YÖK Başkanlığının Üniversitelere Kadro Verme Yetkisi Kaldırıldı...

spain

Öğrenci
2O18 de 4000 kadro kullanilmadi ve kullanilmayan kadrolarin 2019da kullanilacagini soyleyenler oldu. Nerede simdi o kadrolar? Hepsi havaya uctu.

qrace07

Öğrenci
2O18 de 4000 kadro kullanilmadi ve kullanilmayan kadrolarin 2019da kullanilacagini soyleyenler oldu. Nerede simdi o kadrolar? Hepsi havaya uctu.
O kadrolar havaya uçmadı çünkü yönetmelikte 2018 yılından kalan kadroların kullanımı 2019'da tamamlanabilir gibi ifade var.

Nokia 5110 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi.

qrace07

Öğrenci
Norm kadro kısıtlaması varken zaten ilanlar az olacaktır (Öğretim Üyesi açısından). Görüldüğü gibi üniversitelere verilecek araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi sayısı da çok az. Benim merak ettiğim norm kadro planlaması yapılmadan yada ilan edilmeden kadro ilanı verebilirler mi? Önce norm kadrolarını duyurması şart mı?
Hocam "x üniversitesi norm kadro planlaması" yazıp arattığınız zaman ilgili üniversitenin personel daire başkanlığı sayfasından planlamaları görebilirsiniz. Çoğu üniversitenin web sitesinde mevcut.

Nokia 5110 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi.

Kartvel

Öğrenci
Değerli Hocalarım,

Yetkili biri gibi konuşmak istemem ama, değilim çünkü, anladığım kadarıyla mesele şudur:

1-Evet beklenen "kararname" bu idi.
2-Kararnamede öğretim üyeleri için bir sınırdan bahsedilmiyor.
3-Ama aslında sınır, üniversitelerin daha önce ilan ettiği "norm kadro" sınırlarıdır.
4-Bundan sonra ilanlar yavaş yavas başlayacaktır. Hemen yarın bile ilan görebiliriz.
5-Bazı üniversiteler, benimki mesela, 2018 için kendilerine tahsis edilen öğretim üyesi kadrolarını kullanmadılar. Bunu, zannederim, ülkenin içinde bulunduğu durum nedeniyle bir anlamda tasarruf amacıyla (isteyen başka şekilde de yorumlayabilir.) yaptılar. 31 Aralık'ta ilan bekleyenlere, "bir iki ay sonra çıkacak." diyerek kadro taleplerini biraz ötelediler. Böylece 2018'in sonunda kadro bekleyenler 2019'un başında alınmış olacak. 2019'da bekleyenler ise bir sonraki yıla, yine aynı mantıkla, sarkıtılacak.
6-Bu gecikmenin bir diğer nedeni ise, zannederim, üniversitelerden "norm kadro" sayılarını belirlemelerinin istenmesi. Bu sayıları bir an önce ilan edenler, 31 Aralık'ta ilana çıkmış olabilirler. Bu meseleye biraz daha titiz yaklaşanlar ise sayıları belirlemede gecikince ilan işi de 2019'a kalmış olabilir. Yani bazı üniversiteler sonbahar aylarında kadro ilanlarıyla uğraşmak yerine norm kadro meselesiyle uğraşmış, bu nedenle de ilanlarını 2019'a sarkıtmış olabilir.
7-Norm kadro meselesi, 2019 yılında hangi bölüme kaç tane öğretim üyesi alınacağı ile ilgili olduğu için takip edilmeli. Bir üniversitede öğretim üyesi olmak istiyorsunuz ama üniversite bölüme norm kadroda kimseyi göstermemiş. Bu durumda girmeniz zor ama imkansız değil. Çünkü norm kadro, YÖK'ten alınacak izinle aşılabiliyor. Hatta ve hatta ilan edilen norm kadronun 2 ya da 3 katına kadar YÖK'ten izin almadan da ilana çıkılıyor olabilir.

Eyyorlamam bu kadar.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
@yasarayanoglu hocam, üstteki sorularımız hakkında bilginiz var mı?

Değerli arkadaşlarım evet beklenen kararname bu idi. Bu noktadan sonra üniversitelerin planlamalarına göre işleyecek süreç. Öncelikle birimlerin talepleri senatoda ele alınır ve birimlere dağıtımı yapılır bu süreçler ihtiyacı olan üniversitelerde bir ay gibi kısa bir sürede tamamlanabilir. Acil ihtiyaç yok ise bu süre uzayacaktır.

Son düzenleme:
M

Murat8

Guest
2018 kadroları artık kullanılamaz diye biliyorum. Tek istisnası olabilir o da zaten kararnamede ifade edildiği gibi, 31 Aralık 2018 içinde ilan edilip güvenlik soruşturması ya da seçim aşamaları nedeni ile tamamlanamayanlardır. Zaten 2018 kadroları hala YÖK'ten izin alınarak ilan edilenlerdi.

Kartvel

Öğrenci
Hocam norm kadro belirlenirken esasında bu süreç işlemedi mi zaten? Bizde, bahsettiğiniz şekilde bölümlerden, dekanlığa; dekanlıktan rektörlüğe bu talepler iletildi. Bazı bölümlerde, ilan edilen norm kadro sayısından, bölümdeki hangi doktora doktor öğretim üyesi kadrosu verileceği bile ortaya çıkmıştı; konuşuluyordu bunlar "Şu bölümdeki norm kadro x hoca için, y hoca için." diye. Zannederim bahsettiğiniz süreç, norm kadro planlaması yapmayan üniversiteler için geçerlidir.

yasarayanoglu

Yardımcı Editör
Hocam norm kadro belirlenirken esasında bu süreç işlemedi mi zaten? Bizde, bahsettiğiniz şekilde bölümlerden, dekanlığa; dekanlıktan rektörlüğe bu talepler iletildi. Bazı bölümlerde, ilan edilen norm kadro sayısından, bölümdeki hangi doktora doktor öğretim üyesi kadrosu verileceği bile ortaya çıkmıştı; konuşuluyordu bunlar "Şu bölümdeki norm kadro x hoca için, y hoca için." diye. Zannederim bahsettiğiniz süreç, norm kadro planlaması yapmayan üniversiteler için geçerlidir.

Öğretim Üyesi kadroları için artık dağılım yapıldı bunlar için Norm Kadro nedeniyle yeni bir düzenleme yapılmayacağının biliniyor oluşu ön kabulü ile sadece Öğretim Görevlisi/Araştırma Görevlisi kadroları ile ilgili süreci aktardım aslında. Onlar için de planlama yapıldı ama bazı üniversitelerde bu sayı 90-100 civarı haliyle gelen sayıya uygun şekilde önem sırasına konularak dağıtılacaktır.

Mehmet123456

Öğrenci
Arkadaşlar anlamadığım bir şey var..akademi bu kadar baskı altına alınırken, kadrolar damla damla verilirken bir sürü insan kadro beklerken, hocaların aldığı 100 TL yi kesmek için Sayıştay üzerinden eğitim kalitesinin düşmesi pahasına türlü kısıtlamalar yapılırken, akademik teşvik oyunlarından bahsetmeyecegim bile...
Yahu diyanete nasıl oluyorda 9500 kadro çıkıyor ? Hani kemer sıkma vardı kamuda . Üstelik Kasım 2018 de de 8500 kişi almış. Şahsi fikrim cikmamasindan yana ama hadi çıkardın çıkardın da bu akademik camiayla olan sıkıntı nedir ya. Bu resmen ceza vermek. Biz ne yaptık ta bu muameleye maruz kalıyoruz? Yıllardır kadro beklemekten artık kafayı yedim. Biz vatandaş degilmiyiz. Bizim vergimiz değil mi? Bizim oyumuz yok mu ????? Bu siyaset falan değil arkadaşlar işim olmaz siyasetle ama el insaf artık ya. Ben buradan uyarmak istiyorum bu şekilde bir yere varamayiz. Akademi günden güne çöküyor. Akademi ile ilgili Her yeni çıkan kanun yasa bizi ileri değil geriye götürüyor. Kimse görmüyor mu bunları ? Kimse anlatmıyor mu ? Biz nasıl sesimizi duyuracagiz? Herkese sabırlar diliyorum.

pHDoktor

Öğrenci
Şu tweet'e göre, üniversitelere, alabilecekleri öğretim üyesi sayısı da bildirilmiş:

https://mobile.twitter.com/mhabibsoluk/status/1093029128834609152

Hem "sayı sınırı yok." deyip hem de böyle bir sınır koymak çelişkili olmuş gibi. Hadi norm kadroyu bir sınır olarak almaları normal ama böyle bir sınır hoşuma gitmedi benim hiç.

Sadece Cumhuriyet Üniversitesi için belirlenen kadro tür ve sayıları resmi gazetede yayınlandı. Diğerlerinden haber yok. Neden sadece Cumhuriyet Üniv. o da ayrı konu

Sınırsız kadro diye bir şey yoktur arkadaşlar. Üniversitelerin açabilecekleri kadro sayıları zaten sınırlıdır. O da kuruluşlarında ve zaman zaman (şimdi Cumhuriyet Üniversitesine yapıldığı gibi)ek kadro verildiğinde ellerinde bulunan tüm kadrolardan (ki bunların büyük bir kısmı doludur, kadrolar, emeklilik, ölüm, üst akademik kadroya yükselme ile boşalır) boş olan kadro kadardır. Öğretim üyesi sınırı yok demek elinizdeki boş kadroları kullanım izni sınırı olmaksızın kullanabilirsiniz demek. Tabii üniversiteler ellerinde bulunan tüm boş kadroların tümümü birden kullanmazlar. Norm kadro ya da geliştirme planları uyarınca gerektiğinde açarlar.
Sivas Cumhuriyet üniversitesine, ek kadro "ihdas" edilmiş. Tüm üniversitelere aynı anda ek kadro verilmeyebilir. Çeşitli zamanlarda diğer üniversitelere de kadro ihdası yapılmıştır. Bu ek olarak verilen kadrolardan, öğretim üyesi kadrolarını kullanım izni sayısı sınırlaması olmaksızın, öğretim elemanı kadrolarından ise bu yıl için Cumhuriyet Üniversitesine verilen kullanım izni sayısı kadarını kullanabilirler.

- - - Güncellendi - - -

Hep söylüyorum ama hep karıştırılıyor. Kadrolar havaya uçmaz. Yerli yerinde durur. Yıl sonunda geçersiz olan kadro kullanım izinleridir ki cumhurbaşkanlığı kararnamesi onun için bekleniyordu. Şimdi 2019 için atama izinleri yenilendi kararnameyle. Karışıklık üniversiteye tahsis edilen kadro ile kadro kullanın izinlerinin aynı sanılmasından kaynaklanmaktadır.

pHDoktor

Öğrenci
Sınırsız kadro diye bir şey yoktur arkadaşlar. Üniversitelerin açabilecekleri kadro sayıları zaten sınırlıdır. O da kuruluşlarında ve zaman zaman (şimdi Cumhuriyet Üniversitesine yapıldığı gibi)ek kadro verildiğinde ellerinde bulunan tüm kadrolardan (ki bunların büyük bir kısmı doludur, kadrolar, emeklilik, ölüm, üst akademik kadroya yükselme ile boşalır) boş olan kadro kadardır. Öğretim üyesi sınırı yok demek elinizdeki boş kadroları kullanım izni sınırı olmaksızın kullanabilirsiniz demek. Tabii üniversiteler ellerinde bulunan tüm boş kadroların tümümü birden kullanmazlar. Norm kadro ya da geliştirme planları uyarınca gerektiğinde açarlar.
Sivas Cumhuriyet üniversitesine, ek kadro "ihdas" edilmiş. Tüm üniversitelere aynı anda ek kadro verilmeyebilir. Çeşitli zamanlarda diğer üniversitelere de kadro ihdası yapılmıştır. Bu ek olarak verilen kadrolardan, öğretim üyesi kadrolarını kullanım izni sayısı sınırlaması olmaksızın, öğretim elemanı kadrolarından ise bu yıl için Cumhuriyet Üniversitesine verilen kullanım izni sayısı kadarını kullanabilirler.

- - - Güncellendi - - -

Hep söylüyorum ama hep karıştırılıyor. Kadrolar havaya uçmaz. Yerli yerinde durur. Yıl sonunda geçersiz olan kadro kullanım izinleridir ki cumhurbaşkanlığı kararnamesi onun için bekleniyordu. Şimdi 2019 için atama izinleri yenilendi kararnameyle. Karışıklık üniversiteye tahsis edilen kadro ile kadro kullanın izinlerinin aynı sanılmasından kaynaklanmaktadır.

Hocam peki bazı üniversiteler norm dışı kadro talebinde bulunmuş ve onay almış olabilir mi?

mayk

Öğrenci

- - - Güncellendi - - -

Bir şey merak ediyorum hocam. Diyelim bir üniversite 2018 Aralık ayında 2019 için norm kadro planlanmasını yaptı ve bu sayı 50-60 arası diyelim. Yapılan atamalar sonrası bu kadroların 30 küsürü halen boş duruyor diyelim. Bu açıklanan kararnamede üniversiteye ayrılan kadro tahsisi 10 yazıyorsa, o boş kalan kadroların sadece 10'una mı atama yapabilir üniversite. Kafa karışıklığını gidermek amacıyla soruyorum.