Arkadaşlar benim 85 TOEFL IBT puanım 71 YDS ye denk sayılıyordu. Bırakın 71 i YDS den 90 alan 10 kişiden 2 tanesi TOEFL'dan 85 alsın ben TOEFL belgemi yırtarım. YDS ile TOEFL kıyaslanamaz bile. Bizzat Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden bir hocanın da TOEFL dan 85 alan birinin IELTS den en azından 6,5 alacağını söyledi. Bizzat
http://fbe.metu.edu.tr/sites/fbe.metu.edu.tr/files/equivalence table for english profiency.pdf linkinde de zaten 79 TOEFL ın bile 6,5 IELTS'e eşdeğer olduğu görülüyordu. Boğaziçinde de aynıdır 79 TOEFL IBT puanı 6,5 IELTS'e denktir. Ayrıca hemen bir üst mesajda da Shockhan Bey'in gosterdigi tablodan 6.5-7 IELTS in 65-100 TOEFL a denk oldugu görülür. TOEFL puanim 85 ama haydi yine de 6.5 -7 arasinda en alt puan olan 6.5 i alalim burada da.
Ne saçmalıyor bu diyeceksiniz, konuya gireyim. ÖSYM benim 85 TOEFL puanımı 71 YDS sayarken 6,5 IELTS puanını 85 YDS sayıyordu. Ben bir gün ağzımı açıp tek kelime etmedim. Öyle mi o zaman göstereyim sana dedim girdim YDS ye babalar gibi 81,25 puanımı aldım. Öyle sağa sola çıkıp mağdurum demedim. Gelip burada Vahdet hocayla tartışmadım (sanki tarihi o koymuş gibi) evet gittim 81,25 aldım. Sınav öncekilerle benzer olsa 90 da alırdım.
Ben TOEFL konusunda böyle mağdurken IELTS eşdeğerlikleri havada uçarken herkesin keyfi yerindeydi. Şimdi millet sinirinden ne yapacağını bilmiyor. Mağdurmuşlar. Yargıya başvuracaklarmış. Dünya böyle işte, bana dokunmayan bin yaşasın felsefesi. Haksızlıksa işte yıllardır haksızlık burada, 85 TOEFL puanım en az 6,5 IELTS e denk (bunu ben değil Boğaziçi ve ODTÜ söylüyor) ancak 85 TOEFL 71 YDS eşdeğeriken 6,5 IELTS 85 YDS ye denk. Herkes kendine müslüman derler ya cidden öyle.
Bu şuna benziyor. 5 kişi hırsızlık yapmış, aralarından 2 tanesi polise yakalandığı için çalınanlardan hiç bir şey koparamamış. O iki kişinin feryada tutuşmasıdır bu tartışma. Eğer hep beraber hepiniz de bu haksız skaladan yararlansaydınız şu an her yer güllük gülistanlıktı değil mi? ÖSYM YÖK çok güzel çalışıyordu.
Bir de şu söylem var. Sen IELTS i biliyor musun IELTS ten 6 almak kolay mı? Dostum ben lisansı %100 ingilizce olan bir okuldan mezunum. Bitirme projesi danışmanım NCSU da 8 yıl çalışmış bir hocaydı. Erasmusla 1 yıl İspanya'ya gittim, work and travel'a ABD ye gidip central park'ta bebek arabası sürdüm parkın bir ucundan bir ucuna. Yine new york ta 46. Sokagin kosesindeki times meydanina yakin mc donalds ta calistiim. Her neyse dil puanları konusunda az çok bilgim var merak etme. Ayrıca madem öyle gir YDS ye IELTS 6 nın gerçekte kaça eşit olması gerektiğini göster haydi Halep oradaysa arşın burada buyur.
Ben bu forumda aslında IELTS TOEFL nasıl oluyor da YDS gibi sadece reading bölümünden oluşan bir sınava eşdeğer tutulabiliyor tartışmasının yapılmasını beklerdim aslında. Bize yakışan, olması gereken buydu. Arkadaş 3 IELTS 65 YDS ye denk tutulsun herkes rahatlasın ya bu nasıl bir düzendir. Cok sorun olmaz sadece dunyadan bilimden bihaber 20 yil öncesinin notlarindan ders anlatan 200-300 akademisyenimiz daha olur. Alistik buna zaten.
Benim 85 puanım haksız yere 71 YDS ye sayıldı bu yüzden ben YDS ye yeniden girip 81,25 aldım. TOEFL puanımı kullanamadığım yeniden YDS ye girdiğm için verdiğim emek, harcadığım onca efor dolayısıyla oluşan hakkımı başta 5,5 gibi saçma sapan bir IELTS puanını 72,5 e eşdeğer sayan "kurul" olmak üzere ÖYP dolayısıyla hakkım geçen tüm kişi kurum ve kuruluşlar bağlamında hiç kimseye helal etmiyorum.
Şimdi sınavı eski skalaya göre değerlendirilen arkadaşlar;
Gönül rahatlığı ve huzurla kullanın puanınızı. Ben dün de mağdurdum bugün de mağdurum. Dün de sizin safınızdaydım bugün de sizin safınızdayım. İğneyi kendime çuvaldızı başkasına batıranlardan asla olmadım. Sistem bana karşı olunca ortalığı ayağa kaldıranlardan değilim.
Bence dün ile bugünün hiç bir farkı yok, haksızlık dün de vardı bugün de var. Ancak ortalığı aya kaldirisinizin sebebi su dun haksizliga ugrayan siz degildiniz bugun sizsiniz. o yuzden dun her sey yolundaydi bugunse ÖSYM "sacmalamis" degil mi?