35. Madde Senetleri İptali ve Açılan Dava Örnekleri

A

Akademik Forum

Guest
Arkadaşlar
şu anda 35. madde ile görev yaptığım üniversitede doktoramı 4 yada 5 ay sonra bitiriyorum. Ancak kamuya mühendis olarak geçmeyi düşünüyorum. Bu nedenle atamamın yapılmasını talep eden kamu kurumu üniversiteye muvafakat için yazsa (eş durumu nedeniyle çünkü eşimin yanına gelmek istiyorum) üniversite ile birlikte YÖK'te okey diyebilir mi...
Diyebilir mi dedim çünkü sorum şu= doktoramı bitirmeden kamuya böyle bir geçiş olabilir mi yoksa illaki doktoranın bitmesi mi gerekiyor...Üniversite muvafakat verecek gibi görünüyor.asıl kadromun bulunduğu üniversiteye dönmeden mecburi hizmete başlamadan yök devire okey verirmi

sfagnum

Öğrenci
Merhabalar. Yüksek lisanstaki üçüncü senemin sonunda başarısızlık dolayısıyla ÖYP'den ilişiğim kesildi. İki gün önce üniversiteden elime bir kağıt ulaştı ve 1 ay içinde kefalet seneti uyarınca ödeme yapmam gerektiği,aksi takdirde icra ve iflas kanunu hükümlerine göre işlem yapılacağı yazıyor. Üniversiteyle görüştüm ve taksitlendirme yapabileceklerini ancak bunun Sayıştay ve şu an hatırlamadığım bir kuruma gönderilip onayının beklenmesi gerektiğini söylediler. Azami beş yıl olan taksitlendirme hakkımı kullanabileceğimi söyleyip bir ödeme çizelgesi oluşturdular ve mail olarak gönderdiler. Taahhütnamenin bazı ağır şartlar içereceğini belirttiler(Ödemenin bir kez aksatılması durumunda başa döneceği gibi). Diğer şansım ise bankadan kredi çekip yıllara böldürerek ödemeyi bankaya yapmam gibi duruyor. Forumdan anladığım kadarıyla artık davalar aleyhimize sonuçlanıyor ne yazık ki. Bu durumda ne önerirsiniz? Eğer taksitlendirme seçeneğini kabul edersem nelere dikkat etmem lazım. Teşekkürler.

hocam öncelikle geçmiş olsun. bu söylediklerinizden sonra öyp denen uygulamanın saçma sapan hususlarının daha da önemle üzerine gidilmesi gerekliliği ortaya çıkıyor. Bizler senetlerin iptali için dava girişiminde bulunduk; inşallah hayırlı bir sonuç bekliyoruz. sizin üniversiteniz maşallah olayın iyice suyunu çıkarmış. geri ödetmeleri zaten ayrı bir saçmalık bir de üstüne üstelik bir aksama olursa baştan başlar vs. gerçekten pes diyorum. bunları da allaha havale ediyorum.

siz sitedeki yetkili isimlerle irtibata geçmeye çalışın. özellikle de Nazmi Hocam bu tür bir durumda ne yapmanız gerektiği konusunda sizi daha iyi aydınlatacaktır. umutsuz olmayın lütfen. durumunuzu da sürekli bizimle paylaşın ki konuyla ilgili bilgi sahibi olan herkes fikir paylaşımında bulunabilsin.

doctore

Öğrenci
Merhaba arkadaslar. Ben bu konulara yeni dahil oluyorum. Yeni atandim ve su an 39. Md ile görevlendirildim yani bi kac au icerisinde yaklasik 200bin liralik senet vermem gerekecek universiteye. Bu senet daha imzalamadan beni germeye basladi meblag baya buyuk ayrica 2 kefil var. Davalari gecmis mesajlardan takip ediyorum yakinda guzel bi gelisme olur mu? Bu isi seviyor ve yapmak istiyorum ama rakam gercekten buyuk ve bu daha yukseklisans icin :(

dejavu1

Öğrenci
hocam öncelikle geçmiş olsun. bu söylediklerinizden sonra öyp denen uygulamanın saçma sapan hususlarının daha da önemle üzerine gidilmesi gerekliliği ortaya çıkıyor. Bizler senetlerin iptali için dava girişiminde bulunduk; inşallah hayırlı bir sonuç bekliyoruz. sizin üniversiteniz maşallah olayın iyice suyunu çıkarmış. geri ödetmeleri zaten ayrı bir saçmalık bir de üstüne üstelik bir aksama olursa baştan başlar vs. gerçekten pes diyorum. bunları da allaha havale ediyorum.

siz sitedeki yetkili isimlerle irtibata geçmeye çalışın. özellikle de Nazmi Hocam bu tür bir durumda ne yapmanız gerektiği konusunda sizi daha iyi aydınlatacaktır. umutsuz olmayın lütfen. durumunuzu da sürekli bizimle paylaşın ki konuyla ilgili bilgi sahibi olan herkes fikir paylaşımında bulunabilsin.

Çok sağol hocam. Sitedeki yetkili bazı kişilere mesaj attım. Umarım cevap alabilirim. Şu an düştüğüm durumda taksitlendirme en azından kötünün iyisi bir çıkış yolu olarak görünüyor. Benim için şu anda kritik olan diğer bir nokta ise: Bahsettiğiniz davayı doğrudan şimdi mi açmalıyım,taksitlendirme sonrası taahhütname imzalandıktan sonra mı,yoksa ileride bir kanun yada danıştay kararı değişikliği olduktan sonra mı?

A

Akademik Forum

Guest
Çok sağol hocam. Sitedeki yetkili bazı kişilere mesaj attım. Umarım cevap alabilirim. Şu an düştüğüm durumda taksitlendirme en azından kötünün iyisi bir çıkış yolu olarak görünüyor. Benim için şu anda kritik olan diğer bir nokta ise: Bahsettiğiniz davayı doğrudan şimdi mi açmalıyım,taksitlendirme sonrası taahhütname imzalandıktan sonra mı,yoksa ileride bir kanun yada danıştay kararı değişikliği olduktan sonra mı?

Hocam geçmiş olsun öncelikle. Tam olarak ne kadar ödemenizi istediler? Ayrıca taksitlendirme yapınca ne kadar faiz ekliyorlar? Aylık taksit kaça geliyor?

kuazimodo

Öğrenci
Merhabalar. Yüksek lisanstaki üçüncü senemin sonunda başarısızlık dolayısıyla ÖYP'den ilişiğim kesildi. İki gün önce üniversiteden elime bir kağıt ulaştı ve 1 ay içinde kefalet seneti uyarınca ödeme yapmam gerektiği,aksi takdirde icra ve iflas kanunu hükümlerine göre işlem yapılacağı yazıyor. Üniversiteyle görüştüm ve taksitlendirme yapabileceklerini ancak bunun Sayıştay ve şu an hatırlamadığım bir kuruma gönderilip onayının beklenmesi gerektiğini söylediler. Azami beş yıl olan taksitlendirme hakkımı kullanabileceğimi söyleyip bir ödeme çizelgesi oluşturdular ve mail olarak gönderdiler. Taahhütnamenin bazı ağır şartlar içereceğini belirttiler(Ödemenin bir kez aksatılması durumunda başa döneceği gibi). Diğer şansım ise bankadan kredi çekip yıllara böldürerek ödemeyi bankaya yapmam gibi duruyor. Forumdan anladığım kadarıyla artık davalar aleyhimize sonuçlanıyor ne yazık ki. Bu durumda ne önerirsiniz? Eğer taksitlendirme seçeneğini kabul edersem nelere dikkat etmem lazım. Teşekkürler.

Geçmiş olsun diyerek başlayayım,
Senet meselesinin nasıl bir problem yumağı olduğunu gösteren oldukça tatsız bir durum. Daha önce bir arkadaşın da belirttiği gibi bu konuya dair hızlıca bir şey yapılması elzem; aksi takdirde, yakın zamanda hayatı alt üst edilmiş ÖYP mağdurları kitlesi oluşacak. Umarım yeni YÖK yasasında bu iş diyalogla makul bir şekilde çözülür.
20'li yaşlarının ortasında, işsiz, muhtemelen lisansüstü öğrencisi genç bir insana iş karşılığında ömrü boyunca ödeyemeyeceği bir senet imzalatılması ve bu senetle yaptığı iş için aldığı ücretin misliyle geri istenmesi pek adil bir sözleşme değil; ancak senet ödenirken size dayatılan koşullar hepten korkunç. "Bir taksiti dahi aksatırsanız başa dönülür" nasıl bir uygulamadır? Bu, hukuka dayalı bir anlaşma olamaz. 'Hukuksuz borçlanmalar'da karşılaşılan, korkutucu bir uygulama. Bir avukata danışmadan adım atmamanızı şiddetle öneririm. Ödeyeceğinizi taahhüt ederken dava yolunu açık tutacağınızı beyan etmenizi tavsiye edebilirler.
Bu senet işinin boyutları kötü bir yere doğru evriliyor. Bu baskı gerek psikolojik gerekse maddi anlamda çok ciddi problemlere gebe. Yeni YÖK tasarısı evvelinde sesimiz duyuracak bir adım atılması zorunlu hale geldi.
Neler yapabileceğimiz konusunda bu platformda fikir alışverişine başlamalıyız.
Herkese kolaylıklar..

- - - Güncellendi - - -

Geçmiş olsun diyerek başlayayım,
Senet meselesinin nasıl bir problem yumağı olduğunu gösteren oldukça tatsız bir durum. Daha önce bir arkadaşın da belirttiği gibi bu konuya dair hızlıca bir şey yapılması elzem; aksi takdirde, yakın zamanda hayatı alt üst edilmiş ÖYP mağdurları kitlesi oluşacak. Umarım yeni YÖK yasasında bu iş diyalogla makul bir şekilde çözülür.
20'li yaşlarının ortasında, işsiz, muhtemelen lisansüstü öğrencisi genç bir insana iş karşılığında ömrü boyunca ödeyemeyeceği bir senet imzalatılması ve bu senetle yaptığı iş için aldığı ücretin misliyle geri istenmesi pek adil bir sözleşme değil; ancak senet ödenirken size dayatılan koşullar hepten korkunç. "Bir taksiti dahi aksatırsanız başa dönülür" nasıl bir uygulamadır? Bu, hukuka dayalı bir anlaşma olamaz. 'Hukuksuz borçlanmalar'da karşılaşılan, korkutucu bir uygulama. Bir avukata danışmadan adım atmamanızı şiddetle öneririm. Ödeyeceğinizi taahhüt ederken dava yolunu açık tutacağınızı beyan etmenizi tavsiye edebilirler.
Bu senet işinin boyutları kötü bir yere doğru evriliyor. Bu baskı gerek psikolojik gerekse maddi anlamda çok ciddi problemlere gebe. Yeni YÖK tasarısı evvelinde sesimiz duyuracak bir adım atılması zorunlu hale geldi.
Neler yapabileceğimiz konusunda bu platformda fikir alışverişine başlamalıyız.
Herkese kolaylıklar..

vlemincx

Öğrenci
Arkadaşlar bu konuyu mümkün olduğu kadar canlı tutalım. Bizim ülkede mücadele etmeden hiçkimsenin hakkı verilmiyor. Ben de senete imza atan Öyplilerden biriyim. Şu ana kadar bir sıkıntım olmadı. Ama bundan sonra olmayacağı anlamına gelmez. Devam eden bir dava olsa da kamuoyu oluşturmanın ne kadar önemli olduğu aşikar. Yanlış bilmiyorsam 10.000 den fazla Öyp li var. Bu konuyla ilgili bir imza kampanyası yapılması ya da hocalarımızın bu konuda yazılar yazması konuyu canlı tutmak adına faydalı olabilir diye düşünüyorum.

manastirli

Öğrenci
Tamamen hukuksuz bir durum, geçmiş olsun. Buna artık bir çözüm gerek, insanın çalışırken motivasyonu kırılıyor, "Bir gün bu çalışmamın karşılığı verilen maaşı faiziyle alabilirler" düşüncesi zaman zaman canımı çok sıkıyor.

A

Akademik Forum

Guest
bu haksızlığı görüp dur diyecek hiç kimse yok mu bu memlekette anlamak mümkün değil. bu süreç hem insan haklarına aykırı hem de bir çeşit mobbing. insanların hayatıyla oynamak ve onlara 100'binlerce lira altına sokmak nasıl bir vicdana sığıyor. bir kişi bile bu nedenle psikolojisi bozulup kendine zarar vermeye kalksa ilgili kurumlar bunun vebalini nasıl üstlenir. hepimiz bu memleketin vatandaşlarıyız ve bu muameleyi haketmiyoruz. insanların uykularını kaçırmaya, sağlığını bozmaya kimsenin hakkı yok hele ana dediğimiz devletin hiç ama hiç hakkı yok. insan evladını korur, kollar devlette vatadaşını korumakla mükelleftir. kimse isteyerek başarısız olmaz.

cerfecer

Öğrenci
Arkadaşlar ciddi can sıkıcı bir durum.Kendim henüz senet imzalamadım ama düşüncesi dahi kabusa dönüştü uykularımda ki burada yazılanları okuyunca daha kötü oluyorum...
Devam eden hukuksal bir süreç var...Mutlaka meclis gündemine taşınmalı...Ayrıca cumhurbaşkanlığına yazın diye bir sayfa var buralara ve Bimer e yani elimizden geldiğince her kesime sesimizi duyurmalıyız...

A

Akademik Forum

Guest
oyp 35 senet

arkadaslar merhabalar. bu 35. madde senetleri için dava tahmini ne zaman sonuçlanır acaba bilgi verebilir misiniz? bir buçuk ay sonra senet imzalamam gerekiyor ve olası bir olumsuzluk yüzünden endişeleniyorum

dejavu1

Öğrenci
Güzel temennileriniz ve tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim arkadaşlar. Sağolsun yardımcı olmaya çalışan birçok kişi var. Gelişmeleri de burada aktarmaya devam edeceğim benzer durumdaki kişilere faydası olabileceğini düşünerek. Benim sormak istediğim bir soru daha var. Hukuk bilgim çok iyi sayılmaz ama bu başlığın ilk yazısında Emir hocamın söylediği ''Benim görüşüm bu uygulamanın Anayasa Mahkemesi'ne açılacak bir dava ile sonuçlandırılabileceğidir.'' ihtimalinin gerçekleşmesi mümkün mü acaba? Danıştay'a halihazırda açılmış olan dava umarım olumlu sonuçlanır ancak olumsuz sonuçlanması durumunda da dosya Anayasa Mahkemesi'ne taşınıp sorunu kökünden çözecek bir sonuç alınabilir mi? Yada bu sonuç beklenmeden ayrı bir dava üzerinden Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılabilir mi?

Mr December

Baş Editör
Güzel temennileriniz ve tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim arkadaşlar. Sağolsun yardımcı olmaya çalışan birçok kişi var. Gelişmeleri de burada aktarmaya devam edeceğim benzer durumdaki kişilere faydası olabileceğini düşünerek. Benim sormak istediğim bir soru daha var. Hukuk bilgim çok iyi sayılmaz ama bu başlığın ilk yazısında Emir hocamın söylediği ''Benim görüşüm bu uygulamanın Anayasa Mahkemesi'ne açılacak bir dava ile sonuçlandırılabileceğidir.'' ihtimalinin gerçekleşmesi mümkün mü acaba? Danıştay'a halihazırda açılmış olan dava umarım olumlu sonuçlanır ancak olumsuz sonuçlanması durumunda da dosya Anayasa Mahkemesi'ne taşınıp sorunu kökünden çözecek bir sonuç alınabilir mi? Yada bu sonuç beklenmeden ayrı bir dava üzerinden Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılabilir mi?

Anayasa mahkemesi için tüm hukuk yollarının tüketilmiş olması gerekiyor. Ancak o durumda başvuru olabiliyor. Eskiden dava kaybetmiş ve tüm hukuk yollarını tüketmiş olanlar başvurursa birşeyler olabilir ancak.

A

Akademik Forum

Guest
Merhaba arkadaşlar.
Her ne kadar bu forum senetlerin iptaline ilişkin olsa da izninizle bir soru sormak istiyorum.
Acaba senetlerin iptali değil de senetlerin kimi maddelerinin yanlışlığı üzerine bir davanın açılması mümkünmüdür? Şöyle ki; Benim zorunlu hizmetimin bulunduğu üniversite, benim de imzaladığım senetlerde zorunlu hizmet borcunun hesaplanmasında, zorunlu hizmetin çalışılan kısmını hesaba ancak muvafakatla ayrılma durumunda katılacağını, bunun dışında istifa etme durumunda ise öğrenim süresinde alınan maaşların iki katının yasal faiziyle (harcama tarihinden itibaren faiz başlatılarak) alınacağını belirten bir madde içeriyor. Şu anda hepinizin bildiği üzerine muvafakatla ayrılma eş durumu ve sağlık özrü dışında söz konusu değil. Yani sonuç olarak, bu madde, fiili olarak istifa ederek ayrılma durumunda isterseniz zorunlu hizmetiniz 8 senedem üç ay kalmış olsa da 8 senelik borç çıkartacak.
Diğer yandan aynı üniversitenin şu anda imzalattığı senetlerde ise hesaplamada zorunlu hizmetin fiiili olarak çalışılan kısmının borçtan düşeceği yazıyor.
Bu durumda
a) aynı üniversitede farklı kişilere farklı senetler uygulanabilir mi?
b) Senetlerin bu saydığım kısmına itiraz edilebilir mi?
sorularına ilişkin değerli yanıtlarınız nelerdir arkadaşlar??

Mr December

Baş Editör
Merhaba arkadaşlar.
Her ne kadar bu forum senetlerin iptaline ilişkin olsa da izninizle bir soru sormak istiyorum.
Acaba senetlerin iptali değil de senetlerin kimi maddelerinin yanlışlığı üzerine bir davanın açılması mümkünmüdür? Şöyle ki; Benim zorunlu hizmetimin bulunduğu üniversite, benim de imzaladığım senetlerde zorunlu hizmet borcunun hesaplanmasında, zorunlu hizmetin çalışılan kısmını hesaba ancak muvafakatla ayrılma durumunda katılacağını, bunun dışında istifa etme durumunda ise öğrenim süresinde alınan maaşların iki katının yasal faiziyle (harcama tarihinden itibaren faiz başlatılarak) alınacağını belirten bir madde içeriyor. Şu anda hepinizin bildiği üzerine muvafakatla ayrılma eş durumu ve sağlık özrü dışında söz konusu değil. Yani sonuç olarak, bu madde, fiili olarak istifa ederek ayrılma durumunda isterseniz zorunlu hizmetiniz 8 senedem üç ay kalmış olsa da 8 senelik borç çıkartacak.
Diğer yandan aynı üniversitenin şu anda imzalattığı senetlerde ise hesaplamada zorunlu hizmetin fiiili olarak çalışılan kısmının borçtan düşeceği yazıyor.
Bu durumda
a) aynı üniversitede farklı kişilere farklı senetler uygulanabilir mi?
b) Senetlerin bu saydığım kısmına itiraz edilebilir mi?
sorularına ilişkin değerli yanıtlarınız nelerdir arkadaşlar??

Senetler arasında bir tutarlılık yok maalesef. Aynı üniversitede farklı senetler olabilir. Dediğiniz konuyu ben de düşündüm, senetlerin bazı maddeleri akla uygun değil.

Rica etsem özelden bana oranın hangi okul olduğunu yazabilir misiniz?

nt16

Öğrenci
merhabalar, davanın durumunda alttaki şekilde bir değişiklik olmuş. size gelen bir ara karar gibi birşey var mı?

Birim Esas No Dosya Türü Davanın Konusu Danıştay Açılış Tarihi Taraf Bilgisi
Danıştay 8. Daire Başkanlığı 2016/618 İlk Derece Yükseköğretim kurumu Personeli, Öğretim Elemanları Disiplin ve Özlük İşlerine İlişkin Uyuşmazlıklar 15/01/2016
DAVACI : H* T*
DAVALI : Y* Ö* K* B*
DAVALI : M* A* Ü* R*
Sonuç

Dosyaya Ait Bilgiler
Dosyanın Son Aşaması ( 26/01/2016 ) , YD'den Havale Edildi ( Dosyanız yürütmenin durdurulması isteminin incelenmesi için Tetkik Hâkimine verilmiştir. İnceleme tamamlandıktan sonra heyet tarafından istem hakkında karar verilecektir. )
Karar Sonucu
( 02/02/2016 ) , YD SAVUNMA VE ARA KARARINDAN SONRA

Moderatör tarafında düzenlendi:
Benim anlamadığım geçen hafta baktığımda böyle bir sonuç yoktu ama karar sonucu kısmında tarih olarak 2 Şubat yazıyor. Bunun neden böyle olduğuna dair fikri olan var mı? (Tarihi yanlış yazmadıklarını varsayarsak). Birde bu savunma alınması süreci ne kadar uzatır acaba?

Son düzenleme:

_EMİR_

Araştırma Görevlisi
Arkadaşlar bugün itibariyle dosya savcıya verilmiş görünüyor. Savcı da inceledikten sonra büyük ihtimalle esastan karar verirler. Zaten savunma verilmiş o aşama geçilmiş. Bundan sonraki sürece bakacağız.

edimvar

Öğrenci
İnşallah hepimiz için güzel sonuçlar çıkar. Emir hocam, öngördüğünüz bir sonuç var mı? avukatın söyledikleri nelerdir bilginiz var mı?