Özel Üniversitelerdeki Araştırma Görevlisi Maaşları

N

N'apıyoruz biz

Guest
Ücretler ve gündelik hayat

Gelişim ve diğer benzer üniversiteler hakkinda kötü şeyler okuduk, halihazırda çalışan ve hakikaten durumun bu kadar kötü olmadığına dair yorum yapacak biri var mı, yani özel üni'de yeni başlayan bir kişinin 1 günü nasıl geçiyor, biraz daha detaylı olarak yazacak biri var mı?
Not: çok şey istiyorum ama yine de olsun, şimdiden teşekkürler.
 
A

AK AKADEMİSYEN

Guest
Gelişimin ayrıcalığı

Gelişim ve diğer benzer üniversiteler hakkinda kötü şeyler okuduk, halihazırda çalışan ve hakikaten durumun bu kadar kötü olmadığına dair yorum yapacak biri var mı, yani özel üni'de yeni başlayan bir kişinin 1 günü nasıl geçiyor, biraz daha detaylı olarak yazacak biri var mı?
Not: çok şey istiyorum ama yine de olsun, şimdiden teşekkürler.

ben gelişimde iki dönem öğretim görevlisi olarak çalıştım. Haftalık ders yükü çok fazla(haftalık 24 saat). O yüzden ek ders ücreti alma hayali hiç kurmayın. ücret iki sene önce yani 2015-2016 öğretim yılında 1800+AGİ şeklindeydi. yemek ücreti ya da yol ücreti diye bir hayaliniz de olmasın. Diğer üniversitelerde haftaiçi bir gün YL ve PhD yapanlar için boş oluyor diye duyuyorduk ancak, Gelişimin ayrıcalığını! yaşamak istiyorsanız bundan da mahrum kalırsınız. Çok iyi niyetlerle kendimi daha da geliştirme hayali, makale yazma hayali kuruyordum ancak devletin 12 saatlik ders yüküne karşın Gelişimde 24 saatlik ders yükü olunca ve de eviniz yakın değilse ders haricinde hiçbir aktiviteye fırsat bulamıyorsunuz. İyi şeyleri hiç mi yok? Birincisi YDS'den 80 üstü almak hedefiniz varsa ve skorunuz da buna yakınsa eğitim masrafınızı karşılıyorlar. Bir maaş da ikramiye vereceklerini söylemişlerdi YDS'den 80 üstü alırsanız. En önemli bir diğer artısı da bilimsel çalışmalarınıza iyi teşvik verdiklerini söylüyorlar. Teşvikten yararlanan kimseyle tanışmak fırsatım olmadı. Alan var mı yok mu bilmiyorum ama ulusal hakemli dergilerde yayımlanacak makale başına 2bin TL (Kaç kişi hazırladıysanız o sayıya bölünüyor. Eğer gelişimden tek siz varsanız da yine durum değişmiyor. Toplam yazar sayısına bölünüyor alacağınız teşvik.) uluslararası hakemli dergilerdeki çalışmalarınız ise 4000 tl ile ödüllenecekti. Yeni başlayan birinin günü nasıl mı geçiyor? Günde ortalama 5 saat (ki bunlar üst üste olmak zorunda değil. Sabah 9 ile akşam 10 arasına serpiştirilebiliyor. Hele ki yeni başlamış acemiyseniz daha çok sabah erken saatlere ve akşam geç saatlere yazarlar. Bu saatlere dışarıdan gelen hocaları ya da tecrübeli hocaları yazarak onlarla sıkıntı yaşamak istemiyorlar) Mesai zorunluluğu var yani kart basıyorsunuz. (Sabah 9- akşam 18) 31 aralık günü rektörlük kar tatili ilan ettiği için çoğu yeni başlayan öğretim görevlisi okula gitmedi ve bu yüzden soruşturma açıldı savunma vermek zorunda kaldılar. Sormak istediğiniz, başka soru varsa bu okulla ilgili olarak seve seve cevaplandırırım.
 
A

Akademikana

Guest
Istinye üniversitesi

İstinye Üniversitesi ne kadar maaş veriyor, çalışma şartları nelerdir arkadaşlar bilen varsa yardımcı olabilir mi?
 

eekoparan

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar, özel üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışan biri devlet üniversitesine atanmaya hak kazanırsa istifa süreci nasıl işliyor bir bilginiz var mı acaba? Tazminat her vakıf üniversitesinde ödeniyor mu? Sözleşme süresi bitmeden ayrılamazsınız gibi bir durum var mı?
 

abcdef123456

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar, özel üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışan biri devlet üniversitesine atanmaya hak kazanırsa istifa süreci nasıl işliyor bir bilginiz var mı acaba? Tazminat her vakıf üniversitesinde ödeniyor mu? Sözleşme süresi bitmeden ayrılamazsınız gibi bir durum var mı?

Tabii fesih mümkün ama sözleşmeye bağlı olarak belirli yaptırımlar vardır. Okulla yapılan sözleşmenin içeriğinde belirtilenlere bağlı olur. Haliyle okuldan okula değişir bu durum.
 
M

Misafir2313215

Guest
Daha önce defalarca sorulmuş ama ben yine şansımı deneyeyim... Bilgi Üniversitesi Araştırma Görevlisi maaşını bilen var mıdır?
 
A

Ar.Gör.Aday

Guest
İstinye Üniversitesi

İstinye Üniversitesi Ar. Gör. maaşları ve çalışma şartları nelerdir?
 
M

misafir2432333

Guest
başvuru yapın

Sadece şunu söylemek istiyorum, burada adı sık sık geçen ve istanbul'da bulunan 2 ayrı üniden ikisinden de teklif aldım fakat diğerini kabul ettim. Ben de oralarda çalışmadan önce bu siteye bakmıştım. (arş gör ve okutman) 2 farklı. Arkadaşlar söyle söyleyeyim mutlaka başvurun. Burada ne yazarlarsa 1000 hatta 1500 tl daha fazlasını düşünün. İnanın insanımız o kadar garip ki kadro başvuru sayısını azaltmak adına bile yaptıklarını düşünüyorum. Hala çalıştığım üniden bahsediliyor, fakat yazılan rakam o kadar komik ki.

P.S : Sadece şöyle düşünün, devlet olmuş 5 bin'e yakın, özel üni hala 2 ye 2.5'a adam mı çalıştırır, kim çalıştırabilir?
 
Ö

özelakademisyen

Guest
Maaşlar konusunda

Sadece şunu söylemek istiyorum, burada adı sık sık geçen ve istanbul'da bulunan 2 ayrı üniden ikisinden de teklif aldım Arkadaşlar söyle söyleyeyim mutlaka başvurun. Burada ne yazarlarsa 1000 hatta 1500 tl daha fazlasını düşünün. İnanın insanımız o kadar garip ki kadro başvuru sayısını azaltmak adına bile yaptıklarını düşünüyorum. Hala çalıştığım üniden bahsediliyor, fakat yazılan rakam o kadar komik ki.

P.S : Sadece şöyle düşünün, devlet olmuş 5 bin'e yakın, özel üni hala 2 ye 2.5'a adam mı çalıştırır, kim çalıştırabilir?

Şimdi ben de istanbul'daki özel bir üniversitede on yıldan fazla bir süredir görev alan bir öğretim görevlisiyim. Uzun zamandır bu meslekte olduğumdan dolayı diyebilirim ki özel ve devlet fark etmez aşağı yukarı bütün üniversitelerde (sadece istanbul'daki değil) çalışan dostlarım var ve genel olarak diyebilirim ki ücretleri hakkında fikir sahibiyim. Yukarıda görüşlerini paylaşan arkadaşa katılmak mümkün değil. Ancak kendisi Tıp konusunda arş gör veya okutman ise buna diyebilecek bir şeyim yok. Tıp konusunda çalışanların imkanlarıyla diğer alanlarda çalışanların imkanlarını kıyaslamak çok yanlış olur. İlaveten şunu da söylemek lazım, ben daha çok öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, okutman düzeyinde çalışanlar hakkında yazıyorum. Alanlara göre değişiyor, bir de hocanın Türkiye çapında bir şöhreti vardır, hiç fark etmez alanı, bu tür meşhur kişilerin de ücretleri hakkında konuşmuyorum. Kariyerim boyunca hiç kimsenin özel iki üniversiteden birden teklif aldığını duymadım. Hocanın çok yakından tanıdığı, başarılı bir öğrencisi vardır, ona özel bir teklifte bulunulabilir ancak ikinci teklif mesela nereden gelecek, aklıma pek yatmadı. Ancak, yukarıdaki yorumcu iki ayrı ilana başvurdum, gerekli aşamaları geçtiğim için maaş konusunda pazarlık aşamasına geldim demek istiyorsa, bu mümkün. Hani durduk yerde bir genç iki özel üniversiteden birden çalışma teklifi aldım diyorsa, buna şüpheyle yaklaşmak lazımdır.
İkinci vurgulamak istediğim husus da devlet üniversitelerindeki ücretlerle özel üniversitelerdeki ücretleri kıyaslamak çok yanlış olur. "devlet olmuş 5 bin'e yakın, özel üni hala 2 ye 2.5'a adam mı çalıştırır, kim çalıştırabilir?" diye düşünmek çok yanlış olur. Çünkü devletin 5 bin liraya çalıştırdığı birinin devlete maliyeti 6 bin lira düzeyindeyken özel üniversitede 5 bin liraya çalışacak birisinin maliyeti işverene 8bin yüz tl mertebesindedir. Bu farkın nedeni nedir ve bizi etkiler mi acaba diye düşünecek olursanız, farkın nedeni son 15 yılda akademisyenlere, hakimlere, ve benzeri özel meslek gruplarına iyi zamlar yapıldı. Eskiden bu tür meslek gruplarının ücretleri gerçekten çok düşüktü. Yalnız burada bir fark var, eskiden zamlar maaşa yapılırken son yıllarda zamlar tazminat şeklinde gerçekleştirildi, üstelik bu tazminatlar da her türlü vergiden muaf tutuldu. çünkü o alanlardan emekli olanların zamdan etkilenmesi istenmedi ve zammın bütçeye vereceği yük kısıtlansın istendi. Yalnızca çalışanlar bu zamlardan yararlansın istendi. Böyle olunca adamın çalışırkenki maaşı 5 bin tl iken emekli olunca maaşı 2 bin tl ye kadar düştü. Özel üniversiteler ise bu uygulamanın dışındadır. Yani size 5 bin tl maaş veriyorsa bunun tamamı vergilendiği için işverene maliyetiniz, işverenin altından kalkamayacağı bir boyuta ulaşıyor. Peki bu durum özel üniversitelerde çalışanlar için çok kötü bir uygulama mı diye soracak olursanız, çalışırken maaşları devlet üniversitelerindeki maaşlara nazaran aşağı düzeyde oluyor ancak emekli olunca maaşları onların çok çok üzerinde oluyor. Bir de emekli olunca maaşları çok aşağı düşmediğinden dolayı yaşam standardını koruyorlar ve devlette çalışan meslektaşları gibi perişan olmuyorlar.

Değinmek istediğim son konu da şu: "özel üni hala 2 ye 2.5'a adam mı çalıştırır, kim çalıştırabilir?" cümlesini kuran kardeşimiz sanıyorum gerçekten tıpçı. 2 bin - 2500 tl maaşa çalışacak genç işsizliği yüzde kırklara dayanmış bir ülkede kimler çalışır kimler. Adam myo bitiriyor, açıköğretimden lisans tamamlama yapıyor, nurtopu gibi sağlık çalışanı ve akademisyen namzeti (Tıp demiyorum) oluveriyor. Şu anda ülkemizde Üniversite bulunmayan bir şehir yok. Nüfusu en küçük illerimizde bile çok güzel üniversiteler var ve teknik ve yasal açıdan verdikleri diplomaların İstanbul'daki güzide üniversitelerin verdiklerinden hiçbir farkı yok. 2 bin liraya kim çalışıyor derseniz, ben çok kişinin çalıştığını gördüm ve görüyorum. En son konuştuğumuz bir inşaat mühendisi arkadaş 3 yıl kendi açtığım büromda iş bekledim, pek kazanamadım. Büromu kapattım başkasının bürosunda eleman oldum. Aldığım ücret asgari ücretti. Şimdi burada öğrencilerle uğraşmak bana patronla uğraşmaktan daha cazip geliyor dedi. Özel üniversiteden mezun bir mimar kardeşimiz 2bin tl maaş alıyor ve ben bu maaşla ömrüm boyunca alacağım bütün maaşları toplasam okula ödediğim paraya yaklaşmıyor diye dert yanıyor.

Özel üniversiteye başvurayım mı diye soruyorsanız, cevabım tabii ki başvurun. Boşta kalıyorsanız, yurt dışında lisansüstü çalışma imkanınız yoksa, yurt dışında çalışma fırsatınız ya da isteğiniz yoksa mecburen çalışacaksınız. Ancak buralarda İstanbul dışından sadece sınava girmeye geliyorsanız, başvurduğunuz üniversitede hiçbir tanıdığınız yoksa açıkçası çok büyük umutlarla gelmeyin. Çünkü pek çok örnekte sınavın mevzuat gereği yapıldığını bilin. Genel olarak bir pozisyon açılmışsa buralara kimin alacağı çok önceden belirlenmiş oluyor. Sınav görmüş olurum, sınava hazırlanırken literatüre hakimiyetim artar, hem turistik bir gezi yapmış olurum, İstanbul'da çok arkadaşım akrabalarım var onları da görmüş olurum diye düşünüyorsanız, buyurun sizleri bekliyoruz.
 
T

temeltıp

Guest
çalıştığım okulda temel tıptaki asistan maaşı 2.500 tl ve hiç de şaka değil. Bu yüzden hiç asistan bulamıyoruz ve 5 kişilik işi tek kişi yapmaya çalışıyor...sonrası major depresyon.
 

eekoparan

Öğrenci
Arkadaşlar kazananları tebrik eder, başarılarının devamını dilerim. Benim merak ettiğim bir konu var. Bir vakıf üniversitesine atanmaya hak kazandıktan sonra sözleşme süreci nasıl işliyor? Maaş konusunda biz bu kadar vereceğiz mi deniyor yoksa sizin teklifiniz üzerinden bir nevi pazarlık süreci mi yaşanıyor? Bilgilendirirseniz çok sevinirim.
 
N

N'apıyoruz biz

Guest
Aklımda biraz detaya dair bir soru var çünkü burada açılan başlığın tüm sayfalarını büyük ölçüde okudum. Maaşlar ve sözleşme konusunda da epey şey yazılmış orada da büyük bir soru yok. Benim naçizane sorum özellikle ''araştırma görevlisi'' olarak ve yine özellikle ''sosyal bilimler'' alanında özel bir üniversitede işe başlayan birinin yaptığı işler spesifik olarak nelerdir? Sabahtan akşama kadar neyle vakit geçiriyor ve üniversitenin içerisinde bu kişiler neler yapmaktadır? Biraz özel bir soru lakin kafalarda simülasyonu canlandırması açısından önemli benim için. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
 

eekoparan

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar Kültür Üniversitesi ile ilgili güncel bilgisi olan var mı? Çalışma koşulları ve maaş konusunda bilgilendirebilirseniz sevinirim.
 
Üst