Eğer senette maaş yazıp yazmaması ödenecek miktarı gerçekten etkiliyorsa, bu iyi bir haber ancak bir yanda da başka bir hukuksuzluğa yol açıyor. Tüm ÖYP'liler esasen aynı kurallara tabi ama uygulamada bu tür farklılıkların olması adil değil. Bu veya başka bir başlıkta aynı üniversitenin farklı zamanlarda imzalattığı senetlerin içeriğinin farklı olduğuna dair paylaşım yapan arkadaşlar olmuştu. Senetlerdeki farklılığın ne gibi sonuçlar doğurduğu cevaplanması gereken bir soru bence.
Evet. Aynı üniversitede farklı tarihlerde imzalatılan senetlerin içeriği farklı. Ben bu durumdan dolayı bir çıkmaz içerisindeyim. Üniversiteme borcumu sordurttuğumda bana (zorunlu hizmet süremin 2/3'ünü tamamlamama rağmen, senedimdeki madde gerekçe gösterilerek yaklaşık 400 bin lira tazminat ödemem gerektiği bildirildi. Şaka gibi ama gerçek. Senedime göre zorunlu hizmetimin bitimine 1 gün kala istifa etsem bile, 400 bin liradan bile daha fazla ödeyeceğim çünkü daha geç istifa etmiş olduğum gerekçesi ile faizi daha fazla olacak ve faizin de iki katının alındığını öğrendim. Oysa ki aynı üniversitede yeni senedi imzalayanlar hem birbuçuk katını ödüyorlar (benim senette iki katı yazıyor) hem de çalışılan kısım borçtan düşülüyor (anlayacağını üzere benim senette çalışılan kısım istifa edilme durumunda dikkate alınmıyor). Senedimde yalnızca muvafakatla ayrılma durumunda çalışılan kısmın düşüleceği yazıyor. Senedin eski olması nedeni ile o zamanlar muvafakat alınarak başka bir yere geçilebiliyordu ve buna istinaden bir madde koymuşlar. oysa ki şu anda muvafakatla geçiş de yok. anlayacağınız senedin maddeleri şu anki mevzuatla çelişiyor. bana söylenen ise senedin bu hali ile geçerli olacağı, ayrılmak istersem ilgili meblağı ödemek durumunda olduğum ve daha sonrasında dava yolu ile yanlış hesaplanan kısmı geri almam. hepinizin kabul edebileceği gibi böylesi bir rakamı ödemek imkansız. ve ben bir çıkmazdayım.
a) Senetlerin iptali davalarının yanı sıra acaba senetlerin mevzuata aykırı kısımlarının kısmi iptali söz konusu edilemez mi?
b) Aynı üniversitenin kendi personelleri arasında imzalattığı farklı senetler emsal gösterilerek bir itiraz söz konusu olamaz mı?
c) ve bütün bunlar istifa etmeden yani senet devreye girmeden önce yapılamaz mı? (biliyorum snedin dava edilebilmesi için devreye girmiş olması gerekiyor çünkü aleyhte bir uygulama olarak bahse konu olması gerekiyor. ancak şu anda da istifanın önünü keserek pratikte alyhte bir duruma yol açıyor)
Maalesef Emir hocanın açtığı mahkeme olumlu sonuçlansa bile benim durumumdaki insanların sorununa çözüm oluşturmayacak. Forumdaki eski sohbetlere bakıldığında, açılan davanın yalnızca tazminatı yok edeceği (akademik yaşama devam etmek istemeyenler, eğitimi süresince başarısız olanlar vb. için bence de çok kıymetli yararı dokunacağı) ancak zorunlu hizmetin devamı konusunda herhangi bir hükmünün olmadığı söylendi. Bu durumda akademik yaşamına devam etmek isteyenler için açılan davanın pek de bir faydası olmayacak anladığım kadarıyla. Yanlış anlaşılmasın lütfen Emir hocanın açtığı dava her yönü ile anlamlı ve bir haksızlığı çözümleyecek başarılı olursa. Ancak bu haksızlık, 35. madde senetlerinin yol açtığı haksızlıkların sadece küçük bir bölümü. Devasa bir sorunlar ve haksızlık yumaığının küçük bir bölümü. Umarım daha bütünlüklü ve sorunlarımızı kökten çözümleyecek çabalar için en azından bir ilham kaynağı olacaktır.