2004 mezunuyum, benim diplomamda "... biyolog ünvanını verildi" yazarken benden sonraki mezunların diplomalarında "biyoloji mezunu" yazıyor. Artık biyolog ünvanı verilmiyormuş.
Ayrıca benden önceki yüksek lisans mezunlarının diplomalarında "bilim uzmanı" yada "yüksek biyolog" yazarken benimkinde sadece "bu diplomayı haketmiştir" gibi bir ibare var.
Sanırım meslek tanımlarıyla ilgili zaman içinde yapılan değişikliklerin sonucu bu.
Hocam neticede mühendislik lisans programını bitirince mühendis ünvanı alınmıyor mu? Bu konuda hakkımı aramak için nereye başvurmam gerekir? İlgili bir mahkeme kararı var mıdır acaba?
Google'da "mühendis ünvanı" diye arayınca TEF mezunlarına mühendis ünvanı verilmesi haberi çıkıyor hep. Adamlar tamamlama dersleriyle ünvan alıyor, biz fakültenin kendisini okumuşuz, "ünvanın yok" deniyor. Komedi
Ayrıca 3458 SAYILI MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK HAKKINDA KANUN
Birinci Madde- Türkiye Cumhuriyeti hudutları dahilinde mühendislik ve mimarlık unvan ve selahiyeti ile sanat icra etmek isteyenlerin aşağıda yazılı vesikalardan birini haiz olmaları şarttır:
a) Mühendislik veya mimarlık tahsilini gösteren Türk yüksek mekteplerinden verilen diplomalar;
- - - Güncellendi - - -
Personel İşleri'ne şu şekilde mail attım
Diplomanızda, BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ MEZUNUDUR YAZIYORSA 7/1 .
BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ ÜNVANI VERİLMİŞTİR YAZIYORSA 6/1 DEN İŞLEM GÖRÜYORMUŞ
şeklinde bilgi vermişsiniz. Bildiğiniz üzere 657 sayılı kanunun 2. maddesi şöyledir:
Dört yıl süreli yüksek öğrenimi bitirenlerden yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar sıfatını almış olanlar ile bunlardan öğretmenlik hizmetinde çalışanlar, Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu, Erkek Teknik Öğretmen Okulu ve Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu mezunları, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ile uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu mezunları, Teknik Eğitim Fakültesi (Yüksek Teknik Öğretmen Okulu ve Güzel Sanatlar Fakültesi, İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu) mezunları , öğrenimlerine göre tesbit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece,
Diplomamda "mühendis ünvanı verilmiştir" ibaresi geçmiyor olsa da 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun'un 1. maddesinin a bendi şöyle diyor:
Birinci Madde- Türkiye Cumhuriyeti hudutları dahilinde mühendislik ve mimarlık unvan ve selahiyeti ile sanat icra etmek isteyenlerin aşağıda yazılı vesikalardan birini haiz olmaları şarttır:
a) Mühendislik veya mimarlık tahsilini gösteren Türk yüksek mekteplerinden verilen diplomalar;
http://www.tmmob.org.tr/hukuk/tuze_detay.php?kod=8
Eğer yine bir gelişme olmazsa dilekçeyle başvurup verecekleri olumsuz cevapla mahkemeye gideceğim.
- - - Güncellendi - - -
Bir mail daha attım
Konuyu başka üniversitelerde çalışan mühendis arş. gör. arkadaşlarla paylaştığımda onların da diplomalarında "ünvanı verilmiştir" ibaresi geçmediği halde böyle bir durumla kaşılaşmadıklarını öğrendim. Hatta bir tanesini örnek olarak gönderiyorum http://n1310.hizliresim.com/1g/x/u0unc.png
İlaveten http://www.memurmedya.com/haber/550/teknoloji-fakultesi-okuyanlara-muhendislik-unvani.html haberine baktığınızda Teknoloji Fakültesi mezunlarının dahi mühendis ünvanını kullanabileceğine dair yasal düzenleme yapılmışken Mühendislik Fakültesi mezununa "mühendis ünvanına haiz değilsin" demek yasal değildir.