YLSY İçin MEB'i Arayanlar

bennu

Öğrenci
o ne arkadaş ya 2 mülakat!!..uzun atlama gibi..hayret birşey umarım doğru değildir

- - - Güncellendi - - -

diğer mülakat ingilizceyle ilgilidir o zaman

krizantem28

Öğrenci
merhaba arkadaşlar forumu uzun zamandır takip ediyorum ama ilk defa yorum yazıyorum. YL için dört gözle bende bekliyorum bu sene umutluyum ama bu mülakat olayı gerçekten sürpriz oldu

ftahanci

Öğrenci
Bugün bende aradim. Mulakatin olacagini dile getirdiler lakin oranlara vs. deginmediler. 20 Kasim 2013'te YLSY kılavuzu ilan edilecekmis.

mmuhh

Öğrenci
bugün bende aradım mülakat kesin ama oranlar değişebilir dediler. çok can sıkıcı ya her yerde torpil var ne yapalım evimizde oturalım bu zihniyetle bilim yapılmaz zaten lanet olsun :(

ankaralost

Öğrenci
Arkadaşlar hayırlı uğurlu olsun: ALES %40; bilimsel mülakar %20; türünü çözemediğim bir mülakat %20; not ortalaması %20... bugün son aldığım haber...

ALES için bir sınırlama konulacakmı yani 70 sınırını korurmu bilginiz varmı? Bu arada 20 kasımda klavuz açıklanacak denilmiş o zaman bu ayki ALES sonuçlarına yetişirmi bilen biri varmı?

Gokhan_61

Öğrenci
bugün aradığımda ilginç birşeyler daha söylediler... önceki aramamdan farklı olarak tek bir mülakat olacağını söylediler. ales %40, not ortalaması %20 dediler. ama mülakatın oranı kesin değil dediler. ama bundan çıkan sonuç ülakatın da %40 olacağı gibime geldi :D... bir de toplamda 1000 kişi alınacak, başvurulardan sonra da 3000 kişi çağırılıp mülakatta elenecek dediler...

yani anlayacağınız arandığında herkes farklı birşey söylüyor...

designer43

Öğrenci
bence alesin oranı en az %50 olmalı,mülakatı da sözlü olarak yapacaklar bence,ne yapacaklarını şaşırdılar artık,sonumuz hayır olsun

- - - Güncellendi - - -

ALES için bir sınırlama konulacakmı yani 70 sınırını korurmu bilginiz varmı? Bu arada 20 kasımda klavuz açıklanacak denilmiş o zaman bu ayki ALES sonuçlarına yetişirmi bilen biri varmı?

rahat yetişir çünkü artık ales sonuçları çok çabuk açıklanıyor,bir de mülakata kadar çoktan açıklanmış olur

mavi-

Öğrenci
bence de bennu yoksa ciddi haksızlık olacak,lisans ortalaması katmaları da yanlış,öyp den farkı kalmıyor

Bana kalırsa sadece ales gibi hiçbir şeyi ölçmeyen bir sınava göre seçim yapılaması haksızlık. Not otalaması ve alan sınavı işin içine girerse çok daha adil olur. Sonuçta akademisyen adayları şeçiliyor. Her değerlendirme kıstasının belli yüzdeleri olmalı. Tübitakin bu seneki yurt dışı yüksek lisans bursunda ales ortalama öss derecesi ve mülakat kıstasları vardı ki bu olabilecek en adil seçim yöntemi. Sadece 1 kritere göre seçim yapmak adil olamaz.

Gokhan_61

Öğrenci
yönetmelik yayınlandı!

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü

Başvuru ve Seçim Esasları

MADDE 21 − Resmi-burslu statüde lisansüstü öğrenim görecek öğrencilerin seçimi amacıyla Bakanlıkça oluşturulan sözlü sınav ve değerlendirme komisyonu tarafından sözlü seçme sınavı yapılır. Başvuru yapacak adaylarda; Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) puanının en az 70, akademik genel not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.50, 100 üzerinden ise en az 65 olması şartı aranır. ALES puanına göre en yüksek puandan başlanarak ilan edilen kontenjan sayısının en fazla üç katı aday sözlü sınava çağrılır. Son sıradaki adayla aynı puana sahip adaylar da sözlü sınava çağrılır.

Sözlü sınava çağrılan adaylar;

a) Alan bilgisi konularına ilişkin bilgi düzeyi (20 puan),

b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade kabiliyeti ve muhakeme gücü (20 puan),

c) İletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti (20 puan),

d) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı (20 puan),

e) Akademik çalışmalara yatkınlığı (20 puan),

yönlerinden sözlü sınav ve değerlendirme komisyonu tarafından değerlendirilir. Her adaya sınav kurulu başkan ve üyelerinin her biri tarafından ayrı ayrı 100 üzerinden puan verilir. Verilen bu puanların aritmetik ortalaması sözlü sınav puanını teşkil eder. Sınav kurulu sözlü sınav sonuçlarını bir tutanakla tespit eder.

ALES puanının %40'ı, sözlü sınav puanının %40'ı ile mezuniyet notunun %20'si dikkate alınarak yerleştirme puanı hesaplanır. 70 ve üzeri puan alan adaylardan ilan edilen kontenjan kadarı, en yüksek puandan başlanarak tercihleri doğrultusunda resmi-burslu öğrenci kontenjanlarına yerleştirilir. Puan eşitliği halinde yabancı dil puanı daha yüksek olan adaya öncelik verilir.

Sözlü sınavda 70 ve üzeri puan alan adaylardan, her bir kontenjan için en fazla bir asıl bir yedek aday belirlenebilir.

Sözlü sınav ve değerlendirme komisyonu, Bakanlık personeli, öğretim elemanları ve Bakanlıkça uygun görülen ilgili kurum personeli arasından Bakanlıkça seçilen bir başkan ve iki asıl üyeden oluşur. Bakanlık, asıl üye sayısı kadar yedek üye de seçer. Asıl üyelerin bulunmadığı durumlarda yedek üyeler komisyonda görev yapar. Bakanlık, gerekli durumlarda uygun görülen yerlerde birden fazla komisyon kurabilir.

Sözlü sınav ve değerlendirme komisyonunun görevleri şunlardır:

a) Sözlü sınavları yapmak ve adayların yerleştirme puanlarını belirlemek,

b) Sözlü sınavla ilgili itirazları değerlendirip sonuçlandırmak.

Sözlü sınav ve değerlendirme komisyonu başkan ve üyeleri, kendilerinin veya boşanmış olsalar dahi eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dahil) kan ve kayın hısımlarının ve evlatlıklarının katıldığı sınavlarda görev alamazlar.

Resmi-burslu statüde yurtdışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilerle ilgili başvuru ve seçim esaslarına ilişkin bilgiler, öğrenim görülecek alanlar, kontenjanlar, sürece ilişkin diğer hususlar her yıl Bakanlıkça yayımlanan kılavuzla belirlenerek ilan edilir.

Resmi-burslu statüde yurtdışında lisans seviyesinde öğrenim görecek öğrencilerin başvuru ve seçimine ilişkin usul ve esaslar ihtiyaç duyulması halinde Bakanlıkça belirlenerek yayımlanacak kılavuzda ilan edilir.”

cerenceren

Öğrenci
torpilin teferruatını çok güzel açıklamışlar. gerçekten yüzyılın torpil hareketine imza atmaya hazırlanıyorlar. evet hayaldi gerçek oldu...

designer43

Öğrenci
Bana kalırsa sadece ales gibi hiçbir şeyi ölçmeyen bir sınava göre seçim yapılaması haksızlık. Not otalaması ve alan sınavı işin içine girerse çok daha adil olur. Sonuçta akademisyen adayları şeçiliyor. Her değerlendirme kıstasının belli yüzdeleri olmalı. Tübitakin bu seneki yurt dışı yüksek lisans bursunda ales ortalama öss derecesi ve mülakat kıstasları vardı ki bu olabilecek en adil seçim yöntemi. Sadece 1 kritere göre seçim yapmak adil olamaz.

peki mavi sen bu ülkede yapılan mülakatların objektif olduğunu düşünüyor musun?Alanınla ilgili bilgini ölçen bir sınava tabii tutulacağına gerçekten inanıyorsan sorun yok,not ortalamasına gelince,bir çok standart sapmalar olabileceğini herkes biliyor,kişinin akademik başarısını not ortalaması belirlemez her zaman,senin dediğin sistem içinde torpil barındırmayan ülkelerde geçerli,umarım savunduğun bu sistemde sen de mağdur olmazsın

cerenceren

Öğrenci
c) İletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti

e) Akademik çalışmalara yatkınlığı

ancak bu kadar saçmalanır. diğer maddelerde saçma, ama bu iki maddeyle sınırları zorlamışlar. ya arkadaşım ikna kabiliyeti nedir ? ben pazarlamacı mı olacam ? ben politikacı mı olacam?
akademik çalışmalara yatkınlığa ne demeli ! böyle saçma bi şey görmedim, duymadım. ben zaten akademik kariyer için bu bursa başvuruyorum kalkıp böyle bi madde koymanın ne anlamı var. hayır anlamıyorum, mülakatta bizim akademik çalışmalara yatkınlığımızı hangi sorularla ölçecekler?

mavi-

Öğrenci
peki mavi sen bu ülkede yapılan mülakatların objektif olduğunu düşünüyor musun?Alanınla ilgili bilgini ölçen bir sınava tabii tutulacağına gerçekten inanıyorsan sorun yok,not ortalamasına gelince,bir çok standart sapmalar olabileceğini herkes biliyor,kişinin akademik başarısını not ortalaması belirlemez her zaman,senin dediğin sistem içinde torpil barındırmayan ülkelerde geçerli,umarım savunduğun bu sistemde sen de mağdur olmazsın

Deginer43 dediklerinde haklısın açıkçası ben mülakatın %40 gibi tamamen insiyatife kalmış olacağını düşünmemiştim. Çok saf düşünmüşüm. 4 maddelik mülakatta sözlü olarak neyi nasıl ölçeceklerini ben de anlayamadım. Benim kastettiğim bi "alan yazılı sınavı"ydı. Not ortalaması ölçmüyor demişsin haklısın çünkü hepimiz aynı Üniversitelerden mezun değiliz. Iyi ve zort bölümde ortalama yapmak hiç kolay değil kendimden biliyorum ama bir pay olarak etkisi olmalı hele ki ortalama sınırı "2.5" e inmişken.

Ben kendim dahil kimsenin mağdur istemem. Düşüncelerimi anlatabilmişimdir umarım. Yeni sistem belli değilken yazmıştım o yazıyı bunu savunmak gibi bir durum içinde değilim yanlış anlaşılma olmasın.