35. Madde Senetleri İptali ve Açılan Dava Örnekleri

goggles

Araştırma Görevlisi
Aklima bir soru takildi. Eger bu dava kazanilirsa oyp universitesinin mecburi hizmeti yaptirma noktasinda elinde hicbir yaptirimi kalmiyor. Bu durumda oyp universitesi ogrenciyi nasil tutacak.
Boyle dusunuldugunde karsi tarafin da hakli bir yani oluyor. Ama yine de insallah kazaniriz. Yoksa eger bu dava da kazanilamazsa bu senetlerden kurtulamayacagiz demektir.

_EMİR_

Araştırma Görevlisi
Arkadaşlar biz bir yola çıktık uzun bir yol diyebiliriz ama inşallah bu yol bizim için kısa olur. Bu dava o yolun bir başlangıcı önce şu davayı kazanalım ondan sonra kalan sorunlar zaten kendini gösterir ve çözüm için beraber çalışırız.

nonickname

Öğrenci
Dava olumlu sonuçlanırsa dikkat edin ögesen vs. gibi sendikalar bundan nemalanmasin hocam. Malumunuz, su anda başında 50d liler disindaki leri yok sayan, tamamen taraflı, berbat bir yönetim var.

A

Akademik Forum

Guest
Dava ne zaman sonuclanir? Akademisyenler icin olumlu bir sekilde sonuclanirsa keyfi istafalarin onune nasil gecilecek?

goggles

Araştırma Görevlisi
Dava ne zaman sonuclanir? Akademisyenler icin olumlu bir sekilde sonuclanirsa keyfi istafalarin onune nasil gecilecek?
Ben de sizin gibi dusunuyorum. Yukarida sordum tam bir cevap alamadim. Dava kazanilirsa ogrenciyi karsi taraf nasil tutacak? Istifasina nasil engel olacak? Umarim bunlar davada goz onune alinmistir. Yoksa karsi taraf bu sorulari sorarsa, sanki biraz haklilarmis gibi duruyor. Sen kimin tarafindasin diye sormayin. Elbette ki ne olursa olsun dava kazanilsin istiyorum.

A

Akademik Forum

Guest
Ben de sizin gibi dusunuyorum. Yukarida sordum tam bir cevap alamadim. Dava kazanilirsa ogrenciyi karsi taraf nasil tutacak? Istifasina nasil engel olacak? Umarim bunlar davada goz onune alinmistir. Yoksa karsi taraf bu sorulari sorarsa, sanki biraz haklilarmis gibi duruyor. Sen kimin tarafindasin diye sormayin. Elbette ki ne olursa olsun dava kazanilsin istiyorum.

Tamam da bu dava sadece senet iptali için açıldı diye biliyorum. Dolayısıyla zorunlu hizmet yükümlülüğü ortadan kalkmıyor. Yani "2547/35. maddeye göre; Yurt içi veya yurt dışında yetiştirilen öğretim elemanları, genel hükümlere göre bağlı oldukları yükseköğretim kurumlarında mecburi hizmetlerini yerine getirmek zorundadırlar. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlere, yükseköğretim kurumlarında görev verilmez." maddesinden dolayı zaten bir engel olmuş oluyor.

Furkannnnn

Öğrenci
Hocam, zaten bence problem mecburi hizmeti kalkıp kalkmaması olmamalı. Varsın mecburi hizmet olsun. Gidilsin. Gidilmediğinde yükseköğretim kurumunda çalışamama gibi bir yaptırım olsun. Evet, gerçekten de bu bir miktar gerekli bir şey. Ama bu senet yükü çok fazla. Çok çok fazla. Onun kalkması müthiş bir kazanım olacaktır.

_EMİR_

Araştırma Görevlisi
Bu dava olumlu sonuçlandığı takdirde o zaman yök kendini yeniden biçimlendirecek ve farklı kararlar almak zorunda kalacak. Zaten bizim açtığımız dava yönetmelikte yer alan maddenin iptaline yönelik olduğu için Danıştayda ilk derecede görülüyor. Dava kazanıldığı zaman YÖK de mecburi hizmete farklı bir çözüm getirilecek ya da muvafakat almak daha kolay olacak. Benzeri çözümler üretilebilir ama önce bu davanın sonuçlanması lazım. Şimdiden bir şey söylemek doğru olmaz. Bu bir düğüm gibidir birini çözmeden diğerini çözemezsiniz.

diferansiyel

Öğrenci
Burda yazılan bazı yorumlar insanı gerçekten hayrette bırakıyor. "Üniversite elemanını nasıl tutacakmış?" Yahu benim dekanım istifa et git dedi ya! İstemediler bizi hiçbir zaman. Siz dönene kadar kadronuza çoktan birilerini alırım ben dedi. Ama senedi aleyhimize her türlü kullandılar, aşırı miktarlara imza attırdılar. Şimdi ben doktoramı bitirsem ilk önce başvuracağım yer normal olarak kendi üniversitem olur ama kendi üniversitemde durum bu. Sizler sanki doktoralı elemanlar kapışılıyor gibi yorumlar yazıyorsunuz ya hayret ediyorum. Varsa öyle doktoralı arayan üniversite bize de söyleyin başvuralım. Akademisyen olmama rağmen doktora bittkten sonrası meçhul benim için.

chimeneyes

Öğrenci
Burda yazılan bazı yorumlar insanı gerçekten hayrette bırakıyor. "Üniversite elemanını nasıl tutacakmış?" Yahu benim dekanım istifa et git dedi ya! İstemediler bizi hiçbir zaman. Siz dönene kadar kadronuza çoktan birilerini alırım ben dedi. Ama senedi aleyhimize her türlü kullandılar, aşırı miktarlara imza attırdılar. Şimdi ben doktoramı bitirsem ilk önce başvuracağım yer normal olarak kendi üniversitem olur ama kendi üniversitemde durum bu. Sizler sanki doktoralı elemanlar kapışılıyor gibi yorumlar yazıyorsunuz ya hayret ediyorum. Varsa öyle doktoralı arayan üniversite bize de söyleyin başvuralım. Akademisyen olmama rağmen doktora bittkten sonrası meçhul benim için.

Bence insanlar şunu anlamıyorlar ben görevlendirme ile "eğitim" almak üzere gittiğim üniversitede afedersiniz eşşekler gibi çalışıyoruz zaten, 35.liyiz diye adımız sanımız hakkımız hukukumuz yok gittiğimiz yerlerde ben doktoramı bitirince eve asıp karşısına geçip çay içmiycem yine gidip bir üniversitede devletime milletime hizmet edicem, ben niye beni istemeyen yada mutsuz olduğum yada eşimin ailemin yada artık tercihim olmayan bir şehirde yada ortam çalışmak zorunda bırakılıyorum. Ben çalıştığım sürece devlete borcumu ödeyeceğim zaten... kimse hizmette kaçmıyor... ama insanları kıskaca alıp ya borç altında bırakmak yada mobbing dolu ortamlara mecbur bırakmak hangi hakka hukuka sığıyor... kimsenin borcundan hizmetinden kaçtığı yada kaçacağı yok ama biraz olsun tercih hakkımız olması bu kadar mı rahatsız ediyor insanları anlayamıyorum gerçekten.....

A

Akademik Forum

Guest
Dava süreci ile ilgili avukat ile görüşen hoclarım oldu mu ? Avukatın görüşü ne doğrultuda?

chimeneyes

Öğrenci
Değerli Hocalarım,
kadromuzun bulunduğu üniversiteye dönüşümüzden sonra istifa ettiğimizde hiçbir koşul ve şartta başka bir devlet üniversitesinde çalışamıyormuyuz? Senetleri ödemeyi kabul ettiğimiz halde dahi olsa?
Yada başka bir devlet üniversitesinde yardımcı doçent kadrosunu kazansak üniversitemizden muvaffakat isteme hakkımız varmı? kabul etmezlerse yasal olarak neler yapabiliriz? böyle bir durumda kadromuzun olduğu üniversite muvaffakatı kabul ederse, kadro hakkı kazandığımız üniversiteye geçişimiz için YÖK'ün onay durumu varmıdır? Yani her iki tarafıda ikna ettiğimiz halde bu kadro geçişinin Yök tarafından reddedilmesi gibi bir durum söz konusumudur? Bilgisi olan varmıdır?

csaltundag

Öğrenci
Değerli Hocalarım,
kadromuzun bulunduğu üniversiteye dönüşümüzden sonra istifa ettiğimizde hiçbir koşul ve şartta başka bir devlet üniversitesinde çalışamıyormuyuz? Senetleri ödemeyi kabul ettiğimiz halde dahi olsa?
Yada başka bir devlet üniversitesinde yardımcı doçent kadrosunu kazansak üniversitemizden muvaffakat isteme hakkımız varmı? kabul etmezlerse yasal olarak neler yapabiliriz? böyle bir durumda kadromuzun olduğu üniversite muvaffakatı kabul ederse, kadro hakkı kazandığımız üniversiteye geçişimiz için YÖK'ün onay durumu varmıdır? Yani her iki tarafıda ikna ettiğimiz halde bu kadro geçişinin Yök tarafından reddedilmesi gibi bir durum söz konusumudur? Bilgisi olan varmıdır?

Sayın hocam, senedi ödediğiniz takdirde çalışabiliyorsunuz elbette, size mecburi hizmetinizin olmadığına dair bir belge vermeleri gerekiyor. O belge elinizde olduğu sürece başka bir devlet kurumunda çalışamamanız sözkonusu olamaz (en nihayetinde o senetteki meblağ, sizin mecburi hizmet sürenize karşılık gelen meblağ).

Üniversitenizden muvafakat isteme hakkınız Kasım 2014'te 2547/35. Md'de yapılan değişiklik ile sadece eş durumu ve sağlık mazeretleri durumunda mevcut. Onun dışında muvafakat talep etme hakkınız yok. Dolayısıyla kabul etmezlerse yapabileceğiniz bir şey de yok. İki tarafın da muvafakatının sağlandığı durumlarda YÖK'te yönetim kuruluna girecek ve YÖK'ün onay vermeme yetkisi var (yok aslında da bu yönde yetki kullandıkları oldu geçmişte), ancak geçen yıl İdari Mhk, iki tarafın rızası olduğu halde onay vermeyen YÖK kararı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermişti (davanın sonucu ne oldu onu bilmiyorum, ama YD kararını şu linkten indirebilirsiniz: https://drive.google.com/file/d/0B9phHEH8YeCOc3BTRzlKZ0JDVGM/view?usp=sharing)

A

Akademik Forum

Guest
İstifa etme ya da atılma durumunda takribi ne kadar ödenmesi gerekiyor ? 6 yıl baz alındığında

chimeneyes

Öğrenci
Kıymetli Hocam verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim...
Saygılar...
Sayın hocam, senedi ödediğiniz takdirde çalışabiliyorsunuz elbette, size mecburi hizmetinizin olmadığına dair bir belge vermeleri gerekiyor. O belge elinizde olduğu sürece başka bir devlet kurumunda çalışamamanız sözkonusu olamaz (en nihayetinde o senetteki meblağ, sizin mecburi hizmet sürenize karşılık gelen meblağ).

Üniversitenizden muvafakat isteme hakkınız Kasım 2014'te 2547/35. Md'de yapılan değişiklik ile sadece eş durumu ve sağlık mazeretleri durumunda mevcut. Onun dışında muvafakat talep etme hakkınız yok. Dolayısıyla kabul etmezlerse yapabileceğiniz bir şey de yok. İki tarafın da muvafakatının sağlandığı durumlarda YÖK'te yönetim kuruluna girecek ve YÖK'ün onay vermeme yetkisi var (yok aslında da bu yönde yetki kullandıkları oldu geçmişte), ancak geçen yıl İdari Mhk, iki tarafın rızası olduğu halde onay vermeyen YÖK kararı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermişti (davanın sonucu ne oldu onu bilmiyorum, ama YD kararını şu linkten indirebilirsiniz: https://drive.google.com/file/d/0B9phHEH8YeCOc3BTRzlKZ0JDVGM/view?usp=sharing)

A

Akademik Forum

Guest
peki öyp'den istifa edip aynı kurumda 33 kadrosuna başvurursak nasıl işler süreç?

bir de senedi taksitlendirdiğimizi düşünelim, son taksit ödendikten sonra mı başka kurumda çalışabilme hakkını kazanıyoruz?

s3lim

Öğrenci
Herkese merhaba. Benim şöyle bir sorum olacak. Hacettepe Üniversitesi'nde Tunceli Üniversitesi adına ÖYP ile görev yapmaktayım. Yüksek lisans yapıyorum ve sadece yüksek lisans için senet imzalayarak Hacettepe'ye geldim. Miktarda yaklaşık 74.000 TL. Fakak yüksek lisansı bitirdikten sonra istifa edip yurtdışında çalışmak istiyorum. Anlamadığım nokta ise şuanda devam eden davanın kapsamı tam olarak nedir. Yani zorunlu hizmet-senet ilişkisi mi yoksa benim durumumda olduğu gibi direkt istifa-senet ilişkisi mi? Teşekkürler.