Yüksek Lisans ve Askerlik Tecili

A

Akademik Fomd5

Guest
Hocam merhabalar ben lisans eğitiminden yaz okulunda kalan son dersleri verip ağustos sonu mezun olucam.yani belgemi de o zaman alıcam...mezuniyet belgemi geç almam birşeyi ifade eder mi yani okul daha geç mi haber verir şubeye? eylülde yükseklisans a kayıt olabilimiyim? 2yıl tecil hakkımı en son ne zamana kadar gidip yapmalıyım

A

Akademik Forum

Guest
Nazmi Hocam, iki küçük soruma vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

1. Eylül 2012'de başladığım yüksek lisansa bir kez ders kaydı yaptım. Kayıt sonrası da 2016 Ocak ayına kadar tecil aldım. Eylül 2014'te 5. dönemime girmiş oluyorum, 5 ve 6. dönemlerde harç yatırmazsam enstitü tecilimi iptal eder mi?

2. Aynı dönemde 3 farklı üniversitede 3 yüksek lisans programına kaydoldum. Tecilimi bir kez ders kaydı yaptığım üniversiteden yaptırdım. Ancak tecil yaptığım üniversitede değil diğerinde aktif olarak yüksek lisansa devam ediyorum. Bir 3 yıl daha tecil hakkı kazanabilmek için tecilim dolmadan yeni bir yüksek lisansa kayıt yaptırırsam yalnız daha önce yüksek lisans tecilimi yapan üniversiteden kaydımı silmem yeterli mi? Yoksa aynı dönemde kayıt olduğum 3 üniversiteden de kayıt sildirmem mi gerekecek?

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
yeniden tecil ediyor mu hocam peki bakaya kalıp kaydını yaptırdıklarının
EVet ediliyor, kendiniz takip ediyorsunuz ama.
Hocam merhabalar ben lisans eğitiminden yaz okulunda kalan son dersleri verip ağustos sonu mezun olucam.yani belgemi de o zaman alıcam...mezuniyet belgemi geç almam birşeyi ifade eder mi yani okul daha geç mi haber verir şubeye? eylülde yükseklisans a kayıt olabilimiyim? 2yıl tecil hakkımı en son ne zamana kadar gidip yapmalıyım
2 yıl tecil hakkınız siz askerlik şubesine gidip diplom aörneğini verdiğiniz zaman başlar ne zaman maezun olursanız o zaman gidersiniz sorun yok ve yüksek lisansa kayıt olabilirsiniz mezun olunca.
Nazmi Hocam, iki küçük soruma vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.

1. Eylül 2012'de başladığım yüksek lisansa bir kez ders kaydı yaptım. Kayıt sonrası da 2016 Ocak ayına kadar tecil aldım. Eylül 2014'te 5. dönemime girmiş oluyorum, 5 ve 6. dönemlerde harç yatırmazsam enstitü tecilimi iptal eder mi?

2. Aynı dönemde 3 farklı üniversitede 3 yüksek lisans programına kaydoldum. Tecilimi bir kez ders kaydı yaptığım üniversiteden yaptırdım. Ancak tecil yaptığım üniversitede değil diğerinde aktif olarak yüksek lisansa devam ediyorum. Bir 3 yıl daha tecil hakkı kazanabilmek için tecilim dolmadan yeni bir yüksek lisansa kayıt yaptırırsam yalnız daha önce yüksek lisans tecilimi yapan üniversiteden kaydımı silmem yeterli mi? Yoksa aynı dönemde kayıt olduğum 3 üniversiteden de kayıt sildirmem mi gerekecek?
Hayır 3 yıllık teciliniz iptal olmaz harç yatırmazsanız da, yeniden 3 yıl tecil alabilmek için kayıt silmek ve enstitünün askerlik tecilini iptal etmesi şart, tecil olanı sildireceksiniz.

A

Akademik Forum

Guest
EVet ediliyor, kendiniz takip ediyorsunuz ama.

2 yıl tecil hakkınız siz askerlik şubesine gidip diplom aörneğini verdiğiniz zaman başlar ne zaman maezun olursanız o zaman gidersiniz sorun yok ve yüksek lisansa kayıt olabilirsiniz mezun olunca.

Hayır 3 yıllık teciliniz iptal olmaz harç yatırmazsanız da, yeniden 3 yıl tecil alabilmek için kayıt silmek ve enstitünün askerlik tecilini iptal etmesi şart, tecil olanı sildireceksiniz.

Hocam şöyle bir durum olsa ilk yüksek lisans Tecili azami süresi Aralık 2014 te bitiyor muhtemel sevk tarihi de Mayıs 2015 şimdi Ocak 2015 güz Dönemi için alım yapan bir üniversiteden kabul alınırsa tekrardan üç yıl askerlik tecili almak için azami süresi biten ilk yüksek lisanstan kayıt silmenin gereği var mıdır

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Hocam şöyle bir durum olsa ilk yüksek lisans Tecili azami süresi Aralık 2014 te bitiyor muhtemel sevk tarihi de Mayıs 2015 şimdi Ocak 2015 güz Dönemi için alım yapan bir üniversiteden kabul alınırsa tekrardan üç yıl askerlik tecili almak için azami süresi biten ilk yüksek lisanstan kayıt silmenin gereği var mıdır
Tabiki var hem de tecil süresi doldurmadan silmelisiniz.

A

Akademik Forum

Guest
Tabiki var hem de tecil süresi doldurmadan silmelisiniz.
Peki kayıt silmeden tecil yapılamaması bilgisini bize yeni kayıt olacağımız okul mu verecek git kaydını sil yoksa seni kaydedemiyoruz mu diyecek yoksa eski kaydını silmeden seni kaydederiz ama tecil yapmayız askere gitmen gerekir mi diyecekler Naomi hocam

i.a.

Öğrenci
Benim bildiğim şu şekilde, aynı durumu yaşadım, eski yüksek lisans tecilim 2014 kasım'da bitiyor, yenisi ise 2016 ağustos'ta. yeni yüksek lisansımın tecilinin nasıl işleyeceği konusunu sorunca, şubeye gidin, eskisini bozdurun, biz askerlik şubeye tecil belgesi göndereceğiz dediler. Ayrıca benzer durumu yaşayan bir arkadaşım, eski yüksek lisansını sildirmeden, yeni yüksek lisansını işletti. Hatta daha da ilginci eski yüksek lisansına devam ediyor, yenisini sadece tecil için kullanıyor. Yani kayıt sildirmedi. Nazmi hocam siz emin misiniz kayıt sildirme gerekliliğinden?

A

Akademik Forum

Guest
İa hocam aynı sizin gibi düşünüyordum bende peki siz 2016 yılında bitecek yüksek lisans başvurduğunuz da ordaki görevliler mi sizi yönlendirdiler gidip eski tecilinizi bozun diye ve askerlik Şubesi nasıl kabul etti bu isteğinizi yeni teciliniz ne kadar sürede gerçekleşti.

i.a.

Öğrenci
İa hocam aynı sizin gibi düşünüyordum bende peki siz 2016 yılında bitecek yüksek lisans başvurduğunuz da ordaki görevliler mi sizi yönlendirdiler gidip eski tecilinizi bozun diye ve askerlik Şubesi nasıl kabul etti bu isteğinizi yeni teciliniz ne kadar sürede gerçekleşti.

Dostum ben yeni tecili devreye sokmadım hala, hatta şu anda tesadüfen bu konuyu görünce aklıma geldi. Hala eski tecilim işliyor ama kayıt yapan bir arkadaş vardı, o söylemişti bana, diğer tecili bozdurun, biz buradan belge göndeririz diye. Gidip kayıt sildirin demedi kimse. Kayıt silinmesi gerekmiyor olabilir. Ben de yarın ya da pazartesi tekrardan soracağım bu konuyu..

A

Akademik Forum

Guest
Kime soracaksınız hocam?
Şimdi benim durumda şöyle ilk yüksek lisans Tecili Aralık 2014 tr bitiyor, ikinci yüksek lisans için bir okula başvurdum 10 gün içinde sonuç belli olacak diyelim ki kabul aldım kayıda giderken yeni tecil aldığım okul mı bana git tecilini boz diyecek ya da daha mı farklı gelişecek süreç. (askerlik şubesine gidip bozdum diyelim mesela bozulduğu anda askerlik Şubesi bana Şubat ayında askere gidecek bir yedek subay adayı gibi davranacak ona göre mi işlemleri başlatacak yeni kabul aldığım okul yeni tecil yazısını gönderene kadar)

i.a.

Öğrenci
Kime soracaksınız hocam?
Şimdi benim durumda şöyle ilk yüksek lisans Tecili Aralık 2014 tr bitiyor, ikinci yüksek lisans için bir okula başvurdum 10 gün içinde sonuç belli olacak diyelim ki kabul aldım kayıda giderken yeni tecil aldığım okul mı bana git tecilini boz diyecek ya da daha mı farklı gelişecek süreç. (askerlik şubesine gidip bozdum diyelim mesela bozulduğu anda askerlik Şubesi bana Şubat ayında askere gidecek bir yedek subay adayı gibi davranacak ona göre mi işlemleri başlatacak yeni kabul aldığım okul yeni tecil yazısını gönderene kadar)

Üstat, o çok problem değil. Siz yeniden YL programına yerleşirseniz zaten yerleştiğiniz enstitüdeki adamlar sizin önceki YL durumunuza göre hareket etmiyor ve askerlik işlemlerinizi de ona göre hazırlıyor. Siz öncelikle enstitüye kayıt yaptırırken durumunuzu anlatırsınız. Bana enstitüdekiler söylemişti. Diğerini bozdurun, biz yeniden oraya belge göndeririz diye. Eski tecili bozdurduğunuzda da askerlik şubesinin size nasıl muamele edeceği önemli değil, zaten her halükarda tecilli durumdasınız ikinci kayda kadar. O arada askere almazlar sizi yani. Yeni okulunuz zaten kayıt yaptırdıktan kısa süre sonra belgelerinizi hazırlayıp şubeye gönderir. Öyle 3 ay falan geçmez üstünden yani. O yüzden önce enstitüye gidin sonra da şubeye gidip ya da telefon edip durumu anlatın. Bence yüz yüze gidip konuşmanız daha iyi olur imkan varsa. İlkini bozdurup ikinciyle yeniden 3,5 yıllık tecil hakkı kazanmış olursunuz böylece. Aynı dönemde bitiyor benim de eski tecilim. Şubeye gidip durumu anlatacağım ben, sonra da okulu arayıp şubeye yazı göndermelerini isteyeceğim o kadar. Çok çetrefilli değil hocam, kafanız karışmasın..

A

Akademik Forum

Guest
Üstat, o çok problem değil. Siz yeniden YL programına yerleşirseniz zaten yerleştiğiniz enstitüdeki adamlar sizin önceki YL durumunuza göre hareket etmiyor ve askerlik işlemlerinizi de ona göre hazırlıyor. Siz öncelikle enstitüye kayıt yaptırırken durumunuzu anlatırsınız. Bana enstitüdekiler söylemişti. Diğerini bozdurun, biz yeniden oraya belge göndeririz diye. Eski tecili bozdurduğunuzda da askerlik şubesinin size nasıl muamele edeceği önemli değil, zaten her halükarda tecilli durumdasınız ikinci kayda kadar. O arada askere almazlar sizi yani. Yeni okulunuz zaten kayıt yaptırdıktan kısa süre sonra belgelerinizi hazırlayıp şubeye gönderir. Öyle 3 ay falan geçmez üstünden yani. O yüzden önce enstitüye gidin sonra da şubeye gidip ya da telefon edip durumu anlatın. Bence yüz yüze gidip konuşmanız daha iyi olur imkan varsa. İlkini bozdurup ikinciyle yeniden 3,5 yıllık tecil hakkı kazanmış olursunuz böylece. Aynı dönemde bitiyor benim de eski tecilim. Şubeye gidip durumu anlatacağım ben, sonra da okulu arayıp şubeye yazı göndermelerini isteyeceğim o kadar. Çok çetrefilli değil hocam, kafanız karışmasın..
İkinci yüksek lisans olma ihtimali olan okul ile görüştüm biz tekrar tecil alırız sıkıntı olmaz dedi. Eski okulundan da kaydını silmene gerek yok diye söyledi.
Askerlik şubesini aradım ordaki vatandaşta ilk yüksek lisans kaydını iptal etmeden yeni tecil yapmayız dedi.
Tam bir çelişki oldu sizce nasıl bir çözüme kavuşur bu durum

i.a.

Öğrenci
İkinci yüksek lisans olma ihtimali olan okul ile görüştüm biz tekrar tecil alırız sıkıntı olmaz dedi. Eski okulundan da kaydını silmene gerek yok diye söyledi.
Askerlik şubesini aradım ordaki vatandaşta ilk yüksek lisans kaydını iptal etmeden yeni tecil yapmayız dedi.
Tam bir çelişki oldu sizce nasıl bir çözüme kavuşur bu durum

Hocam iyisi mi siz yeni yere kayıt yaptırınca eskisini dilekçe vererek iptal ettirin, tecil işlemini yani. Enstitünüze gidin, askerlik tecilimi iptal ettirmek istiyorum diye dilekçe vs.. bir şekilde iptal edin, kayıt silme durumu olur mu bilmiyorum, sonra da yenisi üzerinden sıfırdan tecil başlatırsınız. En makul olan bu gibi sizin için. Belki benim için de böyle. :)

cggs

Öğrenci
Durumumu kısaca şöyle anlatayım tezli yüksek lisans'a (bilimsel hazırlık) kayıt oldum. bildiğim kadarıyla bir yıl tecil alacağım hazırlık olduğu için. şimdi bir de hazırlığı olmayan kendi alanımda bir yüksek lisansa başlayacağım bu durumda bu yüksek lisansın tecil süresi olan 3 yıl 4 ayı alır mıyım diğerinden kayıt sildirmeden yoksa önce kayıt sildirdikten sonra mı tecil alabilirim. mevcut tecilim eylülde bitiyor. kasım celbinde askerdim bilimsel hazırlığa yerleşmeseydim.

A

Akademik Forum

Guest
Acil bilgi lazım.

Şuan bir üniversitede yüksek lisans yapıyorum. Tezsiz.
Tezli olan bir üniversiteye başvuracağım yarın ya da ertesi iki gün içinde.

Tezsiz olana 2 dönem hiç gitmedim. Para isterler mi? Harç fln yatırmadım.

Bir diğer soruda. Yüksek lisanstan tecilim 2015marta kadarmış.
Yeni başlayacağım yüksek lisans tekrardan tecil yaptırır mı?
Ötekini bitirmeden yenisine başlayacağım.
Eğer tecil yaptırmazsa başlamak pek bir anlam ifade etmeyecek çünkü 2015 martta askere alacaklar.

S

smtt92

Guest
Merhaba hocam...
Size bir sorum olacak baya bir araştırdım ama kesin birşey bulamadım. Ben bu sene üniversiteden mezun olup yüksek lisans başvuruları yaptım ve kaydımı yaptırıp kasım celbiyle askere gitmek istiyorum bunun için üniversiteye kayıt yaptırıp ders seçmesem yeterli mi yoksa kayıt yaptırıp kaydımı dondurmalı mıyım dondurmadan gitsem okuldan atılır mıyım askerliği uzun dönem düşünüyorum.
Cevap için şimdiden teşekkürler..

U

unomu

Guest
sevkten sonra tecil

Selamlar, Yurtdisinda yuksek lisans yaparken 2015 subatina sevk cikartmistim. simdi sevkim cikmis oldugu halde yuksek lisans diplomam ile 1 sene tecil ettirebilir miyim?
Tesekkurler

aktan

Doçent
Tezsiz olandan kayıdını dondurmamışsanız harç parası yatırmasanız bile sizi öğrenci olarak değerlendirip harç kredisini sonradan tahsil etmek isteyebilirler. Keşke 2.dönem gitmeyeceğiniz zaman enstitüyü arasaydınız.

Diğer sorunuzun cevabı, eğer önceki yüksek lisanstan kaydınızı sildirmezseniz tecil sürenizi uzatamazsınız..Sizin yapmanız gereken yeni programdan kabul aldıktan sonra önceki programdan kaydınız silmeniz..bu sayede teciliniz bir daha sıfırdan uzar.

Acil bilgi lazım.

Şuan bir üniversitede yüksek lisans yapıyorum. Tezsiz.
Tezli olan bir üniversiteye başvuracağım yarın ya da ertesi iki gün içinde.

Tezsiz olana 2 dönem hiç gitmedim. Para isterler mi? Harç fln yatırmadım.

Bir diğer soruda. Yüksek lisanstan tecilim 2015marta kadarmış.
Yeni başlayacağım yüksek lisans tekrardan tecil yaptırır mı?
Ötekini bitirmeden yenisine başlayacağım.
Eğer tecil yaptırmazsa başlamak pek bir anlam ifade etmeyecek çünkü 2015 martta askere alacaklar.

aktan

Doçent
Merhaba hocam...
Size bir sorum olacak baya bir araştırdım ama kesin birşey bulamadım. Ben bu sene üniversiteden mezun olup yüksek lisans başvuruları yaptım ve kaydımı yaptırıp kasım celbiyle askere gitmek istiyorum bunun için üniversiteye kayıt yaptırıp ders seçmesem yeterli mi yoksa kayıt yaptırıp kaydımı dondurmalı mıyım dondurmadan gitsem okuldan atılır mıyım askerliği uzun dönem düşünüyorum.
Cevap için şimdiden teşekkürler..

Kayıt yaptırsanızda YÖK'ün lisansüstü eğitim yönetmeliğine göre 3 sene içerisinde yüksek lisansı bitirmeniz gerekmektedir. Kaydınızı dondurmadığınız takdirde askerde geçen zamanınız bu süreden götürecektir.