Özel Üniversitelerdeki Araştırma Görevlisi Maaşları

M

Misafir86768

Guest
Sadece şunu söylemek istiyorum, burada adı sık sık geçen ve istanbul'da bulunan 2 ayrı üniden ikisinden de teklif aldım fakat diğerini kabul ettim. Ben de oralarda çalışmadan önce bu siteye bakmıştım. (arş gör ve okutman) 2 farklı. Arkadaşlar söyle söyleyeyim mutlaka başvurun. Burada ne yazarlarsa 1000 hatta 1500 tl daha fazlasını düşünün. İnanın insanımız o kadar garip ki kadro başvuru sayısını azaltmak adına bile yaptıklarını düşünüyorum. Hala çalıştığım üniden bahsediliyor, fakat yazılan rakam o kadar komik ki.

P.S : Sadece şöyle düşünün, devlet olmuş 5 bin'e yakın, özel üni hala 2 ye 2.5'a adam mı çalıştırır, kim çalıştırabilir?

Merhaba, "devlet olmuş 5 bine yakın" her ay maaş günü küfrederek mutsuz olmamın sebebidir bu cümle. İstanbul Gedik Üniversitesi'nden selamlar. 2200 civarı. Söylememiz yasakmış. Dileyene banka hesap bilgilerimi falan gösterebilirim yani. Rezilliklerinden utansınlar bu maaşı verirken. Burada çalışan araştırma görevlileri olarak günde üç defa YÖK ilanlarını kontrol ediyoruz desem yalan değil, kimse memnun değil çünkü.
He öldürmüyor, düşünen varsa buyursun gelsin ama gitmek üzere gelsin yani, kalıcı iş bakıyorsa gelmesin. Yemek falan veriyolar, metroya yakın, bir gün akademik izin var falan.
Burada yazılan maaşları dikkate alarak ilanlara başvurmamazlık yapılmaması gerektiğine ben de inanıyorum, gidin, geçin sınavı, çirkin bi pazarlığa girişin, baktınız olmuyo istemiyosanız reddedin. Ama gidin o noktaya kadar yani, ne kaybedersiniz?
Ama üzgünüm, bi kaç düzgün vakıf üniversitesi dışında düzgün maaş pek vermiyolar. Benim sevgili üniversitem de her fırsatta vurguluyor, çok daha az veren üniversiteler var diye. Çok daha çok veren de var onu napıcaz? Neyse...

eekoparan

Öğrenci
Merhaba, "devlet olmuş 5 bine yakın" her ay maaş günü küfrederek mutsuz olmamın sebebidir bu cümle. İstanbul Gedik Üniversitesi'nden selamlar. 2200 civarı. Söylememiz yasakmış. Dileyene banka hesap bilgilerimi falan gösterebilirim yani. Rezilliklerinden utansınlar bu maaşı verirken. Burada çalışan araştırma görevlileri olarak günde üç defa YÖK ilanlarını kontrol ediyoruz desem yalan değil, kimse memnun değil çünkü.
He öldürmüyor, düşünen varsa buyursun gelsin ama gitmek üzere gelsin yani, kalıcı iş bakıyorsa gelmesin. Yemek falan veriyolar, metroya yakın, bir gün akademik izin var falan.
Burada yazılan maaşları dikkate alarak ilanlara başvurmamazlık yapılmaması gerektiğine ben de inanıyorum, gidin, geçin sınavı, çirkin bi pazarlığa girişin, baktınız olmuyo istemiyosanız reddedin. Ama gidin o noktaya kadar yani, ne kaybedersiniz?
Ama üzgünüm, bi kaç düzgün vakıf üniversitesi dışında düzgün maaş pek vermiyolar. Benim sevgili üniversitem de her fırsatta vurguluyor, çok daha az veren üniversiteler var diye. Çok daha çok veren de var onu napıcaz? Neyse...

Hocam merhaba. Umarım bir an önce mutlu olabileceğiniz bir kuruma geçebilirsiniz, verdiğiniz bilgiler için de teşekkürler. Benim bir sorum olacak size. Biz henüz hiçbir kuruma atanamamış adaylar olarak bahsettiğiniz pazarlık noktasına kadar geldikten sonra nasıl bir tavır takınmalıyız. Devleti kazanamayıp vakıflarda çalışmak zorunda olduğumuz için verdikleri ücretlere bir nevi ihtiyacımız var. Pazarlık konusunu biraz detaylandırmanız açmanız ya da o durumla ilgili tavsiye verebilir misiniz? Hatta kurumunuz tarafından o da yasaklanmamışsa maaş tartışması tecrübelerinizi aktarabilir misiniz?

aliahmet

Öğrenci

Merhaba GEDİK için öğretim görevlisi maaşı da aynı mı ve çalışma şartları nasıl?

B

Bedridemir

Guest
Özel eğitim öğretmenliği bölümünde okuyorum. Ve devlet kadrolarına yavaş yavaş doktorasız adam almamaya başladılar. Yükseklisansımı da lisans okuduğum Marmara üniversitesinde yapıp Okan/Maltepe/Biruni gibi üniversitelerde araştırma görevlisi olmak istiyorum. Bu kadar spesifik bilgiye bakarak bu tür kısmen orta seviye üniversitelerde maaşların ne kadar olduğunu söyleyebilir misiniz ?

eekoparan

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar, aranızda İstinye Üniversitesi araştırma görevlisi çalışma koşulları ile ilgili bilgisi olan var mı? Ya da maaş politikası hakkında?

MilesAway

Öğrenci
Ben de aynı konuyu araştırıyordum hocam. Siz ögrenebildiniz mi acaba? Buradan yanit alamayacagiz sanırım.

- - - Güncellendi - - -

MilesAway Üyenin Avatarı
MilesAway dedi:
22-03-2018 18:03
Ben de aynı konuyu araştırıyordum hocam. Siz ögrenebildiniz mi acaba? Buradan yanit alamayacagiz sanırım.

Gelişim üniversitesi nde 2 aydir araştırma gorevlisiyim 2350+agi alıyoruz, yemek servis yok, dil 80 üzeri alana 5000 TL teşvik var alan insanlarla da muhatap oldum. Akademik teşvikler konusunda kesinlikle çok iyi miktarlar. Bir ar gör ün isyuku çok değil tabi birazda girdiğin bölümün bölüm başkanıyla ilgili okulun verdiği çok bir iş yükü yok. Yl doktora ders dönemine göre de akademik izin var

N

N'apıyoruz biz

Guest
Arkadaşlar ufak bir sorum olacak bu özel üniversitelerdeki araştırma görevlisi ilanlarında başvurulacak bölüm ingilizce bir programsa ar.gör açısından ne değişiyor yani ingilizce ders falan verme ihtimali var mı başvuran kişinin olayı nedir, ne olacaktır, aydınlatırsanız sevinirim, şimdiden teşekkürler.

E

ekmek

Guest
Merhaba,

İstinye Üniversitesi'nde net araştırma görevlisi maaşı 2400tl küsür. Henüz açılmamış olan bölümlere başvuruyorsanız bölümler muhtemelen güz dönemine açılacaktır. Bu durumda size Ekim'e kadar ücretsiz izinde olmanızı teklif ederler. Kabul ederseniz sözleşmeyi şimdi imzalamanız istenir. Ayrıca sözleşmede istifa halinde bir miktar ödeme isteyen bağlayıcı bir madde mevcut. Evet.

M

Mecburiyetten

Guest
Doğuş Üniversitesi

Merhaba, Doğuş Üniversitesi'nin güncel ar. gör (33. madde, YL) maaşları hakkında bilgisi olan varsa paylaşabilir mi? Bir de, sağlık sigortası yapılıyor mu bilgisi olan var mı?

M

mutlu66

Guest
vakıf üni

Arkadaşlar iyi günler. Kayseri Nuh Naci Yazgan Üni. araştırma görevlisi maaşı hakkında bilgisi olan var mı ? Ayrıcı ilanlarda yer alan tam burslu ifadesi ne anlama geliyor ?

cheme

Öğrenci
Merhaba,

İstinye Üniversitesi'nde net araştırma görevlisi maaşı 2400tl küsür. Henüz açılmamış olan bölümlere başvuruyorsanız bölümler muhtemelen güz dönemine açılacaktır. Bu durumda size Ekim'e kadar ücretsiz izinde olmanızı teklif ederler. Kabul ederseniz sözleşmeyi şimdi imzalamanız istenir. Ayrıca sözleşmede istifa halinde bir miktar ödeme isteyen bağlayıcı bir madde mevcut. Evet.

Merhaba. Bilgiler için çok sağolun.
Ben de eğer münkünse istifa halinde ne kadar bir tutar ödeniyor onu merak ediyorum? Devlette ya da başka bir üniversitede açılan kadroya başvurduğumda ödeyeceğim tutar caydırıcı olacak mıdır? Bir de sizin çalışma koşullarınız nasıl, memnun musunuz ya da 'uzak durmalısın ve başka bir kadro beklemelisin' mi dersiniz?
Teşekkürler yeniden.

*farklı bir üniversitede yüksek lisans yaparken kolaylık sağlarlar mı?

Son düzenleme:
A

Akademik Fr91

Guest
Şimdi ben de istanbul'daki özel bir üniversitede on yıldan fazla bir süredir görev alan bir öğretim görevlisiyim. Uzun zamandır bu meslekte olduğumdan dolayı diyebilirim ki özel ve devlet fark etmez aşağı yukarı bütün üniversitelerde (sadece istanbul'daki değil) çalışan dostlarım var ve genel olarak diyebilirim ki ücretleri hakkında fikir sahibiyim. Yukarıda görüşlerini paylaşan arkadaşa katılmak mümkün değil. Ancak kendisi Tıp konusunda arş gör veya okutman ise buna diyebilecek bir şeyim yok. Tıp konusunda çalışanların imkanlarıyla diğer alanlarda çalışanların imkanlarını kıyaslamak çok yanlış olur. İlaveten şunu da söylemek lazım, ben daha çok öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, okutman düzeyinde çalışanlar hakkında yazıyorum. Alanlara göre değişiyor, bir de hocanın Türkiye çapında bir şöhreti vardır, hiç fark etmez alanı, bu tür meşhur kişilerin de ücretleri hakkında konuşmuyorum. Kariyerim boyunca hiç kimsenin özel iki üniversiteden birden teklif aldığını duymadım. Hocanın çok yakından tanıdığı, başarılı bir öğrencisi vardır, ona özel bir teklifte bulunulabilir ancak ikinci teklif mesela nereden gelecek, aklıma pek yatmadı. Ancak, yukarıdaki yorumcu iki ayrı ilana başvurdum, gerekli aşamaları geçtiğim için maaş konusunda pazarlık aşamasına geldim demek istiyorsa, bu mümkün. Hani durduk yerde bir genç iki özel üniversiteden birden çalışma teklifi aldım diyorsa, buna şüpheyle yaklaşmak lazımdır.
İkinci vurgulamak istediğim husus da devlet üniversitelerindeki ücretlerle özel üniversitelerdeki ücretleri kıyaslamak çok yanlış olur. "devlet olmuş 5 bin'e yakın, özel üni hala 2 ye 2.5'a adam mı çalıştırır, kim çalıştırabilir?" diye düşünmek çok yanlış olur. Çünkü devletin 5 bin liraya çalıştırdığı birinin devlete maliyeti 6 bin lira düzeyindeyken özel üniversitede 5 bin liraya çalışacak birisinin maliyeti işverene 8bin yüz tl mertebesindedir. Bu farkın nedeni nedir ve bizi etkiler mi acaba diye düşünecek olursanız, farkın nedeni son 15 yılda akademisyenlere, hakimlere, ve benzeri özel meslek gruplarına iyi zamlar yapıldı. Eskiden bu tür meslek gruplarının ücretleri gerçekten çok düşüktü. Yalnız burada bir fark var, eskiden zamlar maaşa yapılırken son yıllarda zamlar tazminat şeklinde gerçekleştirildi, üstelik bu tazminatlar da her türlü vergiden muaf tutuldu. çünkü o alanlardan emekli olanların zamdan etkilenmesi istenmedi ve zammın bütçeye vereceği yük kısıtlansın istendi. Yalnızca çalışanlar bu zamlardan yararlansın istendi. Böyle olunca adamın çalışırkenki maaşı 5 bin tl iken emekli olunca maaşı 2 bin tl ye kadar düştü. Özel üniversiteler ise bu uygulamanın dışındadır. Yani size 5 bin tl maaş veriyorsa bunun tamamı vergilendiği için işverene maliyetiniz, işverenin altından kalkamayacağı bir boyuta ulaşıyor. Peki bu durum özel üniversitelerde çalışanlar için çok kötü bir uygulama mı diye soracak olursanız, çalışırken maaşları devlet üniversitelerindeki maaşlara nazaran aşağı düzeyde oluyor ancak emekli olunca maaşları onların çok çok üzerinde oluyor. Bir de emekli olunca maaşları çok aşağı düşmediğinden dolayı yaşam standardını koruyorlar ve devlette çalışan meslektaşları gibi perişan olmuyorlar.

Değinmek istediğim son konu da şu: "özel üni hala 2 ye 2.5'a adam mı çalıştırır, kim çalıştırabilir?" cümlesini kuran kardeşimiz sanıyorum gerçekten tıpçı. 2 bin - 2500 tl maaşa çalışacak genç işsizliği yüzde kırklara dayanmış bir ülkede kimler çalışır kimler. Adam myo bitiriyor, açıköğretimden lisans tamamlama yapıyor, nurtopu gibi sağlık çalışanı ve akademisyen namzeti (Tıp demiyorum) oluveriyor. Şu anda ülkemizde Üniversite bulunmayan bir şehir yok. Nüfusu en küçük illerimizde bile çok güzel üniversiteler var ve teknik ve yasal açıdan verdikleri diplomaların İstanbul'daki güzide üniversitelerin verdiklerinden hiçbir farkı yok. 2 bin liraya kim çalışıyor derseniz, ben çok kişinin çalıştığını gördüm ve görüyorum. En son konuştuğumuz bir inşaat mühendisi arkadaş 3 yıl kendi açtığım büromda iş bekledim, pek kazanamadım. Büromu kapattım başkasının bürosunda eleman oldum. Aldığım ücret asgari ücretti. Şimdi burada öğrencilerle uğraşmak bana patronla uğraşmaktan daha cazip geliyor dedi. Özel üniversiteden mezun bir mimar kardeşimiz 2bin tl maaş alıyor ve ben bu maaşla ömrüm boyunca alacağım bütün maaşları toplasam okula ödediğim paraya yaklaşmıyor diye dert yanıyor.

Özel üniversiteye başvurayım mı diye soruyorsanız, cevabım tabii ki başvurun. Boşta kalıyorsanız, yurt dışında lisansüstü çalışma imkanınız yoksa, yurt dışında çalışma fırsatınız ya da isteğiniz yoksa mecburen çalışacaksınız. Ancak buralarda İstanbul dışından sadece sınava girmeye geliyorsanız, başvurduğunuz üniversitede hiçbir tanıdığınız yoksa açıkçası çok büyük umutlarla gelmeyin. Çünkü pek çok örnekte sınavın mevzuat gereği yapıldığını bilin. Genel olarak bir pozisyon açılmışsa buralara kimin alacağı çok önceden belirlenmiş oluyor. Sınav görmüş olurum, sınava hazırlanırken literatüre hakimiyetim artar, hem turistik bir gezi yapmış olurum, İstanbul'da çok arkadaşım akrabalarım var onları da görmüş olurum diye düşünüyorsanız, buyurun sizleri bekliyoruz.

Anca fırsat bulabildim dönüş yapmaya. Detaylı açıklamanız için teşekkür ederim fakat ne okutmanım ne de tıpçı. Bence buradaki yanlış anlaşılma şu, vakıf üniversitelerindeki pazarlık payı unutuluyor. Pazarlık yapılmayacağını lütfen düşünmeyin çok kesin konuşsalar bile, örn."YL öğrencisi için belirlediğimiz rakam xxxx'tir." gibi.

Fakat ben de yorumumu yazarken bana önerilen pazarlıksız maaşı bile düşündüğümde burada yazılan rakamlar gerçekten çok düşük kalıyor. Toplamda 3 üniversite ile sözleşme aşamasına geldim. Biri bölümü açmadığı için ücretsiz izine alınmıştık, oradan çıkıp bir başka üniversiteye geçtim. Ki o çıktığım üniversite için bile evet burada yazılan rakam bana ilk olarak teklif edilen rakam fakat imzaladığım sözleşme (pazarlık sonucu) 1000 tl yukarısı idi.

Tabii bunda okuduğum okulun, derecelerimin de faktörü olabilir denebilir. Fakat yine listelerde aşağı sıralarda yer alan vakıf üniversitesi mezunu arkadaşım da benden en fazla 100 tl eksik almıştı. Yani yine çok büyük etkisi olduğunu düşünmüyorum. En büyük olay, o son konuşma esnasında kendinizi nasıl tanıttığınızla alakalı. Özellikle başvuran ve sınavı geçen sayısı az ise pazarlıkta uç noktalara bile gidilebiliyor.

Soru olursa vakit bulabildiğimce cevap veririm. Umarım gönlünüzce teklifler alabilir ve mutlu olursunuz.

A

AkademikBiri

Guest
Merhaba. Bilgiler için çok sağolun.
Ben de eğer münkünse istifa halinde ne kadar bir tutar ödeniyor onu merak ediyorum? Devlette ya da başka bir üniversitede açılan kadroya başvurduğumda ödeyeceğim tutar caydırıcı olacak mıdır? Bir de sizin çalışma koşullarınız nasıl, memnun musunuz ya da 'uzak durmalısın ve başka bir kadro beklemelisin' mi dersiniz?
Teşekkürler yeniden.

*farklı bir üniversitede yüksek lisans yaparken kolaylık sağlarlar mı?

ben de bu konuları ciddi anlamda merak etmekteyim.. lisans mezuniyeti şartı olan bir kadroya başvurmayı düşünüyorum ama başka bir okulda şu an yüksek yapıyorum. kafam karıştı biraz buraları karıştırınca, cevap verebilirseniz çok memnun oluruz/m.