YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

Sevgili Musa

Öğrenci
Bugünkü ilanlarda da ''iptal'' ifadesi geçiyor ve yukarıdaki sayfalarda değinildiği gibi bazı kadrolara ise başvuruyu devam ettiriyoruz tarzı cümleler geçiyor(resmi gazeteden sadeleştirme). Bu norm olayıyla ilgili olarak en azından şimdilik üniversitelerin özel bir dilekçeyle öğretim üyesi kadrolarına çıktığını söyleyebilir miyiz? Yani bu kadrolar normdan avans mı alıyorlar bir nevi? Hiçbir üniversite araştırma görevlisi ilanlarına çıkmıyor, aralık bekleniyorsa çıkanlar(öğ.üye) nasıl çıkıyor, fakültelerde ders anlatacak hoca kalmadığı için mi ve özeller niçin geçen sene leblebi gibi alırken şimdi ar.gör alımı yapmıyor. Artık sabırsızım. Yukarıda bahsedildiği gibi yığılmalar falan da hesaba katılırsa büyük bir ümide ihtiyaç olacak. Herkese sabır diliyorum ve bilgilendirmeler için teşekkür ediyorum.

EYMENS

Öğrenci
Evet o tarihe kadar tecilli görünüyor .. Cevabınız için teşekkürler. Daha net bilgiye sahip basklari ya da aynı durumda olan kimseler var midir burda acaba

Ben de başvurdum kardeşim normalde 2020 eylül olan tecil bitiş tarihim 31 aralık 2018 görünüyor e-devletten,ilk celp çıksa bi türlü çıkmasa ayrı türlü napcaz bakalım, şu 21 gün kalksa bari de devlete de boşa külfet kalksa herkes rahatlayacak,bence onlar ilk celpler çıkmadıkça bi sonraki ayın 30-31'ine devrederek o şekilde devam edecek,ha başlarda gidersen yapar gelirsin ;ama örneğin 2020 ocak celbi çıkarsa sana, ona göre şu zamana kadar bu kişinin askerlik yönünden sakıncası yoktur diyecek işte askerlik durum belgende! sen de ona göre başvurularını işini gücünü ayarlayacaksın başka türlü sıkıntı çok olur çünkü, bilgilendireyim istedim madem sormuşsun kasım sonu ya da aralık başında tüm celpler kim, nereye, ne zaman gitcek tamamı açıklancakmış bu arada,zaten senin de haberin vardır bundan, böyle işte.

Fundafunda

Öğrenci
Bugünkü resmi gazeteyle birlikte norm kadro çalışmaları tamamlanmadan hicbir öğretim görevlisi araştırma görevlisi kadrosu goremeyecegimize ben ikna oldum. 15 aralığa kadar çalışmalar tamamlanacak ve 15 aralıktan sonra ilanlar çıkmaya başlayacaksa hiç sorun değil. Fakat benim korkum 15 aralıktan sonra yeniden bir bekleme süresi çıkması. Yaptığım görüşmelerde ısrarla 2018 kadrolarının yanması gibi bi durum olamayacağını 31 aralıktan önce eldeki bütün kadroların ilan edileceği söylendi fakat temmuz ayından beri her verilen tarih yeni bir tarihin başlangıcı oldu.

muratyuksel

Öğrenci
Öğretim Görevlisi (Uygulamalı Birim) hakkındaki görüşlerimizi Dr.Vahdet ÖZKOÇAK tüm sosyal medya hesapları üzerinden paylaşarak destek vermiş. Kendisine sonsuz teşekkür ediyoruz. Umarız bu konuda oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçilir.

https://twitter.com/VahdetOzkocak/status/1062969114401140736

"Kıymetli Vahdet Hocam,

Malumunuz, eskiden "Uzman, Eğitim-Öğretim Planlamacısı ve Çevirici" gibi ünvanlarla ihdas edilen kadrolar, bir önceki değişiklikle Öğretim Görevlisi (Uygulamalı Birim) ünvanı ile revize edildi. Ancak 9 Kasım 2108 tarihinde yürürlüğe giren yeni yönetmelikle birlikte birtakım MYO bölümlerinin dışında lisans sonrası tecrübenin kaldırıldığı ve tüm Öğretim Görevlileri için YL mezuniyetinin gerekliliği belirtildi.

Takdir edersiniz ki, üniversitelerin Bilgi İşlem Merkezleri'nde akademik çalışmalardan öte birtakım bilişim çalışmaları yürütülüyor. Yani "Bilimsel Araştırma Yöntemleri" dersinden daha çok C++, java vb. programlar bilmek icab ediyor. Öte yandan, Rektörlüklere bağlı olan Dış İlişkiler Ofislerinde görevli olan eski adı ile Uzman, yeni adı ile Öğretim Görevlileri (Uygulamalı Birim) herhangi derse girmiyor, istese de zaten ofis işlerinden vakit bulamıyor. Bu kişilerin gündemleri Erasmus+, Farabi, Mevlana gibi değişim programlarını ayarlamak oluyor. Yani kişinin Erasmus+ programını bilmesi ve bu konuda deneyim sahibi olması; İstatistik dersinden ziyade en az bir yabancı dili çok iyi bilmesi, sanki daha önemli gibi görünüyor. Bu itibarla, Öğretim Görevlisi (Uygulamalı Birim) alımlarında YL mezunu olma şartı konusu da MYO'ların birtakım bölümlerine sağlanacak muafiyetler içerisinde dahil edilebilir.

Bu konuda kurumunuzun ve şahsının desteklerini, mümkün mertebede, bekliyoruz."

XOXOX

Öğrenci
mskü ilanında "...norm fazlası kadrolar iptal edilip aşağıdaki kadroların başvuru süreci devam etmektedir" gibi bir ibare yazıyor. herhalde norm çalışmalarını tamamlayan üniversiteler var.

Fundafunda

Öğrenci
Benim Anlamadigim norm kadroya göre ilan veren yerler içinde neden hiç öğretim görevlisi kadro ilanı yok. Yine bilmediğimiz bir yazı mi gönderildi üniversitelere.

A

Akademikami

Guest
bu gereksizler dışarda sürünmeye devam etsinler.5 aydır bekliyorlar beklemeye devam etsinler. şu ekonomik koşullarda bu gereksizleri alıp boşa devlete maliyet çıkmasın. biz yine bekçi polis imam vs almaya devam edilim diyorlar. öteleyebildikleri kadar öteliyorlar. 6 ayda ülke kurulup yıkılyor. sanırsın çığır açtılar....

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Benim Anlamadigim norm kadroya göre ilan veren yerler içinde neden hiç öğretim görevlisi kadro ilanı yok. Yine bilmediğimiz bir yazı mi gönderildi üniversitelere.

Çünkü yönetmelikte fakültelere öğretim görevlisi alımı olmayacak gibi bir ifade var. Tam detayını hatırlamıyorum bakmak gerekiyor yönetmeliğe.

Bir karışıklık olmasın evet fakültelerde artık öğretim görevlisi ataması yapılmayacak ama Uygulamalı Birimler ve MYO'lar için böyle bir durum söz konusu değil.

Henüz Norm Kadroya göre ilana çıkılmadı Norm Kadro Yönetmeliği yayınlandığı gün (2 Kasım) ilana çıkan üniversitelerin bazıları ilanlarının bir kısmını iptal ederken bir kısmını Norma uygun şekilde devam ettirdi. Bunların içinde öğretim görevlisi ilanının olmasına imkan zaten yoktu çünkü 2 Kasım tarihinde henüz "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" yayınlanmamıştı (9 Kasım'da yayınlandı).

Bu ilanlar yeni olmayıp 2 Kasım'da çıkılan ilanlara ait düzeltmelerdir. YÖK'ün yazısına istinaden Norm Kadro cetvelleri açıklanmadan üniversitelerin ilana çıkması mümkün değil.

Son düzenleme:

tumua

Araştırma Görevlisi
Bir karışıklık olmasın evet fakültelerde artık öğretim görevlisi ataması yapılmayacak ama Uygulamalı Birimler ve MYO'lar için böyle bir durum söz konusu değil.

Henüz Norm Kadroya göre ilana çıkılmadı Norm Kadro Yönetmeliği yayınlandığı gün (2 Kasım) ilana çıkan üniversitelerin bazıları ilanlarının bir kısmını iptal ederken bir kısmını Norma uygun şekilde devam ettirdi. Bunların içinde öğretim görevlisi ilanının olmasına imkan zaten yoktu çünkü 2 Kasım tarihinde henüz "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" yayınlanmamıştı (9 Kasım'da yayınlandı).

Bu ilanlar yeni olmayıp 2 Kasım'da çıkılan ilanlara ait düzeltmelerdir. YÖK'ün yazısına istinaden Norm Kadro cetvelleri açıklanmadan üniversitelerin ilana çıkması mümkün değil.

arti olarak enstituler de ogretim gorevlisi almaya devam edecek Zaten fakultelere ogretim gorevlisi ilani yasar hocamin da daha once belirttigi gibi binbir zorlukla veriliyordu. Simdi tamamen kapattilar o defteri. Ama enstituler uygulamali birimler ve myo’larda sorun yok

agoodperson

Öğrenci
Merhabalar.

Malum birçoğumuz çok yoğunuz, dolayısıyla buraya fazla yazamıyoruz. En azından benim için durum böyle.

Fakat aylardır birçok kişi helak oldu. Dolayısıyla duyduğum bazı şeyleri paylaşmayı borç görüyorum. Rica ediyorum kaynak istemeyin, yazılabilecek olsa zaten yazarım.

Senatolar toplanmaya başlamış. En azından bizim üniversitede bu böyle. Haberler kötü. Duyulanlar hiç hoş değil. Profesörlük, doçentlik kadroları gelen hocaların kadroları iptal edildi. Hocalar üzgün ve sinirli. Bu norm kadro sisteminin bir mantığa dayanmadığını düşünüyor birçok kişi.

Bölümün sahip olduğu anabilim dalı başına 3 kadrodan bahsediliyordu. 5 Anabilim dalı varsa 15 hoca. Bölümde halihazırda 20 hoca varsa, kalan 5'i ne olacak bilen yok. Fakat o 5 hocayı da kadronun eksik olduğu yerlere gönderseler şaşırmayız diyor birçok hoca. Bu arada bu norm kadro hesaplamalarında lisans öğrencileri dışında hiçbir şey dikkate alınmamış sanırım. Halbuki başka faktörlerin de değerlendirileceği aktarılıyordu.

Hal böyleyken en azından bir süre için akademide yer bulmak çok zor olacak gibi görünüyor. Birçok bölümde bırakın ihtiyacı, norm kadro fazlası çıkıyor bu sistemde. Hal böyleyken araştırma görevlisi kadroları da verilmez bu bölümlere deniyor. Gerçi araştırma görevlilerini kimsenin umursadığı yok o da ayrı bir konu. Yalnızca şu söyleniyor: Bu saatten sonra Dr. Öğr. Üyesi kadrosuna atanmak çok zor olacak.

Öğretim görevlisi kadroları ile ilgili bilgim yok. Konuşan da yok sanırım.

Yıllar önce bana biraz vizyoner olup KPSS'ye çalışmamam gerektiğini söyleyen hocalarım dahi şu anda KPSS'ye çalışıp B planı oluşturmamı öneriyorlar. Fakat biz bu yola girdik bir kere, hayaller kurduk. Dolayısıyla da çıkmak güç. Fakat yeni geleceklere şunu söyleyin. Mutlaka söyleyin. Şu anda akademimizde yer edinmek neredeyse imkansız ve yalnızca başarıya endeksli değil. Yani çalışan başarır düşüncesi bu konu için maalesef pek de geçerli değil.

Adil, emeklerin karşılık bulduğu bir hayat diliyorum. Saygılar.

onuronur

Öğrenci
Merhabalar.

Malum birçoğumuz çok yoğunuz, dolayısıyla buraya fazla yazamıyoruz. En azından benim için durum böyle.

Fakat aylardır birçok kişi helak oldu. Dolayısıyla duyduğum bazı şeyleri paylaşmayı borç görüyorum. Rica ediyorum kaynak istemeyin, yazılabilecek olsa zaten yazarım.

Senatolar toplanmaya başlamış. En azından bizim üniversitede bu böyle. Haberler kötü. Duyulanlar hiç hoş değil. Profesörlük, doçentlik kadroları gelen hocaların kadroları iptal edildi. Hocalar üzgün ve sinirli. Bu norm kadro sisteminin bir mantığa dayanmadığını düşünüyor birçok kişi.

Bölümün sahip olduğu anabilim dalı başına 3 kadrodan bahsediliyordu. 5 Anabilim dalı varsa 15 hoca. Bölümde halihazırda 20 hoca varsa, kalan 5'i ne olacak bilen yok. Fakat o 5 hocayı da kadronun eksik olduğu yerlere gönderseler şaşırmayız diyor birçok hoca. Bu arada bu norm kadro hesaplamalarında lisans öğrencileri dışında hiçbir şey dikkate alınmamış sanırım. Halbuki başka faktörlerin de değerlendirileceği aktarılıyordu.

Hal böyleyken en azından bir süre için akademide yer bulmak çok zor olacak gibi görünüyor. Birçok bölümde bırakın ihtiyacı, norm kadro fazlası çıkıyor bu sistemde. Hal böyleyken araştırma görevlisi kadroları da verilmez bu bölümlere deniyor. Gerçi araştırma görevlilerini kimsenin umursadığı yok o da ayrı bir konu. Yalnızca şu söyleniyor: Bu saatten sonra Dr. Öğr. Üyesi kadrosuna atanmak çok zor olacak.

Yıllar önce bana biraz vizyoner olup KPSS'ye çalışmamam gerektiğini söyleyen hocalarım dahi şu anda KPSS'ye çalışıp B planı oluşturmamı öneriyorlar. Fakat biz bu yola girdik bir kere, hayaller kurduk. Dolayısıyla da çıkmak güç. Fakat yeni geleceklere şunu söyleyin. Mutlaka söyleyin. Şu anda akademimizde yer edinmek neredeyse imkansız ve yalnızca başarıya endeksli değil. Yani çalışan başarır düşüncesi bu konu için maalesef pek de geçerli değil.

insanlar en başından beri iyimser yaklaşıyordu konuya. en net bilgilerden birisi bu gönderide olmuş. tamamen MEB temelli, öğrenci sayısını merkeze alan, kısıtlamacı bir norm kadro geldi.

Ben bu konuyu dile getirirken provokasyonlukla suçlanmıştım :)

bu saatten sonra hala 4 bin kadro hayali kuranlar var...

arkadaşlar artık araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi alımlarına da sınır geldi. bu sınırlama yönetmelikle değil, oto kontrol sistemiyle oldu. artık rektörler ileride üniversitede öğretim üyesi yapmayı istediklerine öğretim görevlisi ve araştırma görevlisi kadrosu verirler. çünkü artık öğretim üyeliği çok daha değerli hale geldi. önceden rektörler bir şekilde kadro fazlası alabiliyorlardı YÖK'ten. çünkü sabit ve herkes tarafından bilinen kadro sayıları yoktu. artık var.

not: benim amacım umutsuzluk aşılamak değil. olayı net bir şekilde tespit etmektir. çünkü burada çok umut tacirliği yapıldı aylarca;
- "bilgi aldım kesin haftaya yönetmelik çıkacak"
- "nasılsa 4 bin kişilik kadro var daha alım yapılacak"
- "bu yönetmelik MEB gibi öğrenci sayısına endeksli olmaz, burası üniversite"
- "kısıtlama olmaz, bu kadar ihtiyaç var"
- "yönetmelik çıktı, artık üniversiteler YÖK'ten onay beklemeden ilana çıkacaklar" vs vs vs vs

Son düzenleme:
Arkadaşlar öncelikle şunu belirtmek isterim ki bu forumu takip edenler haricinde hocaların dedikleri ki rektörlere kadar, kesin bilgi sahibi olan, konuya vakıf, ön görüsü güvenilir hiçkimse yok. Însanlar yönetmeliği okuma gereği bile duymuyor ucu kendilerine dokunmuyorsa.. 1. Norm fazlası kadrolar görevine devam edecek 2.norm dışı ihtiyac varsa yökten izin alınacak 3. Siyasi gücü olan her türlü kadro alabilecek 4. rektörler norm kadro sürecini yök ile bitirmeden ögr gör ilanına yasal olarak, arş gör ilanlarına da örnek teşkil edecek bir kaç girişken üniv ilana çıkmadan başlamaz. Aralık sonunu bekleyeceğiz komple akademik beklentisi olan arkadaşlar...

R2-D2

Öğrenci
Merhabalar.

(1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte bir bölüm, anabilim/anasanat dalı veya meslek yüksekokulu programındaki norm kadro fazlası öğretim elemanları bulundukları kadrolarda görev yapmaya devam eder. Boş ve saklı öğretim elemanı kadroları ise rektörlüğe aktarılır.

(2) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce ilan edilen öğretim elemanı kadrolarına atama işlemleri bu Yönetmelik hükümleri dikkate alınmadan yürürlükteki mevzuat hükümleri uyarınca sonuçlandırılır. Bu kadrolara atananlar norm kadro fazlası oluşturması durumunda dahi bulundukları kadrolarda görev yapmaya devam ederler.

Son düzenleme:
B

Be7

Guest
Hocalarım merhaba, daha önce sormuştum ancak arada kaynadı.

Vakıf üniversitelerinin neden ar.gör veya öğr. gör. ilanına çıkmadığını bilen var mı? Öğretim üyesi ilanına çıkıyorlar zira.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Gelecek yıla dair kadro cetvelleri 9 Ocak 2019 Tarihine kadar düzenlenip onaya sunulması gerektiği için, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı tüm kamu kurumlarına (Üniversiteler dahil) yazı göndererek 2 nolu CB kararnamesi kapsamında yer alan tüm kurumların kadro ve pozisyon cetvellerinin en geç 9 Aralık 2018 tarihine kadar gönderilmesini istemiş.

Bunun anlamı şudur 9 Aralık tarihinden önce üniversiteler Norm Kadro Çalışmasını bitirmek durumundalar.

Ekli dosyayı görüntüle 6037

Son düzenleme: