olmadığını bilmeden bırakın o zaman diyecek kadar meslektaşlarına bu ayıbı yapacak kadar karakter eksikliği bulunan birine söylenecek çok bir söz yok sanırım.
 

Alucard5182

Öğrenci
Mülakatlar sözlü olacak. Komisyon üyelerinin unvanları başvurduğunuz kadroya, enstitüye ve kuvvete göre farklılık gösterebilir. Pek çok komisyonda sivil akademisyenlerin yanı sıra en az 1 tane askeri öğretim görevlisi ve 2 tane de askeri raportör bulunabilir. Komisyonun karşısına açıklanan ön değerlendirme sonuçlarındaki sıralamadaki puan sıralamasına göre değil de alfabetik isim sıralamasına göre de çağrılabilirsiniz. Bu durumda ön değerlendirme listesinde ön sıralarda olsanız dahi mülakata daha sonra alınmanızı yadırgamayınız, sadece biraz daha fazla beklemeniz gerekebilir. Komisyon karşısında ne yapacağınız tamamen sizin alandaki yetkinliğinize ve kendinizi ifade edebilme kapasitenize bağlıdır. Genel kültürle ilgili sorular alanınızla ilişkili hususlardan gelecektir, saf alan bilginizin dışında ezberden bilgi tekrarlayan bir papağan mısınız yoksa analitik düşünebiliyor musunuz bunu ölçmek isteyeceklerdir. Bu nedenle kendinizi tanıtırken veya soru aralarında ilgilendiğiniz konulardan bahsederken sizi çok iyi dinliyorlar ve buna göre soru soruyorlar. Bilmediğiniz bir soru sorulursa geveleyerek ortalama cevaplardan kaçınınız, direkt olarak bilmiyorum demek daha karlı olacaktır.

Şimdi genel olarak yazılanlar hakkında birkaç şey söylemek istiyorum. Kadrolar için yazılmış yönetmeliklerde her sorunuzun önceden verilmiş cevabı var, bunları okuyunuz.

Oryantasyonunuzu kendiniz sağlamak durumundasınız burada en az YL öğrencisi olarak başvurduğunuz kadrolarda işe girmeniz durumunda bu oryantasyonu sağlayacak hem akademik merakınız hem de admin staff yetkinliğiniz olacağı varsayılıyor, kimse gelip başınızda durup şu yönetmelikleri oku demeyecek herkes konusundaki professyonelliği doğrultusunda işini yapacak, daha iyi yapmak içinde hep daha fazla çalışacak hevesiniz, gücünüz yoksa olanlara yol açınız. Daha kadroları almadan mesai saatlerinde gündelik işlerimi nasıl hallederimin 40 dakika erken çıkabilir miyimlerin yarım saat geç kalabilir miyimlerin peşine düşenler ya nepotizmi doruklarda yaşayanlar ya da kumaşında çalışma arzusu bulunmayanlar, dereyi görmeden kaytarma planları yapmayın, yapacaksanız gelmeyin inanın işine dört elle sarılacak pırıl pırıl bir sürü insan var.

Tüm şartları taşıdığını düşünen fakat ön değerlendirme listesinde adını göremeyenler başvurduğunuz kadro için mülakata çağrılacak kişi sayısı bellidir, çağrılacak adaylar en yüksek puandan başlayarak belirlenir, mülakata çağrılma kontenjanı dolduğunda liste biter. Örneğin, 10 kişi çağrılacaksa en yüksek puandan başlayarak yapılan listede 10. kişinin ortalaması 83 ve sizin ortalamanız 82 ise kontenjan dolduğu için çağrılmazsınız.

Son olarak da başka kurumlarda memur-amir olarak çalışanlar, akademiye bir şey katma arzusu olmayanlar, sadece maaşı için şu kadrolara başvuranlar, yana yakıla torpil arayanlar hukuki olarak önünüzde bir engel yok pek tabi ancak umarım bir gün kendi çocuklarınızın da bu yollardan geçebileceğini unutmazsınız ve insanlığınız bir gün bir yerlerde sizi durdurabilir. Bir de bir yerlerdeki memurluk pozisyonunuzu bırakmadan önce geceden sabaha her şeyin değişebildiği memleketimizde özellikle şu araştırma görevlisi kadrolarındaki 50/d durumunu, yüksek lisansınız bittikten sonra ne yapacağınızı daha doğrusu yapamayacağınızı ölçün, biçin öyle karar verin.

Sıralamalara girip torpil olur diye mülakatlara gitmeyecek olanlar, bir pirinç tanesi ebatında dahi saygınız yok mu kendinize oraya başvuru şartı taşımak için bile ne yolları geçmeniz gerekti bu kadar mı pes etmiş durumdasınız? Torpil her yerde bu yüzden bugün toplum olarak işlevsiz bir noktadayız ama vazgeçersek o zaman tamamen kaybetmiş oluruz. Hadi kendinize saygınız yok, şahsen başvuru yaptınız oraya gitmek için yol parası verdiniz, çıktı aldınız, fotokopiler çektirdiniz, belgeler onaylatmak için para verdiniz, emeğiniz var. Bu da mı olmadı madem mülakatlara gelmeyeceksiniz ne olursa olsun gelecek olanların hakkını niye elinden aldınız en başta başvurup sıra işgal etmeseydiniz başka biri çağrılacaktı, biraz özveri ve empati lütfen. Siz mücadeleye girişin, 5. günün şafağında doğuya bakın, belki sevimli sonuçlar alırsınız.

Bir de bir yanlışı düzeltelim. MSÜ ne YÖK'e ne de MEB'e bağlıdır. MSÜ, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlıdır. İlgili yönetmeliklerin oluşturulmasında ve karar alım aşamalarında kendi işlerini düzenlerken YÖK kararlarını sadece dikkate alır.

Hak edenlere başarılar dilerim
 
A

Akademikia

Guest
Msü

Çok güzel açıklamışsınız hocam ağzınıza sağlık bir de hitap ederken nasıl hitap etmeliyiz komutanım,efendim gibi mi ve de mülakatlar ne kadar sürüyor son olarak ön değerlendirmede 1.olanın şansı daha mı yüksek?
Teşekkürler
 

Borank

Öğrenci
Ales'in %60'ını, YDS'nin %40'ını alarak ön değerlendirme sonuçlarını belirlemişler. Benim skorum 87 ediyor, başvurduğum kadroya 70'li puanlarla insanları çağırırken beni çağırmadılar. Evrak eksiğim yok, başvuru esnasında hepsi dikkatlice kontrol edildi.

Askerliğimi henüz yapmadım, tecilli de değil. Bedelli başvurusu yaptım, celp bekliyorum. Bunun bir problem teşkil etmesi çok makûl, buna kızmıyorum. Görev sırasında celp gelmesi muhtemelen can sıkıcı olurdu.

Beni sinirlendiren şu, ben rektörlükle de, Kara Harp Okulu ile de telefonda görüştüm. Askerlik durumumun sorun teşkil etmediğini, özgeçmişe "Bedelli Muaf" yazmamı söylediler. Evrak kontrolünde de bedelli muaf yazdılar. Fakat listeye bakıyorum, çağırılanların çoğunluğu kadın, bedelliye gidecek ve benden yüksek puanlı başka bir arkadaş da çağırılmamış. Birden askerlik mevzuna takılmaya karar vermişler.

Bizi keyfine mi Ankara'ya kadar getirdiniz o zaman? Bedellinin sıkıntı olması elbet mantıklı; ama neden telefonda inatla aksini iddia edip durdunuz? Ben ne yapayım şimdi, Kara Harp Okulu'nu nereye şikayet edeceğim? Edemem tabi ki. Koşturduğumuzla kaldık öyle.
 
İ

İngilizce.öğret

Guest
Merhabalar hocam çok güzel açıklamışsınız çok teşekkür ederim. İngilizce öğretim görevliliği hakkında bilgisi olan var mı? Alanla alakalı bilgi soruları mı yoksa yorum soruları mı geliyor çok merak ediyorum. Tecrübesi olan arkadaşlar anlatırsa çok sevinirim.
 

Alucard5182

Öğrenci
Çok güzel açıklamışsınız hocam ağzınıza sağlık bir de hitap ederken nasıl hitap etmeliyiz komutanım,efendim gibi mi ve de mülakatlar ne kadar sürüyor son olarak ön değerlendirmede 1.olanın şansı daha mı yüksek?
Teşekkürler

Rica ederim, az da olsa umarım bazı soru işaretlerini giderme konusunda yardımcı olabilir söylediklerim.

Hitap etme şekli sizin tercihlerinize bağlıdır. Öncelikle komisyonda bulunan askeri öğretim elemanları da adayların sivil olduğunun farkındalar adaylar da sivil olduğununun bilincinde fakat saygılı bir şekilde hitap edebilir. Aranızda askeri bağlamda bir ast-üst ilişkisi bulunmadığı için komutanım şeklinde hitap etmenize gerek yoktur, kendi gözlemlerimden deneyimlediğim kadarıyla sivillerin komutanım diye hitap etmesi herhangi bir sempati yaratmıyor aksine context dışı kalabiliyor. Efendim, muhtevası nedeniyle benim tercihim olmayacak bir hitap şekli bunu da kullanıp, kullanmamak sizin üslubunuza kalmış durumdadır. Komisyondaki askeri personelin aynı zamanda akademik unvanı da olacaktır, zaten sivil olanların bir kısmı da emekli olmuş askeri personeldir ve şuan sivil üniversitelerde akademisyenlik yapıyordur. Zaten siz de sivil personel temini için orada olacağınızdan dolayı, hocam kelimesi hem duymaya alışkın oldukları bir kelime hem de içinde bulunduğunuz duruma daha uygun olacaktır diye düşünüyorum.

Mülakatların süresi kadroya başvuran aday sayısına göre değişir, tabi adayların içeride ne kadar süre kalacağı da etkili olur kesin bir süre veremem ama o gününüzü mülakatlara ayıracak şekilde planlarlasanız rahat edersiniz özellikle mülakata şehir dışından gidecekseniz işiniz bitmeden bilet ayarlamamanız daha faydalı olabilir.

Ön değerlendirmedeki ortalama puan durumu nihai bir sonuç niteliği taşısaydı, ikinci bir mülakat aşaması olmadan ortalama puana göre kaç kişi lazımsa direkt alırlar, puana göre atama yaparlardı. Mülakat yaparak başvuranlar arasından herkesi görerek, farklı yeterlilik kriterlerini de değerlendiriyorlar. Evet ALES, dil puanı, mezuniyet ortalaması da adaylar hakkında çok bilgi veriyor ancak mülakatta adayları birinci elden ölçebiliyorlar. Çünkü, sınavların taktiğini kasarak-özellikle dil sınavları- aslında yetkin olunmayan bir alanda yüksek puanlar alınabiliyor ya da üniversite giriş sınavında yüksek bir puanla aday tüm lisans hayatı boyunca onu zorlayabilecek hocaların olduğu üniversiteleri tercih edip düşük ortalamalarla mezun olmuş olabiliyor oysa bir binanın ara katında lisans diploması veren butik üniversiteye gidip yüksek lisans ortalamalarıyla da mezun olunalabilirdi. O halde bu komisyonlar adayları, kendi özelinde bu farkları görebilecek bir şekilde değerlendirebilmeli.

Sonuç olarak komisyon, puan sıralamasını da tamamen göz ardı etmemek kaydıyla, yani seçim yapılması gereken adaylar arasında dağlar kadar fark yoksa puan sıralamasını belirleyici bir standart olarak görmeden karar verebilir.

Eğer sıralamalarda puan olarak az farklar varsa daha iyi motive olabilmek adına adaylar belirleyici unsuru mülakatlar olarak değerlendirebilir. Puan farkı çok olsa da siz de orada kazanma ihtimaliyle bulunuyor olacaksınız, o halde orada olduğunuza değmesini sağlamak için elinizden geleni yapınız.
 
A

academiciannn

Guest
Mülakat

Hocam ben çok heyecanlıyım daha önce hiç askeri mülakata katılmadım mülakat için neler tavsiye edersiniz ilk girerken nasıl selam verelim baş selamı mı yoksa merhaba yada iyi günler şeklinde mi bir de kadın olarak nasıl giyinmeliyiz hafif topuklu fazla kaçar mı? Teşekkürler
 
Bende cuma günü mülakata gireceğim. Sonuçların açıklandığı gün başvurduğum myo dan bir hoca aramıştı sonuçlar açıklandı diye haber vermişti. Mülakat hakkında soru sorduğumda sivil hocalar tarafından yapılacağını söyledi.
 
D

deneme12-

Guest
Mülakat

Hocam girerken nasıl selam vermeliyiz baş selamıyla mı ve ne demeliyiz merhaba yada iyi günler gibi mi bir de kadınlar nasıl giymeli sizce kumaş pantolon gömlek tarzı gibi mi?ve hafif topuklu giyinebilir miyiz yoksa düz ayakkabı mı?
Teşekkürler
 
A

Aaa.iktisat

Guest
Genelde bilim sınavı artı mülakat yapılıyor ar gör ya da ör gör alımında sadece mülakat olacağı konusu kesin mi ?
 

academics91

Öğrenci
Bende cuma günü mülakata gireceğim. Sonuçların açıklandığı gün başvurduğum myo dan bir hoca aramıştı sonuçlar açıklandı diye haber vermişti. Mülakat hakkında soru sorduğumda sivil hocalar tarafından yapılacağını söyledi.

Peki sivil hocalar orada daha önce ders verenler mi oluyor yoksa rastgele davet üzerine mi bir komisyon oluşturuluyor?
 
T

Türkiyat

Guest
Mülakat

Hocamlarım bugün mülakata giren kimse yok mu? Nasıl bir ortamla ve süreçle karşılaştıklarını paylaşabilirler mi?
 
K

kadrobekliyor

Guest
Mülakat

Pazartesi ve bugün mülakata giren var mı acaba nasıldı? Yarın mülakatım var çok heyecanlıyım
 

Merve

Baş Editör
Dün öğretim görevlisi kadrosu için giren arkadaştan öğrendiğim kadarıyla sohbet havasında geçiyormuş. Başka yerden hocalar da varmış.
 

kmk

Öğrenci
Psikoloji-PDR kadrosu için sordukları sorulara zordu diyemem. Benim alanım daha çok sinirbilim ve bilişsel psikoloji olduğu için pratik bilgim hakkında soramayacaklarından teoriye odaklı sordular, diğer adaylarda sorular bu kadar teori odaklı olmamış. Dediğim gibi yine de sorular zorlayıcı değildi. Mesela Freud ve Jung'un terapi süreçlerindeki farklılıklar, teorilerindeki temel ayrılılıklar vs. gibi şeyler soruldu. Bunların sorulmasının sebebi de benim onlara Jung'a dair bir ilgim olmasını söylememdi. Yani zorlamak için değil gerçekten ilgim var mıymış diye sorduklarını söyleyebilirim, o açıdan adildi.

Ama garip şeyler oldu.

Mülakat gününe kadar gerçekten öğretim görevlisi olacağız diye gittik bir çoğumuz, arkadaşlarla konuşmalarımızdan da bunu çıkardım. Fakat rektör bey biz mülakata girmeyi beklerken gelip bir konuşma yaptı. Konuşma şunun gibi bir şeydi:

"Arkadaşlar kadro için öğretim görevlisi yazıyor ama bizim sizden istediğimiz danışman olarak çalışmanız. Eğer kabul edilecek olursanız da haftanın 5 günü çalışacaksınız ve hatta bazen cumartesileri de sizi mesaiye çağıracağız, dolayısıyla aynı anda eğitiminize devam etmeniz mümkün olmayacak. Baştan söylemek gerek."

Bunun "baştan" değil de mülakata 20 dakika kala söylenmesi hoş olmadı tabii ki, bilseydim şehirler arası yol kat etmezdim.

Fakat diğer alanlar için şartlar nasıl bilmiyorum, belki onlar için bu yoğun çalışma temposu geçerli değildir.
 
D

darlingg

Guest
Mülakat

Hocam diyerek mi hitap ediliyor yoksa başka şekilde mi bir de kadınlar nasıl giymeli mülakata giderken, hafif topuklu ayakkabı abes kaçar mı?? Acil yarın mülakatım var :(
 
Üst