öğrendiğim kadarıyla son iki yılda davalar pek olumlu sonuçlanmıyor. kısa bir süre önce biz de kaybettik davayı. anladığım kadarıyla sözleşmenin içeriğinde ne yazdığı direkt etkiliyor. önceki mesajlarıma bakarsanız bazı olumlu kararlarda paylaşmıştım. ancak alttaki karar son dönemde alınmış ve olumsuz bir karar. bizim kaybetmemize sebep oldu. istifa etmeden iyice düşünün derim. isterseniz özelden telefon numarası verin bildiklerimi aktarmaya çalışırım.
YARGITAY KARARI
Daire Esas No Karar No Karar Tarihi
18. Hukuk Dairesi 2015/12064 2015/13965 08.10.2015
18. Hukuk Dairesi 2015/12064 E. , 2015/13965 K. d3b246278dd4cfb6
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Dava dilekçesinde, eğitim ve öğretim giderlerinden kaynaklanan 220.971,33 TL'nin ödeme tarihinden işleyecek yasal faiz ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı vekili, davalı ...'ün 2547 sayılı Yasanın 35. maddesine göre Öğrenci Yetiştirme Programı kapsamında kadrosunun geçici olarak ..... Üniversitesine tahsis edildiğini, davalının taahhütname senedine göre %50 fazlası ve yasal faizi ile ödeme yükümlülüğü bulunduğunu ileri sürerek 220.971,33TL'nin listede belirtilen ödeme tarihlerinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalılardan müşterek ve müteselsilen tahsilini istemiş; mahkemece, davacının dava dilekçesi ekindeki listede belirtilen bedellerin yasal faizi ile tahsilini ve davacının bu listede ödenen maaş bedellerinin %50 fazlası ayrıca yolluk talep ettiği, davacıya taleplerini kalem kalem belirtmesi için süre verildiğini, davacının dava dilekçesini tekrar ederek dava dilekçesi ekindeki listeye atıfta bulunduğunu bu listede ödenen masrafların yer almadığını belirterek davanın reddine karar verilmiştir.
Dosyadaki bilgi ve belgeler ile özellikle davalı tarafından verilen taahhütnamenin 2. maddesine göre; davacının lisansüstü eğitim ve öğretim yönetmeliği çerçevesinde öğrenimini tamamlayıp ...., .... Üniversitesi ve .... tarafından uygun görülen sürede ... Üniversitesi'ne döneceğini ve ...'de eğitimde bulunduğu sürede (tatiller dahil) mecburi hizmet yapacağını, 5. maddesinde ise mecburi hizmet yapacağı ... Üniversitesine dönmediği takdirde ...'de kadroya atandığı veya eğitime başladığı tarihten, fiilen ilişiğinin kesildiği tarihe kadar geçen sürede kamu personeli olarak tarafına yapılan tüm ödemeleri yüzde elli fazlası ile nakten ve defaten veya verilen süre içinde eşit taksitlerle, yasal faizi ile birlikte ödeyeceğini taahhüt ettiği, ödemelerin içinde maaşlar ve yollukların da bulunduğundan, davalının sözü edilen bu yüklenme senedini hata, hile veya zorla kendisine imza ettirildiğini ileri sürmediğini, davalının serbest iradesi ile davacı üniversiteye böyle bir taahhütname (yüklenme senedi) vermesini engelleyen bir düzenleme olmadığı gibi, yüksek lisans eğitimi yapması için kendi iradesi dışında da gönderilmediği; bu taahhütnamenin davalıyı bağlayacağı, ortada davalı tarafından verilen bu taahhüdü geçersiz kılan bir durum da söz konusu olmadığı anlaşıldığından; mahkemece, taahhütname kapsamı doğrultusunda işlem yapılması ve istenen tazminatın bu doğrultuda hesaplanıp hüküm altına alınması gerekirken, yerinde olmayan gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 08.10.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.