Tübitak 2214-A 2019/1. Dönem Doktora Sırası Araştırma Bursu

karmate

Öğrenci
Herkese merhaba,

Ben de Tübitak 2219 yurtdışı araştirma bursunu kazandım.
Evrakları hazırliyorum ve benim sorunum kefalet senedi ile ilgili. Bu konuda 2 sorum olacak:

1. 6 yıl önce aynı bursla yurtdışına giden bir arkadaşıma kefil olmuştum ve işyerimizde imza işlemleri tamamlanmıştı, kefil olarak benim notere gitmem gerekmemişti. Oysa bugün notere sorduğumda kefillerin mutlaka buraya gelmesi gerekiyor, dedi. Üstelik işlemler en az 1 saat sürer, dedi. Bu işlemleri yapmış olan var mı, kefilleri
notere götürmek şart mı?

2. Evli kişilerin eşlerinin de onay için notere gitmesi gerekiyormuş. Bu durumda kefil bulmak çok zor olacak. Çare olarak benimle aynı durumda olanlarla karşılıklı kefil olabiliriz diye düşündüm. Biliyorum, tanımadığımız birine kefil olmak zor ama karşılıklı bilgi alabiliriz. Bu konuyla ilgilenenler benimle iletişime geçebilirler.

Hepimize kolaylıklar dilerim.

merhaba hocam,
benim kefillerimden biri evliydi eşiyle birlikte notere geldi, eşi de imza attı. yani kefillerin notere gelmesi şart ve işlemler gerçekten 1 saat sürüyor hatta geçiyor 1 saati.

2214-a sayfasına bakarsanız orada kefalet senedi yerine teminat mektubu da olur diyor, onu bir araştırın isterseniz, ben kefalet senedini yaptıktan sonra gözüme çarptı teminat mektubu

Derya01

Öğrenci
merhaba hocam,
benim kefillerimden biri evliydi eşiyle birlikte notere geldi, eşi de imza attı. yani kefillerin notere gelmesi şart ve işlemler gerçekten 1 saat sürüyor hatta geçiyor 1 saati.

2214-a sayfasına bakarsanız orada kefalet senedi yerine teminat mektubu da olur diyor, onu bir araştırın isterseniz, ben kefalet senedini yaptıktan sonra gözüme çarptı teminat mektubu

Bilgi icin cok tesekkurler hocam.

orta123

Öğrenci
Finduilas ve Masiva öncelikle çokk teşekkür ederim yanıtlarınız için:). Lakin 2 farklı yanıt var. Eş durumunu sorma nedenim şu ki; gideceğim üniversiteye eş durumunu sonradan bildirmem durumunda (Finduilas sizin dediğiniz gibi bir işlem yapacaksa karşı taraftaki üniversite) vize vs. gibi resmi procedur sıkıntıya girer mi? Yanıtlarınız için teşekkür ederim şimdiden.

finduilas

Profesör
Finduilas ve Masiva öncelikle çokk teşekkür ederim yanıtlarınız için:). Lakin 2 farklı yanıt var. Eş durumunu sorma nedenim şu ki; gideceğim üniversiteye eş durumunu sonradan bildirmem durumunda (Finduilas sizin dediğiniz gibi bir işlem yapacaksa karşı taraftaki üniversite) vize vs. gibi resmi procedur sıkıntıya girer mi? Yanıtlarınız için teşekkür ederim şimdiden.
"Islem yapacaksa" diye bir durum yok, islem yapacak universite. :) ancak gec bildirmeniz durumunda bir sorun olmaz, esiniz vizesini gec alir sadece o kadar. Eger esinizle ayni anda gitmek istiyorsaniz kendi vize islemlerinizi yaparken onunkileri de yapmaniz gerekiyor.

Sent from my SM-N975U1 using Tapatalk

karmate

Öğrenci
bu salgın ve yurtdışı çıkışlarının kısıtlanması beni doğrudan etkiliyor. tübitakla görüşüp işlemleri askıya aldıracağım.

orta123

Öğrenci
"Islem yapacaksa" diye bir durum yok, islem yapacak universite. :) ancak gec bildirmeniz durumunda bir sorun olmaz, esiniz vizesini gec alir sadece o kadar. Eger esinizle ayni anda gitmek istiyorsaniz kendi vize islemlerinizi yaparken onunkileri de yapmaniz gerekiyor.

Sent from my SM-N975U1 using Tapatalk

Çok teşekkür ederim yanıtınız için.

Masiva

Öğrenci

Hocam Finduilas hocama katılıyorum ben de. Size cevaben yazdıklarım eşinizle ilgili bir bilgilendirmenin bir kriterin burs ya da kabul mektubu ile alakalı bağlayıcılığı olmadığına dairdi. Ama eşinizi de yanınızda götüreceğiniz için vize işlemlerinde DS formu eşinize de gerekiyor, bu sebeple "vize işlemleri için" eşinizin bilgileri vs gerekiyor yani bursun kabul olması vb kısımlarla eş ilgili değil demek istemiştim ben. Biraz yanlış ifade etmiş olabilirim. Ben en başından beri gideceğim üniversiteye eşimle ilgili bilgi vermedim yani. Eşim gelecek bilgisini bursu kazandıktan sonra verdim gideceğim üniversiteye, onlar da vize işlemleri için eş bilgilerini de isteyeceklerini söylediler o kadar. Dediğim gibi Finduilas hocama katılıyorum bende :welcoming:

- - - Güncellendi - - -

bu salgın ve yurtdışı çıkışlarının kısıtlanması beni doğrudan etkiliyor. tübitakla görüşüp işlemleri askıya aldıracağım.

Hocam bu durum kötü oldu hepimiz için, umarım çabucak düzelir durumlar.

karmate

Öğrenci
Hocam Finduilas hocama katılıyorum ben de. Size cevaben yazdıklarım eşinizle ilgili bir bilgilendirmenin bir kriterin burs ya da kabul mektubu ile alakalı bağlayıcılığı olmadığına dairdi. Ama eşinizi de yanınızda götüreceğiniz için vize işlemlerinde DS formu eşinize de gerekiyor, bu sebeple "vize işlemleri için" eşinizin bilgileri vs gerekiyor yani bursun kabul olması vb kısımlarla eş ilgili değil demek istemiştim ben. Biraz yanlış ifade etmiş olabilirim. Ben en başından beri gideceğim üniversiteye eşimle ilgili bilgi vermedim yani. Eşim gelecek bilgisini bursu kazandıktan sonra verdim gideceğim üniversiteye, onlar da vize işlemleri için eş bilgilerini de isteyeceklerini söylediler o kadar. Dediğim gibi Finduilas hocama katılıyorum bende :welcoming:

- - - Güncellendi - - -

Hocam bu durum kötü oldu hepimiz için, umarım çabucak düzelir durumlar.

bana gelen mail hepimize geldi sanırım. yurtdışı çıkışlarımız kısıtlandı ve burslar ertelendi

kamura

Öğrenci
Hayır arkadaşlar burslar ertelenmedi bazı şartlara bağlandı. Tekrar sorduğumda bana gelen yanıt aşağıdaki gibidir.

Sayın İlgili,

Kurumunuzdan izin alabiliyor iseniz, gideceğiniz ülkeye uçuşlar iptal edilmemiş ve seyahat yasağı konulmamış ise bursunuzu başlatmak sizin inisiyatifinizdedir. Bursunu başlatarak yurt dışına çıkabilecek durumda olan bursiyerlerimiz için bir engel bulunmamaktadır.

orta123

Öğrenci

- - - Güncellendi - - -

Teşekkürler yanıtınız için:adoration:.

gaysar_lee

Öğrenci
arkadaşlar bizim başvuracağımız vize çeşidi j-1 ve bu vize için sağlık sigortası gerekiyormuş. bunu nereden yaptırabiliriz? daha önceden tecrübesi olan biri yardımcı olursa çok memnun olurum.

bir de sevis ücreti ds-2019 formu geldikten sonra yatırılabiliyor mu? yoksa önce ücreti ödemek mi gerekiyor?

orta123

Öğrenci
Herkese merhaba. Daha önce görüştüğüm üniversite ile davet yazısı hakkına dün mailleştik. Onlar Corona'dan kaynaklı yoğun olduklarını söylediler. Tübitak başvuruları pazartesi başladı. Sormak istediğim soru şu "davet mektubu" denilen şey direkt oradaki danışmanlık yapacak olan hocanın rektörlük aracığılıyla bana mail attığı yazı değil mi? yani mail yoluyla 1 gün ya da 1 hafta içinde gönderilen bir yazı değil mi? onlardan yazı gelmediği için başvurumu yapamıyorum ben de:(

Şimdiden yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.

karmate

Öğrenci
Herkese merhaba. Daha önce görüştüğüm üniversite ile davet yazısı hakkına dün mailleştik. Onlar Corona'dan kaynaklı yoğun olduklarını söylediler. Tübitak başvuruları pazartesi başladı. Sormak istediğim soru şu "davet mektubu" denilen şey direkt oradaki danışmanlık yapacak olan hocanın rektörlük aracığılıyla bana mail attığı yazı değil mi? yani mail yoluyla 1 gün ya da 1 hafta içinde gönderilen bir yazı değil mi? onlardan yazı gelmediği için başvurumu yapamıyorum ben de:(

Şimdiden yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.

orada size danışmanlık yapacak hocanın imzasını taşıyan davet mektubu başlıklı bir yazı almanız gerekiyor hocam

finduilas

Profesör
arkadaşlar bizim başvuracağımız vize çeşidi j-1 ve bu vize için sağlık sigortası gerekiyormuş. bunu nereden yaptırabiliriz? daha önceden tecrübesi olan biri yardımcı olursa çok memnun olurum.

bir de sevis ücreti ds-2019 formu geldikten sonra yatırılabiliyor mu? yoksa önce ücreti ödemek mi gerekiyor?

SEVIS ucretini yatirmak icin DS-2019 formundaki SEVIS ID'ye ihtiyaciniz var. O yuzden form geldikten sonra yatirabilirsiniz.

Sigorta icin de ben J1 Student'im o yuzden okul yapiyor bizim sigortamizi. J1 Scholar da yararlanabiliyor mu bilmiyorum, okula sorabilirsiniz.

anhelo

Öğrenci
Herkese merhabalar,
Daha önceki çağrıda kabul alan arkadaşlara sormak istediğim birkaç konu daha var. Önerilen araştırmanın laboratuvar ortamında gerçekleştirilmesi şart mı? GIS yazılımı kullanarak modelleme yapmayı planlıyorum. Laboratuvar ortamı olmadan da yapılabilir. Ancak, modelleme kısmında eksikliklerim var. Küresel ölçekte bu alanda çalışan akademisyen sayısı 9-10 arasında. Laboratuvar koşullarına değinmeden, başvuruları kabul edilen arkadaşlar bilgi verirse çok sevinirim. Proje önerilerinde hangi kısımlara değindiniz?

orta123

Öğrenci
orada size danışmanlık yapacak hocanın imzasını taşıyan davet mektubu başlıklı bir yazı almanız gerekiyor hocam

Yanıtınız için teşekkür ederim Karmate hocam.
Bir şey daha sormak istiyorum. Öncelikle kusura bakmayın ilk defa başvuracağım ve çevremde başvuran olmadığı için sorularım size oldukça basit gelebilir. TÜBİTAK sayfasında davet mektubu için
"Davet mektubu; davetin geçerli olduğu tarihleri, araştırma konusunu ve araştırma yapılacak kuruluşa hangi pozisyonda davet edildiği bilgilerini içerecek şekilde, davet eden kuruluşun antetli kağıdına yazılmış ve davet eden araştırmacı veya kuruluş yetkilisi tarafından imzalanmış olmalıdır." ibaresi yer almaktadır. Pozisyon olarak Visiting scholar yazacak karşı taraftaki hoca, araştırma konusuna benim tez konumu mu yazmak zorunda yoksa tezimle paralel olarak yapacaklarımı mı? Siz bu süreçte nasıl bir yol izlediniz? Hoca bu yazdıklarını kendisi imzalayacak. Bunun dışında birşey yok değil mi?
Not: Karşı taraftakı hocada bilmediği için yanlış bir şey yapmak istemiyorum. Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

prersy

Öğrenci
Herkese merhaba,
Ben de bu dönem başvuru yapacaklardanım. Şu an coronavirus tedbirleri dolayısıyla Tübitak personeli evden çalışıyormuş, telefonda sorulara yanıt vermiyor, maille dönüşlerde de çok genel yanıtlar alıyoruz. O nedenle önceki dönemde kabul almış arkadaşların yardım ve bilgisine gerçekten çok ihtiyaç duyuyoruz. Aşağıdaki konularda bilgi verebilecek olan arkadaşlara şimdiden çok çok teşekkür ederim.

1-Yukarıda, davet mektubunun yurtdışındaki hocanın "rektörlük aracılığıyla" iletmesi gibi yazışmalar olmuş. Önceki dönemde kabul alan arkadaşlar, sizin kabul mektubunuz bu şekilde miydi? Yoksa hocanın kendi yazdığı ve sadece kendi imzaladığı bir yazı kabul ediliyor mu? Tübitak'ın nezdinde bunun "resmi" yazı olması için yazının sayı vs. içermesi gerekip gerekmediği konusunda endişeleniyorum. Geçmiş dönem kabul alanlardan elindeki davet mektubu örneğini paylaşabilecek arkadaşlar olursa çok memnun oluruz...

2- Tüm destek süresi boyunca eşim benimle birlikte yurtdışında kalamayacak. Fakat ben oradayken kısa bir süreliğine (1 hafta/10 gün) beni ziyaret etmek isterse yine bu "eş için uçak bileti" olanağından faydalanabiliyor muyuz? Yoksa Tübitak gidiş ve dönüş biletlerini ikimiz için mutlaka aynı tarihlere mi alıyor? Eğer öyleyse sanırım "Eş için uçak bileti" seçeneğini işaretlememem gerekecek. Bununla ilgili bilgisi olan var mıdır?

orta123

Öğrenci
Herkese merhaba. Bir önceki dönem başvuranlardan yanıt almayı istediğim bazı sorular var. Umarım yardımcı olursunuz:D.
1. Görüştüğüm ünversite ilgili birimle görüşüp vize işlemlerine başlayacağını söylüyor. Bu öncelikli mi? Yani Tübitak'a başvuru sistemine belge yüklerken önemli olan davet mektubu değil mi?
2. Araştırma alanı konusundan daha öncede foruyma yazılmış olan bazı sorular var. Ancak cevaplarını bulamadım. bu nedenle buradan tekrar sormak istiyorum. Birebir tez konu başlığımı mı yazmalı yurtdışındaki danışman yoksa konumla paralel olan daha geniş bir başlığı da yazabilir mi? Siz nasıl bir yol izlediniz?
3. Sanırım (doğru anladıysam şayet) yurtdışındaki üniversitenin vize vb. procedural işlemleri başvuru sırasında değil başvuru sonuçları açıklanana kadar da tamamlanabilir hatta uzayabilir değil mi?
Sorularım uzun oldu farkındayım ama TÜBİTAK' ı geçen hafta aradığımda genel bilgiler verildiği için yanlış bir adım atmak istemiyorum. Yanıtlar için çok teşekkür eder iyi günler dilerim:)..

karmate

Öğrenci
Yanıtınız için teşekkür ederim Karmate hocam.
Bir şey daha sormak istiyorum. Öncelikle kusura bakmayın ilk defa başvuracağım ve çevremde başvuran olmadığı için sorularım size oldukça basit gelebilir. TÜBİTAK sayfasında davet mektubu için
"Davet mektubu; davetin geçerli olduğu tarihleri, araştırma konusunu ve araştırma yapılacak kuruluşa hangi pozisyonda davet edildiği bilgilerini içerecek şekilde, davet eden kuruluşun antetli kağıdına yazılmış ve davet eden araştırmacı veya kuruluş yetkilisi tarafından imzalanmış olmalıdır." ibaresi yer almaktadır. Pozisyon olarak Visiting scholar yazacak karşı taraftaki hoca, araştırma konusuna benim tez konumu mu yazmak zorunda yoksa tezimle paralel olarak yapacaklarımı mı? Siz bu süreçte nasıl bir yol izlediniz? Hoca bu yazdıklarını kendisi imzalayacak. Bunun dışında birşey yok değil mi?
Not: Karşı taraftakı hocada bilmediği için yanlış bir şey yapmak istemiyorum. Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
benim davet mektubumda herhangi bir tarih yazmıyordu, bunun da doğal olduğunu düşünüyorum çünkü ortada kesin bir şey yok. hocanın seninle birlikte çalışmak istediğini belirtmesi ve senin başvurunu desteklemesi gerekiyor hepsi bu. benim davet mektubumda bunlar vardı. hatta yayınlarımdan bile bahsetmişti, birlikte çok iyi şeyler yapacağız diyerek. sonuna da elektronik bir imza atmıştı hoca hepsi bu. ek olarak benim tez başlığım tam olarak davet mektubunda vardı tabi ingilizce olarak.
bu arada benim de eşim gelecek, sisteme eşiniz için ayrıyetten uçak bileti talebi yapabiliyorsunuz. yani sizinle gidip dönmesine gerek yok, araştırmanın ortasında da gelebilir sonunda da, ancak bir kere gelebilir.

Son düzenleme: