YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

onuronur

Öğrenci
Sizin söylemleriniz varsayım değil mi şimdi? [emoji4]
"Fakat ben şunu söyleyebilirim" sözünüzün üzerine yapıyorum bu yorumu.

Nokia 5110 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi.

tabi ki varsayım. zaten burada 236 sayfa yazılmış olan her şey varsayım. aramızda yekta saraç'ın yeğeni varsa ve bize bilgi paylaşıyorsa o ayrı konu. ona varsayım değil, bilgi deriz. yoksa şu kuruma sordum, şu kişiye sordum denilen herşey varsayım burada. fakat ben burada norm kadronun işleyişini yazıyorum. yani kendi görüşüm değil. eğer norm kadro gelecek ise işleyiş böyle olur. yok eğer norm kadro değil de yardımcı doçentliğin kalkması gibi bir ara form gelirse elbette onun işleyişi farklı olur. fakat şimdiye kadar söylenenler norm kadro geleceği. norm kadroda da mantık bellidir. sayılara göre alım yapılır. Türk mevzuat sisteminde durum böyle. Örnek norm kadro:

http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/3.5.20146459.pdf
 
Son düzenleme:

Ar-Gör

Öğrenci
tabi ki varsayım. zaten burada 236 sayfa yazılmış olan her şey varsayım. aramızda yekta saraç'ın yiğeni varsa ve bize bilgi paylaşıyorsa o ayrı konu. ona varsayım değil, bilgi deriz. yoksa şu kuruma sordum, şu kişiye sordum denilen herşey varsayım burada. fakat ben burada norm kadronun işleyişini yazıyorum. yani kendi görüşüm değil. eğer norm kadro gelecek ise işleyiş böyle olur. yok eğer norm kadro değil de yardımcı doçentliğin kalkması gibi bir ara form gelirse elbette onun işleyişi farklı olur. fakat şimdiye kadar söylenenler norm kadro geleceği. norm kadroda da mantık bellidir. sayılara göre alım yapılır. Türk mevzuat sisteminde durum böyle. Örnek norm kadro:

http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/3.5.20146459.pdf

[MENTION=92227]onuronur[/MENTION] hocam dedikleriniz doğal olarak varsayım bile olsa bence yere basan cümleler.. Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar olayı gibi size karşı bir tepki hissetseniz bile yazmaya devam edin.. Gerçekler acıdır ama forumda şu an'a kadar çizilen pembe tablolardan daha iyi çünkü sonra karşımıza en kötü senaryo çıkınca dayak yemişe dönmüş olacağız!! [MENTION=103373]yasarayanoglu[/MENTION] hoca da burada doğru bir yaklaşım ile elinden geldiğince bilgilendirme ve gerçekleri söylemeye çalıştı.. Bu yüzden bu saatten sonra hiçkimse "olmayan" duyumlarla buradaki insanların duygularını sömürmesin!! Gerçekten bilgisi olan konuşsun çünkü kimsenin artık sabrı ve tahammülü kalmadı!!
 

DOKTORALI

Öğrenci
ya allah aşkına yılda 4000 alım var 200 üniversite var desen 20 kadro düşer onun neyini azaltacak. vahdet hocada onda azalma olmaz dedi zaten. bilgisi olmayan konuşmasın derseniz burada kimse konusmaz zaten kimsenin bu konuda bilgisi yok. tahminlerimizi yaparkende fakederseniz böyle düşünüyorumdan ziyade bu camianın önde gelenlerinin laflarına binayen konusuyoruz. vahdet hoca vb. kişilere atıf yapıyoruz. bir yerimizden uydurmuyoruz. yok işte derseniz bide 2000 de olur 6000 binde. daha önceki yıllarda da 4000 bin kadrodan bazı üniversitere verilen kadroları kullanmayan üniversiteler vardı zaten.30 kadro verilmiş 20 tane kullanmış.neyse ne ben sizi nede siz beni anlıcaksınız.
 

Bekleyiş

Öğrenci
Onur hocam söylediklerinize katılıyorum, zaten en başından beri norm kadro ile ilgili ortak görüş, genel bir tabirle -ihtiyacı olan birimler eleman alabilecek, ihtiyacı olmayan alamayacak-, Vahdet hoca da dahil zaten herkes bu görüşte.. norm kadro öğrenci sayılarınca göre ayarlanacak bir yönetmelik olacak..

Alım kriterlerine gelince onun için ayrı bir yönetmelik çıkması gerekiyor norm kadroya dahil edilecek bir mevzuu değil haklısınız, ama norm kadroyla birlikte alım kriterlerinde de değişiklik olması ihtimal dahilinde.. kesinlik yok, Vahdet hoca bir otorite değil ama kendisi de olabilir dedi, sonuçta ülkemizde olan hiç bir şeye şaşırmamayı da öğrendik.

Benim şahsi korkum norm kadro ile alımlarda azalma olursa’dan sonrasında başlıyor. 1 ya da 2 öğretim görevlisi, araştırma görevlisi kadrosu ilan edilirse, şu anda bile en son başvurduğum yere 150 kişi başvurdu, daha çok başvuru olması, başka yerlerde açılmazsa norm kadrodan ötürü yığılma olur mu diye. İşte bu noktada da acaba alım kriterlerinde de khk ile değişiklik olur mu yönetmeliğin akabinde diye düşünüyorum, şahsi yorumlarımın sebebi bu, ALES, yabancı dil, yüksek lisans, tecrübe vs konularındaki puanlar veya yıl sayısı yükselir mi diye.

Beklemekten başka şu an için yapacak bir şeyin olmadığını da biliyoruz. 237 sayfanın çoğu varsayım ya da duyum ama kesinlik olmayınca insan varsayımlar üzerinden hareket ediyor.
 
burada hepimiz varsayımlarla konuşuyoruz. o yüzden kesin kanıya varamıyoruz. fakat ben şunu söyleyebilirim; o 4000 kadronun hükmü norm kadro yönetmeliğinden sonra ortadan kalkıyor. çünkü üniversiteye öğrenci sayısınına göre akademisyen sayısı belirlenecek. yeni norm kadroya göre akademisyen eksiği varsa üniversite alım yapar, eğer akademisyen fazlası varsa alım yapamaz. yani norm kadrodan sonra üniversiteler 2000 kişi de alabilir, 6000 kişi de alabilir. Ayrıca her sene şu kadar alım yapılacak uygulaması da ortadan kalkar norm kadroyla. Üniversiteler norm kadroya göre açıkları varsa o oranda sürekli alım yaparlar. eğer açıkları yoksa asla alım yapamazlar.
MEBin norm kadro yönetmeliğini paylaşıyorsunuz ama tahmin yürütürken varsayımlarınız sağlam değil ve çelişkili. Norm kadro çıkarsa her yıl şu kadar alım yapılması uygulaması kalkmaz. Neden kalkmaz? Alım sayısı bütçe kanunu ile belirlenir. 4000 sayısı da bütçe kanununda bulunan arş. gör. sayısıdır. Öte yandan MEBin norm kadro yönetmeliği var ama, öğretmen alımı kanunla sınırlı. Yani norm kadro, üniversiteleri kendisine kadro verilmeden istediği gibi eleman almasını sağlamaz. Ancak norm kadro yönetmeliğine uygun olarak her birime dağıtılan kadroları istediği zaman ilan etmesini sağlar. Ki zaten eskiden de aynı şekilde ilan veriliyordu. ikinci olarak norm belirlenirken, sadece öğrenci sayısını dikkate alıyorsunuz. Bu tek kriter olamaz. Çünkü 50 kişi de olsa 100 kişi de olsa hoca aynı dersi veriyor. Hatta öyle ki bazen sınıfın ikiye bölünmesi gerekiyor ve bölünüyor ancak ders yükü hesabında bölünme dikkate alınmıyor tek ders işlemi yapılıyor. Ders yükü de hesaba katılması gerekir ki her yıl ocak sonu şubat başı gibi doldurulan kadro talep formlarında (ki bir örneğini bu başlıkta birisi paylaşmıştı) bölümün öğrenci sayısı kadar bölümün tüm hocalarının ders yükü ve hatta bölümün verdiği servis dersleri bile hesaplanıyor. Üzerine yüksek lisans ve doktora danışmanlıklarının da hesaba katılması gerekiyor. Yüksek lisans ve doktora programı açabilmek için belli sayıda doçent ve profesör olması gerekiyor, eksik ise program açılamıyor. Her hocanın yürütebileceği danışmanlık sayısı bellidir. Üstüne fazla öğrenci alamaz. Yani norm kadro yönetmeliği hazırlanırken bütün bunların göz önünde tutulması gerekir. Yoksa öğrenci sayısı ile olsa idi yönetmeliği hazırlamak çok daha kolay olurdu.
 

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
@onuronur hocam dedikleriniz doğal olarak varsayım bile olsa bence yere basan cümleler.. Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar olayı gibi size karşı bir tepki hissetseniz bile yazmaya devam edin.. Gerçekler acıdır ama forumda şu an'a kadar çizilen pembe tablolardan daha iyi çünkü sonra karşımıza en kötü senaryo çıkınca dayak yemişe dönmüş olacağız!! @yasarayanoglu hoca da burada doğru bir yaklaşım ile elinden geldiğince bilgilendirme ve gerçekleri söylemeye çalıştı.. Bu yüzden bu saatten sonra hiçkimse "olmayan" duyumlarla buradaki insanların duygularını sömürmesin!! Gerçekten bilgisi olan konuşsun çünkü kimsenin artık sabrı ve tahammülü kalmadı!!

Birkaç gündür Bosna'da bir sempozyumda olduğum için yazılanları tam takip etme şansım olmadı. Ama gördüğüm kadarıyla yine Norm Kadronun kısıtlayıcılığından alım kriterlerinin değişeceğinden falan bahsedilmiş ben bilgiye dayalı tahminlerim ile kendi yorumumu tekrar edeyim.

Birincisi Norm Kadro Yönetmeliği kısıtlama amaçlı hazırlanan bir yönetmelik değildir. Norm Kadro Yönetmeliğinin (uygulandığı alan ne olursa olsun ister MEB ister başka kuruluş / hatta pek çok büyük şirket dahi bunu uygular) amacı insan kaynağının ihtiyaca göre maksimum fayda ile yönetimini sağlamaktır. Kısacası Norm Kadro Yönetmeliği kısıtlama için geliyor sözü abesle iştigaldir en basit ifade ile bilgisizliktir. Kısıtlama olacağını iddia eden herkese soruyorum Türkiye'deki tüm üniversitelerde Dokuz Eylül, Ankara, Ege, Uludağ vs gibi batının büyük üniversitelerinde bulunan kadro yığılmasının olduğunu mu düşünüyorsunuz? (Ayrıca gerçek bir değerlendirme yapıldığında ve üniversiteler gerçek manada tam kapasite bilim üretmeye çalıştığında bu saydığım üniversitelerde yığılma olmadığı aslında olması gerekenin olduğu da görülebilir o başka bir konu.)

Bunlara ilaveten Norm Kadro uygulaması YÖK tarafından zaten yapılıyordu örneğin X üniversitesi elinde bulunan serbest kadrolardan birisini kullanmak için X anabilim dalına öğretim elemanı/üyesi kadro kullanım izni istediğinde YÖK Norm Kadro ile net ortaya koyacağı kriterler üzerinden kabul ediyor yada reddediyordu. Aslında uygulama da çok bir fark olmayacak bugün yönetmeliğe bağlanma sebebi artık bu değerlendirmeyi her seferinde yetkisi elinden alındığı için YÖK'ün yapamayacak olmasıdır.

Alım kriterleri meselesine gelince hali hazırda yürürlükte olan ve yapılan değişikliklerden sonra revize edilmesi gereken (atıflar açık olduğu için aciliyeti yok) bir alım usul ve koşul yönetmeliği var. Eğer alım kriterleri değişecekse bile bu Norm Kadro yönetmeliği ile değil bu yönetmeliğin revizesi ile olacaktır.

***Bir ufak ekleme daha yapayım Norm Kadro sayısı sadece öğrenci sayısı ile belirlenmez (öğretim görevlisi kadroları burada istisna olabilir) ki daha önce de sadece bununla değerlendirme yapılmıyordu. Üniversitelerde pek çok kriter gözetilerek bir çalışma yapılır (şuan hazırlanmaya çalışılan yönetmeliğin bu şekilde hazırlandığını düşünüyorum) bu noktada da YÖK'ün elinde bu hesaplamaları yapabilecek her türlü veri mevcuttur.
 
Son düzenleme:

DOKTORALI

Öğrenci
Birkaç gündür Bosna'da bir sempozyumda olduğum için yazılanları tam takip etme şansım olmadı. Ama gördüğüm kadarıyla yine Norm Kadronun kısıtlayıcılığından alım kriterlerinin değişeceğinden falan bahsedilmiş ben bilgiye dayalı tahminlerim ile kendi yorumumu tekrar edeyim.

Birincisi Norm Kadro Yönetmeliği kısıtlama amaçlı hazırlanan bir yönetmelik değildir. Norm Kadro Yönetmeliğinin (uygulandığı alan ne olursa olsun ister MEB ister başka kuruluş / hatta pek çok büyük şirket dahi bunu uygular) amacı insan kaynağının ihtiyaca göre maksimum fayda ile yönetimini sağlamaktır. Kısacası Norm Kadro Yönetmeliği kısıtlama için geliyor sözü abesle iştigaldir en basit ifade ile bilgisizliktir. Kısıtlama olacağını iddia eden herkese soruyorum Türkiye'deki tüm üniversitelerde Dokuz Eylül, Ankara, Ege, Uludağ vs gibi batının büyük üniversitelerinde bulunan kadro yığılmasının olduğunu mu düşünüyorsunuz? (Ayrıca gerçek bir değerlendirme yapıldığında ve üniversiteler gerçek manada tam kapasite bilim üretmeye çalıştığında bu saydığım üniversitelerde yığılma olmadığı aslında olması gerekenin olduğu da görülebilir o başka bir konu.)

Bunlara ilaveten Norm Kadro uygulaması YÖK tarafından zaten yapılıyordu örneğin X üniversitesi elinde bulunan serbest kadrolardan birisini kullanmak için X anabilim dalına öğretim elemanı/üyesi kadro kullanım izni istediğinde YÖK Norm Kadro ile net ortaya koyacağı kriterler üzerinden kabul ediyor yada reddediyordu. Aslında uygulama da çok bir fark olmayacak bugün yönetmeliğe bağlanma sebebi artık bu değerlendirmeyi her seferinde yetkisi elinden alındığı için YÖK'ün yapamayacak olmasıdır.

Alım kriterleri meselesine gelince hali hazırda yürürlükte olan ve yapılan değişikliklerden sonra revize edilmesi gereken (atıflar açık olduğu için aciliyeti yok) bir alım usul ve koşul yönetmeliği var. Eğer alım kriterleri değişecekse bile bu Norm Kadro yönetmeliği ile değil bu yönetmeliğin revizesi ile olacaktır.

***Bir ufak ekleme daha yapayım Norm Kadro sayısı sadece öğrenci sayısı ile belirlenmez (öğretim görevlisi kadroları burada istisna olabilir) ki daha önce de sadece bununla değerlendirme yapılmıyordu. Üniversitelerde pek çok kriter gözetilerek bir çalışma yapılır ki o şekilde hazırlandığını düşünüyorum YÖK'ün elinde bu hesaplamaları yapabilecek her türlü veri mevcut.

hocam bizde norm kadro yönetmeliğinin içinde olur demiyoruz alım kriterleriyle ilgili değişikliğin. biz o kritelere ait yönetmeliğinde değişeceğini belirtiyoruz. mevzuat açık zaten hangi yönetmeliğin neyi kapsadığı. yök mevzuat içinde bazı değişikliklere de gidecektir diyoruz bizde. bunu illa bu sekilde açık mı yazmak lazım anlamadım. burada bütün herkesin söylediği şey liyakat. cumhurbaşkanından tutunda vahdet hocaya hatta bize kadar liyakat diyoruz. gerek alım kriteri olur yada başka bir yönetmelik olur onu bilemem. ama eger yetki üniversitelere verilecekse bunun için bazı kriterler değişmeli. biz bundan bahsediyoruz. norm kadro yönetmeliği hemen hemen bellidir ne olacagı. ama ben zannetmiyorum sadece normları belirlemek için 5 aydır insanları böyle beklettiğini.
 

wxyz_06

Öğrenci
***Bir ufak ekleme daha yapayım Norm Kadro sayısı sadece öğrenci sayısı ile belirlenmez (öğretim görevlisi kadroları burada istisna olabilir) ki daha önce de sadece bununla değerlendirme yapılmıyordu.



Yaşar hocam, öncelikle bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederim. Lakin yukarıdaki cümlenizi okuyunca aklıma şu takıldı:

1- Biliyorsunuz MYO larda eskiden hep öğretim görevlileri vardı ancak günümüzde öğretim üyeleri de görev yapmaya başladı. Yukarıdaki cümlenizden yola çıkacak olursak, MYO lara alınacak öğretim üyeleri ve öğretim görevlileri nasıl belirlenecek?

2- Taşra üniversitelerindeki MYO larda herhangi bir bölümde kadrosu olan bir öğretim görevlisi, başka bir bölümün kendi alanıyla ilgili derslere girebiliyor. Bu durumda norm kadro durumu nasıl olacak?
 

Mutlu Ege

Öğrenci
Arkadaşlar memurlar. Nette üniversitelerin doluluk oranına gore yeni bölüm acabilecegi belirtilmis. Devlet üniversiteleri için yüzde 90 'ın altında doluluk oranı olan bölümler için yeni bölüm acilamayacakmis..
 

Bekleyiş

Öğrenci
Yaşar Hocam teşekkür ederiz bilgilendirme için. Bende öğretim görevliliği kadrosu için uğraşan birisi olarak şunu sormak istiyorum size; yorumunuzu öğrenmek için. son bir yıldır sürekli, öncesinde ara ara MYO müdürleri ile görüşmeye gittim, bana denilen şu (aynen aktarıyorum emin olunuz) merkezde; “çok yığılma var, bir bölümde 15 hoca var” alım yapmıyoruz. İlçelerde; (5 farklı ilçe) 3 hocası olan bölüme alım yapmıyoruz. 3 hocası olan bölümlerin, sonrasında öğreniyorum ki derslerde aksaklık olduğu için dışarıdan ücretli öğretim görevlisi ile dönemi kapatmış. Yani aslında 4. Ve 5. Kişiye bile ihtiyaçları var. Şimdi ben yeniden görüşmeye gidiyorum “hoca sayımız dolu 4. Kişiyi almıyoruz” yönünde. Norm kadro yönetmeliği de çıkınca benim şansım Ne yönde etkilenecek bundan? Bu bölümlere hiç hoca alınmayacaksa ben yeni bir bölüm açılmasını mı bekleyeceğim? Ya da bana senin torpilin mi Yok denmeye çalışılıyor :)) Şu anda bulunduğum ildeki myolarda ( dil şartından dolayı myo ya başvuruyorum) 3 hocası olmayan bölüm neredeyse Yok.
 

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Yaşar hocam, öncelikle bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederim. Lakin yukarıdaki cümlenizi okuyunca aklıma şu takıldı:

MYO'lar bilim üretimi için değil mesleki eğitim için kurulan okullar burada bir norm belirlerken bilimsel çalışma atıf vs gibi kriterlere ihtiyaç yok MEB'de nasıl belirleniyorsa bu okullarda da öyle belirlenebilir.

Bir bölümün hocası başka bölümde de ders vermek zorunda kalmasın diye Norm belirlenmeli zaten burada ne sormak istediğinizi tam olarak anlamadım.

hocam bizde norm kadro yönetmeliğinin içinde olur demiyoruz alım kriterleriyle ilgili değişikliğin. biz o kritelere ait yönetmeliğinde değişeceğini belirtiyoruz. mevzuat açık zaten hangi yönetmeliğin neyi kapsadığı.

Hocam benim söylediğimden farklı birşey söylemiyorsunuz neye itiraz ettiniz inanın anlamadım zaten yol yorgunu avareyim :) Ben norm kadronun ne olduğunu izah etmeye çalıştım (kısıtlama yapılacağı söylentilerine karşın). Norm Kadro içinde olur diyorsunuz demedim ki kısaca kendi çıkardığım durum özetini aktardım.

5 aydır bekleme noktasında da YÖK'ün ne kadar ayak diretebilen bir kurum olduğunu unuttunuz sanırım. Yetki devri meselesi çok fazla zaman kaybettirdi. Yoksa ALES'ten 70 mi alsınlar 80 mi yada YDS şartı koyalım mı koymayalım mı tartışması da bu kadar sürmezdi. Ben şuan için bir alım koşul değişikliği olacağını sanmıyorum. Ayrıca en baştan da söylemiştim Norm Kadro Yönetmeliği oluşturmak hele ki pek çok değişkeni baz alarak oluşturmak aslına bakarsanız değil 60 gün çok daha uzun zaman alabilir (hemen yanlış anlaşılmasın hesaplamalar 10 dakikada da yapılabilir ama bunun gözden geçirilip karara bağlanması hemen olmaz).


Yaşar Hocam teşekkür ederiz bilgilendirme için. Bende öğretim görevliliği kadrosu için uğraşan birisi olarak şunu sormak istiyorum


Rica ederim ben bildiklerimi yorumlayıp aktarmaya çalışıyorum sadece. Genellikle merkez ilçede bulunan MYO'larda ciddi bir yoğunluk oluyor haklısınız. Ancak taşrada ise açıktan dolayı dediğiniz gibi ücretli hoca çalıştırılıyor. Ancak işte burada doluluk oranına göre belirlenecektir yeni alımlar. Norm Kadro doğru hesaplanırsa dışarıdan ücretli görevlendirme yapmak yerine kadro açılacaktır. Yani sorunuzun cevabı eğer yönetmelik hakkaniyetle hazırlanacaksa ihtiyaç olan bölüm ve MYO'larda alım sayısı artabilir doluluk oranına göre.. (umarım düzgün ifade edebilmişimdir..)
 
Son düzenleme:

DOKTORALI

Öğrenci
MYO'lar bilim üretimi için değil mesleki eğitim için kurulan okullar burada bir norm belirlerken bilimsel çalışma atıf vs gibi kriterlere ihtiyaç yok MEB'de nasıl belirleniyorsa bu okullarda da belirlenebilir.

Bir bölümün hocası başka bölümde de ders vermek zorunda kalmasın diye Norm belirlenmeli zaten burada ne sormak istediğinizi tam olarak anlamadım.



Hocam benim söylediğimden farklı birşey söylemiyorsunuz neye itiraz ettiniz inanın anlamadım zaten yol yorgunu avareyim :) Ben norm kadronun ne olduğunu izah etmeye çalıştım (kısıtlama yapılacağı söylentilerine karşın). Norm Kadro içinde olur diyorsunuz demedim ki kısaca kendi çıkardığım durum özetini aktardım.

5 aydır bekleme noktasında da YÖK'ün ne kadar ayak diretebilen bir kurum olduğunu unuttunuz sanırım. Yetki devri meselesi çok fazla zaman kaybettirdi. Yoksa ALES'ten 70 mi alsınlar 80 mi yada YDS şartı koyalım mı koymayalım mı tartışması da bu kadar sürmezdi. Ben şuan için bir alım koşul değişikliği olacağını sanmıyorum. Ayrıca en baştan da söylemiştim Norm Kadro Yönetmeliği oluşturmak hele ki pek çok değişkeni baz alarak oluşturmak aslına bakarsanız değil 60 gün çok daha uzun zaman alabilir (hemen yanlış anlaşılmasın hesaplamalar 10 dakikada da yapılabilir ama bunun gözden geçirilip karara bağlanması hemen olmaz).

yok hocam lafım size değil benim. ben de agresif konustum ama size değil. yani lafları ceviriyorlar ediyorlar ona kızıyorum. biz kriter değişebilir diyoruz. ki olmayadabilir yok o norm kadroyla ne alakası var. ya biz norm kadronun içinnde değişecek demedik. ama yetki devrediliyorsa mevzuatta değişecek. yök mevzuatını bu dinamiklere göre ayarlaması gerekiyor. bence zaten eger bu kadar uzadıysa sebebide budur diye düşünüyorum. olur olmaz o baska konu ama burada herkes sonuc olarak varsayım yapıyor. ama 2 sekilde varsayıım yapan insanlar var burda birşeye dayandırarak bide sallayarak :)

- - - Güncellendi - - -

vahdet hocanın norm kadro yönetmeliği ile ilgili paylaşımı. yökün aldığı karar: https://twitter.com/vahdetozkocak?lang=tr
 

wxyz_06

Öğrenci
MYO'lar bilim üretimi için değil mesleki eğitim için kurulan okullar burada bir norm belirlerken bilimsel çalışma atıf vs gibi kriterlere ihtiyaç yok MEB'de nasıl belirleniyorsa bu okullarda da öyle belirlenebilir.

Bir bölümün hocası başka bölümde de ders vermek zorunda kalmasın diye Norm belirlenmeli zaten burada ne sormak istediğinizi tam olarak anlamadım.
[/FONT]



Hocam MYO da herhangi bir bölümde kadrosu olan bir öğretim üyesi ya da öğretim görevlisi, aynı MYO nun başka bir bölümüne hatta farklı bir MYO da ya da fakültede görevlendirilebiliyor. Böyle görev yapan tanıdıklarım var. Yani adamın kadrosu X fakültesinde/MYO da ama Y fakültesine/MYO na dönemlik hatta yıllık olarak görevlendiriliyor. Bu şekilde görev yapan kişilerin norm kadrosu nasıl olacak onu kast etmiştim. Yani kadro ilanı hangi fakülte/MYO için verilecek? Yukarıdaki örnek için konuşacak olursak X fakültesi/MYO için mi yoksa Y fakültesi/MYO için mi kadro ilan edilecek?

Ayrıca yine MYO da görev yapan bir öğretim görevlisi arkadaşımdan sözleşmesi yenileceği esnada, tıpkı yardımcı doçentler gibi yaptığı bilimsel çalışmaların detaylı listesini istemişler.
 

Mutlu Ege

Öğrenci
Bu yök ün yeni bölüm açmak icon doluluk oranı uygulaması sanki norm kadroya gore öğretim elemanı alamayacak üniversitelerin yeni bölüm açarak öğretim elemanı almasını engellemek için yapılmış gibi gelsi bana..
 

onuronur

Öğrenci
https://pbs.twimg.com/media/DqHUG2ZXcAIEjMA.jpg:large

buradan şu sonucu çıkartıyorum ben. yeni bölüm açmak için şartlar zor, kolay değil. örneğin seracılık bölümü açmak istiyor bir üniversite. fakat Türkiye genelinde bu bölümde okuyanların oranı %89. yani kontenjanların %89'u dolu. o zaman üniversite o bölümü açamaz. Seracılık bölümü açması için Türkiye genelinde kontenjanların %90 dolu olması lazım. Yani tamamen öğrenci sayısına endeksli bir düzenleme. öğretim üyesi sayısı, ders saati ve ders yükü dikkate alınmamış.

2015 yılında %85 olan alt sınır, %90'a çıkartılmış.
Üniversitelere yeni bölüm kriteri - Eğitim Haberleri

fakat Vakıf üniversitelerinde sayı %85'te kalmış. böyle vakıf üniversiteleri istedikleri bölümleri devlet üniversitelerine göre daha çabuk ve kolay açabilirler. hatta böylece devlet üniversitelerine sıra bile gelmeyebilir. sonuçta vakıf üniversiteleri ihtiyaç olan bölümleri devletten önce açabilecekler bu uygulamayla.
 
Son düzenleme:

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Hocam MYO da herhangi bir bölümde kadrosu olan bir öğretim üyesi ya da öğretim görevlisi, aynı MYO nun başka bir bölümüne hatta farklı bir MYO da ya da fakültede görevlendirilebiliyor. Böyle görev yapan tanıdıklarım var. Yani adamın kadrosu X fakültesinde/MYO da ama Y fakültesine/MYO na dönemlik hatta yıllık olarak görevlendiriliyor. Bu şekilde görev yapan kişilerin norm kadrosu nasıl olacak onu kast etmiştim. Yani kadro ilanı hangi fakülte/MYO için verilecek? Yukarıdaki örnek için konuşacak olursak X fakültesi/MYO için mi yoksa Y fakültesi/MYO için mi kadro ilan edilecek?

Ayrıca yine MYO da görev yapan bir öğretim görevlisi arkadaşımdan sözleşmesi yenileceği esnada, tıpkı yardımcı doçentler gibi yaptığı bilimsel çalışmaların detaylı listesini istemişler.

Norm Kadro yönetmeliğine göre ders verdiği yahut kadrosunun bulunduğu hangisinde öğretim elemanı açığı görünüyorsa oraya göre ilan verilecektir.

Öğretim görevlisinden bunu istemeleri saçma olmuş bahse konu üniversite vakıf üniversitesi mi?

Bu arada Vahdet Hocanın paylaştığı memurlar.netin yaptığı haber yeni bir şey gibi servis edilmiş ama daha önceden de aynı uygulama vardı. Her yıl oranlar yeniden belirleniyor bu yılda oranlar değişmiş o kadar. İnsanlar mı bilgisiz yoksa bir bilgi paylaştım havası derdindeler mi anlamış değilim :/ Yani bu düzenlemenin Norm Kadro ile falan ilgisi yok.

Hatta ispat istenirse :) buyurun 2015 yılından benzer bir haber;

Üniversitelere yeni bölüm kriteri - Eğitim Haberleri

 
Son düzenleme:

DOKTORALI

Öğrenci
vahdet hoca yada memurlar.net paylaşımı. sonuç olarak türkiye geneli yüzde 90 uygulaması gelirse gereksiz mezun sayımızı engellicek bişey değil bu. örnek mimarlık yüzde 100 doluyor yada hukuk ama artık itibarları ortada. herkes hukukçu herkes mimar iş bulamıyorlar. bunu düşünseler daha ii ederler bence. diğer yandanda konumuza dönersek norm kadroya yönelik bir uygulama olarak da iyi bir fikir gibi. 3 tane öğrenci gelmiyor 5 tane hoca var. burada kasıt myo.
 

Bekleyiş

Öğrenci
Rica ederim ben bildiklerimi yorumlayıp aktarmaya çalışıyorum sadece. Genellikle merkez ilçede bulunan MYO'larda ciddi bir yoğunluk oluyor haklısınız. Ancak taşrada ise açıktan dolayı dediğiniz gibi ücretli hoca çalıştırılıyor. Ancak işte burada doluluk oranına göre belirlenecektir yeni alımlar. Norm Kadro doğru hesaplanırsa dışarıdan ücretli görevlendirme yapmak yerine kadro açılacaktır. Yani sorunuzun cevabı eğer yönetmelik hakkaniyetle hazırlanacaksa ihtiyaç olan bölüm ve MYO'larda alım sayısı artabilir doluluk oranına göre.. (umarım düzgün ifade edebilmişimdir..)
[/FONT]

Teşekkürler hocam.
 

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Hayır hocam, Devlet Üniversitesi.

Enteresan bir talep olmuş öğretim üyeliğine yükselmede dahi doktora sonrası yayınlar dikkate alınır bahsettiğiniz Öğr. Gör. doktorasını tamamlamış mı bilmiyorum ama hele ki tamamlamamışsa daha da garip. Öğretim Görevlilerinin işi bilimsel üretim değildir..

Bu arada yeni bölüm açma kriteri ile ilgili haberin asparagas olduğunu anlattıktan sonra gönderiler tekrar düzenlenmiş ama tabi bilgiye dayalı olmayınca komik olmuş. Bu doluluk oranı meselesi her yıl kontenjan ve yerleşme sayıları değiştiği için tekrar belirlenir ben 2015 teki haberi sadece örnek olsun diye verdim. Geçen yıl için de oranlar aynıydı yanlış hatırlamıyorsam. Çok önemli bir haber gibi lanse edilmiş ama değil bizi ya da konumuzu yakından uzaktan bağlayan bir mesele ise hiç değil.. Her duyulan görülene göre analiz kasmak altyapı olmayınca sorun olabiliyor benden söylemesi..
 


Bu alana bir cevap yazın...
Üst