Öncelikle merhaba,
Ben Mühendislik Fak. mezunu olarak 2013 ekim ayında Bingöl Üni. Metalurji ve Malzeme Bilimi Mühendisliğine atandım. Lise de hazırlık okumuştum bu yüzden lise diplomasını kayıt sırasında vermiştim.
Kadro derecemin 7/1 , emekliliğe esas derecemin 9/1 olduğunu öğrenince Sizlerin burada belirttiği bilgiler ışığında personel daire başkanlığına mail attım. şimdi sizlere mailimi, gelen cevabı ve bordromu göndereceğim. Çünkü benim kafam karıştı ve sizlerden nasıl bir yol izleyeceğim konusunda yardım bekliyorum.
Kısaca özet; Mühendis olduğum ve lisede hazırlık okuduğum için kadro derece ve kademe ilerlemesiydi, gelen cevap derece ilerlemesi konusunda 657 nolu devlet memurları kanununa değil 2914 nolu yüksek öğretim personel kanununa bağlı olunup derece ve kademe ilerlemesinin yapılmaması.
Benim attığım mail;
Veysel Bey iyi günler;
Daha önce telefonla aramıştım, kadro dereceleri hakkında bilgi almak için.
"Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesi Ortak Hükümler; 2. ve 6. maddelere göre;
2 âââ¬ââ¬Å Dört yıl süreli yüksek öğrenimi bitirenlerden yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar sıfatını almış olanlar ile bunlardan öğretmenlik hizmetinde çalışanlar, Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu, Erkek Teknik Öğretmen Okulu ve Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu mezunları, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ile uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu mezunları(1), Teknik Eğitim Fakültesi (Yüksek Teknik Öğretmen Okulu ve Güzel Sanatlar Fakültesi, İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu) mezunları (2), öğrenimlerine göre tesbit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece,
6 âââ¬ââ¬Å b) Ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların, normal öğrenim süresinden fazla olması halinde, başarılı her öğrenim yılı için bir kademe ilerlemesi uygulanır. Bunlardan teknik öğretim okulları mezunlarına, meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları halinde ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir."
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu :
Devlet Memurları Kanunu
Bu duruma göre benim Emekliliğe esas derecemin 8/2, maaş derecemin 6/2 olması gerekmez mi?
Ben henüz maaş almadığım için bordroya bakamıyorum. Beni bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim. iyi günler.
Arş. Gör.
Bingöl Üniversitesi
Mühendislik Mimarlık Fakultesi
Metalurji ve Malzeme Bilimi Mühendisliği
Gelen cevap;
Merhaba Burak Bey;
Bilindiği üzere, 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun âââ¬ÅâÖğretim elemanlarının sınıflandırılmasıââ⬠başlıklı 3 üncü maddesinde, " Bu sınıf, profesörler, doçentler ve yardımcı doçentlerden oluşur.
a) Profesörler, profesör kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren birinci derecenin,
b) Doçentler, doçent kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren üçüncü derecenin,
c) Yardımcı doçentler, yardımcı doçent kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren beşinci derecenin,
İlk kademe aylığını alırlar.
Yukarıdaki (a), (b) ve (c) bentlerine göre üst dereceye atananlar, bu dereceleri kazanılmış hak olarak aldıktan sonra geçirecekleri her yıl için bir kademe ilerlemesinden yararlanırlar.
B) Öğretim görevlileri ve okutmanlar sınıfı:
Bu sınıf, öğretim görevlileri ile okutmanlardan oluşur.
C) Öğretim yardımcıları sınıfı :
Bu sınıf, araştırma görevlileri ile uzman, çevirici ve eğitim - öğretim planlamacılarından oluşur.
Öğretim görevlileri, okutmanlar ve öğretim yardımcılarının giriş dereceleri (657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümler"i ile getirilen kademe ilerlemesi ve derece yükselmesine ilişkin hükümleri hariç) Devlet Memurları Kanunu hükümleri uyarınca öğrenim niteliğine ve süresine göre tespit edilecek kazanılmış hak aylık derece ve kademelerine iki derece eklenmek suretiyle belirlenir." hükmü, âââ¬ÅâÖğretim elemanlarının görev aylıklarıââ⬠başlıklı 4 üncü maddesinde "Öğretim elemanlarının bu Kanunun 3 üncü maddesine göre tespit edilen görev aylıkları kazanılmış hak teşkil etmeyip, aylık ödemelerine esas tutulur ve bu Kanun kapsamından çıkmaları halinde dikkate alınmaz.
Öğretim üyelerinden 3 üncü maddenin (A) bendinde gösterilen kadrolara atandıkları tarihte kazanılmış hak aylık dereceleri unvanları için öngörülen giriş derecelerinin üzerinde olanlar ile bu kadrolara derece yükselmesi suretiyle ulaşanlar hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 161 inci maddesi uygulanır ve kazanılmış hak aylıkları başlangıç derecelerinin ileri kademelerine gelenlerin aylıkları, bu kademeler üzerinden ödenir. Bunların başarılı geçen hizmet süreleri, kazanılmış hak derecelerinde kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir." hükmü, "Derece yükseltilmesi" başlıklı 7 nci maddesinde "Öğretim elemanları;
a) Yükselebilecekleri derecede aynı unvanla boş bir kadronun bulunması,
b) Derecesi içinde en az üç yıl bulunmuş ve bu derecenin üçüncü kademe aylığını bir yıl fiilen almış olmaları,
c) Bu süre içinde olumlu sicil almış bulunmaları,
Şartıyla bir üst dereceye yükseltilebilirler." hükmü, "Kademe ilerlemesi" başlıklı 8 inci maddesinde; "Öğretim elemanlarının kademe ilerlemesi, bulundukları kademede en az bir yıl çalışmış ve olumlu sicil almış olmalarına ve aynı derecede derlenebilecek bir kademenin bulunmasına bağlıdır.
Kademe ilerlemesi, ilgililerin hak kazandıkları tarihten geçerli olmak üzere yapılır." hükmü, "Uygulanacak diğer kanun hükümleri" başlıklı 20 nci maddesinde ise, "Bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır." hükmü yer almaktadır.
Ayrıca, Danıştay 8. Dairesinin 09/02/2005 tarihli ve E.2004/1141. K:2005/552 sayılı Kararında "2914 saydı Yasanın yardımcı doçentlerin de aralarında bulunduğu öğretim elemanlarının derece yükselmesini de düzenleyen özel Yasa hükmünde olduğu açık olup, davacının öncelikli olarak tabi olduğu Yasa 2914 sayılı Yasadır. Bu Yasanın 3. ve 7. maddelerinde de yardımcı doçent, doçent ve profesör kadroları için kadro dereceleri ayrı ayrı gösterilmiş, derece yükselmelerinin ne şekilde olacağı açıklanmış, unvanlı kadroların başlangıç derecesi (bir üst unvanın alt sınırı şeklinde ) açıkça düzenlenmiş ve unvana bağlı kadronun değişmemesi halinde kademe ilerlemesi imkanı da getirilmiştir. Artık "Kanunda hüküm bulunmayan bir hal"den söz edilmesi mümkün olmadığından 657 sayılı Yasa hükümlerinin kıyasen uygulanmasının söz konusu olamayacağıââ⬠hükme bağlanmış bulunmaktadır.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, öğretim elemanlarının başlangıç derecelerinin 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanununun 3 üncü maddesinde ayrı ayrı gösterilmesi, derece yükselmesinin ve kademe ilerlemesinin ne şekilde olacağının ise mezkur Kanunun 7 nci ve 8 inci maddelerinde açıklanması sebebiyle;
2914 sayılı Kanunun 20 nci maddesine istinaden 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin (A) bendinde yer alan öğrenimin durumlarına göre giriş derece ve kademelerin gösterildiği cetvel hariç olmak üzere söz konusu bendin 1 inci, 2 nci, 3 üncü, 4 üncü, 5 inci ve 6/b fıkraları ile söz konusu maddede yer alan diğer hükümlerin kıyasen uygulanması mümkün değildir.
Kolay gelsin...
Bordro ;
Kurumu / Birimi Mühendislik Mimarlık Fakültesi
Ait Olduğu Ay 2
Bütçe Yılı 2014
PERSONEL BİLGİLERİ
T.C. Kimlik Numarası:
Adı Soyadı:
Kurum Sicil Numarası:
Emekli sicil Numarası:
Hizmet Sınıfı / Ünvanı: Ö.E.H / Arş.Görl.
Medeni Hali / Çocuk Sayısı: Bekar / 0
Kıdem Ay / Yıl: 1 / 0
Derece / Kademe: 7 / 1
Ek Gosterge : 2300
Derece / Kademe (Emekliliğe Esas): 9 / 1
Ek Gösterge (Emekliliğe Esas): 2300
Raporlu Gun : 0
Sigorta: 0
Aylık Vergi Matrahı: 1136.07
Geçen Aylar Vergi Matrahı Toplamı: 0
Asgari Geçim İndirimi Tutarı: 80.33