IELTS Denkliği ve Eşdeğerliliği Kaldırıldı

aDNA

Profesör
Evet YDS IELTS tarzı yapılacak. Evet YDS yılda 2-3 kez yapılacak. Hatta Evet YDS Akademik ve Genel olarak ayrılacak. Bunlar planlanan tasarlanan durumlar. Olması gerekenler. Ancak bir gecede alınan kararlar ve mağdur edilen kişiler var. ÖSYM bu konuda ESAS en doğru da olsa USUL en yanlış yapmıştır. Yaptık oldu ile olmaz. Mağdur edilenler ne olacak? ÖYP kapsamında dili geçemediği için atılacaklar var. 1990 larda YÖK 'ün Doç. yapmak için verdiği sınav notu olan Bölüm Başkanı, Dekan hatta Rektörlük yapan hocalarımız ne olacak? Bu sebeple YDS yılda en az 4 kez yapılmalı, IELTS tarzında tadında olmalı, Akademik-Genel olarak ayrılmalı. Aklın yolu bir. Ancak Canlı yayında ve basına vereceğim açıklamada detayları olacak. Mağdur olan çok sayıda Akademisyen ve adayı mevcut. Mağduriyetlerin mağduriyet doğurmadığı bir ülke oluruz inş.

largo

Öğrenci
çok haklısınız hocam 8 mart sınavına girecektim ve başvurumu yapmamıştım 21 şubatta bitiyordu başvurusu çünkü, YDS'nin acilen değişmesi gerekmektedir.

TARON

Öğrenci
Sayın hocam sadece IELTS e başvurdukları için mağdur olanlar yok. Bizde YDS sınavlarındaki dengesizliktan mağduruz ayrıca ielts ye de girmeyi planladığımız için de mağduruz illa başvurumuzu olması gerekmiyor. Umarım haziran ayına bir yds sınavı daha koyarlar

Son düzenleme:

muratural

Öğrenci
Evet YDS IELTS tarzı yapılacak. Evet YDS yılda 2-3 kez yapılacak. Hatta Evet YDS Akademik ve Genel olarak ayrılacak. Bunlar planlanan tasarlanan durumlar. Olması gerekenler. Ancak bir gecede alınan kararlar ve mağdur edilen kişiler var. ÖSYM bu konuda ESAS en doğru da olsa USUL en yanlış yapmıştır. Yaptık oldu ile olmaz. Mağdur edilenler ne olacak? ÖYP kapsamında dili geçemediği için atılacaklar var. 1990 larda YÖK 'ün Doç. yapmak için verdiği sınav notu olan Bölüm Başkanı, Dekan hatta Rektörlük yapan hocalarımız ne olacak? Bu sebeple YDS yılda en az 4 kez yapılmalı, IELTS tarzında tadında olmalı, Akademik-Genel olarak ayrılmalı. Aklın yolu bir. Ancak Canlı yayında ve basına vereceğim açıklamada detayları olacak. Mağdur olan çok sayıda Akademisyen ve adayı mevcut. Mağduriyetlerin mağduriyet doğurmadığı bir ülke oluruz inş.

Hocam güzel söylüyorsunuz ama bu süreç nasıl ilerleyecek? Alenen yapılan bu yanlıştan nasıl bir yöntemle çözüme ulaşacağız. Bu süreçte IELTS eğitimi için yüksek ücretler veren arkadaşlar var ki bazı arkadaşlar IELTS i küçümsemiş, kendisi muhteşem ingilizcesini çıksın bir de ingilizce konuşan ülkelerde denesin, bakalım gözüktüğü kadar kolay oluyor mu ingilizce bilmek.

Burada biz kimsenin hangi sınava çalıştığını değil yaşanılan mağduriyetin giderilmesi için adım atmaya çalışıyoruz. Yakında TOEFL içinde bu söylentilerde başlayınca TOEFL IBT ide kaldıracaklar. Sadece duyarlı olalım.

sidneh

Profesör
hocam malum bizim okul da yds veya muadili bir puan istiyor.özel olarak ielts ve toefl ibareleri geçmiyor doktora başvurularında.
siz belki hatırlamazsınız ama hocam ben sizin beni yönlendirmelerinizle bir yerlere geldim.
Allah sizden razı olsun.
son olarak bana bir akıl verin hocam nolur yükseği bitirince kalıcam böyle yoksa.
ensitü ile konuşacam yarın.
başka bir öneriniz var mı?
yardımınıza YİNE ihtiyacım var.
öyle ki rehberim sizsiniz

Hocam benim size tavsiyem TOEFL IBT ya da CAE'ye girebiliyorsanız girip yeterli puanı alıp kendinizi garantiye almanız, çünkü ne zaman ne değişeceği hiç belli olmuyor.

Enstitü ile konuşabildiniz mi?

TARON

Öğrenci
Hocam güzel söylüyorsunuz ama bu süreç nasıl ilerleyecek? Alenen yapılan bu yanlıştan nasıl bir yöntemle çözüme ulaşacağız. Bu süreçte IELTS eğitimi için yüksek ücretler veren arkadaşlar var ki bazı arkadaşlar IELTS i küçümsemiş, kendisi muhteşem ingilizcesini çıksın bir de ingilizce konuşan ülkelerde denesin, bakalım gözüktüğü kadar kolay oluyor mu ingilizce bilmek.

Burada biz kimsenin hangi sınava çalıştığını değil yaşanılan mağduriyetin giderilmesi için adım atmaya çalışıyoruz. Yakında TOEFL içinde bu söylentilerde başlayınca TOEFL IBT ide kaldıracaklar. Sadece duyarlı olalım.

IELTS sınavı bencede doğru bir sistem ancak adam kayırmalar oldukça bu sınavın adaletini kimse sağlayamaz. Kesinlikle ve kesinlikle IELTS sınavından alınan puanlar YDS nin eşdeğerliği olamaz? Hiç kimsenin bilgisini ya da sınavı küçümsediğimiz yok. Ama bu ülkede akademisyen yetişecekse IELTS gibi dandik sınavların seviyesi yukarı çekilmeli ve adaletli bir şekilde yapılmalı. Kendi çıkarınıza uymadığı için bunu kabullenmeyebilirsiniz ancak IELTS den yds ye denkliği 55 puan alanların yüzde doksan elindeki metini çeviremez bunu iddaa ediyorum.

Sercan

Profesör
IELTS sınavı bencede doğru bir sistem ancak adam kayırmalar oldukça bu sınavın adaletini kimse sağlayamaz. Kesinlikle ve kesinlikle IELTS sınavından alınan puanlar YDS nin eşdeğerliği olamaz? Hiç kimsenin bilgisini ya da sınavı küçümsediğimiz yok. Ama bu ülkede akademisyen yetişecekse IELTS gibi dandik sınavların seviyesi yukarı çekilmeli ve adaletli bir şekilde yapılmalı. Kendi çıkarınıza uymadığı için bunu kabullenmeyebilirsiniz ancak IELTS den yds ye denkliği 55 puan alanların yüzde doksan elindeki metini çeviremez bunu iddaa ediyorum.

IELTS dünyada kabul gören 2-3 sınavdan bir tanesi. Burada her sınavı savunun ama YDS'yi savunmayın. İnsanlar ingilizce konuşamıyor, konuşulanları anlayamıyor ve yazamıyor ama her nasıl oluyorsa ingilizce biliyor öyle mi? Ne gariptir ki bende aynı şeyleri YDS için düşünüyorum. YDS'de 70-90 bandında puan alan ama adını söyleyemeyecek olan binlerce akademisyen, öğrenci vardır. Lafım size değil yanlış anlaşılmasın. YDS'yi savunanlaradır.

Son düzenleme:

merzer

Doçent
Valla YDS den 90 alan ama adını söyleyemeyecek adamı ben görmedim .
Tamam konuşma pratiği yok diyebilirsiniz ama adamın kelime bilgisi aşmış demektir 90 da Helal olsun demek gerekir. İELTS nasıl bulunmaz nimet değilse YDS den 90 alanlar da 4 kelime ezberleyip almıyor. Emeği çok görmemek lazım .
Ne kadar 50 alamayan arkadaş var hepsi İELTS den barajları alt üst etti:) Bu mu ölçüm...
Denklik vs olmamalı seçim tekse yolu da tek olmalı... Diyeceksin ki geçerli sınavım budur alan gelsin hepsi bu. Hee sınavın sistemi terstir düzeltilmelidir ona katılıyorum ama herkesin kolaylıkla yüksek puan aldığı denklik kısmı tamamen İELTS tarafında olan bir denkliğin mantıklı açıklaması bence yok.

Son düzenleme:

TARON

Öğrenci
IELTS dünyada kabul görmüş olması demek bunun gerçektende doğru ölçtüğü anlamına gelmez. YDS den 90 alan birsinin seviyesini IELTS ile karşılaştırmyın kim demiş ya da hangi araştırma sonucu YDS den yüksek puan alanların ingilizce konuşamadığını ortya koymuş. Kesinlikle IELTS YDS ye denk bir sınav değildir bu apaçık ortadadır. Benim canlı birebir tanıdığım insanlar olduğu için söylüyorum bunu nasıl o puanı aldıkları bile belli değil okuduğunu anlamayan birsinin nasıl konuşabileceğini, nasıl yazabileceğini düşünüyorsunuz? Bu sınav adil değildir hakkıyla o puanı alanlar vardır belki ama bu sınav adaletsizlik doğurmuştur. Tek sınav olmalı sadece yurtdışından gelenler için bir denklik kabul edilebilir ama türkiyede güvenli olmayan bir sınav yöntemiyle bazı insanlar kayrılmıştır .

merzer

Doçent
Bir kere akıl var mantık var. 400 TL olan bir sınava insanlar giriyorsa bu o sınavın iyi ölçtüğünü değil burada bir bit yeniği olduğunu gösterir. 4,4,5 ya da 5 alan kişilerin KPDS ÜDS notlarına bakmanız kafidir bu nasıl denklik dmeniz için . SOnuçta insanlar İELTS ye 9 almak için girmiyorlar değil mi:)

gökhanaş

Öğrenci
Cuma gününden beri yapılan yorumlardan şunu çok net görüyorum ki; birilerimizin canı yanarken; bütün maddi manevi emeği, her şeyi alt üst olmuşken birileri hala yds tek olmalı, ielts de neymiş, haksızlık, ydsyi yapanlar daha iyi İngilizce konuşuyor, vs. demekte. Ben bu arkadaşlar hakkında çok fazla yorum yapmayacağım. Sadece şunu söylüyorum: aslında bizim sıkıntımız sınavın tek olup olmaması veya kararların ani alınmış olması, hangisi doğru, hangisi olmalıydı unsurları değildir. Bizim sıkıntımız bir bütün halinde olamamamızdır. Ielts'e de çalışıp ta girenler var, aynı şekilde usulsüzlük yapanlar var. Yds için de bu geçerli. Kısaca yine olan para sıkıntısı çekip, hayal kurup, çalışan emek veren vatandaşlarımıza oldu. Ielts de her sınav gibi kendine göre zorluğu olan bir sınav. Burada asla ıelts çok kolay deyip te, emek veren arkadaşlarımın emeğini küçümseyemem. Yds konusuna gelince de yılda iki kez olan bir sınavdan söz ediyoruz. Yds nin de zorluğu kolaylığı malum ortada. Hayat belli bir yaş, statüye gelen insanlar için 6 ay sonunun ne olacağını kestiremediği bir sınava hazırlanma fırsatını her zaman vermiyor. Konuşmaya gerek yok, her zamanki gibi fakir, üç kuruşu bir araya getiremeyen, köpek gibi sürünen insanımızın canı yandı. Geçmiş olsun.

muratural

Öğrenci
Cuma gününden beri yapılan yorumlardan şunu çok net görüyorum ki; birilerimizin canı yanarken; bütün maddi manevi emeği, her şeyi alt üst olmuşken birileri hala yds tek olmalı, ielts de neymiş, haksızlık, ydsyi yapanlar daha iyi İngilizce konuşuyor, vs. demekte. Ben bu arkadaşlar hakkında çok fazla yorum yapmayacağım. Sadece şunu söylüyorum: aslında bizim sıkıntımız sınavın tek olup olmaması veya kararların ani alınmış olması, hangisi doğru, hangisi olmalıydı unsurları değildir. Bizim sıkıntımız bir bütün halinde olamamamızdır. Ielts'e de çalışıp ta girenler var, aynı şekilde usulsüzlük yapanlar var. Yds için de bu geçerli. Kısaca yine olan para sıkıntısı çekip, hayal kurup, çalışan emek veren vatandaşlarımıza oldu. Ielts de her sınav gibi kendine göre zorluğu olan bir sınav. Burada asla ıelts çok kolay deyip te, emek veren arkadaşlarımın emeğini küçümseyemem. Yds konusuna gelince de yılda iki kez olan bir sınavdan söz ediyoruz. Yds nin de zorluğu kolaylığı malum ortada. Hayat belli bir yaş, statüye gelen insanlar için 6 ay sonunun ne olacağını kestiremediği bir sınava hazırlanma fırsatını her zaman vermiyor. Konuşmaya gerek yok, her zamanki gibi fakir, üç kuruşu bir araya getiremeyen, köpek gibi sürünen insanımızın canı yandı. Geçmiş olsun.

Kesinlikle katılıyorum. Burada hakkı yenenlerin hakkını savunmak gerek. Bir olmak gerek.

Merve

Baş Editör
Zamanlama doğru mu?

ÖSYM, başvuru yapmış adayların hak iddia edebileceklerini düşünerek bir ay daha IELTS denkliğini kabul edecek. Ancak YDS başvurularının söz konusu karardan önce bitmesi, bazı adayların haklı tepkisine neden oldu. Ali Hocaya bunu ilettim ama kendisi, başvuru süresinin uzatılmasının mümkün olmadığını söyledi.

Ancak, elektronik sınav hazırlıklarının pilot aşamasının tamamlandığı, birkaç ay sonra, isteyenin istediği hafta ÖSYM’nin yabancı dil sınavına girebileceği bilgisini verdi.

IELTS eşdeğerliğinin kaldırılması haberi - Yazarlar - Bekir S. Gür - Star Gazete

bigthunder

Doçent
ydsden 51 aldım 3 ay sonra ancak girip ieltsen 65 aldım oda zorla nasıl insanlar uçarak puanlar alıyorlarmış anlamış değilim kimse bunlar iptal etsinler o zaman puanlarını bu şekilde ieltsye giren herkesi töhmet altında bırakmak hiç doğru değil

amar

Araştırma Görevlisi
Hocam benim size tavsiyem TOEFL IBT ya da CAE'ye girebiliyorsanız girip yeterli puanı alıp kendinizi garantiye almanız, çünkü ne zaman ne değişeceği hiç belli olmuyor.

Enstitü ile konuşabildiniz mi?

hocam enstitüdeki memurun bilgisi yok gibi geldi bana.
evet olur dedi ama hiç güvenemiyorum açıkçası.
yabancı diller yüksek okuluna soruyorlarmış böyle durumlarda. orası olur derse onlar da olur diyormuş.
yabancı diller yüksek okulunu bende aradım.dedikleri şu:
"evet kabul edilir çünkü IELTS belgesinin üzerinde geçerlilik tarihi yazmıyor 2 yılda bir yenilerseniz iyi olur gibi bir ibare var."
ve şunu dediler:
"Tüm yabancı diller için dil belgesinin üzerinde bir geçerlik tarihi belirtilmediyse Eylül 2005
ve sonrası tarihli yabancı dil belgelerinin geçerli kabul edilmesine karar verilmiştir"
(ösym eşdeğerlik duyurusunda geçen ibare)

hocam eğer bu ibare bu durumu hallediyorsa ömür boyu geçerli demek bu sınav.
sizce de öyle değil mi?
kafam karıştı açıkçası

sidneh

Profesör
hocam enstitüdeki memurun bilgisi yok gibi geldi bana.
evet olur dedi ama hiç güvenemiyorum açıkçası.
yabancı diller yüksek okuluna soruyorlarmış böyle durumlarda. orası olur derse onlar da olur diyormuş.
yabancı diller yüksek okulunu bende aradım.dedikleri şu:
"evet kabul edilir çünkü IELTS belgesinin üzerinde geçerlilik tarihi yazmıyor 2 yılda bir yenilerseniz iyi olur gibi bir ibare var."
ve şunu dediler:
"Tüm yabancı diller için dil belgesinin üzerinde bir geçerlik tarihi belirtilmediyse Eylül 2005
ve sonrası tarihli yabancı dil belgelerinin geçerli kabul edilmesine karar verilmiştir"
(ösym eşdeğerlik duyurusunda geçen ibare)

hocam eğer bu ibare bu durumu hallediyorsa ömür boyu geçerli demek bu sınav.
sizce de öyle değil mi?
kafam karıştı açıkçası

Hocam o ibare baya bir tartisiliyor. Dedigim gibi egitim konusunda enstituler insiyatif alabiliyor, isterlerse kabul edebilirler.

GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi