IELTS Sınavı Tecrübesi ve Çalışma Tavsiyesi

  • Konbuyu başlatan shockhan
  • Başlangıç tarihi
S

shockhan

Guest
Merhaba arkadaşlar,

Yabanci dil sınavlarından biri olan IELTS ile ilgili sizlere hem yasadiklarimi hem de sinav tecrubelerimi paylasmak istedim.

ÖYP Dil Merkezlerinde dil eğitimi alan arkadaşların ilgi göstereceğini ve ayrıca dil sorunsalı ile uyğraşan arkadaşlarımıza faydali olacağını düşünmekteyim... :)

Öncelikle bendeniz ÖYP Araştırma Görevlisiyim, Geçtiğimiz senelerde Toeic'ten istenilen puanı almama rağmen bu sınavın iptal edilmesiyle mağdur olmuştum...
Daha sonra ÖSYM 'nin yapmış olduğu Üds-Kpds Tarzı (ne bildiğini değilde neleri bilmediğini ölçen) bu sınavlara ''-ya ne de olsa bi ingilizce geçmişim var bi 60-70 alırım ne olacak hacııı'' diyerek girmiş ve hüsranla karşılaşmış biriyim .... 45-50 arası notlar aldım girdiğim toplam 3 sınavda...

Herneyse ÖYP'yi kazandıktan sonra dil puanım 65 altı olduğu için Öyp dil merkezlerinden Gaziantep'e yerleştim...
Gittiğim ilk hafta bir şokla karşılaştım...zira eğitim içler acısı idi....

Daha sonra İelts sınavına yöneldim...

Gelelim ielts sınavına :)

Öncelikle şunuda belirtmem gerek ki, bu sınav Genel İngilizce yeteneğini yani Speaking-Listening-Reading-Writing gibi başlıklar altında değerlendiriyor ve ÖSYM'nin yaptığı 2000 kelime +3000 synonyms lik neolduğu belirsiz bir sınav değil :)
Geçmişte genel ingilizce kursuna gitmiş veyahut anadolu-fen lisesi hazırlık eğitimi almış birisi için ielts'den 4.5+ skorlar çok ama çok kolay olacaktır...


Ielts sınavı ;Akademik ve Genel Eğitim olmak üzere 2 ayrı modülde uygulanır.

Akademik Eğitim modülünde, adayların lisans veya lisans üstü programlarda eğitim almaya ne kadar hazır oldukları ölçülür.
Genel Eğitim modülünde ise başka bir ülkeye göç etmek ve çalışmak isteyen adayların genel iletişim kurma becerileri ölçülür.

ÖSYM ve YÖK nezninde 2 modülde geçerlidir, ziraa Puanlama sitemleri biraz farklılık gösterir, Generaldan daha fazla netle 5.0 alırsınız Academicten ise daha az netle.... Anlayacağınız 2 modülde geçerlidir ve eşdeğerliği vardır.

Her iki modül de Listening (Dinleme), Reading (Okuma), Writing (Yazma) ve Speaking (Konuşma) olmak üzere 4 bölümden oluşur. Sınav konuşma bölümü hariç toplam 2 saat 45 dakikadır. Konuşma bölümü ise 12-14 dakika sürmektedir.

Her bölüm 1-9 arasında tam veya buçuklu olarak (6.0-6.5 gibi) puanlandırılır. Tüm puanlar eşit ağırlıklı olarak dikkate alınır ve Overall Band Score hesaplanır.


Puanlaması biraz komplike görüne bilir ama sınav adayının lehine bir yol izler...

Örneğin;Writing'te istenilen 2 essay için ayrı ayrı puanlar verilir ....
Atıyorum bir'inden 5 almış olalım, diğerinden de 6.... 5+6=11 11/2=5.5 etmiyecek .... 2 essay arası 1 sayısı farkla fazla olan yani 6 puan kabul alınacaktır. Ancak 1.5 puandan fazla fark olursa ilk işlem uygulanacaktır..

ÖYP araştırma görevlilerinden istenilen puan 65 -Ielts eşdeğerliği ise 4.5'dur....

Hep söylediğim gibi Genel ingilizcesi iyi olan hatta ve hatta LOST'u altyazılı izledim diyenler için girilmesi şiddetle tavsiye edilen bir sınavdır... :D

Tr'deki ingilizce yeterlilik anlayışı içler acısıdır..
Türkiye de kabul edilen İngilice bilme ölçümü malasef şu şekildedir...
'Ya biliyorsun- Ya da bilmiyorsun; az biliyorum ya da yeterli kadar veyahut işte bu kadar biliyorum abii :( diye birşey olamaz '' :)

Derslerde bile 3-5 kelime konuşmaya çalışınca hoca söze girerek ''Nooooo, you must sayy AN UNIVERSTY - NOT A UNIVERSTIY'' diyip sanki tek yanlış a-an deymiş gibi insanları soğutmaktadır :) Sonra da işte bizde Fatih Hoca'nın sözlerine 'what can ı do sometimes' diye dalga geçiyoruz :) Fatih Hoca 3 ay kalsın İngilterede bak bakam nasıl konuşacak çünkü cesareti var... :) Konuşmak cesaret işidir vesselam... Mastarsız türkçe konuşan ingilize ''-nasıl öğrenmiş adam 1 yılda pes doğrusu gavurun oğlu konuşuyor abiii'' diyorsak onlarda bize böyle diyorlar sorun yok :)

Oysa Genel ingilizce yeteneğini ölçen sınavların teşvik edilmesi ve yapılması gerekmektedir....
Ösym efendinin yaptığı gibi ''ne bildiklerini boşverin neler bilmiyorlar onları sorun'' tarzında bir mantalite olursa Kpds tarzı kurslara gidenlere ''rather than varsa okumayın cevap odur :D '' tarzında komik ve bilgi ile yakında uzaktan alakası olmayan tiyorlar verilmeyecektir...


Sınav tecrübelerime gelecek olursam;

Sınava Adana diye geçmesine rağmen Mersin'ne daha yakın olan Çağ Üniversitesinde girdim...

Modul olarak General Bölümü tercih ettim kolay olsun diye, ama dikkat edin Academicten girip daha iyi puan almanızda muhtemel ziraa academic puanlaması daha cömert, örnek verecek olursam General'in readinginden 4.5 almak için 17 net yapmanız gerekse ; acadamic reading'inden 11 yapmanız yeterli oluyor...

Bi türlü tecrübeye geçemiyorum o yüzden biraz mola vericem :/
----------------------------------
5dk sonra .....
Mola süreniz dolmuştur anonsunu duydum, sigarayı attım geldim.....

Evet sınava Çağ Üniversitesinde girdim yaklaşık 40-45 kişi vardı sınava girecek...
Sınavdan yaklaşık 40 dk önce oraya varmanızda yarar var, zira isim çağırarak içeri sınıflara alıyorlar hayliyle bu iş biraz uzun sürüyor...
Tabi küçük bir mont-gömlek araması yapılıyor.daha sonra sizin için hazırlanmış olan sıraya geçiyorsunuz...

Sınav Listening ile başlıyor.... sınıfta yaklaşık 25 kişisiniz ve ön tarafta bir cd çalardan dinleyerek kitapçığı dolduruyorsunuz. cd yalnızca bir kez dinletiliyor. sınav sonunda cevaplarınızı forma geçirmeniz için 10 dakika süre veriliyor.

Daha sonra reading'e geçiyorsunuz ;reading kısmı 1 saat sürüyor. 3 farklı reading kısmı var.
Sonra ise Writing başlıyor Akademik modülde writing kısmı iki görevden oluşuyor. ilkinde verilen grafikleri inceleyerek 150 kelimelik bir rapor hazırlamanız isteniyor. considerably, reasonably, slightly, proportion gibi oran ve büyüklük farkını anlatmaya yarayan bir vocabulary çalışması gerekiyor.academic writing 2. kısımda ise verilen bir konuda (aşk mı para mı, para mı sağlık mı, çocuk mu kariyer mi tadında konular) tartışmanız ve bu konuda kendi tarafınızı açıkça belirtmeniz isteniyor. kendi görüşünüzü destekleyen paragraflarla 250 kelimeyi dolduruyorsunuz. however, unfortunately, because, on the other side, in contrary, nevertheless gibi kelimelerle cümleleri birbirine bağlamayı öğrenmek gerekiyor.

General writing 1 de ise bir dilek-şikayet mektubu yazmanız isteniyor....
Daha sonra belkide sınavdan birgün önce hatta belki de sınavdan 3 gün sonra :) şansa kalmış Speaking sınavı oluyor ; speaking kısmında 3 farklı bölüm var. ilkinde kendinizi tanıtıyor, kısa soruları cevaplıyorsunuz. cevapları tam cümle olarak vermekte yarar var. okul/iş/yaşadığınız yer hakkında genel sorular soruluyor

speaking 2. kısımda gezmek istediğiniz bir şehir, aldığınız bir tavsiye, gelecekteki bir planınız hakkında 1-2 dakikalık bir konuşma yapmanız isteniyor. konunuz verildikten sonra bir dakika süreniz var. bu sürede notlar alıp konuşmanızı planlıyorsunuz.

konuşmanızı yaparken süre dolunca görevli size durmanızı söylüyor ve 2. kısımda verdiği konuyla ilgili genel, uzun cevaplı sorular soruyor. bu da 3. kısmı oluşturuyor. speaking kısmı da 10-15 dakikada tamamlanıyor ve sınav sona eriyor.

sonuç olarak ielts, soru tipleri belirli olan ve bunlara çalışıldığında çok zorluk yaşatmayan bir sınav.

Genel ingilizcesi iyi olan herkesin rahatlıkla 4.5+ puanları her iki modülden de alacağını düşünüyorum....

Sınava çalışma için kaynak söylicek olursam kesinlikle; www.ielts-exam.net bence tek başına yeterdde artar...

Yazı çok uzun , saçma olmuş hatta ve hatta imla yanlışları ile dolu olup memleketin ve akademidkpersonel.org forumunun her köşesini bilfiil işgal etmiş olabilir. :)

Nacizane yararlı olacağını düşündüm...

Hee bi de 5.5 aldım ben general den ... toplam çalışma süresi 3 hafta....

Bu sınav, ÖYP Dil merkezlerinde eğitim görecek arkadaşlarıma şiddetle tavsiye edilir.....Çalışması daha zevkli ve gelecek için daha yararlı....
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

ibrahimbicak

Öğrenci
Gerçekten çok aydınlatıcı bir yazı olduğunu söyleyebiliriz. Teşekkür ediyorum. Her akademisyenın ve akademisyen adayinin eleştirdiği bir konu Yds nin ıngilizce duzeyini ölçmenin ötesinde teknik taktik sınavı olduğu gerçeği. Bunu elestirmekten ziyade böyle bir alternatifine yönelmek "çözüm üretmek"olur. bilim insanı olmak tabiatı gereği elestirel olmayı gerektiği gibi çözüm üretmeyi de gerektirir.
 

medre

Öğrenci
Öncelikle aldığınız puandan ötürü tebrik ederim hocam, nacizane düşüncem çok faydalı bir paylaşım olduğu yönünde ki ıelts le ilgi pek fazla bilgim yok idi, bu anlamda kendi hesabıma teşekkür ederim paylaşım için, sormak istediğim bi kaç soru var cevaplarsanız memnun olurum.
- writing de verilen iki essay'i de yazmak durumunda mıyız? yoksa birini seçip sadece onu mu yazıyoruz ?
- speaking'e giren hocalar yabancı mıdır?
ve son olarak bu toplam 3 haftalık çalışma süresinde, nasıl bir hazırlık yaptınız? biraz daha açarak bahsederseniz dediğim gibi çok memnun olacağım.
 
S

shockhan

Guest
Öncelikle aldığınız puandan ötürü tebrik ederim hocam, nacizane düşüncem çok faydalı bir paylaşım olduğu yönünde ki ıelts le ilgi pek fazla bilgim yok idi, bu anlamda kendi hesabıma teşekkür ederim paylaşım için, sormak istediğim bi kaç soru var cevaplarsanız memnun olurum.
- writing de verilen iki essay'i de yazmak durumunda mıyız? yoksa birini seçip sadece onu mu yazıyoruz ?
- speaking'e giren hocalar yabancı mıdır?
ve son olarak bu toplam 3 haftalık çalışma süresinde, nasıl bir hazırlık yaptınız? biraz daha açarak bahsederseniz dediğim gibi çok memnun olacağım.

Evet yazmak zorundayız hocam,

Speaking hocaları ve sınavı yapan hocalar Konsolosluk görevlileri ve yabancılar, sınav asistanları genelde Üniversite asistanları.....Speaking sınavı en çok korkulan ama genelde en iyi geçen bölüm oluyor bence :)


IELTS Exam Preparation - IELTS Home sitesine göz attım inanın ,sınav formatını ve sınavda nelerle nasıl karşılaşıcağınızı en iyi anlatan sitelerden bence... keza speaking bölümü olsun writing essay örnekleri olsun bir çok dökümanda mevcut, ekstra olarak toplam 8-10 saatlik bir writing dersi aldım...
 

ibrahimbicak

Öğrenci
Hocam çalışmaya başlamadan önceki ıngilizce düzeyiniz neydi

- - - Güncellendi - - -

Hocam çalışmaya başlamadan önceki ıngilizce düzeyiniz neydi
 

medre

Öğrenci
Evet yazmak zorundayız hocam,

Speaking hocaları ve sınavı yapan hocalar Konsolosluk görevlileri, sınav asistanları genelde Üniversite asistanları.....Speaking sınavı en çok korkulan ama genelde en iyi geçen bölüm oluyor bence :)


IELTS Exam Preparation - IELTS Home sitesine göz attım inanın ,sınav formatını ve sınavda nelerle nasıl karşılaşıcağınızı en iyi anlatan sitelerden bence... keza speaking bölümü olsun writing essay örnekleri olsun bir çok dökümanda mevcut, ekstra olarak toplam 8-10 saatlik bir writing dersi aldım...

Cevaplar için çok teşekkürler hocam. En çok çekindiğim kısım speaking ve listening, ülkemizde ingilizce eğitiminin dayatılan puanları almaya yönelik kalıplaşmış çalışmalardan ibaret olması ve kağıt üzerinde sorulan belli sayıdaki soruların dogru yanıtlanıp yanıtlanmadığının ölçülmesiyle seviyenin tespit edilmesi, speaking ve listening gibi modüllere uzak kanlınmasına, dogal olarak bu tarz sınavlarda en çok çekinilen konun speaking ve listening modülü olmasına neden olmaktadır ( en azından benim için öyle),
Türkiye'de yaygın iki dil okulunda girdiğim seviye tespit sınavında seviyem b1 olarak tespit edildi, iki kursta ıelts için seviyemin biraz daha yükseltilerek en azından b2 seviyesine çıkartıp öyle sınava girmemi önerdiler. Bende ıelts için araştırma yapıyordum ki forumda da daha önce konuyla ilgili bi soru sormuştum, bunun üzerine sizin paylaşımınız benim için yeterli derecede aydınlatıcı oldu. Son olarak kursun bana vermiş olduğu tavsiye ile ilgili yorumunuzu almak isterim, siz ne önerirsiniz hocam ?
 
S

shockhan

Guest
benim de seviyem b1 çıkmıştı :) , hiç çekinme linkteki siteye gözgezdir eksik olduğun alanlar yoğunlaş hiç bir sorunla karşılaşmayacaksın inşallah hocam.
 

kemal19

Öğrenci
tebrikler kardeşim:)))) senin adına çok sevindim. bende girmeyi düşünüyorum bu sınava bakalım yds den sonra....benimde merak ettim bir kaç sorum var..

1-) bu sınav kaç yıl gecerli? sanırım iki yıl...peki ikiyıl geçerliyse kendimden bir örnek vererek sonrasını merak ediyorum ne olacağı konusunda.. malum öyp liyiz ve dil punaım 2012 Sonbahar ÜDS 63.750 şaka gibi:)))...doktoram allahtan bir aksilik olmazsa mart - nisan 2014 de bitecek. diyelim ki ben temmuz 2013 de bu sınava girdim ve başarılı oldum.iki yıl geçerliliği olduğunu varsayarsak 2015 temmuza kadar kafam rahat. o zamana kadar kısmet olursa benim doktora çoktan bitmiş ÖYP asistanlığından kurtulmuş ve atandığım yerde yrd.doç.dr olmuş olurum. sorum şu sonrası için (doçentlik hariç) benden bu puanı tekrar güncellemem istenir mi? (normalde malum üds ve kpds de zaman sınırlaması yok ve duruma göre 10 yıl yrd.doç.dr olarak çalışırsın.... sonra fırsatını bulduğun ilk anda 65 i alır doç. liğe başvurursun, yeterki sitres sıkıntı platformunda işlerini yürütmek zorunda kalmasın insan)

2-) bu puan doçentlik başvurusunda da kullanılıyor mu üds yada kpds gibi?
 

efendi

Araştırma Görevlisi
Ben de Shockhan hocamın tavsiyesi ile ielts sınavına girenlerdenim. Hocam sağolsun bize bu konuda çok destek oldu. Benim de kpds notum 51,25 idi. akademikpersonel.org sitesinin anasayfasında tavsiye edilen özel kursa internet ortamında üye olup 3 haftalık bir çalışma ile 5.5 puan aldık. Özellikle ÖYP araş. gör. arkadaşlara tavsiye ediyorum. Kesinlikle speaking den korkmayın. Sorular o kadar net ve tane tane soruluyor ki anlamamak mümkün değil. Önümüzdeki YDS sınavına kayıt yaptırdığım için gireceğim ama bundan sonra ösym nin yaptığı yabancı dil sınavlarına girmeyi düşünmüyorum. Kolay gelsin.
 

merzer

Doçent
Eşim için başvuru yapacağım .
Lisede hazırlık okumuş ancak uzun süredir ingilizce ile haşır neşir değil. KPDS si 30-40 arası. 4=60 sanırım . Ama okul döneminde ingilizcesi oldukça iyi imiş :)
4 alabilme olasılığı nedir :)
Benim ÜDS 58,75. 4,5 alabilir miyim acaba :)

Sınav ücretini internet bankacılığından ödeyebiliyor muyuz ?
Başvuru aşamaları neler acaba ?
Önce online kayıt sanırım.
Sonrasında ödeme mi?
 

Gamze

Administrator
tebrikler kardeşim:)))) senin adına çok sevindim. bende girmeyi düşünüyorum bu sınava bakalım yds den sonra....benimde merak ettim bir kaç sorum var..

1-) bu sınav kaç yıl gecerli? sanırım iki yıl...peki ikiyıl geçerliyse kendimden bir örnek vererek sonrasını merak ediyorum ne olacağı konusunda.. malum öyp liyiz ve dil punaım 2012 Sonbahar ÜDS 63.750 şaka gibi:)))...doktoram allahtan bir aksilik olmazsa mart - nisan 2014 de bitecek. diyelim ki ben temmuz 2013 de bu sınava girdim ve başarılı oldum.iki yıl geçerliliği olduğunu varsayarsak 2015 temmuza kadar kafam rahat. o zamana kadar kısmet olursa benim doktora çoktan bitmiş ÖYP asistanlığından kurtulmuş ve atandığım yerde yrd.doç.dr olmuş olurum. sorum şu sonrası için (doçentlik hariç) benden bu puanı tekrar güncellemem istenir mi? (normalde malum üds ve kpds de zaman sınırlaması yok ve duruma göre 10 yıl yrd.doç.dr olarak çalışırsın.... sonra fırsatını bulduğun ilk anda 65 i alır doç. liğe başvurursun, yeterki sitres sıkıntı platformunda işlerini yürütmek zorunda kalmasın insan)

2-) bu puan doçentlik başvurusunda da kullanılıyor mu üds yada kpds gibi?

Bu sınavlar akademide 2 yıl geçerli sizin de dediğiniz gibi. Kadro başvurularında dil puanı istediği için süresi geçtikçe yenilemeniz istenebilir. Örneğin benim lisans yaptığım okulda derslere giren tüm akademik personelden (doç, prof farketmeden) belli sürelerde bir dil puanlarını güncellemesini istiyordu okul.

Tüm akademik kadrolara başvurularda şuan için IELTS'i kullanabiliyorsunuz. İleride TOEIC gibi kaldırılır mı bilmiyorum ama şuanda geçerli.
 

kemal19

Öğrenci
verdiğiniz bilgi için teşekürler arkadaşlar...

anlaşılan o ki şuan için bu şartlarda ağrısız başım diyorsak YDS den 65 üstü almaya bakıcaz...olmadı günü kurtarmak adına girilebilir....
 

susan_mayer

Öğrenci
Arkadaşlar konu açılmışken belirteyim, ben bugün IELTS'e ücretsiz girdim. Tesadüfen akademikpersonel.org'un haberlerinde "her 50 kişiden birine ücretsiz IELTS sınavına katılma hakkı" ilanını görünce linke tıkladım ve adımı, soyadımı, mail adresimi yazarak formu doldurdum; çekilişle sınava katılmaya hak kazandığımı söylediler ve bugün sınava girdim. Ancak kurum IDP ve kampanya sadece Ankara şubesi için geçerli. IDP Turkey'nin anasayfasından kampanyaya ulaşabilirsiniz, hala Nisan ve Mayıs aylarındaki sınavlara ücretsiz girme şansınız var.
 

Gamze

Administrator
Arkadaşlar konu açılmışken belirteyim, ben bugün IELTS'e ücretsiz girdim. Tesadüfen akademikpersonel.org'un haberlerinde "her 50 kişiden birine ücretsiz IELTS sınavına katılma hakkı" ilanını görünce linke tıkladım ve adımı, soyadımı, mail adresimi yazarak formu doldurdum; çekilişle sınava katılmaya hak kazandığımı söylediler ve bugün sınava girdim. Ancak kurum IDP ve kampanya sadece Ankara şubesi için geçerli. IDP Turkey'nin anasayfasından kampanyaya ulaşabilirsiniz, hala Nisan ve Mayıs aylarındaki sınavlara ücretsiz girme şansınız var.

Gerçekten çok şanslıymışsınız :)
 
Üst