YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

bekleyiş123

Öğrenci
Ben mi yanlış görüyorum yoksa Gazi Üniversitesi öğretim üyesi ilanı mı yayınlamış? Norm kadrolar hazırlanmadan nasıl ilana çıkabiliyor anlamadım.

İlk Ar.Gör. ve Öğr. Gör. ilanları Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi'nden geldi.

Birkaç gün önce İstanbul Aydın Vakıf ünversitesi de ar.gör. ilanı vermişti.

A

Akdmkruya12

Guest
Sn. Baş Editörler ve yardımcı editörler, özellikle [MENTION=103373]yasarayanoglu[/MENTION] hocam, bu arada sizi seviyoruz :) Gazi Üniversitesi'nin Aralık ayını beklemeden ilana çıkmasını nasıl yorumlarsınız? Biz bir anlam veremedik doğrusu. Ki aynı üniversite norm kadro yönetmeliğinden önce de öğretim üyesi ilanına çıkmıştı 2. defa yeniden nasıl çıktılar? Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu??? :)

ogulhero06

Öğrenci
sayın hocalarım, gazi üniversitesi öğr üyesi ilanı yayınlamış. bir tanesini inceledim fen fakültesi bitoloji bölümüne prof alıyorlar. bölümde 7 anabilim dalı var 26 öğr üyesi bir o kadarda öğr görevlisi var. 22 si profesör bu öğr üyelerinin. bu sayılar norm kadro yönetmeliğinin hangi maddelerine uyuyor yada nerede günlerdir konuşulan 6 12 sayıları. yorumunuz nedir.

gimmurat

Öğrenci
Sayın Hocalarım iyi günler. Gazi Üniversitesinin 2 Kasım 2018 tarihinde ilana çıktığı sonrasında 16 Kasım tarihinde 2 kadro hariç tamamını norm kadro yönetmeliği kapsamında iptal ettiği kadroların büyük bir kısmını bugün tekrar ilana çıkmasını nasıl değerlendiriyorsunuz ? Acaba 16 kasım tarihindeki iptal ilanında norm hesaplamalarında bir yanlışlık yapıp bazı kadroları boşu boşuna iptal ettiklerini görüp bugünki ilana çıkmış olabilirler mi ? Yoksa yakın gelecekte diğer üniversitelerinde öğretim üyesi ilanlarını görmeye başlayabilirizin bir işareti olarak kabul edebilir miyiz bu ilanı ?

M

Missafir Üyye

Guest
Evet ben de bu sorunun cevabını merak ediyorum.
Sayın Hocalarım iyi günler. Gazi Üniversitesinin 2 Kasım 2018 tarihinde ilana çıktığı sonrasında 16 Kasım tarihinde 2 kadro hariç tamamını norm kadro yönetmeliği kapsamında iptal ettiği kadroların büyük bir kısmını bugün tekrar ilana çıkmasını nasıl değerlendiriyorsunuz ? Acaba 16 kasım tarihindeki iptal ilanında norm hesaplamalarında bir yanlışlık yapıp bazı kadroları boşu boşuna iptal ettiklerini görüp bugünki ilana çıkmış olabilirler mi ? Yoksa yakın gelecekte diğer üniversitelerinde öğretim üyesi ilanlarını görmeye başlayabilirizin bir işareti olarak kabul edebilir miyiz bu ilanı ?

A

Akademik9317

Guest
İstanbul Aydın üniversitesi vb ar gör ilanları niye yoksis'te yer almıyor bilgisi olan var mı? Teşekkür ederim.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Sn. Baş Editörler ve yardımcı editörler, özellikle @yasarayanoglu hocam, bu arada sizi seviyoruz :) Gazi Üniversitesi'nin Aralık ayını beklemeden ilana çıkmasını nasıl yorumlarsınız? Biz bir anlam veremedik doğrusu. Ki aynı üniversite norm kadro yönetmeliğinden önce de öğretim üyesi ilanına çıkmıştı 2. defa yeniden nasıl çıktılar? Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu??? :)

Norm çalışmalarını tamamlamış görünüyorlar. Gazi Üniversitesi gibi büyük bir üniversite tekrar iptal edilecek bir ilana çıkmaz diye düşünüyorum. Norm çalışmasını bitirenler Aralık ayını beklemeyecek olabilir bu konuda YÖK'ten görüş alındı mı bilmiyorum ama alınmadan bu adım atılmazdı. Sayılara bir bakın derim 3x2=6 mı yoksa farklı mı..

İstanbul Aydın üniversitesi vb ar gör ilanları niye yoksis'te yer almıyor bilgisi olan var mı? Teşekkür ederim.

Hocam siz hangi ayda kaldınız :) artık yöksis yok Resmi Gazete var :)

ogulhero06

Öğrenci
Norm çalışmalarını tamamlamış görünüyorlar. Gazi Üniversitesi gibi büyük bir üniversite tekrar iptal edilecek bir ilana çıkmaz diye düşünüyorum. Norm çalışmasını bitirenler Aralık ayını beklemeyecek olabilir bu konuda YÖK'ten görüş alındı mı bilmiyorum ama alınmadan bu adım atılmazdı. Sayılara bir bakın derim 3x2=6 mı yoksa farklı mı..

Hocam siz hangi ayda kaldınız :) artık yöksis yok Resmi Gazete var :)

yaşar hocam 3*2 sayısı falan hak getire bu ilan için :)

ilgili ilanla alakalı sosyal medyada gezen yorumlardan bazıları;

“Hocam merhaba. Öncelikle öğretmenler gününüz kutlu olsun. Bugünkü akademik ilanlar içerisinde, ki o kadar iptal edilen ilanlar oldu, Gazi Üniversitesi'nin ilanına bakıldığında norm kadro yönetmeliğine kesinlikle uyulmayan ilanlar mevcut. Türk dili ve Edebiyatı Eğitimi ve Türkçe Eğitimi alanlarındaki ilanlar ne üçte iki kuralına ne de en fazla altı kuralına uymaktadır. O zaman aklıma madde 4 gelmektedir. Norm dışı kadrolardaki kadro kullanım izni. Peki bu durumda eskiden farkı ne? Bu yönetmelik, hakkıyla bir yerlere gelmeyi bekleyenleri fazlasıyla mağdur edecektir. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar...”

“Sayın hocam, Gazi üniversitesi norm kadro çalışmalar açıklanmadan bugün öğretim üyesi ilanı vermiş. İlanın bir tanesini tesadüfen incelediğimde Fen fakültesi biyoloji bölümü botanik anabilim dalına profesör kadrosu açılmış. Sitesinden bölümü incelediğimde bölümde 7 adet anabilim dalı var. Bu 7 anabilim dalında 26 adet öğretim üyesi ( 22 prof, 4 doçent), 17 öğretim görevlisi (13 arş. gör., 4 öğr. gör.) mevcut. Bu ilan açıklanan norm kadro yönetmeliğinin hangi maddelerine uygun merak ettim. Ya da her üniversite kendine göre yorum mu katıyor yönetmelik maddelerine. Başından beri konuşulan anabilim dalı başına 1 ,2 öğretim üyesi sayısı ya da aynı ünvandan 2/3 kuralı bu ilanın neresinde? Bunun çözüme kavuşturulması elzem diye düşünüyorum. Büyük üniversiteler istediği gibi ilana çıkabilirken Anadolu’daki üniversitelerimiz için mi geçerli olacak acaba bu norm kadro yönetmeliği. Selamlarımla.”

yani bırakın araştırma üniversitesini, uzay üssü kuracak üniversite bile olsa yönetmelikte yazanlarla uzaktan yakından alakası yok. ya da baştan beri biz yanlış anlıyor ve yanlış yorumluyoruz.

konuyu açıklayabilecek tek gerekçe aynı ilan daha öncede çıkmış fakat iptal edilmişti. bir hocamızın cevabı şu şekilde mantıklı olabilir.

"Bugün bize bilgilendirme için toplantı yapıldı. Norm kadro sayılarını Aralık ayı içinde göndereceğiz , daha önce onaylananlar norm kadrodan bağımsız ve geçerli dendi." yani daha önce izin alınmışlar geçerli olabilir.

A

Arke06

Guest
Bölümler anabilim dalı bazında öğrenci almasalar dahi, bölüme bağla her anabilimdalı dahilinde kadro planlaması yapıyor iseler bu sayılar normal.

Şöyle ki: Gazi Biyoloji bölümünde 7 anabilim dalı var ise: 7x3: 21 norm kadra yapar. Araştırma üniversitesi olduğu için bunu x2 yaparsak 42 norm kadro yapar.

Üniversiteler kadro planlamalarını anabilim dalı bazında yaparlarsa kadro sıkıntısı yaşanmayacaktır.

A

Akademik9317

Guest
Hocam şunun için sordum, evet gazetede var ama yoksis de YÖK'ün resmi ilan kolu, geçerliliği olsa belki orda da olurdu diye. O zaman orda hiç ilan göremeyeceğiz anlaşılan. Cevabınız için teşekkür ederim.

A

Akdmkruya12

Guest
Hiçbir şekilde norm kadro yönetmeliğine uygun bir ilan değil! Gerek zamanlama, gerekse de kadro sayısı açısından! Yakında çıkar kokusu.

yeliz

Öğrenci
(4) Fakülte veya bölüm lisans programı için norm kadrolar, üniversiteler tarafından anabilim/anasanat dalı çeşitliliği göz önünde bulundurularak fakülte veya bölümü oluşturan anabilim/anasanat dallarının her birine bir öğretim üyesi düşecek şekilde planlanır. Anabilim/anasanat dalları dikkate alınarak belirlenen norm kadro sayısı, anabilim/anasanat dalı ve bölüm kurulunun uygun görüşü üzerine ilgili fakülte ve üniversite yönetim kurulunun gerekçeli kararıyla bölüm veya fakülte düzeyinde iki katına kadar artırılabilir.
Herkese merhaba, yukardaki madde gereği üniversiteler bölüm bazında değil, bölümü oluşturan anabilimdalları bazında norm kadrolarını oluşturabileceklerdir.

ogulhero06

Öğrenci
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyeliklerine seçme kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, YÖK üyeliklerine Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, Prof. Dr. Naci Gündoğan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürü Prof. Dr. Necip Camuşcu seçildi.

Söz konusu karar, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 6'ncı maddesinin b/1 bendi ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2'nci, 3'üncü ve 7'nci maddeleri gereğince alındı.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
(4) Fakülte veya bölüm lisans programı için norm kadrolar, üniversiteler tarafından anabilim/anasanat dalı çeşitliliği göz önünde bulundurularak fakülte veya bölümü oluşturan anabilim/anasanat dallarının her birine bir öğretim üyesi düşecek şekilde planlanır. Anabilim/anasanat dalları dikkate alınarak belirlenen norm kadro sayısı, anabilim/anasanat dalı ve bölüm kurulunun uygun görüşü üzerine ilgili fakülte ve üniversite yönetim kurulunun gerekçeli kararıyla bölüm veya fakülte düzeyinde iki katına kadar artırılabilir.
Herkese merhaba, yukardaki madde gereği üniversiteler bölüm bazında değil, bölümü oluşturan anabilimdalları bazında norm kadrolarını oluşturabileceklerdir.

Defalarca söyledim ama pek dinleyen olmadı..