Üniversite Hocaları Sefalet Girdabında

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Ülkemizin geri kalmışlık çemberinin kırılmasında ve geleceğin mutlu, güçlü ve müreffeh, daha saygın Türkiye’sinin inşa edilmesinde bir numaralı belirleyici faktör olan bilim yuvalarının ve mütevazı bilim insanlarının, nasıl geçineceklerini düşünmeyi ön plana çıkarmak zorunda bırakılmaları büyük felaketlerin kapıda olduğunu göstermektedir. Mesleği bilim üretmek ve bilim öğretmek olan, ülkemizin en iyi yetişmiş beyinleri, sürekli olarak düşük tutulan ücretleriyle mahkûm edildikleri geçim sıkıntıları dolayısıyla mutlu değillerdir. Bu da onların hem bilim üretmelerinde ve hem de gençlerimizi yetiştirmelerinde tam verimli olmalarını çok ciddî surette engellemektedir.

On iki yıldan beri iş başına gelen hükümetler; “Akademisyeni düşük maaşa mahkûm ederek Üniversiteyi hizaya getirme” politikasını sürdürmektedir. Bu politikalar akademik personeli parasal bakımdan çok büyük, çok derin ve çok ciddî bir bunalıma itmiş bulunmaktadır. Şu anda “maaş” adıyla ödenen paralar gerçekte ancak “burs” niteliğindedir. Bu maaşlarla geçinmek ve hele bir de bilimsel çalışma yapmak imkânsızdır. Maaş düşüklüğü, “Üniversite”nin ve “Üniversite Hocalığı”nın saygınlığını çok tehlikeli bir şekilde aşındırmaktadır. Üniversite Hocaları, yeni mezun olup işe başlayan talebelerinden daha az maaş alma konumuna getirilmiş bulunmaktadırlar. Daha doğrusu üniversite hocaları sefalet girdabında ölüm-kalım savaşı vermektedir.

On iki yıldır akademik personele âdeta kasıtlı olarak düşük ücret politikası uygulayan iktidar, kıdemli profesörler ( görev tazminatı ile birlikteki maaşları ) dışındaki bütün öğretim elemanlarını yoksulluk sınırının altında, sefalet düzeyinde bir maaşa mahkûm etmiş bulunmaktadır.

Nitekim 15 Ağustos 2013 tarihi itibarıyla ¼’deki en kıdemli profesör 4729 lira, ¼’deki en kıdemli doçent 3376 lira, ¼’deki en kıdemli yardımcı doçent 2706 lira, ¼’deki en kıdemli öğretim görevlisi ve okutman 2395 lira ve 4/9’daki en kıdemli araştırma görevlisi de 2331 lira maaş almaktadır.

Üniversitelerarası Kurulun (ÜAK’ın) 17 Haziran 2013 tarihinde hazırladığı “Türkiye'de Akademisyenlerin Özlük Haklarının Mevcut Durumu ve İyileştirilmesi” raporuna göre; 2013 Temmuz ayı zammından önce yeni göreve başlayan bir doktor 3243 lira, mühendis 3394 lira, hâkim ve savcı 3498 lira, kaymakam 3627 lira, avukat 3856 lira, uzman doktor 3896 lira, Rekabet Kurulu Uzmanı 4820 lira, Bakanlık Daire Başkanı 5312 lira ve SPK Uzmanı 6507 lira maaş aldığı anlaşılmaktadır .

Buna mukabil, 1990 yılında 1/4’deki bir profesör, 1/4’deki Emniyet Genel Müdüründen 550 lira, 1/4’deki Maliye Müfettişinden 1000 lira fazla maaş alırken, 4/1’deki bir doçent, 4/1’deki kaymakamdan 857 lira, 4/1’deki il emniyet müdüründen 832 lira daha fazla maaş almaktaydı. Aynı yılda 5/1’deki bir yardımcı doçent, 6/1’deki uzman doktordan 205 lira, 6/1’deki kaymakamdan da 794 lira, 5/1’deki bir araştırma görevlisi de 9/1’deki kaymakam adayından 472 lira, lise mezunu 8/3’deki polis memurundan 681 lira daha çok maaş aldığı yapılan ilmi araştırmalardan ortaya çıkmaktadır .

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yapmış olduğu 2013 Temmuz ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarına göre ülkemizde dört kişilik bir ailenin Yoksulluk Sınırı (Asgari Geçim Endeksi) 3600,6 liradır . Görüldüğü gibi profesörlerin dışındaki bütün üniversite hocaları yoksulluğa (sefalete) mahkûm edilmiştir.

Üniversitelerimizdeki hocalar dünyadaki meslektaşlarıyla mukayese edilince; onlardan 3 kat-5 kat daha az maaş aldıkları ortaya çıkmaktadır. Nitekim Kanada’da bir öğretim elemanı aylık 5733 - 9485 dolar, Amerika Birleşik Devletlerinde 4950 - 9118 dolar, Güney Afrika Cumhuriyetinde 9330 dolar, Suudi Arabistan’da 8524 dolar, İngiltere’de 8369 dolar, Malezya’da 7864 dolar, Avustralya’da 7499 dolar, Hindistan’da 7433 dolar maaş almaktadır. Ülkemizde öğretim elemanları Brezilya ve Kolombiya’daki meslektaşlarından daha az maaş alır konuma getirilmiştir.

Yine Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırma Vakfı (SETA) tarafından hazırlanan ''Ulusal ve Uluslararası Karşılaştırmalarla Öğretim Üyeliği Maaşı'' raporunda yer alan bilgilere göre; 2002-2013 döneminde öğretim üyeleriyle devlet memurlarının, özellikle mühendis, fizikçi ve hukukçuların maaşları arasındaki fark hem göreceli hem de mutlak açıdan akademisyenler aleyhine daralmıştır. Bu dönemde diğer kamu çalışanlarının ortalama maaşı, reel olarak yüzde 61 artarken, öğretim üyelerinin maaşı ortalama yüzde 6’lık bir artış göstermiştir.

Bu kasıtlı kötü politikanın sonucu olarak, Akademisyenlik, diğer adıyla Üniversite Hocalığı artık toplumsal saygınlığını çok büyük ölçüde kaybetmeye başlamıştır. Çünkü Üniversite Hocalığı amatörce yapılan, boş zamanlarda vakit geçirmek için uğraşılan bir “boş zamanları değerlendirme meşgalesi” değil, bir “meslek”tir. Yani, araştırma görevlisinden profesörüne varıncaya dek, tüm akademisyenler, amatör değil, “profesyonel”dir. Bir “iş” yapar, bunun karşılığında bir “ücret” alır ve bununla da geçimini sağlarlar. Bunlardan başka, akademisyenlerin diğer “kamu çalışanları”ndan ayrıldığı önemli bir yanları daha vardır: Bir akademisyen, yaptığı işi, yani mesleği için kendi cebinden para harcayan tek memurdur. Beri yandan, Üniversitelerin araştırma imkânlarının yetersiz olması, Hocaların bu masraflarını daha da arttırmaktadır.

Üniversite Hocalarına reva görülen maaş zulmünün, sefalet boyutuna ulaştığı bilimsel verilerden açıkça ortaya çıkmaktadır. Yardımcı doçentler, öğretim görevlileri, okutman ve araştırma görevlileri bir teknisyenden daha az maaş alır hale düşürülmeleri ayıbı da sorumlu ve yetkililer için yeterli olsa gerekir.

Üniversite Hocalarına hem statülerine uygun ve hem de bilim yapabilmelerine elverişli bir ortamın sağlanabilmesi için gereken ücret zammı en az % 50 olması gerektiği hâlde, sarı sendikanın öncülüğünde sıfır ek ödemeye mahkûm edilmeleri şok etkisi meydana getirmiştir.

Yetkili ve sorumlularda edep kaldı mı? Bilemem…

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan
Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen
İstanbul İl Başkanı
 

dnmzyildirim

Öğrenci
Evet, maaşlar çok iyi olmayabilir ama öyle sefaletten bahsetmeyi gerektirecek bir durum da yok. Bahsedilen rakamlar çok da düşük değil. Biraz daha ölçülü eleştiri yapabilirdiniz.
 

wonderwall

Öğrenci
kesinlikle katılıyorum sefalet girdabında gibi tanımlamalarda bulunmak gayet yersiz. ülkemizde malesef öğretim görevlisi olmaya bakış açısı "devlet kapısı garanti" mantığından öte geçmezken üniversitelerdeki hocaların ya da hoca olmak isteyenlerin büyük kısmını vizyonu dar bilim insanı olmaktan bihaber insanlar oluşturmaktayken özel sektörde ve birçok alanda insanlar emeğinin karşılığını hiç alamazken bu yaklaşımları doğru bulmuyorum
 

aDNA

Profesör
kesinlikle katılıyorum sefalet girdabında gibi tanımlamalarda bulunmak gayet yersiz. ülkemizde malesef öğretim görevlisi olmaya bakış açısı "devlet kapısı garanti" mantığından öte geçmezken üniversitelerdeki hocaların ya da hoca olmak isteyenlerin büyük kısmını vizyonu dar bilim insanı olmaktan bihaber insanlardan oluşturmaktayken özel sektörde ve birçok alanda insanlar emeğinin karşılığını hiç alamazken bu yaklaşımları doğru bulmuyorum
Peki Hocam haklısınız. Sonuna kadar hem de. Bir çok kişiyi çıkarın kampüsten limon bile satamaz. Ya gerçekten hak edenler ve çok çalışanlar için yorumunuz nedir?
 

wonderwall

Öğrenci
hocam; en basitinden araştırma görevlilerinin maaşı 2300 tl civarında yanlış bilmiyorsam TÜBİTAK BAP gibi projelerden de az da olsa (500) alıyorlar bu ücret sefalet girdabına mı sürüklüyor insanı? biraz daha makul eleştiri yapmak gerekiyor. diyeceksiniz ki o çalışmaların karşılığı bu mu gece gündüz çalışıyoruz pardon ama kim çalışmıyor? özel sektörde de insanlar yeri geldiğinde sabahlara kadar mesai yapıyor ve belki bu paranın yarısına sizce size haksızlık mı yapılıyor çok çalışıp ta maaşınızı alamadığınız mı oluyor?
 

aDNA

Profesör
hocam; en basitinden araştırma görevlilerinin maaşı 2300 tl civarında yanlış bilmiyorsam TÜBİTAK BAP gibi projelerden de az da olsa (500) alıyorlar bu ücret sefalet girdabına mı sürüklüyor insanı? biraz daha makul eleştiri yapmak gerekiyor. diyeceksiniz ki o çalışmaların karşılığı bu mu gece gündüz çalışıyoruz pardon ama kim çalışmıyor? özel sektörde de insanlar yeri geldiğinde sabahlara kadar mesai yapıyor ve belki bu paranın yarısına sizce size haksızlık mı yapılıyor çok çalışıp ta maaşınızı alamadığınız mı oluyor?

Hocam ya Araş. Gör değilsiniz ya da daha yenisiniz. Ben yaptığım işe göre az alıyorum. Kötü emsal ile değil benden az çalışıp daha fazla alana bakarım. Mezun ettiğim benden kat kat fazla alıyorsa bu sistemde sorun var. En son rahmetli Erbakan Hoca bize zam vermiş. Size yetebilir ama herkese yetecek diye bir kural yok. Çalışmayanlar enterese etmez beni. Tembel adama, okula gelmeyen adama yeter hatta çok bu para. Yarısını versin ses çıkarmaz zaten. Ama ben çok çalışıp ekstra işler yapıyorum ki hem öğrencimiz hem de bölümümüz dolayısıyla ülkemiz kazansın. Özel olarak kurumsal web sayfamı size mesaj atayım. O zaman anlarsınız. O zaman sizin mantığınızla ben ATM akademisyeni olayım. Çünkü özel sektördekiler ( Ales ÜDs geç YL Dr yap ve hammaliye her işi yap ) bizden daha az alıyor. Bence Hükümet yetkilileri de sizin düşünerek vicdan rahatlatıyorlar. O yüzden dediğiniz gibi bu maaş yeter!Hatta memur zammından muaf olalım :)

Bu arada projelerden 2012 hatta 2013 donemı boyunca o dedıgınız paraları almıs 1000 adet Araş. gör ( toplamda 40 bının uzerınde Aras. gor. var ve bu rakam %2.5 eder hemen hemen ) gosterın bu ay ki maaşımı size vereceğım :D
 
Son düzenleme:

wonderwall

Öğrenci
peki, şöyle sorayım mezun ettiğiniz kişiler sizden fazla kazanıyor özel sektörde, madem karşılığını alamıyorsunuz neden bırak mıyorsunuz? çünkü özelin garantisi yok evet çok iyi işler çok iyi paralar var ama risk alıyor o arkadaşlar hala şu soruya cevap vermediniz bu paraları alanlar sefalet içinde mi yaşıyor? el insaf bu tabirde sorun var bazı konulardan memnun olmayabilirsiniz tabi ki sorunlar vardır ama bu başlığa bu sıfat çok fazla ve bence bilim ile uğraşırken çok para kazanayım odaklı bakmak doğru gelmiyor bana ticaret değil sonuçta. bu tabi ki demek değil ki yok pahasına çalışsınlar ama hocalar kesinlikle az kazanmıyor bunu iddia etmek doğru değil birçoğunun yaşam standardı Türkiye için gayet makul

- - - Güncellendi - - -

hocam bu arada özel sektörde neden çalışmıyorsunuz derken yanlış anlamayın siz derken sizin üzerinizden geneli örnek verdim
 

wagabond

Öğrenci
kesinlikle katılıyorum sefalet girdabında gibi tanımlamalarda bulunmak gayet yersiz. ülkemizde malesef öğretim görevlisi olmaya bakış açısı "devlet kapısı garanti" mantığından öte geçmezken üniversitelerdeki hocaların ya da hoca olmak isteyenlerin büyük kısmını vizyonu dar bilim insanı olmaktan bihaber insanlar oluşturmaktayken özel sektörde ve birçok alanda insanlar emeğinin karşılığını hiç alamazken bu yaklaşımları doğru bulmuyorum

anlayamadığım olay şu ki malum şartlar altında öğretim görevlisi olmayı, buna "devlet kapısı garanti" gözüyle bakanlara bırakan bu durumu savunurken, malum tutumla bu konumlara gelen insanları "sen niye buradasın?" diye eleştirmenin mantığı ne? hem cezbedici bir tarafı olmasın hem de gerçekten hak edebilecek insanlar gelsin istiyorsunuz. ilginç. bir de sormuşsunuz madem karşılığını almıyorsunuz neden özel sektörde çalışmıyorsunuz diye, ki bunun tercümesi bırakın yaptığı işin karşılığı bu olanlar gelsin demek bence. inanın bu kadar az cümle ile bu kadar çok paradoks yaratabilmek büyük başarı. samimi şekilde bir şeyler üretmeyi istemek için gerçekten iki kere mi düşünmek gerekiyor bu topraklarda? bu mudur yani?
 

ekurnaz

Öğrenci
peki, şöyle sorayım mezun ettiğiniz kişiler sizden fazla kazanıyor özel sektörde, madem karşılığını alamıyorsunuz neden bırak mıyorsunuz? çünkü özelin garantisi yok evet çok iyi işler çok iyi paralar var ama risk alıyor o arkadaşlar hala şu soruya cevap vermediniz bu paraları alanlar sefalet içinde mi yaşıyor? el insaf bu tabirde sorun var bazı konulardan memnun olmayabilirsiniz tabi ki sorunlar vardır ama bu başlığa bu sıfat çok fazla ve bence bilim ile uğraşırken çok para kazanayım odaklı bakmak doğru gelmiyor bana ticaret değil sonuçta. bu tabi ki demek değil ki yok pahasına çalışsınlar ama hocalar kesinlikle az kazanmıyor bunu iddia etmek doğru değil birçoğunun yaşam standardı Türkiye için gayet makul

- - - Güncellendi - - -

hocam bu arada özel sektörde neden çalışmıyorsunuz derken yanlış anlamayın siz derken sizin üzerinizden geneli örnek verdim

Sayın Dostum;

Tartışmalarınızı okudum ve katılmak istedim. Ben 3 sene MEB da 4 Senede özel merkezlerde öğretmenlik yaptım. Yani her iki ayrımı da gördüm. Birincisi, devlet memuru olmak için akademisyenliği tercih edenler bana göre ciddi olarak incelenmesi gereken bir gruptur.
Siz özel sektör diyorsunuz ama hiç yok mu orada patronu yağlayıp işleri başkasına yıkan, avanta almak için on takla atan, bir tek iş bağlayıp deve gibi onu sırtında taşıyarak övünen, elinde sınırsız otobil altında araba ve sınırsız sodexo ile gezen. tamam maaşı az ama ötesi fazla olan. Hepsi mi mağdur bu kadar ?

Ben insanları sınıfsal olarak ayırma tarafında değilim ancak bir ankara da çalışan lise mezunu bir uzman çavuş 2700 lira alırken, bir yardımcı doçent 2454 tl. alıyor. birinin eğitimi 12 sene, diğerinin ki 24 sene. Ayrıca bahsettiğiniz bu projelerde çok nadir ar. gör. para alır, ancak bir yazıcı alabilirse alır kendine o da gelirse.
Sen de haklısın, maalesef bizde de üniversiteye gelmeden maaş alan, başkalarının çalışmalarını çalıp kariyer yapan insanlar var. Uyduruk projeler yapıp başbakanlıktan dünyanın parasını kıvıran var. Ama eşiyle ve çocuğuyla günde ancak 2 saat geçiren, kalan zamanda tez okuyan, makale yöneten, derse giren, sınav yapıp okuyan, ödev okuyan ve ADAM gibi ülkesinin insanlarının daha rahat yaşamalarını sağlayan bir kitle de var. Bunları ne yapacağız? Bu kafa yapısıyla senin çocuğuna eğitimi kim verecek? Sevgili dostum sen ürettiğinin karşılığını almak istemezmisin? Biz isteyince mi doyumsuz oluyoruz sence?

Merakını gidereyim ben 3500 lira maaş alırken araştırma görevlisi oldum. şimdi de 2204 lira alıyorum. 8 kere ar. gör. sınavına girdim ve ancak sonunda kazanabildim. işten ayrılırken patronum maaşıma 1000 lira artış getirmeyi önerdi. Ama benim hayallerim buydu ve onu yaptım. Tıpkı hayallerinin peşinde koşan pek çok arkadaşım gibi.

Şimdi sana sorum şu; bu ülkede herkese, her anlamda haksızlık yapıldı. ne yapalım lşimdi, telefon sapıkları var diye, telefon hatlarını mı keselim?
 

wonderwall

Öğrenci
anlayamadığım olay şu ki malum şartlar altında öğretim görevlisi olmayı, buna "devlet kapısı garanti" gözüyle bakanlara bırakan bu durumu savunurken, malum tutumla bu konumlara gelen insanları "sen niye buradasın?" diye eleştirmenin mantığı ne? hem cezbedici bir tarafı olmasın hem de gerçekten hak edebilecek insanlar gelsin istiyorsunuz. ilginç. bir de sormuşsunuz madem karşılığını almıyorsunuz neden özel sektörde çalışmıyorsunuz diye, ki bunun tercümesi bırakın yaptığı işin karşılığı bu olanlar gelsin demek bence. inanın bu kadar az cümle ile bu kadar çok paradoks yaratabilmek büyük başarı. samimi şekilde bir şeyler üretmeyi istemek için gerçekten iki kere mi düşünmek gerekiyor bu topraklarda? bu mudur yani?

bilim cezbetmesi astronomik rakamlarla parayla pulla olmaz! merakla ilgiyle olur şu soruya kimse cevap vermedi en az 2000 alan kişiler sefalet içinde mi bu ülkede sorun burada bu tanıma tepkim var benim
 

elt_akdeniz

Öğrenci
Ne zaman böyle bir konu gündeme gelse,illa birileri çıkıp "aldıkları maaş neye yetmiyor","Yaşam standartları bir çok kişiye göre çok iyi" gibi ucuz yorumlar yapıyor.Bir kere bu konunun değerlendirilmesi aşamasında,ülkeye olan katkısı ve mesleğin önem derecesinin hesaba katılması gerekir.Aldıkları maaş onlara yeter tarzındaki söylemler dahi akademisyenliğe devlete kapak atma perspektifinden bakıldığını gösteriyor.Kabul edin ya da etmeyin bu ülkede akademisyenlikten daha çok önem teşkil eden meslek sayısı bir elin parmaklarını geçmez.Buna rağmen alınan maaş en sonlara doğru gerilemiştir.
Bence kimse "buraya az çalışıyorlar,bir şey yapmıyorlar,8.30-5 mesaisinde bile gelmiyorlar" tamamen memur zihniyeti odaklı yorumlarla gelmemeli.Bilim bir ülkeyi kalkındıran temel unsurdur.Bilimi de üreten akademisyenlerdir.Burada da bu insanların sorunları konuşuluyor hepsi bu.
 

wonderwall

Öğrenci
Sayın Ekurnaz;
bilim için yaptığınız fedakarlık takdir edici hayalleriniz peşinde koşarken bir şeylerden vaz geçmek zorunda kalmışsınız çalışmalarınıza saygı duyarım hala şunu soruyorum 2204 tl ile sefalet içinde mi yaşıyorsunuz bunu asgari ücretle ev geçindirmeye çalışan biri söyleyebilir bunu demek istiyorum hak isterken kullanılan tabirler rahatsız edici düşüncesizce
 

elt_akdeniz

Öğrenci
Kusura bakmayın bana yöneltilmedi soru ama cevaplıyorum yine de; evet sefalet içinde yaşıyor.İstanbul ve ya Ankara'da yaşayan, evli, 2 çocuğu olan ve tek maaşla geçinen araştırma görevlilerini düşünün.Evet sefalet içinde yaşıyorlar zaten sefalet kriteri üstte belirtilmiş.
Sayın Ekurnaz;
bilim için yaptığınız fedakarlık takdir edici hayalleriniz peşinde koşarken bir şeylerden vaz geçmek zorunda kalmışsınız çalışmalarınıza saygı duyarım hala şunu soruyorum 2204 tl ile sefalet içinde mi yaşıyorsunuz bunu asgari ücretle ev geçindirmeye çalışan biri söyleyebilir bunu demek istiyorum hak isterken kullanılan tabirler rahatsız edici düşüncesizce

- - - Güncellendi - - -

Ayrıca evet asgari ücretle geçinen biri de sefalet içinde yaşıyor.Sadece yaşanılan bu sefaletin dereceleri farklı.
 

ekurnaz

Öğrenci
Sayın Ekurnaz;
bilim için yaptığınız fedakarlık takdir edici hayalleriniz peşinde koşarken bir şeylerden vaz geçmek zorunda kalmışsınız çalışmalarınıza saygı duyarım hala şunu soruyorum 2204 tl ile sefalet içinde mi yaşıyorsunuz bunu asgari ücretle ev geçindirmeye çalışan biri söyleyebilir bunu demek istiyorum hak isterken kullanılan tabirler rahatsız edici düşüncesizce

Sayın dostum. Beni anlamaya çalıştığın için teşekkür ederim. "Sefalet" kelimesi sana göre yanlış olabilir, bu her şekilde tartışılabilir. ancak bu kıyaslamayı yapmak için bence şartlar eşit olmalı. örneğin, asgari ücrete göre sen haklısın maaşımız iyi bir noktada. ama devlet memuru bir mühendis maaşına göre ben haklıyım, çünkü benim mezun ettiğim mühendis benden daha iyi ücretle çalışıyor.
elt_akdeniz arkadaşında bahsettiği gibi, benim oda arkadaşım evli ve eşi çalışmıyor çünkü atanamıyor. bu şartlarda o da kıt kanaat ancak geçinebiliyor. hele de büyük şehirde yaşamış olsa facia daha da büyüyecek. ve bence söylediğinde de çok haklı , herkes bir sıkıntı yaşıyor, sadece dereceleri farklı.
 

must82

Öğrenci
Arkadaşlar geçenlerde Erzurum üniversitesi rektörünün altına imzasını attığı, akademik personelin özlük haklarıyla ilgili bir çalışma vardı. Objektif ve başarılı bir çalışma 10 senede maaşı eriyen kesin sadece ve sadece akademisyenlerdir. yazılı metinleri anlamakta zorlananlar oradaki rakamsal değerlere bakarak tekrar bir yorum yapsın derim.

saygılar.
 

erdek

Öğrenci
Böyle ales'i, dil'i yetersiz gelip, öyp'e alınamayanların gelip burada çatışmasını bir türlü anlamıyorum. neyi ne kadar biliyorlar ? okulda hocalar çalışmıyor-muş???? nasıl yani? okumadan, araştırmadan yatarak mezun olan birini söyleyin lütfen? kim yatar? gece fosur fosur uyuyan adam nerden bilsin sabaha kadar ders çlşan bir araş. gör.ün çilesini ? hocalar bi yerden yüklenir biz tez yazıcaz diye ağlıyoruz artık stresten. o ara dil sınavı yaklaşır yatarak dilden 80 alıcam ? yatarak yapılıyorsa söyleyin de ben de yapayım lütfen. yatarak ancak bi yerlerini geliştirebilirsin memurlar gibi.

söz konusu arkadaşlar benim doktora tezimin sadece 2 sayfasını hazırlayabilirler mi? hollanadaya gitmem gerekiyor da o iki sayfa için. ?? şaka değil.

ayıp ya vallahi ayıp. bari bi habersin sus. adam bi kalemde bi çoğunuz yatıyor diyor. neye göre hesaplamış acaba?

neyse ya cahil insanlara laf yetiştirmek mi boşverin dostlar.
 

cimbom

Öğrenci
Akademisyenliği memuriyet kapısı olarak görenler varmış. Çok enteresan geldi. Bir insanın bu işi yapabilmesi için gerçekten istemesi ve bunun yanında düşünebilme yeteneğine sahip olması gerekir. Bu maaşlar ve imkanlar bu şekilde devam ettiği sürece bu kabiliyetlere sahip insanları bu işe dahil edemezsiniz. Evet akademisyenlik idealizm gerektirir biraz. Ben 2 yıl önce Sağlık Bakanlığı'ndaki "kapı gibi" memuriyetimi bırakıp araştırma görevlisi olmayı seçmiştim mesela. Hem de ÖYP gibi bir bilinmezler yumağının içine girerek. Ayrıca maaşım tam 450 lira azalmıştı. Şuan pişman mıyım? Tabii ki hayır. Maaşım beni sefalet içerisinde mi bıraktı? Tabii ki hayır. Ama bu işe çok emek harçıyoruz ve kafa yoruyoruz. Sürekli olarak çalışıp üretmek zorundayız. Bunların bir karşılığı olmalı. Bir grubun haklarını kazanabilmesi için kendisini daha iyi statüde olan gruplarla karşılaştırması gerekir. Amerika'daki zenciler kendilerini asyalılarla karşılaştırmış olsaydı şimdiki kazanımlarını elde edemezlerdi. Evet fabrikalarda 10 saat ayakta durup 1000 liraya geçinen insanlar var ve onlara kıyasla şanslı sayılırız. Ama neden onlarla kıyaslama yapıyoruz?
 

aDNA

Profesör
peki, şöyle sorayım mezun ettiğiniz kişiler sizden fazla kazanıyor özel sektörde, madem karşılığını alamıyorsunuz neden bırak mıyorsunuz? çünkü özelin garantisi yok evet çok iyi işler çok iyi paralar var ama risk alıyor o arkadaşlar hala şu soruya cevap vermediniz bu paraları alanlar sefalet içinde mi yaşıyor? el insaf bu tabirde sorun var bazı konulardan memnun olmayabilirsiniz tabi ki sorunlar vardır ama bu başlığa bu sıfat çok fazla ve bence bilim ile uğraşırken çok para kazanayım odaklı bakmak doğru gelmiyor bana ticaret değil sonuçta. bu tabi ki demek değil ki yok pahasına çalışsınlar ama hocalar kesinlikle az kazanmıyor bunu iddia etmek doğru değil birçoğunun yaşam standardı Türkiye için gayet makul

- - - Güncellendi - - -

hocam bu arada özel sektörde neden çalışmıyorsunuz derken yanlış anlamayın siz derken sizin üzerinizden geneli örnek verdim

Hocam 2 aile şirketimizin işleri hala devam ediyor. Özel sektörde kendi şirketlerimizde çalışmak varken neden bıraktım? Çünkü etrafımda bu kadar boş insan hocaCIK varken ben neden olmayayım dedim? Emin olun sadece Almanca özel dersi vererek dediğiniz gibi mükemmel paralar kazanabilirim. Hocam Sefalet değil ancak çok muhteşem paralar da değil.Büyük şehirde 2 çocukla ve eşiniz çalışmıyorken sefalet olmasa da yoksulluk çekilir.
 
Son düzenleme:
Üst