Akademik Personel İstifa Süresi ve Sayısı Hakkında

A

Akademik Forum

Guest
Nazmi Hocam, ben vakıf üniversitesinde araştırma görevlisiyim. Devlet üniversitesinde kadro açıldı. bu kadroyu kazanırsam vakıf üniversitesinden istifa edip bir kaç gün içinde devlet üniversitesine geçebilir miyim? herhangi bir zorluk çıkartırlar mı? yeni kadroyu kazanmadığım belli olmadan istifa etmek istemiyorum. Ayrıca vakıf üniversitesinde henüz 1 ay oldu başlayalı. Bu herhangi bir şeyi değiştirir mi?

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Nazmi Hocam, ben vakıf üniversitesinde araştırma görevlisiyim. Devlet üniversitesinde kadro açıldı. bu kadroyu kazanırsam vakıf üniversitesinden istifa edip bir kaç gün içinde devlet üniversitesine geçebilir miyim? herhangi bir zorluk çıkartırlar mı? yeni kadroyu kazanmadığım belli olmadan istifa etmek istemiyorum. Ayrıca vakıf üniversitesinde henüz 1 ay oldu başlayalı. Bu herhangi bir şeyi değiştirir mi?
Hayır hiç bir zorluk çıkartamazlar, tabi özel bir sözleşmeniz ve bu sözleşmede sizi bağlayan bir madde yoksa. Başladıktan bir gün sonra bile istifa edebilirsiniz.

A

Akademik Forum

Guest
Hayır hiç bir zorluk çıkartamazlar, tabi özel bir sözleşmeniz ve bu sözleşmede sizi bağlayan bir madde yoksa. Başladıktan bir gün sonra bile istifa edebilirsiniz.
Çok teşekkür ederim. Fesih maddesi olarak iş kanunu göstermişler. İş kanununda da 2 haftalık bildiri süresi ve bu süreye uyulmazsa 2 haftalık ücret cezası belirtilmiş. Bu durumda bu cezayı göz önüne alarak 1-2 gün kalıncaya kadar istifa edebilirim.

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Çok teşekkür ederim. Fesih maddesi olarak iş kanunu göstermişler. İş kanununda da 2 haftalık bildiri süresi ve bu süreye uyulmazsa 2 haftalık ücret cezası belirtilmiş. Bu durumda bu cezayı göz önüne alarak 1-2 gün kalıncaya kadar istifa edebilirim.

Edebilirsiniz hocam, hayırlı olsun yeni işiniz :)

Ben devlet memuru olarak çalışırken muvafakat alarak öyp ile araştırma görevlisi oldum. Yüksek lisansı kazandığım üniversitede yapacağım söylendi ve senet imzalamadım. Burada bazı sorunlar yaşadım, alan değiştirmek zorunda kaldım ve yüksek lisansım uzadı. Şu an ek süredeyim ve bitirmeye çalışıyorum ama bitirememe ihtimalim de var. Bitiremezsem ve öypden atılırsam tekrar memur olabilir miyim yoksa bitirememe ihtimali iyice belirirse istifa mı etmeliyim? Tavsiyede bulunursanız sevinirim.

Devlet Personel Başkanlığı Akademik Personel Mevzuatına İlişkin Görüşler

Akademik kadrolar hakkında en çok sorulan sorulardan biri istifa ile ilgili olandır. Akademik kadrolar bir kamu görevliliği kadrosu olmasına rağmen yine de 657 devlet memurluğunun şartlarından özellikle istifa bakımından farklıdır. 657 sayılı devlet memurları kanununa göre istifa ettikten sonra 6 ay başka bir memurluk kadrosunda işe başlayamazsınız ve üstsüte 2 kere istifa ederseniz istifa hakkınız biter ve bir daha memuriyete geri dönemezsiniz.

Ancak akademik kadrolarda durum farklıdır. Devlet Personel Dairesi Başkanlığının görüşüne göre;

"ÖZET-8: Devlet memurluğundan İstifa suretiyle ayrılıp, 2547 sayılı Kanuna tabi akademik kadrolara atananların 657 sayılı Kanunun 97 nci maddesinde öngörülen bekleme sürelerine tabi olmadıkları hk. (07/01/1994)
657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi bir görevde çalışmakta iken istifa etmek suretiyle akademik bir kadroya atanmada, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 97 nci maddesinde belirtilen bekleme sürelerinin uygulanıp uygulanmayacağı hakkındaki yazma incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 97 nci maddesinde, Devlet memurluğundan çekilmiş bulunanların tekrar bu Kanuna tabi bir Devlet memurluğuna atanabilmeleri için beklemeleri gerekli olan süreler düzenlenmiş bulunmaktadır.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamında akademik statüde görev yapan personel ise, 2914 sayılı Yüksek öğretim Personel Kanunu hükümlerine tabi bulunmaktadır.
Bu itibarla, Devlet memurluğu görevinden istifa etmiş bulunanların, 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanunu kapsamındaki akademik kadrolara atanmalarında, 657 sayılı Kanunun 97 nci maddesinde öngörülen bekleme sürelerine tabi olmadıkları mütalaa edilmektedir."

Kısacası akademik kadrolardan istifa için bir sayı veya süre sınırı bulunamaktadır. İstifa ettiğinizde bir başka kamu görevliliği kadrosunda hemen göreve başlayabilirsiniz.

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Ben devlet memuru olarak çalışırken muvafakat alarak öyp ile araştırma görevlisi oldum. Yüksek lisansı kazandığım üniversitede yapacağım söylendi ve senet imzalamadım. Burada bazı sorunlar yaşadım, alan değiştirmek zorunda kaldım ve yüksek lisansım uzadı. Şu an ek süredeyim ve bitirmeye çalışıyorum ama bitirememe ihtimalim de var. Bitiremezsem ve öypden atılırsam tekrar memur olabilir miyim yoksa bitirememe ihtimali iyice belirirse istifa mı etmeliyim? Tavsiyede bulunursanız sevinirim.

Tekrar memur olmanızın önünde hiç bir engel yoktur, istifa etmeyiniz sakın..

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
- - - Güncellendi - - -

Teşekkürler, son bir sorum olacak, atılırsam tekrar kpssye mi girmek zorunda kalırım yoksa bir önceki kurumumda ya da herhangi bir devlet kurumunda memur olabilir miyim?

İlişiğiniz kesilirse orda memur olarak devam edemezsiniz eski kurumunuza dnüş içinde kurumla görüşmeniz lazım bazı şartlarda geri dönüş mümkündür.

Teşekkür ederim, hayırlısı nasip artık. Bence bu öyplileri yök daha çok korumalı, kendi kurumunda yüksek lisans yapsan bazı sorunlarla karşılaşabiliyorsun, başka kurumda yapsan senet sepet imzalatıyorlar. Belki abes bir örnek ama bizim fakültede bir teknisyen uygunsuz durumda yakalandı diye söylentiler çıktı; bir süre ortada gözükmedi, şimdi yine işine devam ediyor, hem de daha fazla maaş alıyor. Oysa ben devlet malı zarara uğramasın diye iş çıkışı yanık kalmış projektörleri bile söndürüyorum ama benim iş güvencem daha az.
İlişiğiniz kesilirse orda memur olarak devam edemezsiniz eski kurumunuza dnüş içinde kurumla görüşmeniz lazım bazı şartlarda geri dönüş mümkündür.

ahmetd39

Öğrenci
Nazmi hocam, merhaba. Konuyla alakalı bir sorum olacak. Ben Ankara'da yüksek lisans yapmaktayım ancak bu tercih döneminde Ankara dışında tercih yapacağım. Diyelim atandım ve atandığım üniversitede değil, yüksek lisanstan dolayı Ankara'da görevlendirme aldım, göreve başladım. Malum, kasım ayında KPSS atamaları var, ya da öncesinde bakanlıkların sözleşmeli alımları olabilir. Bunlardan birisiyle herhangi bir bakanlığa atanırsam ÖYP'den istifa edip geçiş yapabilir miyim? Tazminat sorunu yaşar mıyım? :confused:
Bu konu kafamı çok kurcalıyor, bu yüzden ÖYP tercih yapıp yapmama konusunda çok kararsızım. Şimdiden çok teşekkürler.. :)

Merve

Baş Editör
Nazmi hocam, merhaba. Konuyla alakalı bir sorum olacak. Ben Ankara'da yüksek lisans yapmaktayım ancak bu tercih döneminde Ankara dışında tercih yapacağım. Diyelim atandım ve atandığım üniversitede değil, yüksek lisanstan dolayı Ankara'da görevlendirme aldım, göreve başladım. Malum, kasım ayında KPSS atamaları var, ya da öncesinde bakanlıkların sözleşmeli alımları olabilir. Bunlardan birisiyle herhangi bir bakanlığa atanırsam ÖYP'den istifa edip geçiş yapabilir miyim? Tazminat sorunu yaşar mıyım? :confused:
Bu konu kafamı çok kurcalıyor, bu yüzden ÖYP tercih yapıp yapmama konusunda çok kararsızım. Şimdiden çok teşekkürler.. :)
Görevlendirme aldığınız için senet imzalıyorsunuz, bu durumda seneti ödemeniz gerekir.

A

Akademik Forum

Guest
hocam merhaba, ben 33/ a kadrosunda cari usulle araştırma görevlisi olarak 6 aydır çalışıyorum. şimdi öyp ile tercih etmek etsem ve atansam o zaman istifa sürecim nasıl olur acaba ya da istifa ettiğim için gittiğim üniversite de kadroyu onaylamama gibi durumlar olabilir mi ?

msgorus

Öğrenci
şu an öyp kadrosunda olduğum üniversiteden istifa edip ekim ya da aralık atamalarında tekrar başvuru yapmayı düşünüyorum. En son hangi tarihe kadar istifamı sunmam gerek acaba? Örneğin X üniversitesini kazandım belgelerimi götürdüm. Bu tarihe kadar mı? Yoksa gel başlayabilirsin dedikleri tarihte mi? Bir de dekanlığın 1 aya kadar istifaları bekletme yetkilerinin var olduğu söyleniyor var mı böyle bir şey? İstifa ettiğim gün onaylamak zorunda mı yani? Çok teşekkür ederim ilginiz için.

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
şu an öyp kadrosunda olduğum üniversiteden istifa edip ekim ya da aralık atamalarında tekrar başvuru yapmayı düşünüyorum. En son hangi tarihe kadar istifamı sunmam gerek acaba? Örneğin X üniversitesini kazandım belgelerimi götürdüm. Bu tarihe kadar mı? Yoksa gel başlayabilirsin dedikleri tarihte mi? Bir de dekanlığın 1 aya kadar istifaları bekletme yetkilerinin var olduğu söyleniyor var mı böyle bir şey? İstifa ettiğim gün onaylamak zorunda mı yani? Çok teşekkür ederim ilginiz için.
Farketmez, süresi yok siz zaten yerleşirseniz bir muvafakat süreci olacak yasal olarak muvafakat verilmese de karşı taraf sizin istifanızı bekler 1 ayda olsa 2 ayda olsa hakkınız saklı kalır.

dytea

Öğrenci
Nazmi hocam merhabalar, şu an bir devlet üniversitesinde araştırma görevlisi olarak görev yapıyorum. Lakin Devlet Personel Başkanlığı'nın gerçekleştirdiği son alımlarda yerleştirildim. Şimdilerde ise akademiye devam edip etmeme hususunda ciddi bir ikilemdeyim. Hal böyle iken yönetimin (bölüm başkanı ve yüksekokul müdürü) bu durumdan haberleri oldu ve bir an önce istifa etmem için yoğun baskı yapmaya başladılar. Henüz atamam bile gerçekleşmemişken beni istifaya zorlamak gibi bir hakları var mıdır?? Bu durumda ne yapabilirim?

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Nazmi hocam merhabalar, şu an bir devlet üniversitesinde araştırma görevlisi olarak görev yapıyorum. Lakin Devlet Personel Başkanlığı'nın gerçekleştirdiği son alımlarda yerleştirildim. Şimdilerde ise akademiye devam edip etmeme hususunda ciddi bir ikilemdeyim. Hal böyle iken yönetimin (bölüm başkanı ve yüksekokul müdürü) bu durumdan haberleri oldu ve bir an önce istifa etmem için yoğun baskı yapmaya başladılar. Henüz atamam bile gerçekleşmemişken beni istifaya zorlamak gibi bir hakları var mıdır?? Bu durumda ne yapabilirim?
Hayır tabiki öyle bir durum söz konusu değil, olmazda. Siz gitseniz bile kadronuz boşa çıkmaz iade edilir eğer siz ordan ayrılmak istiyorsanız bile karşı tarafın ataması kesinleşmeden istifa etmeyiniz zaten red cevabı verilse bile bir muvafakat süreci vardır.