35. Madde Senetleri İptali ve Açılan Dava Örnekleri

A

Akademik Forum

Guest
Senette kalan zorunlu hizmet süresine bakılmaksızın alınan maaşlarının tümünün istenmesine karşı yasal olarak yapılabilecek bir şey var mı? Varsa neler acaba?
Galiba bu okulların sayısının az olması, bu okullarda görevli olan akademisyenlerin senetleriyle ilişkili sorunlarını ve sorularını önemsiz kılıyor ki bu yöndeki sorulara maalesef hiçbir yanıt verilmemiş. Özetlemek gerekirse,
Türkiye'de şu anda kimi üniversiteler, 35-öypllilere imzalattığı senetlere dayanarak, istifa durumunda, yerine getirdiği zorunlu hizmet süresine bakmaksızın tüm maaşlarını iki katı olarak ve faizlerini de iki katı olarak talep ediyorlar. Örnek vermek gerekirse, zorunlu hizmet yükümlüsü, 10 yıllık zorunlu hizmetinin 9 yılını tamamlamış ve sadece 1 yıllık zorunlu hizmeti kalmış olsa bile, tüm maaşları iki katı olarak ve faizi de iki katı olarak isteniyor. Bu forumda 3-4 mesaj var buna ilişkin. Örneğin birisinden 400 bin lira talep edilmiş.
Arkadaşlar, bu durumda ne yapılabileceğine ilişkin hukuki bilgisi olan yok mu? Bilgisi olan, hukukla ilişkili olan arkadaşlar var ise neden yanıt vermiyorlar? Bu sitemim için lütfen mazur görünüz ancak uzun süreden beri bu forumu izleyen birisi olarak, bilinçli ya da bilinçsiz olabilir ama bu yöndeki sorulara hiçbir yanıtın verilmediği benim dikkatimi çekti.

nt16

Öğrenci
Galiba bu okulların sayısının az olması, bu okullarda görevli olan akademisyenlerin senetleriyle ilişkili sorunlarını ve sorularını önemsiz kılıyor ki bu yöndeki sorulara maalesef hiçbir yanıt verilmemiş. Özetlemek gerekirse,
Türkiye'de şu anda kimi üniversiteler, 35-öypllilere imzalattığı senetlere dayanarak, istifa durumunda, yerine getirdiği zorunlu hizmet süresine bakmaksızın tüm maaşlarını iki katı olarak ve faizlerini de iki katı olarak talep ediyorlar. Örnek vermek gerekirse, zorunlu hizmet yükümlüsü, 10 yıllık zorunlu hizmetinin 9 yılını tamamlamış ve sadece 1 yıllık zorunlu hizmeti kalmış olsa bile, tüm maaşları iki katı olarak ve faizi de iki katı olarak isteniyor. Bu forumda 3-4 mesaj var buna ilişkin. Örneğin birisinden 400 bin lira talep edilmiş.
Arkadaşlar, bu durumda ne yapılabileceğine ilişkin hukuki bilgisi olan yok mu? Bilgisi olan, hukukla ilişkili olan arkadaşlar var ise neden yanıt vermiyorlar? Bu sitemim için lütfen mazur görünüz ancak uzun süreden beri bu forumu izleyen birisi olarak, bilinçli ya da bilinçsiz olabilir ama bu yöndeki sorulara hiçbir yanıtın verilmediği benim dikkatimi çekti.

istifa ve benzeri bir sürece girdiğinizde iş mahkemelere taşınacaktır, mahkeme aşamasında da sizin senetinizde yazan ifadeler bağlayıcı oluyor. diğer bir deyişle okullar bu şekilde tazminat alabilir şeklinde bir kanun olmamasına rağmen okullar böyle bir senet imzalatamaz şeklinde bir kanun da olmadığı için mahkeme imzaladığın senetten sorumlusun diyor. buna göre sorgulamanız gereken şey kendi imzaladığınız senet, yani senetlerin hazırlanışı sırasında okulların keyfine kalan bir uygulama var ama sonrasında insiyatif mahkemelerde. benim tavsiyem bu alanda az da olsa bilgisi olan bir avukata kendi senetinizi göstermeniz.

muhatapx

Öğrenci
Sevgili Arkadaşlar,
Senet iptali bir tarafa, üniversiteler yapılmış mecburi hizmeti bile saymayabiliyor. Bakın size ne anlatacağım.
35. madde ile doğan 5 ay 15 günlük mecburi hizmetim vardı. 23.10.2013'te Bingöl Üniversitesine döndüm ve mecburi hizmetimi yapmaya başladım. Ben artık mecburi hizmetim kalmadı derken YÖK yürütme kurulunun 5.6.2014 tarihli meşhur "mecburi hizmet doktora sonrasında yapılır" mealindeki karardan sonra üniversitem mecburi hizmet yapmadığını söylüyor. Ben 35 ile geri döndükten tam 7 ay 13 gün sonra YÖK bu kararı alıyor, oysa benim mecburi hizmetim 5 ay 15 gün. Yani YÖK kararı geriye doğru işletiliyor.

Ne diyorsunuz buna?

Sevgili Arkadaşlar,
Senet iptali bir tarafa, üniversiteler yapılmış mecburi hizmeti bile saymayabiliyor. Bakın size ne anlatacağım.
35. madde ile doğan 5 ay 15 günlük mecburi hizmetim vardı. 23.10.2013'te Bingöl Üniversitesine döndüm ve mecburi hizmetimi yapmaya başladım. Ben artık mecburi hizmetim kalmadı derken YÖK yürütme kurulunun 5.6.2014 tarihli meşhur "mecburi hizmet doktora sonrasında yapılır" mealindeki karardan sonra üniversitem mecburi hizmet yapmadığını söylüyor. Ben 35 ile geri döndükten tam 7 ay 13 gün sonra YÖK bu kararı alıyor, oysa benim mecburi hizmetim 5 ay 15 gün. Yani YÖK kararı geriye doğru işletiliyor.

Ne diyorsunuz buna?

Hocam eğer şu an 35 ile doktora yapıyorsanız onun mecburi hizmeti olur. O 5 ay 15 günlük sürenin hizmete sayılmış olması gerekir.

Mr December

Baş Editör
Sevgili Arkadaşlar,

Ne diyorsunuz buna?

Geriye yürütüyorlar maalesef. Resmen insan haklarına aykırı. İnsanları köle gibi tutuyorlar.

sontest

Öğrenci
ben şuan iki dönem bilimsel hazırlık olmama rağmen ilk dönemden ders başarısızlığı nedeniyle atılmak üzereyim, hem de öyp liyim. Üstelik 39. maddeyle görevlendirilmiş olmama rağmen hemen labaratuvar görevi de verdiler, 39 35 hiç dinlemiyorlar. Lütfen bundan sonraki süreçle ilgili bilgilendirebilir misiniz EMİR hocam.

Aynen ya ne aşamada acaba ? Bunu beklerken yaşlanacağız zaten

Danıştay dosya sorgulamadaki sonuca göre 6 Nisandan beri yeni bir şey yok. Tetkik hakiminin dosya hakkında yürütmeyi durdurmaya ilişkin kararı bekleniyormuş. 20 Temmuzdaki adli tatilden önce sonuçlar umarım. Kararın bu kadar gecikmesi normal midir bilemiyorum. 7 Mayısta Adalet Bakanlığının yeni bir taslak hazırladığı ve bu düzenlemenin sonucunda tüm Danıştay ve Yargıtay üyelerinin görevlerinin son bulacağına dair bir haber vardı. Bu düzenleme gerçekleşti mi bilmiyorum. Belki de gecikmenin nedeni budur.

A

Akademik Forum

Guest
Bu dava kazanılırsa azami süreyi aşma nedeniyle ilişiği kesilenlerin derdine de deva olacak mı?

A

Akademik Forum

Guest
Evet hocam. Azami sure veya basarisizlik nedeniyle senet tahsili yapılamayacak. Insallah lehimize sonuçlanırsa.

goggles

Araştırma Görevlisi
Dava reddedilmis. Herkese gecmis olsun. O kadar umut etmistik ama olmadi. Daha da duzelmez birsey artik. Bu duzen boyle devam eder.