Yabancı Dil (IELTS) Eşdeğerlilikleri Değiştirildi (23.07.2013)

yenermsu

Öğrenci
Bu problemin tek sorumlusu ösym'dir. Yurtdışında ingilizce eğitim veren kurumların 6,5 ve üstü puan istemeleri gayet doğal. Ancak Türkçe eğitim veren kurumların istemesi yanlış. Eşdeğerlik ise pozitif yönde belirlenmelidir. Bir önceki eşdeğerlikler belirlenirken pozitif yönde olduğu için bir sıkıntı çıkmamıştı. Ancak bu kadar kısa sürede insanlara haber verilmeden negatif yönde yapıldığı için haksızlıklar doğdu. Eğer ösym bu eşdeğerlikleri belirleyip 2-3 ay sonrasından geçerli kılsaydı, insanlar o tarihe kadar bu sınavlara girebilirlerdi ve adaletsizlik durumu ortadan kalkardı. (Tabiki o tarihe kadar girenlerin 2 sene eski geçerlilik puanlarını kullanma hakları saklı kalarak)

aybars02

Öğrenci
hocam ben 2012 aralık ayındaalmıstım ıelts puanımı sımdı yusek lısans tercıhı yapucaktım öyp den benı etkılermı acaba bu degısıklık?
O halde ÖSYM zamansız bir güncelleme duyurusu yaptı. Şüphe ile tercihlerin yapılması da manidar. Aralarında 2 merkezin inanın 200 metre yok. Hatta mail bile atsalar yeter. Eminim bu yayından ne ÖSYM başkanının ne de YÖK başkanının haberi yok. Sizce onlara neler oluyor Hocam, bu zamanlama doğru mu diyelim mi ? :D

papirus

Araştırma Görevlisi
kuzgun80 zamanlama yanlış fakat eş değerlilik son eşdeğerlilikle bile YDS'ye göre tam değil. TOEIC ile şu an Doç. Prof. hatta ÖYP barajını geçenler var. Bu adaletsizlik mi bence evet. Sizler 6.0 IELTS'den 78 olan puanınızın 70'e düşmesini tartışırken ''elin oğlu'' dereyi geçti bile. Bence bu sınavların daha önce eş değerliliklerinde oynama olmalıydı. YDS hiç bir şekilde Yabancı Dil Bilgisini özellikle Akademik olarak ölçen bir sınav değil fakat, IELTS ile alınan puanlarda ( özellikle 6.5'e kadar olanı ) gerçek dil puanı skoru değil. Zamanlama yanlıştı. Bu arada Öğretim Elemanları için tamamen pozitif ayrımcılık yapılırken, diğer kamuda veya özelde kullanan kişiler de mağdur oldu bu durumda. ''Burada OSYM nın yaptıgı hata bır nebze olsun duzeltılmektedır ancak IELTS e gıren sadece ogretım elemanı kadrolarına basvuranlar ,docentlık unvanı alanlar ve lısansustu egıtım ıcın basvuranlar degıllerdır. Bu sınava KAMU KUMURUMLARINDA ÇALIŞMAK İSTEYENLER DE girmiştir.Girilen sınav aynı olmakla birlikte bir gruba bu puanı kullanabilecegı dıger gruba bu puanı kullanamayacagı ılan edılmıstır.''
bu da takdir edersiniz ki tam bir kaos yaratmıştır. 3-4 günle insanlar mağdur ediliyor. benim çözüm yolum 23 temmuzdan sonra ielts için başvuru yapanlara yönelik yeni eşdeğerliğin işletilmesi bu ancak bu şekilde giderilebilir. biz 4,5 alacak seviyede olabiliriz ama 5.5 biraz daha fazla efor gerektirir ki bunu sınava 3 gün kala öğrenerek tüm motivasyonumuzu zaten kaybettik!

kuzgun80

Öğrenci
kuzgun80 zamanlama yanlış fakat eş değerlilik son eşdeğerlilikle bile YDS'ye göre tam değil. TOEIC ile şu an Doç. Prof. hatta ÖYP barajını geçenler var. Bu adaletsizlik mi bence evet. Sizler 6.0 IELTS'den 78 olan puanınızın 70'e düşmesini tartışırken ''elin oğlu'' dereyi geçti bile. Bence bu sınavların daha önce eş değerliliklerinde oynama olmalıydı. YDS hiç bir şekilde Yabancı Dil Bilgisini özellikle Akademik olarak ölçen bir sınav değil fakat, IELTS ile alınan puanlarda ( özellikle 6.5'e kadar olanı ) gerçek dil puanı skoru değil. Zamanlama yanlıştı. Bu arada Öğretim Elemanları için tamamen pozitif ayrımcılık yapılırken, diğer kamuda veya özelde kullanan kişiler de mağdur oldu bu durumda. ''Burada OSYM nın yaptıgı hata bır nebze olsun duzeltılmektedır ancak IELTS e gıren sadece ogretım elemanı kadrolarına basvuranlar ,docentlık unvanı alanlar ve lısansustu egıtım ıcın basvuranlar degıllerdır. Bu sınava KAMU KUMURUMLARINDA ÇALIŞMAK İSTEYENLER DE girmiştir.Girilen sınav aynı olmakla birlikte bir gruba bu puanı kullanabilecegı dıger gruba bu puanı kullanamayacagı ılan edılmıstır.''

hocam benim için değişmesi değil mesele akademik bir zorunluluk varsa değiştir amenna. Ancak herkesin denkliğ aynı olsun bir geçiş süresi konsun ama bu iki yıl demek olur mu? Ben hem fen edebiyat hem eğitim fakültesinde okumuş biri olarak böyle ikili eşdeğerlilik uygulamasını ölçme değerlendirme biliminde görmedim. Sorun burda. Herşeyiyle aynı sınava giren iki kişi aynı notları alıyorsa eşdeğerlilikleri de aynı olmalı. Bu bu kadar basit bir konu. Ayrıca ielts e girmiş değilim ama bu hakkım iki yıl elimden alınamaz. Bu şartlar altında niye gireyim artık. Birilerinin hep benden önde olduğunu bileceğim. Yapıyorsan herkes için aynı yap ama bu atamada da kimseyi mağdur etme. Diğer mağdur kesime gelince işte burası zurnanın zırt dediği yer! Burda asıl köklü sorun ortaya çıkıyor. Ösym nasıl denetlenemez bir kurum ve nasılda keyfi yönetilen keyfi davranan ve bunun hesabını verme kaygısı olmayan bir yapıdır.

aybars02

Öğrenci
hocam acıl cevap kalpten gıdecem valla :(
hocam ben 2012 aralık ayındaalmıstım ıelts puanımı sımdı yusek lısans tercıhı yapucaktım öyp den benı etkılermı acaba bu degısıklık?

- - - Güncellendi - - -

Osym'nin ilts hedefini yazmami beklemis forum uyeleri. Istatstiki veriler tavan yapmis:) saka bir yana osym hakli ama zamanlama yanlis.

aDNA

Profesör

- - - Güncellendi - - -

ÖSYM tarafından eşdeğerlikleri kabul edilen yabancı dil sınavlarının, yapıldığı tarihte belirlenen eşdeğerlikleriyle, öğretim elemanı kadrolarına başvuru ve atamalarda, doçentlik unvanı başvurularında ve lisansüstü eğitime başvurularda, geçerlilikleri süresince kullanılmasına karar verilmiştir.

kuzgun80

Öğrenci
ÖSYM tarafından eşdeğerlikleri kabul edilen yabancı dil sınavlarının, yapıldığı tarihte belirlenen eşdeğerlikleriyle, öğretim elemanı kadrolarına başvuru ve atamalarda, doçentlik unvanı başvurularında ve lisansüstü eğitime başvurularda, geçerlilikleri süresince kullanılmasına karar verilmiştir.

vahdet hocam bu durumda 3 ocak tarihinden önce girenlerde o tarihteki eşdeğerlilikleri kullanacaklar anlamı ortaya çıkıyor ki bu da ayrı bir kaos yaratır. 3 ocaktan sonra eşdeğerliligi yükselen birisinin şimdi tekrar düşürülecek. Bu iş iyice karışır. 2012 yılında ielts sınavına giren birisinin aldığı puan üç farklı zamanda üç farklı eşdeğerlilik alacak ancak 3 ocak ile 23 temmuz arası sınava girenlerin aldıkları puanlarının eşdeğerlilikleri iki yıl sabit kalacak:)

- - - Güncellendi - - -

Vay be! Haklarını aradıkları için suyu bulandıranlar var demek. Önceki bazı mesajlarıma cevap veren olmadığına göre acaba şimdi birileri ellerini mi ovuştuyor? Yök ün bu kararı birilerinin çok işine gelmiş anlaşılan.

smlbzc

Öğrenci
hocalarım
normalde IELTS sınavından alınan 3.5 gibi bir nota itiraz etmeye çalışıldığında, sınav yetkilileri bile bunu bir sınav notu olarak görmüyor yani biraz gerçekçi yaklaşalım ki 4.5 bile not olarak sayılmıyor.
avrupa birliğine dahil olmuş ülkeler yüksek lisans başvurularında 5 - 5.5 - 6 gibi notları kabul ederken. amerikada 6.5 -7 ve daha ütsünde sizi ingilizceyi etkin olarak biliyor kabul ediyorlar.
türkiye de çok fazla dil kursu , YDS sınavı mağdurlarına çözüm kapısı olan bu IELTS sınavını ÖSYM'e eş değerlikleri sunduğu andan itibaren yoğun bir talep gördü. ve bir çok insan daha cümle kurmayı beceremeyen biri bile bu sınavdan 4.5 alabildiğini gördüm.
çünkü 4.5 alması hatta 5 -5.5 alması hiç zor bir sınav değil. tabi ki lisans eğitimi aldığınız üniversitede ortalama bir hazırlık eğitimi aldıysanız.
bilkent üniversitesi sınav hazırlık atlama notunu 6.5 olarak belirliyor. ( en doğru olan ortalama not ise bana göre bu yüksek lisans başvurusunda bile kurum her segmentten minimum 5.5 ortalamanız 6.5 olmasını bekliyor. işte sen o zaman paşalar gibi ingilizceye hakimsin diyebiliyor )
aslında buraya kadar bir sorun yok sorun şurada başlıyor. zamanlama ve ifade eksikliklerinden kaynaklanıyor.
ösym zamanlama
yök ise ifade eksikliklerinden dolayı büyük hatalar yaptı.

23 temmuzda yapmasaydı bu tarihte yapsaydı denklik için duyuruyu kimse bir şey söylemeye hakkı olmayabilirdi. ama şu an herkesin hakkı var bende dahil çünkü ,YÖK o yazıyı temmuz tercihi yapanlar için onlar mağdur olmasın diye yayınladığını belirtiyor. ama yök aralık ayı tercihleri için bir kitlenin mağdur olacağını hafiften bildiriyor. yani bu yazıya fazla güvenip aralık tercihlerine kadar süre varken bu yazıyı detaylandırması gerekiyor.
lakin YÖK bunu şu sıra kabul etmiyor. biz sadece temmuz tericihi yapanlar için 23 temmuz öncesi sınava girenlerin sınalarının notlarını eski denklikten alacağını belirtiyor. ( cuma ya da bugünbir duyuru daha yapacak bununla ilgili)

aralık ayı tercihlerine kadar yan gelip yatıp hiçbir şey yapmadan kapılarını zorlamadan beklersek. aralık ayında herkes bir panik halinde kaosa sürüklenebilir bu konuda.

bigbang

Öğrenci
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM), yabancı dil eşdeğerliklerini güncellemekte ve internet adresinde duyurmaktadır. 24.04.2013 tarihinde güncellenen yabancı dil eşdeğerlikleri, 23.07.2013 tarihinde yeniden belirlenmiştir.

smlbzc

Öğrenci

vahdet hocam bu yazılan yazıyı gösteriyorsunuz ve aynı şeyi anladığımı düşünüyorum sizinle (gelecek tercihlerdede biz bu yazı dolayısıyla 23 temmuzdan önce sınava girmiş biri olarak eski denklikten yararlanabileceğimi sınavımın geçerlilik süresi dahilinde)

ama YÖK kendi yayınladığı yazıyı anlamıyor hocam onu ne yapabiliriz:)

aralık ve daha sonraki tercihleri kapsadığını belirtmez bu yazı diyor:D

smlbzc

Öğrenci
Onu çağrı merkezi diyorsa onlara inanmayın hocam, daha doğru bilgi verdikleri görülmedi.

hocam işte aralık ve daha sonraki tercihlerde aynı paniğin yaşanmaması için bence daha net bir söylem yayınlamaları gerekiyor.

eğer bu yazı aralık ve diğer tercihleride kapsayacaksa ,sistem biliyorsunuz ıelts notunuzu girdikten sonra kendisi yüklenen denklikle hesaplıyor. yani sistem bunu algılayamıcak öyp puanı yeni denklikten hesaplanmış olacak. yani kısacası online sistemde bir hata var.

Kerem77

Öğrenci
vahdet hocam bu yazılan yazıyı gösteriyorsunuz ve aynı şeyi anladığımı düşünüyorum sizinle (gelecek tercihlerdede biz bu yazı dolayısıyla 23 temmuzdan önce sınava girmiş biri olarak eski denklikten yararlanabileceğimi sınavımın geçerlilik süresi dahilinde)

ama YÖK kendi yayınladığı yazıyı anlamıyor hocam onu ne yapabiliriz:)

aralık ve daha sonraki tercihleri kapsadığını belirtmez bu yazı diyor:D

Sevgili smlbzc size bunu yökten kim söylüyor allah aşkına ? Eğer yök çağrı merkezi diyecekseniz lütfen bir daha bu konu üzerinde ısrarcı olmayın onların işi gücü yanlış bilgilendirmek. Bakın size örnek de verdim 6 değil 16 kez aradım ielts general modül kesinlikle kabul edilmicek dendi bu öyp alımları için. Bende sizi 20 gün önce aradığımda kabul edilecek demiştiniz ses kayıtlarında vardır dedim. Onlarda bu lafımın üzerine biz bunu gerekli yerlere ileticez dediler ancak sonra hiç bir açıklama yapılmadı. Yök bile kendi çağrı merkezini dikkate alıp ielts general kullanılacaktır yanlış bir bilgilendirilme olmuş diye bir duyuru dahi yapmadı. Yök kendisi o çağrı merkezini dikkate almazken siz neden bu kadar takıldınız oraya :)

- - - Güncellendi - - -

hocam işte aralık ve daha sonraki tercihlerde aynı paniğin yaşanmaması için bence daha net bir söylem yayınlamaları gerekiyor.

eğer bu yazı aralık ve diğer tercihleride kapsayacaksa ,sistem biliyorsunuz ıelts notunuzu girdikten sonra kendisi yüklenen denklikle hesaplıyor. yani sistem bunu algılayamıcak öyp puanı yeni denklikten hesaplanmış olacak. yani kısacası online sistemde bir hata var.

O sistemi yeniden düzenlemek inanın çok kolay. ayrıca girilen tarihteki eşdeğerlilikleriyle geçerli oldukları zaman süresince kabul edilecektir ne demek ? Yani burada açık ve net diyor ki sen 6 temmuz 2013 de mi girdin 6 temmuz 2015 e kadar o puanını kullanabilirsin diyor yök daha ne desin

smlbzc

Öğrenci
Sevgili smlbzc size bunu yökten kim söylüyor allah aşkına ? Eğer yök çağrı merkezi diyecekseniz lütfen bir daha bu konu üzerinde ısrarcı olmayın onların işi gücü yanlış bilgilendirmek. Bakın size örnek de verdim 6 değil 16 kez aradım ielts general modül kesinlikle kabul edilmicek dendi bu öyp alımları için. Bende sizi 20 gün önce aradığımda kabul edilecek demiştiniz ses kayıtlarında vardır dedim. Onlarda bu lafımın üzerine biz bunu gerekli yerlere ileticez dediler ancak sonra hiç bir açıklama yapılmadı. Yök bile kendi çağrı merkezini dikkate alıp ielts general kullanılacaktır yanlış bir bilgilendirilme olmuş diye bir duyuru dahi yapmadı. Yök kendisi o çağrı merkezini dikkate almazken siz neden bu kadar takıldınız oraya :)

hocam bu konuda ısrarcı olamamın sebebini söyleyim size. sistemde sadece bir açık var elle giriş yapılmıyor notlar ve yeni denklik sistemi girildiğinde bizim aralık tercihlerinde not hesaplamasını otomatik yeni denklikten hesaplayacak:)

tabi biz de bunu o zaman farkedeceğiz:) yada hatta bir kısmı farketmeyecek bile en azından farklı bir sorunun önüne geçilmesi için herkesin biraz daha bilgisi olması gerekiyor. ben %100 de yüz doğru söylüyorlar demiyorum ya da körü körüne onlara inandığımı söylemiyorum bununla ilgili kendi sitesinde bir yazı yayınlamaları için gerekli şekilde haraket edilebilir. artık ne yapılması gerekiyorsa.

akademik ve genel ingilizce tartışmasında bilmiyorum. ama ona da kesin el atarlar:D

- - - Güncellendi - - -

- - - Güncellendi - - -

O sistemi yeniden düzenlemek inanın çok kolay. ayrıca girilen tarihteki eşdeğerlilikleriyle geçerli oldukları zaman süresince kabul edilecektir ne demek ? Yani burada açık ve net diyor ki sen 6 temmuz 2013 de mi girdin 6 temmuz 2015 e kadar o puanını kullanabilirsin diyor yök daha ne desin

hocam aralık tercihlerine kadar düzeltirler umarım son anda bir şey çıkmaz sadece tereddüt bu:)

bigbang

Öğrenci

Herkes sadece ÖYP' ye odaklanmış, akademik camia sadece sadece ÖYP den ibaret değil ki Doçentlik, Cari alımlar, Yükseklisans, Doktora başvuruları var duyuru gayet açık ki zaten duyuruyuda ÖYP diye özelleştirmemiş tüm akademik alanları kapsayan bu duyuruda 23 Temmuzdan önce IELTS sınavına girenlerin puanları sınav süresinin geçerlilik tarihine kadar eski eşdeğerlikle değerlendirilecektir denmiş, hala duyuru sorgulayanlara şaşıyorum.3-4 gün ile eski eşdeğerlilik hakkını kazanamayan arkadaşlarında haklarını kazanılmış hakka sahip olanlar neden böyle biz neden yeni değerlilikle değerlendirileceğiz demek yerine bize de bu hak tanınsın demeleri, bize tanınmaz ise onlara tanınmasın gibi bir düşünce yanlış oluyor kazanılmış hak insanların elinde puanları var aylar öncesinden bu sınava girip planlarını ona göre yapmışlar.Duyuru gayet açık tek eksik nokta bu duyurunun da kurul kararı olarak kayıtlara geçmesidir.

vitaminc

Öğrenci
DUYURU
(25 Temmuz 2013)

Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri ile ilgili Ek Bilgi​

3 Mart 2011 tarihli ve 27863 sayılı Resmî Gazete yayımlanan 6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 7 inci maddesinin altıncı fıkrasında; “Başkanlık tarafından farklı zamanlarda yapılan sıralama veya seviye tespit sınavlarının eşdeğerliği, her bir sınav sonucunun geçerlilik süresi ile Başkanlığın yaptığı yabancı dil sınavlarının uluslararası yabancı dil sınavlarıyla eşdeğerliği, ilgili uzman raporlarına dayalı olarak, Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir.” hükmü gereği; Merkezimiz tarafından oluşturulan “Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlik Çalışma Grubu” raporu ve bu rapora temel teşkil eden analizler sonucu “Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri” yeniden düzenlenmiş ve 23 Temmuz 2013 tarihli Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri Merkezimizin resmi internet sitesinde duyurulmuş olup 23 Temmuz 2013 tarihi ve öncesinde alınmış yabancı dil belgelerinin geçerliliğinde 24 Nisan 2013 tarihli "Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri" tablolarının esas alınmasına karar verilmiştir.

melekgnş

Öğrenci
DUYURU
(25 Temmuz 2013)

Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri ile ilgili Ek Bilgi

3 Mart 2011 tarihli ve 27863 sayılı Resmî Gazete yayımlanan 6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 7 inci maddesinin altıncı fıkrasında; “Başkanlık tarafından farklı zamanlarda yapılan sıralama veya seviye tespit sınavlarının eşdeğerliği, her bir sınav sonucunun geçerlilik süresi ile Başkanlığın yaptığı yabancı dil sınavlarının uluslararası yabancı dil sınavlarıyla eşdeğerliği, ilgili uzman raporlarına dayalı olarak, Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir.” hükmü gereği; Merkezimiz tarafından oluşturulan “Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlik Çalışma Grubu” raporu ve bu rapora temel teşkil eden analizler sonucu “Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri” yeniden düzenlenmiş ve 23 Temmuz 2013 tarihli Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri Merkezimizin resmi internet sitesinde duyurulmuş olup 23 Temmuz 2013 tarihi ve öncesinde alınmış yabancı dil belgelerinin geçerliliğinde 24 Nisan 2013 tarihli "Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlikleri" tablolarının esas alınmasına karar verilmiştir.

Kamuoyuna duyurulur.

ÖSYM bgn yaynlmş