35. Madde Senetleri İptali ve Açılan Dava Örnekleri

Yök'ün son kararına göre 33 a'ya geçtiğiniz takdirde zorunlu hizmet yükümlülüğünüz başlıyor. Bu durumda muvafakat verilmesi zor olabilir. Kadro iadesi bir iki ayı bulur sanırım. Ancak üniversitenize döndüğünüzde 50 d'de kalırsanız bu durumda da ilişiğiniz kesilir. Başka bir üniversiteye geçebilmek için bence üniversitenizle görüşüp 33 a'ya geçirmemelerini talep edin. yrd. doç.lik sözü veremeyeceklerini söylediklerine göre kabul etme olasılıkları yüksek. Yalnız bir iki ay boşta kalmayı göze alın. Sanırım görüştüğünüz ve ilan verecek bir üniversite var diye bu ihtimali düşünülebilir.

grznky

Öğrenci
Cevabınız için teşekkür ederim hocam. İnşallah her şey yolunda ilerler. Beni düşündüren 33a'ya geçersem şayet muvafakat ile geçiş durumuydu ama galiba bu pek de mümkün görünmüyor.

A

Akademik Forum

Guest
50 d kadrosunda araştırma görevlisi iken cari usulle başka bir üniversiteye 35. madde ile görevlendirilerek doktoramı bitirip eski kurumuma geri döndüm. Yeniden atama işlemi yapılırken kadromun bulunduğu üniversite beni yine 50 d'li olarak atamış. halbuki öğrencilikle alakam yok artık ama kadrom yine bağlı olduğum enstitüde ve personel bilgi sisteminde süresiz atanmış görünüyorum (ismimin yanında 50d yazıyor). hiç benim durumumda olan var mıdır acaba? geri döndüğüm kurumum beni yeniden 50 d'li olarak atadığı için senet yükümlülüğüm yok mudur ?

tum

Öğrenci
Senet yukumlulugu hic adil olmayan bir uygulamadir. Ornegin gorevlendirme ile baska bir universiteye gidiyorsunuz ve gittiginiz universitede her turlu asistanlik gorevlerini yapiyorsunuz ama ileride zorunlu hizmetinizi tamamlamadan istifa etmeye kalkarsaniz imzalanmis senet oldugu icin aldiginiz maasi fazlasiyla geri odeme yukumlulugu doguyor. Bu durumda sadece ogrencilik yaptirsalarmis, neden gorevlendirilen universitede asistanlik yaptiriyorlar? Lablara girmek, odev hazirlamak, ornek sorular cozmek, derslere girmek, quiz hazirlamak yerine sadece yuksek lisans/ doktora calismalarina odaklanilir ve 6 senede bitecek olan doktara 3 sene de bitirilebilirdi. Ve ancak bu durumda zorunlu hizmet yerine getirilmez ise yukumlulugu olabilirdi. Mesela 35. Madde ile gittigim universitede, universitenin kendi arastirma gorevlileri sirf asistanlik cok vakitlerini aliyor diye istifa edip, sadece doktoralarini calismislar ve kisa surede doktoralarini bitirmislerdi. Ben hem asistanlik yaptim, hem de doktora calismalarimi devam ettirdim ve karsiliginda aldigim maasin istifa edersem fazlasiyla geri istenecek olmasi cok buyuk haksizlik. Simdi ki aklim olsa hic o senede imza atmazdim.

tum

Öğrenci
Merhabalar. Ben OYP'li degilim fakat 35. Madde ile doktorami baska bir universitede tamamladim ve kadromun oldugu universiteye geri dondum. Bir sene Aras. Gor. Dr. olarak calistim, son bir senedir de Yard. Doc olarak gorev yapiyorum. Fakat inanin bu esnada bircok mobbinge maruz kaldim fakat zorunlu hizmetim var diyerek baska da carem olmadigindan istifa etmeyi dusunmedim. Fakat daha fazla dayanamayacagim, esim baska bir sehirde ozel sektorde calisiyor ve aile butunlugumuzu korumak ve cocuklarimi aile ortaminda buyutebilmek icin istifa etmeyi dusunuyorum. Istifa edersem, imzalamis oldugum senet karsiliginda geri odeme istenecek anladigim kadariyla. Yaklasik 4 sene zorunlu hizmetim var. Istifa edip, geri odemenin iptali icin dava acarsak kazanma sansim var midir?

nt16

Öğrenci
öğrendiğim kadarıyla son iki yılda davalar pek olumlu sonuçlanmıyor. kısa bir süre önce biz de kaybettik davayı. anladığım kadarıyla sözleşmenin içeriğinde ne yazdığı direkt etkiliyor. önceki mesajlarıma bakarsanız bazı olumlu kararlarda paylaşmıştım. ancak alttaki karar son dönemde alınmış ve olumsuz bir karar. bizim kaybetmemize sebep oldu. istifa etmeden iyice düşünün derim. isterseniz özelden telefon numarası verin bildiklerimi aktarmaya çalışırım.

YARGITAY KARARI
Daire Esas No Karar No Karar Tarihi
18. Hukuk Dairesi 2015/12064 2015/13965 08.10.2015
18. Hukuk Dairesi 2015/12064 E. , 2015/13965 K. d3b246278dd4cfb6

"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Dava dilekçesinde, eğitim ve öğretim giderlerinden kaynaklanan 220.971,33 TL'nin ödeme tarihinden işleyecek yasal faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Y A R G I T A Y K A R A R I

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı vekili, davalı ...'ün 2547 sayılı Yasanın 35. maddesine göre Öğrenci Yetiştirme Programı kapsamında kadrosunun geçici olarak ..... Üniversitesine tahsis edildiğini, davalının taahhütname senedine göre %50 fazlası ve yasal faizi ile ödeme yükümlülüğü bulunduğunu ileri sürerek 220.971,33TL'nin listede belirtilen ödeme tarihlerinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalılardan müşterek ve müteselsilen tahsilini istemiş; mahkemece, davacının dava dilekçesi ekindeki listede belirtilen bedellerin yasal faizi ile tahsilini ve davacının bu listede ödenen maaş bedellerinin %50 fazlası ayrıca yolluk talep ettiği, davacıya taleplerini kalem kalem belirtmesi için süre verildiğini, davacının dava dilekçesini tekrar ederek dava dilekçesi ekindeki listeye atıfta bulunduğunu bu listede ödenen masrafların yer almadığını belirterek davanın reddine karar verilmiştir.
Dosyadaki bilgi ve belgeler ile özellikle davalı tarafından verilen taahhütnamenin 2. maddesine göre; davacının lisansüstü eğitim ve öğretim yönetmeliği çerçevesinde öğrenimini tamamlayıp ...., .... Üniversitesi ve .... tarafından uygun görülen sürede ... Üniversitesi'ne döneceğini ve ...'de eğitimde bulunduğu sürede (tatiller dahil) mecburi hizmet yapacağını, 5. maddesinde ise mecburi hizmet yapacağı ... Üniversitesine dönmediği takdirde ...'de kadroya atandığı veya eğitime başladığı tarihten, fiilen ilişiğinin kesildiği tarihe kadar geçen sürede kamu personeli olarak tarafına yapılan tüm ödemeleri yüzde elli fazlası ile nakten ve defaten veya verilen süre içinde eşit taksitlerle, yasal faizi ile birlikte ödeyeceğini taahhüt ettiği, ödemelerin içinde maaşlar ve yollukların da bulunduğundan, davalının sözü edilen bu yüklenme senedini hata, hile veya zorla kendisine imza ettirildiğini ileri sürmediğini, davalının serbest iradesi ile davacı üniversiteye böyle bir taahhütname (yüklenme senedi) vermesini engelleyen bir düzenleme olmadığı gibi, yüksek lisans eğitimi yapması için kendi iradesi dışında da gönderilmediği; bu taahhütnamenin davalıyı bağlayacağı, ortada davalı tarafından verilen bu taahhüdü geçersiz kılan bir durum da söz konusu olmadığı anlaşıldığından; mahkemece, taahhütname kapsamı doğrultusunda işlem yapılması ve istenen tazminatın bu doğrultuda hesaplanıp hüküm altına alınması gerekirken, yerinde olmayan gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 08.10.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Mr December

Baş Editör
öğrendiğim kadarıyla son iki yılda davalar pek olumlu sonuçlanmıyor. kısa bir süre önce biz de kaybettik davayı. anladığım kadarıyla sözleşmenin içeriğinde ne yazdığı direkt etkiliyor. önceki mesajlarıma bakarsanız bazı olumlu kararlarda paylaşmıştım. ancak alttaki karar son dönemde alınmış ve olumsuz bir karar. bizim kaybetmemize sebep oldu. istifa etmeden iyice düşünün derim. isterseniz özelden telefon numarası verin bildiklerimi aktarmaya çalışırım.

YARGITAY KARARI
Daire Esas No Karar No Karar Tarihi
18. Hukuk Dairesi 2015/12064 2015/13965 08.10.2015
18. Hukuk Dairesi 2015/12064 E. , 2015/13965 K. d3b246278dd4cfb6

"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Dava dilekçesinde, eğitim ve öğretim giderlerinden kaynaklanan 220.971,33 TL'nin ödeme tarihinden işleyecek yasal faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Y A R G I T A Y K A R A R I

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı vekili, davalı ...'ün 2547 sayılı Yasanın 35. maddesine göre Öğrenci Yetiştirme Programı kapsamında kadrosunun geçici olarak ..... Üniversitesine tahsis edildiğini, davalının taahhütname senedine göre %50 fazlası ve yasal faizi ile ödeme yükümlülüğü bulunduğunu ileri sürerek 220.971,33TL'nin listede belirtilen ödeme tarihlerinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalılardan müşterek ve müteselsilen tahsilini istemiş; mahkemece, davacının dava dilekçesi ekindeki listede belirtilen bedellerin yasal faizi ile tahsilini ve davacının bu listede ödenen maaş bedellerinin %50 fazlası ayrıca yolluk talep ettiği, davacıya taleplerini kalem kalem belirtmesi için süre verildiğini, davacının dava dilekçesini tekrar ederek dava dilekçesi ekindeki listeye atıfta bulunduğunu bu listede ödenen masrafların yer almadığını belirterek davanın reddine karar verilmiştir.
Dosyadaki bilgi ve belgeler ile özellikle davalı tarafından verilen taahhütnamenin 2. maddesine göre; davacının lisansüstü eğitim ve öğretim yönetmeliği çerçevesinde öğrenimini tamamlayıp ...., .... Üniversitesi ve .... tarafından uygun görülen sürede ... Üniversitesi'ne döneceğini ve ...'de eğitimde bulunduğu sürede (tatiller dahil) mecburi hizmet yapacağını, 5. maddesinde ise mecburi hizmet yapacağı ... Üniversitesine dönmediği takdirde ...'de kadroya atandığı veya eğitime başladığı tarihten, fiilen ilişiğinin kesildiği tarihe kadar geçen sürede kamu personeli olarak tarafına yapılan tüm ödemeleri yüzde elli fazlası ile nakten ve defaten veya verilen süre içinde eşit taksitlerle, yasal faizi ile birlikte ödeyeceğini taahhüt ettiği, ödemelerin içinde maaşlar ve yollukların da bulunduğundan, davalının sözü edilen bu yüklenme senedini hata, hile veya zorla kendisine imza ettirildiğini ileri sürmediğini, davalının serbest iradesi ile davacı üniversiteye böyle bir taahhütname (yüklenme senedi) vermesini engelleyen bir düzenleme olmadığı gibi, yüksek lisans eğitimi yapması için kendi iradesi dışında da gönderilmediği; bu taahhütnamenin davalıyı bağlayacağı, ortada davalı tarafından verilen bu taahhüdü geçersiz kılan bir durum da söz konusu olmadığı anlaşıldığından; mahkemece, taahhütname kapsamı doğrultusunda işlem yapılması ve istenen tazminatın bu doğrultuda hesaplanıp hüküm altına alınması gerekirken, yerinde olmayan gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 08.10.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Adamların daha ÖYP'nin açılımından haberleri yok. Öğrenci yetiştirme programı ise bu kadar para ne? Herşey çok güzel çarpıtılıyor. Senedi imzalamazsak işten atacaklar; süper özgür irade ile imzalıyoruz (!!!).

engineer_ame

Öğrenci
Hocalarım ben ihtisaslaştırılmış öyp kapsamında atandım. Üniversitem yüksek lisansımın olduğu yere görevlendirmemin yapılacağını söyledi. Ancak görevlendirme istemiyorum. Senetide imzalamayacağım. Bu durumda ne olur senet imzalamayı öteleyebilir miyim ? Üniversite eğer ilişiğimi keserse başka kadrolara başvuru hakkımı kaybeder miyim?

G

GARİBAN ADAM

Guest
35. Madde senetleri iptal

arkadaşlar merhaba; ne zamandır araştırıyorum fakat net cevap alamadım. bir üniversite de 33/a kadrosuyla arş. gör. olarak çalışırken cebren 35. madde kapsamında başka bir üniversiteye gönderildim ve 2 sene 35. madde kapsamında zorunlu hizmet yükümlülüğü altına girerek doktora yaptığım üniversitede çalıştım. şimdi kendi üniversiteme döndüm ve göreve başladım. 2 sene zorunlu hizmet borcum var. Başka bir üniversitede ilan edilen kadroya başvurdum ve kazandım. İstifa ederek geçmek istiyorum. senetler işleme konulur mu? Karşılıklı uzlaşı yoluyla senetlerin işleme konulmaması gibi bir şans var mı?

honeybun

Öğrenci
Merhabalar benim de ogrenmek istedigim bir durum var.. alanimla ilgili bir ilan acildi ben bu kadroyu kazanirsam doktora programi olmadigi icin beni baska bir yere gonderecek artik butun arastrma gorevli kadrolari50d ile oldugundan madde 35 ile beni doktoraya gonderirken de senet imzalatacaklar mi? 50dliler icin senet zorunlulugu var mi. İmzalamayi reddedersem direkt ilişiğim mi kesilir? Herhangi bir dava yoluna gidilebilir mi es-cocuk durumunu da one surerek? Herseyden once senet imzaltmak ne kadar dogru bireysel ozgurlugumu kisitladigi icin imzalamak istemiyorum ki bu doktoradan sonra kadromun oldugu kurumdan istifa edecegim anlamina gelmiyor ama her turlu sey olabilir hayatta ve istifa etmem gerekebilir. Bir de bu doktora surecinde eşim es durumundan tayin istediginde benm madde35 ile gorev yaptigim yere mi tayin edilir yoksa esas kadromun oldigu yere mi? Simdiden tesekkurler.

eczak

Yardımcı Editör
Merhabalar benim de ogrenmek istedigim bir durum var.. alanimla ilgili bir ilan acildi ben bu kadroyu kazanirsam doktora programi olmadigi icin beni baska bir yere gonderecek artik butun arastrma gorevli kadrolari50d ile oldugundan madde 35 ile beni doktoraya gonderirken de senet imzalatacaklar mi? 50dliler icin senet zorunlulugu var mi. İmzalamayi reddedersem direkt ilişiğim mi kesilir? Herhangi bir dava yoluna gidilebilir mi es-cocuk durumunu da one surerek? Herseyden once senet imzaltmak ne kadar dogru bireysel ozgurlugumu kisitladigi icin imzalamak istemiyorum ki bu doktoradan sonra kadromun oldugu kurumdan istifa edecegim anlamina gelmiyor ama her turlu sey olabilir hayatta ve istifa etmem gerekebilir. Bir de bu doktora surecinde eşim es durumundan tayin istediginde benm madde35 ile gorev yaptigim yere mi tayin edilir yoksa esas kadromun oldigu yere mi? Simdiden tesekkurler.

Hocam 50/d kadrolarını genelde 35. madde ile görevlendirmiyorlar. Doktora süresince istihdam edilip doktora bitince kadroyla ilişiği kesileceğinden görevlendirme yapılmıyor denilebilir. Yani adamın hem ihtiyacı var sizi 50/d ile atıyor hem de 35. madde ile doktora sonrasına kadar görevlendirip gönderiyor sonrada ilişiğiniz kesiliyor biraz garip olur. Size git gel diyecekler muhtemelen. Uzun süreli çalışmalarınız içinde 3'er aylık 39. madde görevlendirmesi verebilirler. Yani komple ilişiğinizi kesip görevlendirildiğiniz yere almayacaksınız. görev yeriniz kadronuzun bulunduğu üniversite olacak yine.

Son düzenleme:

honeybun

Öğrenci
Hocam 50/d kadrolarını genelde 35. madde ile görevlendirmiyorlar. Doktora süresince istihdam edilip doktora bitince kadroyla ilişiği kesileceğinden görevlendirme yapılmıyor denilebilir. Yani adamın hem ihtiyacı var sizi 50/d ile atıyor hem de 35. madde ile doktora sonrasına kadar görevlendirip gönderiyor sonrada ilişiğiniz kesiliyor biraz garip olur. Size git gel diyecekler muhtemelen. Uzun süreli çalışmalarınız içinde 3'er aylık 39. madde görevlendirmesi verebilirler. Yani komple ilişiğinizi kesip görevlendirildiğiniz yere almayacaksınız. görev yeriniz kadronuzun bulunduğu üniversite olacak yine.

Oncelikle tesekkurler yanitiniz icin.. peki bu durumda eşim tayin isterken nasil olacak. Doktora yaptigim yere mi gonderilir yoksa esas kadromun oldugu yere mi acaba 🤔

chimeneyes

Öğrenci
Hocalarım, 35. madde kapsamında görevlendirilmiş bir arş görüm doktoramı tamamladım ilişiik kesme süreçlerim başladı, ilişik kesme ile ilgili gelen yazıda açıklama kısmına 15.01.2018 tarihine kadar 33 a ya göre naklen atanması yazıyordu. Kadromun bulunduğu üniyi arattırdım ve 33 a kadrosuna 15.01.2018 tarihine kadar atamamın yapılacağını bu tarih dolduktan sonra yeniden atanıp atanmayacağımın dekanlığın insiyatifinde olduğu söylendi. Ben geri dönmek istemiyorum, ailevi ve önemli bir hastalıkla boğuşuyoruz, bu nedenle geri dönmek de istemediğim için bu durumda bana bir çıkar yol olur mu acaba bu durum? Yada benim açımdan ne gibi sorunlar doğurabilir? Benzer bir durumla karşılaşanınız oldu mu?

exitusletalis

Öğrenci
Araştırma görevlisi istihdamı (1)
Ek Madde 38- (Ek: 18/6/2017-7033/18 md.)
Yükseköğretim kurumları araştırma görevlisi kadrolarına atamalar, 33 üncü maddede belirtilen usule uygun olarak 50 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında yapılır. Bu kapsamda atananlardan doktora veya sanatta yeterlik eğitimlerini tamamlayanların en fazla %20’si doktora veya sanatta yeterlik eğitimini tamamladıkları kurumların senatolarınca belirlenen ve Yükseköğretim Kurulunca onaylanan performansa dayalı kriterler çerçevesinde yardımcı doçent kadrolarına atanabilir. Bu kapsamda atanamayanların, doktora veya sanatta yeterlik eğitimini tamamladıkları kurumların öğretim üyesi kadrolarına atanabilmeleri için en az bir eğitim-öğretim yılı yurt içinde veya yurt dışında farklı bir yükseköğretim kurumunda çalışması gerekir. Bu madde kapsamında atananlara 35 inci maddeye göre yurt içinde başka bir yükseköğretim kurumlarındaki doktora veya sanatta yeterlik eğitim süreleri için mecburi hizmet yüklenemez.
–––––––––––––––
(1) 18/6/2017 tarihli ve 7033 sayılı Kanunun 89 uncu maddesiyle, bu maddenin 1/1/2018 tarihinde yürürlüğe gireceği hüküm altına alınmıştır.

Merhaba,

Araştırma görevlilerinin zorunlu hizmeti ile ilgili,2547 sayılı kanuna haziran ayında yapılan bir ekleme var. Zorunlu hizmet yüklenemez ifadesi 1/1/2018 tarihinden önce ataması yapılıp görevlendirmesi 1/1/2018 tarihinden sonra yapılacak olan 50/d'li(öncelikli alanlar) araştırma görevlilerini de kapsar mı?

eczak

Yardımcı Editör
Merhaba,

Araştırma görevlilerinin zorunlu hizmeti ile ilgili,2547 sayılı kanuna haziran ayında yapılan bir ekleme var. Zorunlu hizmet yüklenemez ifadesi 1/1/2018 tarihinden önce ataması yapılıp görevlendirmesi 1/1/2018 tarihinden sonra yapılacak olan 50/d'li(öncelikli alanlar) araştırma görevlilerini de kapsar mı?

Atama tarihi esas alınır diye düşünüyorum.

bjornson

Öğrenci
Merhabalar bende bir konuda bilginize danismak istiyordum. 33 a kadrosundan doktora programi olmadigi icin 35 madde ile doktoraya basladim.Ancak su ara doktora'yi birakmayi dusunuyorum. Bu durumda borc sadece zorunlu hizmete yansir mi yoksa universiteyle mahkemelik olma durumum mu olur? Ben yok mevzuatindan zorunlu hizmete donusturulur gibi anladim ancak emsal bazi mahkeme kararlarini inceledigimde verilen maasdan degil ancak doktora suresince yapilan harcamalardan tazminat alinabilir gibi bir anlam cikardim. Hukuk terimlerine hakim degilim o yuzden beni bu konuda aydinlatirsaniz sevinirim. ilginize simdiden tesekkur ederim.

eczak

Yardımcı Editör
Merhabalar bende bir konuda bilginize danismak istiyordum. 33 a kadrosundan doktora programi olmadigi icin 35 madde ile doktoraya basladim.Ancak su ara doktora'yi birakmayi dusunuyorum. Bu durumda borc sadece zorunlu hizmete yansir mi yoksa universiteyle mahkemelik olma durumum mu olur? Ben yok mevzuatindan zorunlu hizmete donusturulur gibi anladim ancak emsal bazi mahkeme kararlarini inceledigimde verilen maasdan degil ancak doktora suresince yapilan harcamalardan tazminat alinabilir gibi bir anlam cikardim. Hukuk terimlerine hakim degilim o yuzden beni bu konuda aydinlatirsaniz sevinirim. ilginize simdiden tesekkur ederim.

Hocam senet miktarı hesaplanırken 35. maddenizin çıktığı tarih itibarıyla aldığınız maaşlar + %50 fazlası + yasal faizler şeklinde hesaplanıyor. Buna göre kabaca bir hesap yaparsınız.