Durumunuz için üzgün olduğumu belirterek başlayayım. Hukukçu değilim; bu sebeple nihai değerlendirmeyi bir hukukçuya yaptırmanızı tavsiye ediyorum. Ben sadece konuyla ilgili bir iki deneyimi belki fikir verici olur diye aktarayım istedim.
Senetler arasında dediğiniz gibi bir denklik yok; hele ki sizin doktora yaptınız dönemdeki senetler tamamen üniversitelerin takdirine göre hazırlanıyordu. Yakın zamanda borcunun kalanını ödeyip istifa etmek isteyen birisinin hesaba itiraz etmek istediğini ve hukuk bürosunun itiraz edebilmesi için senedin işleme konulması gerektiğini yani istifa etmesi gerektiğini söylediğini iyi biliyorum. Olur da istifa etmek isterseniz ve senedi taksitle ödemek isterseniz senedi ödemek için noterden bir taahhüt vermeniz gerekiyor. Avukatlar bu taahhütü verirken dava yolunu açık olmak üzere gibi bir ifadeyi kesinlikle yazdırmanızı öneriyorlar. Senedin hesaplanmasında uygulanan yolunun hukuksuz olduğunu iddia etme ve senedi tekrar hesaplatma şansını var ancak bu yola girerken en kötü ihtimali de göze almanız gerekiyor.
Senet uygulaması temel olarak yasayla değil mevzuat ve yönetmelikle düzenlenmiş olduğu için hukuken ayakları tam yere basmayan bir uygulama bu sebeple 35. madde uygulaması var olduğu günden beri mahkemelerden kurtulamıyor ve ne yazık ki her dönem birçok insanın hayatında, sizinki gibi, ciddi problemler doğuruyor.
Sözün özü, bu konularda daha önce tecrübe kazanmış bir avukata akıl danışmanızı şiddetle tavsiye ederim.
Umarım bir an evvel bu haksız uygulamadan dilediğin şekilde kurtulursunuz.
Yanıtınız ve içtenliğiniz için teşekkür ederim. Senetler arasında farklı üniversitelerde farklı uygulamaların olduğunu biliyorum. Ancak aynı üniversitenin aynı yasa ya da mevzuat kapsamında hazırlattığı senetleri kendi personeli arasında farklı zamanlarda farklı uygulaması doğrumudur? Üstelik üniversite senedin tutar yazan kısmını dikkate almayıp diğer kısımlarını nasıl dikkate alır? Çünkü benim senedimde 125 bin lira yazıyor. Üniversite bu rakama dikkat etmeyeceğini ancak diğer uygulamaları (maaşlar toplamı+ilk maaş alındığından istifa tarihine kadar geçen süre için faizi) * 2 katı olarak talep ediyor.
Diğer yandan ben başka bir üniversiteye geçme niyetindeyim. ve bu nedenle de borcumu taksitlendirme bile yapamıyorum kalan borcumun olmaması için. Çünkü bildiğiniz gibi başka bir üniversiteye geçmek için ancak borcunuzu vermeniz gerekli. Dolayısıyla borcu da peşinen ödeyeceğim mecburen. Yani kaç para tutacağını bilmediğim senet tutarını öğrenebilmem için istifa etmem gerekli. İstifa etmem için borcu peşinen ödemem gerekli.
Bu nasıl iştir arkadaşlar ? Zorunlu hizmetin kendisi saçma iken (zira 35. ile görevli iken inanın 8-5 yaptım ve 33 kadrosundaki arkadaşlardan daha çok çalıştırdılar bizleri) borcumu da bırakın diğer üniversiteleri kendi üniversitemdeki bir başka kişi ile bile aynı şekilde ödeyemiyorum.
Yine hukuki bilgisi veya fikri olan arkadaşların bu konudaki değerli fikirlerini esirgemeyeceğini umut ederek şimdiden cevap yazan herkes için teşekkür ederim.[/QUOTE]
Üniversitenin bilgi edinme servisine yazacağınız bir dilekçeyle dilekçe tarihi itibariyle istifa etmeniz halinde borcunuzun ne kadar olacağını sorabilirsiniz. Üniversiteniz 35. madde ile görevlendirilmiş olduğunuz üniversiteye size yapılan harcamaları sorar, bu harcamaları ve çalışmış olduğunuz süreyi de göz önüne alarak hesaplama yapar. Yani istifa etmeden de borcunuz hesaplatmanız mümkün. Ancak mümkün olmayan istifa etmeden senedi mahkemeye götürmek, mahkemeye gidebilmeniz için bir ihtilaf oluşması gerekiyor sanırım.
Ödeme mevzusuna gelince, bazı üniversiteler yeni bir üniversiteye geçmek için tüm borcu ödemiş olmayı şart koşuyor, dediğiniz gibi. Ancak daha önce, borcu taksitlendirip ödeyeceğinizi noter yoluyla taahhüt etmeniz durumunda yeni bir üniversiteye geçişin mümkün olduğu durumların olduğunu hatırlıyorum. Eğer ödeme yoluna giderseniz bunun örneklerini araştırmanızı tavsiye ederim.
Kolaylıklar.