YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

mek29

Öğrenci
Dostlar, Van YY. ilanda Dış ticaret programı için uluslararası ilişkiler veya işletme mezunu şartı getirmiş. Burada olması gereken dış ticaret bölümü veya iktisat programı. Hadi işletme de eklenebilir fakat Uluslararası ilişkiler bu ilan için cok uzak bir program. Bence ilan hatalı. Sizce ne yapılabilir ?

Bugüne kadar birçok ilan bu şekilde çıktı. Dış ticaret, lojistik, yerel yönetimler, sivil havacılık bu tarz bölümlere uluslararası ilişkiler mezunu alabiliyorlar. Bunun nedeni ortak derslerin olması. Örnek vermek gerekirse uluslararası ekonomi dersini uluslararası ilişkiler mezunu da verebilir, iktisat veya ekonomi mezunu da. Uluslararası politikalar, uluslararası örgütler, avrupa birliği gibi ortak olan birçok ders var tamamen bölümün ders kapsamıyla alakalı. Bu yüzden ilana hatalı demek pek doğru değil.

Akademik aday

Öğrenci
bu durum şuan yökte degerlendiriliyor büyük olsalıkla myo larına tekrardan tecrübe gelecek (yl zorunluğu olmadan eskisi gibi) bu hafta sonuclanması muhtemel

Bu nedir ya 2 ayda bi değişiklik olurmu... mevzuat takip etmekten yorulduk yani. koyun ortaya kalıcı bir çözüm artık. Bu kadar çok oynanır mı bi konuyla anlamış değilim ne yapmaya çalışıyorlar. Sonra burda biz tartışıyoruz yok tecrübe varmı yokmu boşa kürek çekiyoruz

pHDoktor

Öğrenci
Bir bakmışsınız norm kadro yönetmeliğini de hemen revize etmişler yada yenilemişler, kim bilir. Son ilanlardaki norm kadroya göre uygunsuzluğu hala görmezden mi geliyorlar yoksa cidden norm dışı talep ve onay kolay mı?

R

Ricardo 18

Guest
Bugüne kadar birçok ilan bu şekilde çıktı. Dış ticaret, lojistik, yerel yönetimler, sivil havacılık bu tarz bölümlere uluslararası ilişkiler mezunu alabiliyorlar. Bunun nedeni ortak derslerin olması. Örnek vermek gerekirse uluslararası ekonomi dersini uluslararası ilişkiler mezunu da verebilir, iktisat veya ekonomi mezunu da. Uluslararası politikalar, uluslararası örgütler, avrupa birliği gibi ortak olan birçok ders var tamamen bölümün ders kapsamıyla alakalı. Bu yüzden ilana hatalı demek pek doğru değil.

Allah aşkına topu topu kaç ortak ders var ? bana sayabilir misiniz. Dış ticaret ekonomi kökenli bir program. Hadi bunları da geçtim, 4 yıllık Uluslar arası ticaret bölümü var, bu bölüm dururken uluslar arası ilişkiler kriterini koşmanın nası bir mantığı olabilir ? YÖK'e bu konuda pazartesi şikayette bulunacağım.

Bekleyiş

Öğrenci
Lojistik bölümüne ilgiliz dili Edebiyatı Bölümü mezunu, otomotiv teknolojisine İngilizce öğretmenliği mezunu isteyen üniversiteleri görünce dış ticaret uluslararası ilişkiler daha mantıklı geliyor nedense 😶

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Allah aşkına topu topu kaç ortak ders var ? bana sayabilir misiniz. Dış ticaret ekonomi kökenli bir program. Hadi bunları da geçtim, 4 yıllık Uluslar arası ticaret bölümü var, bu bölüm dururken uluslar arası ilişkiler kriterini koşmanın nası bir mantığı olabilir ? YÖK'e bu konuda pazartesi şikayette bulunacağım.

Sayın hocam dış ticaret bölümüne kaynak teşkil eden bölümlerden birisi de Uluslararası İlişkiler bölümüdür siz yine şikayette bulunun ancak bir sonuç alamayabilirsiniz gerekçe olarak Uluslararası Ticaret Örgütleri, AB ve Gümrük Birliği, Avrupa Birliği İnsan Hakları, Uluslararası İlişkilere Giriş vb. pek çok dersi verdirmek üzere bu alandan öğretim elemanı alınacağı ifade edilebilir.

qrace07

Öğrenci

Sivil Havacılık bölümünü de eklediğiniz için yazma gereği hissetim. Ortak ders dediklerinizi saysanız iki veya üç adet çıkar en fazla.

Örneğin,

İşletme
İktisat
Pazarlama (Seçmeli)

Şimdi diyelim sizin dediğiniz gibi uluslararası ilişkiler mezunu birisinin öğretim görevlisi olması durumunda vermesini beklediğimiz derslere;

*Aerodinamik
*Dispatch
*Havalimanı Faaliyet ve Donanımı
*Tehlikeli Maddeler
*Hava Trafik ve Seyrüsefer vs. vs.

Sayın hocam, kusura bakmayın ama hazır slayttan okumakla ders anlatılmaz ben buna karşıyım. O nedenle bu tarz ilanlar bence de hatalıdır. İlan açılan bölümden birebir mezun olan bir adayın başvuru yapması gereklidir diye düşünüyorum.

Saygılarımla...

Nokia 5110 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi.

M

Müstesna

Guest
Araştırma görevliliği için ilanlar bir artış gösterecek mi? Yoksa böyle tektük birkaç tane daha çıkar ve Aralık biter mi? Aralık’ın bitimiyle birlikte ilanlar Mayıs- Haziran’a kadar son mu bulur?
Bir bilgisi yahut yorumu bulunan meslektaşlarım bilgilendirme yapabilirse müteşekkir olurum.

mek29

Öğrenci
Cümleme normalde diye başlamak istemiyorum çünkü hepimiz biliyoruz ki alım şartları, kişiye özel kadro klasik hepimizin itiraz ettiği ortak nokta. Mesaj hatalı ilan diye yazılmış, ben de daha önce de bu ilanların var olduğunu ve gerekçesinin de ortak dersler olduğunu söylemek istedim. yasarayanoglu hocanın dediği gibi kaynak teşkil eden bölümler olduğu için ilan bana göre normal. Ayrıca iki yıllık dış ticaret mezunu dört yıllık uluslararası ilişkiler bölümüne istediği taktirde tamamlama yapabiliyorsa bu bölümlerin ilişkili olduğunu da gösterir. Sivil havacılık konusu özellikle üzerine basmak istediğim bir konu değil. Rastladığım ilanlardan yola çıkarak yazdım. Kendi düşüncem herkesin uzmanlık derslerini vermesi, hangi bölüm hangi fakülte olduğunun bir önemi yok.

R

Rıcardo 18

Guest
Ilannn

Sizlere katılmıyorum, ortak dersler var deyip durumu normallestirmek bana göre doğru değil. Ülkemizde ki temel kronik sorun da bu zaten. Dış ticaret programında uluslararası iktisat dersine uluslarasi ilişkiler mezunu hocanın girmesi kadar vahim bir durum olamaz. Bunun hiçbir mantıklı açıklaması olamaz. Lisede hoca yok diye edebiyat dersine coğrafyacı gidiyordu ve dışarda binlerce atanamayan edebiyatçı dururken. Kafa hep aynı. Burdada degisen birsey olmamis.

Arafta

Öğrenci
Ben yine de böyle olmadığını düşünüyorum. İlanların hepsindeki bölümler oradan buradan görevlendirme ile eğitim sürdürüyor, web sayfalarında bile personeli gibi mi yazılıyor. Yapmayın lütfen. Görevlendirme falan değil. İlanı veren veriyor, diğer rektörler norm kadromuz dolu diye ilana çıkmıyor.

- - - Güncellendi - - -

Bir de bu köklü üniversitelerde köklü bölümler hocasız araş. gör. mi var sadece. Lütfen!!!

hocam gayet iyi hesap yapıyorsunuz okudugum kadarıyla. aynı ilanda makina mühendisliği termodinamik anabilim dalı için dr. öğr. üyesi alınıyor bide ona bakarmısınız norm hesabınıza uyuyormu. ben hesaplayamadım. cevabınızı bu mesajı alıntılayarak yapabilirseniz daha anlaşılır olur.

- - - Güncellendi - - -

hocam atatürk üniversitesi bilgisayar mühendisliği kadrolarının yökteki kayıtları linkte var nasıl 2 dr öğr üyesi ve 1 öğr gör. var yazabiliyorsunuz. bölümde 1 profesör 8 dr. öğr. üyesi ve 1 öğr. gör. var ve 2 dr öğr üyesi ilanına çıkılmış. yani sayı 10 dr. öğr. üyesi olacak. 2/3 kuralınıda nasıl sağladıgını yazarmısınız. makina mühendisliğinde durum daha vahim 17 profesör, 2 doçent, 5. dr. öğr. üyesi var. sayı 24 :) ve 1 dr. öğr. üyesi ilanı verilmiş. benmi yazdıklarınızı yanlış anlıyorum acaba farklı şeylerden mi bahsediyoruz. 2. linktede makina mühendisliği kadroları var.

https://akademik.yok.gov.tr/AkademikArama/view/searchResultviewListAuthorAndUniversities.jsp

https://akademik.yok.gov.tr/AkademikArama/view/searchResultviewListAuthorAndUniversities.jsp

Arkadaşlar, norm kadro sayısı biliyorsunuz ki eğitim sayıları, öğrenci sayıları gibi farklı değerlere göre değişiyor yani sadece lisans eğitimi veren bölümler için asgari 3 öğretim üyesi norm da 6 diye genellemeyin. YL ve Dr programı, öğrenci sayıları ve diğer hizmetler gibi nedenlerle bu sayı oldukça artabilir. Burda esnemeyen tek kural 2/3 oranı. Makine mühendisliğine şuan prof alınamaz ancak ilan edildiği gibi dr. öğr. üyesi alınabilir. Son olarak linklerinize giremedim ama bilgisayar için siz bölüm ben abd sayılarını yazıyor olabiliriz.

Aguney

Öğrenci
Arkadaşlar, norm kadro sayısı biliyorsunuz ki eğitim sayıları, öğrenci sayıları gibi farklı değerlere göre değişiyor yani sadece lisans eğitimi veren bölümler için asgari 3 öğretim üyesi norm da 6 diye genellemeyin. YL ve Dr programı, öğrenci sayıları ve diğer hizmetler gibi nedenlerle bu sayı oldukça artabilir. Burda esnemeyen tek kural 2/3 oranı. Makine mühendisliğine şuan prof alınamaz ancak ilan edildiği gibi dr. öğr. üyesi alınabilir. Son olarak linklerinize giremedim ama bilgisayar için siz bölüm ben abd sayılarını yazıyor olabiliriz.

Yüksek lisans ve doktora eğitimi veren bölümlerin norm kadro sayısını arttırabileceğine dair maddeyi gösterir misiniz?
Ayrıca, söylediğinizin tam aksine, 2/3 kuralının esnetildiği örneği kendi üniversitemden biliyorum.

pHDoktor

Öğrenci
Yüksek lisans ve doktora eğitimi veren bölümlerin norm kadro sayısını arttırabileceğine dair maddeyi gösterir misiniz?
Ayrıca, söylediğinizin tam aksine, 2/3 kuralının esnetildiği örneği kendi üniversitemden biliyorum.

Aynen hocam son ilanlarda ne norm kadro sayısı ne de 2/3 uygulaması işlemiyor. Dediğiniz gibi yönetmelikte de doktora yada lisansüstü eğitim veren bölümler için daha fazla norm belirlenebilir gibi ibare yok maalesef ki

B

Beklenen İlân

Guest
Herkese merhaba, norm kadro araştırma görevliliğini kapsamadığını biliyoruz. Forumda da birçok kez araştırma görevlisi kadrosu bekleyenler müsterih olsun diye yorumlar yapılmıştı. Bu konu hakkındaki yorumlarınızı merak ediyorum. İyi akşamlar.

Bu konuda bir duyum alan var mı? Zaman geçtikçe umutsuzluğum da artıyor. Kendi üniversitemde dahi araştırma görevlisine ihtiyaç olduğu halde, ki hocamız rektör yardımcısı, ona kadro talebiyle gelmeyin denmiş yök tarafından. Bunu bütün bölüm hocaları biliyor. Umarım önümüzdeki hafta gelişmeler olur. Günde 3-4 kez foruma girip yazılanları okuyorum belki umut verici bir takım yorumlarla karşılaşırım diye. Açıkçası tek sığınağım burası aylardır. Her paylaşım için bu yüzden ayrıca teşekkür ederim.

Arafta

Öğrenci
Ben yine de böyle olmadığını düşünüyorum. İlanların hepsindeki bölümler oradan buradan görevlendirme ile eğitim sürdürüyor, web sayfalarında bile personeli gibi mi yazılıyor. Yapmayın lütfen. Görevlendirme falan değil. İlanı veren veriyor, diğer rektörler norm kadromuz dolu diye ilana çıkmıyor.

- - - Güncellendi - - -

Bir de bu köklü üniversitelerde köklü bölümler hocasız araş. gör. mi var sadece. Lütfen!!!

Norm kadro: Yükseköğretim kurumlarında bir bölüm, anabilim/anasanat dalı veya programda eğitim, öğretim, araştırma ve diğer hizmetlerin sürdürülebilmesi için bu Yönetmelik çerçevesinde sayısı belirlenen öğretim elemanı kadrosunu ifade eder.
...öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı, ileri düzey araştırma ve geliştirme faaliyetleri, doktora programlarından mezun sayısı, üniversitenin eğitim ve öğretim dışında yürüttüğü hizmetler dikkate alınarak... Atatürk üniversitesi doktora mezun sayısı yüksektir örneğin.