Akademik Personel Atamasında Güvenlik Soruşturması

Dexter54

Öğrenci
Arkadaşlar merhaba, özelden çok soru sorulduğu için birkaç konuya açıklık getirmek istiyorum.
-Kapatılan kurumlarda çalışma konusunda artık idare mahkemesi kararları oturdu ve devletin yasal izni altında faaliyet gösteren kurumlarda/üniversitelerde çalışmanın tek başına güvenlik soruşturmasının olumsuz olması sonucunu doğurmayacağı kabul ediliyor isabetli olarak.
-Birinci derece yakınından dolayı ataması yapılmayanların da içi rahat olsun, suçların şahsiliği ilkesi gereği bu konuda da olumlu kararlar çıkıyor.
-Son olarak, güvenlik soruşturması sonucu atamanız yapılmamış ve bu süreçte yedek aday başlatılmışsa yerinize, davayı kazandığınız takdirde yedek adayın işine son verilir, sizin kadroya atamanız yapılır, bu yıllardır böyle süregelmiştir. İdari işlemin iptali ile amaç, hukuka aykırı olarak nitelendirilen dava konusu idari işlemin, yapıldığı tarih itibariyle hukuk düzeninden çıkarılmasının sağlanmasıdır. İdari işlemin hiç yapılmamış, hiç doğmamış hale getirilmesidir. Özetle idari işlemin hukuka aykırılığı nedeniyle, kesin bir hükümle sakat işlemlin geriye yürür bir şekilde ortadan kalkmasını sağlayan yargı kararlarıdır. Yargı organının işlemdeki sakatlığı tespitinin yaptırımı olan iptal kararı ile işlem, sakatlığın ortaya çıktığı andan itibaren ortadan kalkmış olur. Mahkeme bir kararı iptal ettiğinde iptal keyfiyeti geçmişe yürür. Yani o hukuka aykırı işlem hiç yapılmamış gibi sonuç doğuracağından yerine atanan kişinin de işten çıkarılması gerekir. Zaten bir işlem iptal edildi ise atanan kişi zaten hakkı olmayan bir kadroya atanmış olmaktadır, hakkı olsaydı asil olarak kazanan o olurdu, dolayısıyla hakkı olmadığı bir yerden alınması da hukuk mantığına uygundur, emsal mahkeme kararları da bu yöndedir.
Hocam nasılsınız :) Epey oldu konuşamadık....
Size özelden mesaj gönderdim son durumunuzla ilgili hem de size benzer bir durumum var soracağım bir husus var ama mesaj gitmiyor gelen kutunuz dolu olduğu için.
Bir kaç mesaj silip yazabilir misiniz teşekkürler :)

S

selamlar79222

Guest
YÖK mü Rektörlük mü , Atama Yazısı

Atama için rektör imzasından sonra yöktena atama yazısı çıkıyor mu? Artık atama işlemlerinden yök çekilmedi mi ? bugün okuldan rektör imzasının beklendiği söylendi, yani imzayı atınca rektör işlem tamam, atama gerçekleşecek mi yoksa bir de yökü mü bekleyeceğiz. artık ilk durumdaki gibi sadece yöküna atama yazısı diye bir şey yok diye biliyorum. bilinler paylaşır mı teşekkürler

Akademik10

Öğrenci
Merhabalar hocam, umarım en kisa zamanda guzel sonuclar alirsiniz beklemek çok zor.
Sorunuza kendi anladığım kadarıyla cevap vermek istedim. Yeni getirilen yönetmelikte, ilan, kontrol ve onay işlemleri üniversitelere bırakıldığı ama akademik personel atamalarının yürürlükteki mevzuata göre yapılacağı ifade ediliyor. Yani atama işlemlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadı. Yalnizca eskiden üniversiteler Yök aracılığıyla ilana çıkabiliyordu. (Mesela yöksis'ten ilanları takip ediyorduk) artık bu değişiklikle Rektörlük adına resmi gazetede yayınlanıyor.
Yürürlükteki mevzuat ise 2547 s. Yök Kanunu. Araştırma görevlisi olanlar da 50/d veya 35/a görevlendirmesi vs. ile atanıyor. O nedenle son kararda Yök'ün atama imzası olması gerekir diye düşünüyorum.
Atama için rektör imzasından sonra yöktena atama yazısı çıkıyor mu? Artık atama işlemlerinden yök çekilmedi mi ? bugün okuldan rektör imzasının beklendiği söylendi, yani imzayı atınca rektör işlem tamam, atama gerçekleşecek mi yoksa bir de yökü mü bekleyeceğiz. artık ilk durumdaki gibi sadece yöküna atama yazısı diye bir şey yok diye biliyorum. bilinler paylaşır mı teşekkürler

Supi61

Öğrenci
Arkadaşlar merhaba.
Bir devlet üniversitesine 2017'de yedekten öğr. gör. olarak atandım. Atanmam esnasında asil adayın güvenlik soruşturmasının olumsuz olduğu için hakkın bana geçtiği söyledi. Sonrasında da atamam kesinleştiği için yedekten atanmış olmam dolayısıyla bir problem yaşanmayacağı söylendi. Ben de başka kadrolara başvurmadım işime baktım. 2 yıl sonra asil adayın atanmasında bir engel olmadığına yönelik mahkeme kararı gerekçe gösterilerek atamam iptal edildi ve ilişiğim kesildi. Mahkeme kararı benim atama işlemimin iptaline yönelik olmamasına rağmen ilişiğimin kesilmesinin hatalı bir işlem olduğunu düşünüyorum. Söz konusu mahkeme sürecinden haberdar dahi edilmemem de cabası. Nasıl bir yol izlemeliyim? İdari mahkemeye hangi argümanlarla başvurursam süreç daha hızlı ve lehime ilerler? Düşüncelerinizi bekliyorum.

Merhabalar hocam, umarım en kisa zamanda guzel sonuclar alirsiniz beklemek çok zor.
Sorunuza kendi anladığım kadarıyla cevap vermek istedim. Yeni getirilen yönetmelikte, ilan, kontrol ve onay işlemleri üniversitelere bırakıldığı ama akademik personel atamalarının yürürlükteki mevzuata göre yapılacağı ifade ediliyor. Yani atama işlemlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadı. Yalnizca eskiden üniversiteler Yök aracılığıyla ilana çıkabiliyordu. (Mesela yöksis'ten ilanları takip ediyorduk) artık bu değişiklikle Rektörlük adına resmi gazetede yayınlanıyor.
Yürürlükteki mevzuat ise 2547 s. Yök Kanunu. Araştırma görevlisi olanlar da 50/d veya 35/a görevlendirmesi vs. ile atanıyor. O nedenle son kararda Yök'ün atama imzası olması gerekir diye düşünüyorum.
Biraz karıştırmışsınız. Kadro izni ve ilan süreci ayrı. Başvuru yapılıp kazandıktan sonraki atama süreci ise ayrı. Atama sürecinde son onay rektördür. Rektör ya da rektör adına yardımcısı atama kararbamesi imzalar ve göreve başlanır. 35. Madde görevlendirmedir (lisansüstü eğitim için alınır) ve kadro ile ilgili değildir. Kadrolar ise 50d ya da 33a olabilir.

- - - Güncellendi - - -

Arkadaşlar merhaba.
Bir devlet üniversitesine 2017'de yedekten öğr. gör. olarak atandım. Atanmam esnasında asil adayın güvenlik soruşturmasının olumsuz olduğu için hakkın bana geçtiği söyledi. Sonrasında da atamam kesinleştiği için yedekten atanmış olmam dolayısıyla bir problem yaşanmayacağı söylendi. Ben de başka kadrolara başvurmadım işime baktım. 2 yıl sonra asil adayın atanmasında bir engel olmadığına yönelik mahkeme kararı gerekçe gösterilerek atamam iptal edildi ve ilişiğim kesildi. Mahkeme kararı benim atama işlemimin iptaline yönelik olmamasına rağmen ilişiğimin kesilmesinin hatalı bir işlem olduğunu düşünüyorum. Söz konusu mahkeme sürecinden haberdar dahi edilmemem de cabası. Nasıl bir yol izlemeliyim? İdari mahkemeye hangi argümanlarla başvurursam süreç daha hızlı ve lehime ilerler? Düşüncelerinizi bekliyorum.

Sayfanın üstünde şans adlı üyeden yapılan alıntıya bakın. Okursanız mahkeme kararı ile asil üyenin atanmasının yapilmama işlemini iptal ettiğinde sizin atanma işleminiz hiç yapılmamış hükmünde oluyor. Siz kadroyu asil kazanmış olmadığınız ve şu anda işgal ettiğiniz kadro asıl kazananın hakkı olduğu için idare mahkemesine nasıl bir argüman sürebilirsiniz ki?

Zgtkn

Öğrenci
Hocam merhabalar,

İkameti ankarada olanlar durumlarını bildirebilir mi acaba ?

Benim evrak teslim 6 şubat
Valiliğe gidiş 14 şubat
Eminyete gidiş 2 mart
Hala cevap beklemedeyim...
Bundan sonraki süreçte güvenlik soruşturması tamamlandıktan sonraki aşamaları yazabilir misiniz ? Evrak nerede ne kadar bekler bilginiz var mıdır ?

jajo

Öğrenci
Hocam merhabalar,

Valiliğe gidiş 14 şubat
Eminyete gidiş 2 mart
Bundan sonraki süreçte güvenlik soruşturması tamamlandıktan sonraki aşamaları yazabilir misiniz ? Evrak nerede ne kadar bekler bilginiz var mıdır ?

merhaba, benim de ikametgahım ankara.
okuldan sonraki süreçlerle ilgili net tarih bilgisi alamadım ben ama, evrak teslim ve valiliğe ilettiklerini söyledikleri tarih sizinkiyle aynı sayılır. (4-5 gün fark olabilir) Ben de beklemedeyim hala.

mvltaydn

Öğrenci
Hocam merhabalar,

Valiliğe gidiş 14 şubat
Eminyete gidiş 2 mart

Hocam benim de ikamet Ankara.
Ancak benim emniyete 19 martta gitmiş okulu aradım daha dosya gelmemiş. Dosyanız geldikten sonra üniversite atama kurulunuz toplanıp dosyanıza onay vericek daha sonra yök'e atamanız yapılması için dönderilcek onlar onayladıktan sonra siz imzanızı atıp başlayacaksınız. Benim bildiğim böyle yanlışım varsa bilen bir hocamız düzeltebilir

bdnzeses

Öğrenci
Merhaba,
İkamet: Ankara
Üniversite: Bursa
Evrak teslim: 8 şubat
Üniversitenin evrakları göderdiğini söylediği tarih: 19 şubat
Bugün aradım evraklarım gelmemiş üniversiteye beklemedeyim...

Dosya geldikten sonraki süreci de sordum. Dosya kapalı zarfta rektöre gidiyor rektör imzalıyor sonra personel daireye gönderiyor olumlu olduğu taktirde olumlu diye onaylayıp atama yazısı hazırlıyoruz o arada imzaları da alıyoruz en geç 15 gün içerisinde süreç tamamlanıyor dediler

mvltaydn

Öğrenci
Merhaba,
İkamet: Ankara
Üniversite: Bursa
Evrak teslim: 8 şubat
Üniversitenin evrakları göderdiğini söylediği tarih: 19 şubat
Bugün aradım evraklarım gelmemiş üniversiteye beklemedeyim...

Dosya geldikten sonraki süreci de sordum. Dosya kapalı zarfta rektöre gidiyor rektör imzalıyor sonra personel daireye gönderiyor olumlu olduğu taktirde olumlu diye onaylayıp atama yazısı hazırlıyoruz o arada imzaları da alıyoruz en geç 15 gün içerisinde süreç tamamlanıyor dediler

hocam sizin dosya da baya erken gönderilmiş cidden ankarada baya yavaşlık var galiba. Valiliği aradınız mı acaba dosya ne zaman ellerine geçmiş ve ne zaman emniyete göndermişler ?

bdnzeses

Öğrenci
hocam sizin dosya da baya erken gönderilmiş cidden ankarada baya yavaşlık var galiba. Valiliği aradınız mı acaba dosya ne zaman ellerine geçmiş ve ne zaman emniyete göndermişler ?

Yok hocam valiliği aramadım. Personel daire ile görüştüğümde bir tek siz değilsiniz özellikle büyükşehirlerden dosyası gelmeyen çok kişi var, küçük yerlerde bazen 15 günde geldiği bile oluyor ara ara arayıp sorun hergün tek tük geliyor dosyalar dediler. Ankara emniyetinde ciddi bir yoğunluk var galiba ya da valilikte uzun süre bekliyor. Ben de anlamadım hocam beklemedeyim...

mvltaydn

Öğrenci
Yok hocam valiliği aramadım. Personel daire ile görüştüğümde bir tek siz değilsiniz özellikle büyükşehirlerden dosyası gelmeyen çok kişi var, küçük yerlerde bazen 15 günde geldiği bile oluyor ara ara arayıp sorun hergün tek tük geliyor dosyalar dediler. Ankara emniyetinde ciddi bir yoğunluk var galiba ya da valilikte uzun süre bekliyor. Ben de anlamadım hocam beklemedeyim...

Anladım hocam onu da valilikten sorun bence. Çünkü yukardaki ankaralı hocamızın valilikten dosyası 15 günde gitmiş ben valiliği aradığımda 18 inde bize geldi 19 unda emniyete gönderdik dediler arada baya bir fark var aranacak her yeri aramakta fayda var.

Akademik10

Öğrenci
Merhaba hocam, benim de ikamet ve okul ankara
okulun belgeleri göndermesi~ 1mart
Valilikten emniyete gönderilmesi ~ 5 mart
Okulu arayıp sordum bugün halen soruşturma gelmemiş.

Hocam merhabalar,

Valiliğe gidiş 14 şubat
Eminyete gidiş 2 mart

mmugee

Öğrenci
Benim de okul ve ikametgah Ankara. Okuldan evraklarımın gönderilmesi 14 Şubat hala beklemekteyim. Nereyi aradıysam bir bilgi alamıyorum. Bana ikametgah Ankara olursa daha hızlı olacağını söylemişlerdi okuldan ancak 2,5 ay olmasına rağmen gelmedi. Benimkine yakın tarihlerde evrakları gönderilip soruşturması tamamlanan var mı acaba?

h.ç

Öğrenci
Hocam merhabalar,

Valiliğe gidiş 14 şubat
Eminyete gidiş 2 mart

Benim de ikametim Ankara
Okul Ankara
Valiliğe gidiş 25 Şubat
Emniyete gidiş 4 Mart
Ankara Güvenlik Şubeye birebir giderek sorduğumda hala devam ediyor cevabını alıyorum.

Değişen yönetmeliğin 12. maddesinde "c) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması taleplerinin ilgili makama ulaşmasından itibaren arşiv araştırması sonuçları en geç 30 iş günü, güvenlik soruşturma sonuçları en geç 60 iş günü içinde cevaplandırılır. Soruşturma ve araştırma sonucunu içeren bilgi ve belgeler ilgilinin işlemini yapan makamlardaki dosyasında asgari "gizli" gizlilik derecesinde aidiyet konusuna göre fiziki ve/veya elektronik ortamda muhafaza edilir." ifadesi yer almaktadır.

60 iş günü henüz dolmadı fakat geçtikten sonra zaten ulaşamadığımız kurumlara bir şekilde ulaşıp süre bitti hala göndermediniz diyebilme hakkı doğacak mı?
ikinci sorum ise, bu süreleri geçmiş ve hala bekleyen arkadaşlar oldu mu?

Son düzenleme:

Zgtkn

Öğrenci
Benimle beraber alınan ikameti istanbulda olan bir arkadaş var onun dahi tamamlanmış iki hafta önce. İkameti de okulu da ankarada olanların, yani bizlerin ne yazık ki halan tamamlanmamış. Emniyet gönderdikten sonra vali yardımıcısına gidiyor diye biliyorum sonra üniversiteye gönderiyorlar bildiğim kadarıyla rektörlükte de beklese, personele ulaşması yine en az 20 günü buluyor sanırım. Bu süreç gerçekten kazanıp kadroyu almaktan daha yorucuymuş. Allah hepimize sabırlar versin...

mmugee

Öğrenci
Benimle birlikte Ankara ikameti olanlar arasından 3 kişininki 1 ay önce gelmişti. Benimki 70 gündür gelmedi. Bence Ankara genelinde değil bazı ilçelerde sorun var. İlçe yoğunluğuna göre değişiyor olabilir.

akademi20

Öğrenci
Beni arayıp YÖK'ten onay geldiğini ve gelip işlemleri başlatmamı söylediler. Farklı şehirdeyim ancak tebligat göndermeyeceklermiş. Gidip başlamak için kaç günlük sürem var? Telefon açmak resmi tebligat yerine geçer mi?