35. Madde Senetleri İptali ve Açılan Dava Örnekleri

Egaliterian

Öğrenci
Herkese merhaba.
Senet meselesi ile ilgili olarak başka neler yapılabilir? Bir de bu açılan davanın daha önce açılmış olan davalardan farkı nedir?
Tesekkur ederim.

omarfako2

Öğrenci
Bana göre senetteki tazminat durumu çok saçma. Zorunlu hizmete ve YÖK'e bağlı kurumlarda çalışamamaya karşı değilim. Biz hali hazırda bir devlet kurumunda çalışıyoruz. Doğal olarak da maaşımızı bu sebeple alıyoruz. Sadece öğrenci olup burs alsak tazminat olabilir. Nasıl oluyor da bu kadar basit bir olayı anlayıp çözemiyorlar? Nasıl insanların hayatlarıyla ilgili bu kadar önemli bir kararı etraflıca düşünmeden verebiliyorlar? Tazminat olayı başından beri yanlış ama bu bariz yanlışı görmek ve düzeltmek neden bu kadar zor? Çok saçma bir durumun içindeyiz inşallah yetkililer bu sefer dilekçeyi anlar ve dava lehimize sonuçlanır.

okyanusmavi

Öğrenci
Merhabalar Emir Hocam ve Diğer Hocalarım size bir sorum var:
Ben A üniversitesindeyken B üniversitesine ÖYP kapsamında 35.maddeyle görevlendirildim. Bu görevlendirmeden 8 ay sonra B üniversitesinin yani hali hazırda lisansüstü eğitim almakta olduğum yerin asıl ÖYP kadrosunu kazandım. Eski ünv. den muvafakat istendi ama muvafakat verilmedi. Ben de Muvafakat verilmemesi işleminin iptali istemiyle dava açtım. 1 yıl süren davada bugun elime gerekçeli karar geldi. Kararda mecburi hizmet yükümlüsü olduğumdan ve bu yukumluluğu yerine getirmeden idareyi muvafakat vermeye yasal yol ile zorlama imkanı yoktur yazıyor......
Sağlık gerekçem olmasına ve bunu sağlık il müdürlüğü yazılarıyla belgelememe rağmen İdare mahkemesi hiç birini dikkate almamış özetle mecburi hizmetiniz var bunu yapmadan muvafakat isteyemessiniz diyor....Oysa elimde YÖK ten gelen bir yazı vardı ve bu yazıda Mecburi Hizmetiniz henz doğmamıştır. Doktora bittikten sonra mecburi hizmet yükümlüsü olursunuz yazıyor ben bunu da dava dosyama eklememe rağmen İdare mahkemesi alehimde karar vermiş....

Ben bunu Danıştay'a temyiz etsem sonuç değiir mi şansımı zorlamaya gerek varmı??? siz olsanız ne yapardınız Danıştay 8. Daireye mi temyiz ettireyim?

kertos

Öğrenci
İdare Mahkemesi kararı

Mahkeme Kararı: ..............ÖYP kapsamında araştırma görevlisi olarak atananların göreviyle ilişiğinin kesilmesi hususunun ise Usul ve Esaslar ile düzenlenebilecek konular kapsamında bulunmadığı anlaşılmaktadır....Bu durumda, ÖYP kapsamında araştırma görevlisi olarak atananların görevlerine son verilmesi konusunun Usul ve Esaslar ile düzenlenmesi mümkün olmadığından,..........

Karar ektedir.

[email protected]

omarfako2

Öğrenci
Bu karardan çıkartılan sonucu da yorumlarsanız daha faydalı olur. Buradaki yürütmeyi durdurma kararı benim anladığım kadarıyla bilimsel hazırlığın olup olmamasının kesinliğinin bulunmamasından kaynaklanıyor. Yani dolaylı olarak senetle ilgili olsa da doğrudan ilgili değil.

kuazimodo

Öğrenci
Kimi arkadaşlar için hayati önemde olan bir kazanımımız olmuş. Umarım diğer taleplerimiz de benzer şekilde sonuçlanır.

YÖK Genel Kurulu; 12.02.2015 tarihli kararı ile“Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına İlişkin Usul ve Esaslar”ın öğrenim süresini düzenleyen 10. maddesinin 4. fıkrasında “YÖK tarafından ilan edilen lisansüstü eğitim kontenjanlarına yerleştirilen araştırma görevlilerinin ÖYP kadrosu ile ilişiklerinin kesilmesi halinde lisansüstü eğitimle de ilişikleri kesilir” şeklinde bir değişiklik yapılmıştı. Eğitim-Sen bunun bir grup araştırma görevlisi açısından ciddi hak kayıplarına yol açacağı iddiasıyla Danıştay'a yürütme durdurma talepli bir dava açmıştı ancak dava oy çokluğuyla reddedilmişti. Bunun üzerine yapılan itiraz başvurusu değerlendirilmiş ve yürütmenin durdurulması kararı verilmiş. Bekleyenlere hayırlı olsun:)

Karar şu linktedir:Danıştay?dan ÖYP Kararı | Eğitim Sen

cengah

Öğrenci
Kimi arkadaşlar için hayati önemde olan bir kazanımımız olmuş. Umarım diğer taleplerimiz de benzer şekilde sonuçlanır.

YÖK Genel Kurulu; 12.02.2015 tarihli kararı ile“Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına İlişkin Usul ve Esaslar”ın öğrenim süresini düzenleyen 10. maddesinin 4. fıkrasında “YÖK tarafından ilan edilen lisansüstü eğitim kontenjanlarına yerleştirilen araştırma görevlilerinin ÖYP kadrosu ile ilişiklerinin kesilmesi halinde lisansüstü eğitimle de ilişikleri kesilir” şeklinde bir değişiklik yapılmıştı. Eğitim-Sen bunun bir grup araştırma görevlisi açısından ciddi hak kayıplarına yol açacağı iddiasıyla Danıştay'a yürütme durdurma talepli bir dava açmıştı ancak dava oy çokluğuyla reddedilmişti. Bunun üzerine yapılan itiraz başvurusu değerlendirilmiş ve yürütmenin durdurulması kararı verilmiş. Bekleyenlere hayırlı olsun:)

Karar şu linktedir:Danıştay?dan ÖYP Kararı | Eğitim Sen

Şimdi hocam burada yazana göre ben ÖYP den istifa etsem bile Lisansüstü Eğitim hakkımı kaybetmeyecek miyim? Karar kesin sonuca bağlandı mı peki? Yönetmelikte buna uygun olarak bir düzenleme geldi mi, yoksa üst mahkeme vs devam edecek mi karar süreci

kuazimodo

Öğrenci
Şimdi hocam burada yazana göre ben ÖYP den istifa etsem bile Lisansüstü Eğitim hakkımı kaybetmeyecek miyim? Karar kesin sonuca bağlandı mı peki? Yönetmelikte buna uygun olarak bir düzenleme geldi mi, yoksa üst mahkeme vs devam edecek mi karar süreci

YÖK 2015 Şubat'ta ÖYP kadrosundan ilişiği kesilenin lisansüstü eğitimle de ilişiği kesileceği yönünde bir karar almıştı. Eğitim-Sen bunun Anayasal bir hak olan eğitim hakkına engel olacağı gerekçesiyle yürütmeyi durdurma talepli dava açmıştı. Dava Danıştay'da reddedildi ancak Eğitim-Sen bir üst mahkemeye itiraz etti. Bugün itibariyle itirazın kabul edildigini ilan ettiler.
Bu karar bir yürütmeyi durdurma kararı,dolayısıyla bu karar uyarınca, dava esastan karara bağlanana kadar YÖK'ün andigimiz kararı uygulanmayacaktır. Böylelikle bu karar nedeniyle mağdur olan arkadaşlarımızın sorunu çözülmüş olacaktır.
Daha basit bir ifadeyle, tam da dediğiniz gibi, ÖYP kadrosuyla ilişkisi kesilenlerin lisansüstü egitimi devam edecektir.

Son düzenleme:

diferansiyel

Öğrenci
Bir adaletsizlik giderildi eyvallah, peki 33/a'lı bir ar. gör. atılma olmadığı için gerekirse 10 yıl öğrenimine devam ediyorken öyplinin 6 yılda atılması ne oluyor?

A

Akademik Forum

Guest
Merhabalar.
Öcelikle böyle bir forumun olması neredeyse bunalıma girme noktasındaki benim gibi insanlar için bir nebze de olsa rahatlatıcı. Arkadaşlar önemli bir sorunum var.
Mecburi hizmetimin yaklaşık yarısını tamamladım ve istifa edeceğim. Bu aşamada, üniversitenin ilgili birimlerine başvurarak borcun yaklaşık olarak ne kadar olacağını sordum. Ben, muhasebat.gov.tr Kişilerden alacaklara ilişkin genelge hükümlerine göre hesaplanacağını tahmin ediyordum. Ki bu forumda da bu genelgeye uygun biçimde zorunlu hizmet borcunun maaş toplamı+maaş toplamının %50'si + yasal faiz şeklinde hesaplanacağını düşünüyordum.
Bana üniversite tarafından imzaladığım senete göre hesap yapılacağını ve bu senette (maaş toplamı+yasal faizler)*2 katı şeklinde hesaplanacağını belirttiler. Üstelik yasal faiz de 35. madde ile aldığım ilk maaş gününden istifa ettiğim güne kadar alınıyormuş. Bu durumda işin (ağlşanacak ama komik tarafı) ne kadar erken istifa edilirse, o kadar az faiz ödeniyor. Yani bir anlamda senete bakılırsa erken istifa eden ödüllendiriliyor.
İşin daha da garip tarafı, üniversitenin şu anda imzalattığı kefalet senetleri bu forumda herkesin dillendirdiğine uygun.
Bana borcu ödeyip daha sonra itiraz edebileceğimi belirttiler. Ancak bu durumda benim bu borcu ödememin mümkünatı yok.
sorularım şunlar
a) üniversite farklı kişilere farklı senet imzalatabilir mi?
b) Bu durumda örneğin ben, emsal gösterme şansına sahip değilmiyim?
c) İtiraz konusunda yasal bir hakkım var mı?
d) Bana bir akıl verin arkadaşlar ne yapmalıyım. Lütfen çok acil.
Şimdiden değerli görüşlerinizi esirgemediğiniz için teşekkür ederim. Özellikle hukuki bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa çok sevinirim.

kertos

Öğrenci
Bu karardan çıkartılan sonucu da yorumlarsanız daha faydalı olur. Buradaki yürütmeyi durdurma kararı benim anladığım kadarıyla bilimsel hazırlığın olup olmamasının kesinliğinin bulunmamasından kaynaklanıyor. Yani dolaylı olarak senetle ilgili olsa da doğrudan ilgili değil.

Karardan aldığım ve mesaj olarak yazdığım kısımlarda yeterince açık biçimde görülüyor. karar bilimsel hazırlık ile ilgili değil; usül ve esasların kapsamı ile ilgili. usül ve esaslara dayanarak (süre aşımı, dil puanının alınamaması, derslerdeki başarı ortalaması gibi nedenlerle) ilişik kesilemeyeceğini söylüyor.

kuazimodo

Öğrenci
Merhabalar.
Öcelikle böyle bir forumun olması neredeyse bunalıma girme noktasındaki benim gibi insanlar için bir nebze de olsa rahatlatıcı. Arkadaşlar önemli bir sorunum var.
Mecburi hizmetimin yaklaşık yarısını tamamladım ve istifa edeceğim. Bu aşamada, üniversitenin ilgili birimlerine başvurarak borcun yaklaşık olarak ne kadar olacağını sordum. Ben, muhasebat.gov.tr Kişilerden alacaklara ilişkin genelge hükümlerine göre hesaplanacağını tahmin ediyordum. Ki bu forumda da bu genelgeye uygun biçimde zorunlu hizmet borcunun maaş toplamı+maaş toplamının %50'si + yasal faiz şeklinde hesaplanacağını düşünüyordum.
Bana üniversite tarafından imzaladığım senete göre hesap yapılacağını ve bu senette (maaş toplamı+yasal faizler)*2 katı şeklinde hesaplanacağını belirttiler. Üstelik yasal faiz de 35. madde ile aldığım ilk maaş gününden istifa ettiğim güne kadar alınıyormuş. Bu durumda işin (ağlşanacak ama komik tarafı) ne kadar erken istifa edilirse, o kadar az faiz ödeniyor. Yani bir anlamda senete bakılırsa erken istifa eden ödüllendiriliyor.
İşin daha da garip tarafı, üniversitenin şu anda imzalattığı kefalet senetleri bu forumda herkesin dillendirdiğine uygun.
Bana borcu ödeyip daha sonra itiraz edebileceğimi belirttiler. Ancak bu durumda benim bu borcu ödememin mümkünatı yok.
sorularım şunlar
a) üniversite farklı kişilere farklı senet imzalatabilir mi?
b) Bu durumda örneğin ben, emsal gösterme şansına sahip değilmiyim?
c) İtiraz konusunda yasal bir hakkım var mı?
d) Bana bir akıl verin arkadaşlar ne yapmalıyım. Lütfen çok acil.
Şimdiden değerli görüşlerinizi esirgemediğiniz için teşekkür ederim. Özellikle hukuki bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa çok sevinirim.

Selamlar,
Durumunuz için üzgün olduğumu belirterek başlayayım. Hukukçu değilim; bu sebeple nihai değerlendirmeyi bir hukukçuya yaptırmanızı tavsiye ediyorum. Ben sadece konuyla ilgili bir iki deneyimi belki fikir verici olur diye aktarayım istedim.
Senetler arasında dediğiniz gibi bir denklik yok; hele ki sizin doktora yaptınız dönemdeki senetler tamamen üniversitelerin takdirine göre hazırlanıyordu. Yakın zamanda borcunun kalanını ödeyip istifa etmek isteyen birisinin hesaba itiraz etmek istediğini ve hukuk bürosunun itiraz edebilmesi için senedin işleme konulması gerektiğini yani istifa etmesi gerektiğini söylediğini iyi biliyorum. Olur da istifa etmek isterseniz ve senedi taksitle ödemek isterseniz senedi ödemek için noterden bir taahhüt vermeniz gerekiyor. Avukatlar bu taahhütü verirken dava yolunu açık olmak üzere gibi bir ifadeyi kesinlikle yazdırmanızı öneriyorlar. Senedin hesaplanmasında uygulanan yolunun hukuksuz olduğunu iddia etme ve senedi tekrar hesaplatma şansını var ancak bu yola girerken en kötü ihtimali de göze almanız gerekiyor.
Senet uygulaması temel olarak yasayla değil mevzuat ve yönetmelikle düzenlenmiş olduğu için hukuken ayakları tam yere basmayan bir uygulama bu sebeple 35. madde uygulaması var olduğu günden beri mahkemelerden kurtulamıyor ve ne yazık ki her dönem birçok insanın hayatında, sizinki gibi, ciddi problemler doğuruyor.
Sözün özü, bu konularda daha önce tecrübe kazanmış bir avukata akıl danışmanızı şiddetle tavsiye ederim.
Umarım bir an evvel bu haksız uygulamadan dilediğin şekilde kurtulursunuz.

A

Akademik Forum

Guest
Durumunuz için üzgün olduğumu belirterek başlayayım. Hukukçu değilim; bu sebeple nihai değerlendirmeyi bir hukukçuya yaptırmanızı tavsiye ediyorum. Ben sadece konuyla ilgili bir iki deneyimi belki fikir verici olur diye aktarayım istedim.
Senetler arasında dediğiniz gibi bir denklik yok; hele ki sizin doktora yaptınız dönemdeki senetler tamamen üniversitelerin takdirine göre hazırlanıyordu. Yakın zamanda borcunun kalanını ödeyip istifa etmek isteyen birisinin hesaba itiraz etmek istediğini ve hukuk bürosunun itiraz edebilmesi için senedin işleme konulması gerektiğini yani istifa etmesi gerektiğini söylediğini iyi biliyorum. Olur da istifa etmek isterseniz ve senedi taksitle ödemek isterseniz senedi ödemek için noterden bir taahhüt vermeniz gerekiyor. Avukatlar bu taahhütü verirken dava yolunu açık olmak üzere gibi bir ifadeyi kesinlikle yazdırmanızı öneriyorlar. Senedin hesaplanmasında uygulanan yolunun hukuksuz olduğunu iddia etme ve senedi tekrar hesaplatma şansını var ancak bu yola girerken en kötü ihtimali de göze almanız gerekiyor.
Senet uygulaması temel olarak yasayla değil mevzuat ve yönetmelikle düzenlenmiş olduğu için hukuken ayakları tam yere basmayan bir uygulama bu sebeple 35. madde uygulaması var olduğu günden beri mahkemelerden kurtulamıyor ve ne yazık ki her dönem birçok insanın hayatında, sizinki gibi, ciddi problemler doğuruyor.
Sözün özü, bu konularda daha önce tecrübe kazanmış bir avukata akıl danışmanızı şiddetle tavsiye ederim.
Umarım bir an evvel bu haksız uygulamadan dilediğin şekilde kurtulursunuz.[/QUOTE]

Yanıtınız ve içtenliğiniz için teşekkür ederim. Senetler arasında farklı üniversitelerde farklı uygulamaların olduğunu biliyorum. Ancak aynı üniversitenin aynı yasa ya da mevzuat kapsamında hazırlattığı senetleri kendi personeli arasında farklı zamanlarda farklı uygulaması doğrumudur? Üstelik üniversite senedin tutar yazan kısmını dikkate almayıp diğer kısımlarını nasıl dikkate alır? Çünkü benim senedimde 125 bin lira yazıyor. Üniversite bu rakama dikkat etmeyeceğini ancak diğer uygulamaları (maaşlar toplamı+ilk maaş alındığından istifa tarihine kadar geçen süre için faizi) * 2 katı olarak talep ediyor.
Diğer yandan ben başka bir üniversiteye geçme niyetindeyim. ve bu nedenle de borcumu taksitlendirme bile yapamıyorum kalan borcumun olmaması için. Çünkü bildiğiniz gibi başka bir üniversiteye geçmek için ancak borcunuzu vermeniz gerekli. Dolayısıyla borcu da peşinen ödeyeceğim mecburen. Yani kaç para tutacağını bilmediğim senet tutarını öğrenebilmem için istifa etmem gerekli. İstifa etmem için borcu peşinen ödemem gerekli.
Bu nasıl iştir arkadaşlar ? Zorunlu hizmetin kendisi saçma iken (zira 35. ile görevli iken inanın 8-5 yaptım ve 33 kadrosundaki arkadaşlardan daha çok çalıştırdılar bizleri) borcumu da bırakın diğer üniversiteleri kendi üniversitemdeki bir başka kişi ile bile aynı şekilde ödeyemiyorum.
Yine hukuki bilgisi veya fikri olan arkadaşların bu konudaki değerli fikirlerini esirgemeyeceğini umut ederek şimdiden cevap yazan herkes için teşekkür ederim.

kuazimodo

Öğrenci
Umarım bir an evvel bu haksız uygulamadan dilediğin şekilde kurtulursunuz.

Yanıtınız ve içtenliğiniz için teşekkür ederim. Senetler arasında farklı üniversitelerde farklı uygulamaların olduğunu biliyorum. Ancak aynı üniversitenin aynı yasa ya da mevzuat kapsamında hazırlattığı senetleri kendi personeli arasında farklı zamanlarda farklı uygulaması doğrumudur? Üstelik üniversite senedin tutar yazan kısmını dikkate almayıp diğer kısımlarını nasıl dikkate alır? Çünkü benim senedimde 125 bin lira yazıyor. Üniversite bu rakama dikkat etmeyeceğini ancak diğer uygulamaları (maaşlar toplamı+ilk maaş alındığından istifa tarihine kadar geçen süre için faizi) * 2 katı olarak talep ediyor.
Diğer yandan ben başka bir üniversiteye geçme niyetindeyim. ve bu nedenle de borcumu taksitlendirme bile yapamıyorum kalan borcumun olmaması için. Çünkü bildiğiniz gibi başka bir üniversiteye geçmek için ancak borcunuzu vermeniz gerekli. Dolayısıyla borcu da peşinen ödeyeceğim mecburen. Yani kaç para tutacağını bilmediğim senet tutarını öğrenebilmem için istifa etmem gerekli. İstifa etmem için borcu peşinen ödemem gerekli.
Bu nasıl iştir arkadaşlar ? Zorunlu hizmetin kendisi saçma iken (zira 35. ile görevli iken inanın 8-5 yaptım ve 33 kadrosundaki arkadaşlardan daha çok çalıştırdılar bizleri) borcumu da bırakın diğer üniversiteleri kendi üniversitemdeki bir başka kişi ile bile aynı şekilde ödeyemiyorum.
Yine hukuki bilgisi veya fikri olan arkadaşların bu konudaki değerli fikirlerini esirgemeyeceğini umut ederek şimdiden cevap yazan herkes için teşekkür ederim.[/QUOTE]

Üniversitenin bilgi edinme servisine yazacağınız bir dilekçeyle dilekçe tarihi itibariyle istifa etmeniz halinde borcunuzun ne kadar olacağını sorabilirsiniz. Üniversiteniz 35. madde ile görevlendirilmiş olduğunuz üniversiteye size yapılan harcamaları sorar, bu harcamaları ve çalışmış olduğunuz süreyi de göz önüne alarak hesaplama yapar. Yani istifa etmeden de borcunuz hesaplatmanız mümkün. Ancak mümkün olmayan istifa etmeden senedi mahkemeye götürmek, mahkemeye gidebilmeniz için bir ihtilaf oluşması gerekiyor sanırım.
Ödeme mevzusuna gelince, bazı üniversiteler yeni bir üniversiteye geçmek için tüm borcu ödemiş olmayı şart koşuyor, dediğiniz gibi. Ancak daha önce, borcu taksitlendirip ödeyeceğinizi noter yoluyla taahhüt etmeniz durumunda yeni bir üniversiteye geçişin mümkün olduğu durumların olduğunu hatırlıyorum. Eğer ödeme yoluna giderseniz bunun örneklerini araştırmanızı tavsiye ederim.
Kolaylıklar.

chilecAsh

Araştırma Görevlisi
Yeni yok kanununda oyp kaldirilmis olsa dahi bu konuda duzenleme olmasi gerektigi kanaatindeyim. Hazir tasari askiya cikmisken neden bu konuda akademik cevrelerce ustune gidilmiyor?

"OYP/2015-1 YL"

Egaliterian

Öğrenci
Mahkeme Kararı: ..............ÖYP kapsamında araştırma görevlisi olarak atananların göreviyle ilişiğinin kesilmesi hususunun ise Usul ve Esaslar ile düzenlenebilecek konular kapsamında bulunmadığı anlaşılmaktadır....Bu durumda, ÖYP kapsamında araştırma görevlisi olarak atananların görevlerine son verilmesi konusunun Usul ve Esaslar ile düzenlenmesi mümkün olmadığından,..........

Karar ektedir.

[email protected]

Hocam bu doğruysa emsal teşkil edebilir. Ama dosyada hiçbir onay, imza yok.