35. Madde Senetleri İptali ve Açılan Dava Örnekleri

karkinli

Öğrenci
Eğitimsen in açtığı dava Danıştay 2015/11995 yürütmeyi durdurma red kararı verilmiş oda savcı görüşü için sıraya girmiş. ( 2014 deki lisansüstü affın oyp ve 50d liler için uygulanamayacağı kararına dava acmislardi)

A

Akademik Forum

Guest
35. Madde zorunlu görev ve senedin iptali

Ben yanlış yazmışım hocam. Günlerdir bu konuyla ilgili o kadar çok araştırma yaptım ki... Ben ÖYP 'li değilim.33a kadromla 9 ay önce ben de doktora rogramım için başka bir üniversiteye görevlendirildim. Şimdi istifa edip yurtdışına gitmeyi düşünüyorum. İmzaladığım senet 300.000tl . Bu senetlerde yazan rakamları neye göre hesaplıyorlar inanın anlamış deģilim
Herkese farkli bir fiyat imzalatıyorlar. Coğu şey gibi bu da adaletsizlik. Muvafakat durumunu da araştırdım ancak bebeğimiz olduğu için eşim çalışmıyor. Tek isteğim istifa edip senedi ödememek. Tüm yök'le ilişigimin kesilmesi dahi sorun değil. Bir kaç avukat arkadaşım konuyla ilgili araştırma yapıyor. Sizlerin de öğrendiģiniz bir bilgi olursa paylasırsanız sevinirim.

karkinli

Öğrenci
Ben yanlış yazmışım hocam. Günlerdir bu konuyla ilgili o kadar çok araştırma yaptım ki... Ben ÖYP 'li değilim.33a kadromla 9 ay önce ben de doktora rogramım için başka bir üniversiteye görevlendirildim. Şimdi istifa edip yurtdışına gitmeyi düşünüyorum. İmzaladığım senet 300.000tl . Bu senetlerde yazan rakamları neye göre hesaplıyorlar inanın anlamış deģilim
Herkese farkli bir fiyat imzalatıyorlar. Coğu şey gibi bu da adaletsizlik. Muvafakat durumunu da araştırdım ancak bebeğimiz olduğu için eşim çalışmıyor. Tek isteğim istifa edip senedi ödememek. Tüm yök'le ilişigimin kesilmesi dahi sorun değil. Bir kaç avukat arkadaşım konuyla ilgili araştırma yapıyor. Sizlerin de öğrendiģiniz bir bilgi olursa paylasırsanız sevinirim.

Hocam senette yazan rakam kefillerin üstleneceği maksimum kısım yani sizi orada yazan 300bin bağlamıyor. Siz istifa edecekseniz senetin başladığı tarihten istifa tarihine kadarki aldığınız maaşlar +%50 fazlası +yasal faizi şeklindedir (benim senetimde yazana göre göre böyle en azından)

Oldboy

Akademikpersonel.org

Senette belirtilen miktarlar temsilidir. 9 aylık maaşınız(kaç ay maaş almışsanız artık) + %50 faizi ve + yasal faizler şeklinde yeniden bir miktar belirleniyor. Bunun hukuki dayanağı çok tartışılır, 2547 sayılı kanuna göre karar veren bir hakim seneti iptal eder, 35.maddenin "Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlere, yükseköğretim kurumlarında görev verilmez." hükmünü uygular. İş kanununa göre düşünen bir hakim "zaten iş karşılığı ücret aldı, bu neyin senedi mecburiyeti" diyerek lehinize karar verebilir. İddianameye göre düşünen hakim "arkadaşım sen şartların böyle olduğunu biliyordun, hem senedi ödersin, hem de yök ile ilişiğin kesilir" diyebilir. Davayı kim kazanırsa kazansın temyize gider vs. iş yıllar sürer. Lehinize olan bir karar bir bakmışsınız aleyhinize dönmüş.

Yök'ün mecburi hizmet senetleri hakkında yakın zamanda bir açıklama yapacağını duymuştum, belki orada sizin lehinize bir şey çıkar.

Son düzenleme:
A

Akademik Forum

Guest
Umarım en yakın zamanda bu konuyla ilgili sağlam bir düzenleme yapılır, zira çok mağdur var. Bir de ben şöyle bir açık buldum ki bu baya baya adaletsizlik. Bazı araştırma görevlileri 39. Maddeyle görevlendiriliyorlar. Maaşları yatiyor, derse girmiyorlar, mesai yapmıyorlar, görevlendirme süresini sınırsız uzatabiliyorlar fakat senet imzalamıyorlar. Ama biz aldığımız maaşın karşılığını mesai yaparak hatta çoğu zaman derslere dahi girerek fazlasıyla ödüyoruz. Bizim eğitimimiz devam ederken tüm masraflarımızı kendi cebimizden karşılamaya devam ediyoruz. Yani devlet bize ekstra bir para da vermiyor. Öyleyse bu neyin senedi? Bu nasıl bir adaletsizlik? Etrafımdaki asistan ve öğretim üyesi arkadaşlarımın bazıları "dayı" vasıtasıyla işlerini güzelce hallediyor, zorunlu görevleri dahi iptal oluyor. Bizler de böyle kara kara düşünüyoruz işte...

Mr December

Baş Editör
Umarım en yakın zamanda bu konuyla ilgili sağlam bir düzenleme yapılır, zira çok mağdur var. Bir de ben şöyle bir açık buldum ki bu baya baya adaletsizlik. Bazı araştırma görevlileri 39. Maddeyle görevlendiriliyorlar. Maaşları yatiyor, derse girmiyorlar, mesai yapmıyorlar, görevlendirme süresini sınırsız uzatabiliyorlar fakat senet imzalamıyorlar. Ama biz aldığımız maaşın karşılığını mesai yaparak hatta çoğu zaman derslere dahi girerek fazlasıyla ödüyoruz. Bizim eğitimimiz devam ederken tüm masraflarımızı kendi cebimizden karşılamaya devam ediyoruz. Yani devlet bize ekstra bir para da vermiyor. Öyleyse bu neyin senedi? Bu nasıl bir adaletsizlik? Etrafımdaki asistan ve öğretim üyesi arkadaşlarımın bazıları "dayı" vasıtasıyla işlerini güzelce hallediyor, zorunlu görevleri dahi iptal oluyor. Bizler de böyle kara kara düşünüyoruz işte...

Durum üzücü ama hepimiz işin başında bunları biliyorduk ve bile bile kabul ettik maalesef :/

A

Akademik Forum

Guest
Durum üzücü ama hepimiz işin başında bunları biliyorduk ve bile bile kabul ettik maalesef :/
Hocam isin başında sartlar boyle degildi. Biliyorsunuz pek cok hakkımız gasp edildi. Son khk ile senedi bir nebze katlanilabilir kılan 33a kadromuz da elimizden alındı. Yani isin başında her seyi biliyorduk zaten demek tum oyplilere haksızlıktır. Kimse kusura bakmasin bu yazdığınız dogru degil.

A

Akademik Forum

Guest
Senedi kendi rızamızla mı imzaladık hocam? Başka seçenek mi bıraktılar bize? Kadrolu olduğum okulla doktoramı yaptığım okul arasında 1000km yol var. Her hafta gidip gelsem maddi manevi zorlukları çok fazla. Hem üstüme bir dünya ders yıkacaklar hem de her hafta dünyanın yolunu binbir zorluklarla gidip geleceğim ve hiç bir maddi yardımda bulunmayacaklar bir de senedi kendi rızamızla imzaladığımızdan bahsedecekler. Rıza değil yaptırım bu.

Mr December

Baş Editör
Hocam isin başında sartlar boyle degildi. Biliyorsunuz pek cok hakkımız gasp edildi. Son khk ile senedi bir nebze katlanilabilir kılan 33a kadromuz da elimizden alındı. Yani isin başında her seyi biliyorduk zaten demek tum oyplilere haksızlıktır. Kimse kusura bakmasin bu yazdığınız dogru degil.

Benim orda kastettiğim çalışmamıza rağmen zorunlu hizmeti en başta kabul ettiğimiz. Diğer şeylere lafım yok zaten, ortada bir hak bırakmadılar ala ala.

A

Akademik Forum

Guest
Bu sabah hakkari üniversitesinden bir telefon geldi, haftaya cumaya kadar senet yapıp göndermeniz gerekiyor yoksa personel daire başkanı hakkınızda işlem yapacak dendi. Daha önce yaptığım bir senet vardı zaten. Hiçbir bilgilendirme yapma gereği bile duymadan telefonla tehdit de ederek bir senet isteniyor. Nasıl bir yaklaşım bu böyle merak ediyorum. Bari açıklayıcı bir mail atsalar, onu bile yapmamışlar, yeni senedi niye yapmam gerekiyor, üzerine miktar olarak ne yazacağım, kefiller isteniyor mu, hiç bir bilgilendirme yok. Yap gönder cumaya kadar yoksa... Ne günlere kaldık.

Backtoblack

Öğrenci
Arkadaşlar ben şimdi üye oldum. Eski mesajlara göz gezdirdim ve 2015 yılında avukat ücretlerini toplayıp bir dava açmak istediğinizi gördum. Sanırım dava aćılmış. Dava ne zama açıldı ve gidişatı ne durumda bilen arkadaşlar bilgi verebilir mi? Emir hocaya özel mesaj atmaya calıştım ama yapamadım. Maddi manevi ben de yardımcı olmak istiyorum.

Arkadaşlar ben şimdi üye oldum. Eski mesajlara göz gezdirdim ve 2015 yılında avukat ücretlerini toplayıp bir dava açmak istediğinizi gördum. Sanırım dava aćılmış. Dava ne zama açıldı ve gidişatı ne durumda bilen arkadaşlar bilgi verebilir mi? Emir hocaya özel mesaj atmaya calıştım ama yapamadım. Maddi manevi ben de yardımcı olmak istiyorum.

Merhaba hocam. Davada yürütmeyi durdurulma talebi reddedildi, esastan karar verilecek. Davayı Danıştay dosya sorgulama kısmından sırasıyla Danıştay Esas Numarasından > Danıştay 8. Daire Başkanlığı > 2016/618 yazarak takip edebilirsiniz.

Altındağ1

Öğrenci
Sevgili meslektaşlarım,
Doktora eğitimimi tamamladım ve işlemler dönüş işlemleri başlayacak. Bununla birlikte döneceğim üniversitede kadro verilmeyeceği bölüm başkanı tarafından ifade edilmekte ve en iyi ihtimal ile 50/d kadrosunda bir dr. araştırma görevlisi olarak kalacağım (35. madde kapsamında başka üniversiteye görevlendirilerek doktorasını bitiren araştırma görevlilerini 33a maddesine geçirmiyorlar). Döneceğim üniversiteden daha küçük bir üniversitede yardımcı doçent kadrosu buldum ve ilana çıkacaklar benim için. Dönmeden direkt olarak yard. doç. olarak diğer üniversiteye başlasam kadrom iptal edilir mi? Nasıl bir yol izlemeliyim sizce? Şimdiden öneri ve bilgiler için teşekkür ediyorum.

A

Akademik Forum

Guest
KHKye göre 33aya geçirilmeyen ÖYP araştırma görevlilerinin zorunlu hizmet yükümlülüğü ve eğitiminizi başarıyla tamamladığınıza göre tazminat durumunuz bulunmamakta. Bence sizin için ilan verecek olan üniversiteye başvurunuzu yapın. Atanma süreciniz devam ederken üniversitenize dönün. Kadronuz 33aya dönüşmediği takdirde lisansüstü eğitiminiz bittiğinden 50dli olduğunuz için ilişiğiniz kesilecektir. Yeni üniversitede atanma kararnameniz çıktığında göreve başlarsınız. Karşınıza çıkan fırsatı kaçırmayın. Tabii o yeni üniversite ve şehirde yaşamak istiyorsanız.

Altındağ1

Öğrenci
Bilgi için çok teşekkür ederim. Yalnız ben ÖYP'li değilim cari usul ile istihdam edilip 35. madde ile bir başka üniversitede doktoramı tamamladım. Kadro bulduğum üniversite memleketime 200 km uzaklıkta ve eşime de okutman kadrosu çıkartabileceklerini söyledikleri için oldukça cazip geldi. Tabii bir güvenlik soruşturması yapılacakmış, ne kadar sürer onu bilemiyorum. Kadromun bulunduğu üniversite 35. madde ile bir başka üniversitede doktora yapan araştırma görevlilerini 50/d'de tutmaya devam ediyor ve ilişiklerini kesmiyor. Peki ben kararname beklerken beni 33a'ya geçirirlerse nasıl bir süreç izlemeliyim? Belki haberleri olur ve mobbing yapmak amacıyla beni tutmak isteyebilirler.

A

Akademik Forum

Guest
Genelde ÖYPliler olduğu için ÖYPli zannettim. Çok cazip ve kaçırılmaması gereken bir fırsat. Eşinizin aynı üniversiteye atanması bir şans olabilir. Doktorayı tamamlayıp üniversitenize döndükten sonra 50d olarak tutamazlar. Yasal bir durum değil. Ya ilişik kesecekler ya da 33a geçirecekler. Eşiniz diğer üniversitede göreve başlarsa zorunlu hizmet aktarımı için eş durumundan yararlanabilirsiniz diye düşünüyorum. Çünkü zorunlu hizmetler sağlık ve eş durumu mazareti ile aktarım yapılabiliyor.

eczak

Yardımcı Editör
Atama süreci için kendi üniversiteye dönmek şartı var mı? Yani ÖYP'li olarak 35. madde ile görevlendirildiğimiz yerde görev yaparken başka bir cari kadroya geçmek istesek 35 devam ederken muvafakat işlemlerini başlatamaz mıyız?

nonickname

Öğrenci
Merhaba,
1 Eylülden önce doktoradan mezun oldum, 1.5 ay önce de kadromun olduğu üniversiteye dönüş yaptım. Burada yrd.doç. kadrosu verilmedi, yakın bir zamanda da verilecek gibi gözükmüyor. Başka bir yerde kadro bulup istifa etsem senedi ödetirler mi?

eczak

Yardımcı Editör
Merhaba,
1 Eylülden önce doktoradan mezun oldum, 1.5 ay önce de kadromun olduğu üniversiteye dönüş yaptım. Burada yrd.doç. kadrosu verilmedi, yakın bir zamanda da verilecek gibi gözükmüyor. Başka bir yerde kadro bulup istifa etsem senedi ödetirler mi?

Hocam merhaba 33/a kapsamına geçirdiler mi yoksa halen 50/d olarak mı görev yapıyorsunuz. 33/a verdilerse senetler geçerli oluyor.

nonickname

Öğrenci
Hocam merhaba 33/a kapsamına geçirdiler mi yoksa halen 50/d olarak mı görev yapıyorsunuz. 33/a verdilerse senetler geçerli oluyor.

YÖK yeni bir karar yayınlamıştı hocam, 1 Eylülden önce mezun olmuş olanlar 33a lı olarak kalacak şeklinde (Yani 1 Eylül den önce mezun olanlar YÖK tarafından duyurulan yeni bir kararla 33a lı yapıldı). Ancak, öyp kaldırıldığı için bu zorunlu hizmet kavramı bizim için de kalktı mı diye merak etmiştim. Ancak, anladığım kadarıyla zorunlu hizmet benim gibi olanlar için devam ediyor.