ALES ile YÖKDİL in nasıl ilişkisi olabilir? Dil puanı düşük ve doktoraya başlamak isteyen biri, daha YÖKDİL ortada yokken YDS ye hazırlanıyordur ve ALES puanı da düşükse sınava zaten mecburi girecektir. Gelelim yüksek lisansa ki ALES puanınız olmadan zaten yl ye başvuramazsınız, yl başvurularında da genel olarak dil şartı da aranmaz.
Hocam ben size bağlantısını şöyle anlatayım. ( Yukarda anlatmak istediğimi biraz daha açayım )
Benim başvurmak istediğim Yüksek Lisans bölümü ALES'ten 60 istiyor, Yabancı Dil şartı yok fakat tez yazarken en az 40 istiyor. Benim not ortalamam ise yaklaşık 2.75 civarlarında olacak mezun olurken.
Benim ALES'im 73. Şimdi, not ortalamam ve ALES puanım gördüğünüz gibi çok iyi değil. Başvuruda bir çok öğrenci ALES ve not ortalaması anlamında benim önümde olacaktır. Benim ise kendime güvendiğim 2 yer Yabancı dil ve Mülakat.
YDS bildiğiniz gibi zor bir sınav. Benim ingilizcem konuşma ve dinlemede çok iyiyken, gramerde ve kelime bilgisi gibi konularda çok iyi değil. Bu yüzden YDS'den alabileceğim puan muhtemelen 40&50 civarında olacak. 40-50 gibi bi puanda beni insanların önüne taşımaz çünkü başvurularda dil puanının %'si düşük. Bu yüzden bi 70&80 almam lazım.
Son olarak, gelelim ALES & Yökdil ilişkisine. Yukarda yazdığım hususlardan dolayı, eğer ben Yökdil'den 70&80 gibi bir puan alırsam, ALES ve not ortalamamın düşüklüğünü, yabancı dil ile tölere edebileceğimi düşünüyorum. Ve açıkca söyleyeyim, eğer Yökdil açıklansaydı ve ben 70-80 gibi bir puan alsaydım, Mayıs dönemindeki ALES'e başvurmazdım. Çünkü 73 puan bana yeterli gelirdi Yüksek Lisans başvurusu için. Ama şuan Yökdil açıklanmadığı ve sonucumu öngöremediğim için, ne olur ne olmaz diye ALES'e başvurdum.