35. Madde Senetleri İptali ve Açılan Dava Örnekleri

A

Akademik Forum

Guest
Hatta senetlerdeki farklılıklar kimi arkadasların anlaşma yaptıkları üniversiteye donusunu bile riske atıyor. Zira bazi senetlerde mecburi hizmet için "x Üniversitesi rektorlugunun gosterdiği birimde, x üniversitesinde "öncelike" gorev almaya" şeklinde ibare bulunması o üni donusunuzu istemediği takdirme almayabilir ve imzaladıgınız onca yukumlulugun baskısıyla bir de calısmak aklınızda hayalinizde olmayan başka ilde yokjn gosterecegi başka bir üniversiteye donmek zorunda bırakılabilirsiniz! Bu cok onemli bir konu.

A

Akademik Forum

Guest
Eğer senette maaş yazıp yazmaması ödenecek miktarı gerçekten etkiliyorsa, bu iyi bir haber ancak bir yanda da başka bir hukuksuzluğa yol açıyor. Tüm ÖYP'liler esasen aynı kurallara tabi ama uygulamada bu tür farklılıkların olması adil değil. Bu veya başka bir başlıkta aynı üniversitenin farklı zamanlarda imzalattığı senetlerin içeriğinin farklı olduğuna dair paylaşım yapan arkadaşlar olmuştu. Senetlerdeki farklılığın ne gibi sonuçlar doğurduğu cevaplanması gereken bir soru bence.

Evet. Aynı üniversitede farklı tarihlerde imzalatılan senetlerin içeriği farklı. Ben bu durumdan dolayı bir çıkmaz içerisindeyim. Üniversiteme borcumu sordurttuğumda bana (zorunlu hizmet süremin 2/3'ünü tamamlamama rağmen, senedimdeki madde gerekçe gösterilerek yaklaşık 400 bin lira tazminat ödemem gerektiği bildirildi. Şaka gibi ama gerçek. Senedime göre zorunlu hizmetimin bitimine 1 gün kala istifa etsem bile, 400 bin liradan bile daha fazla ödeyeceğim çünkü daha geç istifa etmiş olduğum gerekçesi ile faizi daha fazla olacak ve faizin de iki katının alındığını öğrendim. Oysa ki aynı üniversitede yeni senedi imzalayanlar hem birbuçuk katını ödüyorlar (benim senette iki katı yazıyor) hem de çalışılan kısım borçtan düşülüyor (anlayacağını üzere benim senette çalışılan kısım istifa edilme durumunda dikkate alınmıyor). Senedimde yalnızca muvafakatla ayrılma durumunda çalışılan kısmın düşüleceği yazıyor. Senedin eski olması nedeni ile o zamanlar muvafakat alınarak başka bir yere geçilebiliyordu ve buna istinaden bir madde koymuşlar. oysa ki şu anda muvafakatla geçiş de yok. anlayacağınız senedin maddeleri şu anki mevzuatla çelişiyor. bana söylenen ise senedin bu hali ile geçerli olacağı, ayrılmak istersem ilgili meblağı ödemek durumunda olduğum ve daha sonrasında dava yolu ile yanlış hesaplanan kısmı geri almam. hepinizin kabul edebileceği gibi böylesi bir rakamı ödemek imkansız. ve ben bir çıkmazdayım.
a) Senetlerin iptali davalarının yanı sıra acaba senetlerin mevzuata aykırı kısımlarının kısmi iptali söz konusu edilemez mi?
b) Aynı üniversitenin kendi personelleri arasında imzalattığı farklı senetler emsal gösterilerek bir itiraz söz konusu olamaz mı?
c) ve bütün bunlar istifa etmeden yani senet devreye girmeden önce yapılamaz mı? (biliyorum snedin dava edilebilmesi için devreye girmiş olması gerekiyor çünkü aleyhte bir uygulama olarak bahse konu olması gerekiyor. ancak şu anda da istifanın önünü keserek pratikte alyhte bir duruma yol açıyor)
Maalesef Emir hocanın açtığı mahkeme olumlu sonuçlansa bile benim durumumdaki insanların sorununa çözüm oluşturmayacak. Forumdaki eski sohbetlere bakıldığında, açılan davanın yalnızca tazminatı yok edeceği (akademik yaşama devam etmek istemeyenler, eğitimi süresince başarısız olanlar vb. için bence de çok kıymetli yararı dokunacağı) ancak zorunlu hizmetin devamı konusunda herhangi bir hükmünün olmadığı söylendi. Bu durumda akademik yaşamına devam etmek isteyenler için açılan davanın pek de bir faydası olmayacak anladığım kadarıyla. Yanlış anlaşılmasın lütfen Emir hocanın açtığı dava her yönü ile anlamlı ve bir haksızlığı çözümleyecek başarılı olursa. Ancak bu haksızlık, 35. madde senetlerinin yol açtığı haksızlıkların sadece küçük bir bölümü. Devasa bir sorunlar ve haksızlık yumaığının küçük bir bölümü. Umarım daha bütünlüklü ve sorunlarımızı kökten çözümleyecek çabalar için en azından bir ilham kaynağı olacaktır.

renasedat

Öğrenci
Üstte yazan arkadaşa katılıyorum. Mesela senetinde "maaş" ibaresi geçmediği için tazminat ödemeyen birisini emsal gösteremez mi ödemek zorunda kalan birisi ? Birde yakın zamanda istifa eden bir arkadaşım senet karşılığı maaşları alsalar bile tatil günlerini alamıyorlar dedi. Burada tatil günlerinden kastı okulun eğitime açık olmadığı bütün zamanlar... Yani 14 hafta 1. dönem 14 hafta 2. dönem toplam 28 hafta olsa 5 ile çarptığımızda 140 gün eder ki bu da yıl başına korkulacak rakamlar çıkarmıyor. Sormak istediğim bu muhabbetle ilgili bilgisi olan kimse var mı? İnsan olumlu anlamda ne duysa inanmak istiyor...

vlemincx

Öğrenci
Yukarıda ( 1. maddede) yazılı sebeple ………………………………………………
………………………………… bulunmamamdan dolayı yurt içi aylık, aidat, ücret, tazminat gibi adlar altında yapılan her türlü ödemeler ile yol ve ikamet giderlerini ve bu hususlara ilave olarak şahsım adına programım içinde veya dışında her ne sebeple ve şartla olursa olsun sarf edilen meblağın %50 fazlasıyla birlikte, beşinci maddede belirtilen nedenlerden dolayı eksik mecburi hizmet sürem bulunduğu taktirde eksik hizmet süremle orantılı olarak Türk Lirası olarak hesaplanacak tutarın %50 fazlasıyla birlikte Türk Parası tutarını, protesto keşidesini ve hüküm ihtihsaline hacet kalmaksızın nakten ve defaten ya da bana verilen süre içerisinde eşit taksitlerle (1) Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörlüğü’ne ödeyeceğimi ve keza iş bu maddede yazılı giderler ile buna bağlı her türlü harcamanın %50 fazlasını taksitle ve faiz nispetinin borç tutarına ödeme günündeki yasal faizi ile birlikte uygulanmasını şimdiden taahhüt ve kabul ederim.

Benim senette geçen ibare bu. Ancak ben yüksek lisans ve doktora eğitimi boyunca senet miktarı olarak 72.000 e imza attım. Benim için önemli olan aldığım tüm maaşlar mıdır?Yoksa senette yazan üst miktardan daha fazlasını talep edemezler mi?

A

Akademik Forum

Guest
72000 sembolik bir rakam senedin içeriğindeki maddeye göre hesaplama yapılır malesef.

Yukarıda ( 1. maddede) yazılı sebeple ………………………………………………
………………………………… bulunmamamdan dolayı yurt içi aylık, aidat, ücret, tazminat gibi adlar altında yapılan her türlü ödemeler ile yol ve ikamet giderlerini ve bu hususlara ilave olarak şahsım adına programım içinde veya dışında her ne sebeple ve şartla olursa olsun sarf edilen meblağın %50 fazlasıyla birlikte, beşinci maddede belirtilen nedenlerden dolayı eksik mecburi hizmet sürem bulunduğu taktirde eksik hizmet süremle orantılı olarak Türk Lirası olarak hesaplanacak tutarın %50 fazlasıyla birlikte Türk Parası tutarını, protesto keşidesini ve hüküm ihtihsaline hacet kalmaksızın nakten ve defaten ya da bana verilen süre içerisinde eşit taksitlerle (1) Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörlüğü’ne ödeyeceğimi ve keza iş bu maddede yazılı giderler ile buna bağlı her türlü harcamanın %50 fazlasını taksitle ve faiz nispetinin borç tutarına ödeme günündeki yasal faizi ile birlikte uygulanmasını şimdiden taahhüt ve kabul ederim.

Benim senette geçen ibare bu. Ancak ben yüksek lisans ve doktora eğitimi boyunca senet miktarı olarak 72.000 e imza attım. Benim için önemli olan aldığım tüm maaşlar mıdır?Yoksa senette yazan üst miktardan daha fazlasını talep edemezler mi?

cengah

Öğrenci
Arkadaşlar konuşmalardan anladığım senet içeriği olası bi r dava durumunda etkili oluyor. O zaman mesela beim imzaladığım senette başarısız olma yanı azami surede bitirememe ibarisi hiç geçmemekte. O zaman herhangi bi başarısız olma durumunda kendi kurumum benden hak talep edemez.

finduilas

Profesör
Arkadaşlar konuşmalardan anladığım senet içeriği olası bi r dava durumunda etkili oluyor. O zaman mesela beim imzaladığım senette başarısız olma yanı azami surede bitirememe ibarisi hiç geçmemekte. O zaman herhangi bi başarısız olma durumunda kendi kurumum benden hak talep edemez.
Soyle bir durum var ama. Basarisiz olma durumunda ilisiginiz kesiliyor. Ilisiginiz kesildigi icin de zorunlu hizmeti yerine getiremiyorsunuz. Zorunlu hizmeti yerine getirmediginiz icin de senet devreye giriyor. Yani basarisiz oldugunuz icin degil zorunlu hizmeti yerine getirmediginiz icin tazminat oduyorsunuz.

Sent from my SM-N920T using Tapatalk

A

Akademik Forum

Guest
Sadece davalardan medet ummaktansa farklı mücadele yöntemleriyle de hak aramak gerekiyor. Bizlere o maaşlar burs olarak verilmiyor. Biz görevlendirildiğimiz yerlerde sadece kendi derslerimize gitsek yani sadece öğrenci olsak bu paralar bize burs gibi verilse evet senet imzalanabilir bizden maaşlarımız istenebilir. Ama bizler üniversitede çalışıyoruz diğer araştırma görevlileriyle aynı şeyleri yapıyoruz. Çalışmamız karşılığı maaşımızı alıyoruz. Hak ettiğimiz parayı bizden talep ediyorlar.

Maaş ibaresi yazıyormuş yazmıyormuş, davalar olumsuz geliyormuş sadece bunlara odaklanacağımıza bir olup hak mücadelesi vermemiz gerekir. Ama kimsenin umurunda değil tabi böyle şeyler. Boyun eğmeye alışmışız nasılsa.

Sadece davalardan medet ummaktansa farklı mücadele yöntemleriyle de hak aramak gerekiyor. Bizlere o maaşlar burs olarak verilmiyor. Biz görevlendirildiğimiz yerlerde sadece kendi derslerimize gitsek yani sadece öğrenci olsak bu paralar bize burs gibi verilse evet senet imzalanabilir bizden maaşlarımız istenebilir. Ama bizler üniversitede çalışıyoruz diğer araştırma görevlileriyle aynı şeyleri yapıyoruz. Çalışmamız karşılığı maaşımızı alıyoruz. Hak ettiğimiz parayı bizden talep ediyorlar.

Maaş ibaresi yazıyormuş yazmıyormuş, davalar olumsuz geliyormuş sadece bunlara odaklanacağımıza bir olup hak mücadelesi vermemiz gerekir. Ama kimsenin umurunda değil tabi böyle şeyler. Boyun eğmeye alışmışız nasılsa.

Şu aşamada dava sonucunu beklemek dışında ne yapabiliriz hocam?

nt16

Öğrenci
Merhabalar,

DAVANIN KONUSU:İlk Derece Yükseköğretim kurumu Personeli, Öğretim Elemanları Disiplin ve Özlük İşlerine İlişkin Uyuşmazlıklar

şeklinde iken

Yükseköğretim kurumu Personeli (Pasif)

haline gelmiş. sebebini ve anlamını bilen var mı?

Merhabalar,

DAVANIN KONUSU:İlk Derece Yükseköğretim kurumu Personeli, Öğretim Elemanları Disiplin ve Özlük İşlerine İlişkin Uyuşmazlıklar

şeklinde iken

Yükseköğretim kurumu Personeli (Pasif)

haline gelmiş. sebebini ve anlamını bilen var mı?

Üniversiteden bir takım belgeler veya ek savunma gibi şeyler istenmiş olabilir. Bu belgeler gelene kadar da dava pasif hale gelmiş olabilir.

Hocam nerede olmuş bu değişiklik?

Danıştay dosya sorgulamadan "Danıştay Esas Numarasından" seçeneğini, birim adı olarak Danıştay 8. Daire Başkanlığını seçip, esas numarası olarak da 2016/618 i girdiğinizde davanın gidişatını görebilirsiniz hocam.

- - - Güncellendi - - -

dava pasif hale gelmez hocam, ya işlemden kaldırılır ya da hiç açılmamış sayılır eğer adli yargıda ise.

O zaman bilemiyorum. Emir Hocadan bekleyeceğiz cevabı.

_EMİR_

Araştırma Görevlisi
Hocalarım, Arkadaşlarım yeniden merhaba. Dava devam ediyor. Ara kararı çok önceden alındı ve o iş bitti artık. Şu anda sadece YD kararı için bekleniyor. Dua edelim yürütme durdurma kararı çıksın. Bize ilk önce lazım olan bu.

- - - Güncellendi - - -

Daha önce bir Hocamız da ÖYP ilişik kesme durumunun ÖYP Usul ve Esaslarıyla düzenlenemeyeceğine dair bir mahkeme kararı da paylaşmış bu da gayet güzel bir gelişme. Zaten bu konuda Eğitim-Sen in açtığı dava da var oradan da bir hak elde edeceğimizi düşünüyorum. Bununla birlikte mecburi hizmetin sadece eş ve sağlık durumu nedeniyle değil diğer başka hallerde de devrinin mümkün olmasına dair gelişmelerin de yakında olacağını düşünüyorum. Burada bizler sabırlı ve azimli olarak her adımı takip etmeliyiz ve üzerine gitmeliyiz. Bu işler ağlamayınca olmuyor emek gerek Hocalarım. Saygılar Hepinize..