YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

Arkadaşlar, Vahdet hoca dün akşam katıldığı bir televizyon programında; önümüzdeki ayın ortalarında yayınlanacak olan bir torba yasayla 50d sorununun çözülüp akademik platforma dönüştürülebileceğini söyledi. "Bu konu hakkında bize söz verdiler, meclis kayıtlarında da geçerli." Seklinde bir açıklamada bulundu.

A

Akdmkruya12

Guest
50/d meselesinin de, Norm Kadro Yönetmeliğinin de altından çok sular akar! Sürekli revize edilirler, güncellenirler, gelip, giderler. Olan siz gençlere oluyor, ne denilebilir ki, yazık, çok yazık!!!

yeliz

Öğrenci
Norm kadro yönetmeliğinin 4. Maddesine göre matematik bölümünün norm sayısı en az 5 en fazla 10 dur.

Son düzenleme:

enerjim

Öğrenci
Bugun per.d.b. ile yaptigim bir gorusmeyi aktarayim. Bu hafta yapılacak olan Personel d. başkanları toplantısı iptal olmuş. Kimse ne yaptığını bilmiyormus. Fazla fazla talep yazıp yollamıyormuş yök e. Resmî yazışmalara(yök ve c.b. gönderilen) kadar inceledim. Bu iş ocak ayını bile geçebilir. Yönetmeliklerde mevzuatlarda Eksikliklerin haddi hesabı yok diyorlar. Yökten izin alınarak mecburi alımlar için ilanlar olacaktır ama olağan alımlar ocak sonu belki şubata. Ayrıca şu 4000 kadro muhabbeti bitsin artık o iş eski sistemde kaldı. Aralıkta çıkacak yoksa yanar durumu falan yokmuş.

tumua

Araştırma Görevlisi
Bugun per.d.b. ile yaptigim bir gorusmeyi aktarayim. Bu hafta yapılacak olan Personel d. başkanları toplantısı iptal olmuş. Kimse ne yaptığını bilmiyormus. Fazla fazla talep yazıp yollamıyormuş yök e. Resmî yazışmalara(yök ve c.b. gönderilen) kadar inceledim. Bu iş ocak ayını bile geçebilir. Yönetmeliklerde mevzuatlarda Eksikliklerin haddi hesabı yok diyorlar. Yökten izin alınarak mecburi alımlar için ilanlar olacaktır ama olağan alımlar ocak sonu belki şubata. Ayrıca şu 4000 kadro muhabbeti bitsin artık o iş eski sistemde kaldı. Aralıkta çıkacak yoksa yanar durumu falan yokmuş.

hocam bu senenin kadrolarini 2019’un ilk birkac ayinda kullanabilir miyiz yani?Son cumlenizden bunu mu anlamaliyiz. Araliktan sonra yanmiyormus derken

onuronur

Öğrenci
zamanında bütün bu karşılaşacaklarımızı açıklamışım aslında:

https://www.akademikpersonel.org/47...-verme-yetkisi-kaldirildi-155.html#post492904

https://www.akademikpersonel.org/47...-verme-yetkisi-kaldirildi-164.html#post493007

https://www.akademikpersonel.org/47...-verme-yetkisi-kaldirildi-160.html#post492960

https://www.akademikpersonel.org/47...-verme-yetkisi-kaldirildi-193.html#post493495

https://www.akademikpersonel.org/47...-verme-yetkisi-kaldirildi-236.html#post494335

https://www.akademikpersonel.org/47...-verme-yetkisi-kaldirildi-236.html#post494366

https://www.akademikpersonel.org/47...-verme-yetkisi-kaldirildi-304.html#post495396

arkadaşlar bundan sonra 4 bin kadro standardı olması mümkün değil. norm kadroya göre alım yapılacak. yıllık devlet bütçesine yazılan her rakam gerçekleşecek diye bir kaide yok. 2018 bütçesinde CB'lığına 23 araç alınacaktı, alınan araç sayısı ne kadar bu yıl? 0 sıfır.

moral bozmak istemem. fakat yakın zamanda kolay esnetilemeyen bir norm kadro olduğunu görürsek, bana öyle geliyor; yani norm dışı alım kolay olmayacak gibi... o zaman torpil iyice artacaktır. yani ales'im boşa geçmeden şu ilana başvurayım diyenler elleri hep boş dönecektir torpil olmadan.

Son düzenleme:
zamanında bütün bu karşılaşacaklarımızı açıklamışım aslında:

https://www.akademikpersonel.org/47...-verme-yetkisi-kaldirildi-155.html#post492904

https://www.akademikpersonel.org/47...-verme-yetkisi-kaldirildi-164.html#post493007

https://www.akademikpersonel.org/47...-verme-yetkisi-kaldirildi-160.html#post492960

https://www.akademikpersonel.org/47...-verme-yetkisi-kaldirildi-193.html#post493495

https://www.akademikpersonel.org/47...-verme-yetkisi-kaldirildi-236.html#post494335

https://www.akademikpersonel.org/47...-verme-yetkisi-kaldirildi-236.html#post494366

https://www.akademikpersonel.org/47...-verme-yetkisi-kaldirildi-304.html#post495396

arkadaşlar bundan sonra 4 bin kadro standardı olması mümkün değil. norm kadroya göre alım yapılacak. yıllık devlet bütçesine yazılan her rakam gerçekleşecek diye bir kaide yok. 2018 bütçesinde CB'lığına 23 araç alınacaktı, alınan araç sayısı ne kadar bu yıl? 0 sıfır.

moral bozmak istemem. fakat yakın zamanda kolay esnetilemeyen bir norm kadro olduğunu görürsek, bana öyle geliyor; yani norm dışı alım kolay olmayacak gibi... o zaman torpil iyice artacaktır. yani ales'im boşa geçmeden şu ilana başvurayım diyenler elleri hep boş dönecektir torpil olmadan.

Hocam affınıza sığınarak söylemek isterim ki cumhurbaşkanlığına alınacak olan "araç" ile "akademiye" yapılacak olan atamaları mukayese etmemiz ne kadar doğru? Zira öte yandan 20 bin öğretmen kadrosu, ilahiyata binlerce kadro hatta ve hatta itfaiye birimine dahi binlerce alımın açıldığı şu dönemde umutlu olalım demiyorum lakin alınacak diyilip alınmayan "araçlarla" da mukayese edilmesek daha iyi olur gibi...

onuronur

Öğrenci
Hocam affınıza sığınarak söylemek isterim ki cumhurbaşkanlığına alınacak olan "araç" ile "akademiye" yapılacak olan atamaları mukayese etmemiz ne kadar doğru? Zira öte yandan 20 bin öğretmen kadrosu, ilahiyata binlerce kadro hatta ve hatta itfaiye birimine dahi binlerce alımın açıldığı şu dönemde umutlu olalım demiyorum lakin alınacak diyilip alınmayan "araçlarla" da mukayese edilmesek daha iyi olur gibi...

Muhterem ben işin mantığını belirtmek için yazdım. Yani akademiye 4 bin kadro yazıldı, bu mutlaka alınacak diye bir kaide yok. Norm kadrolar 3 bin kadro ile doluyorsa, geri kalan bin kadroyu nasıl istihdam edecekler? norm kadro yönetmeliğinde yıllık elde kalan kadroların dağıtımına yönelik bir düzenleme yok. her yıl standart bir rakam yazılır, üniversiteler sadece norm kadro açıklarına göre alabilirler. zaten artık yök yıllık olarak üniversitelerden talep almayacak bütçeyi oluştururken. yök kendisi üniversiteler tarafından kendisine gönderilen norm kadro yönetmeliklerine bakacak, sayıyı belirleyecek; belli bir oranda da norm kadro fazlası sayısı ekleyecek ve yıllık bütçe için rakamı açıklayacak.

Son düzenleme:

R2-D2

Öğrenci
4000 kadro konusunda ben de sizin gibi düşünüyorum ama bu tür söylemler torpil yapmayacak insanları da torpil yapmaya iter. Kadroyu hakettiğini düşünen insanlar çaresizlik yüzünden oyunu kuralına göre oynamak isteyeceklerdir. Bu da sorunu kronik bir hale getirir.

A

Akdmkruya12

Guest
Onur bey! Araştırma Görevlisi kadroları norm kadro yönetmeliğinin dışında! Merkezi bütçeden ayrılan kadro adedi ne ise ona göre alımlar yapılacak, yönetmeliğe göre değil! Araştırma görevlisi norm kadrolarını senatolar tayin edecek, bütçeye göre hakkı ne kadarsa o kadar alım yapılacak. Araştırma görevlisi kadrosu bekleyen arkadaşlar rahat olsunlar. Lakin, öğretim görevlisi kadroları norm kadro yönetmeliğine tabi olduğundan dolayı nispeten daha zor bir yol. Ayrıca, ben söyledim, benim dediğim çıktı tarzında EGO tatmini söylemlerden de uzak duralım lütfen. Komik!

Merve

Baş Editör
[MENTION=98156]tumua[/MENTION] hocam ocak ayının ortasında da olsa ilanlar çıkacak, yanması söz konusu değil. Bu bilgi kesin.

onuronur

Öğrenci
Onur bey! Araştırma Görevlisi kadroları norm kadro yönetmeliğinin dışında! Merkezi bütçeden ayrılan kadro adedi ne ise ona göre alımlar yapılacak, yönetmeliğe göre değil! Araştırma görevlisi norm kadrolarını senatolar tayin edecek, bütçeye göre hakkı ne kadarsa o kadar alım yapılacak. Araştırma görevlisi kadrosu bekleyen arkadaşlar rahat olsunlar. Lakin, öğretim görevlisi kadroları norm kadro yönetmeliğine tabi olduğundan dolayı nispeten daha zor bir yol. Ayrıca, ben söyledim, benim dediğim çıktı tarzında EGO tatmini söylemlerden de uzak duralım lütfen. Komik!

siz kadro arayanlar rahat olsunlar diyorsanız öyle olsun. benim dikkat çekmek istediğim konu: artık öğretim üyeliği daha değerli, hele 2/3 kuralından dolayı dr öğretim üyeliği çok çok zor. insanlar öğretim görevliliğinden doçentliğe başvurmak zorunda kalacaklar. bu durumda rektörler de öğretim görevlisi, araştırma görevlisi alırken ilerde öğretim üyesi yapacak mıyız bu arkadaşı, kısıtlı kadroyu bu kişiye mi versek diye düşüneceklerdir.

pHDoktor

Öğrenci
siz kadro arayanlar rahat olsunlar diyorsanız öyle olsun. benim dikkat çekmek istediğim konu: artık öğretim üyeliği daha değerli, hele 2/3 kuralından dolayı dr öğretim üyeliği çok çok zor. insanlar öğretim görevliliğinden doçentliğe başvurmak zorunda kalacaklar. bu durumda rektörler de öğretim görevlisi, araştırma görevlisi alırken ilerde öğretim üyesi yapacak mıyız bu arkadaşı, kısıtlı kadroyu bu kişiye mi versek diye düşüneceklerdir.

İlanlar olunca belli olacak hocam Profesör mü Dr. Öğretim Üyesi kadroları mı zora girecek :)

agoodperson

Öğrenci

Araştırma Görevliliği norm kadro yönetmeliği ile doğrudan etkili olmayabilir, doğrudur. Fakat dolaylı yoldan etkili. Bu hususta onuronur hocama katılıyorum. Bunlar benim düşüncem değil, hocalarımla sohbetlerimde duyduklarım. Verilecek araştırma görevlisi kadro sayısını, yahut kaç bin kadronun yanıp yanmayacağını bilmiyorum. Fakat şu bir gerçek ki, türlü değişikliklere rağmen araştırma görevlisi kadroları hala öğretim üyesi yetiştirme programı olarak görülüyor. Böyle görenler, birçoğumuzu yıpratan bu değişiklikleri yapanlar hem de. Dolayısıyla halihazırda norm kadro fazlası olan bir bölüme araştırma görevlisi kadrosu verilmesinin pek mümkün olmadığı söyleniyor. Üst makamlardan "Bölümünüzde zaten fazlasıyla öğr. üyesi var, yenisini alıp yetiştirmeye, dolayısıyla da yeni araştırma görevlisine ihtiyacınız yok." minvalinde tepkiler geldiği söylenmekte. Hatta bu durumun, norm kadro tartışmaları çıkmadan önceki araştırma görevlisi kadroları dağıtılırken de gündeme geldiği söyleniyor.

Daha açık yazmama gerek var mı bilmiyorum. Özetle, norm kadro düzenlemesi ile birlikte araştırma görevlisi kadrolarının da azalacağı düşüncesi buradan geliyor.

Bu arada, söylenene göre üniversitelerin asgari norm kadro sayılarını belirlemelerinde rektörlerin de rolü büyükmüş. Kimi rektörlerin etliye sütlüye karışmama eğiliminde oldukları ve yönetmeliği de pek bilmediklerinden dolayı, asgari şartlara göre hareket etmekte oldukları söyleniyor. Dolayısıyla, rektörün tutumu, çevresi ve gücü de kadrolarla ilgili detayları belirleyecektir diye düşünüyorum.

Norm kadro fazlalığı var, alacağımız araştırma görevlilerini ileride öğretim üyesi yapamayız; bu yüzden araştırma görevlisi alımı yapmayalım. Şeklinde bir düşünce icraate geçirildiği vakit söz konusu üniversitedeki araştırma görevlilerinin yapmakla yükümlü oldukları vazifeleri kim yapacak? Örneğin öğrenci kaydı, sınav gözetmenliği vs. hususlarda bu görevleri mevcut üniversitedeki öğretim üyeleri karşılayabilecekler mi ? Bu durum onlar için bir sıkıntı doğurup dolayısıyla araştırma görevlisi alımına ihtiyaç duymayacaklar mı ?

agoodperson

Öğrenci
Norm kadro fazlalığı var, alacağımız araştırma görevlilerini ileride öğretim üyesi yapamayız; bu yüzden araştırma görevlisi alımı yapmayalım. Şeklinde bir düşünce icraate geçirildiği vakit söz konusu üniversitedeki araştırma görevlilerinin yapmakla yükümlü oldukları vazifeleri kim yapacak? Örneğin öğrenci kaydı, sınav gözetmenliği vs. hususlarda bu görevleri mevcut üniversitedeki öğretim üyeleri karşılayabilecekler mi ? Bu durum onlar için bir sıkıntı doğurup dolayısıyla araştırma görevlisi alımına ihtiyaç duymayacaklar mı ?

Kesinlikle haklısınız. Zaten dediğim gibi, bunlar benim görüşlerim değil. Ben de bitik durumdayım, keşke alımlar bir an önce yapılsa.

Fakat bahsettiğiniz durumla ilgili olarak, "Birçok öğretim üyeniz var, bu (bahsi geçen) işleri kendi aralarında paylaşsınlar" anlayışı hakim. Bu durumda olan, yıllardır tepki gösteren ancak bir türlü olumlu yanıt alamayan birçok bölüm var. Nedense seslerini bir türlü duyuramıyorlar. Yetişemiyorlar, çok yoruluyorlar, verimleri düşüyor fakat eğer bölüm "güçlü" değilse nafile.

Ph.D.

Öğrenci
[MENTION=103373]yasarayanoglu[/MENTION] Bir kaç özel üniversitenin Arş. Gör. ilanlarına çıktığını gördüm. Bunları günlük olarak Resmi Gazeteden mi takip etmek gerekiyor? Diyelim ki ilan Pazartesi günü yayına verildi, Resmi Gazetede çıktı; Salı günü çıkan Resmi Gazeteye baktığımızda aynı ilanı görebilir miyiz web üzerinden?

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
@yasarayanoglu Bir kaç özel üniversitenin Arş. Gör. ilanlarına çıktığını gördüm. Bunları günlük olarak Resmi Gazeteden mi takip etmek gerekiyor? Diyelim ki ilan Pazartesi günü yayına verildi, Resmi Gazetede çıktı; Salı günü çıkan Resmi Gazeteye baktığımızda aynı ilanı görebilir miyiz web üzerinden?

Hocam günlük olarak takip edilmesi gerekiyor. Bir ertesi gün çıkan Resmi Gazetede görülme şansı yok ancak arşiv araması ile geçmiş gazeteler kontrol edilebilir.

Harfiyen katılıyorum hocam aynı fikirdeyim..

@yasarayanoglu hocam bu durumla ilgili guncel dusuncenizi merak etmekteyim.

Hocam @Merve hocamın yanıtına katılıyorum. Şunu ilave edeyim bu yıl çıkılamamış kadrolar norm kadroya uygun değilse zaten yapılacak birşey yok ancak uygunsa norm cetveline dahil edilerek gelecek yıla devredilmesinde bir mahsur yok.

Son bir şey ekleyeyim akademinin kapısına kilit vurulmadı arkadaşlar lütfen felaket tellalı ben demiştimci muhterem(!)lerin gürültüsünden kendinizi sakının..

Son düzenleme:

tumua

Araştırma Görevlisi
degerli [MENTION=2365]Merve[/MENTION] ve [MENTION=103373]yasarayanoglu[/MENTION] hocalarim cok tesekkur ederim paylastiginiz bilgiler icin. Hala ve israrla en ufak gelismeyi ben size demistim bilmisligiyile degerlendirmeye devam ediliyor o yuzden pek fazla dahil olmuyorum konusmalara. Ogulhan arkadasimizdan ders cikarmasini diliyorum bu felakef tellali arkadaslarin.