YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

pHDoktor

Öğrenci
5- Norm kadro sayısının üniversitelerce dağıtımında; fakülte veya bölüm lisans programı için anabilim/anasanat dalı çeşitliliği göz önünde bulundurularak fakülte veya bölümü oluşturan anabilim/anasanat dallarının her birine bir öğretim üyesi düşecek şekilde planlanması hedeflenmiştir.

hocam öğretim üyesi yazıyor. birde bölüm açmak için 3 öğretim üyesi gerekirken yani öğretim görevlisini dikkate almazken. norm hesabında neden katılacak diye yorumlanıyor onu anlayamadık.

Norm kadro tanımı yönetmelikte şöyle:

c) Norm kadro: Yükseköğretim kurumlarında bir bölüm, anabilim/anasanat dalı veya programda eğitim, öğretim, araştırma ve diğer hizmetlerin sürdürülebilmesi için bu Yönetmelik çerçevesinde sayısı belirlenen öğretim elemanı kadrosunu tanımlar.

Yani öğretim üyesi değil elemanı diyor. Bunu dikkate alarak norm planlaması yapıyor olabilirler. Mevcut öğretim görevlisini norm dışı bırakıp diğer kadroları norm yapabilir mi bilmiyorum net bir şey yok.

A

Akdmkruya12

Guest
Araştırma Görevlisi kadroları dışındaki tüm akademik kadrolar norm kadro yönetmeliğine ve planlamasına tabidir! Bunu yüz kere söyledik arkadaşlar.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
yaşar hocam selamlar, bölümde bir anabilimdalında bulunan öğretim görevlisi hangi maddeye dayanarak norm kadrodan sayılır acaba. norm kadro yönetmeliğinde belirtilen sayılar tamamen öğretim üyesi üzerinden veriliyor. ama personel dairesi bölümde bulunan öğretim görevliside norm kadroya eklenecek demiş. nasıl değerlendirilmeli yanlış ise nasıl itiraz edip bilgilendirilmeli. yardımcı olabilirseniz memnun olurum.

Hocam sanırım fakülte biriminden bahsediyorsunuz bildiğiniz gibi yeni yönetmelikte fakültelerde öğretim görevlisi ataması tümden kaldırıldı mevcut öğretim görevlileri yönetmeliğin Geçiş hükümleri geçici birinci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen "Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte bir bölüm, anabilim/anasanat dalı veya meslek yüksekokulu programındaki norm kadro fazlası öğretim elemanları bulundukları kadrolarda görev yapmaya devam eder." hükmüne göre norm fazlası olarak görevine devam edecektir. Yeni öğretim görevlisi artık alınmayacağı için yani artık bu bölümlerde böyle bir kadronun varlığından söz edilemeyeceği için norm kadroya dahil edilmesi gibi bir durumun söz konusu olmaması gerekiyor. Personel dairesinin ne yapmayı düşündüğünü açıkçası anlayamadım.

Norm kadro tanımı yönetmelikte şöyle:

c) Norm kadro: Yükseköğretim kurumlarında bir bölüm, anabilim/anasanat dalı veya programda eğitim, öğretim, araştırma ve diğer hizmetlerin sürdürülebilmesi için bu Yönetmelik çerçevesinde sayısı belirlenen öğretim elemanı kadrosunu tanımlar.

Yani öğretim üyesi değil elemanı diyor. Bunu dikkate alarak norm planlaması yapıyor olabilirler. Mevcut öğretim görevlisini norm dışı bırakıp diğer kadroları norm yapabilir mi bilmiyorum net bir şey yok.

Norm kadro tanımında her ne kadar öğretim elemanı tanımı geçse de (sonuç olarak genel tanım öğretim görevlisi çalıştırılabilecek birimleri de kapsıyor) fakülte veya lisans programları söz konusu olduğunda öğretim üyesi olarak geçiyor, örnek;

(4) Fakülte veya bölüm lisans programı için norm kadrolar, üniversiteler tarafından anabilim/anasanat dalı çeşitliliği göz önünde bulundurularak fakülte veya bölümü oluşturan anabilim/anasanat dallarının her birine bir öğretim üyesi düşecek şekilde planlanır. Anabilim/anasanat dalları dikkate alınarak belirlenen norm kadro sayısı, anabilim/anasanat dalı ve bölüm kurulunun uygun görüşü üzerine ilgili fakülte ve üniversite yönetim kurulunun gerekçeli kararıyla bölüm veya fakülte düzeyinde iki katına kadar artırılabilir.

Son düzenleme:

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Sevgili arkadaşlar İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı için ilana çıkan ilk devlet üniversitesi olarak tarihe geçti :) (buradan bazı muhteremlere de selam olsun :)) umarım pek çoğunuzun başvurabileceği uygun kadrolar vardır içerisinde herkese başarılar dilerim..

ofy

Öğrenci
İstanbul Üniversitesi'nin ilanlarıyla alımlar başlamış oldu arkadaşlar! Hayırlı uğurlu olsun :)

Son düzenleme:
A

Akdmkruya12

Guest
Aralık ayı beklenmeyecek gibi görünüyor. Herkese hayırlı olsun. İstanbul Üniversitesi'nin ardından diğer üniversitelerde gelecektir.

Sevgili arkadaşlar İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı için ilana çıkan ilk devlet üniversitesi olarak tarihe geçti :) (buradan bazı muhteremlere de selam olsun :)) umarım pek çoğunuzun başvurabileceği uygun kadrolar vardır içerisinde herkese başarılar dilerim..

Ītikatı zayıf insanları genelde sevmem hocam ancak toy deriz, toyluklarına veriyoruz :) Dün hayırlı olsun diyorum, yok vakıf üniv de bu da şu da, özel sektör herzaman hızlıdır, neyse... Tekrar hayırlı olsun ama yine kadrolar isme çıkacaktır, nacizane tavsiyem sahip çıkan hocanız yok ise cv lerinizi çalışmak istediğiniz ünivlere götürün, görüşün, girişken olun, kadro aslanın midesinde, esenlikler...

senolten

Öğrenci
Araştırma Görevlisi
Siyasal
Bilgiler Fakültesi
Kamu Yönetimi Ve Siyaset Bilimi
Yönetim Bilimleri
1
Şahsen/Posta
Http://Siyasal.İstanbul.Edu.Tr/Tr/_
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanlığı
2547 Sayılı Kanunun 50/D Maddesi Uyarınca Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi Veya Kamu Yönetimi Alanında Tezli Yüksek Lisans Eğitimi Yapıyor Olmak.
Arkadaslar ben bunu anlayamadım yuksek lısans egıtımı yapıyor olmak yazıyor mezunlar basvuramıyır mu ?

Araştırma Görevlisi
Siyasal
Bilgiler Fakültesi
Yönetim Bilimleri
1
Şahsen/Posta
2547 Sayılı Kanunun 50/D Maddesi Uyarınca Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi Veya Kamu Yönetimi Alanında Tezli Yüksek Lisans Eğitimi Yapıyor Olmak.
Arkadaslar ben bunu anlayamadım yuksek lısans egıtımı yapıyor olmak yazıyor mezunlar basvuramıyır mu ?

50d kadrolara lisansüstü öğrencileri başvurabilir. Bu ilanda da belirtilen alanlarda halen öğrenci olanlar başvuru yapabilir.

Merve

Baş Editör
Araştırma Görevlisi
Siyasal
Bilgiler Fakültesi
Yönetim Bilimleri
1
Şahsen/Posta

Başvuramıyor. 50/d kadrolar için lisansüstü bir programa kayıtlı olmak gerekiyor.

pHDoktor

Öğrenci
Araştırma Görevlisi
Siyasal
Bilgiler Fakültesi
Yönetim Bilimleri
1
Şahsen/Posta

Araştırma Görevlisi olabilmek için lisansüstü eğitim görüyor olmak şartı vardır. 50d kadro olduğu için eğitim bitince kadro da düşer

ogulhero06

Öğrenci
Hocam sanırım fakülte biriminden bahsediyorsunuz bildiğiniz gibi yeni yönetmelikte fakültelerde öğretim görevlisi ataması tümden kaldırıldı mevcut öğretim görevlileri yönetmeliğin Geçiş hükümleri geçici birinci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen "Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte bir bölüm, anabilim/anasanat dalı veya meslek yüksekokulu programındaki norm kadro fazlası öğretim elemanları bulundukları kadrolarda görev yapmaya devam eder." hükmüne göre norm fazlası olarak görevine devam edecektir. Yeni öğretim görevlisi artık alınmayacağı için yani artık bu bölümlerde böyle bir kadronun varlığından söz edilemeyeceği için norm kadroya dahil edilmesi gibi bir durumun söz konusu olmaması gerekiyor. Personel dairesinin ne yapmayı düşündüğünü açıkçası anlayamadım.

Norm kadro tanımında her ne kadar öğretim elemanı tanımı geçse de (sonuç olarak genel tanım öğretim görevlisi çalıştırılabilecek birimleri de kapsıyor) fakülte veya lisans programları söz konusu olduğunda öğretim üyesi olarak geçiyor, örnek;

(4) Fakülte veya bölüm lisans programı için norm kadrolar, üniversiteler tarafından anabilim/anasanat dalı çeşitliliği göz önünde bulundurularak fakülte veya bölümü oluşturan anabilim/anasanat dallarının her birine bir öğretim üyesi düşecek şekilde planlanır. Anabilim/anasanat dalları dikkate alınarak belirlenen norm kadro sayısı, anabilim/anasanat dalı ve bölüm kurulunun uygun görüşü üzerine ilgili fakülte ve üniversite yönetim kurulunun gerekçeli kararıyla bölüm veya fakülte düzeyinde iki katına kadar artırılabilir.

yaşar hocam 4. maddenin 6. fıkrasından yola çıkıyorlar sanırım ders vermek üzere görevli öğretim görevlisi maddesinden ama o madde özel bir durum için değilmi. yani sadece o madde kapsamında atananları kapsıyor diye düşünüyorum.

pHDoktor

Öğrenci
yaşar hocam 4. maddenin 6. fıkrasından yola çıkıyorlar sanırım ders vermek üzere görevli öğretim görevlisi maddesinden ama o madde özel bir durum için değilmi. yani sadece o madde kapsamında atananları kapsıyor diye düşünüyorum.

Hocam yanlış anlamayın ancak tam olarak da anlamadım. Siz söz konusu kadrodaki öğretim görevlisini norm kadronuzda yada bölümde mi istemiyorsunuz? Yoksa norm'a dahil mi etmek istiyorsunuz? Norm kadro doluysa onun yerine başka unvanlar mı olsun?

A

Akademikami

Guest
Başvuramıyor. 50/d kadrolar için lisansüstü bir programa kayıtlı olmak gerekiyor.

hocam merhabalar. bazı ilanlarda yüksek lisans yapıyor şartı var bazılarında hem yüksek lisans hemde doktora yapıyor olma şartı yazıyor. mesela doktora yapıyorsa sadece yüksek lisans yapıyor şartına başvuramaycak mı?

hocam birde ben yüksek lisans öğrencisiyim aralık ayı içinde sunmayı planlıyorum. diyelim ki ilan verildi ve hak kazandım.güvenlik soruşturması vs derken 2 ay geçse ben o ara sunmuş ve bitirmiş olcağım o arada ne olacak başlamadan ilişkim mi kesilcek? o aralıkta y.l devam ettiği için doktora ilanınada başvuramıcam sanırım. haziran ayında açılsa doktora ilanı o zamana kadar ne yapmam lazım? kusura bakmayın kafam karıştı devamlı okuyorum birşeyler değişiyor anlamadım.

6. madde gözden kaçırılıyor sanırım. Öğretim üyesi temininde zorluk çekilen alanlarda fakültelerde görevlendirilecek öğretim görevlileri norm kadroya dahildir:
(6) Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen ders verecek öğretim üyesi temininde güçlük çekilen özellikli alanlar ile sağlık programlarındaki klinik ve laboratuvar uygulamaları veya mühendislik laboratuvar uygulamalarında ihtiyaç duyulanlar hariç olmak üzere, fakültelerde öğretim görevlisi kadro planlaması yapılamaz. Yukarda belirtilen özellikli ve uygulamalı alanlara ilişkin kadro talepleri, anabilim/anasanat dalı ve bölüm kurulunun uygun görüşü, ilgili birim ve üniversite yönetim kurulunun gerekçeli kararı ile Yükseköğretim Kuruluna iletilir ve Yükseköğretim Kurulu tarafından karara bağlanır. Bu şekilde fakültelere ders vermek üzere tahsis edilen öğretim görevlisi kadroları ilgili birimin norm kadrosundan sayılır.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör

Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen ders verecek öğretim üyesi temininde güçlük çekilen özellikli alanlar ile sağlık programlarındaki klinik ve laboratuvar uygulamaları veya mühendislik laboratuvar uygulamalarında ihtiyaç duyulanlar hariç olmak üzere,

maddesini diyorsunuz sanırım hocam eğer böyle bir durumu var ise elbette norm düzenlemesine dahil edilebilir..

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
hocam merhabalar. bazı ilanlarda yüksek lisans yapıyor şartı var bazılarında hem yüksek lisans hemde doktora yapıyor olma şartı yazıyor. mesela doktora yapıyorsa sadece yüksek lisans yapıyor şartına başvuramaycak mı?

hocam birde ben yüksek lisans öğrencisiyim aralık ayı içinde sunmayı planlıyorum. diyelim ki ilan verildi ve hak kazandım.güvenlik soruşturması vs derken 2 ay geçse ben o ara sunmuş ve bitirmiş olcağım o arada ne olacak başlamadan ilişkim mi kesilcek? o aralıkta y.l devam ettiği için doktora ilanınada başvuramıcam sanırım. haziran ayında açılsa doktora ilanı o zamana kadar ne yapmam lazım? kusura bakmayın kafam karıştı devamlı okuyorum birşeyler değişiyor anlamadım.

İlanda belirtilen şart ne ise ona göre başvuru kabul edilir yani YL yapıyor isteniyorsa doktora öğrencisi başvuramaz. Sizin durumunuza gelince ilgili üniversitede doktora bölümünüz varsa ve takip eden dönemde başvuracağınızı beyan ederseniz ilişiğiniz kesilmez ancak başvurmaz ya da başvurur başarısız olursanız ilişiğiniz kesilir. Ancak eğer azami süreyi aşmayacaksanız tez savunmanızı ileri bir tarihe ertelemeniz daha iyi olacaktır.

eekoparan

Öğrenci
Norm açıklamadan, liste yayınlamadan, asgari sayıları belirlemeden ilana çıkmış İstanbul Üniversitesi örneğini yine kendi "kredisini ve büyüklüğünü" kullanan büyük bir üniversite olarak mı yoksa tüm üniversitelerimize ilana çıkılabileceğini gösteren bir emsal olarak mı yorumlamalıyız arkadaşlar? Yaşar hocam ve bilgisi/fikri olan hocalarımızdan cevap veren çıkarsa sevinirim, iyi çalışmalar.

A

Alpella

Guest
Onaylı kadrolar

onaylı kadrolar için 15 Kasım’da yeni yönetmenliğe göre norm fazlası olarak talepler yöke iletildi. Bu çıkan kadrolar onaylı kadroların tekrar YÖK’ten yeni yönetmenliğe göre onay alınan kadrolar