Yüksek Lisans ve Askerlik Tecili

gubby

Öğrenci
Nazmi hocam benimde bir sorum olacak geçen yıldan beri yüksek lisans öğrencisiyim ders kaydını iki dönemdir yapmadığım için öğrenci belgemde öğrencilik hakkı yoktur fakat üniversitemiz öğrencisidir yazıyor. Bu dönemde kayıt yenileme yapmazsam tecil için bir sıkıntı olurmu.. Bu arada öğrencilik hakkı bitiş tarihi 26.01.2014 yazıyodu ve tecilim hala dewam ediyor

A

Akademik Forum

Guest
Merhabalar,

Aslında forumlarda sadece sorusu için gelip 1 mesaj yazıp kaybolanlara çok iyi gözle bakmazdım ama iş başa düşünce yapılıyormuş, ben de affınıza sığınarak yazıyorum :)

Askerlik, tecil vs konularında site gerçekten faydalı bilgiler sunmakta genel internete baktığımız zaman, sorunu bu olan yüzlerce insana yardımcı oluyorsunuz, bu konuda içten teşekkürler.

Benim de bir sorunum var ama halen çözebilmiş değilim tam olarak.

Şöyle ki, 2012 yılında lisanstan mezun oldum ve askerliği 2 yıl tecil ettirdim 2014 Temmuza kadar. 2013'te de burslu bir yüksek lisans kaydına kaydoldum ve üniversite de 2017ye kadar tecilimi yapmış. Ama bu sene (2014-2015) bursumu kaydettiğim için kaydımı mecburen sildireceğim çünkü o derece ücret ödeyecek gücüm yok. Yani bu konuda mecburum. Benim planım da bu dönem başı şu an bulunduğum üniversiteden kaydımı sildirip başka bir devlet üniversiteye geçmekti, ki muhtemelen halletmiştim, bir hocanın tez öğrencisi olacaktım. Ta ki yüksek lisans mülakatlarının benim yurt dışında bulunmam gereken zamana denk gelmesi sorunu aniden baş gösterene kadar. Nitekim bu dönem belirttiğim devlet üniversitesine mülakatlara giremediğim için kayıt yaptıramadım (diğer üniversitelerin de başvuru süreleri çoktan bitmişti). Bu dönem özel öğrenci olarak bu üniversitede devam edip 2. dönem Ocak-Şubat arası kaydımı yaptırabilirim. Ancak şu an bulunduğum üniversiteden kaydımı sildirdiğim an muhtemelen benim tecilimi iptal edecekler ve 6 ay sonra diğer üniversiteye başvuruya gittiğimde bakaya kalmış olacağım ve başvuruda benden askerlik ilişki belgesi isteyecekler. Bunun illa ki bir çözümü vardır diye düşünüyorum, ben eğitimime devam etmek istiyorum ama garip şekilde ilk defa askerlik de sorun olarak karşıma böylece çıkıverdi bir anda. Bu konuda nasıl bir yol izleyebilirim bilgisi olan varsa lütfen paylaşabilir mi? Çok teşekkür ederim.

ishma-el

Öğrenci
Arkadaşlar Merhaba.
Yeni bir yüksek lisans öğrencisiyim. Ders dönemim bu ay başlıyor ilk defa. Aklıma takılan birkaç sorum var:
1- Ders dönemim bitince askere gitsem gelince tez dönemime başlama imkanım olur mu?
Eğer ki bu imkan varsa,
2- Ders dönemini uzatmadan 1 senede verebilirsem askerden gelince tez dönemimi bitirmem gereken azami sürem ne kadar olacaktır?

Yardımcı olursanız çok sevinirim.

A

Akademik Forum

Guest
tecil

Merhabalar 84 dogumluyum, 2010 yilinda doktoraya basladim fakat bazı sebeplerden oturu bugun itibari ile doktoramı birakmak zorunda kaldim, hemen askere cagirirlar mi yoksa tecil ettirme sansim var mi? tesekkurler

S

serdar14

Guest
merhaba arkadaşlar yüksek lisanstan dolayı 2017ye kadar tecilli askerliğim bu hafta kaydımı silmeyi düşünüyorum acaba beni kasımda mı askere alırlar yoksa şubat döneminde mi? bilgisi olan arkadaşlar yardım eder mi

A

Akademik Forum

Guest
bakaya kalıyorsun 250 lira cezası var odeyip ifade veriosun, sonrasında da askerlik subesi 1 defaya mahsus bakaya kalanlar icin askerlik durum belgesi veriyor onu alıp okula kayıt olabiliosun, ben bunu bizzat subeden ogrendim benzer bi olay benim de basıma gelmisti...

xeon

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar, gecen sene yüksek lisans öğrenimine başladım 2017'ye kadar tecilliydim. Var olan tecilimi bozdurup Kasım celbi için askerlik kararı aldırdım. Bazı sebeplerden dolayı askere gitmek istemiyorum. Öğrenci işlerine başvurup eski tecilimi devreye sokabilir miyim?

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Merhaba arkadaşlar, gecen sene yüksek lisans öğrenimine başladım 2017'ye kadar tecilliydim. Var olan tecilimi bozdurup Kasım celbi için askerlik kararı aldırdım. Bazı sebeplerden dolayı askere gitmek istemiyorum. Öğrenci işlerine başvurup eski tecilimi devreye sokabilir miyim?
Merhaba, öğrenci işleri tecilinizi geri alamaz ama askerlik şubari ile çözebilirsiniz durumu.

S

serdar14

Guest
merhaba nazmi hocam yüksek lisanstan dolayı 2017 ye kadar tecilliyim tezsiz yl olduğundan ücreti çok fazla olduğundan kaydımı sildirmek istiyorum. Ben bu hafta kaydımı silersem beni kasımda mı askere alırlar yoksa şubata mı kalırım.

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
merhaba nazmi hocam yüksek lisanstan dolayı 2017 ye kadar tecilliyim tezsiz yl olduğundan ücreti çok fazla olduğundan kaydımı sildirmek istiyorum. Ben bu hafta kaydımı silersem beni kasımda mı askere alırlar yoksa şubata mı kalırım.
Kaydınızı silmeden yenilememe durumunda ne olur önce onu öğrenin ama kayıt silinince onun askerlik şubesine gitmesi en az 1 ayı bulur diğer celp dönemine kalır askerlik en yakın.

A

Akademik Forum

Guest
Merhaba Nazmi Hocam, yardımınız ve vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ediyorum.

Eylül 2012'de başladığım yüksek lisansa sadece bir kez, kayıt döneminde, ders kaydı yaptım. Kayıt sonrası da 2016 Ocak ayına kadar tecil aldım. Eylül 2014'te 5. dönemime girmiş oluyorum, 5 ve 6. dönemlerde harç yatırmayacağım, dolayısıyla ders kaydı yapmayacağım. Enstitünün askerlik işleriyle ilgilenen memuru, harç yatırmazsam döneme devam etmediğim için askerlik tecilimin kesinlikle iptal edileceğini söylüyor.

Tecilimin kayıt sildirmediğim sürece devam etmesi gerekmiyor mu, enstitü bu durumda tecilimi iptal eder mi?

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Merhaba Nazmi Hocam, yardımınız ve vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ediyorum.

Eylül 2012'de başladığım yüksek lisansa sadece bir kez, kayıt döneminde, ders kaydı yaptım. Kayıt sonrası da 2016 Ocak ayına kadar tecil aldım. Eylül 2014'te 5. dönemime girmiş oluyorum, 5 ve 6. dönemlerde harç yatırmayacağım, dolayısıyla ders kaydı yapmayacağım. Enstitünün askerlik işleriyle ilgilenen memuru, harç yatırmazsam döneme devam etmediğim için askerlik tecilimin kesinlikle iptal edileceğini söylüyor.

Tecilimin kayıt sildirmediğim sürece devam etmesi gerekmiyor mu, enstitü bu durumda tecilimi iptal eder mi?
Normal şartlarda pasif konuma geçiyor, ben de enstitüde görevliyim böyle bir durumla karşılaşmadık kimsenin de tecilini iptal etmedik.

hrptveysel

Öğrenci
merhaba nazmi hocam ocak 2012 yılında yüksek lisansa başladım ve 3. yılımı ocak ayında dolduracağım dolayısıyla öğrencilik haklarım ve tecilim bitmiş olacak. öğrendiğime göre bir daha tecil alma hakkımız yok tezim bitmedi şuan ama tezimi yetiştirebilirsem ve mezun olabilirsem eğer mezuniyetten dolayı tecil hakkım var mı? varsa kaç yıl hakkım var bu konuda bir bilginiz var mı acaba? ayrıca öğrencilik devam ederken verilen tecil süresi 3 yıl 3 ay mı yoksa 3 yıl 4 ay mı? aciliyetim var hocam bu sorular hakkında bilgi verirseniz sevinirim hocam

ideolog

Öğrenci
tezsiz yüksek lisans kazanan biri ilk dönem için harcı yatırıp ders kaydını yaparsa askerliği 3 yıl tecil olur , peki derslere sınavlara gitmezse sonraki dönemlerde de harç yatırmazsa yani okulla hiç alakası bile olmazsa tecil bozuluyor mu yoksa o üç yıl aynen kalıyor mu

limnology

Öğrenci
Nazmi hocam soruma bir türlü cevap alamadım sizden. Ben doktoraya geçen sene kaydoldum Marmara üniversitesinde. İlk sene derslere devam etmedim. Bundan sonra da derslere kayıt yapıp gitmemeyi düşünüyorum. Askerliğim 2019'a kadar tecilli. Bu tecil okuldan kayıt sildirmediğimiz sürece derslere devam edip etmediğimize bakılmaksızın geçerli midir? Bu konuda yardımınıza ihtiyacım var. İlginize teşekkür ederim.

S

serdar14

Guest
Merhaba hocalarım geçenlerde burada bir soru sormuştum tezsiz yl kayıtlıyım harç parasını yatırmayacağım bu dönem hemen askere alınır mıyım diye sormuştum nazmi hocam kasım celbine yetişmez 1 ayı bulur askerlik şubesine iletmeleri demişti dün askerlik şubesine de sordum kasımda mı giderim diye yoksa şubatta mı diye bana kasımda gidemezsin en erken şubatta gidersin dedi çünkü 15 ağustosta bitti başvuru süreleri dedi inşallah öyledir :) benim durumumda olan arkadaşlar için yazayım istedim.

withnail

Öğrenci
Teşekkürler serdar hocam ben de aynı durum var bu bilgi çok işime yaradı.

Ama benim de şöyle bir sorunum var şubatta değilde mayısta gitmek istiyorum. Yönetmelikte sınıflandırıldıktan sonra bakaya kalanların yakalandıktan hemen sonra birliklerine gönderileceği yazıyor ama sınıflandırılmaya gitmeyerek bakaya kalanlar hakkında bir şey bulamadım. Yani sorum şu; benim celp dönemim olacak şubat celbi için sınıflandırmaya gitmezsem (1 aralık-31 aralık arası), yakalandığımda veya kendim başvurduğumda hemen mi askere alınırım yoksa mayısa mı kalmış olurum. Bu konuda bilgisi/tecrübesi olan var mı?

Bu arada tabi bir defa bakaya kalmayı göze almış olacağım. Bu da çok büyük bir sıkıntı yaratmaz sanırım.

Teşekkürler.

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
merhaba nazmi hocam ocak 2012 yılında yüksek lisansa başladım ve 3. yılımı ocak ayında dolduracağım dolayısıyla öğrencilik haklarım ve tecilim bitmiş olacak. öğrendiğime göre bir daha tecil alma hakkımız yok tezim bitmedi şuan ama tezimi yetiştirebilirsem ve mezun olabilirsem eğer mezuniyetten dolayı tecil hakkım var mı? varsa kaç yıl hakkım var bu konuda bir bilginiz var mı acaba? ayrıca öğrencilik devam ederken verilen tecil süresi 3 yıl 3 ay mı yoksa 3 yıl 4 ay mı? aciliyetim var hocam bu sorular hakkında bilgi verirseniz sevinirim hocam
Evet yüksek lisans mezuniyeti ile 1 yıl daha tecil almaya hakkınız var.
tezsiz yüksek lisans kazanan biri ilk dönem için harcı yatırıp ders kaydını yaparsa askerliği 3 yıl tecil olur , peki derslere sınavlara gitmezse sonraki dönemlerde de harç yatırmazsa yani okulla hiç alakası bile olmazsa tecil bozuluyor mu yoksa o üç yıl aynen kalıyor mu
Normal şartlarda kalıyor ama bazı üni.ler sadece tehdit etmek için kaydınızı sileriz vs. deselerde siz inanmayın yapamazlar çünkü şu an için atılma ya da ilişik kesme yok.
Nazmi hocam soruma bir türlü cevap alamadım sizden. Ben doktoraya geçen sene kaydoldum Marmara üniversitesinde. İlk sene derslere devam etmedim. Bundan sonra da derslere kayıt yapıp gitmemeyi düşünüyorum. Askerliğim 2019'a kadar tecilli. Bu tecil okuldan kayıt sildirmediğimiz sürece derslere devam edip etmediğimize bakılmaksızın geçerli midir? Bu konuda yardımınıza ihtiyacım var. İlginize teşekkür ederim.
Teciliniz asla bozulmaz (siz gidip kayıt silmedikçe) derse girip girmemk önemli değil kayıt yenilemezseniz pasif konuma düşer ama dilerseniz sisteme girip kayıt yenileyebilirsiniz isterseniz ders seçerek sizi bir sorumluluk altına sokmaz.
Teşekkürler serdar hocam ben de aynı durum var bu bilgi çok işime yaradı.

Ama benim de şöyle bir sorunum var şubatta değilde mayısta gitmek istiyorum. Yönetmelikte sınıflandırıldıktan sonra bakaya kalanların yakalandıktan hemen sonra birliklerine gönderileceği yazıyor ama sınıflandırılmaya gitmeyerek bakaya kalanlar hakkında bir şey bulamadım. Yani sorum şu; benim celp dönemim olacak şubat celbi için sınıflandırmaya gitmezsem (1 aralık-31 aralık arası), yakalandığımda veya kendim başvurduğumda hemen mi askere alınırım yoksa mayısa mı kalmış olurum. Bu konuda bilgisi/tecrübesi olan var mı?

Bu arada tabi bir defa bakaya kalmayı göze almış olacağım. Bu da çok büyük bir sıkıntı yaratmaz sanırım.

Teşekkürler.
Sınıflandırmaya girmezseniz 330 tl cezası var ve otomatik olarak bir sonraki celp dönemine kalırsınız eğer sınıflandırmadan sonra gitmezseniz asker kaçağı sayılırsınız ve askeri mahkmeye çıkarsınız sonu da genellikle hapis cezası olur.

sempati

Öğrenci
Evet yüksek lisans mezuniyeti ile 1 yıl daha tecil almaya hakkınız var.

Normal şartlarda kalıyor ama bazı üni.ler sadece tehdit etmek için kaydınızı sileriz vs. deselerde siz inanmayın yapamazlar çünkü şu an için atılma ya da ilişik kesme yok.

Teciliniz asla bozulmaz (siz gidip kayıt silmedikçe) derse girip girmemk önemli değil kayıt yenilemezseniz pasif konuma düşer ama dilerseniz sisteme girip kayıt yenileyebilirsiniz isterseniz ders seçerek sizi bir sorumluluk altına sokmaz.
Sınıflandırmaya girmezseniz 330 tl cezası var ve otomatik olarak bir sonraki celp dönemine kalırsınız eğer sınıflandırmadan sonra gitmezseniz asker kaçağı sayılırsınız ve askeri mahkmeye çıkarsınız sonu da genellikle hapis cezası olur.

hocam selamlar benim bi sorum vardı hatta başlık açmıştım fakat sanırım ilgi çekmedi ama yeterince güncel ve muhtemel bir durum bence soru şu:

şimdi lisansüstü kazandım ,kayıt da yaptırdım dersleri de aldım o da tamam ,peki ya şimdi hiç derslere girmez ve devamsızlıktan kalırsam bu durumda askerlik tecili ne olur ki? ,yani şunu sormuş oldum aslında dondurmadan ,sadece pasif duruma geçmiş bi öğrencinin tecil hakkı devam eder mi???

withnail

Öğrenci
Sınıflandırmaya girmezseniz 330 tl cezası var ve otomatik olarak bir sonraki celp dönemine kalırsınız eğer sınıflandırmadan sonra gitmezseniz asker kaçağı sayılırsınız ve askeri mahkemeye çıkarsınız sonu da genellikle hapis cezası olur.

Cevap için çok teşekkür ederim. Son bir soru; bakaya durumuna düştükten sonra bu cezayı ödersem bakaya durumu kalkıyor mu? Bu konuda bilginiz var mı?