YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

enerjim

Öğrenci
Bir sorum olacak bilgisi olan biri cevap verebilir mi ? Benim mezun olduğum bölüm 3 4 ay öncesine kadar sadece bölümden ibaretti sonrasında 4 anabilim dalına ayrılmış bölüm hocalarınıda (araştırma görevlileri dahil olmak üzere) uzmanlık alanlarına göre anabilim dalına dağıtmışlar. Bunca senedir olmayan anabilimdalı uygulaması bir anda neden ortaya çıktı ? Bölüm başkanına sordum rektörlük istedi detayını bilmiyorum dedi. Ben norm kadro fazlalığı çıkmaması ve ilerde alım olursa ilana yökden izinsiz çıkabilmek için olduğunu düşünüyorum. Bu konu hakkında bilgisi olan var mı ?

Halen daha tatmin edici cevap alamadım. Ben bu konunun ileriki süreçte karşımıza çıkacağını düşünüyorum. Bugün bikaç araştırma yaptım benzer durum başka bölümlerde de mevcut. Ar.gör ve öğ. Gör. bikaç arkadaşıma sordum 2si kendi üniversitelerinde benzer durum görmüşler. Birşeyler önceden biliniyormuş, bişeylerin hazırlığı yapılmış ama nedir tam anlayamadım.

- - - Güncellendi - - -

Yanlışınız var. Birincisi arkadaş önceden bölümde anabilim dalı yoktu sonradan anabilim dallarına ayrıldı dediği için. Bu durumda var olan öğretim elemanları anabilim dallarına ayrılmış. İkinci olarak sıklıkla kullanılmasa da bir öğretim elemanı kadrosu ile bir başka alana geçebilir. Yani kadro bir anabilim dalından diğerine aktarılabilir.

Bir şekilde ayrılmış işte niye usüle takıldınız anlamadım. Uydurmuşlar kitabına bir şekilde. Konunun detayını kaçırıyorsunuz ? Önemli olan bu durumun sebebi ?

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Benim aklıma.takılan nokta bi nebze konuyla alakasiz, diyelim ki biz bedelli askerlikten faydalanıyoruz ama bir öğretim elamanı ilanı verildi ve askerligimizi henüz yapmadik. Bu durumda askerlik durumundan elenme söz konusu mudur? Ya da süreç nasıl isler ?

Şuan için bedelli askerliğe başvuranların askerlik durum belgelerinde 31 Aralık 2018 tarihine kadar askerlikle ilişiği yoktur ibaresinin yer aldığını okumuştum geçen gün twitterda, eğer bu konu ile ilgili herhangi bir düzenleme yapılmaz ise mağduriyetler yaşanma ihtimali çok yüksek.

eekoparan

Öğrenci
Arkadaşlar internette gördüğüm için kaynağından pek emin değilim ancak bir haber ve ilan gördüm. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi norm kadrodan önce iptal edilen öğretim üyesi ilanlarını açıklamış ve iptal edildiğini duyurmuş. Aynı metnin devamında ise 2 Kasım tarihinde yayınlanan norm kadro yönetmeliğine ithafen yeni ilanlar açtık, onlar da şunlardır diye bir ilan açmış. Bu durumda ilgili kurumun norm kadro çalışması tamamlanmış ve ilana çıkmış diyebilir miyiz? Aralık ortası gibi bir tarihin çokça konuşulduğunu görüyorum forumu takip ediyorum ancak bugün gördüğüm ilan şaşırttı beni. Bu üniversitenin, yaşar hocamın bahsettiği Norm Kadro yönetmeliğine ithafen ilana çıktığını söylemek doğru mudur ve eğer doğruysa ilanlar yavaş yavaş oturmaya başlamış diyebilir miyiz? Saygılarımla.

Genç Aday

Öğrenci
50/d'li bir araştırma görevlisi olarak doktoramın bittiği gün ilişiğim kesildi. Son ay aldığım maaş içinde ayrıca borçlandırıldım. 50/d' de herhangi bir uzatma söz konusu değil. Sadece bittikten sonra tezinizi bir ay geç verirsiniz o kadar. Başka bir opsiyon yok. Şu an işsizim özel sektöre geçeceğim gibi duruyor

Hocam peki bir şey sormak istiyorum size. Atama hükmünde yer alan ... kanununa göre atanan araştırma görevlilerinin %20 si doktorasını yaptığı kurumda senato tarafından belirlenen ve YÖK tarafından onaylanan performans ölçütleri altında öğretim üyeliğine atanır bu performans ölçütleri altında atanamayanların doktorasını bitirdiği kurumda öğretim üyesi olabilmeleri için bir eğitim yılı yurtiçi veya yurtdışında farklı bir kurumda görev yapması gerekir. İbaresinden atanma girişiminiz bulunmadı mı? Bulunduysa neden atanamadınız?

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Arkadaşlar internette gördüğüm için kaynağından pek emin değilim ancak bir haber ve ilan gördüm. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi norm kadrodan önce iptal edilen öğretim üyesi ilanlarını açıklamış ve iptal edildiğini duyurmuş. Aynı metnin devamında ise 2 Kasım tarihinde yayınlanan norm kadro yönetmeliğine ithafen yeni ilanlar açtık, onlar da şunlardır diye bir ilan açmış. Bu durumda ilgili kurumun norm kadro çalışması tamamlanmış ve ilana çıkmış diyebilir miyiz? Aralık ortası gibi bir tarihin çokça konuşulduğunu görüyorum forumu takip ediyorum ancak bugün gördüğüm ilan şaşırttı beni. Bu üniversitenin, yaşar hocamın bahsettiği Norm Kadro yönetmeliğine ithafen ilana çıktığını söylemek doğru mudur ve eğer doğruysa ilanlar yavaş yavaş oturmaya başlamış diyebilir miyiz? Saygılarımla.

Bahsettiğiniz ilan muhtemelen Hacettepe Üniversitesinin ilanı ilk ilanda 60 Öğretim Üyesi için ilana çıkmışlardı ancak daha sonra bunların 56'sının iptal olduğunu ancak 4 öğretim üyesinin alımı için ilanın devam ettiğini belirtmişler. Bu ilanın farkındayım ancak nasıl bir gerekçe ile devam ettirebildiler bilmediğim için yorum yapmamıştım. Muhtemelen YÖK'e yapılacak norm çalışmasına dahil kadrolar olduğu bildirilmiştir. Sonuçta Hacettepe Üniversitesi Türkiye'nin önemli üniversitelerinden ve kurucusu YÖK'ün de kurucusu olan merhum Prof.Dr. İhsan Doğramacı.. Büyük ihtimal ile özel izin ile ilanı devam ettiriyorlar.

İlgili ilan; http://www.resmigazete.gov.tr/ilanlar/eskiilanlar/2018/11/20181112-4 (2).pdf

eekoparan

Öğrenci
Hocam tam tersi ilanlara göz atmışız sanırım, ben de Hacettepe'nin ilgili ilanını görüp özel izin diye düşünmüştüm.

http://www.akademikadro.net/yildiri...-ogretim-uyesi-iptal-ve-alim-ilani-36004.html

Ben Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile ilgili olarak yukarıda belirttiğim haberden bahsetmiştim de yanlış anlaşılma olduysa afedersiniz. Boş bir vaktinizde göz atıp önceki mesajımdaki soruları yanıtlayabilirseniz memnun olurum.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Hocam tam tersi ilanlara göz atmışız sanırım, ben de Hacettepe'nin ilgili ilanını görüp özel izin diye düşünmüştüm.

http://www.akademikadro.net/yildiri...-ogretim-uyesi-iptal-ve-alim-ilani-36004.html

Ben Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile ilgili olarak yukarıda belirttiğim haberden bahsetmiştim de yanlış anlaşılma olduysa afedersiniz. Boş bir vaktinizde göz atıp önceki mesajımdaki soruları yanıtlayabilirseniz memnun olurum.

Estağfurullah hocam karışıklık benim detaylı incelemeden cevap vermemden kaynaklı. Hocam bir önceki mesajımda yazdıklarım bu ilan için de geçerli özel izin olduğunu düşünüyorum. İki üniversite de gerekçe göstererek devam ettirebilmiştir ilanlarını. Norm çalışmaları tamamlanmış olsa dahi yönetmelikte Aralık ayı ibaresi konulduğu için Aralık ayı beklenecektir norm kadro cetvellerinin ilan edilmesi için. Elbette bu benim tahminim.

eekoparan

Öğrenci
Estağfurullah hocam karışıklık benim detaylı incelemeden cevap vermemden kaynaklı. Hocam bir önceki mesajımda yazdıklarım bu ilan için de geçerli özel izin olduğunu düşünüyorum. İki üniversite de gerekçe göstererek devam ettirebilmiştir ilanlarını. Norm çalışmaları tamamlanmış olsa dahi yönetmelikte Aralık ayı ibaresi konulduğu için Aralık ayı beklenecektir norm kadro cetvellerinin ilan edilmesi için. Elbette bu benim tahminim.

Hocam ilginiz ve cevabınız için teşekkür ederim. Yanlış bir tahmin yürütüp belki de yeniden boş yere umutlanmayı önlediniz. Bir de eğer müsaitseniz bir sorum daha olacak bilginiz dahilinde cevap verebilirseniz sevinirim. Malum hepimizin beklediği gibi ilanlar Aralık ayına yığılırsa bir yoğunluk olacak gibi görünüyor. Bu süreç içinde bir kuruma atanmaya hak kazanan bir adayın başka bir kurumdaki sınavları da geçip, ilk soruşturması tamamlanmadan başka bir yere de atanmaya hak kazanması durumunda birinden vazgeçme imkanı oluyor mu acaba? X üniversitesini kazanıp soruşturma devam ederken vazgeçmek ve Y üniversitesine atanmak için ayrı bir soruşturma başlatmak mümkün müdür yani? Ya da kısaca bir kurumu beklerken feragat edip diğerine atanmak durumunda süreç nasıl işliyor aydınlatabilirseniz sevinirim.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Hocam ilginiz ve cevabınız için teşekkür ederim. Yanlış bir tahmin yürütüp belki de yeniden boş yere umutlanmayı önlediniz. Bir de eğer müsaitseniz bir sorum daha olacak bilginiz dahilinde cevap verebilirseniz sevinirim. Malum hepimizin beklediği gibi ilanlar Aralık ayına yığılırsa bir yoğunluk olacak gibi görünüyor. Bu süreç içinde bir kuruma atanmaya hak kazanan bir adayın başka bir kurumdaki sınavları da geçip, ilk soruşturması tamamlanmadan başka bir yere de atanmaya hak kazanması durumunda birinden vazgeçme imkanı oluyor mu acaba? X üniversitesini kazanıp soruşturma devam ederken vazgeçmek ve Y üniversitesine atanmak için ayrı bir soruşturma başlatmak mümkün müdür yani? Ya da kısaca bir kurumu beklerken feragat edip diğerine atanmak durumunda süreç nasıl işliyor aydınlatabilirseniz sevinirim.

Rica ederim hocam.. Şimdi bir atama süreci devam ederken bu hakkınızdan vazgeçme hakkına elbette sahipsiniz. Güvenlik soruşturmalarını zaten atamanın yapılacağı kurumlar birbirinden bağımsız talep ediyor ilgili makamlardan. Hukuken mümkün ama bana soracak olursanız etik değil. Açıkçası birden fazla kuruma dosya gönderilebiliyor olması bile başlı başına hak kayıplarına sebep oluyorken böyle bir şey yapılması bana göre yanlış ve uygun değil.

eekoparan

Öğrenci
Ah hocam o birden fazla kuruma dosya gönderme işlerinden ben de çok çektim, sizden iyi olmasın ama ben de bilirim o hak kayıplarını. Dört ayrı vakıf üniversitesinde ilk 10 içinde değişmeyen 5-6 kişi gördüm ki ben yalnızca birine ikinci sıradan girip referanslı bir arkadaş nedeniyle elendim :) etik olmadığını bilmekle beraber hukuki ya da özlük hakları çerçevesinde öğrenmek istemiştim hocam. Tekrar ilginiz ve vakit ayırdığınız için teşekkür ederim, iyi çalışmalar dilerim iyi günler

mr.galata

Öğrenci
Ah hocam o birden fazla kuruma dosya gönderme işlerinden ben de çok çektim, sizden iyi olmasın ama ben de bilirim o hak kayıplarını. Dört ayrı vakıf üniversitesinde ilk 10 içinde değişmeyen 5-6 kişi gördüm ki ben yalnızca birine ikinci sıradan girip referanslı bir arkadaş nedeniyle elendim :) etik olmadığını bilmekle beraber hukuki ya da özlük hakları çerçevesinde öğrenmek istemiştim hocam. Tekrar ilginiz ve vakit ayırdığınız için teşekkür ederim, iyi çalışmalar dilerim iyi günler

Hocam bu sıkıntıyı ben çok çekiyorum, sırf yazılı sınava girmeyeceği halde sıralamasını görmek için başvuru yapan kişiler var bunlara sinirleniyorum

eekoparan

Öğrenci
Hocam bu sıkıntıyı ben çok çekiyorum, sırf yazılı sınava girmeyeceği halde sıralamasını görmek için başvuru yapan kişiler var bunlara sinirleniyorum

Hocam geçtiğimiz günlerde Vahdet hocanın twitter hesabından gördüm bir doçent hocamız da aynı şikayetlerde bulunuyor, puanları çok yüksek 5-6 arkadaş, heryere başvuruyor ve ilk 5-6 hep bu kişiler oluyor. Sonra da aralarında kim hangi kurumu isterse ona bırakıp sınava gitmiyor ya da mülakatta bilerek puan yükseltip reddediyor vesaire. Yani sadece torpil ya da nepotizm değil böyle gayri resmi engeller de var önümüzde... Bakalım hayırlısı diyelim kısmetimiz ne gösterir bekleyelim. Hem konu dışı yorum yapmak da yalnızca burada kalabalık edecektir bir çözüme ulaşmaz malesef. Hakkımızda hayırlısı diyelim hocam, saygılar.

memursuzluk

Öğrenci
Evet o tarihe kadar tecilli görünüyor .. Cevabınız için teşekkürler. Daha net bilgiye sahip basklari ya da aynı durumda olan kimseler var midir burda acaba

SultanBaybars

Öğrenci
Hocam geçtiğimiz günlerde Vahdet hocanın twitter hesabından gördüm bir doçent hocamız da aynı şikayetlerde bulunuyor, puanları çok yüksek 5-6 arkadaş, heryere başvuruyor ve ilk 5-6 hep bu kişiler oluyor. Sonra da aralarında kim hangi kurumu isterse ona bırakıp sınava gitmiyor ya da mülakatta bilerek puan yükseltip reddediyor vesaire. Yani sadece torpil ya da nepotizm değil böyle gayri resmi engeller de var önümüzde... Bakalım hayırlısı diyelim kısmetimiz ne gösterir bekleyelim. Hem konu dışı yorum yapmak da yalnızca burada kalabalık edecektir bir çözüme ulaşmaz malesef. Hakkımızda hayırlısı diyelim hocam, saygılar.

Yök, 3 kere yazılı sınava gitmeyeni 2 sene boyunca başvurulardan men etse böyle bir problem olmaz.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Evet o tarihe kadar tecilli görünüyor .. Cevabınız için teşekkürler. Daha net bilgiye sahip basklari ya da aynı durumda olan kimseler var midir burda acaba

Rica ederim başlık dışı olmasına rağmen ilanlarla bağlantısından dolayı yanıt verdim ancak konuyla ilgili daha fazla cevap ve yorum istiyorsanız lütfen bunu yeni bir başlık açarak devam ettiriniz.

Realisst

Öğrenci
Arkadaşlar bir sorum daha olacaktı. Kusura bakmayın zamanınızı alıyorum cevaplarınız için şimdiden teşekkürler. Yüksek lisans veya doktora sürecinde 50 d ile atanan bir araştırma görevlisinin son yönetmeliğe göre yaptığı performans veya çalışmalar neticesinde 33a'ya geçiş yapması mümkün müdür?

A

Akdmkruya12

Guest
Norm fazlası dışındaki kadrolar ilan edilebiliyor sayın hocalarım. Bknz. Resmi Gazete. Aralık ayı meselesi ise bu ilanlar önceden yayınlandığından dolayı hak mağduriyeti yaşanmasın diye sanırım.

Ar-Gör

Öğrenci
Arkadaşlar şu özellikli, niteikli alanlarla ilgili soru sormayın artık cidden ama!! YÖK açıklayınca görecez ki ayrıca YÖK bunları paylaştı daha önce, ekstradan başka bi bölüm olmaz bence!!