Yüksek Lisans ve Doktora İçin Atılma Geri mi Geliyor?

Merve

Baş Editör
Merhaba,

2015-2016 güz döneminde yüksek lisansa başladım. Şuan tez aşamasında yım. Bu dönem normalde 6. Yani son dönemim. Yeni uygulamaya göre ne zamana kadar bitirmen gerekli.

Kusura bakmayın kafam karıştı azıcık :)
Bu dönem son olabilir en azindan bizde öyle. Üstte de söylendiği gibi uygulama değişiyor. Enstitüden bilgi almanız daha sağlıklı olur.

G

gorselmi1

Guest
Atılma durumu

Merhabalar, ben de bu atılma yönetmeliği çıktığında tez aşamasına geçmiştim, süreler sıfırlandı, enstitüm 4 dönem vermiş, sorduğumda haziran son dendi. Ancak her üniversite farklı tarih vermiş. 6 dönemi geçtim zaten ama bazıları mayıs bazıları ağustos hatta Eylül yeni dönem başlangıcına kadar süre vermiş. Tezim temmuz başı gibi bitecek eğer ilişiğim kesilmiş olursa ne yapabilirim? Yardımcım olursanız sevinirim. Bunca emeğimin heba olması olasılığı canımı sıkıyor :(

rekuye

Öğrenci
Merhabalar, ben de bu atılma yönetmeliği çıktığında tez aşamasına geçmiştim, süreler sıfırlandı, enstitüm 4 dönem vermiş, sorduğumda haziran son dendi. Ancak her üniversite farklı tarih vermiş. 6 dönemi geçtim zaten ama bazıları mayıs bazıları ağustos hatta Eylül yeni dönem başlangıcına kadar süre vermiş. Tezim temmuz başı gibi bitecek eğer ilişiğim kesilmiş olursa ne yapabilirim? Yardımcım olursanız sevinirim. Bunca emeğimin heba olması olasılığı canımı sıkıyor :(

Yl için 6 dönem verilmesi gerekiyor.
2016(GÜZ)-2017(BAHAR)
2017(GÜZ)-2018(BAHAR)
2018(GÜZ)-2019(BAHAR)-haziran son olmalı normalde. sorun öğrenci işlerine neye göre 6 değilde 4 dönem vermişler.

G

gorsel11

Guest
Atılma durumu

Hangileri bilmiyorum ama böyle yorumlayıp 6 dönem veren üniversiteler de var ama bizimki(Osmangazi) bu yönetmelik çıktığında tez döneminde olanlara 4 dönem vermiş :/ siz hangi üniversitedesiniz? Aynı durumda olup üniversitesi 6 dönem verenler üniversite adlarını yazsa keşke çünkü ilişiğim kesilirse dava açmayı düşünüyorum emsal gösteririm 6 dönem verenleri... Çok emek verdim hem çalışıp hem tez yazıyorum gerçekten çok stresli ve üzgünüm

SAMİ1

Öğrenci
Yl için 6 dönem verilmesi gerekiyor.
2016(GÜZ)-2017(BAHAR)
2017(GÜZ)-2018(BAHAR)
2018(GÜZ)-2019(BAHAR)-haziran son olmalı normalde. sorun öğrenci işlerine neye göre 6 değilde 4 dönem vermişler.

4 dönem verilmesinin sebebi tez dönemi öğrencisi olması. eğer ders dönemi olsaydı dediğiniz gibi 6 dönem verilmesi gerekirdi.

rekuye

Öğrenci
tam bilmiyorum ama tez dönemi ile ilgili azami süre yönetmelikte belirtilmiş mi? yani yök ün ünilere gönderdiği yazıda azimi süreler "yeniden başlamış olup" diyor. bu nedenle tez için azami süre belirtilmemişse tüm süre baştan alınıyor gibime geliyor.

ran

Doçent

Merhaba,

Yönetmelikte aslında gayet açık belirtilmiş olmasına rağmen nedense yanlış yorumlamalar oluyor. Şimdi ilgili maddeleri inceleyelim.

MADDE 7 – (1) Tezli yüksek lisans programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın dört yarıyıl olup, program en çok altı yarıyılda tamamlanır.

Evet, bu kısım gayet açık. Normal süre dört yarıyıldır. En çok altı yarıyılda bitirilmelidir.

MADDE 7 - (2) Dört yarıyıl sonunda öğretim planında yer alan kredili derslerini ve seminer dersini başarıyla tamamlayamayan veya bu süre içerisinde yükseköğretim kurumunun öngördüğü başarı koşullarını/ölçütlerini yerine getiremeyen; azami süreler içerisinde ise tez çalışmasında başarısız olan veya tez savunmasına girmeyen öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir.

Bu maddede ise özetle;

i. Dört yarıyıl sonunda dersleri ve semineri bitirmelisin.
ii. Azami süreler içerisinde İSE tezi bitirmelisin. Yani, altı yarıyılda...

; ile yapılan ayrıma dikkat etmeden, sanki dört yarıyılda hem dersin hem tezin bitmesi gerekiyor gibi yorumlanıyor.

Kaynak

G

goselmi111

Guest
Atılma durumu

Hocam evet ama üniversitem 4 dönem vermiş ve bu dönem sonunda ilişiğimi kesecek gibi görünüyor. Hukuki olarak ne yapabilirim bu durumda bu maddelere dayanarak, kazanıp geri döner miyim ne olur sizce ? Hukuki olarak çok net mi 6 dönem verilmesi gerektiği? Kusura bakmayın hem stresten hem hukukçu olmadığımdan doğru değerlendiremiyorum

ran

Doçent
Hocam evet ama üniversitem 4 dönem vermiş ve bu dönem sonunda ilişiğimi kesecek gibi görünüyor. Hukuki olarak ne yapabilirim bu durumda bu maddelere dayanarak, kazanıp geri döner miyim ne olur sizce ? Hukuki olarak çok net mi 6 dönem verilmesi gerektiği? Kusura bakmayın hem stresten hem hukukçu olmadığımdan doğru değerlendiremiyorum

Ben de hukukçu değilim hocam. Yönetmeliği anladığım şekilde yorumladım. Başka arkadaşlardan da yorum bekleyelim. :)

SAMİ1

Öğrenci
ilgili maddeyi yanlış yorumladığımı fark ettim.
benim yorumum şöyleydi. mevcut akts kapsamında 2 yarıyıl ders dönemi ve 2 yarıyıl da tez dönemi olarak lisansüstü eğitim toplam 4 yarıyıl. bunu en fazla 2 yarıyıl uzatabilirsin ve 2 yarıyılı geçmemek üzere bu hakkı ders ve tez dönemi için kullanabilirsin. dolayısıyla azami süre hem ders dönemi için hem de tez dönemi için 4 yarıyıl olmakta.
nereden kaldıysa aklımda tez döneminin 4 dönemden fazla olamayacağına ilişkin yönetmelik maddesi olduğu yönünde bir kabul vardı. tekrar baktım ama bulamadım.
ancak evet, yönetmelik maddesi aslında gayet açık ve azami sürelerden kasıt 6 yarıyıl.

mahkeme sonucunun ne olacağını kestirmek kolay değil, ve garantisi yoktur. iş oraya gelirse yürütmeyi durdurma talepli olarak davayı mutlaka açmanızı tavsiye ederim, naçizane.
ama iş oralara gelmeden önce bu konuda danışmanınızdan başlayarak enstitü yönetimine kadar herkesle görüşüp ikna etmeye çalışmanız daha faydalı olacaktır.
hem eski yönetmelik hem de yönergeler aracılığıyla yönetmeliğe aykırı uygulamalar yerleşiyor ve maalesef benim düştüğüm durum gibi gözünüzün önündeki maddeyi bazen farklı görebiliyorsunuz. öncelikle bunu kırmaya çalışmak sizin açınızdan daha faydalı olacaktır.
bu arada hem [MENTION=17588]rekuye[/MENTION] ve hem de [MENTION=37575]ran[/MENTION] isimli kullanıcılara teşekkür ederim.

G

gorselmi11

Guest
Atılma durumu

Sami bey teşekkür ederim. Sizin durumunuz nedir bilmiyorum ama umarım çözüme ulaşırsınız. Hocamın yapabileceği bir şey yok, enstitü ile konuştuğumda da senato kararı olduğunu söylediler. Ancak benim gibi ilişiği kesilen bir sürü kişi olacak diye tahmin ediyorum, yönetmelikteki muğlaklığı da geçtim, 6 dönem veren üniversiteler varken bir tek ben peşini bırakmıyor olamam sanırım. Sanırım bir avukata danışmak en iyisi olacak.

ran

Doçent
Sami bey teşekkür ederim. Sizin durumunuz nedir bilmiyorum ama umarım çözüme ulaşırsınız. Hocamın yapabileceği bir şey yok, enstitü ile konuştuğumda da senato kararı olduğunu söylediler. Ancak benim gibi ilişiği kesilen bir sürü kişi olacak diye tahmin ediyorum, yönetmelikteki muğlaklığı da geçtim, 6 dönem veren üniversiteler varken bir tek ben peşini bırakmıyor olamam sanırım. Sanırım bir avukata danışmak en iyisi olacak.

Hem üniversiteye hem de YÖK'e Bilgi Edinme Kanunu kapsamında başvuru yapın. Başvuruda detaylı şekilde durumu anlatın. Oradan gelecek cevaplara göre hareket edersiniz. Şimdiden boş yere avukat masrafına girmeyin. Öncelikle belgeleri toparlayın.

rekuye

Öğrenci
öğrenci işleri şöyle söyledi : eski öğrenciler 2016 GÜZ döneminden itibaren yeni yönetmelikte [ARA SÜRE]'ler var ise bu sürelerede 2016 GÜZ döneminden itibaren tabi olmak olmak kaydıyla YL için 6 dönem, doktora için 12 dönem daha uzatabilirsiniz.
ARA SÜRE örneği : kaçıncı sınıf olduğu önemli olmasızın yeterliliği vermiş doktora öğrencisi 2016 güz döneminin başından itibaren 6 ay için tez önerisini vermez ise atılır.

astro

Öğrenci
Değerli arkadaşlar, 3 ayrı üniversiteden açıklama linki buldum. 20.04.2016 tarihinden önce lisansüstü programlara kayıt yaptırmış olan öğrencilerin o tarihte ders döneminde ya da tez döneminde olup olmadığına bakılmaksızın, 2016-2017 Güz dönemi program 1. yarıyılı olarak kabul edilmiş. Bu açıklamaların çıktısını/linkini kendi enstitülerinizle paylaşın.

İTÜ: http://www.sis.itu.edu.tr/duyuru_ekler/lisanustuOgrenimSureleri.pdf

FSM: FSMVÜ | AZAMİ SÜRELERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME (ÖNEMLİDİR)

Necmettin Erbakan Ü.: https://www.konya.edu.tr/storage/images/department/sosyalbilimlerenstitusu/TEZL%C4%B0%20Y%C3%9CKSEK%20L%C4%B0SANS%20PROGRAMLARI.pdf

astro

Öğrenci
Ayrıca, H.Ü. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nün aşağıda linki bulunan duyurusunda YÖK'ün 13.02.2018 tarih ve 88700 sayılı yazısına atıf yapılarak ders dönemi/tez dönemi ayrımı yapılmadan azami sürelere tabloda yer verilmiş.

İlgili YÖK yazısına nasıl ulaşabiliriz? Bu yazının tam olarak nasıl güncellemeler getirdiğine keşke ulaşabilsek.

http://www.ait.hacettepe.edu.tr/lisansustusureler200418.pdf

id.gender

Öğrenci
Merhaba Arkadaşlar,
Bu dönem tezimi teslim etmem gerekiyordu. Ancak ailevi durumlar nedeniyle tezimi tamamlayamadım. Son dönemim olduğu için atılma durumum var. Tezli yüksek lisanstan atıldığımız zaman tekrar başka bir alanda tezli yüksek lisans yapma şansımız oluyor mu ? Yoksa tezli yüksek lisansa başvurma hakkını da mı kaybediyorum ?

SAMİ1

Öğrenci
şöyle bir de ekleme yapayım. kesin olarak ilişiği kesilme durumunda olanlar madde yasalaşmadan kayıtlarını sildirebilirlerse aftan yararlanabilirler gibi görünüyor.

""GEÇİCİ MADDE 76- Yükseköğretim kurumlarında hazırlık dahil bütün sınıflarda intibak, önlisans, lisans tamamlama, lisans, lisansüstü öğrenimi gören öğrencilerden bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar, kendi isteğiyle ilişikleri kesilenler dahil, terör suçundan hüküm giyenler ile terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olanlar hariç her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenler ile bir programı kazandıkları halde kayıt yaptırmayanlar bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren dört ay içinde ilişiklerinin kesildiği yükseköğretim kurumuna başvuruda bulunmaları şartıyla bu Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen esaslara göre 2018-2019 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilirler."
https://www.memurlar.net/haber/745674/ogrenci-affi-duzenlemesi-kimleri-kapsiyor.html

id.gender

Öğrenci
Cevabınız için teşekkür ederim. Ancak af beni kapsar mı bundan emin değilim. :/

Yök yönetmeliğine baktım. Yüksek lisanstan başarısız olan biri, bir daha yüksek lisansa kayıt yaptıramaz diye bir şey bulamadım. Yine de emin olamıyorum..

nanofly

Öğrenci
Cevabınız için teşekkür ederim. Ancak af beni kapsar mı bundan emin değilim. :/

Yök yönetmeliğine baktım. Yüksek lisanstan başarısız olan biri, bir daha yüksek lisansa kayıt yaptıramaz diye bir şey bulamadım. Yine de emin olamıyorum..

İTÜ'nün eski yönetmeliğinde atıldıktan sonra (İTÜ için) aynı programa başvurulmuyordu. O yönetmelik duruyor mu bilmiyorum ama diğer üniversitelerde bu durum yok. Atılıp aynı okulda aynı bölüme başvuranlar da olduğu için emin olabilirsiniz.