Yabancı Dil (IELTS) Eşdeğerlilikleri Değiştirildi (23.07.2013)

Kerem77

Öğrenci
Evet beklenen açıklamayı bütün sorumlulukları üzerime alarak ben yapıyorum :) çünkü açıklamalar klişe tabir ile halkın net anlayabileceği seviyede değil :)

23 temmuzdan önce (yani en son20-21 temmuz haftası sınava girenler varsa) sınava girenlerin sınavları 2 yıl geçerlidir. 13 temmuzda sınava giren birisi o gün eşdeğerlik neyse onu 2 yıl kullanacaktır.

23 temmuzdan önce alınmış belge demek o belgeyi almaya hak kazanmış olmak demek sen 13 temmuzda sınava girdiysen o gün eşdeğerlik neyse ona göre puanın çevirilir yani o belgeyi almaya hak kazanmış olursun.

Arkadaşlar daha açık nasıl yazabilirim bilmiyorum.

kuzgun80

Öğrenci
Kim ne derse desin bu kararla önümüzdeki iki yıl boyunca ielts sınavına girecekler mağdur ediliyor. Bu gerçek gün gibi ortada. Buna gözlerini kapatıp kulaklarını tıkayankarı da ben işime bakarım benim için avantaj oldu benden sonra sınava gireceklerin mağduriyeti beni ilgilendirmez diyenleri şiddetle kınıyorum! Parası olan sınava girdi bizim gibi o sınavın ücretini çıkarmak için çalışanlar hava almakla kalmadı üstelik eşitsizliğe mahkum edildiler. Bir kez daha teşekkürler türkiye cumhuriyeti devleti.

aDNA

Profesör
hocam verdiğiniz 3 örnekten sadece biri benim sorumla doku olarak uyuşuyor ki o toeic örneğiniz için ek süre verildiğini hatırlıyorum. kpds-üds sınavları da tamamen kalktı ve önce alınan puanlar geçerli kılındı ve yine yds gibi bir şans verildi.Yds 1 ay öne çekildi yine aylar öncesinden haber verildi, bu yüzden bizim durum daha farklı. Atılan adımın doğruluğunu veya yanlışlığını sorgulamıyorum yarattığı mağduriyeti tartışıyorum ki bu da dediğiniz gibi zamanlama.

Hoş bir tartışma olacak ama yazmadan da duramam. ÖSYM Yetkilisi değilim ancak burada da çok köklü değişimler ve dolayısıyla etkileri oldu. Öncelikle ÜDS Sağlık Bilimleri diğer alanlara göre hele ki KPDS ye göre en az +10 puan. Bu sınavın kalkması YDS den 10 puan az almaktı. Bence YDS Akademisyenler için ÜDS'nin ellerinden alınıp KPDS den daha zor bir sınavın ( sınav mantığı ve soru yapısı da değişti ) dayatması oldu. Etrafımda 100 lerce, forumumuzdan bildiğim yine 100 lerce mağdur arkadaşımız var. Sınavın 1 ay öne çekilmesi ise zaten YDS mantığını bilmeyen ve zorluğunu ilk kez görecek arkadaşlarımız için bir kaostu. Özellikle sınav yapısı ve zorluğu görüldükten sonra 1 ay öne almak inanın IELTS eş değerliliği kadar sıkıntılı oldu. Ve bu sınavların tamamında oluşan mağdurların rakamı IELTS rakamının en az 100 katı :) Özellikle TUS- DUS ve KPSS de yabancı dillerin kalkması ve sadece YDS olması bağlamında 6.0 =78 yerine 70 olmasından daha üzüntü vericiydi. Sizlerin de mağdur olmanızdan keyif almak veya ÖSYM haklıydı demek için değil yaşananların etkilerini hafife almamamız gerektiğini savunduğum için yazdım. Umarım bu son olur. Ne takvim ne de eş değerlilik sorunu yaşamayız.

kuzgun80

Öğrenci
Hoş bir tartışma olacak ama yazmadan da duramam. ÖSYM Yetkilisi değilim ancak burada da çok köklü değişimler ve dolayısıyla etkileri oldu. Öncelikle ÜDS Sağlık Bilimleri diğer alanlara göre hele ki KPDS ye göre en az +10 puan. Bu sınavın kalkması YDS den 10 puan az almaktı. Bence YDS Akademisyenler için ÜDS'nin ellerinden alınıp KPDS den daha zor bir sınavın ( sınav mantığı ve soru yapısı da değişti ) dayatması oldu. Etrafımda 100 lerce, forumumuzdan bildiğim yine 100 lerce mağdur arkadaşımız var. Sınavın 1 ay öne çekilmesi ise zaten YDS mantığını bilmeyen ve zorluğunu ilk kez görecek arkadaşlarımız için bir kaostu. Özellikle sınav yapısı ve zorluğu görüldükten sonra 1 ay öne almak inanın IELTS eş değerliliği kadar sıkıntılı oldu. Ve bu sınavların tamamında oluşan mağdurların rakamı IELTS rakamının en az 100 katı :) Özellikle TUS- DUS ve KPSS de yabancı dillerin kalkması ve sadece YDS olması bağlamında 6.0 =78 yerine 70 olmasından daha üzüntü vericiydi. Sizlerin de mağdur olmanızdan keyif almak veya ÖSYM haklıydı demek için değil yaşananların etkilerini hafife almamamız gerektiğini savunduğum için yazdım. Umarım bu son olur. Ne takvim ne de eş değerlilik sorunu yaşamayız.

hocam iyi hoşta o bahsettiğiniz yds mağdurları bu forumdaki herkes. Sizde bizde yds mağduruyuz. Şimdi birde ielts mağduru olduk. Hiçte son olmuyor malesef. 87.40757 puanlık ales belgemi hatıra olarak duvara asayım bari. Bir yıl sonra yaşta doluyor. Lisans not ortalaması yüzünden formasyon alamıyoruz bu yüzden geçtim devleti özel okullar da bile öğretmenlik yapma hakkımız yok. Araştırma görevlisi olalım diyoruz yabancı dilden darbe yiyoruz. Bugün artık lanet eder oldum 25 yaşımda akademisyen olmak bilgi üretebilmek için işimi bırakıp tekrar üniversiteye girdiğim güne.

papirus

Araştırma Görevlisi
Kısacası böyle gelmiş böyle gider diyorsunuz. Sizden daha çok sayıda mağdur olanlar var gibi bir yaklaşım çok fazla benimseyebileceğim bir yaklaşım değil. Daha mağdur en mağdur gibi kıyaslamalar yapmak yerine soruna çözüm üretmek gerekir ki bunu kendim bildiğim yollardan gerekirse de yargı yoluyla yapmaya kararlıyım.

kaiowas

Öğrenci
sınava giriş tarihim 6 temmuz. belgenin en altındaki tarig 18 temmuz.
ösym'nin aldığı kadar 17 temmuzda, açıklanışı 23 temmuzda.

yapılan açıklamalara göre ben eski tabloya göre işlem göreceğim. umarım okul başvurularında bunu dikkate alacaklardır. yoksa mağduriyet olacak. ama asıl mağduruiyet sınava 23 temmuzdan sonra girenlere tabii.

smlbzc

Öğrenci
sınava giriş tarihim 6 temmuz. belgenin en altındaki tarig 18 temmuz.
ösym'nin aldığı kadar 17 temmuzda, açıklanışı 23 temmuzda.

yapılan açıklamalara göre ben eski tabloya göre işlem göreceğim. umarım okul başvurularında bunu dikkate alacaklardır. yoksa mağduriyet olacak. ama asıl mağduruiyet sınava 23 temmuzdan sonra girenlere tabii.

18 temmuz senin sınav sonucuna imza atılan tarih aslında. sınavlar online olarak 19 temmuzda yayınlandı. burada karar 17 temmuzda alınsa bile farketmiyor. 25 temmuz da 23 temmuz ön.esi tüm sınavlar için 24 nisanda yayınlanan denklik geçerlidir yani eski denklik eş değerlik belgesi alırsan aslında senin için daha iyi olabilir türkiye de herşey olabilir IELTS kabul etmiyoruz diye ayaklanmasınlar sonra:)

kronik üye

Öğrenci
bu yeni düzenleme yüzünden, pazartesi güllük gülistanlık başvuracağım yüksek lisans için hala uğraşıyorum. memurlara dert anlatmaya çalışıyorum. bu düzenleme neden böyle bi zamanda yapıldı. yani yapılacak en kötü vakti buydu ve onu buldular. ramazan ramazan neden böyle sıkıntılara giriyoruz isyan etmemek elde değil.. ve sanırım 2 yıl boyunca bu sorunla uğraşacağız.

S

shockhan

Guest
Bu kadar saçma sapan değişen bir eşdeğerlik Uluslararası Dil seviyelerine karşı yapılmış en büyük hakarettir bence...

DİL SEVİYELERİ:

Sınırlı dil kullanımı (Basic User) :

A1
Somut ihtiyaçları dile getiren günlük hayattaki alışıldık ifadeleri ve basit cümleleri anlayabilir ve bunlarla kendini ifade edebilir. Kendini ve başkalarını tanıtabilir, başka insanların kişisel bilgilerine yönelik (nerde oturdukları, kimleri tanıdıkları gibi) sorular sorabilir ve bu türden sorulara yanıt verebilir. Eğer konuştuğu kişiler yavaş ve anlaşılır konuşuyorlarsa ve ona yardıma hazırlarsa basit şekilde anlaşabilir.

A2
Dolaysız anlatımlarda cümleleri ve sıkça kullanılan tabirleri anlayabilir (örneğin kişinin kendisiyle, ailesiyle, alışverişle, iş ve yakın çevreyle ilgili bilgiler). Basit ve rutin durumlarda anlaşabilir, bilindik ve alışıldık konuların basit ve doğrudan aktarımını yapabilir. Basit anlatımlarla geldiği yeri, eğitimini, yakın çevresini ve doğrudan ihtiyaca yönelik durumları anlatabilir.

Bağımsız dil kullanımı (Independent User):

B1
Okul, iş, boş zamanlar v.b. gibi alışılmış konularda, standart dil net bir şekilde kullanıldığında konunun ana noktalarını anlayabilir. Seyahatlerde, Almanca'nın konuşulduğu yerlerde karşılaşabileceği çoğu durumların üstesinden gelebilir. Alışıldık konularda ve kişisel ilgi alanlarında basit düzeyde ve konuları ilişkilendirerek kendini ifade edebilir. Yaşadığı olay ve deneyimleri, hayallerini, umutlarını ve hedeflerini anlatabilir, görüşlerini kısa olarak gerekçelendirebilir ve açıklama yapabilir.

B2
Somut ve soyut konulardaki zor metinlerin içeriğini ve kendi branşındaki tartışmaları anlayabilir. Sıradan bir sohbette anadilinde konuşan birisi ile her ikisinin de fazla zorluk çekmeyeceği şekilde spontane ve akıcı konuşup anlaşabilir. Geniş bir konu yelpazesinde net ve detaylı bir şekilde kendini ifade edebilir. Güncel bir konuda kişisel fikrini dile getirebilir, farklı seçeneklerin avantaj ve dezavantajlarını sıralayabilir.

Yetkin dil kullanımı (Proficient User) :

C1
Farklı alanlarda kaleme alınmış zengin içerikli uzun metinleri anlayabilir ve saklı anlamları ortaya çıkarabilir. Spontane ve akıcı bir şekilde kendini ifade eder ve artık sık sık bilmediği/hatırlayamadığı bir kelimeyi aramaz. Dili günlük hayatta, iş yaşamında, meslekî eğitimde ve yükseköğrenimde esnek ve etkin kullanabilir. Açık, net ve sistemli bir şekilde kompleks durumlarda kendini ifade edebilir ve bunu yaparken farklı stratejiler kullanarak diğer metinlerle bağlantı kurabilir.

C2
Duyduğu ve okuduğu her şeyi zorluk çekmeden anlayabilir. Yazılı veya sözlü kaynaklardan aldığı bilgiyi özetleyebilir, bunları gerekçelendirebilir ve açıklamalı bir şekilde sunabilir. Kendini akıcı ve tam olarak spontane bir şekilde ifade edebilir, kompleks durumlarda bile anlamlardaki ince farklılıkları belirgin bir şekilde dile getirebilir.

-----------------------------------------------------------

IELTS DİL SEVİYELERİ

9 (Uzman kullanıcı): Dile tamamen hakimdir, yerinde ve doğru kullanımın yanı sıra akıcı bir konuşa ve tam anlama kabiliyeti.
8 (Çok iyi kullanıcı): Dile tamamen hakim olmakla beraber sadece nadiren tutarsızlıklara sahiptir. Sık karşılaşılmayan durumlarda yanlış anlamalar oluşabilir. Karmaşık durumlarla başa çıkabilir.
7 (İyi kullanıcı): Dile hakim olmakla beraber bazı sıklıkta tutarsızlıklar ve yanlış anlamalar yaşayabilir. Karmaşık durumlarla başa çıkabilir ve detaylı anlatımları anlar.
6 (Yetenekli kullanıcı): Genel olarak dile hakim olmakla beraber bazı tutarsızlılar ve yanlış anlamalar yaşanmaktadır. Sık karşılaşılan durumlarda karmaşık bir dil kullanabilir.
5 (Makul kullanıcı): Dile kısmi olarak hakimdir, çoğu durumlarla başa çıkabilir ancak kimi hatalar yapar. Kendi alanında temel konulara hakimdir.
4 (Sınırlı kullanıcı): Temel yeterlilik sadece tanıdık konularda geçerlidir. Karmaşık kullanımda sık sık sorun yaşar.
3 (Aşırı sınırlı kullanıcı): Çok bilindik durumlarda sadece genel durumu anlayabilir ve anlatabilir.
2 (Kesintili kullanıcı): Sadece çok tanıdık koşullarda ve sınırlı kelime grupları haricinde gerçek bir iletişim mümkün değildir.
1 (Kullanıcı değil): Birbirinden bağımsız kullanılan birkaç sözcük dışında dili kullanmaya yatkın olmama durumu.

-------------------------------------------------

Uluslararası kabul edilen dil seviyeleri

Başlangıç / Beginner

Sadece birkaç İngilizce kelime bilgisine sahipsiniz.

Karşılık gelen ingilizce bilgi seviyesi :

- IELTS 1

Elementary / Az (Temel)

Çok basit dilbilgisi ( gramer ) ve kelime bilgisine sahipsiniz. Basit mesajları, tanımları, talimatları anlayabilirsiniz.

- IELTS 2-3
- TOEFL IBT 0-8

Pre-Intermediate / Orta Altı

Basit gramer ve kelime bilgisi kullanarak, kabul edilebilir hatalarla konuşmalarda yer alabilirsiniz. Yavaş ve tane tane konuşulduğunda konuşmaların çoğunu anlayabilirsiniz.

- IELTS 3-4
- TOEFL IBT 9-18
- TOEIC 200-250

Intermediate / Orta

Günlük konuşmaların çoğunu anlayabilirsiniz ancak ifade güçlüğü yaşarsınız. Gramer ve kelime bilgisini daha iyi kullanırsınız. Halen sık sık hata yapmakla birlikte iyi bir şekilde anlaşılırsınız.

- IELTS : 4-5
- TOEFL IBT 19-40
- TOEIC 375-500
- FCE, C Derecesi

Upper Intermediate / Orta Üstü

Çoğu zaman ingilizceyi kendinize yüksek güvenle kullanabiliyorsunuz. Akıcılık, uygunluk, kelime organizasyonunuzda hatalar bazen olsa da, iletişiminiz etkin ve istikrarlıdır. Çok çeşitli dil yapılarını iyi doğruluk derecesinde kullanırsınız.

- IELTS : 5-6.5
- TOEFL IBT 41-64
- TOEIC 560-625
- FCE, A&B Derecesi

Advanced / İleri

İngilizce kelime hazinesine ve tüm fonksiyonel dil becerisine sahipsiniz. Birçok makale türünü okuyabiliyor ve çok az gramer hatası ile akıcı şekilde yazabilirsiniz.

- IELTS : 6.5-7
- TOEFL IBT 65-100
- TOEIC 690 +
- CAE

Professional / Profesyonel

İngilizceyi doğru ve akıcı, düzgün ve kavramış bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Birçok dil yapısını iyi ve doğru kullanarak iletişim kurarsınız.

- IELTS : 7 +
- TOEFL IBT 100 +
- TOEIC 690 +
- CPE

0.5 puana 5'er puan ekleyen Türk Mantalitesi gene kendini göstermiş bulunmaktadır. Hayırlı olsun

edit: bu da araştırma yapmak isteyen arkadaşlar için http://ielts.calculator.free.fr/
bir deneyin 0.5 nasıl bir mantıkdır.

C

ch.accepted

Guest
Arkadaşlar benim 85 TOEFL IBT puanım 71 YDS ye denk sayılıyordu. Bırakın 71 i YDS den 90 alan 10 kişiden 2 tanesi TOEFL'dan 85 alsın ben TOEFL belgemi yırtarım. YDS ile TOEFL kıyaslanamaz bile. Bizzat Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden bir hocanın da TOEFL dan 85 alan birinin IELTS den en azından 6,5 alacağını söyledi. Bizzat http://fbe.metu.edu.tr/sites/fbe.metu.edu.tr/files/equivalence table for english profiency.pdf linkinde de zaten 79 TOEFL ın bile 6,5 IELTS'e eşdeğer olduğu görülüyordu. Boğaziçinde de aynıdır 79 TOEFL IBT puanı 6,5 IELTS'e denktir. Ayrıca hemen bir üst mesajda da Shockhan Bey'in gosterdigi tablodan 6.5-7 IELTS in 65-100 TOEFL a denk oldugu görülür. TOEFL puanim 85 ama haydi yine de 6.5 -7 arasinda en alt puan olan 6.5 i alalim burada da.

Ne saçmalıyor bu diyeceksiniz, konuya gireyim. ÖSYM benim 85 TOEFL puanımı 71 YDS sayarken 6,5 IELTS puanını 85 YDS sayıyordu. Ben bir gün ağzımı açıp tek kelime etmedim. Öyle mi o zaman göstereyim sana dedim girdim YDS ye babalar gibi 81,25 puanımı aldım. Öyle sağa sola çıkıp mağdurum demedim. Gelip burada Vahdet hocayla tartışmadım (sanki tarihi o koymuş gibi) evet gittim 81,25 aldım. Sınav öncekilerle benzer olsa 90 da alırdım.

Ben TOEFL konusunda böyle mağdurken IELTS eşdeğerlikleri havada uçarken herkesin keyfi yerindeydi. Şimdi millet sinirinden ne yapacağını bilmiyor. Mağdurmuşlar. Yargıya başvuracaklarmış. Dünya böyle işte, bana dokunmayan bin yaşasın felsefesi. Haksızlıksa işte yıllardır haksızlık burada, 85 TOEFL puanım en az 6,5 IELTS e denk (bunu ben değil Boğaziçi ve ODTÜ söylüyor) ancak 85 TOEFL 71 YDS eşdeğeriken 6,5 IELTS 85 YDS ye denk. Herkes kendine müslüman derler ya cidden öyle.

Bu şuna benziyor. 5 kişi hırsızlık yapmış, aralarından 2 tanesi polise yakalandığı için çalınanlardan hiç bir şey koparamamış. O iki kişinin feryada tutuşmasıdır bu tartışma. Eğer hep beraber hepiniz de bu haksız skaladan yararlansaydınız şu an her yer güllük gülistanlıktı değil mi? ÖSYM YÖK çok güzel çalışıyordu.

Bir de şu söylem var. Sen IELTS i biliyor musun IELTS ten 6 almak kolay mı? Dostum ben lisansı %100 ingilizce olan bir okuldan mezunum. Bitirme projesi danışmanım NCSU da 8 yıl çalışmış bir hocaydı. Erasmusla 1 yıl İspanya'ya gittim, work and travel'a ABD ye gidip central park'ta bebek arabası sürdüm parkın bir ucundan bir ucuna. Yine new york ta 46. Sokagin kosesindeki times meydanina yakin mc donalds ta calistiim. Her neyse dil puanları konusunda az çok bilgim var merak etme. Ayrıca madem öyle gir YDS ye IELTS 6 nın gerçekte kaça eşit olması gerektiğini göster haydi Halep oradaysa arşın burada buyur.

Ben bu forumda aslında IELTS TOEFL nasıl oluyor da YDS gibi sadece reading bölümünden oluşan bir sınava eşdeğer tutulabiliyor tartışmasının yapılmasını beklerdim aslında. Bize yakışan, olması gereken buydu. Arkadaş 3 IELTS 65 YDS ye denk tutulsun herkes rahatlasın ya bu nasıl bir düzendir. Cok sorun olmaz sadece dunyadan bilimden bihaber 20 yil öncesinin notlarindan ders anlatan 200-300 akademisyenimiz daha olur. Alistik buna zaten.

Benim 85 puanım haksız yere 71 YDS ye sayıldı bu yüzden ben YDS ye yeniden girip 81,25 aldım. TOEFL puanımı kullanamadığım yeniden YDS ye girdiğm için verdiğim emek, harcadığım onca efor dolayısıyla oluşan hakkımı başta 5,5 gibi saçma sapan bir IELTS puanını 72,5 e eşdeğer sayan "kurul" olmak üzere ÖYP dolayısıyla hakkım geçen tüm kişi kurum ve kuruluşlar bağlamında hiç kimseye helal etmiyorum.

Şimdi sınavı eski skalaya göre değerlendirilen arkadaşlar;
Gönül rahatlığı ve huzurla kullanın puanınızı. Ben dün de mağdurdum bugün de mağdurum. Dün de sizin safınızdaydım bugün de sizin safınızdayım. İğneyi kendime çuvaldızı başkasına batıranlardan asla olmadım. Sistem bana karşı olunca ortalığı ayağa kaldıranlardan değilim.

Bence dün ile bugünün hiç bir farkı yok, haksızlık dün de vardı bugün de var. Ancak ortalığı aya kaldirisinizin sebebi su dun haksizliga ugrayan siz degildiniz bugun sizsiniz. o yuzden dun her sey yolundaydi bugunse ÖSYM "sacmalamis" degil mi?

papirus

Araştırma Görevlisi
Arkadaşlar benim 85 TOEFL IBT puanım 71 YDS ye denk sayılıyordu. Bırakın 71 i YDS den 90 alan 10 kişiden 2 tanesi TOEFL'dan 85 alsın ben TOEFL belgemi yırtarım. YDS ile TOEFL kıyaslanamaz bile. Bizzat Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden bir hocanın da TOEFL dan 85 alan birinin IELTS den en azından 6,5 alacağını söyledi. Bizzat http://fbe.metu.edu.tr/sites/fbe.metu.edu.tr/files/equivalence table for english profiency.pdf linkinde de zaten 79 TOEFL ın bile 6,5 IELTS'e eşdeğer olduğu görülüyordu. Boğaziçinde de aynıdır 79 TOEFL IBT puanı 6,5 IELTS'e denktir. Ayrıca hemen bir üst mesajda da Shockhan Bey'in gosterdigi tablodan 6.5-7 IELTS in 65-100 TOEFL a denk oldugu görülür. TOEFL puanim 85 ama haydi yine de 6.5 -7 arasinda en alt puan olan 6.5 i alalim burada da.

Ne saçmalıyor bu diyeceksiniz, konuya gireyim. ÖSYM benim 85 TOEFL puanımı 71 YDS sayarken 6,5 IELTS puanını 85 YDS sayıyordu. Ben bir gün ağzımı açıp tek kelime etmedim. Öyle mi o zaman göstereyim sana dedim girdim YDS ye babalar gibi 81,25 puanımı aldım. Öyle sağa sola çıkıp mağdurum demedim. Gelip burada Vahdet hocayla tartışmadım (sanki tarihi o koymuş gibi) evet gittim 81,25 aldım. Sınav öncekilerle benzer olsa 90 da alırdım.

Ben TOEFL konusunda böyle mağdurken IELTS eşdeğerlikleri havada uçarken herkesin keyfi yerindeydi. Şimdi millet sinirinden ne yapacağını bilmiyor. Mağdurmuşlar. Yargıya başvuracaklarmış. Dünya böyle işte, bana dokunmayan bin yaşasın felsefesi. Haksızlıksa işte yıllardır haksızlık burada, 85 TOEFL puanım en az 6,5 IELTS e denk (bunu ben değil Boğaziçi ve ODTÜ söylüyor) ancak 85 TOEFL 71 YDS eşdeğeriken 6,5 IELTS 85 YDS ye denk. Herkes kendine müslüman derler ya cidden öyle.

Bu şuna benziyor. 5 kişi hırsızlık yapmış, aralarından 2 tanesi polise yakalandığı için çalınanlardan hiç bir şey koparamamış. O iki kişinin feryada tutuşmasıdır bu tartışma. Eğer hep beraber hepiniz de bu haksız skaladan yararlansaydınız şu an her yer güllük gülistanlıktı değil mi? ÖSYM YÖK çok güzel çalışıyordu.

Bir de şu söylem var. Sen IELTS i biliyor musun IELTS ten 6 almak kolay mı? Dostum ben lisansı %100 ingilizce olan bir okuldan mezunum. Bitirme projesi danışmanım NCSU da 8 yıl çalışmış bir hocaydı. Erasmusla 1 yıl İspanya'ya gittim, work and travel'a ABD ye gidip central park'ta bebek arabası sürdüm parkın bir ucundan bir ucuna. Yine new york ta 46. Sokagin kosesindeki times meydanina yakin mc donalds ta calistiim. Her neyse dil puanları konusunda az çok bilgim var merak etme. Ayrıca madem öyle gir YDS ye IELTS 6 nın gerçekte kaça eşit olması gerektiğini göster haydi Halep oradaysa arşın burada buyur.

Ben bu forumda aslında IELTS TOEFL nasıl oluyor da YDS gibi sadece reading bölümünden oluşan bir sınava eşdeğer tutulabiliyor tartışmasının yapılmasını beklerdim aslında. Bize yakışan, olması gereken buydu. Arkadaş 3 IELTS 65 YDS ye denk tutulsun herkes rahatlasın ya bu nasıl bir düzendir. Cok sorun olmaz sadece dunyadan bilimden bihaber 20 yil öncesinin notlarindan ders anlatan 200-300 akademisyenimiz daha olur. Alistik buna zaten.

Benim 85 puanım haksız yere 71 YDS ye sayıldı bu yüzden ben YDS ye yeniden girip 81,25 aldım. TOEFL puanımı kullanamadığım yeniden YDS ye girdiğm için verdiğim emek, harcadığım onca efor dolayısıyla oluşan hakkımı başta 5,5 gibi saçma sapan bir IELTS puanını 72,5 e eşdeğer sayan "kurul" olmak üzere ÖYP dolayısıyla hakkım geçen tüm kişi kurum ve kuruluşlar bağlamında hiç kimseye helal etmiyorum.

Gönül rahatlığı ve huzurla kullanın puanınızı. Ben dün de mağdurdum bugün de mağdurum. Dün de sizin safınızdaydım bugün de sizin safınızdayım. İğneyi kendime çuvaldızı başkasına batıranlardan asla olmadım. Sistem bana karşı olunca ortalığı ayağa kaldıranlardan değilim.

Bence dün ile bugünün hiç bir farkı yok, haksızlık dün de vardı bugün de var. Ancak ortalığı aya kaldirisinizin sebebi su dun haksizliga ugrayan siz degildiniz bugun sizsiniz. o yuzden dun her sey yolundaydi bugunse ÖSYM "sacmalamis" degil mi?

Ösym nin eşdeğerliklerini tartışmıyorum tekrar söyleyeyim anlamamışsınız çünkü. Burada 1 hafta önce sınava giren kişiye farklı eşdeğerlik 1 hafta sonra girene farklı eşdeğerlik uygulanacak itirazım buna. Sizin engin ingilizce bilginize göre tablo adil olmayabilir, adalet sağlarken de mağduriyet oluşmaması gerekir mantık budur. siz de mağdur olduğunuzda hakkınızı arasaydınız, ben sesimi çıkarmadım boyun eğdim sen de çıkarma demek kadar saçma bir sav sizin eğitim seviyenizde bir insandan beklenmeyecek bir şey. Birileri o adil olmayan tablodan işleri yoluna koyarken benim 3 günle bunun dışında tutulmam son derece adaletsiz bir durum. Üstelik bunu 3 günle kaybettiğimi düşündükçe delirmek işten bile değil. Eski tablo için hırsızlık benzetmesi yaparken de son satırlarda gönül rahatlığıyla kullanın puanınızı gibi bir ifade nasıl bir kaos içerisinde olduğunuzu ve düşüncelerinizin tam anlamıyla oturmadığını hissettirdi bana.

hukukçu1660

Öğrenci

öncelikle mağduriyetiniz için üzgünüm. Ama sizde yds ye girdiğinizde ıelts ve toefl la ne kadar bağdaşmayan sadece reading şeklinde değerlendirilen bir sınav olduğunu anlamışsınız. Madem toefl ın eşdeğerliği ıelts ten daha azdı, herhangi bir kısıtlama neden değilse toefl yerine ıeltse girseydiniz. Bu kadar insanın tepkisi öyp tercihlerinin son saatlerinde, yl doktora başvurularının son günlerinde böyle bir değişikliğin yapılmasıdır. Ağustos başvurusuna hak kazanmışım mülakata çalışıyorum bir anda bir haber okuyorsunuz ve eşdeğerlik değişmiş ve o tabloya göre başvuru yapamıyorsunuz. 1 yıl boyunca o başvuruya yetişmek için tezini bitirmeye uğraş, savunmaya çalış ardından mülakata çalış bir anda tüm emekleriniz boşa gitsin. Çünkü bu ara süreçte girip tekrar puan alabileceğiniz bir dil sınavı da yok. İnsanlar öypden puanlarına göre sıralama yapıyor. Bir kaç saat kala puanınızındeğiştiğini öğreniyorsunuz ve yanlış beyanda da puanınız kesintiye uğruyor. İnsanlar bu yüzden isyan ettiler. Siz yds ile puanınızı tamamlamış olabilirsiniz. Ama herkes aynı olanaklara sahip değil malesef. İnsanların tepkileri olmasaydı hepimiz yeni eşdeğerlikler yüzünden hak ettiğimiz yerlere başvuramayacaktık. Ama sonunda tekrar düzen sağlandı bir şekilde.

yenermsu

Öğrenci
Zamanında insanlar yds'yi geçemeyip şikayet ederken bir çok kişi şikayet edeceğinize IELTS sınavına ya da TOEFL sınavına girin diyordu. Bu sınavlar gerçek ingilizce seviyesini ölçüyor deniyordu. O zaman da eşdeğerlikler gayet açık ve ortadaydı. Neden bu eşdeğerlik tablosu o tarihlerde sıkıntı olmadı da şimdi insanlar bu sınava girip yeterli puanı alınca sıkıntı oldu? Eşdeğerlik tablosundan memnun olamayan arkadaşlar hangisi daha avantajlıysa ona girebilirler. Kimse buna engel olmuyor. İnsanlara o kadar ön yargı ile bakılıyor ki, deli gibi çalışıp yeterli puanı alsalar bile, bu sefer yok efendim o puanlar çok düşük, bu adamlar bu sınavı geçiyorlarsa sınav çok basit ya da eşdeğerliği çok düşük. Biraz da bu adamların gerçekten kendilerini gelişitirebilmiş olabileceğini düşünmek gerekir.

mirac4121

Öğrenci
EILTS eşdeğerlik Tablosu

Sayın hocalarım ve arkadaşlarım malum ösym ielts eşdeğerliklerini yeniden düzenledi 23 Temmuz itibariyle.Ancak ben sınava 13 Temmuzda girdim ve sonucum bugün açıklandı. YÖK ün ilk açıklamasına göre sınav tarihinde geçerli olan eşdeğerlik tablosu uygulanacak denildi ancak ösym nin son acıklamasına göre belgerini alanların sadece puanları eski eşdeğerliliğe göre hesaplanacağı söylendi. Bilgisi olandan kesin bilgi rica ediyorum
13 Temmuzdaki sınav sonucunun eşdeğerliliği Nisan eşdeğerliliğine göre mi yoksa Temmuz eşdeğerliliğne göre şimdiden cevabınız için teşekkürler eğer konuyla ilgili başka konu açıldıysa göremedim kusuruma bakmayın

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Sonucunuz bugün açıklandığı için yeni eşdeğerliğe tabi oluyorsunuz yasal olarak. ÖSYM'nin açıklamasına bakıcaksınız sınav ve eşdeğerlik konusunda yetkili olan kurum odur.

gunessun

Öğrenci
Arkadaşlar tekrar yazayım eski eşdeğerlilikte hatalar vardı 4.5 gibi bir puan 66 puanı karşılamaz çünkü 4.5 almak ne kadar kolaysa İELTS'de 7 ve üzerine puan almakta o derece zordur...Tekrarlıyorum,İELTS gibi bir sınavda 6 ve üzerinde yüksek puan almak her puan bandında gittikçe zorlaşmaktadır.ÖSYM yeni düzenlemeye göre 9 alırsan 100 diyor açıkçası bunu başarabilen bir Türk olduğuna inanmıyorum,belki üç ya da beş kişi..Zaten İELTS'den 8 ve üzerinde alırsanız 'examiner' olabiliyorsunuz.Puanını biraz olsun arttırmak için defalarca İELTS'e giren insanlar var.Sınava girmeden lütfen yorum yapmayın,ayrıca bu sınavdan yüksek almak için özel bir çalışma da yapmanız gerekiyor.

Sadece saf İngilizce bilgisiyle çok başarılı olunamıyor ne yazık ki.Bizim Amerikalı İELTS hocamız,ilk girdiğinde İELTS'den 6.5 aldığını söylemişti,sonra mantığını öğrendiğinde 9 aldığını belirtti.Bu örnek İELTS sınavını 'çocuk oyuncağı' sananlara gitsin :)

ıour

Öğrenci
13 Temmuzda sınava girdim, bugün açıklandı, Acaba yökün açıklamasına göre eski eşdeğerlilikleri kullanarak doktora başvurusu yapamazmıyız. YÖK ile görüşen oldumu bugün ?