Yabancı Dil (IELTS) Eşdeğerlilikleri Değiştirildi (23.07.2013)

aDNA

Profesör
Arkadaşlar bir arkadaşımız aradı az önce. ÖSYM'ye vermiş olduğu denklik dilekçesi sonrası eski tablo kullanılarak YDS eşdeğerliliğini aldığını iletti. YDS eşdeğerliliği 70 olan arkadaşımız bu sınava Avustralya da girdiği için farklı bir prosedürle almış fakat belge elime ulaşır ulaşmaz size daha net bilgiler vereceğim. Ayrıca arkadaşımızın çeviriminde geçerlilik için herhangi bir süre belirtilmemiş.

shario

Öğrenci
Elimde bir belge olmadığı için benim hakkım olan denkliğim 55 olacak öyleyse.. Tek fark şu, Muhteremlere dilekçeyle başvurup bana eşdeğerlik verin demediğim için.. Oh ne güzel.. Ben her ne olursa olsun,atansam da atanmasam da; IELTS denkliklerin bu kadar rahat bir şekilde değiştirilemeyeceği, bu dil sınavlarının bazılarını sandığı gibi çocuk oyuncağı olmadığı; ayrıca denkliklerin sınav sonuç belgeleri tarihlerine göre değişebileceği ile ilgili mahkemeye gitmeyi düşünüyorum..

Böyle bir şey olabilir mi? Eş değerliklerini, "bu tarihten itibaren alınan puanlar" olarak yayınla kardeşim..

Hem ayrıca, ne oluyor da sen bu puanları iki de bir artırıyor ya da düşürüyorsun? Son 1 ayda IELTS daha mı kolay sınav yaptı ki düştü? Ya da hocalar mı kötüydü?

Bu kadar saçma, akıl-dışı bir şey olabilir mi?

- - - Güncellendi - - -

Arkadaşlar bir arkadaşımız aradı az önce. ÖSYM'ye vermiş olduğu denklik dilekçesi sonrası eski tablo kullanılarak YDS eşdeğerliliğini aldığını iletti. YDS eşdeğerliliği 70 olan arkadaşımız bu sınava Avustralya da girdiği için farklı bir prosedürle almış fakat belge elime ulaşır ulaşmaz size daha net bilgiler vereceğim. Ayrıca arkadaşımızın çeviriminde geçerlilik için herhangi bir süre belirtilmemiş.

Acaba bizim içinde geçerli olabilir mi bu durum.?

chandler

Öğrenci
Ayrıca Personel Daire başkanlıkları ilgili birimlere yazı ile bildirecek durumu. Arkadaşlar bu iş Eylülde yapılacaktı. Biz görüştüğümüzde planlanan o idi. Ancak bu durumu kesinleşmeden ve ÖYP alımları olmadan sizlere duyurmak istemedik. En erken Ağustos sonu gibi bayram sonu duyuralım arkadaşlarımız evraklarını alsınlar diye görüştük 2 hafta kadar önce Editörler Kurulunda. Sadece zamanlama bizi ters köşe yaptı. ÖYP alımlarından sonra ve yerleşmelere yakın açıklayıp sizin dikkatlerinizi çekecektik. Bilseydim emin olun duyumda olsa, hemen bir konu açar sizlerin ve bizlerin bu sıkıntıları yaşamaması için bilgi verirdik.

hocam peki sistemde durum ne ? ben tercihlerimi silmemek adına bir değişiklik yapmıyorum. fakat öylesine sisteme giren arkadaşlar bakabilirler mi rica etsek ielts'de 6 yı seçince 70 mi yoksa 78 mi çıkıyor ? İlgilenip net bir cevap veren olursa teşekkür ederim.

aDNA

Profesör
Elimde bir belge olmadığı için benim hakkım olan denkliğim 55 olacak öyleyse.. Tek fark şu, Muhteremlere dilekçeyle başvurup bana eşdeğerlik verin demediğim için.. Oh ne güzel.. Ben her ne olursa olsun,atansam da atanmasam da; IELTS denkliklerin bu kadar rahat bir şekilde değiştirilemeyeceği, bu dil sınavlarının bazılarını sandığı gibi çocuk oyuncağı olmadığı; ayrıca denkliklerin sınav sonuç belgeleri tarihlerine göre değişebileceği ile ilgili mahkemeye gitmeyi düşünüyorum..

Böyle bir şey olabilir mi? Eş değerliklerini, "bu tarihten itibaren alınan puanlar" olarak yayınla kardeşim..

Hem ayrıca, ne oluyor da sen bu puanları iki de bir artırıyor ya da düşürüyorsun? Son 1 ayda IELTS daha mı kolay sınav yaptı ki düştü? Ya da hocalar mı kötüydü?

Bu kadar saçma, akıl-dışı bir şey olabilir mi?

ÖSYM 2014 Güz itibariyle E-sınav sisteminde IELTS yapmayı planladı. Ayrıca TOEIC vakası belli. Bazı Akademisyenler ÜDS-KPDS veremeyince TOEIC'te yığılma oldu. ÖSYM baktı bu sınavdan geçerek insanlar belli barajları aşıyor önce onu kaldırdı. Bence daha önce yapılması şarttı gecikti. Daha sonra YDS kasınca arkadaşlarımız haklı olarak IELTS sınavına girdi. Emin olun YDS puanına göre en az 10 puan daha kolay. Fakat bu sınavı kaldıramazdı çünkü Uluslararası geçerliliği olan bir sınav ve prestijli. Sadece eş değerliliği ile oynayabilirdi. Burası da normal. ÖSYM'nin tek hatası zamanlama. Yoksa sınav eş değerliliği şu an gerçek seviyesinde. Takıldığım nokta neden Acabalarla dolu soruları bize sorduruyor. Dilekçe mevzusu ve 2 farklı eş değerlilik tablosunun kullandırılması inanın ÖYP alımlarında yapılabilecek en büyük hatalardan biri. Bence sorumlusu cezalandırılır. En az uyarı alır :)

Levin

Öğrenci
Vahdet Hocam ben şunu merak ediyorum: Bu eşdeğerlilik tablosu Ocak'ta değişmiş, Nisan'da değişmiş, şimdi Temmuz'da değişiyor. Hocam neden bu böyle sürekli değişiyor acaba? Ben hakikaten nedenini öğrenmek istiyorum. Yani bir yılda puan değerlilikleriyle neden üç kere oynanıyor, olamayan nedir ve neden bir kerede olamıyordur acaba? Teşekkürler.

Hocam cevabı vermişsiniz ben yazana kadar görmedim, teşekkürler

aDNA

Profesör
hocam peki sistemde durum ne ? ben tercihlerimi silmemek adına bir değişiklik yapmıyorum. fakat öylesine sisteme giren arkadaşlar bakabilirler mi rica etsek ielts'de 6 yı seçince 70 mi yoksa 78 mi çıkıyor ? İlgilenip net bir cevap veren olursa teşekkür ederim.

1 saat öncesine kadar 6.0 skoru 78 YDS puanı idi.

aDNA

Profesör
Vahdet Hocam ben şunu merak ediyorum: Bu eşdeğerlilik tablosu Ocak'ta değişmiş, Nisan'da değişmiş, şimdi Temmuz'da değişiyor. Hocam neden bu böyle sürekli değişiyor acaba? Ben hakikaten nedenini öğrenmek istiyorum. Yani bir yılda puan değerlilikleriyle neden üç kere oynanıyor, olamayan nedir ve neden bir kerede olamıyordur acaba? Teşekkürler.

Aynı anda yazmışız.Sorunuzun cevabı burada : ÖSYM 2014 Güz itibariyle E-sınav sisteminde IELTS yapmayı planladı. Ayrıca TOEIC vakası belli. Bazı Akademisyenler ÜDS-KPDS veremeyince TOEIC'te yığılma oldu. ÖSYM baktı bu sınavdan geçerek insanlar belli barajları aşıyor önce onu kaldırdı. Bence daha önce yapılması şarttı gecikti. Daha sonra YDS kasınca arkadaşlarımız haklı olarak IELTS sınavına girdi. Emin olun YDS puanına göre en az 10 puan daha kolay. Fakat bu sınavı kaldıramazdı çünkü Uluslararası geçerliliği olan bir sınav ve prestijli. Sadece eş değerliliği ile oynayabilirdi. Burası da normal. ÖSYM'nin tek hatası zamanlama. Yoksa sınav eş değerliliği şu an gerçek seviyesinde.

waybe

Öğrenci
hocam nisan ayında ki eş değerliliğe göre alınan puanlar iptal mi olacak önümüzde ki alımlarda kazanılmış hak değil mi sonuçta?

aDNA

Profesör
Suat Gürcan Hoca açıkladı:
Arkadaşlar;
Aşağıda 6 Temmuz'da IELTS'e girip 4.5 alan öğrencimizin 22 Temmuzda verdiği ve bugun aldığı dilekçe mevcut. Dilekçe 22 Temmuzda verildiği için YDS Denkliğini 65 olarak verdiler. Bu dilekçeyi belki de bugün verseydik YDS denkl,iği 55 olacaktı. 6 Temmuzda sınava giren ve skorları 19 Temmuzda belli olan adaylara sosyal medyada biraraya gelerek sınav notunuzun eski tabloya göre verilmesine dair ÖSYM'ye talepte bulunmanızı öneriyorum. 27 Temmuzda yapılacak IELTS sınavının skorlarının yeni tabloya göre verilmesi en mantıklı olan yoldur. Aşağıda, denklik dilekçelerine OSYM tarafından verilen yazıya dair örneği de görebilirsiniz.

Ekli dosyayı görüntüle 2268

Son düzenleme:

wendetta77

Öğrenci
YOK'un Oyp sitesindeki Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri linki hala asagıdaki eski tabloya yonlendirilmekte. Ayrıca basvuru sisteminde de bu yonde bir guncelleme mevcut degil henuz. Puanlarında karsılıgını elle giremiyoruz. Sistem otomatik olarak karsılıgı notu getiriyor. Bu acıdan bizim yanlıs bir beyan gibi bir durumumuz olamaz diye dusunmekteyim.

http://www.osym.gov.tr/dosya/1-59085/h/yabanci-dil-sinavlari-esdegerlikleri.pdf

Basvurular tamamlandıktan sonrada yeni esdegerlikleri sistem uzerinden degistirmeleri ne kadar dogru olur tabi tartısılır. Mesala bu durumda IELTS sonucunu kullanan biri olarak benim aynı zamanda UDS skorum var ve IELTS'in yeni esdegerliginden daha iyi ama tabiki eskisinden daha kotu bu yuzden kullanmaktayım.

Bu gibi durumlar atamalar sonrasında sorun yaratacagından, IELTS sonuclarını kulananlar olarak bu değişikliğin bu atamalara yansıtılmayıp gelecek atamalar icin gecerli olacagını umut etmekteyim.

chandler

Öğrenci
şu an 6 yazınca hala 78 çıkıo

Teşekkürler cevaplarınız için. ben sınava 6 temmuzda girdim 19 temmuzda açıklandı 22 temmuzda elime belge ulaştı. Eğer 23 temmuzda yapılan bu duyuru sonrasında yanlış beyandan ceza alırsam buraya yazıyorum 2 elim bu insanların yakasında olacak her şekilde. Hepsi Allahından bulsun. En azından bugün yaşattıkları için.

the journalist

Öğrenci
ÖSYM 2014 Güz itibariyle E-sınav sisteminde IELTS yapmayı planladı. Ayrıca TOEIC vakası belli. Bazı Akademisyenler ÜDS-KPDS veremeyince TOEIC'te yığılma oldu. ÖSYM baktı bu sınavdan geçerek insanlar belli barajları aşıyor önce onu kaldırdı. Bence daha önce yapılması şarttı gecikti. Daha sonra YDS kasınca arkadaşlarımız haklı olarak IELTS sınavına girdi. Emin olun YDS puanına göre en az 10 puan daha kolay. Fakat bu sınavı kaldıramazdı çünkü Uluslararası geçerliliği olan bir sınav ve prestijli. Sadece eş değerliliği ile oynayabilirdi. Burası da normal. ÖSYM'nin tek hatası zamanlama. Yoksa sınav eş değerliliği şu an gerçek seviyesinde. Takıldığım nokta neden Acabalarla dolu soruları bize sorduruyor. Dilekçe mevzusu ve 2 farklı eş değerlilik tablosunun kullandırılması inanın ÖYP alımlarında yapılabilecek en büyük hatalardan biri. Bence sorumlusu cezalandırılır. En az uyarı alır :)

Hocam peki şu an sadece beklemeli miyiz? şurada çok az bir zaman kaldı sistemin kapanmasına, bir an önce resmi bir açıklama yapılsa çok iyi olacak. Kabul etmeyeceklerse de tabloyu güncellesinler ona göre girelim puanlarımızı.

suat_gurcan

Öğrenci
Arkadaşlar;
Aşağıda 6 Temmuz'da IELTS'e girip 4.5 alan öğrencimizin 22 Temmuzda verdiği ve bugun aldığı dilekçe mevcut. Dilekçe 22 Temmuzda verildiği için YDS Denkliğini 65 olarak verdiler. Bu dilekçeyi belki de bugün verseydik YDS denkl,iği 55 olacaktı. 6 Temmuzda sınava giren ve skorları 19 Temmuzda belli olan adaylara sosyal medyada biraraya gelerek sınav notunuzun eski tabloya göre verilmesine dair ÖSYM'ye talepte bulunmanızı öneriyorum. 27 Temmuzda yapılacak IELTS sınavının skorlarının yeni tabloya göre verilmesi en mantıklı olan yoldur. Aşağıda, denklik dilekçelerine OSYM tarafından verilen yazıya dair örneği de görebilirsiniz.

Ekli dosyayı görüntüle 2269

behzat6643

Öğrenci
ben x üniversitesinde öyp li bir araştırma görevlisiyim 6 hazirandaki ıelts den 5 aldım ve bunu temmuzun ilk haftası üniversiteme teslim ettim ama bugün aradığımda yök sistemine işleyemediklerini söylediler bunun sonucu ne olur acaba?

gunev

Öğrenci
Arkadaşlar;

Ekli dosyayı görüntüle 2268

Hocam ben sınava ocak 5'te girdim, sonucum da 20 ocak gibi elimdeydi, benim durumum ne olur? Dilekçeyle falan onaylatmadım ama, doğrusu böyle bir onaya gerekçe olduğunu bile bilmiyordum.

aDNA

Profesör
ben x üniversitesinde öyp li bir araştırma görevlisiyim 6 hazirandaki ıelts den 5 aldım ve bunu temmuzun ilk haftası üniversiteme teslim ettim ama bugün aradığımda yök sistemine işleyemediklerini söylediler bunun sonucu ne olur acaba?

Dilekçe ile eş değerlilik almadı muamelesi görülürse puan düşer ama yüksek ihtimal Yürütme Kurulu Kararı ile bu mağduriyetlerin tamamını giderirler.