Kadro Dereceleri

artinoks1

Öğrenci
Merhabalar;
Ben işletme ve endüstri müh. Ciftanadal prpgramı ile mezun oldum. Bu dönem işletmesi bölümünden oyp programı ile atandım. Acaba endüstri müh. Diplomamı saydırıp diğer müh.ler gibi ladro derecemi 1 puan yükseltebilir miyim?
 

e_tuna

Öğrenci
hocam kadro derecesi 4. yüksek lisans yapıyo olma şartı aranıyo ve de herhangi bi iş tecrübesi ya da kadro derecesi istenmmemiş. yüksek lisns öğrencsi olarak başvurmm doğru olur mu yani kadro derecesi 4 sonuçta
 

Mezopotamya

Öğrenci
Kafam karıştı açıkçası. Şimdi 4 dereceli bir araştırma görevliliği ilanına yeni mezun birisi kesinlikle başvuramıyor mu. Herhangi bir şart koşmamışlar, sadece x bölümü lisans mezunu demişler özel şartlara. Bir yerde o dereceyle sizin işiniz yok, en son ayrılan kişinin derecesi o'dur, siz nasıl olsa en düşükten başlayacaksınız vs yazmış.
 

alaca

Öğrenci
YÖK'ün ilanında kadro derecesi 4 yazan bir ilana başvurdum ve kabul edildim. Mühendislik mezunuyum. Şu anda yüksek lisans yapmaktayım. Kadro derecesinin 4 olması ile ilgili bir sıkıntı yaşar mıyım acaba? Bu arada kabul edildiğim üniversite devlet üniversitesi.
 

sidneh

Profesör
Kafam karıştı açıkçası. Şimdi 4 dereceli bir araştırma görevliliği ilanına yeni mezun birisi kesinlikle başvuramıyor mu. Herhangi bir şart koşmamışlar, sadece x bölümü lisans mezunu demişler özel şartlara. Bir yerde o dereceyle sizin işiniz yok, en son ayrılan kişinin derecesi o'dur, siz nasıl olsa en düşükten başlayacaksınız vs yazmış.

Başvurabiliyor, yazdığınız gibi o ayrılan kişinin derecesi.

YÖK'ün ilanında kadro derecesi 4 yazan bir ilana başvurdum ve kabul edildim. Mühendislik mezunuyum. Şu anda yüksek lisans yapmaktayım. Kadro derecesinin 4 olması ile ilgili bir sıkıntı yaşar mıyım acaba? Bu arada kabul edildiğim üniversite devlet üniversitesi.

Yaşamazsınız hocam. Hayırlı olsun.
 

k.e.y.e

Öğrenci
Sırf hazırlık sınıfı okunduğu için mi ? Hazırlık sınıfıyla iş tecrübesi ikame edilemez sanırım.

merhaba,
yeni atandığım bir 50/D araştırma görevlisi kadrosunda istenen evraklar içinde,
"Varsa ortaöğretim hazırlık sınıfında başarılı geçen öğrenimini gösteren belge" isteniyor.
bunun bahsedilen derece ile ilgisi olabilir mi?
değilse neden böyle çok eskilere yönelik belge istenir ki? ben onun üstüne üniversitede hazırlık okumuşum, daha onun ne ehemmiyeti olabilir ki?
çok saçma ama gerekçesi nedir bilemiyorum, eğer derece yükseltecekse bilgisi olan yardımcı olabilir mi?
 

siyahkırmızı

Öğrenci
Sayin hocam universite haric ortaogretimde veya eskiden orta okulda alinan hazirlik sinifi icin 1 kademe ilerlemesi aliniyor. Normalde 1 kademe icin 1 sene calismak gerekiyor 3 kademe ise 1 derece olusturuyor.
 

tolerance

Öğrenci
1 yıl araştırma görevlisi kadro derecesi 5 olarak çalıştıktan sonra y.l. yapıp kadro derecesi 4 olan öğretim görevlisi kadrosuna başvurabilir mi?
 

dytseda

Öğrenci
selamlar ben de araştırma görevlisi olarak öyp ile ekim atamasında yerleştim ve çalışmaya başladım araştırma görevlileri 7/1 inden başlamıyor mu beni 8/2 sinden başlatmışlar bu mümkün mü ? (lisede hazırlık okuduğum için 8/1 den 8/2 ye yükseltmişler)
 

ailkerk

Öğrenci
Sayin hocam universite haric ortaogretimde veya eskiden orta okulda alinan hazirlik sinifi icin 1 kademe ilerlemesi aliniyor. Normalde 1 kademe icin 1 sene calismak gerekiyor 3 kademe ise 1 derece olusturuyor.

Hocam cok tesekkurler. Anadolu liselerinin ortaokul kisminda hazirlik okumus bir dinozor olarak :) tam da bunu sormaya hazirlaniyordum ki mesajinizi okudum. Simdi seneler evvelki okulumla bir telefon trafigine baslayacagim. :)
 
ÖYP ile 2013/2'de atandım. Daha önce ayrı ayrı ücretli çalışan ve serbest çalışan avukat olarak ssk ve bağ-kur girişlerim oldu ancak hiç memuriyet/kamu görevliliği tecrübem olmadı.

Atama evrakımda 6. dereceye atamamın yapıldığı belirtiliyor fakat henüz bir bordro olmadığından orada ne diyecek, bilmiyorum. Yüksek lisans mezunuyum ve Kolej'de ortaokul başlamadan önce bir sene İngilizce hazırlık eğitimi gördüm.

Bu durumda benim derece/kademe durumum emeklilikte veya başka her nerede farklı ise nedir? Buradan sonra doktora da iki kademe ilerletecek diye biliyorum. Fakat 7/3 başlamış isem 6 demelerinin nedeni nedir? Doktora da bitince ne yapınca ilerleniyor? İlerleme bir kimsenin bir şeyler yaptıkça otomatikman katettiği bir yol mudur yoksa kadro boş oldukça okulun sizi ilerlettiği bir yol mu ve neye göre öncelik tanınır kişilere?

Sordukça sorasım geliyor.

Vaktiniz olduğunca aydınlatır mısınız?

- - - Güncellendi - - -

örneğin [MENTION=16613]sidneh[/MENTION] hocam, yardımcı olabilir misiniz?
 

amar

Araştırma Görevlisi
biz de diyorduk, niye hazırlık okuduk diye...
Allah tan bir faydası varmış :)
 
Son düzenleme:

BumirDerak

Öğrenci
Öncelikle merhaba,
Ben Mühendislik Fak. mezunu olarak 2013 ekim ayında Bingöl Üni. Metalurji ve Malzeme Bilimi Mühendisliğine atandım. Lise de hazırlık okumuştum bu yüzden lise diplomasını kayıt sırasında vermiştim.
Kadro derecemin 7/1 , emekliliğe esas derecemin 9/1 olduğunu öğrenince Sizlerin burada belirttiği bilgiler ışığında personel daire başkanlığına mail attım. şimdi sizlere mailimi, gelen cevabı ve bordromu göndereceğim. Çünkü benim kafam karıştı ve sizlerden nasıl bir yol izleyeceğim konusunda yardım bekliyorum.

Kısaca özet; Mühendis olduğum ve lisede hazırlık okuduğum için kadro derece ve kademe ilerlemesiydi, gelen cevap derece ilerlemesi konusunda 657 nolu devlet memurları kanununa değil 2914 nolu yüksek öğretim personel kanununa bağlı olunup derece ve kademe ilerlemesinin yapılmaması.

Benim attığım mail;

Veysel Bey iyi günler;

Daha önce telefonla aramıştım, kadro dereceleri hakkında bilgi almak için.

"Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesi Ortak Hükümler; 2. ve 6. maddelere göre;

2 – Dört yıl süreli yüksek öğrenimi bitirenlerden yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar sıfatını almış olanlar ile bunlardan öğretmenlik hizmetinde çalışanlar, Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu, Erkek Teknik Öğretmen Okulu ve Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu mezunları, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ile uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu mezunları(1), Teknik Eğitim Fakültesi (Yüksek Teknik Öğretmen Okulu ve Güzel Sanatlar Fakültesi, İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu) mezunları (2), öğrenimlerine göre tesbit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece,

6 – b) Ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların, normal öğrenim süresinden fazla olması halinde, başarılı her öğrenim yılı için bir kademe ilerlemesi uygulanır. Bunlardan teknik öğretim okulları mezunlarına, meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları halinde ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir."

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu : Devlet Memurları Kanunu

Bu duruma göre benim Emekliliğe esas derecemin 8/2, maaş derecemin 6/2 olması gerekmez mi?

Ben henüz maaş almadığım için bordroya bakamıyorum. Beni bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim. iyi günler.

Arş. Gör.
Bingöl Üniversitesi
Mühendislik Mimarlık Fakultesi
Metalurji ve Malzeme Bilimi Mühendisliği



Gelen cevap;

Merhaba Burak Bey;

Bilindiği üzere, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun “Öğretim elemanlarının sınıflandırılması” başlıklı 3 üncü maddesinde, " Bu sınıf, profesörler, doçentler ve yardımcı doçentlerden oluşur.
a) Profesörler, profesör kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren birinci derecenin,
b) Doçentler, doçent kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren üçüncü derecenin,
c) Yardımcı doçentler, yardımcı doçent kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren beşinci derecenin,
İlk kademe aylığını alırlar.
Yukarıdaki (a), (b) ve (c) bentlerine göre üst dereceye atananlar, bu dereceleri kazanılmış hak olarak aldıktan sonra geçirecekleri her yıl için bir kademe ilerlemesinden yararlanırlar.
B) Öğretim görevlileri ve okutmanlar sınıfı:
Bu sınıf, öğretim görevlileri ile okutmanlardan oluşur.
C) Öğretim yardımcıları sınıfı :
Bu sınıf, araştırma görevlileri ile uzman, çevirici ve eğitim - öğretim planlamacılarından oluşur.
Öğretim görevlileri, okutmanlar ve öğretim yardımcılarının giriş dereceleri (657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümler"i ile getirilen kademe ilerlemesi ve derece yükselmesine ilişkin hükümleri hariç) Devlet Memurları Kanunu hükümleri uyarınca öğrenim niteliğine ve süresine göre tespit edilecek kazanılmış hak aylık derece ve kademelerine iki derece eklenmek suretiyle belirlenir." hükmü, “Öğretim elemanlarının görev aylıkları” başlıklı 4 üncü maddesinde "Öğretim elemanlarının bu Kanunun 3 üncü maddesine göre tespit edilen görev aylıkları kazanılmış hak teşkil etmeyip, aylık ödemelerine esas tutulur ve bu Kanun kapsamından çıkmaları halinde dikkate alınmaz.
Öğretim üyelerinden 3 üncü maddenin (A) bendinde gösterilen kadrolara atandıkları tarihte kazanılmış hak aylık dereceleri unvanları için öngörülen giriş derecelerinin üzerinde olanlar ile bu kadrolara derece yükselmesi suretiyle ulaşanlar hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 161 inci maddesi uygulanır ve kazanılmış hak aylıkları başlangıç derecelerinin ileri kademelerine gelenlerin aylıkları, bu kademeler üzerinden ödenir. Bunların başarılı geçen hizmet süreleri, kazanılmış hak derecelerinde kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir." hükmü, "Derece yükseltilmesi" başlıklı 7 nci maddesinde "Öğretim elemanları;
a) Yükselebilecekleri derecede aynı unvanla boş bir kadronun bulunması,
b) Derecesi içinde en az üç yıl bulunmuş ve bu derecenin üçüncü kademe aylığını bir yıl fiilen almış olmaları,
c) Bu süre içinde olumlu sicil almış bulunmaları,
Şartıyla bir üst dereceye yükseltilebilirler." hükmü, "Kademe ilerlemesi" başlıklı 8 inci maddesinde; "Öğretim elemanlarının kademe ilerlemesi, bulundukları kademede en az bir yıl çalışmış ve olumlu sicil almış olmalarına ve aynı derecede derlenebilecek bir kademenin bulunmasına bağlıdır.
Kademe ilerlemesi, ilgililerin hak kazandıkları tarihten geçerli olmak üzere yapılır." hükmü, "Uygulanacak diğer kanun hükümleri" başlıklı 20 nci maddesinde ise, "Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır." hükmü yer almaktadır.
Ayrıca, Danıştay 8. Dairesinin 09/02/2005 tarihli ve E.2004/1141. K:2005/552 sayılı Kararında "2914 saydı Yasanın yardımcı doçentlerin de aralarında bulunduğu öğretim elemanlarının derece yükselmesini de düzenleyen özel Yasa hükmünde olduğu açık olup, davacının öncelikli olarak tabi olduğu Yasa 2914 sayılı Yasadır. Bu Yasanın 3. ve 7. maddelerinde de yardımcı doçent, doçent ve profesör kadroları için kadro dereceleri ayrı ayrı gösterilmiş, derece yükselmelerinin ne şekilde olacağı açıklanmış, unvanlı kadroların başlangıç derecesi (bir üst unvanın alt sınırı şeklinde ) açıkça düzenlenmiş ve unvana bağlı kadronun değişmemesi halinde kademe ilerlemesi imkanı da getirilmiştir. Artık "Kanunda hüküm bulunmayan bir hal"den söz edilmesi mümkün olmadığından 657 sayılı Yasa hükümlerinin kıyasen uygulanmasının söz konusu olamayacağı” hükme bağlanmış bulunmaktadır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, öğretim elemanlarının başlangıç derecelerinin 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanununun 3 üncü maddesinde ayrı ayrı gösterilmesi, derece yükselmesinin ve kademe ilerlemesinin ne şekilde olacağının ise mezkur Kanunun 7 nci ve 8 inci maddelerinde açıklanması sebebiyle;
2914 sayılı Kanunun 20 nci maddesine istinaden 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin (A) bendinde yer alan öğrenimin durumlarına göre giriş derece ve kademelerin gösterildiği cetvel hariç olmak üzere söz konusu bendin 1 inci, 2 nci, 3 üncü, 4 üncü, 5 inci ve 6/b fıkraları ile söz konusu maddede yer alan diğer hükümlerin kıyasen uygulanması mümkün değildir.

Kolay gelsin...


Bordro ;

Kurumu / Birimi Mühendislik Mimarlık Fakültesi
Ait Olduğu Ay 2
Bütçe Yılı 2014

PERSONEL BİLGİLERİ
T.C. Kimlik Numarası:
Adı Soyadı:
Kurum Sicil Numarası:
Emekli sicil Numarası:
Hizmet Sınıfı / Ünvanı: Ö.E.H / Arş.Görl.
Medeni Hali / Çocuk Sayısı: Bekar / 0
Kıdem Ay / Yıl: 1 / 0
Derece / Kademe: 7 / 1
Ek Gosterge : 2300
Derece / Kademe (Emekliliğe Esas): 9 / 1
Ek Gösterge (Emekliliğe Esas): 2300
Raporlu Gun : 0
Sigorta: 0
Aylık Vergi Matrahı: 1136.07
Geçen Aylar Vergi Matrahı Toplamı: 0
Asgari Geçim İndirimi Tutarı: 80.33
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst