YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Yaşar hocam ben 50d sorunu var bi de diyince bana bunu söyledi yalnız kalmadı artık 50d dedi.

Tamam hocam ne demek istediğini anladım 50/d'lerin 33/a'ya geçirilmesinden bahsediyor muhtemelen. Yapılacak tüm Ar.Gör. alımları 50/d'ye göre yapılacak bundan sonra ki zaten yönetmeliğin ilgili maddesi de ona uygun şekilde öğrencilik şartı barındırıyor.

Genç Aday

Öğrenci
Tamam hocam ne demek istediğini anladım 50/d'lerin 33/a'ya geçirilmesinden bahsediyor muhtemelen. Yapılacak tüm Ar.Gör. alımları 50/d'ye göre yapılacak bundan sonra ki zaten yönetmeliğin ilgili maddesi de ona uygun şekilde öğrencilik şartı barındırıyor.

peki hocam son olarak şunu sormak istiyorum. örneğin 50d ile bir araştırma görevlisi alındı ve doktorasını bitirdi dr. öğ. üyesi olma şansı nedir? yani bu şans çok mu az direkt kapı önüne mi konulacak? Teşekkürler cevaplarınız için

A

AkademikUmut

Guest
Bu 50/d ile alakalı olarak bir soru sormak istiyorum Yaşam hocam müsaadenizle. Şimdi diyelim YL öğrencisiyken ar. gör. atamamız oldu bitince hemen ilişiği kesiyorlar mı yoksa doktoraya devam edince ar. gör. olmaya devam edebiliyor muyuz? Sonuçta YL den doktoraya hemen geçilemiyor kabaca yaz dönemi sonunda bu işlemler bitiyor. Ek olarak doktoraya devam edemezsek yani kabul alamama durumunda acaba ar. gör. örneğin bir yıl uzatma gibi bir seçenek söz konusu mu?

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
peki hocam son olarak şunu sormak istiyorum. örneğin 50d ile bir araştırma görevlisi alındı ve doktorasını bitirdi dr. öğ. üyesi olma şansı nedir? yani bu şans çok mu az direkt kapı önüne mi konulacak? Teşekkürler cevaplarınız için

2547 sayılı kanunun ilgili maddesine;

Araştırma görevlisi istihdamı (1)(2)
Ek Madde 38- (Ek: 18/6/2017-7033/18 md.)
Yükseköğretim kurumları araştırma görevlisi kadrolarına atamalar, 33 üncü maddede belirtilen usule uygun olarak 50 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında yapılır. Bu kapsamda atananlardan doktora veya sanatta yeterlik eğitimlerini tamamlayanların en fazla %20'si doktora veya sanatta yeterlik eğitimini tamamladıkları kurumların senatolarınca belirlenen ve Yükseköğretim Kurulunca onaylanan performansa dayalı kriterler çerçevesinde doktor öğretim üyesi kadrolarına atanabilir. Bu kapsamda atanamayanların, doktora veya sanatta yeterlik eğitimini tamamladıkları kurumların öğretim üyesi kadrolarına atanabilmeleri için en az bir eğitim-öğretim yılı yurt içinde veya yurt dışında farklı bir yükseköğretim kurumunda çalışması gerekir.

şeklinde bir düzenleme getirildi burada en fazla %20'nin nasıl belirleneceği performansa dayalı kriterlerin neler olduğu net değil kısacası tamamen atanmak isteyen Ar.Gör'ün bölüm ve üniversite yönetimiyle diyaloğuna bağlı denilebilir.

Bu 50/d ile alakalı olarak bir soru sormak istiyorum Yaşam hocam müsaadenizle. Şimdi diyelim YL öğrencisiyken ar. gör. atamamız oldu bitince hemen ilişiği kesiyorlar mı yoksa doktoraya devam edince ar. gör. olmaya devam edebiliyor muyuz? Sonuçta YL den doktoraya hemen geçilemiyor kabaca yaz dönemi sonunda bu işlemler bitiyor. Ek olarak doktoraya devam edemezsek yani kabul alamama durumunda acaba ar. gör. örneğin bir yıl uzatma gibi bir seçenek söz konusu mu?

Yüksek lisanstan doktoraya geçişte; 50/d'li araştırma görevlilerinin üniversitelerinde eğer uzmanlık alanlarına ilişkin doktora programı bulunmuyorsa ilişikleri kesilebiliyor. Eğer üniversitelerinde uzmanlık alanlarına uygun doktora programı varsa yüksek lisans mezuniyet tarihini takip eden ilk dönemde doktora sınavına girmek ve kazanmak zorundalar.

Son düzenleme:

enerjim

Öğrenci
Bu konuda yanlışınız var. Kadroların anabilim dallarına dağıtılması için her biri için tekrar kadro ilanına çıkılması gerekmektedir. Aynı bölüm içerisinde anabilim dalı değişikliği gibi bir durum söz konusu olamaz.
Bölümünüz anabilim dalı bazında öğrenci almasa bile hocaların kadroları zaten bir anabilim dalında olabilir.
Ama dediğim gibi, bu durum muhtemelen en başından beri böyle olmalı. Anabilim dalı değişikliği için her hoca için tekrar kadro ilanına çıkılması gerekir.

Yok hocam geçen sene alınan araştırma görevlisinin ilanını hatırlıyorum bölüm adına ilan çıkmıştı. Ondan önceki araştırma görevlilerininde ilanları bölüm bazında çıktı. Ama ben kasım öncesi doktorası bitmiş ar.gör için doktor öğretim üyesi ilanı anabilim dalı için çıktı.

Realisst

Öğrenci
Ben yüksek lisans öğrencisiyim ve tez aşamasındayım. Büyük olasılıkla haziranda tezimi vereceğim. Ve varsayalım ki bugün bir ilan çıktı, başvurdum ve araştırma görevlisi kadrosuna atandım. Haziranda tezimi verip mezun olduğumda aynı zamanda kadrodan da ilişiğim mi kesilecek ? Ara vermeden doktoraya başlayacak olsam dahi ?

I

infolib

Guest
Ben yüksek lisans öğrencisiyim ve tez aşamasındayım. Büyük olasılıkla haziranda tezimi vereceğim. Ve varsayalım ki bugün bir ilan çıktı, başvurdum ve araştırma görevlisi kadrosuna atandım. Haziranda tezimi verip mezun olduğumda aynı zamanda kadrodan da ilişiğim mi kesilecek ? Ara vermeden doktoraya başlayacak olsam dahi ?
Eğer doktoraya başlamazsanız silinir.

gimmurat

Öğrenci

Yüksek lisansınızı bitirdiğinizde Enstitüye ara vermeden doktoraya başlayacağınıza dair bir dilekçe verip kadronuz düşmeden doktoraya başlayabiliyorsunuz.

Bu konuda yanlışınız var. Kadroların anabilim dallarına dağıtılması için her biri için tekrar kadro ilanına çıkılması gerekmektedir. Aynı bölüm içerisinde anabilim dalı değişikliği gibi bir durum söz konusu olamaz.
Bölümünüz anabilim dalı bazında öğrenci almasa bile hocaların kadroları zaten bir anabilim dalında olabilir.
Ama dediğim gibi, bu durum muhtemelen en başından beri böyle olmalı. Anabilim dalı değişikliği için her hoca için tekrar kadro ilanına çıkılması gerekir.
Yanlışınız var. Birincisi arkadaş önceden bölümde anabilim dalı yoktu sonradan anabilim dallarına ayrıldı dediği için. Bu durumda var olan öğretim elemanları anabilim dallarına ayrılmış. İkinci olarak sıklıkla kullanılmasa da bir öğretim elemanı kadrosu ile bir başka alana geçebilir. Yani kadro bir anabilim dalından diğerine aktarılabilir.

5

50/D'li

Guest
50/d'li bir araştırma görevlisi olarak doktoramın bittiği gün ilişiğim kesildi. Son ay aldığım maaş içinde ayrıca borçlandırıldım. 50/d' de herhangi bir uzatma söz konusu değil. Sadece bittikten sonra tezinizi bir ay geç verirsiniz o kadar. Başka bir opsiyon yok. Şu an işsizim özel sektöre geçeceğim gibi duruyor

D

Doktoratez

Guest
Doktora tezimi ne zaman sunmalı

İyi günler doktora tez aşamasındayım. Tezim bitmek üzere, acaba Kasım sonuna sunsam Aralık'taki ilanlara yetişir mi? Ayrıca diyelimki Ocak'ta sundum, benim kadro işim bir sonraki Aralığa mı kalacak? Bu konu aklımı çok karıştırıyor. Bilgilendirebilirseniz sevinirim.

Mr December

Baş Editör
İyi günler doktora tez aşamasındayım. Tezim bitmek üzere, acaba Kasım sonuna sunsam Aralık'taki ilanlara yetişir mi? Ayrıca diyelimki Ocak'ta sundum, benim kadro işim bir sonraki Aralığa mı kalacak? Bu konu aklımı çok karıştırıyor. Bilgilendirebilirseniz sevinirim.

Hocam kadro planlamaları önceden yapılıyor. 1 ayda yapılmıyor.

memursuzluk

Öğrenci
Benim aklıma.takılan nokta bi nebze konuyla alakasiz, diyelim ki biz bedelli askerlikten faydalanıyoruz ama bir öğretim elamanı ilanı verildi ve askerligimizi henüz yapmadik. Bu durumda askerlik durumundan elenme söz konusu mudur? Ya da süreç nasıl isler ?

Adessss

Öğrenci
ARaştırma Görevlisi kadrosu bekleyen bir arkadaş rektör ile görüşmüş. Rektör izni alınan kadroların aralık ayında çıkacağını söylemiş. Burada izni alınandan kasıt ne pek anlamadım.