YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Anladım hocam. Vahdet hocanın son paylaşımına yorumunuz nedir?

Yorumum ne olsun.. Eğer YÖK'ün uzmanları ve yürütme kurulu da Vahdet hoca gibi düz mantıkla (akademinin dinamiklerini görmezden gelerek) hazırlamışsa şu "BÜYÜK SIR" Yönetmeliği yorumunda haklı olabilir..

Bu arada üniversiteler önceden izni alınmış öğretim üyesi ilanlarını çıkıyordu ya artık yeni kadrolar ihdas edip onlara da çıkıyorlar son 3 4 gündür çıkan ilanların hemen hepsi yeni ihdas Ocak ayında izni alınanlar değil yani Öğretim Üyesi dışındaki Öğretim Elemanı ilanları için Norm Kadro Yönetmeliğinden ziyade usul ve ilan şeklini açıklığa kavuşturacak düzenleme bekleniyor. Kısacası neyi bekliyor bu kadrolar bilen kimse yok sanırım..

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
Yorumum ne olsun.. Eğer YÖK'ün uzmanları ve yürütme kurulu da Vahdet hoca gibi düz mantıkla (akademinin dinamiklerini görmezden gelerek) hazırlamışsa şu "BÜYÜK SIR" Yönetmeliği yorumunda haklı olabilir..

Bu arada üniversiteler önceden izni alınmış öğretim üyesi ilanlarını çıkıyordu ya artık yeni kadrolar ihdas edip onlara da çıkıyorlar son 3 4 gündür çıkan ilanların hemen hepsi yeni ihdas Ocak ayında izni alınanlar değil yani Öğretim Üyesi dışındaki Öğretim Elemanı ilanları için Norm Kadro Yönetmeliğinden ziyade usul ve ilan şeklini açıklığa kavuşturacak düzenleme bekleniyor. Kısacası neyi bekliyor bu kadrolar bilen kimse yok sanırım..

Valla özel üniversiteler gibi devlet üniversiteleride resmi gazeteden öğretim elemanı ilanına çıksınlar o zaman. Bu bilgiyi nerden aldınız hocam?

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Valla özel üniversiteler gibi devlet üniversiteleride resmi gazeteden öğretim elemanı ilanına çıksınlar o zaman. Bu bilgiyi nerden aldınız hocam?

Açık bilgi paylaşamam ama son 1 haftada yayınlanan ilanlardan tanıdığım 3 hoca doçentliğini bu yılın ortasında aldılar ve onlara Doçent kadrosu ihdas edildi yani teyit ettirmeme gerek yok ;)

Yani beklenen Norm Kadro değil usul.. Ayrıca zaten öğretim üyesi universiteler için daha öncelikli yönetmelik çıkmadan patır patır dökülüyor ilanlar..

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
@yasarayanoglu hocam usulden kastınız; ales yds oranı yada ortalamanın oranı vs mi?

Usulden kastım eski yönetmeliğin akıbetinin (Norm Kadro zannediliyor yönetmelik dediğimde Öğretim Üyesi dışındaki Öğretim Elemanlarının diye başlayan yönetmeliği kastediyorum.) meçhul oluşu hocam. İlgili yönetmelikte şartlar, ilan şekli hepsi açıkça yazıyordu ama şimdi 2 nolu CB Karanamesi bu yönetmeliği de bypass etmiş gibi duruyor çünkü direkt atamayı rektörlükler yapar şeklinde yazılmış. Yani ne ilan şekli hususunda ne de şartlar hususunda yol gösterici bir ifade yok.

Öğretim üyesi ilanları şartlar ve ilan ediliş usulü noktasında biliyorsunuz 2547 sayılı kanun ve üniversitelerin kendi atama ve yükselme yönetmeliklerine göre şekilleniyor. Öğretim elemanı ilanlarındaki asıl sorun bu bence. Kaldı ki Norm Kadro bekleniyor olsaydı Öğretim Üyeleri için de beklenirdi.

Son düzenleme:

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
Açık bilgi paylaşamam ama son 1 haftada yayınlanan ilanlardan tanıdığım 3 hoca doçentliğini bu yılın ortasında aldılar ve onlara Doçent kadrosu ihdas edildi yani teyit ettirmeme gerek yok ;)

Yani beklenen Norm Kadro değil usul.. Ayrıca zaten öğretim üyesi universiteler için daha öncelikli yönetmelik çıkmadan patır patır dökülüyor ilanlar..

Hayırlısı valla hocam ne diyelim enteresan bir süreç yaşıyoruz. :)

onuronur

Öğrenci
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi "Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğini" kaldırmadı ki. zaten halihazırda tüm ilanlar bu yönetmeliğe göre çıkmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı sadece alım yetkisini kadro verilmesi bakımından üniversitelere devretti. Norm kadro yönetmeliği de bunun için çıkıyor. Hangi üniversite hangi bölüme ne kadar öğretim elemanı alabilir bu belirlenecek. Yani şu anda öğretim elemanı alım şartlarında bir değişiklik yapılacağı dile getirilmedi hiçbir yerde.

Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinde bir düzenlemeye giderlerse o ayrı. Fakat bu yönetmelik hala yürürlükte, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi bunu kaldırmadı.

erdal34

Araştırma Görevlisi
Sıkıldık . Yetkililerimiz ya çok hayrimiza bir şey yapıyorlar , ya da henüz bir şey yapmadilar.
Sonuçta 60 gün dediler. Daha zamanları var .

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi "Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğini" kaldırmadı ki. zaten halihazırda tüm ilanlar bu yönetmeliğe göre çıkmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı sadece alım yetkisini kadro verilmesi bakımından üniversitelere devretti. Norm kadro yönetmeliği de bunun için çıkıyor. Hangi üniversite hangi bölüme ne kadar öğretim elemanı alabilir bu belirlenecek. Yani şu anda öğretim elemanı alım şartlarında bir değişiklik yapılacağı dile getirilmedi hiçbir yerde.

Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinde bir düzenlemeye giderlerse o ayrı. Fakat bu yönetmelik hala yürürlükte, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi bunu kaldırmadı.

Tam olarak okumadınız sanırım ben o yönetmelikten bahsetmiyorum tersine o hala yürürlükte olduğu için öğretim üyesi ilanları açısından sorun yok diyorum.

Benim kastettiğim yönetmelik Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanlarının... diye başlayan yönetmelik tamamını yazamayacağım şimdi ama anlaşılmıştır zaten..

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik

Sizin iddianıza göre YÖK, her üniversitenin ve fakültelerinin ihtiyacına göre bir liste çıkaracak ve üniversite o listenin dışına çıkamayacak. Yani yönetmelik diyecek ki, ey x üniversitesi, sen x fakültene 1 araştırma görevlisi alabilirsin, y fakültene 3 öğretim görevlisi alabilirsin, z yüksekokuluna ise 2 araştırma görevlisi, 3 öğretim görevlisi alabilirsin, bunun üstüne çıkamazsın. Doğru anlamış mıyım hocam?

onuronur

Öğrenci
Sizin iddianıza göre YÖK, her üniversitenin ve fakültelerinin ihtiyacına göre bir liste çıkaracak ve üniversite o listenin dışına çıkamayacak. Yani yönetmelik diyecek ki, ey x üniversitesi, sen x fakültene 1 araştırma görevlisi alabilirsin, y fakültene 3 öğretim görevlisi alabilirsin, z yüksekokuluna ise 2 araştırma görevlisi, 3 öğretim görevlisi alabilirsin, bunun üstüne çıkamazsın. Doğru anlamış mıyım hocam?

norm kadro tam olarak budur hocam evet. çünkü norm kadro yönetmelikleri türkiye'de şimdiye kadar hep bu şekilde yapılmış ben baktım birkaç tanesine. ama bunu standarda bağlarlar diye düşünüyorum. bölümde 100 öğrenci için 2 prof, 3 doçent, 4 yrd doç gibi. öğrenci sayısına endeksli standart rakamlar şeklinde.

http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/3.5.20146459.pdf

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
norm kadro tam olarak budur hocam evet. çünkü norm kadro yönetmelikleri türkiye'de şimdiye kadar hep bu şekilde yapılmış ben baktım birkaç tanesine. ama bunu standarda bağlarlar diye düşünüyorum. bölümde 100 öğrenci için 2 prof, 3 doçent, 4 yrd doç gibi. öğrenci sayısına endeksli standart rakamlar şeklinde.

http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/3.5.20146459.pdf

O zaman cümleten geçmiş olsun arkadaşlar. Kapatın forumu. :) :)

Şaka bir tarafa YÖK bir bunu yapmamıştı hocam, bunu da yaparsa helal olsun valla ne diyim. Ben de en başından beri karamsarım bu işe ve hep bunu bekliyordum. Dünya da eşi benzeri olmayan 50/d saçmalığını yapanlar, bunu da yaparlar hiç şaşırmam.

- - - Güncellendi - - -

https://mobile.twitter.com/VahdetOzkocak/status/1055450246900318209

Vahdet hoca arş ve öğr görevlilerini pek etkilemeyecek diyor ama katıldığı tv programında etkileyecek dedi. Ne oluyor ya? :) :)

Umut Can

Öğrenci
Vahdet hocanın bildiği bir şey insanları anca oyalıyor hani bu hafta diye diye kaç gün geçti konuyu bile gündeme getirip açıklama yapmıyor haberi yokmuş gibi başka gereksiz şeyleri paylaşıyor çıkıpta en azından dese .benimde haberim yok diye.insanlarla alay ediyorlar resmen yökte aynı mantıkda çıkıp açıklama yapacak kadar zamanlaro yok galiba yazık gerçekten çok yazık bizim gibi gençler bu konuşu burada tartışacak kadar görüyorda kimse görmüyor sesi çıkmıyor.

tumua

Araştırma Görevlisi
Akademide yapilmasi planlanan -zaten halihazirda var olan- norm kadronun hâlâ ve israrla meb’deki gibi uygulanacagini dusunmeniz beni o kadar uzuyor ki

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Akademide yapilmasi planlanan -zaten halihazirda var olan- norm kadronun hâlâ ve israrla meb’deki gibi uygulanacagini dusunmeniz beni o kadar uzuyor ki

Hocam üzülmeyin anlatmaya da çalışmayın keza okuduğunu da anlamayanlar oluyor zaman zaman..

Takılmış insanlar bir öğrenci sayısına arkadaş bu sayı her yıl değişiyor ne yapacaklar her yıl hoca eksiltme artırma mı yapacaklar boş konuşmaya ne gerek var. MEB de tayin var eş durumu var il içi atama var yer değiştirme var görevlendirme var daha sayayım mı???

Son düzenleme:

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
Hocam üzülmeyin anlatmaya da çalışmayın keza okuduğunu da anlamayanlar oluyor zaman zaman..

Takılmış insanlar bir öğrenci sayısına arkadaş bu sayı her yıl değişiyor ne yapacaklar her yıl hoca eksiltme artırma mı yapacaklar boş konuşmaya ne gerek var. MEB de tayin var eş durumu var il içi atama var yer değiştirme var görevlendirme var daha sayayım mı???

Hocam bize hiç kızmayın. :) Koskoca Vahdet hoca bile bunları söylerken biz napalım?

- - - Güncellendi - - -

Üzmeyin kendinizi hocam, sadece her ihtimali düşünüyoruz.

tumua

Araştırma Görevlisi
Vahdet hoca meb’i pek sevdi surecin basindan beri :) Neyse en azindan bir kadro vs bulursak 6 ay guvenlik sorusturmasi beklemeyecegiz artik guzel seyler de oluyor :)

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
Vahdet hoca meb’i pek sevdi surecin basindan beri :) Neyse en azindan bir kadro vs bulursak 6 ay guvenlik sorusturmasi beklemeyecegiz artik guzel seyler de oluyor :)

Küçük şehirler de zaten 6 ay felan yoktu hocam. Geçen yıl bir arkadaşımın soruşturması 1 ay da bitti, yeni bir arkadaşım öğretmen olarak atandı, tokatlıydı, 26 gün de soruşturması bitti geçen ay.