IELTS Sınavı Tecrübesi ve Çalışma Tavsiyesi

  • Konbuyu başlatan shockhan
  • Başlangıç tarihi

metweekie

Öğrenci
size birsey soracagim. bugun ieltse girdim . 4 almam gerekiyordu. reading listening hic bilmiyorum her sonuc gelebilir. writingte task1 i tamamen yaptim. task2 dede 300 kelimelik bi writing yazdim fakat konuyu yanls anlayip yanls seyi yazmisim. sizce kac verier. birde yarin speaking simavim var sizce orada 4 4.5 alabilmem icin ne yapmam gerekir?
 

sahlep

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar,

Yabanci dil sınavlarından biri olan IELTS ile ilgili sizlere hem yasadiklarimi hem de sinav tecrubelerimi paylasmak istedim.

ÖYP Dil Merkezlerinde dil eğitimi alan arkadaşların ilgi göstereceğini ve ayrıca dil sorunsalı ile uyğraşan arkadaşlarımıza faydali olacağını düşünmekteyim... :)

Öncelikle bendeniz ÖYP Araştırma Görevlisiyim, Geçtiğimiz senelerde Toeic'ten istenilen puanı almama rağmen bu sınavın iptal edilmesiyle mağdur olmuştum...
Daha sonra ÖSYM 'nin yapmış olduğu Üds-Kpds Tarzı (ne bildiğini değilde neleri bilmediğini ölçen) bu sınavlara ''-ya ne de olsa bi ingilizce geçmişim var bi 60-70 alırım ne olacak hacııı'' diyerek girmiş ve hüsranla karşılaşmış biriyim .... 45-50 arası notlar aldım girdiğim toplam 3 sınavda...

Herneyse ÖYP'yi kazandıktan sonra dil puanım 65 altı olduğu için Öyp dil merkezlerinden Gaziantep'e yerleştim...
Gittiğim ilk hafta bir şokla karşılaştım...zira eğitim içler acısı idi....

Daha sonra İelts sınavına yöneldim...

Gelelim ielts sınavına :)

Öncelikle şunuda belirtmem gerek ki, bu sınav Genel İngilizce yeteneğini yani Speaking-Listening-Reading-Writing gibi başlıklar altında değerlendiriyor ve ÖSYM'nin yaptığı 2000 kelime +3000 synonyms lik neolduğu belirsiz bir sınav değil :)
Geçmişte genel ingilizce kursuna gitmiş veyahut anadolu-fen lisesi hazırlık eğitimi almış birisi için ielts'den 4.5+ skorlar çok ama çok kolay olacaktır...


Ielts sınavı ;Akademik ve Genel Eğitim olmak üzere 2 ayrı modülde uygulanır.

Akademik Eğitim modülünde, adayların lisans veya lisans üstü programlarda eğitim almaya ne kadar hazır oldukları ölçülür.
Genel Eğitim modülünde ise başka bir ülkeye göç etmek ve çalışmak isteyen adayların genel iletişim kurma becerileri ölçülür.

ÖSYM ve YÖK nezninde 2 modülde geçerlidir, ziraa Puanlama sitemleri biraz farklılık gösterir, Generaldan daha fazla netle 5.0 alırsınız Academicten ise daha az netle.... Anlayacağınız 2 modülde geçerlidir ve eşdeğerliği vardır.

Her iki modül de Listening (Dinleme), Reading (Okuma), Writing (Yazma) ve Speaking (Konuşma) olmak üzere 4 bölümden oluşur. Sınav konuşma bölümü hariç toplam 2 saat 45 dakikadır. Konuşma bölümü ise 12-14 dakika sürmektedir.

Her bölüm 1-9 arasında tam veya buçuklu olarak (6.0-6.5 gibi) puanlandırılır. Tüm puanlar eşit ağırlıklı olarak dikkate alınır ve Overall Band Score hesaplanır.


Puanlaması biraz komplike görüne bilir ama sınav adayının lehine bir yol izler...

Örneğin;Writing'te istenilen 2 essay için ayrı ayrı puanlar verilir ....
Atıyorum bir'inden 5 almış olalım, diğerinden de 6.... 5+6=11 11/2=5.5 etmiyecek .... 2 essay arası 1 sayısı farkla fazla olan yani 6 puan kabul alınacaktır. Ancak 1.5 puandan fazla fark olursa ilk işlem uygulanacaktır..

ÖYP araştırma görevlilerinden istenilen puan 65 -Ielts eşdeğerliği ise 4.5'dur....

Hep söylediğim gibi Genel ingilizcesi iyi olan hatta ve hatta LOST'u altyazılı izledim diyenler için girilmesi şiddetle tavsiye edilen bir sınavdır... :D

Tr'deki ingilizce yeterlilik anlayışı içler acısıdır..
Türkiye de kabul edilen İngilice bilme ölçümü malasef şu şekildedir...
'Ya biliyorsun- Ya da bilmiyorsun; az biliyorum ya da yeterli kadar veyahut işte bu kadar biliyorum abii :( diye birşey olamaz '' :)

Derslerde bile 3-5 kelime konuşmaya çalışınca hoca söze girerek ''Nooooo, you must sayy AN UNIVERSTY - NOT A UNIVERSTIY'' diyip sanki tek yanlış a-an deymiş gibi insanları soğutmaktadır :) Sonra da işte bizde Fatih Hoca'nın sözlerine 'what can ı do sometimes' diye dalga geçiyoruz :) Fatih Hoca 3 ay kalsın İngilterede bak bakam nasıl konuşacak çünkü cesareti var... :) Konuşmak cesaret işidir vesselam... Mastarsız türkçe konuşan ingilize ''-nasıl öğrenmiş adam 1 yılda pes doğrusu gavurun oğlu konuşuyor abiii'' diyorsak onlarda bize böyle diyorlar sorun yok :)

Oysa Genel ingilizce yeteneğini ölçen sınavların teşvik edilmesi ve yapılması gerekmektedir....
Ösym efendinin yaptığı gibi ''ne bildiklerini boşverin neler bilmiyorlar onları sorun'' tarzında bir mantalite olursa Kpds tarzı kurslara gidenlere ''rather than varsa okumayın cevap odur :D '' tarzında komik ve bilgi ile yakında uzaktan alakası olmayan tiyorlar verilmeyecektir...


Sınav tecrübelerime gelecek olursam;

Sınava Adana diye geçmesine rağmen Mersin'ne daha yakın olan Çağ Üniversitesinde girdim...

Modul olarak General Bölümü tercih ettim kolay olsun diye, ama dikkat edin Academicten girip daha iyi puan almanızda muhtemel ziraa academic puanlaması daha cömert, örnek verecek olursam General'in readinginden 4.5 almak için 17 net yapmanız gerekse ; acadamic reading'inden 11 yapmanız yeterli oluyor...

Bi türlü tecrübeye geçemiyorum o yüzden biraz mola vericem :/
----------------------------------
5dk sonra .....
Mola süreniz dolmuştur anonsunu duydum, sigarayı attım geldim.....

Evet sınava Çağ Üniversitesinde girdim yaklaşık 40-45 kişi vardı sınava girecek...
Sınavdan yaklaşık 40 dk önce oraya varmanızda yarar var, zira isim çağırarak içeri sınıflara alıyorlar hayliyle bu iş biraz uzun sürüyor...
Tabi küçük bir mont-gömlek araması yapılıyor.daha sonra sizin için hazırlanmış olan sıraya geçiyorsunuz...

Sınav Listening ile başlıyor.... sınıfta yaklaşık 25 kişisiniz ve ön tarafta bir cd çalardan dinleyerek kitapçığı dolduruyorsunuz. cd yalnızca bir kez dinletiliyor. sınav sonunda cevaplarınızı forma geçirmeniz için 10 dakika süre veriliyor.

Daha sonra reading'e geçiyorsunuz ;reading kısmı 1 saat sürüyor. 3 farklı reading kısmı var.
Sonra ise Writing başlıyor Akademik modülde writing kısmı iki görevden oluşuyor. ilkinde verilen grafikleri inceleyerek 150 kelimelik bir rapor hazırlamanız isteniyor. considerably, reasonably, slightly, proportion gibi oran ve büyüklük farkını anlatmaya yarayan bir vocabulary çalışması gerekiyor.academic writing 2. kısımda ise verilen bir konuda (aşk mı para mı, para mı sağlık mı, çocuk mu kariyer mi tadında konular) tartışmanız ve bu konuda kendi tarafınızı açıkça belirtmeniz isteniyor. kendi görüşünüzü destekleyen paragraflarla 250 kelimeyi dolduruyorsunuz. however, unfortunately, because, on the other side, in contrary, nevertheless gibi kelimelerle cümleleri birbirine bağlamayı öğrenmek gerekiyor.

General writing 1 de ise bir dilek-şikayet mektubu yazmanız isteniyor....
Daha sonra belkide sınavdan birgün önce hatta belki de sınavdan 3 gün sonra :) şansa kalmış Speaking sınavı oluyor ; speaking kısmında 3 farklı bölüm var. ilkinde kendinizi tanıtıyor, kısa soruları cevaplıyorsunuz. cevapları tam cümle olarak vermekte yarar var. okul/iş/yaşadığınız yer hakkında genel sorular soruluyor

speaking 2. kısımda gezmek istediğiniz bir şehir, aldığınız bir tavsiye, gelecekteki bir planınız hakkında 1-2 dakikalık bir konuşma yapmanız isteniyor. konunuz verildikten sonra bir dakika süreniz var. bu sürede notlar alıp konuşmanızı planlıyorsunuz.

konuşmanızı yaparken süre dolunca görevli size durmanızı söylüyor ve 2. kısımda verdiği konuyla ilgili genel, uzun cevaplı sorular soruyor. bu da 3. kısmı oluşturuyor. speaking kısmı da 10-15 dakikada tamamlanıyor ve sınav sona eriyor.

sonuç olarak ielts, soru tipleri belirli olan ve bunlara çalışıldığında çok zorluk yaşatmayan bir sınav.

Genel ingilizcesi iyi olan herkesin rahatlıkla 4.5+ puanları her iki modülden de alacağını düşünüyorum....

Sınava çalışma için kaynak söylicek olursam kesinlikle; IELTS Exam Preparation - IELTS Home bence tek başına yeterdde artar...

Yazı çok uzun , saçma olmuş hatta ve hatta imla yanlışları ile dolu olup memleketin ve akademidkpersonel.org forumunun her köşesini bilfiil işgal etmiş olabilir. :)

Nacizane yararlı olacağını düşündüm...

Hee bi de 5.5 aldım ben general den ... toplam çalışma süresi 3 hafta....

Bu sınav, ÖYP Dil merkezlerinde eğitim görecek arkadaşlarıma şiddetle tavsiye edilir.....Çalışması daha zevkli ve gelecek için daha yararlı....

Hocam bilgileriniz için teşekkür ederim ben de.size iki sorum olacaktı: ilki benim kelime hazinem yok gibi yani kelime fakiriyim diyebilirim.hal böyle olunca ne writing ne speaking yapamam gibi geliyor.internette bir kitap buldum araştırırken kelime bilgisiyle ilgili.siz kelime bilginizi geliştirmek için çalışma yaptıysanız ne yaptınız,kitap,kaynak vs öneririr misiniz kelime bilgimi geliştirmem için.açıkçası bulduğum kitabın da fiyatı fuzlu bende bir durdum düşündüm haliyle :)2. Sorum ise british council.org da 70 liraya kaynak satışı var,bununla ilgili bilginiz var mı? Hocam çok sordum belki kusura bakmayın biraz tırsıyorum açıkçası bu sınavdan :) vakit ayırırsanız çok sevinirim..:)
 
S

shockhan

Guest
Hocam bilgileriniz için teşekkür ederim ben de.size iki sorum olacaktı: ilki benim kelime hazinem yok gibi yani kelime fakiriyim diyebilirim.hal böyle olunca ne writing ne speaking yapamam gibi geliyor.internette bir kitap buldum araştırırken kelime bilgisiyle ilgili.siz kelime bilginizi geliştirmek için çalışma yaptıysanız ne yaptınız,kitap,kaynak vs öneririr misiniz kelime bilgimi geliştirmem için.açıkçası bulduğum kitabın da fiyatı fuzlu bende bir durdum düşündüm haliyle :)2. Sorum ise british council.org da 70 liraya kaynak satışı var,bununla ilgili bilginiz var mı? Hocam çok sordum belki kusura bakmayın biraz tırsıyorum açıkçası bu sınavdan :) vakit ayırırsanız çok sevinirim..:)

Dil eğitimi konusunda benden daha iyi bilgiler verecek onlarca arkadaş var forumda ancak , naçizane şöyle söyleyim,

İelts sınavı için belirli bir seviyede olmak şart.
Geçmişte Hazırlık eğitimi almışsanız sınava daha çok aşina olacaksınız..

Benim geçmişimde bir hazırlık eğitimi olduğu için sınava sadece IELTS Exam Preparation - IELTS Home 'e göz gezdirme diye tabir ettiğimiz çalışma ile oldu :)

Writing Kısmında kendime güvenemediğim için 8-10 saatlik bir kurs aldım...

Ama söyleyeceğim gibi verdiğim link'i takip edecek kadar bir seviyeniz varsa sınavı kotarma imkanınız oldukça fazla..
Kelime ezberleme konusunda ise kurslardan ielts sınav örnekleri alarak durmadan çözmeniz ve bilmediğiniz kelimeleri yazarak (tabi bunların eş anlamlarıyla birlikte) öğrenmeniz çok daha sağlıklı ve kalıcı olacaktır.
 

sahlep

Öğrenci
Anladım hocam. Anadolu lisesi çıkışlıyım ama hazırlık kalkmıştı bizim yılımızda geçtiğimiz senelerde ingilizce kursuna gitmiştim intermediate düzeyindeydi ingilizcem.şimdi eşdeğerlilikte düşünce haliyle daha yüksek almak gerekiyor.ben de ürktüm biraz :) kelime ezberleme için öneriniz güzelmiş hocam teşekkür ederim
 

tiyatro

Öğrenci
Hocam bir şey daha aklıma takıldı şimdi listening'de diyaloglar 1 kez dinletiliyormuş peki biz dinlerken soruları cevaplandırmaya çalışacağız aynı anda değil mi? Ama birini yazarken ya parçayı kaçırırsak diğer boşluğa cevabı yazamayız çünkü 1 kez dinletiliyor bu durum çok zor olmuyor mu?
 

sidneh

Profesör
Hayır hocam, tane tane konuşuyor zaten, nereyi söylediğini hemen anlıyorsunuz. IELTS 8 kitabındaki listening örneklerini bol bol dinleyin, bir de British Council'dan başvurduysanız size sınava 10 gün kala çalışma sitesi gönderecekler, oradaki listeningleri de dinleyin, kulağınız alışıyor.
 

bigthunder

Doçent
IELTS çalışma tavsiyesi

EILTS gireyim diyorum ALES'e çalışırken ufak ufak bakmak istiyorum elimde baya kaynak var cambridge colins english gramer baron's longman vs vs pdf olarak mecvut sizce nasıl çalışmalıyım hangi kitaplara çalışmamı tavsiye edersiniz.

not: yds notum 51 l

- - - Güncellendi - - -

ayrıca listeningde zorlanacağımı düşünmüyorum izlemediğim altyazılı dizi kalmadı, hazırlık kursuna gitmiştim listeningim hep iyiydi bazı ingilizce şarkıları dahi anlayabiliyorum ama en çok korktuğum alan writing ve speaking :(
 

Cashmere

Araştırma Görevlisi
EILTS gireyim diyorum ALES'e çalışırken ufak ufak bakmak istiyorum elimde baya kaynak var cambridge colins english gramer baron's longman vs vs pdf olarak mecvut sizce nasıl çalışmalıyım hangi kitaplara çalışmamı tavsiye edersiniz.

not: yds notum 51 l

- - - Güncellendi - - -

ayrıca listeningde zorlanacağımı düşünmüyorum izlemediğim altyazılı dizi kalmadı, hazırlık kursuna gitmiştim listeningim hep iyiydi bazı ingilizce şarkıları dahi anlayabiliyorum ama en çok korktuğum alan writing ve speaking :(

Hocam bol kaynak hem iyi hem kafa karışıklığı yaratabilir :eek: sakince yaklaşmak gerek :p cambridge in 9 sayılık setini bitirin, sonra diğer kaynaklara bakarsınız vaktiniz kalır da isterseniz..
Listening de önemli bi püf nokta var ki; spelling...Harf dizilimleri çok kıymetli çünkü cevabınızı iptal ettirebilir...

Speaking için skype güzel ve sınırsız bi kaynak malumunuz :eek:
Writing için ielts-exam.net sitesindeki writing samples incelemelerini yapmanızı önerebilirim. Her iki modül için de tatmin edici içerik mevcut ;)
 

bigthunder

Doçent
Hocam bol kaynak hem iyi hem kafa karışıklığı yaratabilir :eek: sakince yaklaşmak gerek :p cambridge in 9 sayılık setini bitirin, sonra diğer kaynaklara bakarsınız vaktiniz kalır da isterseniz..
Listening de önemli bi püf nokta var ki; spelling...Harf dizilimleri çok kıymetli çünkü cevabınızı iptal ettirebilir...

Speaking için skype güzel ve sınırsız bi kaynak malumunuz :eek:
Writing için ielts-exam.net sitesindeki writing samples incelemelerini yapmanızı önerebilirim. Her iki modül için de tatmin edici içerik mevcut ;)

Colins, Baron's ve Longman'ın asıl hedefi TOEFL'dır hocam, bence Cambridge ve ielts-exam size yeter.

çok teşekkür ederim sağolun
 

tomreader2010

Öğrenci
Arkadaslar foruma yeni uye oldum.
Ingilizce seviyem sifir sayilir son yds den 32 aldim
Tumer hocsnin online ieltd paketini aldim 4 listening cozdum ama 9 dogru civari cikiyor dinleyerek oturur mu 4.5 lazim tavsiyelerinize ihtiyacim var umutsuzluga kapildum
 

Gamze

Administrator
Arkadaslar foruma yeni uye oldum.
Ingilizce seviyem sifir sayilir son yds den 32 aldim
Tumer hocsnin online ieltd paketini aldim 4 listening cozdum ama 9 dogru civari cikiyor dinleyerek oturur mu 4.5 lazim tavsiyelerinize ihtiyacim var umutsuzluga kapildum

Umutsuzluğa kapılmayın çalışmaya devam ederseniz oturacaktır. Bu başlığın ilk mesajında tavsiyeler de var inceleyin yardımı dokunacaktır.
 

tomreader2010

Öğrenci
Umutsuzluğa kapılmayın çalışmaya devam ederseniz oturacaktır. Bu başlığın ilk mesajında tavsiyeler de var inceleyin yardımı dokunacaktır.

hocam ilk mesajıda tüm siteyide okudumda ben gibi sıfır olanlar için pek tavsiye bulamadım sadece dinleyerek otururmu? ve ne kadar sürede sınava hazır olurum günlük 3-4 saat çalışma şansım var?
 

Gamze

Administrator
hocam ilk mesajıda tüm siteyide okudumda ben gibi sıfır olanlar için pek tavsiye bulamadım sadece dinleyerek otururmu? ve ne kadar sürede sınava hazır olurum günlük 3-4 saat çalışma şansım var?

Sizin öğrenebilme şeklinize bağlı. Herkesin algılama ve bunu aktarabilme becerisi farklı oluyor. Kendinizi en iyi siz tanırsınız bu nedenle kendi planınızı kendiniz oturtabilirsiniz. 30-40 alıp IELTS'ten 5.0-5.5 alabilenler var siz de alabilirsiniz.

Sorun sadece listeningse dinlemeye devam edin farklı sitelerden farklı alıştırmalar da yapabilirsiniz. Ancak anladığım kadarıyla tüm aşamalarda biraz problem var. Bu nedenle hergün her alanla ilgili örnek çalışmanız yararlı olacaktır bence. Hatta düzenli olarak yabancı haber sitelerinden çeşitli haberler okumanız kelime dağarcığınızı arttıracaktır.

Günde 3-4 saat yeterli olacaktır bence. Çünkü daha uzun süre çalışmanız odağınızı kaybettirebilir bana göre. Sınava yaklaştıkça veya günlük 3-4 saat çalışma temposunu oturttuktan sonra isterseniz bu süreyi arttırabilirsiniz.

Benim nacizane önerilerim bu şekilde. Atladığım noktalar mutlaka vardır. Sözü IELTS'te tecrübeli arkadaşlara bırakıyorum.
 

tomreader2010

Öğrenci
Sizin öğrenebilme şeklinize bağlı. Herkesin algılama ve bunu aktarabilme becerisi farklı oluyor. Kendinizi en iyi siz tanırsınız bu nedenle kendi planınızı kendiniz oturtabilirsiniz. 30-40 alıp IELTS'ten 5.0-5.5 alabilenler var siz de alabilirsiniz.

Sorun sadece listeningse dinlemeye devam edin farklı sitelerden farklı alıştırmalar da yapabilirsiniz. Ancak anladığım kadarıyla tüm aşamalarda biraz problem var. Bu nedenle hergün her alanla ilgili örnek çalışmanız yararlı olacaktır bence. Hatta düzenli olarak yabancı haber sitelerinden çeşitli haberler okumanız kelime dağarcığınızı arttıracaktır.

Günde 3-4 saat yeterli olacaktır bence. Çünkü daha uzun süre çalışmanız odağınızı kaybettirebilir bana göre. Sınava yaklaştıkça veya günlük 3-4 saat çalışma temposunu oturttuktan sonra isterseniz bu süreyi arttırabilirsiniz.

Benim nacizane önerilerim bu şekilde. Atladığım noktalar mutlaka vardır. Sözü IELTS'te tecrübeli arkadaşlara bırakıyorum.
Öcelikle çok teşekkür ederim ilginiz için.
Sorun tüm alanlarda var yalnız Tümer hoca sitede bir hafta listening çalışıp readinge geçin diyor ondan diğerlerine çalışmadım. hedefim 4,5 ama listeningten fazla alıp malum spekingten düşük alacağım için onu karşılamayı hedefliyorum

- - - Güncellendi - - -

bu listening için sadece dinleyerek mi çalışmak lazım arkadaşlar bi yardım
 

RAGİ

Öğrenci
Öcelikle çok teşekkür ederim ilginiz için.
Sorun tüm alanlarda var yalnız Tümer hoca sitede bir hafta listening çalışıp readinge geçin diyor ondan diğerlerine çalışmadım. hedefim 4,5 ama listeningten fazla alıp malum spekingten düşük alacağım için onu karşılamayı hedefliyorum

- - - Güncellendi - - -

bu listening için sadece dinleyerek mi çalışmak lazım arkadaşlar bi yardım
kelime bilginizide arttırın hocam kelımelerın telafuzlarınıda öğrenin ve bol bol dinleme ted.com tavsiye edilir
 
Üst