Yabancı Dil (IELTS) Eşdeğerlilikleri Değiştirildi (23.07.2013)

sidneh

Profesör
Az önce ÖSYM'yi aradım, ben 6 Temmuz da girdim ve 6.5 aldım yani 85, bana da lazım olan 80, bakanlığa verecektim, Ösym'nin verdiği cevap ise 23 temmuzda ki eşdeğerliliklere göre denklik alabilirsiniz oldu. Yök sitesindeki duyurudan bahsettim, evet öyle bir duyuru var ama o aldığınız puanın değişmeyeceğini, 6.5 ise 6.5 olacağı gibi saçma bir açıklama yaptı, zaten o değişmiyor ki dediğimde ise bir şey diyemedi, tekrarladı durdu aynı şeyleri.

YÖK'ün açıklaması sadece "öğretim elemanı kadrolarına başvuru ve atamalarda, doçentlik unvanı başvurularında ve lisansüstü eğitime başvurularda" için geçerli.

merhaba hocam ben 22 haziranda ieltse girdim. Cari usul atamalara başvuracam. Ösym ye ielts denkliği için dilekçe yollamak istiyorum. Bir örnek var mı forumda arama yaptım uygun birşey bulamadım.

Hocam ÖSYM'ye herhangi bir dilekçe yollamıyorsunuz, okullar bu konuda bilgilendirilecek, siz sadece sınav sonuç belgenizi gönderin yeter.

ephe

Öğrenci
YÖK'ün açıklaması sadece "öğretim elemanı kadrolarına başvuru ve atamalarda, doçentlik unvanı başvurularında ve lisansüstü eğitime başvurularda" için geçerli.

Hocam ÖSYM'ye herhangi bir dilekçe yollamıyorsunuz, okullar bu konuda bilgilendirilecek, siz sadece sınav sonuç belgenizi gönderin yeter.

teşekkür ederim. ALLAH herkese sabır versin.

MrMaJeRe

Öğrenci

Akademik için başvuracağımı söyledim ben de zaten ÖSYM'ye, yani bakanlığı katmadım işin içine, aynı cevabı verdi

Tarko

Doçent
akademi için ösym'den belge almaya gerek yok, ielts sonuç belgesinin ibraz edilmesi eski denkliğin kabulü için yeterli olacak. dolayısıyla akademi için ielts puanını kullanacak arkadaşların ösym'den denklik almasına ihtiyaç yok fakat sizin var anladığım kadarıyla. dolayısıyla size yeni denklik üzerinden belge verilecektir.

MrMaJeRe

Öğrenci
akademi için ösym'den belge almaya gerek yok, ielts sonuç belgesinin ibraz edilmesi eski denkliğin kabulü için yeterli olacak. dolayısıyla akademi için ielts puanını kullanacak arkadaşların ösym'den denklik almasına ihtiyaç yok fakat sizin var anladığım kadarıyla. dolayısıyla size yeni denklik üzerinden belge verilecektir.

Aynen, yalnız ösym'nin bu değişkliği yapacağını bildirmesi gerekirdi diye düşünüyorum sonuçta hedef puanı olan insanlar var ve kayıtlarını yaptırıp 375tl ödediler sonra bir bakıyorlar hedefledikleri puan yetmiyor ve vazgeçiyor girmekten ama parası gitmiş oluyor, böyle saçma bir şey olamaz, benim o kadar uğraşıp aldığım puanımın heba olması da cabası

smlbzc

Öğrenci
aralıkta yapılacak olan tercihleri kapsayıp kapsamadığı daha kesin değilmiş

sadece bu ay için yapılan tercihlerde insanları mağdur etmemek için böyle bir karar alınmış.

- - - Güncellendi - - -

Az önce ÖSYM'yi aradım, ben 6 Temmuz da girdim ve 6.5 aldım yani 85, bana da lazım olan 80, bakanlığa verecektim, Ösym'nin verdiği cevap ise 23 temmuzda ki eşdeğerliliklere göre denklik alabilirsiniz oldu. Yök sitesindeki duyurudan bahsettim, evet öyle bir duyuru var ama o aldığınız puanın değişmeyeceğini, 6.5 ise 6.5 olacağı gibi saçma bir açıklama yaptı, zaten o değişmiyor ki dediğimde ise bir şey diyemedi, tekrarladı durdu aynı şeyleri.

ösym ile yök farklı çalışıyor
ösym şunu söylüyor eğerbaşvurduğunuz kurum istiyorsa bunu denklik belgesi ösym den alıyorsunuz
yök böyle bir şey istemiyor şuanki tercihlerde

- - - Güncellendi - - -

bu tercihler içinyök hiçbir şart koşmadan eski denklik tablosunu kullanıyor

ama aralık ayı tercihleri için bu geçerli mi değil mi orası muallak, bununla ilgili görüşmeler daha yök tarafından yapılıyormuş bilginize ,yani o yayınlanan yazının içeriğinin söylediğine göre aslında aralık ayını kapsaması beklenirken yök bunu yok sayabiliriz diyor

aDNA

Profesör
Evet durumun özü bu. Dilekçe olayını ise bundan sonraki IELTS eş değerliliklerinin tamamında uygulama taraftarı. IELTS'in üzerindeki ÖSYM planı belli: ''Son YDS ile IELTS ve diğer sınavlara talep patladı, bundan en ağır darbeyi ÖSYM alacak. Bu yüzden YDS den daha kolay yüksek puan alınan bir sınavın gerçek eş değerliliğini oluşturalım''. Bu mantık kabul edilebilir. Ayrıca sermaye direkt olarak Yurt dışına gidiyor. 380 TL yurt dışında. ÖSYM YDS'yi de IELTS tarzında ve e-sınav olarak yaptığında zaten kimse IELTS veya TOEFL'a girmek istemeyecek. Hem ÖSYM hem de adaylar kazanacak. Sadece açıklamanın zamanı ve fazlasıyla açıklayıcı olmaması hatalı idi.Aslında burada YÖK'ün akademik bir takvime sahip olmaması da etkendi. ÖSYM YÖK'ün takvimini önceden bilse yarın sabah yapardı bu açıklamayı kimse bu şekilde tepki göstermezdi. Gidilen yol doğru fakat zamanlama ve üslup biraz yanlıştı.

Son düzenleme:

smlbzc

Öğrenci
Evet durumun özü bu. Dilekçe olayını ise bundan sonraki IELTS eş değerliliklerinin tamamında uygulama taraftarı. IELTS'in üzerindeki ÖSYM planı belli: ''Son YDS ile IELTS ve diğer sınavlara talep patladı, bundan en ağır darbeyi ÖSYM alacak. Bu yüzden YDS den daha kolay yüksek puan alınan bir sınavın gerçek eş değerliliğini oluşturalım''. Bu mantık kabul edilebilir. Ayrıca sermaye direkt olarak Yurt dışına gidiyor. 380 TL yurt dışında. ÖSYM YDS'yi de IELTS tarzında ve e-sınav olarak yaptığında zaten kimse IELTS veya TOEFL'a girmek istemeyecek. Hem ÖSYM hem de adaylar kazanacak. Sadece açıklamanın zamanı ve fazlasıyla açıklayıcı olmaması hatalı idi. Gidilen yol doğru fakat zamanlama ve üslup biraz yanlıştı.

aynen hocam katılıyorum bu söylediğinize uslüp yanlış. ayrıca ösym nin tavrı da cevaplama biçimide sorular çok yanlış daha ne yaptıklarının kendisinden haberi yok

kuzgun80

Öğrenci
Vay be arkadas! Tebrikler yök e ve ösym ye. Bizi yine birbirimize düşürdüler. Şimdi bundan sonraki süreçte ben IELTS sınavına girsem ve 5.5 puan alsam yds olarak 65 puan edecek. Haziranda ielts sınavına girip 4.5 puan alan arkadaşım 66 yds puanı almış oluyor. Ve bizler bundan sonra adil! bir şekilde yüksek lisans doktora akademik kadro başvurusu yapacağız. Dünyanın neresinde var bilmiyorum ama artık türkiye de var. Aynı sınavdan alınan 4.5 puan büyüktür 5.5 puandan.

smlbzc

Öğrenci
Vay be arkadas! Tebrikler yök e ve ösym ye. Bizi yine birbirimize düşürdüler. Şimdi bundan sonraki süreçte ben IELTS sınavına girsem ve 5.5 puan alsam yds olarak 65 puan edecek. Haziranda ielts sınavına girip 4.5 puan alan arkadaşım 66 yds puanı almış oluyor. Ve bizler bundan sonra adil! bir şekilde yüksek lisans doktora akademik kadro başvurusu yapacağız. Dünyanın neresinde var bilmiyorum ama artık türkiye de var. Aynı sınavdan alınan 4.5 puan büyüktür 5.5 puandan.

siz daha aralıkta yapılacak tercihlerde nasıl bir kaos yaşanacağınız düşünün. işte temmuz ayında ki atamalarda 23temmuz sınav öncesini saydınız bizi neden saymadınız diye ayaklanabilir aralıkta yapılacak tercihlerde

papirus

Araştırma Görevlisi
evet ben de bu cumartesi sınava gireceğim itiraz mailleri yollayalım ösym ye, böyle bir saçmalık olamaz 2 günle eş değerlik mi kaybedicez! Bu konu yargıya gider! 4,5 ve 5,5 arasında koca bir fark var.

real2013

Öğrenci
Öyp başvurusu yapmış arakadaşların hakkında hayırlısı olmasını temmenni ederim, umarım herkes dilediği yeri kazanır. Öyp ya da diğer usüllerle akademik hayat geçince hedefinize ulaşmış olacaksınız. Akademik ortamda çalışmak güzeldir, insanları eğitmek, öğretmek faydalı şeyler ortaya koymak güzel. Bunun hazzı tartışılamaz lakin sadece bu hazla da hayat yaşanmıyor. Maddi olarakta boşlukların giderilmesi gerekiyor. Bu nedenle bi yola çıktık desteklerinizi bekliyoruz.

Twitter dan

@akademikzam

ismini takip ederek bize destek vermenizi rica ediyorum.
İyi günler.

smlbzc

Öğrenci
evet ben de bu cumartesi sınava gireceğim itiraz mailleri yollayalım ösym ye, böyle bir saçmalık olamaz 2 günle eş değerlik mi kaybedicez! Bu konu yargıya gider! 4,5 ve 5,5 arasında koca bir fark var.

hocam açık konuşmak gerekirse sınava girdiğiniz tarihi soruyorlar ilk olarak sizden.
ama şu an tercihler yapıldığı için eminim kimse pek ilgilenmez aralık ayı geldiğinde biraz milletin aklına düşer ve o zaman da sanmıyorum ki bunun için biz çözüm olur

kuzgun80

Öğrenci
Evet durumun özü bu. Dilekçe olayını ise bundan sonraki IELTS eş değerliliklerinin tamamında uygulama taraftarı. IELTS'in üzerindeki ÖSYM planı belli: ''Son YDS ile IELTS ve diğer sınavlara talep patladı, bundan en ağır darbeyi ÖSYM alacak. Bu yüzden YDS den daha kolay yüksek puan alınan bir sınavın gerçek eş değerliliğini oluşturalım''. Bu mantık kabul edilebilir. Ayrıca sermaye direkt olarak Yurt dışına gidiyor. 380 TL yurt dışında. ÖSYM YDS'yi de IELTS tarzında ve e-sınav olarak yaptığında zaten kimse IELTS veya TOEFL'a girmek istemeyecek. Hem ÖSYM hem de adaylar kazanacak. Sadece açıklamanın zamanı ve fazlasıyla açıklayıcı olmaması hatalı idi.Aslında burada YÖK'ün akademik bir takvime sahip olmaması da etkendi. ÖSYM YÖK'ün takvimini önceden bilse yarın sabah yapardı bu açıklamayı kimse bu şekilde tepki göstermezdi. Gidilen yol doğru fakat zamanlama ve üslup biraz yanlıştı.

böyle bir mantık doğru bir ölçme değerlendirme düşüncesi midir? Ösym kendi sınavını gerçek geçerli ve tutarlı bir ölçme aracı yapmak için çaba göstereceğine geçerliliği kanıtlanmış başka ıngilizce dil seviyesi ölçme aracını kendi ölçme aracıma uydurayım kendime göre eğip bükeyim diyor. Ayrıca vahdet hocam ydsnin elektronik ortamda yapılması bizlerin ne hayrına olacakmış anlamış değilim. Ösym geçerli bir sınav yapmadığı sürece defalarca yds ye girmek zorunda kalırız ielts sınavının ücretinin kat be kat fazlasını harcarız. Giden zamanda cabası. Ben şahsen güven açısından ielts yi tercih ederim. Ösym yi beklerken yaşım 34 olacak. Artık araştırma görevlisi olarak atanmak için 35 yaşını değil 34 yaşını doldurmamak gerekiyor!

Son düzenleme:

papirus

Araştırma Görevlisi
hocam açık konuşmak gerekirse sınava girdiğiniz tarihi soruyorlar ilk olarak sizden.
ama şu an tercihler yapıldığı için eminim kimse pek ilgilenmez aralık ayı geldiğinde biraz milletin aklına düşer ve o zaman da sanmıyorum ki bunun için biz çözüm olur

hocam bu cumartesi yapılacak olan sınavdan 4,5 alabilirim diye düşünüyorum fakat 5.5 alabileceğimi sanmıyorum. üstelik 23 temmuzda kadar diye saçma bir zaman dilimi konulmuş, neye göre? Uzmanlar 3-4 günle 4.5 ve 5.5'u nasıl bir tutuyor? Bu konuda kesinlikle haklıyız, lütfen gerekli itirazlarınızı siz de yapınız.

kemal19

Öğrenci
hocam bu cumartesi yapılacak olan sınavdan 4,5 alabilirim diye düşünüyorum fakat 5.5 alabileceğimi sanmıyorum. üstelik 23 temmuzda kadar diye saçma bir zaman dilimi konulmuş, neye göre? Uzmanlar 3-4 günle 4.5 ve 5.5'u nasıl bir tutuyor? Bu konuda kesinlikle haklıyız, lütfen gerekli itirazlarınızı siz de yapınız.

itirazlarımızı nereye kime yapacağız ki sesimizi duysun ve bu sorunu çözsün? artık benim içinde imkansızlaştı 3gün sonraki EILTS sınavından 5.5 almak....

MrMaJeRe

Öğrenci
Arkadaşlar 3 avukatla konuştum ve muhakkak dava açmalısınız dediler, idari kararlar geçmişe yönelik alınamaz dediler, benim gibi KAMU kuruluşuyla işi olanlar önce ÖSYM'ye eşdeğerlilik için sonuçlarını göndersinler, gelen belgeyle de savcılığa gidip dava açsınlar, başkası yapsın bana ne demeyin, öyle diye diye kafamıza çıktılar zaten

smlbzc

Öğrenci

hocam tabi bende sizden taraftayım sizinle aynı düşünceyi paylaşıyorum ama olaya gerçekçi yaklaşmak gerekiyor.
ösym yökün yayınladığı yazı bizi ilgilendirmez diyr biz denkliğimizi açıkladık.
yök ise sadece biz bu ay tercih yapanları mağdur etmeyeceğiz diyor. (bunları telefon görüşmesinde söylüyorlar)
ama yök yazdığı yayınladığı yazının farkında değil.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM), yabancı dil eşdeğerliklerini güncellemekte ve internet adresinde duyurmaktadır. 24.04.2013 tarihinde güncellenen yabancı dil eşdeğerlikleri, 23.07.2013 tarihinde yeniden belirlenmiştir.

ÖSYM tarafından eşdeğerlikleri kabul edilen yabancı dil sınavlarının, yapıldığı tarihte belirlenen eşdeğerlikleriyle, öğretim elemanı kadrolarına başvuru ve atamalarda, doçentlik unvanı başvurularında ve lisansüstü eğitime başvurularda, geçerlilikleri süresince kullanılmasına karar verilmiştir.

burada şu çıkıyor 6 temmuzda girmiş birinin sınavını aralıkta da kabul edilmesi gerektiği ama maalesef edilemeyebilir.

- - - Güncellendi - - -

Arkadaşlar 3 avukatla konuştum ve muhakkak dava açmalısınız dediler, idari kararlar geçmişe yönelik alınamaz dediler, benim gibi KAMU kuruluşuyla işi olanlar önce ÖSYM'ye eşdeğerlilik için sonuçlarını göndersinler, gelen belgeyle de savcılığa gidip dava açsınlar, başkası yapsın bana ne demeyin, öyle diye diye kafamıza çıktılar zaten

eğer böyle bir şey varsa 23 temmuzdan önce yapılmış olan tüm sınavlarındenkliği eski sistemde olmalı ve sınav geçerliliği boyunca tüm tercihlerde eski denklik kullanılmalıdır.

lakin yök böylebir şey söylemiyor şu an için perşembe yada cuma günü açıklanacakmış kesin kararları.

Tarko

Doçent
hocam tabi bende sizden taraftayım sizinle aynı düşünceyi paylaşıyorum ama olaya gerçekçi yaklaşmak gerekiyor.
ösym yökün yayınladığı yazı bizi ilgilendirmez diyr biz denkliğimizi açıkladık.
yök ise sadece biz bu ay tercih yapanları mağdur etmeyeceğiz diyor. (bunları telefon görüşmesinde söylüyorlar)
ama yök yazdığı yayınladığı yazının farkında değil.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM), yabancı dil eşdeğerliklerini güncellemekte ve internet adresinde duyurmaktadır. 24.04.2013 tarihinde güncellenen yabancı dil eşdeğerlikleri, 23.07.2013 tarihinde yeniden belirlenmiştir.

ÖSYM tarafından eşdeğerlikleri kabul edilen yabancı dil sınavlarının, yapıldığı tarihte belirlenen eşdeğerlikleriyle, öğretim elemanı kadrolarına başvuru ve atamalarda, doçentlik unvanı başvurularında ve lisansüstü eğitime başvurularda, geçerlilikleri süresince kullanılmasına karar verilmiştir.

burada şu çıkıyor 6 temmuzda girmiş birinin sınavını aralıkta da kabul edilmesi gerektiği ama maalesef edilemeyebilir.

Hocam YÖK'ün açıklaması gayet açık yeni denklik tablosu açıklanmadan önce alınan ielts puanları eski denkliğe göre hesaplanacak. tüm akademik işlemlerde bu böyle yapılacak dendi, açıklamayı bir anda uydurmadılar, mutlaka bir istişare sonucu yapıldı ve bu yönde üniversiteleri de bilgilendireceklerdir, aksi yönde bir uygulama olmadığı sürece karamsar olmaya gerek yok.

Kerem77

Öğrenci

YÖK BAŞKANLIĞI

Arkadaşlar aralık ayında kesin değilmiş fln diyorsunuz. Burada gayet açık ve net. Nazmi hoca büyük harflerle yazmış artık :) ben 6 temmuz 2013'de sınava girdim. 6 temmuz 2015'e kadar bu açıklamaya göre her başvuruda o eski denklikteki puanımı kullanıcam. Benim anlamadığım hala neyi anlamıyorsunuz da aralık için geçerli mi diyorsunuz. Geçerlilikleri süresince kullanılacaktır ne demek ? Sınav 2 yıl geçerli 2 yıl kullanabilirsin demek.