35. Madde Senetleri İptali ve Açılan Dava Örnekleri

Altındağ1

Öğrenci
Arkadaşlar merhaba,
Ben de ÖYP'li değilim 50/D kapsamında iken Selçuk Üniversitesinden 35. madde ile Gazi üniversitesinde doktora eğitimimi tamamlamak üzereyim ama kafam karmakarışık. Döneceğim bölüm başkanı daha önce çağırdığında gelmediğim (ayak işleri için çağırmıştı) için beni sildiğini söylüyormuş diğer asistanlara. Bu hiç dert değil :) ama ben de kadro alamayacağımı, mobbinge uğrayacağımı bile bile bir de hayat kurmayı istemediğim bir şehir olduğu için istifa etmeyi düşünüyorum. Önceleri git-gel yaparım diyordum bu da pek mantıklı gözükmüyor, istifa edip doktoralı bir işsiz olarak Ankara'daki üniversitelerin kriterlerini sağlayıp beklemeyi planlıyorum. 2011 yılında imzalatılan 100.000 tl'lik bir senedim de mevcut. İstifa ettiğim zaman başka bir ünide kadro almam da sıkıntı olur mu, görev karşılığı olarak senedi ödemeyeceğimi düşünüyorum ama YÖK'ten başka bir üniversite için engel çıkar mı konu hakkında bilgisi olan var mı? Misal özel bir üniversitede kadro bulursam geçebilir miyim? Bitmiş olduğu halde bu konu netleşene kadar doktoramı savunmamayı bile düşünüyorum. Tüm meslektaşlarıma saygı ve selamlarımla...

karkinli

Öğrenci
2547 sayılı yök kanunu 35. madde
"Yurt içi veya yurt dışında yetiştirilen öğretim elemanları, genel hükümlere göre bağlı oldukları yükseköğretim kurumlarında mecburi hizmetlerini yerine getirmek zorundadırlar. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlere, yükseköğretim kurumlarında görev verilmez."der.
Yani istifa ederseniz hem senetle ilgili tahsile yönelik işlemler başlar hem de başka bir üniversitede görev alamazsınız. Ancak başka bir üniversitede kadro bulup yerleşirseniz kurumunuzdan muvafakat almanız ve yök ün bu geçişi onaylayıp mecburi hizmet devri yapması durumunda geçiş yapabilirsiniz.
AYrıca rakam senette yazan rakam değil senetleri incelerseniz rakam sadece kefillerin üstlendikleri kısmı, 2011 den bu güne aldığınız tüm maaşlar + %50 + yasal faizi ile birlikte talep ediliyor oda 500 bini bulur sanırım.

uluyurt

Öğrenci
2547 sayılı yök kanunu 35. madde
"Yurt içi veya yurt dışında yetiştirilen öğretim elemanları, genel hükümlere göre bağlı oldukları yükseköğretim kurumlarında mecburi hizmetlerini yerine getirmek zorundadırlar. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlere, yükseköğretim kurumlarında görev verilmez."der.
Yani istifa ederseniz hem senetle ilgili tahsile yönelik işlemler başlar hem de başka bir üniversitede görev alamazsınız. Ancak başka bir üniversitede kadro bulup yerleşirseniz kurumunuzdan muvafakat almanız ve yök ün bu geçişi onaylayıp mecburi hizmet devri yapması durumunda geçiş yapabilirsiniz.

Bu maddeye rağmen hala muvafakatla zorunlu hizmetimizi başka bir üniversitede yerine getirme şansımız var mı?

karkinli

Öğrenci
Muvafakatla iş bitmiyor maalesef, yök tarafından mecburi hizmet devri yapılması gerekiyor bu konuda eş veya sağlık durumları dışında yök pek olumlu değil bildiğim kadarıyla.

A

Akademik Forum

Guest
Muvaffakat olmadan da çözülebileceğini düşünüyorum. Mecburi hizmet kalktı ise ve dr. olunca işten atılabilme ihtimali de varsa YÖK'ün şu anda başka bir üniversitede kadro buldu diye onaylamamazlık edebileceğini düşünmüyorum. Üniversiteler 50/dli dr. asistanlara üç yol sunuyor: Ya bölüme görüş sorup iş akdini feshediyor, ya olumlu görüş gelirse arş. gör. dr. olarak bekletiyor ya da yard. doç. kadrosu veriyor. Yard. doç. kadrosu verilmeyen bir asistan bence istediği bir üniversiteye gider diye düşünüyorum. Misal benim 6 yıl mecburi hizmetim olacak, kadro vermezlerse 6 sene arş. gör. dr. olarak mobbinge uğramak zorunda mıyım?

Altındağ1

Öğrenci
Muvaffakat olmadan da çözülebileceğini düşünüyorum. Mecburi hizmet kalktı ise ve dr. olunca işten atılabilme ihtimali de varsa YÖK'ün şu anda başka bir üniversitede kadro buldu diye onaylamamazlık edebileceğini düşünmüyorum. Üniversiteler 50/dli dr. asistanlara üç yol sunuyor: Ya bölüme görüş sorup iş akdini feshediyor, ya olumlu görüş gelirse arş. gör. dr. olarak bekletiyor ya da yard. doç. kadrosu veriyor. Yard. doç. kadrosu verilmeyen bir asistan bence istediği bir üniversiteye gider diye düşünüyorum. Misal benim 6 yıl mecburi hizmetim olacak, kadro vermezlerse 6 sene arş. gör. dr. olarak mobbinge uğramak zorunda mıyım?

A

Akademik Forum

Guest
Mecburi hizmet 50 dye geçirilen öyplilerde doktora bitiminde 33aya ya da yrd. doç. kadrosuna geçirilmediği takdirde kalktı. Doktora bitiminde 33aya geçirildiğiniz takdirde ne yapacaksınız

uluyurt

Öğrenci

Hocam sözlerinizin ilk kısmına sonuna kadar katılıyorum. Yani şu ifade çok önemli:

"Dr. olunca işten atılma ihtimalim varsa, şuan başka bir üniversitede kadro bulunca Yök bunu engelleyememeli."

Fakat sizin söylediğiniz gibi bir üçüncü şıkkın an itibariyle Öyp'de olmadığını düşünüyorum. Yani ya dr olunca atılırsınız, zorunlu hizmetiniz kalmaz ya da kalırsınız ve yar doç olursunuz.

karkinli

Öğrenci
50/d li olarak üniversitenize döndüğünüzde sizi 33/a ya geçirip arş gör Dr olarak istihdam edecekler. Kadro verip yard doç olacağınizin garantisi yok ve mecburi hizmet bitmeden de gönderemezler. 33/a gecirmeyip atama yapmazlarsa zaten mecburi hizmet düşüyor. Mobbing konusuna gelince üniversitelerde arş gör doç Dr unvanlı kişiler olduğunu görünce mecburi hizmet ten istifa edemeden bekleyen doç olmus arş gör Ler görürsünüz maalesef..
Not: bugün çıkan arş gör ilanlarinda mevcut oyp kadrosundaki arsgor ler ilana basvuramaz maddesini koyan sistemden bahsediyoruz..

Son düzenleme:
A

Akademik Forum

Guest
Selam arkadaşlar şu an tam da bahsettiğiniz yerdeyim. Öyp ile değil 35. madde ile görevlendirildim , doktora eğitimimi tamamlayıp döndüm planım(hayalim) yard. doc kadrosunu alıp zorunlu hizmetimi tamamlamakti. Nitekim öyle olmadı 2 yildir arş. gör. kadrosu ile çalışmaktayım. Kadro vermiyorlar, başka üniversite için muvafakat vermiyorlar ve istifa etmek isteğim de senet geçerli olacağını söylüyorlar. Zorunlu hizmetin bitmesine 1 yıl kaldı fakat yinede istifa etmeyi düşünüyorum.

uluyurt

Öğrenci
En azından bu durum 50d'ye geçirilmeden önce de var olan bir durumdu. Yani senetlere bu ihtimali bile bile imza attık. Umarım sonumuz öyle olmaz.

Son düzenleme:

karkinli

Öğrenci
Selam arkadaşlar şu an tam da bahsettiğiniz yerdeyim. Öyp ile değil 35. madde ile görevlendirildim , doktora eğitimimi tamamlayıp döndüm planım(hayalim) yard. doc kadrosunu alıp zorunlu hizmetimi tamamlamakti. Nitekim öyle olmadı 2 yildir arş. gör. kadrosu ile çalışmaktayım. Kadro vermiyorlar, başka üniversite için muvafakat vermiyorlar ve istifa etmek isteğim de senet geçerli olacağını söylüyorlar. Zorunlu hizmetin bitmesine 1 yıl kaldı fakat yinede istifa etmeyi düşünüyorum.

Hocam iki ucu pis değnek maalesef. Başka bir iş bulmak gerekiyor istifa edince ortada kalmamak için, yükseköğretim kurumlarında görev alınamıyor ayrıca 1 senelik kalmış mecburi hizmet için nereden baksanız 100.000tl civarı alacak çıkarırlar. Onu ödemek sıkıntı ödemeseniz haciz işlemleri ve kefilleri sıkıntıya düşürme durumu doğuyor.

romantic707

Öğrenci
KHK kararnamede 33a geçiş işlemleri için doktora bitirmiş olmak ibaresi yer almıyor. Kaldı ki doktorayı bitirmeden 33a ya geçirilen ÖYP liler olduğunu duydum. YÖK bile kararsız ve bilgisiz senet konusunda. Bu işi yargının çözeceğini düşünüyorum. Yıllar önce ÖYP'den istifa edenlerin bir kısmı zaten senet ödemedi. O da kanuna bağlı olarak gerçekleşti. Kesin hüküm verilemiyor bence. Ayrıca 35. madde ile bulunduğumuz yerde de çalıştık emek verdik. Lablar, Sınavlar, projeler, akademik ve idari işler vs vs. Ben mezuniyette sunuculuk bile yaptım. Emeğimizin karşılığını maaş olarak aldık. Üniversite 500 bin istiyor diye hemen bu şekilde kabul olmaz. Mutlaka bilirkişiler durumu inceler. Ben de ÖYP'liyim ve istifa etmeyi düşünüyorum. Ayrıca Yurtiçi Görevlendirmelerde Mecburi Hizmetin Olmadığına Dair Yargı Karar ve İçtihatları mevcut. Kaldı ki ÖYP denen sistem artık yok. Yani YÖK ödeyeceksin dese bile KHK var. 33a ya yeniden atanmazsan mecburi hizmet kalkar. Aslında bu kadar açık ve net. YÖK zaten sürekli bizim aleyhimize karar verdi ama senet konusunda kazandıklarımız da oldu. Hatta bu işin AİHM'sine kadar yolu var diye düşünüyorum. Sonuçta biz 33a kapsamında burslu öğrenci değildik ve emeğimizin karşılığını aldık. Ben bu gözle bakıyorum.

karkinli

Öğrenci
KHK kararnamede 33a geçiş işlemleri için doktora bitirmiş olmak ibaresi yer almıyor. Kaldı ki doktorayı bitirmeden 33a ya geçirilen ÖYP liler olduğunu duydum. YÖK bile kararsız ve bilgisiz senet konusunda. Bu işi yargının çözeceğini düşünüyorum. Yıllar önce ÖYP'den istifa edenlerin bir kısmı zaten senet ödemedi. O da kanuna bağlı olarak gerçekleşti. Kesin hüküm verilemiyor bence. Ayrıca 35. madde ile bulunduğumuz yerde de çalıştık emek verdik. Lablar, Sınavlar, projeler, akademik ve idari işler vs vs. Ben mezuniyette sunuculuk bile yaptım. Emeğimizin karşılığını maaş olarak aldık. Üniversite 500 bin istiyor diye hemen bu şekilde kabul olmaz. Mutlaka bilirkişiler durumu inceler. Ben de ÖYP'liyim ve istifa etmeyi düşünüyorum. Ayrıca Yurtiçi Görevlendirmelerde Mecburi Hizmetin Olmadığına Dair Yargı Karar ve İçtihatları mevcut. Kaldı ki ÖYP denen sistem artık yok. Yani YÖK ödeyeceksin dese bile KHK var. 33a ya yeniden atanmazsan mecburi hizmet kalkar. Aslında bu kadar açık ve net. YÖK zaten sürekli bizim aleyhimize karar verdi ama senet konusunda kazandıklarımız da oldu. Hatta bu işin AİHM'sine kadar yolu var diye düşünüyorum. Sonuçta biz 33a kapsamında burslu öğrenci değildik ve emeğimizin karşılığını aldık. Ben bu gözle bakıyorum.

Öyp liler ve arş görler konusunda söylediklerinize katılıyorum. Tabiki burslu öğrenci değiliz ve çalıştığımızın karşılığında maaş alıyoruz fakat şuan ki içtihat maalesef bunu böyle yorumlamıyor. Yurtiçi Görevlendirmelerde Mecburi Hizmetin Olmadığına Dair Yargı Karar ve İçtihatları mevcuttu fakat danıştay artık böyle düşünmüyor ve farklı karar veriyor. 2013 yılına kadar dava açan kazanırken artık pek mümkün değil.
Yanlış uygulama belki ama şuan bizim kurumda 35.le bulunan 2 öypli arkadaş 2' side farklı üniversitelerde kurumlarına istifa edersek ne olur diye sorduğunda, senetlerinizi işleme koyarız cevabını alıyor. Bizi 33/a ya almadınız senet geçerli değil dendiğinde eğitiminizi bitirin gelin ozman karar veririz diyorlar. Yök'e bu konuda bilgi edinmeden sorulan soruya sadece cevap vermiş olmak için khk daki maddeyi yazıp göndermiş açıklama yok.

35. madde dava konularını arş. gör olduğum 2009 dan beri takip ediyorum. Tüm sürece hakimim diyebilirim. İdari mahkemelerde dava kazanmak artık mümkün değil danıştay artık görüş değiştirdi reddediyor. Adli mahkemelerde dava masrafları söz konusu rakam üzerinden hesaplanıyor ve yargıtay neredeyse hiç olumlu değil. Dava kaybedildiğinde birde 20-30 binleri bulan mahkeme ve karşı tarafın avukat ücretleri karşımıza çıkıyor.2006, 2011 ve 2014 yıllarında torba yasalarla çıkan aflar la senet borçları silindi birçok kişi bu şekilde kurtuldu. Şuan senet konusunda danıştay da bu forum konusunda açılmış dava var oda mecburi hizmeti kaldırma değil senet in hukuksuz olduğu yönünde (Danıştay 8. daire 2016-618). Bu işin sonu bence de ya anayasa mahkemesinde çözülür yada avrupa insan haklarında . Ama oraya gidilip çözülmesi hukuk sisteminin bu hızıyla daha ne kadar sürer bilemiyorum.

A

Akademik Forum

Guest
Arkadaslar merhaba,
Benim kadromun bulundugu universiteyle 35.madde ile gorevlendirildigim universite ayni sehirde. Ben bu öyp 50'ye donusturuldukten sonra okulumda kalmayi ve tipki cariler gibi derslere git-gel yapmayi istedim. Yök'ten yetkililer üniversiteye sözlü olarak hepsini görevlendirin demis. Mecvuren 50d'yi bile bile senet imzaladim issiz kalmamak icin. Ancak son acilan bu kadrolarda "suanki öypliler basvuramaz" maddesini görünce yök'ün bize acik acik kin güttügünü düsünüyorum. Simdi birkac sorum var:
1) Istifa edersem senet ödetirler mi?
2) Madem onlarin bizi 33a'ya alip almayacagi doktora bitene kadar belli degil. Okurken en azindan yüksek lisans veya doktora esnasinda bana da cayma hakki verilmesi gerekmez mi? Bunun icin dava acabilir miyiz?

Hem gelecekte ne olacagi belli olamayan biseye bizi imza attirarak borclandiriyor. Hem de bana vazgecme hakki tanimiyor. Kendim acimdan söylersem yurtdisindan kolaylikla kabul alabilecek notlarim ve dil puanlarim var. Eger 6 yil sonra bana biz seni istemiyoruz derlerse o zaman doktorami yurtdisinda daha kaliteli bir üniversitede degil de burda yapmis olmanin pismanligini yasamak istemiyorum.

A

Akademik Forum

Guest
Ben de istifa etmeyi düşünüyorum ve benim üniversitem de arayıp sorduğumda aynı cevabı verdi. Fakat bunun kesinlikle bağlayıcı olduğunu düşünmüyorum. Neticede personel daire başkanı bana istifa ederseniz senetleri ödersiniz derken kendini garantiye alarak konuşuyor, insiyatif almıyor, yanlış bir uygulamaya sebebiyet vermemek için kendi korkusu dolayısıyla beni korkutuyor kendince. Fakat kesinlikle katılmıyorum. Khk'da "doktora bitirildiğinde" ibaresi olmadığı için her an istifa edebileceğimizi düşünüyorum. Yeni araş gör kadrolarında "öyp liler başvuramaz" ibaresi bunun en açık örneği değil mi? şayet şuan zorunlu hizmetimiz olsaydı zaten başvuramıyor olurduk kanaatimce.

karkinli

Öğrenci
Bu konuda forumda hukukçu arkadaşların yorumları vardı. Aklımda kaldığı kadarıyla üniversitenize khk ile 50/d ye geçirildim 33/a ya geçirilmek istiyorum diye dilekçe yazın olumsuz cevap verirlerse yada 60 gün içerisinde cvp vermezlerse, khk da 33/a ya geçirilmeyenlerin mecburi hizmeti düşer ibaresine dayanarak istifa edebilirsiniz. İşlem yapılırsada olumsuz kararla dava açarsınız demişler banada mantıklı geldi.

Altındağ1

Öğrenci
Teoriyi bilemiyorum ama benim dönmek olduğum üniversitede, başka ünide dr yapanları kesinlikle 33'e geçirmiyorlar, nasıl olsa mecburi hizmeti var denilerek 50/d kadrosunda tutularak senelik sözleşmeler yapıyorlar. Yani gitmek istersen gidemezsin ancak biz seni kovar ya da arş. gör. dr. kadrosunda tutarız deniliyor. Ben de diyorum ki eğer 33'e geçirilmeyenler için mecburi hizmet kalktı ise başka bir ünide kadro bulunursa bana nasıl senet ödetecekler? Olmayan mecburi hizmetin senedi mi olur?

A

Akademik Forum

Guest
35. Madde zorunlu görev ve senedin iptali

Durdurulan dava ile ilgili bir gelişme var mı acaba? Bir üst mahkemeye başvuruldu mu?