35. Madde Senetleri İptali ve Açılan Dava Örnekleri

A

Akademik Forum

Guest
36 yerine 360 yazılmıştır hocam başka yerlere bakmanız gerek yok her okul kafasına göre rakam yazıyor ilerde senet le ilgili bi sıkıntı olursada yök hesaplıyormuş senete yazdığınız rakamın önemi yok..benden de %50 fazlasını istemediler ben 36*3200 sonucunu yazdım

sfagnum

Öğrenci
arkadaşlar, dava ile ilgili bi gelişme olmaı için en az 3 ay geçmesi gerekiyor dedi Emir Hoca

hepimiz sabırsızız bu konuda ama zaten bi gelişme olduğunda buradan duyrulacaktır...

bu süreç zarfında davanın neden açıldğını ve ne tür gerekçelerimiz olduğunu sürekli dile getirelim...

bu başlık güncel kalacaksa bu yüzden kalsın... senet miktarı hesaplamak için deil

bu arada ögeder yönetiminden birileri de yazmış,

sÖZDE hakkımızı savunması için kurulmuş olan dernek, nihayet, haklı çığlığımızı 6 ay sonra da olsa duyabilmiş...

nonickname

Öğrenci
Ne yazık ki şu anki YÖK yönetimi programı iyileştirmek yerine daha da kötüye götürüyor. Hala üniversitelerden kadro talebi bekleniyor, büyük üniversiteler kafalarına göre ÖYP kadrosu açıyor. Keyiflerine kalmış. Hala bir standart oturtulamadı. Türkiye'nin batısındaki üniversitede 30 küsur öğretim üyesi varken doğusunda 3 hocayla bölümde işler yürütülmeye çalışılıyor. Belli ki öğretim üyesine ihtiyaç var. Gidip üniversitelerden niye ÖYP kadrosu açmasını bekliyorsun? Kendin yap atamayı. Sonra üniversiteler öyp den şikayetçiymiş, o yüzden öyp kadrosu açmıyorlarmış. Bu iş birilerinin keyfine bırakılırsa kadro açılmaz tabi. Senet konusu zaten başlı başlına bir rezillik. Senedin ne olduğundan bihaber, rahat kafayla okumuş üç beş adam toplanmış senetler şöyle olsun, böyle olsun diye kararlar veriyor. Ögeder'in de artık kuruluş amacından saptığını düşünüyorum. Açıkçası ben ÖGEDER le bağımı aylar öncesinde kopardım. İsmini "50d liler Derneği" olarak değiştirse bence daha uygun olur.

sfagnum

Öğrenci
insan hakkını aramadıkça hep ezilir...

bu insanlık tarihi boyunca hep boyle olmuştur...

o yüzden hak verilmez mücadele edilerek alınır...

bir yerde haksızlık varsa bu uğurda mücadele etmek ibadettir...

sivil toplumun ne denli önemli olduğunu biliyoruz... en önemli hak arama yollarından biridir...

bu yüzden kurulmamışmıydı ögeder... yoksa ögeder öyp den önce de vardı da bizim haberimiz mi yoktu...

tutturmuşlar bir 50d sorunu başka birşey yok gündemlerinde... tamam o da çözülsün bişey dediğimiz yok ama öncelik diye birşey vardır ya...

"50d sorunu, sizin senet mağduriyetinizden çok daha önemli" diosanız... söyleyin de bilelim arkadaş... hatta yukarıda hocamın dediği gibi adınızı değiştirin...

biz GERÇEK derneğimizi bu başlık altında kurduk gibi bişey zten...

5000 tl toplanmasında emeği geçenlerin hepsi bizim dernek üyelerimizdir... hepsine gönülden birkez daha teşekkür ediyorum

plnsakarya

Öğrenci
657 sayılı Kanun'un Ek-35. maddesi ile getirilen düzenlemeyle, ilgililerden kefalet ve taahhüt senedi alınacağını öngören "Bir Üniversite Adına Diğer Bir Üniversitede ......Hakkında Yönetmelik"in 4/4. maddesinin uygulanma olanağı kalmadığı gerekçesiyle, söz konusu senetlerin iadesi istemiyle yapılan başvuruların reddi üzerine açılan davalar kazanılmakta idi.
Sonrasında, 657 sayılı Kanun'un Ek-35. maddesinin 2547 sayılı Kanun'un 35. maddesi uyarınca görevlendirilen araştırma görevlilerini kapsamadığı gerekçesiyle verilen 1.4.2013 tarihli Danıştay İDDK kararı üzerine YÖK üniversitelere bu kararı göndermişti. Bunun üzerine idare mahkemelerinde kazanılan davalar dahi Danıştay'ca bozulmaya başlamıştı.
Danıştay İDDK'nun söz konusu kararına konu davada, iptali istenilen işlemlerden biri de, ilgililerden kefalet ve taahhüt senedi alınacağını öngören "Bir Üniversite Adına Diğer Bir Üniversitede ......Hakkında Yönetmelik"in 4/4. maddesi idi.
Danıştay 8. Dairesi, bu Yönetmelik hükmünün, yurtiçinde okutulan öğrencilere uygulama olanağı kalmadığı, ancak yurtdışında görevlendirilenlerin bir kısmı açısından uygulanma olanağının devam ettiği ve bu yönden dayanağı olan Yasaya uygun olduğu gerekçesiyle Yönetmelik hükmünün iptali istemi reddedilmişti. Bu kısım temyiz de edilmemişti.
Bana göre söz konusu Yönetmelik hükmünün iptali talebi daha önce Danıştay 8. Dairesi tarafından reddedilmişse de, Danıştay İDDK bu kararı sonrasında, 657 sayılı Kanun'un Ek.35. maddesinin Yönetmelik hükmünün uygulanma olanağını ortadan kaldırmadığı ve yurt içinde okutulan öğrenciler açısından da geçerliliğini devam ettireceği açıktır.
Açılan dava ile Danıştay'ın ilgili Dairesinin bu kez Yönetmelik hükmünün iptaline karar vereceğini umut ve temenni ediyorum. Zira çok önemli bir emsal teşkil edecektir

goggles

Araştırma Görevlisi
657 sayılı Kanun'un Ek-35. maddesi ile getirilen düzenlemeyle, ilgililerden kefalet ve taahhüt senedi alınacağını öngören "Bir Üniversite Adına Diğer Bir Üniversitede ......Hakkında Yönetmelik"in 4/4. maddesinin uygulanma olanağı kalmadığı gerekçesiyle, söz konusu senetlerin iadesi istemiyle yapılan başvuruların reddi üzerine açılan davalar kazanılmakta idi.
Sonrasında, 657 sayılı Kanun'un Ek-35. maddesinin 2547 sayılı Kanun'un 35. maddesi uyarınca görevlendirilen araştırma görevlilerini kapsamadığı gerekçesiyle verilen 1.4.2013 tarihli Danıştay İDDK kararı üzerine YÖK üniversitelere bu kararı göndermişti. Bunun üzerine idare mahkemelerinde kazanılan davalar dahi Danıştay'ca bozulmaya başlamıştı.
Danıştay İDDK'nun söz konusu kararına konu davada, iptali istenilen işlemlerden biri de, ilgililerden kefalet ve taahhüt senedi alınacağını öngören "Bir Üniversite Adına Diğer Bir Üniversitede ......Hakkında Yönetmelik"in 4/4. maddesi idi.
Danıştay 8. Dairesi, bu Yönetmelik hükmünün, yurtiçinde okutulan öğrencilere uygulama olanağı kalmadığı, ancak yurtdışında görevlendirilenlerin bir kısmı açısından uygulanma olanağının devam ettiği ve bu yönden dayanağı olan Yasaya uygun olduğu gerekçesiyle Yönetmelik hükmünün iptali istemi reddedilmişti. Bu kısım temyiz de edilmemişti.
Bana göre söz konusu Yönetmelik hükmünün iptali talebi daha önce Danıştay 8. Dairesi tarafından reddedilmişse de, Danıştay İDDK bu kararı sonrasında, 657 sayılı Kanun'un Ek.35. maddesinin Yönetmelik hükmünün uygulanma olanağını ortadan kaldırmadığı ve yurt içinde okutulan öğrenciler açısından da geçerliliğini devam ettireceği açıktır.
Açılan dava ile Danıştay'ın ilgili Dairesinin bu kez Yönetmelik hükmünün iptaline karar vereceğini umut ve temenni ediyorum. Zira çok önemli bir emsal teşkil edecektir

İnşallah dediğiniz gibi olur. Eğer bu kazanılırsa insanlar büyük bir stresten kurtulacak ve emin olun çok daha başarılı akademik çalışmalar ortaya konacaktır.

_EMİR_

Araştırma Görevlisi
Hocalarım merhaba. Ben avukatla 2 gün önce görüştüm ve açılan davanın bana geleceğini söyledi ben de sizler gibi sabırsızlıkla bekliyorum. Geldiği anda dosyanın tarih ve sayısını vereceğim. İnşallah hepimiz için olumlu sonuçlanır ve rahat ederiz.

- - - Güncellendi - - -

Bu arada Hocalarım normalde İdare Mahkemesine dava açmış olsak 1 hafta içerisinde dava dosyasını görürdük ancak birden fazla idare mahkemesinin olması ve idare mahkemelerinin farklı kararlar verebilmesi nedeniyle herhangi bir idare mahkemesinde açtığımız dava bizim için tam anlamıyla emsal karar oluşturmaz. Bu nedenledir ki biz davayı Danıştayda açtık. Burada lehimize çıkacak bir sonuç bizim için büyük bir kazanım olacak ve rahatlamamızı sağlayacaktır. Esas olan Danıştay kararı. Danıştayta açılan bir davanın kayıtlara girmesi de 3 ayı bulabiliyor o nedenle sabırla bekleyelim inşallah sonuç lehimize olacak.

sfagnum

Öğrenci
biz bu davayı açalı hayli oldu ve mühim de bir mesele...

tahminim odur ki öyp lilerin % 70 ini ilgilendiren bir olay

akademik personel sitesinde bunun haberini hiç gördünüz mü ?

belki de haber olmuştur da ben gözden kaçırmısımdır o yuzden soruyorum :)

edimvar

Öğrenci
biz bu davayı açalı hayli oldu ve mühim de bir mesele...

tahminim odur ki öyp lilerin % 70 ini ilgilendiren bir olay

akademik personel sitesinde bunun haberini hiç gördünüz mü ?

belki de haber olmuştur da ben gözden kaçırmısımdır o yuzden soruyorum :)

dava ile ilgil' bir gelişme olsa bir de bu gelişme olumlu olsa gerçekten haber olunabilecek bir olay olur hocam

sfagnum

Öğrenci
bu davanın açılması da başlı başına bir haber değeri taşıyor... sendikalar alan sınavına dava açınca haber oluo ama biz yıllarca süren zulmü bitirmek için dava açınca hiç bir yerde haberi geçmiyor...

ilginç

A

Akademik Forum

Guest
Sayın hocalarım.
Bence mahkeme süreci sonuçlanana kadar, bu davanın olumlu sonuçlanması durumunda bizleri nelerin beklediği konusunda biraz tartışmalı.
Forumda geçmişte yapılan paylaşımları incelediğimde kimi yorumlara rastladım:

1- Bu davanın olumlu sonuçlanması durumunda bile zorunlu hizmet ortadan kalkmıyor.
2- Bu davanın olumlu sonuçlanması durumunda bile zorunlu hizmetin bir başka üniversitede yapılmasının da önü açılmıyor gibi yorumlar var bu forumda.
Acaba bu yorumlar hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
Eğer yukarıda aktarılan yorumlar doğru ise, bu durumda, bu davanın sonuçlanmasının pratikte 35. madde zorunlu hizmetini yapacaklar için acaba ne gibi pratik sonuçları olacak? Acaba bu dava sonrasında başka davaların da açılması mı gerekmekte? Biraz bu konular üzerine tartışarak, bence 35. madde zorunlu hizmetini yapan-yapacak bireylerin, bu davaya ilişkin mahkeme kararı sonrasındaki sürece en azından düşünsel olarak hazırlanması gerekli.
Saygılarımla.

csaltundag

Öğrenci
Sayın hocalarım.
Bence mahkeme süreci sonuçlanana kadar, bu davanın olumlu sonuçlanması durumunda bizleri nelerin beklediği konusunda biraz tartışmalı.
Forumda geçmişte yapılan paylaşımları incelediğimde kimi yorumlara rastladım:

1- Bu davanın olumlu sonuçlanması durumunda bile zorunlu hizmet ortadan kalkmıyor.
2- Bu davanın olumlu sonuçlanması durumunda bile zorunlu hizmetin bir başka üniversitede yapılmasının da önü açılmıyor gibi yorumlar var bu forumda.
Acaba bu yorumlar hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
Eğer yukarıda aktarılan yorumlar doğru ise, bu durumda, bu davanın sonuçlanmasının pratikte 35. madde zorunlu hizmetini yapacaklar için acaba ne gibi pratik sonuçları olacak? Acaba bu dava sonrasında başka davaların da açılması mı gerekmekte? Biraz bu konular üzerine tartışarak, bence 35. madde zorunlu hizmetini yapan-yapacak bireylerin, bu davaya ilişkin mahkeme kararı sonrasındaki sürece en azından düşünsel olarak hazırlanması gerekli.
Saygılarımla.

Sayın hocam, bildiğiniz gibi zorunlu hizmet 2547 Sayılı Kanun'un 35. Md'si ile düzenlenmiş durumda. Burada açılan dava, zorunlu hizmet karşılığı senet alınması gerekliliğini düzenleyen (!) yönetmeliğin iptali için. Dolayısıyla bu davanın kazanılması, var olan mecburi hizmet yükümlülüğünü ortadan kaldırmayacak. Bunun için mecliste bir çalışma yapılıp ilgili kanunda zorunlu hizmetle ilgili yer alan ibarenin değiştirilmesi gerekiyor (nitekim sağolsunlar durduk yerde komisyona bile sokmadan mebcuri hizmet devrini kısıtladılar basit bir oylama ile).

Bu dava kazanılırsa ne olacak peki? Öncelikle yönetmelik iptal edilmiş olacağı için mecburi hizmet karşılığı istenen senetlerin bir hükmü kalmayacak. Yani istifa ettiğiniz takdirde ödemeniz gereken o büyük ve haksız meblağdan kurtulmuş olacaksınız. Yalnız istifa ettiğiniz takdirde herhangi bir devlet üniversitesinde veya kamu kuruluşunda çalışamayacaksınız (bu da yönetmelikle değil, kanun ile düzenlenmiş durumda maalesef). Dolayısıyla bu yönetmeliğin iptali en çok istifa edip özel sektörde çalışmayı düşünen arkadaşlarımızın işine yarayacak.

Gelelim kişisel olarak benim de içinde bulunduğum gruba... E peki işimizi seviyorsak? Sadece insani sebeplerden ötürü çalışmakta olduğumuz yerden memnun değilsek? (Şımarıklık olarak algılanmasın bu söylediklerim, zira başka bir şehirde/üniversitede çalışmayı istemek için pek çok insani sebep olabiliyor.) Bu davanın sonucu bizi doğrudan etkilemeyecek, ancak yapılan haksızlığı, dikkate alınmayan geçmiş kanunları... Sadece YÖK böyle buyurdu diye Danıştay'ın bir anda aleyhte görüş değiştirmesi gibi hukuki ikilikleri ve çifte standartları da kamuoyuna taşıyacağı kanaatindeyim. Bu anlamda atılması muhtemel ileri adımlar için önemli bir destek sağlayacağını düşünüyorum. Yani aslında bu dava, uzun bir koşunun ilk adımı gibi düşünülebilir. E ilk adım atılmadıkça da bir yere varacağımız yok zaten:)
Sevgi ve saygıyla...

_EMİR_

Araştırma Görevlisi
Arkadaşlarım Hocalarım merhabalar. Uzun bir süreden sonra Danştaydaki dosyanın tebligatı bana ulaştı ben de sizlere buradan bilgi vereceğim paylaşacağım ve herkes buradan dosya hakkında istediği zaman bilgi alacak. Dosyanın tarihi ve esas numarası 2015/5143 ve Danıştay 8. dairede görülüyor dosya. Tarih sayı numarasını yazarak Danıştayın dava sorgulama seçeneklerinden sorgulayacaksınız arkadaşlar. Bana ulaşan tebligatta davalı idarenin savunması alındıktan sonra yürütme durdurma ile ilgili karar verilecek. Ben de sorgulamanın fotosunu burada paylaşacağım herkesin bilgisi olsun.

Mr December

Baş Editör
Arkadaşlarım Hocalarım merhabalar. Uzun bir süreden sonra Danştaydaki dosyanın tebligatı bana ulaştı ben de sizlere buradan bilgi vereceğim paylaşacağım ve herkes buradan dosya hakkında istediği zaman bilgi alacak. Dosyanın tarihi ve esas numarası 2015/5143 ve Danıştay 8. dairede görülüyor dosya. Tarih sayı numarasını yazarak Danıştayın dava sorgulama seçeneklerinden sorgulayacaksınız arkadaşlar. Bana ulaşan tebligatta davalı idarenin savunması alındıktan sonra yürütme durdurma ile ilgili karar verilecek. Ben de sorgulamanın fotosunu burada paylaşacağım herkesin bilgisi olsun.

Teşekkürler bilgilendirme için.

edimvar

Öğrenci

Hocam inşallah bu çok önemli girişim bizler için iyi bir şekilde sonuçlanır da gülen yüzlerin sayısı artar. Teşekkürler bilgilendirme için.