Yüksek Lisans ve Doktora İçin Atılma Geri mi Geliyor?

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Hocam, yani afla gelenlerin ne olacakları belli değil diyen haberler doğru söylemişler. Ama bazen verdiğiniz cevaplar kesinlik ifade ediyor. Bu nedenle birilerinden tüyo aldığınızı ve çıkacak yasayı, uygulanış şeklini bu forumu takip eden birilerinin yönlendirdiğini düşünüyorum.Teşekkür ederim.

- - - Güncellendi - - -

Ayrıca süremin niye bitmiş olrak görüneceğini anlamadım. Afla dönmeme rağmen enstitünün bana verdiği süreyi doldurmadım. Önceki yıllarda kaydı silindikten sonra sınava girip devam edenler vardı. Şimdi gene öyle olacak ama arada bitirmek üzere olan benim gibilere zulüm edecekler sadece. Bir ayrıntı da bu çıkan yasa sadece lisanslar için. YÖK'ün lisansüstü için ayrı bir yasa hazırlaması gerekmiyor mu?

YÖK lisansüstü durumu için lisansüstü eğitim öğretim yönetmeliğine yönlendiriyor onu da düzenleyecekler yasadan sonra. Kesinlik ifade etmemim nedeni af'la dönenler için ayrı bir madde yazılmayışındandır eğer af'la gelenleri ayırsalardı ayrı madde konurdu o yüzden ben yine de en kötü ihtimali düşünerek söyledim.

A

Akademik Forum

Guest
azami öğrencilik süresi hesabı

[FONT=pt_sansregular]Yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olan öğrencilerin öğrenim süreleri ve sınav haklarının yeniden düzenlenmesindeki azami sürelerin hesaplanmasında, daha önceki öğrenim süreleri dikkate alınmayacak.[/FONT]

[FONT=pt_sansregular]bu maddenin açıklaması 4 yıllık bir fakültenın azamı 3 yıl yani toplamda 7 yıl sure veryor fakat su an 8 ci ve 9 cu yılda olanlrın azamı suresi bu maddeye göre 4 cu sınf sayılcaklr artı 3 yıl dahamı verılcek oluyor benmı yanlş anlyorum[/FONT]

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
[FONT=pt_sansregular]Yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olan öğrencilerin öğrenim süreleri ve sınav haklarının yeniden düzenlenmesindeki azami sürelerin hesaplanmasında, daha önceki öğrenim süreleri dikkate alınmayacak.[/FONT]

[FONT=pt_sansregular]bu maddenin açıklaması 4 yıllık bir fakültenın azamı 3 yıl yani toplamda 7 yıl sure veryor fakat su an 8 ci ve 9 cu yılda olanlrın azamı suresi bu maddeye göre 4 cu sınf sayılcaklr artı 3 yıl dahamı verılcek oluyor benmı yanlş anlyorum[/FONT]

Evet bu maddeden biz de bu şekilde bir yorum yaptık, ilk uzatma sürelerine geri döneceksiniz.

A

Akademik Forum

Guest
Ben doktora yapıyorum, hem de çalışıyorum. Benim durumumda olan da bir sürü insan var. Doktora da bitirmesi çok kolay birşey değil; eskiden azami süresi 6 seneydi ve gerçekten de 5-6 seneden önce kolay kolay bitmezdi. Çıkacak lisanüstü yönetmeliğinde bu durum da göze alınır mı acaba? Ben atılmanın kalkmasına güvenerek çalışırken kendimi geliştirmek için aynı zamanda doktora da yapmaya başladım ve bu kadar emek verdim, şu an derslerimi tamamlamak için bir dönemim kaldı. Bizim gibi atılmanın kalkmasına güvenerek hayatını planlamış insanların hali ne olacak acaba?

notbugme

Öğrenci
Arkadaşlar bende araştırdım bu hangi kanun acaba, bende bulamadım ? Af ile ilgili bir çalışma var onu biliyorum. Mesela tez çalışması yapanlar süresi geçerse direkt atılıcakmı, şaşkınlık içerisindeyim, eğer kişinin disiplin vs gibi bir suçu yoksa, okuyan insanı neden atılıcak ? birde zaten süresi geçip de devam edenler ne olucak bütün hakları geri mi alınıcak ?

Sercan

Profesör
Arkadaşlar bende araştırdım bu hangi kanun acaba, bende bulamadım ? Af ile ilgili bir çalışma var onu biliyorum. Mesela tez çalışması yapanlar süresi geçerse direkt atılıcakmı, şaşkınlık içerisindeyim, eğer kişinin disiplin vs gibi bir suçu yoksa, okuyan insanı neden atılıcak ? birde zaten süresi geçip de devam edenler ne olucak bütün hakları geri mi alınıcak ?

Hocam konu YÖK'te görüşüldü ve Meclise sunuldu. Ama ne alemde henüz bir bilgim yok. Eğer yasalaşırsa üniversitelere tekrar azami sürede mezun olma şartı gelecek.

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici

Torba yasada tartışılmaya devam ediyor.

ressam

Öğrenci
Torba yasada tartışılmaya devam ediyor.

Merhaba hocam bugün haberlerde torba yasanın kabul edildiğini duydum fakat içeriğini bilmiyorum nasıl öğrenecez atılma mevzusunuda kabul edip etmediklerini?ya da sizin dediğiniz gibi bu 2010dan önce başlayanların yl.sinin sıfırlanıp baştan sayılacağını belkide hiç ellememişlerdir yasayı öyle umut ediyorum :)

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Merhaba hocam bugün haberlerde torba yasanın kabul edildiğini duydum fakat içeriğini bilmiyorum nasıl öğrenecez atılma mevzusunuda kabul edip etmediklerini?ya da sizin dediğiniz gibi bu 2010dan önce başlayanların yl.sinin sıfırlanıp baştan sayılacağını belkide hiç ellememişlerdir yasayı öyle umut ediyorum :)
Hocam ekime kaldı torba yasanın devam görüşmeleri :) hani bir söz vardır da şimdi burda söylenmez :D

B

ByAli

Guest
Selamlar atılma sadece önlisans ve lisans eğitimini kapsıyor, bildiğim kadarıyla yükseklisans'tan atılma yok inşallah yükseklisans için atılma geri gelmez. Süre sınırlaması yok mesela tezsiz yl için 3 yılda bitiremezsen parayı ödeyerek öğrenciliğin devam ediyor ama bursa falan alamıyorsun. Ha bu arada şunu sormak istiyorum ola ki yeni bir yönetmelik çıkardılar tezli 4 yıl (8 dönem) tezsiz 5 yıl (10 dönem)'de tamamlanmak zorunda dediler diyelim ben 2013 yılında kayıt yaptırdım benim sürem 5 yıl için 2018'mi dolacak? yoksa örneğin 2016 yılında değişti diyelim bu tarihten sonraki 5 yılı mı kapsar? bunu merak ediyorum hocam mesela tezsiz yl yapıyorsam mesela 5 yıl demişler diyelim ve 2016 yılında değişiklik oldu diyelim süre sıfırlanıp bizim devam eden eğitimimiz için 5 yıl mı verilecek yani 2016-2021 arasında benim sürem yeniden mi başlayacak yoksa sen 2013 kayıtlısın 2018'e kadar bitir mi diyecekler bunu merak ediyorum. Birde Tezsiz YL için tekrar Doktora yolunun açılacağı söyleniyor son durum nedir?

A

Akademik Forum

Guest
selamlar ben de şunu soracaktım da kpss öğretmenlik hazırlanmayı düşünüyorum bu durumda tezliye ara vermem gerekecek muhabbetlerde bu yıl kazandığımda atılma yok deniliyordu ama ...peki atıldıktan sonra ne oluyor ,örneğin başka okulu kazanıp kayıt yaptırabiliyormuyuz yoksa disiplin suçu gibi bir şeyi ihlal etmiş oluyormuyuz? (ne gibi yaptırımları olur)

G

Genco

Guest
Hocam bende arkadaşım ByAli'ye ek olarak şunları sormak (önermek) isterim; Evvela yeni düzenleme bu dönem başladı 2 yıllık Ön lisans bölümleri (4 Yılda), 4 yıllık Lisans bölümleri (6 yılda), 5 yıllık Lisans bölümleri de (7 Yılda) muhtemelen 6 yıl süren Tıp Fakülteleri de 8 Yılda tamamlanacak. Tamamlayamayanlar için ek sınav hakkı verilecek diyor. Yüksek Lisans yada Doktora için herhangi bir düzenleme yok olsa bile Tezli için 3 yıl, Tezsiz için de 5 yıl gibi bir süre verilir kanaatindeyim. Bende Ankara Üniversitesinde Tezsiz Yüksek Lisans yapıyorum derslerimiz akşamları oluyor gündüz çalışıp gece okumak kolay değil derslerde bir o kadar zor, geçme notu 70 mesela altında alırsanız kalıyorsunuz. Özetle zor yani 2-3 yılda isteseniz de bitiremezsiniz 12 Ders+Dönem Projesi ile mezun olunabiliyor Şimdilik bir şey yok ama eğer ki Yüksek lisans ve Doktora için bir süre çalışması olursa (umarım olmaz) lütfen yetkililer bunları göz önünde bulundurarak esnek bir süre versinler mesela sınırsız olmasın ama 5 Yıl (10 Dönem) yada 6 Yıl (12 Dönem) olsun herkes rahat rahat okusun. Ayrıca 6 Şubat 2013 tarihinde hiç gerekçesiz bir şekilde Tezsiz Yüksek Lisans yapanların Doktora yapma hakkı elinden alındı mesela ben 7 Şubat 2013 kayıtlıyım maalesef sadece 1 gün önce kayıt yaptıramadığım için doktora'ya başvuru hakkım yok (en azından şimdilik yok). İnşallah YÖK bu saçma karardan vazgeçer ve Tezsiz YL mezunlarına da Doktora yapabilme yolunu tekrardan açar. Hiç olmazsa Vakıf üniversitelerinde bari Doktora yapabilme serbest olsun yada tarih 6 değilde 8 Şubat 2013 Cuma olarak değiştirilsin. Bir söylemek istediğimde Öğretim Görevlisi alımlarında ki Lisans mezuniyet alanından ALES'ten 70 almak şartı kaldırılmalıdır, herhangi bir Alandan 70 puan alma şartı getirilmelidir. ALES'te süre zaten az, Lütfen Öğretim Görevliliği için Lisans alanından 70 alma maddesi kaldırılsın. Herkese saygı ve sevgilerimi sunarım.

cgds

Öğrenci
Hocam bende arkadaşım ByAli'ye ek olarak şunları sormak (önermek) isterim; Evvela yeni düzenleme bu dönem başladı 2 yıllık Ön lisans bölümleri (4 Yılda), 4 yıllık Lisans bölümleri (6 yılda), 5 yıllık Lisans bölümleri de (7 Yılda) muhtemelen 6 yıl süren Tıp Fakülteleri de 8 Yılda tamamlanacak. Tamamlayamayanlar için ek sınav hakkı verilecek diyor. Yüksek Lisans yada Doktora için herhangi bir düzenleme yok olsa bile Tezli için 3 yıl, Tezsiz için de 5 yıl gibi bir süre verilir kanaatindeyim. Bende Ankara Üniversitesinde Tezsiz Yüksek Lisans yapıyorum derslerimiz akşamları oluyor gündüz çalışıp gece okumak kolay değil derslerde bir o kadar zor, geçme notu 70 mesela altında alırsanız kalıyorsunuz. Özetle zor yani 2-3 yılda isteseniz de bitiremezsiniz 12 Ders+Dönem Projesi ile mezun olunabiliyor Şimdilik bir şey yok ama eğer ki Yüksek lisans ve Doktora için bir süre çalışması olursa (umarım olmaz) lütfen yetkililer bunları göz önünde bulundurarak esnek bir süre versinler mesela sınırsız olmasın ama 5 Yıl (10 Dönem) yada 6 Yıl (12 Dönem) olsun herkes rahat rahat okusun. Ayrıca 6 Şubat 2013 tarihinde hiç gerekçesiz bir şekilde Tezsiz Yüksek Lisans yapanların Doktora yapma hakkı elinden alındı mesela ben 7 Şubat 2013 kayıtlıyım maalesef sadece 1 gün önce kayıt yaptıramadığım için doktora'ya başvuru hakkım yok (en azından şimdilik yok). İnşallah YÖK bu saçma karardan vazgeçer ve Tezsiz YL mezunlarına da Doktora yapabilme yolunu tekrardan açar. Hiç olmazsa Vakıf üniversitelerinde bari Doktora yapabilme serbest olsun yada tarih 6 değilde 8 Şubat 2013 Cuma olarak değiştirilsin. Bir söylemek istediğimde Öğretim Görevlisi alımlarında ki Lisans mezuniyet alanından ALES'ten 70 almak şartı kaldırılmalıdır, herhangi bir Alandan 70 puan alma şartı getirilmelidir. ALES'te süre zaten az, Lütfen Öğretim Görevliliği için Lisans alanından 70 alma maddesi kaldırılsın. Herkese saygı ve sevgilerimi sunarım.

zaten tezli/tezsiz yüksek lisans tamamlama azami 3 yıl değil mi? Akabinde ücretini ödeyip devam ediyoruz.

A

Akademik Forum

Guest
arkadaşlar

ben de atılma olmadığını düşünerek bu yıl doktoraya başladım ancak çalıştığım için ders aşamasını 2 yıl içerisinde tamamlamam mümkün gözükmüyor. YÖK'ün sitesindeki yönetmelikte doktora için ders aşaması 2 yıl içerisinde bitmelidir gibi bir ifade var. bu madde yürürlükte olan bir madde midir ?

torba yasa ile atılma tekrar geri gelirse bizleri bağlar mı yoksa sadece yeni kayıt yaptıran öğrencileri mi kapsar ?

teşekkürler ; iyi çalışmalar.

Af'la dönmeniz farketmiyor, süre sıfırlanacak ve baştan başlayacak ama bu kez uzatma olmayacak.
Hocam ben 2004te doktoraya başladım. 3 tıl kadar ders aldım anacak daha sonra şehir değişikliği ve eğitim nedeniyle ara verdim ve devamsızlıktan atıldım. 2011de af yasası ike geri döndüm, yine bir süre program kaydı yaptıramadan devam ettim ama 2014 kasımda yeterlk sınavını verdim. Şimdi tez aşamasındayım. Enstitü, eğer azami sürelerin kabul edileceği kanun çıkarsa maksimum 3 dönem hakkım kaldığını söylüyor. Bu doğru mu, yoksa kazanılmış hakkım saklı kalacağı için süremiaşsam da atılmaktan muaf olur muyum?
Teşekkür ederim hocam.