Akademik Personel Atamasında Güvenlik Soruşturması

Ink Bottle

Moderator
5 yıldır aktif görevde olsam da ÖYP araştırma görevlilerinin kadro statülerinin yeniden 33/a'ya dönüştürülmesine yönelik kanun sebebiyle bizden de güvenlik soruşturması formu istediler.

Formun personel daireye teslim tarihi: 29/05/2018
33/a'ya geçiş yazısının gelmesi: 07/12/2018

mmmakademik

Öğrenci
Guvenlik sorusturmam olumsuz degerlendirildiginden atanamamistim. Actigim dava 1 sene sonra sonuclandi. Davayi kazandim. Universite savunmasini soyle yapmis: "Adayin herhangi bir guvenlik kaydi yoktur. Fakat 2 abisi PKK üyeliğinden aranmaktadir. Aday kardesleriyle ayni sosyal cevrede yetismistir. Dolayisiyla memuriyete alimi sakincalidir."

Mahkeme gerekceli kararinda suclarin bireyselligine vurgu yapmış. Bunun uzerine Universite beni arayip atamamin yapildigini bildirdi. Ama ben neticede haksiz yere suçlandıgimdan kendi istegimle atanma hakkimdan feragat ettim. Birde bugun akademiye baslasam yarin sebep belirtilmeden KHK ile atilmayacagimin garantisi de yok.

Herhangi bir sekilde davayi kazanacagimi dusunmuyordum. Dava acmamin sebebi kendi adimi temize cikarmak ve yeni dogmus oğlumun ulkesinde adilce yasayabilecegine emin olmakti. Obur turlu bu ülkeyi terk etmek bizim icin guclu bir secenek idi. Halen gorevini yapmaya çalışan adil hakimler varmis. Maddi ve manevi olarak zarar gorsemde, beni sevindiren tek sey bu oldu.

Insanlarla empati kurabilmek zordur. Eskiden cevremde olan bazi arkadaslarim guvenlik sorusturmasi olayimi duyunca tek tek yuz çevirdiler. Kimseyi suclamiyorum. Herkesin fikrine saygim var. Bana gore teror suçtur. Bunun yaninda adam kayirmak, devletin malini haksiz yere yemek, yolsuzluk yapmak, rusvet, makamindan haksiz gelir elde etmek, sahtekarlik da suçtur. Turkiye ye döndüğümden beri bu saydığım suclara sık sık raslamama ragmen kimsenin bunlardan dolayi yargılandığına sahit olmadim. Bir nesil daha kaybediyoruz.

Benim durumumda olanlara emsal olabilir diye paylaştim.

şans

Öğrenci
Arkadaşlar merhaba, özelden çok soru sorulduğu için birkaç konuya açıklık getirmek istiyorum.
-Kapatılan kurumlarda çalışma konusunda artık idare mahkemesi kararları oturdu ve devletin yasal izni altında faaliyet gösteren kurumlarda/üniversitelerde çalışmanın tek başına güvenlik soruşturmasının olumsuz olması sonucunu doğurmayacağı kabul ediliyor isabetli olarak.
-Birinci derece yakınından dolayı ataması yapılmayanların da içi rahat olsun, suçların şahsiliği ilkesi gereği bu konuda da olumlu kararlar çıkıyor.
-Son olarak, güvenlik soruşturması sonucu atamanız yapılmamış ve bu süreçte yedek aday başlatılmışsa yerinize, davayı kazandığınız takdirde yedek adayın işine son verilir, sizin kadroya atamanız yapılır, bu yıllardır böyle süregelmiştir. İdari işlemin iptali ile amaç, hukuka aykırı olarak nitelendirilen dava konusu idari işlemin, yapıldığı tarih itibariyle hukuk düzeninden çıkarılmasının sağlanmasıdır. İdari işlemin hiç yapılmamış, hiç doğmamış hale getirilmesidir. Özetle idari işlemin hukuka aykırılığı nedeniyle, kesin bir hükümle sakat işlemlin geriye yürür bir şekilde ortadan kalkmasını sağlayan yargı kararlarıdır. Yargı organının işlemdeki sakatlığı tespitinin yaptırımı olan iptal kararı ile işlem, sakatlığın ortaya çıktığı andan itibaren ortadan kalkmış olur. Mahkeme bir kararı iptal ettiğinde iptal keyfiyeti geçmişe yürür. Yani o hukuka aykırı işlem hiç yapılmamış gibi sonuç doğuracağından yerine atanan kişinin de işten çıkarılması gerekir. Zaten bir işlem iptal edildi ise atanan kişi zaten hakkı olmayan bir kadroya atanmış olmaktadır, hakkı olsaydı asil olarak kazanan o olurdu, dolayısıyla hakkı olmadığı bir yerden alınması da hukuk mantığına uygundur, emsal mahkeme kararları da bu yöndedir.

şans

Öğrenci
Hocam bunun icin ayri bir davami açtınız yoksa surec otomatik öylemi işliyor?
İptal kararı sonucu başlangıç yaparsanız üniversiteye dilekçeyle başvurup talep ettiğinizde ödüyorlar, ödemezse ayrı tam yargı davası açıp da alabiliyorsunuz. Ama mutlaka mahkeme kararı sonucu başlangıç yapmanız lazım. Genelde tekrar devleti zarara uğratmamak adına dilekçeyle ödüyorlar başladıktan sonra..

1adem

Öğrenci
- - - Güncellendi - - -

Arkadaşlar merhaba, özelden çok soru sorulduğu için birkaç konuya açıklık getirmek istiyorum.
-Kapatılan kurumlarda çalışma konusunda artık idare mahkemesi kararları oturdu ve devletin yasal izni altında faaliyet gösteren kurumlarda/üniversitelerde çalışmanın tek başına güvenlik soruşturmasının olumsuz olması sonucunu doğurmayacağı kabul ediliyor isabetli olarak.
-Birinci derece yakınından dolayı ataması yapılmayanların da içi rahat olsun, suçların şahsiliği ilkesi gereği bu konuda da olumlu kararlar çıkıyor.
-Son olarak, güvenlik soruşturması sonucu atamanız yapılmamış ve bu süreçte yedek aday başlatılmışsa yerinize, davayı kazandığınız takdirde yedek adayın işine son verilir, sizin kadroya atamanız yapılır, bu yıllardır böyle süregelmiştir. İdari işlemin iptali ile amaç, hukuka aykırı olarak nitelendirilen dava konusu idari işlemin, yapıldığı tarih itibariyle hukuk düzeninden çıkarılmasının sağlanmasıdır. İdari işlemin hiç yapılmamış, hiç doğmamış hale getirilmesidir. Özetle idari işlemin hukuka aykırılığı nedeniyle, kesin bir hükümle sakat işlemlin geriye yürür bir şekilde ortadan kalkmasını sağlayan yargı kararlarıdır. Yargı organının işlemdeki sakatlığı tespitinin yaptırımı olan iptal kararı ile işlem, sakatlığın ortaya çıktığı andan itibaren ortadan kalkmış olur. Mahkeme bir kararı iptal ettiğinde iptal keyfiyeti geçmişe yürür. Yani o hukuka aykırı işlem hiç yapılmamış gibi sonuç doğuracağından yerine atanan kişinin de işten çıkarılması gerekir. Zaten bir işlem iptal edildi ise atanan kişi zaten hakkı olmayan bir kadroya atanmış olmaktadır, hakkı olsaydı asil olarak kazanan o olurdu, dolayısıyla hakkı olmadığı bir yerden alınması da hukuk mantığına uygundur, emsal mahkeme kararları da bu yöndedir.

Merhabalar hocam. Iyte ye uzman kadrosuna atanmaya hak kazandim. 01.03.2018 de guvenlik sorusturmam basladi ancak 10 ay olmasina ragmen hala cevap yok. Eylul ayinda cimere yazdigim yaziya cevaben 5 ekimde sorusturmamin sonuclandirilip universiteye gonderildigi cevabini aldim. Kasim ayinda yeniden cimere yazdim ve sorusturmayi ikincikez sonuclandirarak 28.11.2018 de universiteye gonderdiklerini soylediler. 1 aralikda baska bir emniyet memurundan bursa da bir mahkemem oldugunu ve oradan cevap beklediklerini soyledi. Bunun uzerine guvenlik subeye gittim bursada bir davam olmadigini soyledim. Once orada bir davan var dediler, ben usteleyince, Kimligimle kontrol kontrol ettiler ve kendilerinin bir hatasi oldugunu isim benzerligi oldugunu soylediler. Birinci sorusturma sonucunun postada kayboldugunu, bunun uzerine ikinci kez sonuclandirip 28 kasimda universiteye sorusturma sonucunu gonderdiklerini idda ediyorlar. Aradan yine 20 gunden fazla zaman gecti hala bir ses yok. Yeniden cimer e hem icisleri bakanligina hemde valilige bu durumu yazdim. Bir hafta oldu hala bir cevap yok. Bu durumda ne yapmam gerekir.

G

Gvnlksrstrmas

Guest
Hocalarım merhaba. Güvenlik soruşturmalarının küçük illerde 15-25 güne, büyük illerde ise 30-45 güne kadar düştüğü söyleniyor. Bunun bir doğruluğu var mı? Yakınlarınızdan veya kendinizden bir örnek var mı acaba?

A

Akademik123123

Guest
Merhaba arkadaşlar ben bir üniversiteyi araştırma görevlisi olarak kazandım. Güvenlik soruşturması oldum.Telefonla aradığımda rektör imzası beklendiği söylenmişti ne kadar sürede biter .Rektör imzası en son aşama mı?

mmmakademik

Öğrenci
Guvenlik sorusturmam olumsuz degerlendirildiginden atanamamistim. Actigim dava 1 sene sonra sonuclandi. Davayi kazandim. Universite savunmasini soyle yapmis: "Adayin herhangi bir guvenlik kaydi yoktur. Fakat 2 abisi PKK üyeliğinden aranmaktadir. Aday kardesleriyle ayni sosyal cevrede yetismistir. Dolayisiyla memuriyete alimi sakincalidir."

Mahkeme gerekceli kararinda suclarin bireyselligine vurgu yapmış. Bunun uzerine Universite beni arayip atamamin yapildigini bildirdi. Ama ben neticede haksiz yere suçlandıgimdan kendi istegimle atanma hakkimdan feragat ettim. Birde bugun akademiye baslasam yarin sebep belirtilmeden KHK ile atilmayacagimin garantisi de yok.

Herhangi bir sekilde davayi kazanacagimi dusunmuyordum. Dava acmamin sebebi kendi adimi temize cikarmak ve yeni dogmus oğlumun ulkesinde adilce yasayabilecegine emin olmakti. Obur turlu bu ülkeyi terk etmek bizim icin guclu bir secenek idi. Halen gorevini yapmaya çalışan adil hakimler varmis. Maddi ve manevi olarak zarar gorsemde, beni sevindiren tek sey bu oldu.

Insanlarla empati kurabilmek zordur. Eskiden cevremde olan bazi arkadaslarim guvenlik sorusturmasi olayimi duyunca tek tek yuz çevirdiler. Kimseyi suclamiyorum. Herkesin fikrine saygim var. Bana gore teror suçtur. Bunun yaninda adam kayirmak, devletin malini haksiz yere yemek, yolsuzluk yapmak, rusvet, makamindan haksiz gelir elde etmek, sahtekarlik da suçtur. Turkiye ye döndüğümden beri bu saydığım suclara sık sık raslamama ragmen kimsenin bunlardan dolayi yargılandığına sahit olmadim. Bir nesil daha kaybediyoruz.

Benim durumumda olanlara emsal olabilir diye paylaştim.

Durumum hakkinda bir guncelleme. Karsi taraf davayi istinafa goturmus. Istinaf mahkemesi alt mahkemenin verdiği karari aleyhimde bozmus. Gerci ben goreve hic baslamadim ama Boyle bir durumda var. Hakli bulunup goreve baslasanizda ust mahkeme karari bozup sizi tekrar mağdur edebiliyor.

eekoparan

Öğrenci
Arkadaşlar iyi geceler. Bildiğim kadarıyla güvenlik soruşturması bir KHK kapsamında 50 - 60 iş günü gibi bir sayıyla sınırlandırılmıştı. Belgeleri teslim ettikten sonra kaç gün süreyle beklemememiz gerekiyor azami? Net bilgisi olan varsa aydınlatabilirse sevinirim.

verjnuarmu

Öğrenci
Hocalarım merhaba, benim sorum üniversitede öğrenciyken alınan 6 aylık uzaklaştırma cezasının öğretim elemanı olarak atanırken güvenlik soruşturmasında bize sorun teşkil edip etmeyeceğiyle ilgili. Bir tanıdığım kopya sebebiyle yüksek lisans öğrenciliği sırasında 6 ay uzaklaştırıldı ancak mezun oldu ve transkriptte bu ceza belirtilmekte. Eğer atanmaya hak kazanırsa bu durum öğretim elemanı olmaya engel midir? Şimdiden cevaplayacak hocalarıma çok teşekkür ederim. Saygılarımla.

A

AkademiFFF

Guest

Hocam bu konuda emsal karar var mı? Karar no gönderebilir misiniz rica etsem?

Nihalistan

Öğrenci
Arkadaşlar merhaba. 2014 yüksek lisans girişliyim. yani uzatmalı öğrenciyim. bir kadroya başvurdum ve mülakata gitmeye hak kazandım. Asil olarak kazanmam durumunda güvenlik soruşturması yapılırken bu uzatmalı durumum kadronun iptal edilmesine yol açar mı. Üniversiteye sordum problem olmaz dediler. Yök'e sordum başvurduğun okul bilgi verebilir biz karışmıyoruz dediler. Tezimi güvenlik soruşturması devam ederken Mayıs gibi vereceğim ve haziranda doktoraya başvurabileceğim. Aklım çok karışık. açıkcası net olarak bilgi de alamadım kimseden. konu hakkında bilgisi olan paylaşabilir mi?

akurtoglu

Öğrenci
Yardım,
Güvenlik soruşturmasında KHK ile Kapatılmış bir üniv.’de bir dönem çalışmış olmak yazdığı için bu bahane ile senato tüm şartlarını şağladığım ve kadroyu hakettiğim halde atamamı yapmadı. Olumsuz tebligat gönderildi. Şimdi ne yapmalıyım ? Nasıl bir yol izlemeliyim? Önce itiraz dilekçesi mi yoksa beraberinde bir avukat bulup dava mı açmalıyım hemen? Bu konu hakkında fikirlerinizi alabilirsem memnun olacağım. Sağolun . İyi günler dilerim hepinize.

Merhaba hocam, herhangi bir gelişme oldu mu konuyla ilgili? Teşekkürler

- - - Güncellendi - - -

Hocam ilk konuyla ilgili emsal kararlara nasıl ulaşabilirim?

A

Akademk2123

Guest
Merhaba arkadaşlar. Çok acil ve önemli bir sorum olacak. Cevaplarsanız çok mutlu olurum.

1- Güvenlik soruşturmasında 1 yıl önce silinen facebook paylaşımları yeniden ortaya çıkarılabilir mi? Yani 1 yıl önce silinen paylaşımlar geri getirilebilir mi?

asaasa

Öğrenci
Birileri ekran görüntüsü alıp kolluğa iletmiş ise elbette ortaya çıkar. Onun dışında ortaya çıkması için kolluğun Facebook ile yazsimasi gerekir ama onunla kim uğraşacak? Facebook'taki girdiyi sis silseniz bile yazdığınız firmada saklı kalmaya devam ediyor. Kapatın gitsin

oluröyle

Öğrenci
Merhaba Arkadaşlar,

Benim bir sorum olacaktı. Birinci derece yakınımın adam yaralamaktan hapis yatmışlığı var. Bu güvenlik soruşturmamı etkiler mi? Terör suçu hariç ailenizin karıştığı bu tür suçlar güvenlik soruşturmasını etkiler mi?

Teşekkürler.

Arkadaşlar merhaba akademisyen olma hayaliyle yanıp tutuşan bir gencim. Üniversiteye girmeden 2016 yılında babamı döven ve 1 hafta sonra bana saldıran komşumuza karşı kendimi müdaafa etmek zorunda kaldım. Elimde sopa olduğuna dair de üzerime iftira atıldı netice de silahla adam yaralama suçundan yargılanıyorum. Herneyse arkadaşlar ben kendimi savundum hakime kendisi hagb kararı verirse kabul edecek mıyım sordu. Bende mahkemeden önce bilgim vardı kabul ederim dedim fakat bu hagb kararı akademisyenlikte bir sonuç doğurur mu ? Arkadaşlar benim ne yüksekler de dayım var ne amcam sadece disiplinli çalışan hedefleri belli disiplinli çevrem tarafından sevilen bi vatandaşım. Güvenlik soruşturması beni hayal kırıklığına uğratır mi?