YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
MEB'in norm kadro detaylarıyla, YÖK'ün norm kadro yönetmeliği arasında ne tür bir bağlantı var anlayamadım. :) :D [MENTION=103373]yasarayanoglu[/MENTION] hocamın yorumunu merakla bekliyorum.

qrace07

Öğrenci
Bu ilan daha önceleri de vardı. Hatta şöyle ifade edeyim, daha ilanlar Yöksis üzerinden yayınlandığı dönemde bile vardı. Yeni bir süreç değil yani. O yüzden şaşırmanıza şaşırdım. [emoji4]

Nokia 5110 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Yükseköğretimin MEB'e devri gibi bir durum söz konusu değil olmadı olmayacak buna dair en ufak şüphe yok. Zaten böyle bir ihtimal olsaydı MEB 2023 Vizyon belgesinde bir emare görürdük.

Çok kıymetli arkadaşlarım MEB Norm Kadrosu ile beklenen yönetmelik arasında herhangi bir bağlantı yok. MEB ile YÖK sadece öğretmen yetiştirme, pedagojik formasyon gibi konularda birbiri ile ilintili onun dışındaki konularda MEB ile YÖK arasında herhangi bir paralellik paydaşlık vs yok.

Geçen gün de anlatmaya çalıştım yeniden anlatayım Norm Kadro Yönetmeliği sadece kadroların dağılımı sayısını vs ortaya koyacak bir çalışma. Bugün Öğretim Üyesi ilanlarının bu yönetmelikten bağımsız çıkıyor oluşu o ilanların dayanağı olan 2547 Sayılı Kanun ve Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinin halen yürürlükte oluşudur.

Bu meselenin çıkış noktası olan mesele 78 Sayılı KHK'nın yürürlükten kaldırılması dolayısı ile bu KHK'nın dayanak oluşturduğu "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" dayanaksız kaldı. İşte bu noktada Öğretim Üyesi dışındaki Öğretim Elemanı atamalarında kullanılan yönetmeliğin dayanaksız kalması pek çok maddesinin 78 sayılı KHK'ya atıf yapması (özellikle ilan ve atama hususunda) bu yönetmeliğe bağlı ilan verilmesini mümkün olmaktan çıkardı. Gelişmeler yaşandıkça ara sıra acaba desem de baştan bu yana bu yönetmeliğin düzenlenmesi ya da yerine başka bir yönetmelik/yönergenin konulmasının bu sorunu çözebileceğini söylüyorum.

Daha önce ki görüşmelerimde 2 nolu CB Karanamesinin yetkisine dayanarak ilana çıkılabileceğini iletsem de yetkililerin (ki yıllardır bu işi yapan adamlar) bu kararname yetki vermiş olsa da yetkiyi hangi usul ile kullanacağımızı belirtmiyor cevabı ile karşılaştım. Yorumlayarak iş yapamamaktalar her halükarda yine YÖK'ün yol gösterici bir yönerge açıklamasına bağlılar. Umuyorum çok karmaşık olmamıştır.

Kısacası bugün Norm Kadro Yönetmeliği yayınlansa bile daha önce de belirtmiştim usul ve esasları belirleyen yönetmelik düzenlenmeden üniversiteler yine ilana çıkamayacaktır. Peki Norm Kadro Yönetmeliği içinde bu konu çözülebilir mi derseniz bana göre çözülmez çünkü iki birbirinden farklı uygulama için tek yönetmelik çıkarılmaz. Bu noktada YÖK'ün Öğretim Üyesi dışındaki Öğretim Elemanlarının ilan ve atamalarının nasıl yapılacağını bildirmesi gerekiyor.

Uzun oldu kusuruma bakmayın..

Son düzenleme:

wxyz_06

Öğrenci
Yükseköğretimin MEB'e devri gibi bir durum söz konusu değil olmadı olmayacak buna dair en ufak şüphe yok. Zaten böyle bir ihtimal olsaydı MEB 2023 Vizyon belgesinde bir emare görürdük.

Çok kıymetli arkadaşlarım MEB Norm Kadrosu ile beklenen yönetmelik arasında herhangi bir bağlantı yok. MEB ile YÖK sadece öğretmen yetiştirme, pedagojik formasyon gibi konularda birbiri ile ilintili onun dışındaki konularda MEB ile YÖK arasında herhangi bir paralellik paydaşlık vs yok.

Geçen gün de anlatmaya çalıştım yeniden anlatayım Norm Kadro Yönetmeliği sadece kadroların dağılımı sayısını vs ortaya koyacak bir çalışma. Bugün Öğretim Üyesi ilanlarının bu yönetmelikten bağımsız çıkıyor oluşu o ilanların dayanağı olan 2547 Sayılı Kanun ve Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinin halen yürürlükte oluşudur.

Bu meselenin çıkış noktası olan mesele 78 Sayılı KHK'nın yürürlükten kaldırılması dolayısı ile bu KHK'nın dayanak oluşturduğu "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" dayanaksız kaldı. İşte bu noktada Öğretim Üyesi dışındaki Öğretim Elemanı atamalarında kullanılan yönetmeliğin dayanaksız kalması pek çok maddesinin 78 sayılı KHK'ya atıf yapması (özellikle ilan ve atama hususunda) bu yönetmeliğe bağlı ilan verilmesini mümkün olmaktan çıkardı. Gelişmeler yaşandıkça ara sıra acaba desem de baştan bu yana önemli olanın bu yönetmeliğin düzenlenmesi ya da yerine başka bir yönetmelik/yönergenin konulmasının bu sorunu çözebileceğini söylüyorum.

Daha önce ki görüşmelerimde 2 nolu CB Karanamesinin yetkisine dayanarak ilana çıkılabileceğini iletsem de yetkililerin (ki yıllardır bu işi yapan adamlar) bu kararname yetki vermiş olsa da yetkiyi hangi usul ile kullanacağımızı belirtmiyor cevabı ile karşılaştım. Yorumlayarak iş yapamamaktalar her halükarda yine YÖK'ün yol gösterici bir yönerge açıklamasına bağlılar. Umuyorum çok karmaşık olmamıştır.

Kısacası bugün Norm Kadro Yönetmeliği yayınlansa bile daha önce de belirtmiştim usul ve esasları belirleyen yönetmelik düzenlenmeden üniversiteler yine ilana çıkamayacaktır. Peki Norm Kadro Yönetmeliği içinde bu konu çözülebilir mi derseniz bana göre çözülmez çünkü iki birbirinden farklı uygulama için tek yönetmelik çıkarılmaz. Bu noktada YÖK'ün Öğretim Üyesi dışındaki Öğretim Elemanlarının ilan ve atamalarının nasıl yapılacağını bildirmesi gerekiyor.

Hocam son paragraftaki sözünüzden, YÖK'ÜN norm kadro yönetmeliğini yayınlamadan önce "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" te belirttiğiniz değişiklikleri yapması halinde öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi ilanlarının çıkabileceğini anladım. Doğru mu acaba?

A

AkademikMisafir

Guest
Deneyim

Birkac entry yukaridaki Lisans + yil deneyiminin kalktigi soylenti gercek midir ?

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik

Bu meselenin çıkış noktası olan mesele 78 Sayılı KHK'nın yürürlükten kaldırılması dolayısı ile bu KHK'nın dayanak oluşturduğu "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" dayanaksız kaldı. İşte bu noktada Öğretim Üyesi dışındaki Öğretim Elemanı atamalarında kullanılan yönetmeliğin dayanaksız kalması pek çok maddesinin 78 sayılı KHK'ya atıf yapması (özellikle ilan ve atama hususunda) bu yönetmeliğe bağlı ilan verilmesini mümkün olmaktan çıkardı. Gelişmeler yaşandıkça ara sıra acaba desem de baştan bu yana önemli olanın bu yönetmeliğin düzenlenmesi ya da yerine başka bir yönetmelik/yönergenin konulmasının bu sorunu çözebileceğini söylüyorum.

İşte mesele böyle özetlenir. Laf yetiştirmekte uzmanlaşmak yerine, işte uzmanlaşmak gerekir. Teşekkürler Yaşar hocam, eksik olmayın.

asliyehukuk

Öğrenci
Arkadaşlar ben öğretmenim. Bu norm kadro meselesini anlatayım. Bir okulda o dersin kaç saat okutulacağı bellidir. Örneğin coğrafya dersini alacak sınıflar bellidir. Ders iki saat olduğuna göre ikiyle çarpılır. Bir öğretmen ise 15 saat derse girer. Ancak zorunlu halde idare 21 saate kadar ders verebilir. Norm da bu 21 saate göre hesaplanır.

15 sınıf varsa coğrafya alacak olan toplam 30 saat ders vardır.
21'i geçtiği için o okulun normu 2'dir.
42 saate kadar iki kalır, 43 olunca 3'e çıkar.

Şimdi gelelim üniversite kısmına. Bir üniversitede anabilim dalı ile öğrenci arasındaki ilişki bu kadar standart değildir. Seçmeli ders zaten ayrı bir olay. Zorunlu derste bile sınıfların durumu lisedeki gibi sabit değildir. Bir örnekle açıklayayım.

Edebiyat ikinci sınıfı ya bir tanedir, ya iki. Bir de bunun gecesi olsa toplam dört sınıf eder. Hepsi ikinci sınıfta Servetifünun dersi gördüğünü farz edelim toplam 12 saat ders eder. Bu bir hocanın ders yükü demektir. Geri kalan diğer sınıflarda da böyle olsa en kaba haliyle, sadece Yeni Türk edebiyatı hocası 4 tane lazım demektir. Ancak buna karşılık Eski Türk Dili hocası ders yüküne göre 2 tane eder. Yani Anabilim dalına göre ayrım olur. Üstüne bir de yüksek lisans ve doktora ders dağılımlarını yaparsını iş çorba olur. Bir de seçmeliden sizi seçenlere ders açarsanız iyice karışır. Hocanın projeleri, ders saatine karşılık gelen diğer işlerini hiç hesaba katmıyorum bile. Bilenler bilir.

Hülasa-i kelam lisede sınıf belli, ders belli, öğretmenin ders yükü belli. Ayrıca başka hiçbir değişken işin içinde değil. Ancak akademi anayasaya göre de bir eğitim kurumu değildir. Orası araştırma ve incelemelerin yapılacağı yerdir. Eğitim vardır, ancak ilkine dahil bir durumdur. Birbirine benzer bir durum ortaya çıkaracak yönetmelik düşünülemez.

Saygılarımla.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Hocam son paragraftaki sözünüzden, YÖK'ÜN norm kadro yönetmeliğini yayınlamadan önce "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" te belirttiğiniz değişiklikleri yapması halinde öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi ilanlarının çıkabileceğini anladım. Doğru mu acaba?

Zaten baştan bu yana bunu söylüyorum yetki var ama yol gösteren yok bu nedenle Öğretim Üyesi ilanları çıkabiliyor ancak Öğretim Üyesi dışındaki ilanlar bir yol yöntem gösterici yönerge bekliyor.

İşte mesele böyle özetlenir. Laf yetiştirmekte uzmanlaşmak yerine, işte uzmanlaşmak gerekir. Teşekkürler Yaşar hocam, eksik olmayın.

Estağfurullah elimden geldiğince dilimin döndüğünce anlatmaya çalışıyorum sadece..

Hülasa-i kelam lisede sınıf belli, ders belli, öğretmenin ders yükü belli. Ayrıca başka hiçbir değişken işin içinde değil. Ancak akademi anayasaya göre de bir eğitim kurumu değildir. Orası araştırma ve incelemelerin yapılacağı yerdir. Eğitim vardır, ancak ilkine dahil bir durumdur. Birbirine benzer bir durum ortaya çıkaracak yönetmelik düşünülemez. Saygılarımla.

Kıymetli hocam aylardır teknik detaylarına sizin kadar hakim olmasakta bunu anlatmaya çalışıyoruz paylaşımınız için çok teşekkür ederim kendi adıma.. Umarım artık bu sayfada MEB ile ilgili bir şey yazan soran olmaz..

Bir de şu misafir gelip abuk sabuk yazanları hakikaten akademiden hatta ülkeye girişten (içerideler ise çıkarmak) men etmek geliyor içimden evet yönetmelik çıkmayacak güzel kardeşim değil bu hafta sittin sene çıkmayacak hatta Öğretim Görevlisi ve Araştırma Görevlisi kadrolarını tümden iptal edecekler alım falan da olmayacak.

Bir diğer soru evet lisans üzerine deneyim şartı kalktı Doğalgaz tesisatta, Atcılıkta, Arıcılıkta, Takı Tasarımında yüksek lisans şartı gelecek !!!
Doğalgaz tesisat bölümüne Yüksek Petrol Mühendisleri alınacak ders vermesi için!

Son düzenleme:
T

tuana12

Guest
Türk kültüründe misafire saygı önemlidir. yani misafir olarak yazınca ne değişiyor onu anlamadım bizlerde fikirlerimizi söylemekte özgür değil miyiz sizler gibi....

M

merven1

Guest
Ogulhan beyin bence bu hafta % 99 çıkacak demesiyle benim % 99 çıkmayacak demem arasında ne fark var???

ogulhankayabas

Kısıtlanmış Üyelik
Ben norm kadro yönetmeliği ile birlikte ilanların usul ve esaslarının da belirleneceğini ve yönergenin sunulacağını düşünüyorum. Yönetmelik çıktıktan sonra üniversiteler isterlerse birkaç güne ilana çıkabileceklerdir diye düşünüyorum.

A

Akademikami

Guest
Allah rızası git şurdan. İki aydır sıktın.gün içinde bir gelişme var mı diye giriyorum senin boş yazıların insanlara saldırmalarını okuyorum. Yazma artık ...

K

Kuer3445

Guest
Lisans düzeyinde eğitim verilen fakültelere öğretim görevlisi alımında yüksek lisans şartı getirildi. Ön lisans düzeyinde eğitim verilen myo lar için yüksek lisans mezunu olmak asgari şart değildir.

Umut Can

Öğrenci
Bu haftada yalan oldu önümüzdeki balon tarihi 1-2 kasım perşembe cuma çünkü o gün sadece açıklanabilirmişmişmiş. Bir babayiğite çıkıp demiyor ki boşuna bekleyim şu tarihte açıklayacaz diye. Hep miş miş miş. 12 kasımdan açıklamasalar nolacak yine elemiz kolumuz bağlı burada balonlar sallayacağız akademisyen adayız bu vatana millete hayırlı evlatlar yetiştireceğiz allah nasip ederse ama gelgör ki daha kendi sesimisi duyuyamıyoruz. Çıkacak yönetmelikte eğer sadece kalkıpka öğrenci sayısına göre şu üniversiteye şu kadar kadro verdik denmez inşallah En azından liyakat olsun torpillilerle dolu kobadrolanı bilriğiniz halde korkudan söylemekten dile getirmekten çekinmeyin yada getirin en azından80 ales 80 dil 80 ortalama çıkarın bilim sınavı ortalamalarla alın hak yerini bulsun.

DOKTORALI

Öğrenci
arkadaşlar liyakat isterken şunuda göz önünde tutun değiştirilmez birşeyi kalkp 80 istiyemezsin. ales dil eyw ama kalkıp adamdan okul notunu 80 diyemezsin.