Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans ile Askerlik Tecili ???

A

Akademik Forum

Guest
Merhaba. Ben geçen ay Lisans mezunu oldum ve askerliğim için 31.12.2018'e kadar sakınca yok görünüyor. Bu bağlamda,

1) Eğer bu Eylül'de tezli yüksek lisansa başlarsam, yüksek lisansın verdiği 3 yıl tecil hakkıyla birlikte, tecilim, 2021'e mi, yoksa 2019'a mı uzar?

2) Yüksek lisans mezuniyetinden sonra +1 yıl tecil hakkı vardır deniyor. Bu +1 yıl yukarıda bahsettiğim sürelere dahil mi yoksa ek mi? (Yani net olarak merak ettiğim şu, diyelim ki tezli yüksek lisansa bu Eylül'de başladım ve 2 yılda bitirdim, şu an 31.12.2018 olan tecil sürem ne zamana kadar uzar?)

3) Yüksek lisansa başladıktan sonra yahut herhangi bir aşamasında, tecilimizin uzatılması için herhangi bir işlem yapıyor muyuz, yoksa sistem otomatik olarak görüyor mu? Bu işlemleri biz yapıyorsak, internet üzerinden halledebiliyor muyuz, yoksa şubeye mi gitmemiz gerekiyor?

Hepsini cevaplayabilirseniz sevinirim. Sağolun...

Kolzar

Öğrenci
Arkadaşlar merhaba, askerlik tecil konusu ile ilgili benim de bir sorum olacak cevaplayabilirseniz çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.

2016 şubat ayında 2. öğretim tezsiz yüksek lisanstan mezun oldum, fakat askerlik şubesine gidip tecil etmekte biraz gecikince ceza geldi. Şubeye gidip tecil işlemlerini tamamladım ve Mayıs 2017 ye kadar tecil ettirdim.

Bildiğim kadarıyla bir yüksek lisansa daha kayıt olarak tekrar tecil hakkı kazanılmıyor. Yüksek lisanstan sonra doktoraya başvurmak gerekiyor. Fakat doktora başvurularına baktığımda, tezsiz 2. öğretim yüksek lisans mezunları için 2013 ten önce mezun olma şartı var (resmi gazetede ilgili bir madde var). Eğer 2013 sonrası mezunuysanız, doktora başvurusunda lisans mezunuymuş gibi değerlendirmeye alınıyorsunuz.

Benim sorum, benim olduğum gibi tezsiz 2. öğretim yüksek lisans mezunları tezli bir yüksek lisansa kayıt yaptırırsa yeniden tecil hakkı kazanıyor mu? İlla doktoraya mı başvurmak lazım? Ve durum böyle ise doktora kabul şartları kolay olan (askerlik uzatmak için) özel üniversiteler hangileridir?

Herkese iyi forumlar.

T

togitoon

Guest
Yüksek lisans bitirmeden başka bir bölüme kaydolmak.

Arkadaşlar Merhaba,

Bildiğiniz üzere tezsiz yüksek lisansta tecil 1.5 yıla indirildi yeni yönetmelikle. Tezli bölümlerde ise 2 yıl ders ve 1 yıl tez olmak üzere 3 sene olarak belirlendi.

Benim merak ettiğim şuanda tezsiz bir bölümde kaydım bulunmakta. 1 dönem geride kaldı. 1.5 tamamlanmadan(2. yarıyıl sonunda) başka bir yüksek lisans bölümüne yeniden başlasam tezli veya tezsiz. Sıfırdan tecil hakkı alabiliyormuyum? Yani yeni kaydımı yaptığım zamandan ek +1.5 yıl tezsiz için veya +3 yıl tezli için alabiliyormuyum? Ve bu şekilde 35 yaşına kadar devam edebilirmiyim ?

Oğuz Kağan

Öğrenci
hocalarım ve arkadaşlarım merhaba,her gün sistemde değişim olduğu için birşey sormak istiyorum
yüksek lisansa 2015 agustos sezonunda kayıt yaptırdım ve ders seçimi yapıp gitmedim ve tecilimi aldım.Şubeye gittiğimde bu tecilin 2 yıl olduğuna dair bir yazı aldım,ben ise 3 yıl 4 ay gibi bir süre sanıyordum,şuan ders seçimleri tekrar açıldı ve yeniden dersleri seçip gitmeyeceğim.3.yarıyıla başlıyorum kısacası ve hala 1.sınıf dersleri alıyorum...
bu tecil 2 yıl olarak mı kalacak yoksa fen bılımlerı 1 sene uzatma yazısı yazıp 3yıla cıkaracak mı?(okul 1.sınıftakı derslerden kaldıgım ıcın tez dersını seçtirmiyor.)Teşekkür ederim..

smokinli

Kısıtlanmış Üyelik
hocalarım ve arkadaşlarım merhaba,her gün sistemde değişim olduğu için birşey sormak istiyorum
yüksek lisansa 2015 agustos sezonunda kayıt yaptırdım ve ders seçimi yapıp gitmedim ve tecilimi aldım.Şubeye gittiğimde bu tecilin 2 yıl olduğuna dair bir yazı aldım,ben ise 3 yıl 4 ay gibi bir süre sanıyordum,şuan ders seçimleri tekrar açıldı ve yeniden dersleri seçip gitmeyeceğim.3.yarıyıla başlıyorum kısacası ve hala 1.sınıf dersleri alıyorum...
bu tecil 2 yıl olarak mı kalacak yoksa fen bılımlerı 1 sene uzatma yazısı yazıp 3yıla cıkaracak mı?(okul 1.sınıftakı derslerden kaldıgım ıcın tez dersını seçtirmiyor.)Teşekkür ederim..

ne şubesi (askeri şube mi?) ve ne zaman geldi bu yazı. şimdi ...yök açıklama yapmıştı ytani eski öğrencilerde süre sıfırlanacak diye gerçi resmi yazıyı hatırlamıyorum ama böyle olması lazım. dolayısyla eğer bu yök açıklamasından önceki bir tarihte aldı iseniz bu yazıyı , muhtemelen güncellenecek bir bilgidir. (bide e-devletten baksan)
..

ama eski öğrenciler için (siz dahilsiniz) süre değerlendirmesinde sorun olmaması gerekiyor sizin için şu aşamada.dilerseniz enstitüden (yazılı dilekçe ile bilgi edinme talebinde bulunun. ) yani ama sadece söz ile sormayın. mutlaka yazılı dilekçe yazın ..söz uçar yazı kalır. tercihen önce
yazılı dilekçe sonra telefonla..bi bak hatta yazılı bilgi ile telefonda sorduğun soru farklı cevaplandı ise , mahkemeye bile başvurabilirsin belki (telefon konuşmasını kaydedip)

yani, mesela yazılı dilekçeye atıyorum "teciliniz 20.08.16 tarihinde sonlanacaktır ,bu tarihe kadar askeri işlemlerinde bir sakınca yoktur ,yada tehir edişlmiştir. filan bu tarz bir yazı aldın. telefondaki memur da "efendim 20.04.16 tarihinde yönetmelik değişti. ondan siz bu dönem sonunda atılacaksınız " filan dese ..memura dava açabilirsin sanırm (her ne kaar ben önermesemde fantezi olur :D )

Burak Seyman

Öğrenci
Arkadaşlar 20 Nisan 2016'da yenilenen lisansüstü yönetmeliği sonrasında dahi; tezsiz yüksek lisans ile tezli yüksek lisans programlarının, söz konusu ''Bitirdiği okulun dengi veya daha alt seviyedeki bir öğretim kurumu'' hükmü kapsamında denk olarak varsayıldığından emin miyiz?
- Eğer tezli ile tezsiz yüksek lisans denk varsayılıyorsa birini bitirip diğerini yapmaya başladığınızda tecil hakkınız kalmıyor.
- Eğer tezli yüksek lisans tezsiz yüksek lisansın dengi değil üst seviyesinde bir program olarak varsayılıyorsa, tezsiz yüksek lisansın ardından tezli yüksek lisansa geçerek tecil işlemlerini devam ettirebiliriz.

Birçok yerde tezli veya tezsiz fark etmez yazıyor ancak ''okulların seviyesi veya denk olan okullar'' ile ilgili herhangi bir düzenleme maddesine rastlamadım; bu konuyu bilenler hükümlerini de yazarlarsa daha açıklayıcı olacaktır.

A

Akademik Forum

Guest
Askerlik tecilini bilmem ama tezli ve tezsiz yl birbirine denktir. Programların amaçları farklıdir yalnız.

ankara00

Öğrenci
Çok acil cevaplarsanız sevinirim.

Lisanstan mezun olduktan sonra askere gitmek için şubeye başvurdum sınıflandırma ve gideceğim yer belli olduktan sonra lisanstan gelen 2 yıllık tecil hakkımı kullandım tecil ettirdim. Ocak ayında ilk yüksek lisansımı yapmaya başladım askerlik tecil için 2019 ocak ayına kadar tecilim vardı. Özel nedenlerden dolayı Sonbahar döneminde ders kaydı yapamadığım için askerlik tecilim bozulmuş.Devlet üniversitesi bu arada harç falanda yok. Bugün kağıt geldi Kasım 2016 celbinde sevke tabidir diye ve bu aralıkta kpss tercih yapacam. Tekrar tecil işlemini nasıl yapabilirim? Bir yol gösterirseniz çok sevinirim. Lütfen cevap verin arkadaşlar zor durumdayım.

H

hasanhasann

Guest
Yüksek lisansı iptal edip lisans programına kaydolmak istiyorum

Hocam, Şuan itibariyle açıköğretim lisan programım 1 yıl sonra bitiyor. Yaşım 23. Hedefim, ODTU ingilizce biyoloji bölümünde okumak, bunun için kendimi ingilizcede geliştirdim, üniversite (SAT) sınavına hazırlanıyorum, amerikalı öğretmenim ise 2 yıla daha ihtiyacın olabilir ingilizce edebiyatı için dedi, gerekte olmayabilir tabi. Seneye açık öğretim bitirdiğimde, askerlik tecili için tezsiz yüksek lisans programına koydolsam, daha sonra ODTU'ye kaydımı yaptırdıktan sonra yüksek lisans programından kaydımı sildirsem, ODTU'de lisans kaydımın askerlik tecili gecerli olurmu?

Özet sorum şu;
-Tezsiz lisansüstü programdan kaydımı sildirip, lisans programına kaydolduğumda askerlik tecil süresi son yaptığım lisans programımın tecil süresinimi baz alır?

Yani üniversite giriş sınavı (SAT) için hazırlanırken, seneye Açıköğretim işletme fakültesinden lisans mezunu olacam, Benim hedefim ODTU'de ingilizce biyoloji okumak, amerikalı öğretmenim zamana ihtiyacın olabilir diyor. Bu askerlik tecil durumunu nasıl ayarlayabilirim. Ne önerirsiniz?

hasan veli

Öğrenci
ODTÜ için zaman ihtiyacı

Merhaba hocam, yaşım 23, seneye Açıköğretim İşletme lisans programından mezun olacağım, hedefim ODTÜ ingilizce biyoloji okumak. Bu hedefim için ingilizcemi aof eğitimim süresince geliştirdim. Şuan amerikalı bir öğretmenimden üniversiteye hazırlık (SAT) sınavına hazırlanıyorum. Amerikalı hocam, 2 yıla daha ihtiyacın olabilir ingilizce edebiyatı için diye bilgi verdi. Şimdi ben seneye aof lisans programı mezunu olduğumdan, askerlik tecili süresi kazanmak için tezsiz yüksek lisans programına kaydolup, ODTÜ ingilizce biyoloji lisans programına kaydımı yaptırdıktan sonrada, yüksek lisans programımın kaydını sildirsem, ODTÜ lisans programımın askerlik tecil süresi geçerli olurmu. Ya da siz neler önerirsiniz ?

Özet sorum;
Yüksek lisans programından kaydımı sildirip, ikinci üniverside ODTÜ Biyoloji lisans programına kaydolduğumda, asker tecili ikinci lisans programının tecil süresini kabul ederlermi?

Yardım edin, ilerde bilim adamı olduğumda Türkiyem için hayatımı bilime harcıyacağım, sizin yardımınız bile ileride çok büyük hayırlı değişikliklere vesile olacaktır. TEŞEKKÜRLER.:encouragement:

Son düzenleme:

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Merhaba hocam, yaşım 23, seneye Açıköğretim İşletme lisans programından mezun olacağım, hedefim ODTÜ ingilizce biyoloji okumak. Bu hedefim için ingilizcemi aof eğitimim süresince geliştirdim. Şuan amerikalı bir öğretmenimden üniversiteye hazırlık (SAT) sınavına hazırlanıyorum. Amerikalı hocam, 2 yıla daha ihtiyacın olabilir ingilizce edebiyatı için diye bilgi verdi. Şimdi ben seneye aof lisans programı mezunu olduğumdan, askerlik tecili süresi kazanmak için tezsiz yüksek lisans programına kaydolup, ODTÜ ingilizce biyoloji lisans programına kaydımı yaptırdıktan sonrada, yüksek lisans programımın kaydını sildirsem, ODTÜ lisans programımın askerlik tecil süresi geçerli olurmu. Ya da siz neler önerirsiniz ?

Özet sorum;
Yüksek lisans programından kaydımı sildirip, ikinci üniverside ODTÜ Biyoloji lisans programına kaydolduğumda, asker tecili ikinci lisans programının tecil süresini kabul ederlermi?

Yardım edin, ilerde bilim adamı olduğumda Türkiyem için hayatımı bilime harcıyacağım, sizin yardımınız bile ileride çok büyük hayırlı değişikliklere vesile olacaktır. TEŞEKKÜRLER.:encouragement:
Hayır olmaz, 2. kere aynı eğitim seviyesinden tecil olmaz.

A

Akademik Forum

Guest
Erkek olmadığım için tam olarak ne ifade ettiğini bilemeyeceğim ama gelecek hakkında planlar yaparken 5,5 aylık askerliği aradan çıkartıp rahatça önünüze bakmak çok mu zor?

A

Akademik Forum

Guest
Bu kişisel bir karar bence. Burada uzun uzadıya artılarını eksilerini yazmaya gerek yok ki zaten sizide yakından ilgilendirmiyor. Sizin bunu sorgulamanız yerine önerileriniz forum için daha değerli diye düşünüyorum. Sadece gereksiz bir tartışma ortamı oluşturuyorsunuz ve sayfaları takip etmeyi güç hale getiriyorsunuz.

A

Akademik Forum

Guest
yüksek lisans ile askerlik tecil

1- Lisans meznuyum. 2 yıl tecil hakkımı kullandım. şubeden verilen kağıtta 31.12.2017 da kadar her hangi yükümlülüğüm bulunmuyor. ama e devlette 12.06.2017 mezuniyet tarihim yazıyor bu arasındaki fark nedir.
2- yüksek lisansa kayıt olucam askerliği tecil için kayıt olunca mı 3 yıl tecil veriyor. sonraki dönem ücretlerini yatırmazsam tecil bozulur mu?
3- tezsiz yüksek lisans uzaktan eğitimde olabilir dönemlik ücreti az olan bir yüksek lisans üni önerir misiniz. (sosyal bilimler)

F

Fzt.tolga

Guest
Askerlik tecili

Bilgisi olan biri lütfen yardım etsin 22/09/2017ye kadar uzaktan eğitim yl tezsiz programına kayıtlı olduğum için tecilliyim.ama seneye nasıl bir yol izlemeliyim ki tecili uzatabileyim.bilen bir hocam yardımcı olursa bilgilendirirse çok sevinirim şimdiden cok tesekkur ederim.

K

Kemal91

Guest
tecil silinme

dostum aynı derttle şuan bende uğraşıyorum bilgi aldıysan benimle paylaşa bilirmisin

A

Akademik Forum

Guest
BEN Yeniyim Yardımcı olursanız seviniirm

MERHABALAR

Benim bir kaç sorum olacak. Cevap yazarsanız çok dua ederim :)

Ben 13-08-2015 tarihinde Lisanstan mezun oldum. (İstanbul Üniversitesi Makine)

1-Pasaport çıkartırken yoklama kaçağı oldum ortaya çıktı ve beni muayene olmaya götürdüler. Ve 9 Aydır muayne kaçağısın cezan var dediler hiç gelmedi cezam var mıdır? Ve Ne kadardır?

2-Benim şuan ki tecilim 13-08-2017 midir? Bunu nereden sorguluyorum ?

3-Askerliği Tecil ettirmek için Uludağ Ünide Tezli Haftasonu Yükseklisans yapan bir bölüm var mı? Ya da Tezsiz ucuz yoklama zorunluluğu olmayan herhangi bir bölüm var mı?

4-Bana önerebileceğiniz ucuz yoklama zorunluluğu olmayan yahut ucuz haftasonu eğitimi olan yükseklisans programı var mı? (Tercihen Uludağ Üniversitesi, İstanbuldaki Üniversiteler, Kocaeli Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi)

Acil bana yardımcı olursanız sevinirim ([email protected] mail adresimdir)

Askerlik111

Öğrenci
Merhabalar, 2016 haziranda tecilim bitmişti tessiz yüksel lisansa başvurdum, 2017 hazirana kadar tecilli oldum. 2017 şubat döneminde tezli yüksek lisansa başvursam tecilim 3 yıl ertelenir mi?