YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

A

akadem.

Guest
Günaydın
Aslında bu soracağım soruya ilişkin forumda ayrı bir başlık açılmış ancak oraya yazdığımda bir cevap alamadım-7 Aralık’tan beri bekliyorum-. Bu başlığı daha çok kişi takip ettiği için belki burada birileri yorum yazabilir diye yazmak mecburiyetindeyim. Benim için acil bir durum ve başka sorup öğrenebileceğim bir tanıdığım yok.
“Başkent Üniversitesi araştırma görevlisi 2018 güncel maaş miktarını bilen meslektaşlarım, maaşın ne kadar olduğu hususunda bilgilendirme yapabilirler mi?”
Teşekkür ederim...

kadirk

Öğrenci
Arkadaşlar, ogretim gorevlisinde deneyim şartı kalktı. Bu üniversiteler yasayı deliyorlar. Yök' ün danışma hattı var, arayın şikayat edin.Ben yapmazsam sen yapmazsan kimseler yapmaz bunu. Lütfen duyarlı olalim. Burda kendi aramizda tartisarak bunu değiştiremeyiz. Araştırma görevlisi ilanları yok denilecek düzeyce az, bunu cumhurbaşkanlığına yazın. Seçim öncesi dikkate alınır. Simdi bazi arkadaslar burda hemen cikip yok birsey degismez, yok şartlar bu falan filan deyip sizi frenleyecektir bunuda biliyorum. Birşeyleri değdireceksek bunu farklı platformlara taşımamız gerekiyor. Burda isyan etmek, haftalarca norm kadro sayisi nasil hesaplarını tartışmaların girmek gereksiz !!!!

Hocam,
Öğretim görevlisi konusunda deneyim şartı kalktı derken biraz açıklık getireyim benimde yakından takip ettiğim bir konu bu. Eskiden Lisans mezuniyeti ve deneyim şartı vardı o zaman bu şart dı. Ama şimdi hepsi yüksek lisans zorunlugu oldugu için bu direkmen ortadan kalktı. Ama takdir edersinizki MYO ara eleman yetiştiren kurumlar ve deneyim yani sektör tecrübeleri onlar için çok önemli bi kriter. Kaldıki Yaşar hocamda demişti Mevcut temel şartlara ek üniversiteler ihtiyaç duydugu alanda deneyim isteyebilir bu gayet normal. Şahsen ben alanımda eğitimimi (yüksek lisansımıda yaptım) ve sektör deneyimimde var. Sadece okul bitiren bir arkadaşla bir olmayacağımı düşünüyorum akademik düzeyde.

Son düzenleme:

Akademik aday

Öğrenci
Değerli arkadaşım o kadar haklısın ki inan içinde bulunduğun durumla bizim durumumuzun hiçbir farkı yok. Hepimiz kendimizi hayattan soyutlamış umutlar alemine bağlanmış haldeyiz. Derdimiz o ki sesimizi kimseye duyuramıyoruz. Vakti zamanında "rahat olun, sizin açınızdan bir sıkıntı yok Aralık ayında çok sayıda kadro göreceksiniz" denildi bugün bu kişilerden ne sees ne seda... hala sabır önerilerinde bulunanlar sabrın bizden ibaret olduğunun farkında değiller. " Aralık ayı geldi tek tük de olsa ilanlar çıkıyor, şikayet etmeyin de sabredin" tarzında yorum yapanlar; önlerinde hicbir engelleri olmayan ( bilinene göre ) Türkiye'deki 200 üniversiteden sadece ve sadece 3-5'inin kadro açması durumunu ( ki o da her üniversite bir iki kadroyla yetinmiş )normal görüyorsa denilecek başka ne söz vardır ? Temmuz ayindan beri alım yapılmıyor, üniversitelerde personel ihtiyacı var fakat tüm engeller kaldırılmışken alımların yapıldığı ayın ortasına geldik bir elin beş parmağını geçmeyecek sayıda kadro ilanıyla karşılaştık ama her şey NORMAL SABREDELİM. 3 - 5 de olsa alım yapılıyor diye sanırım bu konunun konuşulması gereksiz bulunuyor artık forumda ne de olsa "yüksek lisans eğitimi deneyim olarak kabul ediliyor mu" tarzında mühim konular var konuşulacak... Bu zihniyet yaygın olduğu müddetçe biz sesimizi duyuramayız...

Bu forumda sadece ar gör kadrosu bekleyenler yok. Öğr gör kadrosu bekleyenlerde var sizin işinize yaramıyor diye bencilce konuşmayın. Benim alanda da kadro açılmadı henüz burda ağlayıp kimseye saldırmıyorum.Sizin işinize yaramayan konu gereksiz görünür tabi. Ucube norm kadrosunu 400 sayfa olmuş tartışılıyor bişey diyen oldu mu? Tecrübe konusu da öğr gör kadroları bekleyenler için önemli bir meseleydi konuşuldu geçti. Madem sesinizi duyaracaksınız hadi birlik olup YÖK e dilekçe yazsın ya da yök özel kalemine mail atsın herkes aylardır kadro bekliyoruz nerde diye sorun bakalım kaç kişi birlik oluyor görelim. Burdan birbirimize sataşmakla sorun çözülmüyor. Burdan sadece yok aralıkda şu kadar kadro açılacak ocakda şu kadar diye ümit verecek cümleler beklemeyin lütfen. Ben zamanında puanlarımı aldım siz gibi 8 ay ÖYP tercihlerini bekledim ve YÖK ÖYP nin kaldırıldığını açıkladı yani burası Türkiye herşey hazırlıklı olun ve tek bir yere bağlanmayın.

K

Körolasıkadro

Guest
Araştırma Görevlisi Kadroları

Arkadaşlar aralık ayı içerisinde açılan araştırma görevlisi kadroları yeni norm kadro düzenlemesinden sonra oluşturulan kadrolar değil. Daha önce üniversitelere dağıtılan kadrolar izin alınarak ilana çıkılıyor. 2018 için yeni kadro düzenlemesinde olduğu gibi senatolardan çıkacak kadroların ilana çıkılması gibi bir durum söz konusu değil. Yök tarafından üniversitelere zaten 2018 kadrolarından elinizde kalan mevcut kadroların izinlerini isteyerek kullanabilirsiniz gibi bir yazı yollanmış. Yani yeni yönetmeliğin 2019 Ocak ayından itibaren geçerli olacağı bu durumda anlaşılmış oldu. 15 gün içerisinde YÖK ne kadar kadroyu onaylar orası belirsiz. Ama üniversite elindeki kadroları tükettiyse bu ay ilana arş.gör. olarak çıkamaz. Yeni kadro planlanmasıyla ocak ayını takip eden aylarda kadrolarını ilana çıkabilir. 15 gün içerisinde çok fazla ilan çıkacak deniliyor ancak ben buna ihtimal vermiyorum. YÖK 15 gün içerisinde gönderilen kadroları onaylamak için elini hızlı tutmayacak büyük ihtimalle ve bu nedenle 2019 kadrolarına kalacak bu iş.

A

Akademim12345

Guest
Bulunduğum bölüme alınacak olan araştırma görevlisi kadrosu iptal edildi norm kadrodan dolayı (haziranda kadroya onay gelmişti), belki bu nedenden dolayı devlet üniversiteleri araştırma görevlisi ilanına çıkamıyorlar, muhtemelen bütün ünilerin normu dolu.

spain

Öğrenci
Bunlar hep olaya etnosentrik bakildigi icin boyle hocam."Kendi isime yariyorsa yanima benim gibi dusunenleride alirim farkli birsey yazani yererim."Bu bakis acisiyla olmaz. Birakin dileyen diledigini yazsin konu disina tasmadikca.

X

Xelilll

Guest
Ilannn

Hocam,
Öğretim görevlisi konusunda deneyim şartı kalktı derken biraz açıklık getireyim benimde yakından takip ettiğim bir konu bu. Eskiden Lisans mezuniyeti ve deneyim şartı vardı o zaman bu şart dı. Ama şimdi hepsi yüksek lisans zorunlugu oldugu için bu direkmen ortadan kalktı. Ama takdir edersinizki MYO ara eleman yetiştiren kurumlar ve deneyim yani sektör tecrübeleri onlar için çok önemli bi kriter. Kaldıki Yaşar hocamda demişti Mevcut temel şartlara ek üniversiteler ihtiyaç duydugu alanda deneyim isteyebilir bu gayet normal. Şahsen ben alanımda eğitimimi (yüksek lisansımıda yaptım) ve sektör deneyimimde var. Sadece okul bitiren bir arkadaşla bir olmayacağımı düşünüyorum akademik düzeyde.

Hocam ben yani sıra deneyim şartından bahsetmiyorum. İlanlarda şu ibare var; yüksek lisans veya 2 yıl deneyim. Yani bir kişi yüksek lisans yapmadan sadece 2 yıllık bir hizmet dökümü ile başvuru yapabiliyor.
Saygılar..

Aguney

Öğrenci
Bulunduğum bölüme alınacak olan araştırma görevlisi kadrosu iptal edildi norm kadrodan dolayı (haziranda kadroya onay gelmişti), belki bu nedenden dolayı devlet üniversiteleri araştırma görevlisi ilanına çıkamıyorlar, muhtemelen bütün ünilerin normu dolu.

Araştırma görevlisi kadroları, norm kadro hesaplamasına dahil edilmez.

Bekleyiş

Öğrenci
Hocam,

Hocam ben yönetmelik ilk yayınlandığında buraya özel şartlara üniversite istediği şeyleri ekleyebilir mi? Özel şartın mantığı nedir? dediğimde Merve Hocamdı yanılmıyorsam “değiştirilemez” demişti. Şimdi yl yapma zorunluluğu özel şart olarak geldiyse ve bu yönetmelik vakıf üniversitelerini de kapsıyorsa nasıl; ya yl yapmış Olmak ya da 5 yıl tecrübe olarak ilan çıkabiliyor? Mevcut şartlara ilave şart istemiyor Hocam yl+5 yıl 2 yıl dese neyse “veya” diyor.

Bu forumda sadece ar gör kadrosu bekleyenler yok. Öğr gör kadrosu bekleyenlerde var sizin işinize yaramıyor diye bencilce konuşmayın. Benim alanda da kadro açılmadı henüz burda ağlayıp kimseye saldırmıyorum.Sizin işinize yaramayan konu gereksiz görünür tabi. Ucube norm kadrosunu 400 sayfa olmuş tartışılıyor bişey diyen oldu mu? Tecrübe konusu da öğr gör kadroları bekleyenler için önemli bir meseleydi konuşuldu geçti. Madem sesinizi duyaracaksınız hadi birlik olup YÖK e dilekçe yazsın ya da yök özel kalemine mail atsın herkes aylardır kadro bekliyoruz nerde diye sorun bakalım kaç kişi birlik oluyor görelim. Burdan birbirimize sataşmakla sorun çözülmüyor. Burdan sadece yok aralıkda şu kadar kadro açılacak ocakda şu kadar diye ümit verecek cümleler beklemeyin lütfen. Ben zamanında puanlarımı aldım siz gibi 8 ay ÖYP tercihlerini bekledim ve YÖK ÖYP nin kaldırıldığını açıkladı yani burası Türkiye herşey hazırlıklı olun ve tek bir yere bağlanmayın.

Öncelikle sarf ettiğiniz kelimelere lütfen dikkat edin ! Burası bilgi, fikir paylaşım platformu; kimsenin babasının hayır kurumu değil kimse de burada vahşi bir durumda değil "ağlayıp" "saldırma" sözcüklerinizi size iade ediyorum kendi bünyenizde bu kelimeleri istediğiniz gibi kullanabilirsiniz ! Paylaşımımı yaparken yergi yaptığım kişiler için isim veya belirtme yapmadım, siz kendi üzerinize neden alındınız bilemem ama lütfen haddinizin sınırlarını kalitesiz kelime ve söylemlerinizle aşmayınız ! Öte yandan burası norm kadrolarla doğrudan alakalı bir platform olduğu için 400 sayfa da olsa 500 600 de olsa konuşulması gayet olağan lakin mevzuatta yazılan, yönetmelikle verilen karar kısacası kesin hüküm bildiren "tecrübe" meselesi gibi konular araştırılıp elde edilmesi gereken bilgilerdir, sayfalarca tartışılması gereken konu değil. İfâde edilenleri idrak etme konusunda sıkıntı yaşıyorsunuz sanırım çünkü anlatmak istediğimiz mesele konuşulan konuların işimize yarayıp yaramayacağı değil sayfa başlığıyla alakadar olmasıdır. Sesimizi duyurma konusunda bir akıl hocalığı talep ettiğimizi sanmıyorum bu konuyla ilgili görüşlerinizi kendinizde barındırınız hiçbirimizin buna ihtiyacı yok. "Aralıkta şu kadar kadro, ocakta şu kadar" şeklinde umut verici cümleler beklentimizi nereden çıkardınız onu da anlayamadım bu da idrak sorununuzla alakalı sanırım... Bu konuda değindiğimiz mesele bu tarz umut verici konuşanların zamanında bu şekilde konuşmaması için uyarılmış oldukları halde ısrarla bu cümlelerine devam ettikleri ve sonuçta gelinen noktada söylemlerinin boş çıkması meselesidir. Siz puanlarınızı alıp 8 ay beklemişsiniz lakin bu sözcükleri sarf ettiğiniz kişilerin maddi manevi ne şekilde ne kadar süre beklediklerini bilemezsiniz. Hepimizin sinirleri, sınırları içinde bulundukları hal dolayısıyla oldukça gergin herkes yarasına bir merhem arama içerisinde. Hal buyken lütfen siz de sözcüklerinize ve paylaşımlarınıza dikkat ediniz ve daha fazla gerginlik ortamı oluşturmayalım. Herkese iyi günler dilerim...

sam-@

Öğrenci
Konuyla biraz bağlantılı biraz değil ama sizlere bir sorum olacak, bir araştırma görevlisi ilanında doktora yapıyor şartının yanı sıra kadro derecesi 6/1 olacak denilmiş, şimdi burada ilk defa araştırma görevlisi olacak kişi 7/1 ile başlayacağından bu kadroya başvurması halinde başvurusu değerlendirilmeye alınmayacak mı?

A

Akademim12345

Guest
Hocam keşke öyle olsaydı ama resmen iptal ettiler. 2 araştırma görevlisi de doktorada başka ilde kısacası araştırma görevlisiz kaldık, bölüm olarak sistemde zaten 2 araştırma görevlisi olduğundan dolayı çoktan almış olduğumuz kadro da iptal edildi. Yönetmelikte böyle ancak uygulama da benim dediğim gibi oldu

gs266

Öğrenci
Artık üniversitede araştırma görevlisi olmanın bir manası kalmadı sanırım. Özellikle yüksek lisansa yeni başlayan yada başlayacak araştırma görevlisi doktorasını bitirip yardımcı doçentliğe (doktor öğretim üyesi) başvuracağı dönemde norm kadrolar dolu olacağından işsiz kalacaktır. Şuan doktorasını bitirmiş kadro bekleyen doktor araştırma görevlileri bulundukları okulda kadro alamayacaklar başka okullara gitmek zorunda kalacaklar onlarda boş okulların kadrolarını dolduracağı için yeni başlayan arkadaşlar için artık pek bir şans kalmayacak.
Örneğin ;
Şuan bölümde bir ana-bilim dalında iki adet doktor öğretim üyesi var ve bir adette doktor araştırma görevlisi var. Ana-bilim dalında ki doktor öğretim üyeleri; "doktor araştırma görevlisine başının çaresine bak, ana bilim dalımız için iki adet norm kadromuz var bu kadrolarda bizim yükselmemiz için lazım şeklinde bir yaklaşımda bulunuyor", "Sana bu kadrolardan birini verirsek ikimizden birinin doçentliği sorun olur deyip kadroları kendilerine ayırıyorlar."

Bu şekilde bütün ana bilim dallarında ki prof. hariç bütün hocalar norm kadroları kendilerine ayırıyor. Bu durumda alttan gelen araştırma görevlilerinin doktoralarını yaptıkları okulda çalışma imkanını sıfırlıyor. Üstüne üstlük bu süreçte boş olan okulların da kendi okullarında kadro bulamayan doktor araştırma görevlileri tarafından doldurulacağı düşünülürse kısa bir süre içerisinde ülkede kadro kalmayacak ve bütün araştırma görevlileri açıkta kalacaktır.

yanıldığım bir nokta varsa uyarırsanız sevinirim.

Herkes başının çaresine baksın.

A

Akdmkruya12

Guest
1- Araştırma Görevlisi kadroları, norm kadro yönetmeliğine tabi değildir! CB Öğretim Üyesi dışındaki öğretim elemanı kadro sayısına tabidir.

2- Araştırma Görevlisi ve diğer tüm akademik kadro ilanlarında, YÖK'ten izin veya onay alma diye bir şey söz konusu değildir, ki YÖK bir kadro talebini iptal etsin!!!

3- Norm Kadro Yönetmeliği 2019 Ocak ayından itibaren uygulamaya girecektir sözü safsatadan ibarettir! Yönetmelik çıktığı gün uygulamaya girmiş ve üniversitler norm kadrolarını belirlemiştir.

4- 120 Devlet üniversitesinden, 11'i öğretim elemanı ilanına çıkmıştır. Diğer geri kalanlar da inşallah çıkacaktır.

Kimsenin sözüne aldırış etmeyin. Güçlü referans bulmaya ve hocalarla iyi geçinmeye çalışın. Akademik anlamda kendinizi geliştirin ve yabancı dile ehemmiyet gösterin.

Xxxabze

Öğrenci
Ülkede 3 gün sonra ne olacağı belli değil. Yüksek lisansta ar. gör. olunduğu takdirde doktorayla beraber önünde 7-8 yıl var. 8 yıl sonranın stresini çekmek için uygun şartlarda değiliz bence. Bu kadar iç karartıcı konuşmanın faydalarını görüyor musunuz acaba?

Akademik aday

Öğrenci
Artık üniversitede araştırma görevlisi olmanın bir manası kalmadı sanırım. Özellikle yüksek lisansa yeni başlayan yada başlayacak araştırma görevlisi doktorasını bitirip yardımcı doçentliğe (doktor öğretim üyesi) başvuracağı dönemde norm kadrolar dolu olacağından işsiz kalacaktır. Şuan doktorasını bitirmiş kadro bekleyen doktor araştırma görevlileri bulundukları okulda kadro alamayacaklar başka okullara gitmek zorunda kalacaklar onlarda boş okulların kadrolarını dolduracağı için yeni başlayan arkadaşlar için artık pek bir şans kalmayacak.
Örneğin ;
Şuan bölümde bir ana-bilim dalında iki adet doktor öğretim üyesi var ve bir adette doktor araştırma görevlisi var. Ana-bilim dalında ki doktor öğretim üyeleri; "doktor araştırma görevlisine başının çaresine bak, ana bilim dalımız için iki adet norm kadromuz var bu kadrolarda bizim yükselmemiz için lazım şeklinde bir yaklaşımda bulunuyor", "Sana bu kadrolardan birini verirsek ikimizden birinin doçentliği sorun olur deyip kadroları kendilerine ayırıyorlar."

Bu şekilde bütün ana bilim dallarında ki prof. hariç bütün hocalar norm kadroları kendilerine ayırıyor. Bu durumda alttan gelen araştırma görevlilerinin doktoralarını yaptıkları okulda çalışma imkanını sıfırlıyor. Üstüne üstlük bu süreçte boş olan okulların da kendi okullarında kadro bulamayan doktor araştırma görevlileri tarafından doldurulacağı düşünülürse kısa bir süre içerisinde ülkede kadro kalmayacak ve bütün araştırma görevlileri açıkta kalacaktır.

yanıldığım bir nokta varsa uyarırsanız sevinirim.

Herkes başının çaresine baksın.

Hocam müthiş bir felaket senaryosu yazmışsın dediğin gibiyse durum çok vahim.

gs266

Öğrenci
Amacım iç karartmak değil, zaten kararmış bir için boşuna kararıp kararmadığını öğrenmek. Çok sevdiğimiz bir doktor araştırma görevlisinin bağlı olduğu ana bilim dalındaki iki hoca tarafından başının çaresine bak şeklindeki yaklaşımı yüzünden sılıntıya girmesiyle bu konuyu buraya taşımak istedim belki bir yanlışlık vadır umuduyla. İçiniz karardıysa kusura bakmayın

1- Araştırma Görevlisi kadroları, norm kadro yönetmeliğine tabi değildir! CB Öğretim Üyesi dışındaki öğretim elemanı kadro sayısına tabidir.

2- Araştırma Görevlisi ve diğer tüm akademik kadro ilanlarında, YÖK'ten izin veya onay alma diye bir şey söz konusu değildir, ki YÖK bir kadro talebini iptal etsin!!!

3- Norm Kadro Yönetmeliği 2019 Ocak ayından itibaren uygulamaya girecektir sözü safsatadan ibarettir! Yönetmelik çıktığı gün uygulamaya girmiş ve üniversitler norm kadrolarını belirlemiştir.

4- 120 Devlet üniversitesinden, 11'i öğretim elemanı ilanına çıkmıştır. Diğer geri kalanlar da inşallah çıkacaktır.

Kimsenin sözüne aldırış etmeyin. Güçlü referans bulmaya ve hocalarla iyi geçinmeye çalışın. Akademik anlamda kendinizi geliştirin ve yabancı dile ehemmiyet gösterin.

hocam hay agzına saglık bır soruya ancak bu kadar guzel cevap verılir.

K

Körolasıkadro

Guest
.....

Beylik laflar çok hoş ama bir şey unutuyorsunuz burası TÜRKİYE. Bizzat 1. Şahıstan arş.gör. kadrolarının YÖK'e onaya gittiğini duydum. Ayrıca onunla da kalmayıp gelen yazıda 2018 içerisinde kullanılacak kadroların 2018 başında verilen kadrolar olduğu yazısını gördüm. Bence iki kanunu okuyup beylik laflar etmenin alemi yok. BURASI TÜRKİYE!