katıldığım noktaları belirtmek istiyorum: mülakat her zaman torpil demektir, haklısın. ayrıca ales alanımız hakkında bilgi ölçme namına en ufak bir belirleyici konumu yoktur.
katılmadığım ve eleştirdiğim noktalar : yazında '' iyi ki temmuz olmamış, alesimi yükseltebilirim, temmuz mezunu olanlar iş bulmuş olabilir. Gizli bir bencillik söz konusu. Kanımca eleştirdiğin torpil, bir gün senin için olumlu bir durum olur ise, sesini çıkarmayacaksın. Şu an seni mağdur ettiği için burada konuşmaktasın.
- Kıytırık Üniversite durumuna gelince, Odtü ve Hun'luları ben bir türlü anlayamıyorum. Sizde ekstra bir hava var
Bölümünü o kadar övmüşsün, ama senin bölümünün argümanları üzerinden gitmek istiyorum:
-Syaset Bilimi ve Kamu Yönetimi YL'sinde şöyle bir ders var: a) Siyaset Kuramları. demek ki, lisansta adam öğrenemiyor, YL de bir daha ders veriliyor. O yüzden Liberalizm vs. burada öğretilemiyor. DR'de durm daha vahim : b) Çağdaş Siyaset Kuramları
DR mezunu olacağım ama hala siyaset kuramını öğretemeyen bir bölümde eğitim görüyorum.
İngilizce eğitim diyorsun ama, ne kadar kaliteli bir ingilizce işlenen ders olduğunu da biliyorum. Ayrıca; YL'si YDS dengi 50 DR'si 65 istiyor. O kadar da ahım şahım bir puan değil bu. Beğenmediğin kıytırık üni.ler ile aynı.
Burası konunun tartışma forumu değil ama madem eleştirilmişim ben de bunlara cevap vermek isterim.
1-Aralık atamasına sevindim elbette, sen olsan ben tercih yapmayayım yerimi başka arkadaş mı alsın dersin? Ben 2011 mezunuyum ve hala işsizim. Amacım akademisyen olmak olduğu için işsizim. Eskişehirden Adanaya gitmediğim üniversite girmediğim mülakat kalmadı, sonunda öğrendim ki o duyurular torpile göre açılıyormuş. En son masterımı bitirdim ve öyp-ylsy seçeneklerini düşünmeye başladım. O yüzden evet seviniyorum ama bunun torpille ne alakası var? Torpille işe girecek olsaydım kendi torpilimi bulur yök ilanlarıyla girerdim. Ama ben onca borcun ve zorunlu hizmetin yükünün altına girmeyi tercih ederim, tanımadığınız biri hakkında bu denli yorum yapmanız çok yanlış.
2-Ben uluslararası ilişkiler diyorum sen siyaset biliminden örnek veriyorsun. Lisansım hacettepe yükseklisansım odtü. ÖSS sistemine de alese olduğu gibi karşıyım ama ben o üniversitelere kadar gelebilmişsem ve kaliteli eğitimler almışsam ki odtü DÜNYAnın en iyi üniversiteleri sıralamasında 200. sıralarda (
World University Rankings 2013-2014 - Times Higher Education ) demek ki konuda uzman olabilirim. Şundan örnek vereyim, üniversitenin ismini vermeyeceğim bölüm başkanı zan altında kalmasın diye. Akdeniz bölgesinde bir üniversitede doktora yapıyorum şuan, EAdan 150 binlerdeki öğrenciler girmiş bu bölümün lisansına. Bölüm başkanıyla konuşuyorduk, dersten çıkmıştı elinde 300 sayfalık bir kitap var. Adam bıkmış, şu kitabı okuyun dedim kıyameti kopardılar sınıfta diyor, öğrencilerine hakaret bile etti, sistem bozuksa ne yapalım. Ben lisanstayken 1 derste en az 3 kitap okuduk biz. bunun y.lisansı ve doktorası var daha onu saymıyorum, okuduğumuz yazdığımız yayımlattığımız makaleler de cabası. siz össde ilk 5bindeki öğrenciyle 150bindeki öğrenciyi aynı kefeye koyarsanız olmaz, elbette arada istisnalar vardır, hacettepeden ne tıntınlar çıkıyor, yada 200binlerde öğrenci alan okullardan ne akıllı insanlar çıkıyor ama bunlar istisnadır. Bahsettiğim katsayı sistemi katkı kredisi ve burs alınırken uygulanıyor biliyor musunuz? ODTÜden başvuran öğrenciye daha yüksek katsayı verilirken nevşehir üni.den başvuran öğrenciye daha düşük katsayı veriliyor, buna itirazınız var mı, olmalı.
3- anadilde eğitim taraftarıyım. ne olursa olsun. ben hacettepeden hiç memnun değildim dil konusunda.hazırlıktan birinci sınıfa geçtiğim dönem lisans ortalamam 1,60 idi. başarısız oldum zira kitaplar, sınavlar ingilizceydi, hocalar da dersi ingilizce anlatıyordu. ben o ortalamayı zar zor 3.08e çıkardım mezun olana kadar. ama şimdi o ortalama öyp için epey düşük kalıyor. burda bir haksızlık var ben buna dikkat çekiyorum. ayrıca yukarda da bahsettiğim gibi düşük puanla öğrenci alan okullarda öğrencileri zorlamıyor hocalar. aynı donanımla mezun olmuyoruz, bunu kabul etmek gerkiyor. ha ben ingilzice eğitimden ne fayda gördüm, yığınla yabancı kaynak elimin altında artık, kpds 92, ielts 7, ingilizceyi anadilim gibi biliyor, ingilizce kitaplar okuyabiliyorum. türkçe kaynak yok ki okuyayım, kaynak çok az, çeviri yapılmyor, türkçe kitap çıkaran adamlar yabancı makalelri çevirip kendi kitaplarıymış gibi yayımlıyorlar bknz tayyar arı. uluslararası ilişkilerde hep bu adamın kitapları okutulur türkçe lisans bölümlerinde, ama intihal yapmıştır o konuşulmaz.
vallahi verdiğiniz örnek de o kadar komik ki, ilkokul 1de de matematik dersi var, bilgisayar mühendisliğinde de, demek ki bu mühendislik çok kolay bir bölüm. efendim ilkokul 1 matematiği ile mühendislik matematiğini nasıl aynı kefeye koyamazsanız y.lisans ve doktora derslerindeki kuram dersleriyle lisanstakileri bir tutamazsınız. o derslere girip farkı anlamanız gerekir. lisans derslerinde size kitaptan bölüm 3ü okuyun der hoca ama y.lisans ve doktora derslerinde o kuramları yazan adamların doğumundan kafa yapısına her şeyi öğrenir derse öyle gelir ve hocayla çatır çatır tartışırsınız. Zaten y.lisans ve doktoranın amacı budur. UZMAN olmak. odtüde bahsettiğiniz dersleri ancak y.lisans ve doktora seviyesinde görürsünüz:
Courses | METU hacettepe olayını bilemem dediğim gibi ulus.iliş. başka SBKY başka.
ukalalık ayrı, gerçek ayrı. siz beni ukala olarak görmüşsünüz oysa derdim ukalalık değil, aşağılamak değil, ama bir fark varsa bunu belirtmek de isterim. hacettepe SBKYo dil puanlarını isteyebilir, ama odtü kpds kabul etmez, ya kendi sınavını gireceksiniz yada toefl veya ielts vereceksinz, kaldı ki 50 yds ile hacettepeye girdiniz benim gibi 1.60 ortalama yaparsınız çünkü kitaplar dersler ingilizce makaleler ingilizce, 50 yds ile bunları atlatmak biraz zor olacaktır, aynı yollardan geçtiğim için biliyorum.