Yabancı Dil (IELTS) Eşdeğerlilikleri Değiştirildi (23.07.2013)

smlbzc

Öğrenci
Hocam YÖK'ün açıklaması gayet açık yeni denklik tablosu açıklanmadan önce alınan ielts puanları eski denkliğe göre hesaplanacak. tüm akademik işlemlerde bu böyle yapılacak dendi, açıklamayı bir anda uydurmadılar, mutlaka bir istişare sonucu yapıldı ve bu yönde üniversiteleri de bilgilendireceklerdir, aksi yönde bir uygulama olmadığı sürece karamsar olmaya gerek yok.

hocam ben bunu bu temmuz ayında yapılan tercihler için demiyorum o kesin kabul edildi

aralık ayı için çalışma yapıyorlar bugün 6 kez yök ü aradım bu konuyla ilgili olarak. ve aralık ayı için olup olmayacağı eski denkliğin ( 23 temmuzdan önce sınava girenler için) net değil diyorlar perşembe ya da cuma günü açıklanacağını belirtiyorlar.

- - - Güncellendi - - -

Arkadaşlar aralık ayında kesin değilmiş fln diyorsunuz. Burada gayet açık ve net. Nazmi hoca büyük harflerle yazmış artık :) ben 6 temmuz 2013'de sınava girdim. 6 temmuz 2015'e kadar bu açıklamaya göre her başvuruda o eski denklikteki puanımı kullanıcam. Benim anlamadığım hala neyi anlamıyorsunuz da aralık için geçerli mi diyorsunuz. Geçerlilikleri süresince kullanılacaktır ne demek ? Sınav 2 yıl geçerli 2 yıl kullanabilirsin demek.

hocam bende 6 temmuz da girdim 6.5 puanım var düşse yada düşmese beni pek ilgilendiriyor mu öyp puanımda sadece 1 yada puanlık bir oynama yapar ama YÖK bu yazdığı yazının aralık ayı için farklı olabileceğini söylüyor. hazır görüşmeler devam ederken bu konuda sizinde net ve kesin bir bilgi almanızı öneririm

Kerem77

Öğrenci
hocam ben bunu bu temmuz ayında yapılan tercihler için demiyorum o kesin kabul edildi

aralık ayı için çalışma yapıyorlar bugün 6 kez yök ü aradım bu konuyla ilgili olarak. ve aralık ayı için olup olmayacağı eski denkliğin ( 23 temmuzdan önce sınava girenler için) net değil diyorlar perşembe ya da cuma günü açıklanacağını belirtiyorlar.

- - - Güncellendi - - -

hocam bende 6 temmuz da girdim 6.5 puanım var düşse yada düşmese beni pek ilgilendiriyor mu öyp puanımda sadece 1 yada puanlık bir oynama yapar ama YÖK bu yazdığı yazının aralık ayı için farklı olabileceğini söylüyor. hazır görüşmeler devam ederken bu konuda sizinde net ve kesin bir bilgi almanızı öneririm

Hocam 6 kez yökü aradığını söylemişsin benden sana tavsiye bir daha asla arama :) ben 2 hafta önce aynı hatayı yaptım bana bu alımlarda asla ve asla kesinlikle %100 olarak ielts general puanınızı kullanamıcaksınız demişlerdi. Bizde böyle bir bilgi var demişlerdi. O telefon hattının işi gücü insanları yanlış bilgilendirmek. Benden tavsiye size nacizane bir daha arayıp sinirinizi hoplatmayın :)

hunterandhunt

Öğrenci
Son düzenleme:

Tarko

Doçent
2013 yds ilkbahar dönemi 330799 kişi başvurmuş.
2013 yds sonbahar dönemi 166051 kişi(saat 17:00 itibariyle)
Aradaki fark 164748 kişi. Maddi olarak 164748x50tl=8milyar237milyon(8237400tl)
Bu fark ieltsden caydırmak için güzel sebep. Sonuç olarak bilimden önce parayı düşünen bir kurum. Herşey tutarlı.
http://www.osym.gov.tr/dosya/1-69071/h/2013-yds-ilkbahar-donemi-sayisalbilgiler.pdf
https://twitter.com/OSYMbaskanligi

8 milyon lira diye düzelteyim :)

kuzgun80

Öğrenci
Arkadaşlar aralık ayında kesin değilmiş fln diyorsunuz. Burada gayet açık ve net. Nazmi hoca büyük harflerle yazmış artık :) ben 6 temmuz 2013'de sınava girdim. 6 temmuz 2015'e kadar bu açıklamaya göre her başvuruda o eski denklikteki puanımı kullanıcam. Benim anlamadığım hala neyi anlamıyorsunuz da aralık için geçerli mi diyorsunuz. Geçerlilikleri süresince kullanılacaktır ne demek ? Sınav 2 yıl geçerli 2 yıl kullanabilirsin demek.

iki yıl bu şekilde aynı sınav için iki farklı denklik kullanılırsa önceden sınava girmeyenler haksızlığa ugrayacaklar. Aynı puanı hatta bir puan fazlasını alan yinede eski puanlı kişiden daha düşük denklik alacak böylede adalet olmazki. Doğru olanı eski denkliğin yeniden tek denklik olarak geçerli kabul edilmesidir. Ösym kar amaçlı kurulmuş bir şirket mi ki para kazanmak için sınav tekeli oluşturuyor. Yeter artık yıllardır kaz gibi yolunmaktan bıktım. Sadece emeğimizin bilgimizin karşılığını ölçen geçerli sınavlar istiyoruz.

Kerem77

Öğrenci
iki yıl bu şekilde aynı sınav için iki farklı denklik kullanılırsa önceden sınava girmeyenler haksızlığa ugrayacaklar. Aynı puanı hatta bir puan fazlasını alan yinede eski puanlı kişiden daha düşük denklik alacak böylede adalet olmazki. Doğru olanı eski denkliğin yeniden tek denklik olarak geçerli kabul edilmesidir. Ösym kar amaçlı kurulmuş bir şirket mi ki para kazanmak için sınav tekeli oluşturuyor. Yeter artık yıllardır kaz gibi yolunmaktan bıktım. Sadece emeğimizin bilgimizin karşılığını ölçen geçerli sınavlar istiyoruz.

Hocam size sonuna kadar katılıyorum. IELTS denkliği YDS için çok yüksekti o yüzden düzeltildi saçmalığına katılmıyorum. Bence YDS denen sınavımsı kaldırılmalı bu iş ingilizlere bırakılmalı çünkü ösym bu sınavı beceremiyor. Ben Türklerin yaptığı ingilizce sınavından 61.25 ingilizlerin yaptığı ingilizce sınavından 6.0 yani 78 aldım. (belirtmek isterim ki IELTS dünyaca saygın kabul edilen bir sınavdır) Kimse bana yds denkliği gerçekten de düzeltilmeliydi fln demesin. Burada düzelecek olan 2 şey var. Biri ösym kurumu diğeri de ösym'nin yapmayı beceremediği ingilizce sınavı. YDS için ingilizce sınavıdır diyen hocaların hepsinin şiddetle karşısındayım. YDS sınav filan değildir. Sınav görmek isteyenler dünyaca prestiji olan IELTS'den örnek alsınlar sonra denkliklerle uğraşsınlar.

smlbzc

Öğrenci
Hocam size sonuna kadar katılıyorum. IELTS denkliği YDS için çok yüksekti o yüzden düzeltildi saçmalığına katılmıyorum. Bence YDS denen sınavımsı kaldırılmalı bu iş ingilizlere bırakılmalı çünkü ösym bu sınavı beceremiyor. Ben Türklerin yaptığı ingilizce sınavından 61.25 ingilizlerin yaptığı ingilizce sınavından 6.0 yani 78 aldım. (belirtmek isterim ki IELTS dünyaca saygın kabul edilen bir sınavdır) Kimse bana yds denkliği gerçekten de düzeltilmeliydi fln demesin. Burada düzelecek olan 2 şey var. Biri ösym kurumu diğeri de ösym'nin yapmayı beceremediği ingilizce sınavı. YDS için ingilizce sınavıdır diyen hocaların hepsinin şiddetle karşısındayım. YDS sınav filan değildir. Sınav görmek isteyenler dünyaca prestiji olan IELTS'den örnek alsınlar sonra denkliklerle uğraşsınlar.

yds ye ingilizce sınavı diyen hocalar hoca değildir ticaretçidir. ingilizce dil dediğimiz şey sadece okumak üzerine kurulu bir şey değildir yazma dinleme ve konuşması olması gerekir. yds den 80 alan adayın konuşmadan yazmadan dinlemeden birhaber olduğunu biliyorum.

aDNA

Profesör
Osym'nin ilts hedefini yazmami beklemis forum uyeleri. Istatstiki veriler tavan yapmis:) saka bir yana osym hakli ama zamanlama yanlis.

papirus

Araştırma Görevlisi
hocam tabi bende sizden taraftayım sizinle aynı düşünceyi paylaşıyorum ama olaya gerçekçi yaklaşmak gerekiyor.
ösym yökün yayınladığı yazı bizi ilgilendirmez diyr biz denkliğimizi açıkladık.
yök ise sadece biz bu ay tercih yapanları mağdur etmeyeceğiz diyor. (bunları telefon görüşmesinde söylüyorlar)
ama yök yazdığı yayınladığı yazının farkında değil.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM), yabancı dil eşdeğerliklerini güncellemekte ve internet adresinde duyurmaktadır. 24.04.2013 tarihinde güncellenen yabancı dil eşdeğerlikleri, 23.07.2013 tarihinde yeniden belirlenmiştir.

ÖSYM tarafından eşdeğerlikleri kabul edilen yabancı dil sınavlarının, yapıldığı tarihte belirlenen eşdeğerlikleriyle, öğretim elemanı kadrolarına başvuru ve atamalarda, doçentlik unvanı başvurularında ve lisansüstü eğitime başvurularda, geçerlilikleri süresince kullanılmasına karar verilmiştir.

burada şu çıkıyor 6 temmuzda girmiş birinin sınavını aralıkta da kabul edilmesi gerektiği ama maalesef edilemeyebilir.

- - - Güncellendi - - -

eğer böyle bir şey varsa 23 temmuzdan önce yapılmış olan tüm sınavlarındenkliği eski sistemde olmalı ve sınav geçerliliği boyunca tüm tercihlerde eski denklik kullanılmalıdır.

lakin yök böylebir şey söylemiyor şu an için perşembe yada cuma günü açıklanacakmış kesin kararları.

hocam bu saçmalık ancak şöyle düzeltilebilir, yök sınava girilen tarihi değil sınava başvuru tarihini esas almak zorunda! 1 hafta önceki sonuçla 1 hafta sonraki sonuç arasında 10 puan nasıl oynar? bu böyle devam ederse ve şayet istenilen 65 puana eşdeğer puanı alamazsam kesinlikle dava açacağım 4 günle bu hakkı kimse elimden alamaz!
[email protected] e-mail adresi buraya mail atabilirsiniz.

smlbzc

Öğrenci
hocam bu saçmalık ancak şöyle düzeltilebilir, yök sınava girilen tarihi değil sınava başvuru tarihini esas almak zorunda! 1 hafta önceki sonuçla 1 hafta sonraki sonuç arasında 10 puan nasıl oynar? bu böyle devam ederse ve şayet istenilen 65 puana eşdeğer puanı alamazsam kesinlikle dava açacağım 4 günle bu hakkı kimse elimden alamaz!

hocam elinizi çabuk tutmanızı öneririm o zaman çünkü permebe veya cuma günü yök bu kararın detaylarını net bir şekilde açıklayacağını bildiriyor.

- - - Güncellendi - - -

Osym'nin ilts hedefini yazmami beklemis forum uyeleri. Istatstiki veriler tavan yapmis:) saka bir yana osym hakli ama zamanlama yanlis.

hocam ösym haklı olabilir puanların eski denkliklerinin karşılığı konusunda.
ama sizinde dediğiiz gibi yanlış zamanda açıklama yapıyor.
bundan sonrasında temmuz tercihleri için eski denklik kabul edilsin diyen 23temmuzdan önce giren aralık tercihi yapacak bireylere de bir çözüm sunması gerekiyor. yani biraz arap saçına çeviriyor.

bu sorunun asıl kaynağı daha doğru dürüst soru hazırlamaktan ve sınav hazırlamaktan aciz olan ösym

- - - Güncellendi - - -

zaten bizim hakkımızı koruyacak olduğuna inandığım ibare bu yayınladıkları yazı. diğer türlü başka yapılabilecek bir şey yok

bigbang

Öğrenci
hocam bu cumartesi yapılacak olan sınavdan 4,5 alabilirim diye düşünüyorum fakat 5.5 alabileceğimi sanmıyorum. üstelik 23 temmuzda kadar diye saçma bir zaman dilimi konulmuş, neye göre? Uzmanlar 3-4 günle 4.5 ve 5.5'u nasıl bir tutuyor? Bu konuda kesinlikle haklıyız, lütfen gerekli itirazlarınızı siz de yapınız.

Arkadaşlar eşdeğerlik değiştiği için ne karar alınırsa alınsın birileri muhakkak mağdur olacak, ancak YÖK dün itibariyle net bir yazı yayınladı bu yazı gayet açık bunun üzerine birileri(yeni eşdeğerlikle değerlendirilecekler) onların(eski eşdeğerlikle değerlendirilecekler) İELTS leri neden daha yüksek puanla değerlendiriliyor şeklinde tekrar bir mağdur kitle yaratmaya sebep olucu davranışlar yerine bu eşdeğerlikleri 6 ay içerinde 3 kez değiştiren ilgi kişilerden bu değişikliklerin sebeplerini kamuoyu ile paylaşmalarını istemek daha mantıklı geliyor.

papirus

Araştırma Görevlisi
Arkadaşlar eşdeğerlik değiştiği için ne karar alınırsa alınsın birileri muhakkak mağdur olacak, ancak YÖK dün itibariyle net bir yazı yayınladı bu yazı gayet açık bunun üzerine birileri(yeni eşdeğerlikle değerlendirilecekler) onların(eski eşdeğerlikle değerlendirilecekler) İELTS leri neden daha yüksek puanla değerlendiriliyor şeklinde tekrar bir mağdur kitle yaratmaya sebep olucu davranışlar yerine bu eşdeğerlikleri 6 ay içerinde 3 kez değiştiren ilgi kişilerden bu değişikliklerin sebeplerini kamuoyu ile paylaşmalarını istemek daha mantıklı geliyor.

bir kısmın eski eşdeğerlikle bir kısmın yeni eşdeğerlikle değerlendirilmesine itiraz mağdur kitle mi yaratıyor? bu nasıl bir bakış açısı beni şaşırtıyorsunuz! Bahsettiğiniz mantık çerçevesinden bakarsanız anlayacaksınız, mağdur kitle yaratan ösym de değil yök'tür bu durumda, çünkü "23 temmuz öncesi eski eşdeğerliklerle değerlendirilecek" diyerek tarih zikreden o.

laris

Öğrenci
arkadaşlar yökün kararını okursanız , son değişiklikten önceki bir tarihte ıelts ye girenlerin puanları bu girdikleri sınav puanının geçerlik süresi olan iki yıl
boyunca eski eşdeğerliliğe göre kabul edilecek. panik yok.

kuzgun80

Öğrenci

vahdet hocam ösym nin halkliliğini bilimsel ölçme değerlendirme yönlerinden izah ederseniz sevinirim. Ielts sınavının içeriği değişti de bizim mi haberimiz yok? Eğer 23 temmuz öncesi yapılan ielts sınavları o tarihten sonra yapılacak olanlardan farklı ise bir sorun yok. Yok ticari kaygılarla bu değişiklik yapılıyorsa bunun neresinde ösym nin kuruluş ve varoluş amacı? Üstellik ticari kaygılarla sınav eşdeğerlilillerini değiştirme hakkı olur mu? Ösym bunu nasıl savunacak ve izah edecek tabi hesap sorulabilecek bir ülkede!?

sidneh

Profesör
Vahdet hocam da zamanlamanın yanlış olduğunu söylüyor zaten. Eşdeğerlik bu haliyle doğru oldu çünkü yurt dışındaki okullara baktığımızda 6 ve 7'den aşağı puanla kabul alan çok az okul olduğunu görüyoruz. Ama zamanlaması çok yanlıştı, kesinlikle şimdi yapılmamalıydı. Kimseyi rahatsız etmeyecek ve herkesin önlem alabileceği bir tarihte olmalıydı.

Bu arada belirtmeliyim ki yeni eşdeğerliğe göre benim de puanım düştü. Yani tuzum kuru olduğundan değil, böyle olması gerektiğini düşündüğümden bu yorumu yapıyorum.

kuzgun80

Öğrenci

kamuoyuna bir açıklama yapınca mağduriyetler ortadan kalkıyor mu? Burda mağduriyeti yaratan bizler miyiz elele veren ösym ile yok mü? Nasıl 3 ocakta eşdeğerlililler arttığında eski puanlılara siz eski tablodan eşdeğerlilik alacaksınız denilemediyse şimdide denilemez. Çünkü iki yıl geçerli olan ielts den alınan puandır. Eşdeğerliligide iki yıl geçerli olur demek bu tarihten sonra iki yıl sürecek bir adaletsizliktir. Eğer bu hafta sonu yapılacak ielts sınavına giren birisi sizden bir puan fazla alsa siz iki sene boyunca o kişiyle hertürlü atamada başvuruda daha az puanla daha yüksek denklik getirisini kullanacaksınız. Ve vicdanınız rahat olacak. Pes diyorum. Ben bahar alesten 70 puan alsam siz güz alesten 80 puan alsanız ama başvurularda benim ales puanımın %60 ı, sizin ales puanınızın %45 i kullanılsa acaba nasıl tepki verirdiniz? Daha öncede söylediğim gibi sınava girip notlarını almış kişilerin mağdur olması taraftarı değilim ama bizde iki yıl mağdur kalmayalım.

aDNA

Profesör
vahdet hocam ösym nin halkliliğini bilimsel ölçme değerlendirme yönlerinden izah ederseniz sevinirim. Ielts sınavının içeriği değişti de bizim mi haberimiz yok? Eğer 23 temmuz öncesi yapılan ielts sınavları o tarihten sonra yapılacak olanlardan farklı ise bir sorun yok. Yok ticari kaygılarla bu değişiklik yapılıyorsa bunun neresinde ösym nin kuruluş ve varoluş amacı? Üstellik ticari kaygılarla sınav eşdeğerlilillerini değiştirme hakkı olur mu? Ösym bunu nasıl savunacak ve izah edecek tabi hesap sorulabilecek bir ülkede!?

kuzgun80 zamanlama yanlış fakat eş değerlilik son eşdeğerlilikle bile YDS'ye göre tam değil. TOEIC ile şu an Doç. Prof. hatta ÖYP barajını geçenler var. Bu adaletsizlik mi bence evet. Sizler 6.0 IELTS'den 78 olan puanınızın 70'e düşmesini tartışırken ''elin oğlu'' dereyi geçti bile. Bence bu sınavların daha önce eş değerliliklerinde oynama olmalıydı. YDS hiç bir şekilde Yabancı Dil Bilgisini özellikle Akademik olarak ölçen bir sınav değil fakat, IELTS ile alınan puanlarda ( özellikle 6.5'e kadar olanı ) gerçek dil puanı skoru değil. Zamanlama yanlıştı. Bu arada Öğretim Elemanları için tamamen pozitif ayrımcılık yapılırken, diğer kamuda veya özelde kullanan kişiler de mağdur oldu bu durumda. ''Burada OSYM nın yaptıgı hata bır nebze olsun duzeltılmektedır ancak IELTS e gıren sadece ogretım elemanı kadrolarına basvuranlar ,docentlık unvanı alanlar ve lısansustu egıtım ıcın basvuranlar degıllerdır. Bu sınava KAMU KUMURUMLARINDA ÇALIŞMAK İSTEYENLER DE girmiştir.Girilen sınav aynı olmakla birlikte bir gruba bu puanı kullanabilecegı dıger gruba bu puanı kullanamayacagı ılan edılmıstır.''

Son düzenleme: